Piratstvo – svjetski trendovi

poruka: 368
|
čitano: 414.250
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Piratstvo – svjetski trendovi".
17 godina

Piratstvo je kriminal. To je točno. Ali... Softver je jedan ne-tipičan proizvod. Nema garanciju. Nikakvu. Drugim riječima, kupiš softver i nemaš garanciju da će radit dobro, recimo tri mjeseca, šest mjeseci...A ako radi, onda bolje ne diraj ništa da ne bude problema. WTF!! Kakvi su to ljudi i firme koji prodaju takvo nešto! I kad nešto ne radi, onda je uvijek kriv netko drugi - ili drugi proizvođač softvera ili proizvođač hardvera.

Da su npr. auta kao softver pa da ti skoro svaki dan stane nasred ceste bez razloga, bi li vratili auto? Kupih cipele neki dan i kaže mi lik u dućanu da ih mogu vratit u roku 3 mjeseca ako nisam zadovoljan i ako nisu puno nošene! A garanciju imaju 5 godina. (Naravno, nisam u RH). Probaj vratit neki softver. Probaj kupit novo računalo i prebacit licencu. To je maltretiranje ljudi preko svake mjere, a prodaju (zapravo iznajmljuju) poluproizvode!

Da li je itko ikad izračunao koliko radnih minuta, sati, itd. svi ljudi na planeti izgube zato jer progami ne rade dobro? Možda je to više od 48 milijardi USD. I sad takvima treba platit softver. A tko nama plaća živciranje kad ga kupiš pa se program ruši ili ti skroz uništi sistem, pa sve moraš reinstalirat. Sigurno ti neće ponudit odštetu. A kupi auto, kojemu otpadnu vrata dok dođeš kući - imaš garanciju. Kupi TV - imaš garanciju. Konačno, kupi PC - opet imaš neku garanciju. Ali na softver - ne.

Po meni jedan takav specijalni proizvod, zaslužuje specijalni tretman. Piratstvo jest lopovluk - apsolutno gledano. Ali prodaja ovakvog softver je također neka vrsta kriminala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dakle: svaki komad softvera ima probno razdoblje danas, a čak i kad ga kupiš, svaki možeš vratiti i dobiti novac nazad ako nisi zadovoljan. Te izjave o "lošim proizvodima" malo su ti naivne.

C# je fantastičan jezik, .NET neopisivo dobar framework, ali WebForms model je definitivno jedna od najružnijih stvari u posljednjih 10 godina IT-a.
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2009 19:45 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Piratstvo – svjetski trendovi

Kupi PC s Windowsima, pa probaj vratit windowse.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Dakle: svaki komad softvera ima probno razdoblje danas, a čak i kad ga kupiš, svaki možeš vratiti i dobiti novac nazad ako nisi zadovoljan. Te izjave o "lošim proizvodima" malo su ti naivne.

Probno razdoblje i garancija je nešto sasvim drugo (možda si se i krivo izrazio).

Možda možeš vratiti softver (kutija, CD ...)  u dućan. Ali kakva je stvar povrata kod digitalne distribucije?
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
17 godina
neaktivan
shkval kaže...

Kupi PC s Windowsima, pa probaj vratit windowse.

Ako misliš na laptope, neki proizvođači imaju jednake modele s windowsima i bez. Ali nažalost to je više iznimka nego pravilo.
Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition
16 godina

lako je govorit moderatorima i ljudima s dobrim poslom, a to šta govorite krađa je al i  drugi kradu pa ćemo i mi

ma prvi bi da za original ali kad sse nema nema se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Inače, u Švedskoj postoji udruga Ung Pirat (Young Pirat) koja na određeni način promiče 'piratstvo', premda im to nije primarni cilj. Udruga ima toliko članova da prima potporu vlade za svoj rad. Ha-ha.

Budućnost programera i njihovih proizvoda nije u prodavanju programa ili iznajmljivanju licenci, nego u uslugama koje pružaju klijentima koji koriste njihovu verziju besplatnog sofvera. Kad sadašnja garnitura starkelja na vlasti, u cijelom svijetu, ode u penziju ili umre - stvari će biti upravo takve. Nove generacije neće dozvoliti da se naplaćuju poluproizvodi po neviđenim cijenama, bez garancije da isti rade ispravno. Softver je toliko kompleksan proizvod da ne postoji (barem ja to ne vidim) drugačiji način njegove naplate, osim preko usluge za održavanje softvera. Dakle, ovo 'piratstvo' o kojem pričamo bi trebalo nestati samo od sebe.

