Philips tvrdi kako imaju najveći 4K monitor sa zak

poruka: 64
|
čitano: 9.325
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Philips tvrdi kako imaju najveći 4K monitor sa zak".
15 godina
Re: Philips tvrdi kako imaju najveći 4K monitor sa
Barracuda727 kaže...

Nije da trolam ali bih postavio pitanje dali mi netko moze predloziti lcd za igre oko 40'' ili 48 '', tu ne mislim na acer predator od 34 '' ili asus rog swift, nesto vece a da je za igre i po mogucnosti 4K

Ja godinu i 9 mjeseci imam Philipsov BDM4065UC i prezadovoljan sam. 4K gaming ide bez problema. Ima integrirane zvučnike koji su mi ne jednom dobro došli, a i 3.0 USB portovi su samo plus.

10 godina
neaktivan

znaci ako hocu vece zaslone da se vise drzim philipsa ili da idem recimo na samsungove ili lg-e,posto mislim nesto kupovat, pogledat cu i za taj philips model sto si preporucio

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
softwaremaniac kaže...
Barracuda727 kaže...

Nije da trolam ali bih postavio pitanje dali mi netko moze predloziti lcd za igre oko 40'' ili 48 '', tu ne mislim na acer predator od 34 '' ili asus rog swift, nesto vece a da je za igre i po mogucnosti 4K

Ja godinu i 9 mjeseci imam Philipsov BDM4065UC i prezadovoljan sam. 4K gaming ide bez problema. Ima integrirane zvučnike koji su mi ne jednom dobro došli, a i 3.0 USB portovi su samo plus.

Da li se daju pucačine na njemu igrati ili osjetiš input lag ?

10 godina
Mitch kaže...
Mayo kaže...

Nije vam ovo monitor za "igrice," ovo je primarno monitor za rad. Video editiranje, programiranje, financije, medicina, etc. Ljudi su za ovakve monitore izdvajali koliko i za radnu stanicu sa dual CPU Xeon procesorima i 512 GB DDR3 ECC RAM-a.

Ovo je monitor isključivo za office work...nikakvo baš profi video editiranje kad pokriva samo 85% NTSC (dakle ispod nekog 92% AdobeRGB standarda) spektra.

A takva je i cijena. Čisto ok, ništa profesionalno.

Casual gaming (4ms), surfanje (flicker