Inače, i ona vijest (ne znam je li iz Buga) da kinezi traže da im se sa svakim softverom koji kupe dostavi i izvorni kod programa, znači upravo to. Ma kakve god bile kineske namjere s tim kodom, činjenica je da imaju osnovu za takav potez - oni smatraju da je softver općenito uzevši 'loš proizvod' (nesiguran, nepouzdan,...).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Bitno da je Bill kriv... a da je razmisliti glavom pa doći do zaključka da nije Bill nikakav krivac za ništa. Tipična ljubomora na tuđe bogatstvo nije neobična, pogotovo na prostorima gdje je uvriježeno mišljenje da nitko tko novca ima nije do njega pošteno došao - svi su automatski lopovi.

Nedavno je jedan moj poznanik rekao da ga je strah doći u HR autom jer nema gdje parkirati svog BMW-a.. naime, situacija je takva da su susjedi uvijek jako ljubomorni i nikada ne zna kada će opet dobiti ključem po vratima.

Ajd se ti fino odseli iz Hrvatske, bolje će ti biti, a mislim da i nama bez tebe.

17 godina
neaktivan
scorpion667 kaže...

A piratstvo za potrebe backupa? Koje ja često prakticiram. Mislim da je to sasvim OK.

To nije piratstvo, to je dopušteno zakonom u Hrvatskoj.
17 godina
neaktivan
FeelTheFear kaže...
naxeem kaže...

Bitno da je Bill kriv... a da je razmisliti glavom pa doći do zaključka da nije Bill nikakav krivac za ništa. Tipična ljubomora na tuđe bogatstvo nije neobična, pogotovo na prostorima gdje je uvriježeno mišljenje da nitko tko novca ima nije do njega pošteno došao - svi su automatski lopovi.

Nedavno je jedan moj poznanik rekao da ga je strah doći u HR autom jer nema gdje parkirati svog BMW-a.. naime, situacija je takva da su susjedi uvijek jako ljubomorni i nikada ne zna kada će opet dobiti ključem po vratima.

Ajd se ti fino odseli iz Hrvatske, bolje će ti biti, a mislim da i nama bez tebe.

Bill je najveći pirta svijeta. Ne samo da je popljačko apple (koji je prije druge popljačkao) nego je svoje piratsko blago uspješno plasirao na tržište.
Pa se onda čudite kada jedni druge potkradaju, kada je su međusobnom krađom nastale korporacije koje se danas tuđe na isto kada su sada one na mjestu žrtava istog zločina.
Tko zna da se oni nisu toga sjetili možda bi sada svi kupovali orginalni software.
Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"
17 godina
neaktivan

Što ti stvarno misliš da je Microsoft pokrao Apple jer je... uveo što? Novi start izbornik u Windowse? - Više štete nanose Appleovi i patenti drugih firmi IT-u, nego to što je netko slično nacrtao izbornike.

C# je fantastičan jezik, .NET neopisivo dobar framework, ali WebForms model je definitivno jedna od najružnijih stvari u posljednjih 10 godina IT-a.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Što ti stvarno misliš da je Microsoft pokrao Apple jer je... uveo što? Novi start izbornik u Windowse? - Više štete nanose Appleovi i patenti drugih firmi IT-u, nego to što je netko slično nacrtao izbornike.

Stvar je u ideji, naravno da je svatko mogao nacrtati izbornik ili napraviti DVD ali se toga svega treba sjetiti.

Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"
17 godina
neaktivan
FeelTheFear kaže...

Pa reci da čovjek nema pravo??  ja iz osobnog iskustva ne znam jer di živim su "svi familija" :D  Ali puno kolega mi je pričalo kako su im novi auti naje**li...
To pogotovo stoji u većim gradovima tipa ZG ili Rijeka. To ti je onaj princip "ako meni krepa krava, da bar susjedu krepale tri"

A šta se Billy-ja tiče, pa zar nije činjenica kako je on počeo sa biznisom? One fore sa IBM-om isl...

On je jednu od većih firmi na svijetu zasnovao praktički na piratluku...
Ali opet... to što se M$ "bori" protiv piratstva mi uopće ne smeta, čak i podržavam, ali što mi smeta je RIAA i MPAA... takav oblik "backupa" podržavam u svakom obliku :D
16 godina
shkval kaže...

Budućnost programera i njihovih proizvoda nije u prodavanju programa ili iznajmljivanju licenci, nego u uslugama koje pružaju klijentima koji koriste njihovu verziju besplatnog sofvera. Kad sadašnja garnitura starkelja na vlasti, u cijelom svijetu, ode u penziju ili umre - stvari će biti upravo takve. Nove generacije neće dozvoliti da se naplaćuju poluproizvodi po neviđenim cijenama, bez garancije da isti rade ispravno. Softver je toliko kompleksan proizvod da ne postoji (barem ja to ne vidim) drugačiji način njegove naplate, osim preko usluge za održavanje softvera. Dakle, ovo 'piratstvo' o kojem pričamo bi trebalo nestati samo od sebe.

Covjece, jeli to meni negdje curi iz glave?  Namigiva
17 godina
protjeran
FeelTheFear kaže...
naxeem kaže...

Ovaj FeelTheFekalije,
tko si ti da ti nekome govoris da se odseli iz Hrvatske, za koju sam se ja borio, jos na osnovu toga da je ti mozes crniti i provlaciti po mulju. Ovo je slobodna drzava, te ljudi imaju pravo slobodno iznosit svoje mislenje i vjerovanja i takva ce i ostat, a ako ti se nesvida onda ti fino kuver u ruke momak.
Zlo i Naopako
16 godina

E oprostite ak imam glupo pitanje al jednu stvar u vezi tih windowsa nekuzim. Ja sam prije godinu dana kupio windows xp za laptop (vec sam imo windowse al su mi trebali na hrvatskom). I tako kupim si ih ja dam 1500 kn il nesto manje ne sjecam se vise i instaliram si ih i sve u redu i pomislim da bi si mogo to instalirat i na komp i kad ono cujem od nekih ljudi da se to smije sam jednom instalirat tj. samo na jedan komp il ako ocu na komp da moram deinstalirat s laptopa. Jel to stvarno istina il..? Ako je onda je to fkt pušiona para.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
lucky_look kaže...

E oprostite ak imam glupo pitanje al jednu stvar u vezi tih windowsa nekuzim. Ja sam prije godinu dana kupio windows xp za laptop (vec sam imo windowse al su mi trebali na hrvatskom). I tako kupim si ih ja dam 1500 kn il nesto manje ne sjecam se vise i instaliram si ih i sve u redu i pomislim da bi si mogo to instalirat i na komp i kad ono cujem od nekih ljudi da se to smije sam jednom instalirat tj. samo na jedan komp il ako ocu na komp da moram deinstalirat s laptopa. Jel to stvarno istina il..? Ako je onda je to fkt pušiona para.

Ti ne razumiješ licencnu politiku Microsofta (što i nije čudno, mnogo je tu zbunjujućih detalja), ali očito i ne razumiješ da si totalno fulao temu i podforum! Svoje pitanje postavi u podforumu SOFTVER - Windowsi.
 Ali nisi jedini koji u ovoj raspravi klizi u off-topic, pa zato ovo i pišem! Držite se teme, a pustite vječne ratove (MS, Apple i ostalo...).
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2009 0:34 (Miro).
17 godina
neaktivan

KO JE BEZ GRIJEHA NEKA BACI KAMEN PRVI.- rece Isus...

Svi zakondavci odstupiše.

Fariziji zamuknuše.

A Magdalena mu stane cjelivati noge, peruci ih svojim suzama.

Toliko o piratstvu....

Tikviči vladaju svijetom!
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2009 1:00 (Tale).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
momak kaže...
naxeem kaže...

Stvar je u ideji, naravno da je svatko mogao nacrtati izbornik ili napraviti DVD ali se toga svega treba sjetiti.

Jasno ti je što se događa zbog ideja koje ti imaš? Znaš da se više ni click ne smije koristiti jer ga je netko prvi izmislio? Da konkurencije nebi uopće bilo da je zaštićeno koliko bi neki željeli?
Lightning kaže...
FeelTheFear kaže...

Pa reci da čovjek nema pravo??  ja iz osobnog iskustva ne znam jer di živim su "svi familija" :D  Ali puno kolega mi je pričalo kako su im novi auti naje**li...
To pogotovo stoji u većim gradovima tipa ZG ili Rijeka. To ti je onaj princip "ako meni krepa krava, da bar susjedu krepale tri"

A šta se Billy-ja tiče, pa zar nije činjenica kako je on počeo sa biznisom? One fore sa IBM-om isl...

On je jednu od većih firmi na svijetu zasnovao praktički na piratluku...
Ali opet... to što se M$ "bori" protiv piratstva mi uopće ne smeta, čak i podržavam, ali što mi smeta je RIAA i MPAA... takav oblik "backupa" podržavam u svakom obliku :D
 Nije činjenica. U tome i jest zabluda. Gates je kupio DOS i ponudio IBM-u. Sasvim legalno, sasvim fer. Bio je pametniji (što se i pokazalo) i sposobniji od njegovog tvorca; bolji trgovac i tu nema ništa sramotno.
Što se tiče ovih drugih udruga, pa da, ljigavi su.
lucky_look kaže...

Pa licenca ako je OEM vrijedi samo za jedno računalo. Prenosiva je.
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...

Za tvoju informaciju, MS nije svoje poslovne početke temeljio na piratluku spram IBMa. Radilo se o tome da je Bill Gates znao iskoristiti trenutak - od nekog je boema kupio DOS za malu lovu (s obzirom na stvarnu vrijednost), ponudio ga IBMu pod licencom (nije prodao DOS, već ubire prihod od svake kopije) i tako je sve krenulo.

A što se tiče "klanja" na IT tržištu 80-ih godina, dva vizionara (Bill i Steve) nisu ništa piratizirali, samo su snalažljivo skupljali, prepravljali i prodavali tuđe zamisli dok je to tržište bilo više neuredno nego danas. Jednostavno.

Koliko god ga tresao, jedna kap ti uvijek ostane za gaće...
17 godina
neaktivan

Ma možemo mi tu drobiti o piratiziranju koliko hoćemo.Na kraju krajeva sve leži u volji i sposobnosti proizvođača softwarea da zaštite svoj proizvod.I to ne kukajući i zapomagajući, zazivajući voodoo kletve na glave pirata i njihovih zagovaratelja.Ma šta kukaju, neka se prime posla i zaštite svoj proizvod na adekvatan način.

Where will is great, the problem can not be.Ili tako nešto.

Kad su se BMW X5 kolica počela krasti, nije ekipa iz tvornice ridala na pravosudnom pragu, nego su sami riješili problem ugrađujući bolju zaštitu.Što je uostalom pravilo i za sve druge autokompanije koje ugrađuju sve bolje zaštite.Neki će sad reći da se ne može povući paralela autoindustrija i industrija softwarea, ali zašto ne.

Npr zašto se ne bi sa dvdom dobivao eksluzivni usb dongle koji se jednostavno ne bi moglo duplicirati, ne na jeftin način.Ma postoje načini, samo nema volje.Najlakše je plakati i kukati na tuđem ramenu, neka neko drugi riješi njihove probleme.Software jednostavno nije moguće zaštiti softwareski, dakle morati će se zaštiti na hardwareskom levelu, a to košta.

Velikim igračima u industriji  softwarea nije toliko bitno što ekipa vrti piratske inačice po dnevnim sobama, jer oni i tako svoj kruh zarađuju na pravnim subjektima, a kučni korisnici su mrvice.Financijski gubitak je relativno malen, a reklama i prisutnost puno važniji.Da im opstanak ovisi o zaštiti vjerujte napravili bi je adekvatno.Nije da se ne može.Balans profit i prisutnost na tržištu je nešto što se definitivno uzima u obzir.

A što se tiće zaštite kod igara ona se i tako radi da se ne može probiti tjedan ili najviše dva, jer je to ciljani period prodaje i barem 80% ciljane zarade.A što bude kasnije i nije toliko bitno.Isto kao i sa npr kino hitovima, najvažnija su prva dva tjedna, a kasnije je to stara vjest, ciljana zarada je stavljena u đep, a poslije neka pirati i videoteke reže jedni na druge oko "mrvica".

Eh, a najgore je kad se zaštita probije za par dana, ili kad igra iscuri iz firme u prvom tjednu ili čak prije, e to su boli, no što bi mi sad trebali, plakati nad nesposobnošću programera da odrade svoj posao ili možda nad škrtarenju pri financiranju zaštite proizvoda na zadovoljavajući način.Pas masters, ukrali mi auto, otvorivši vrata sa šrafincigerom, a upalili ga sa ključem od bakine špajze. (paralela)

Zar stvarno mislite da npr Microsoft nije kadar zaštiti svoj flag ship proizvod, sa svim svojim financijskim i ljudskim potencijalom oni to definitivno mogu,no to ne čine, iz čega proizlazi da im odgovara ili u najmanju ruku im nije zanimljivo piratiziranje windowsa i ostalih proizvoda.

Za kraj još nešto bitno.Nikad nemojte koristiti piratizirani software, muziku i filmove sa domaće scene, stvar principa, naše tržište je maleno i teško je opstati čak i od legalne prodaje, što znači da gornje pravilo ne vrijedi za naše maleno tržište.Svaka legalno kopija je važna.Stoga domaće kupujte legalno.Mi hrvati se trebamo držati skupa, a ostali neka idu dovraga, jer nikoga od njih i tako nije briga za nas.

Odgovori na privatne poruke nisu privatni, upite šaljite na baotica@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2009 11:03 (Baotica).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Faerdhur kaže...

A što se tiče "klanja" na IT tržištu 80-ih godina, dva vizionara (Bill i Steve) nisu ništa piratizirali, samo su snalažljivo skupljali, prepravljali i prodavali tuđe zamisli dok je to tržište bilo više neuredno nego danas. Jednostavno.
Potejto - potato  :D   moglo bi se reć onda da danas pirati snalažljivo backupiraju podatke :)
Dobro možda nisu piratizirali u klasičnom smislu...

Baotica kaže...

Za kraj još nešto bitno.Nikad nemojte koristiti piratizirani software, muziku i filmove sa domaće scene, stvar principa, naše tržište je maleno i teško je opstati čak i od legalne prodaje, što znači da gornje pravilo ne vrijedi za naše maleno tržište.Svaka legalno kopija je važna.Stoga domaće kupujte legalno.Mi hrvati se trebamo držati skupa, a ostali neka idu dovraga, jer nikoga od njih i tako nije briga za nas.

Sa tim se još i slažem... software "made kod nas" je rijedak, pa bi ga i trebalo podržavat. Nije da sam ikad imao potrebu za nekim, ali da imam sigurno bi ga kupio :)  (Npr Serious Sam 1a & 1b)

Sve će bit OK dok RIAA i MPAA ne krenu globalno... a one njihove zaštite su totalno jadne. Koliko su love uložili u BluRay zaštitu?  a koliko dana je trebalo da se ona probije :D
17 godina

Samo da vidite 'trendove' u razvijenim zemljama: Young 'pirates' receive millions from the state.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lightning kaže...
Faerdhur kaže...

Potejto - potato  :D   moglo bi se reć onda da danas pirati snalažljivo backupiraju podatke :)
Dobro možda nisu piratizirali u klasičnom smislu...

Ma kako ti nije jasno? - Ako ti sad napišeš neki program i taj program, recimo to tako, katalogizira glazbu. Ti nisi baš oduševljen i program je mrtav u tvojim rukama, a meni se ipak svidi i imam viziju da se od toga da nešto napraviti.
Ja dođem u tebe i kupim/uzmem besplatno od tebe taj program, nastavim rad na njemu, prepravim ga i nazovem ga iBeats i prodam Appleu uz dogovor da za svaku prodanu licencu meni daju 25%.

Apple R&B korisnici polude za iBeatsom i program se prodaje kao blesav uz iPod R&B. Ja se obogatim na tome žestoko i na osnovi iBeatsa razvijem iBeatsNano, iBeatsGlasses, iBeatsGlasses Vista... i kroz godine se bogatim na tome.

Jesam li ja ukrao to od tebe? Bio nepošten? "Piratizirao"? --- Dakle = sasvim legitimna razmjena/trgovina.

Ako misliš da sam ja imao bilo kakvu "moralnu obavezu" u zaradu uključiti i tebe kao tvorca te prve verzije programa, onda si jako, jako naivan.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Ma kako ti nije jasno? - Ako ti sad napišeš neki program i taj program, recimo to tako, katalogizira glazbu. Ti nisi baš oduševljen i program je mrtav u tvojim rukama, a meni se ipak svidi i imam viziju da se od toga da nešto napraviti.
Ja dođem u tebe i kupim/uzmem besplatno od tebe taj program, nastavim rad na njemu, prepravim ga i nazovem ga iBeats i prodam Appleu uz dogovor da za svaku prodanu licencu meni daju 25%.

Apple R&B korisnici polude za iBeatsom i program se prodaje kao blesav uz iPod R&B. Ja se obogatim na tome žestoko i na osnovi iBeatsa razvijem iBeatsNano, iBeatsGlasses, iBeatsGlasses Vista... i kroz godine se bogatim na tome.

Jesam li ja ukrao to od tebe? Bio nepošten? "Piratizirao"? --- Dakle = sasvim legitimna razmjena/trgovina.

Ako misliš da sam ja imao bilo kakvu "moralnu obavezu" u zaradu uključiti i tebe kao tvorca te prve verzije programa, onda si jako, jako naivan.
sigh ->  do i look like i give a crap?

A šta se onog "mladi pirati dobivaju lovu od države" tiče... -> 100% podržavam.

Ovo šta se sad dešava kod su ovi starkelje na vlasti po svijetu će se promjenit kad današnja "pirat" generacija odraste i počne dolazit na pozicije...
17 godina
neaktivan
bestia kaže...
FeelTheFear kaže...
naxeem kaže...

Ovaj FeelTheFekalije,
tko si ti da ti nekome govoris da se odseli iz Hrvatske, za koju sam se ja borio, jos na osnovu toga da je ti mozes crniti i provlaciti po mulju. Ovo je slobodna drzava, te ljudi imaju pravo slobodno iznosit svoje mislenje i vjerovanja i takva ce i ostat, a ako ti se nesvida onda ti fino kuver u ruke momak.
 Kao prvo, ja nisam nikoga vrijedjao ovdje, kao ti mene, drugo Hrvatsku ni jednom nisam spomenuo, a kamoli je "povlacio po mulju", naprotiv u zivotu nisam nista lose o njoj rekao! Napisao sam taj komentar iz revolta jer se iskreno ne sjecam da je naxeem napisao nesto dobro o Hrvatskoj. Uvijek su svi lopovi i piratlije osim njega svetoga, jos od kad je ovaj forum otvoren.
8% ljudi stavlja ovakve poruke u potpis, ako si ti jedan od 92% koji ne stavljaju budi cool i kopiraj mene!!1
17 godina
neaktivan

ccc... koga je to sramota priznati da je pirat haha

pa trebao bi ja placati u godinu dana vistu i win7 po 4000KN haha, koda sam motku sisao citav zivot pa ce mi neki cvikeras doci i objasnjavati kako je njemu zarada pala sa 4958744395672098567294856 na 394087304590867249... ma nek mi se tukija napusi i on i svi ostali zajedno sa njim

zivjeli pirati i svi oni cije crackove i serialse koristim, daBogda im se milion puta vratilo ovo dobro sto za mene rade!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
benito kaže...

pa trebao bi ja placati u godinu dana vistu i win7 po 4000KN haha, koda sam motku sisao citav zivot pa ce mi neki cvikeras doci i objasnjavati kako je njemu zarada pala sa 4958744395672098567294856 na 394087304590867249... ma nek mi se tukija napusi i on i svi ostali zajedno sa njim

zivjeli pirati i svi oni cije crackove i serialse koristim, daBogda im se milion puta vratilo ovo dobro sto za mene rade!!!

rolleyes !!!! rolleyes !!!! rolleyes !!!! rolleyes !!!!
mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
protjeran
benito kaže...

potpis

kupnja njihov poluproizvoda je jednaka kupnji auta bez stakala, kotaca il ponekad cak cijelog motora
Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.61GHz (2 CPUs) 3072MB RAM 250 GB Total SB Audigy 4 [B800] Sapphire hd4670 xFire-->ddoxy When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace
17 godina
neaktivan
benito kaže...

ROFL, a zašto ti koristiš poluproizvode? Šta ne koristiš kvalitetne programe samo da imaš izliku za piratstvo?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice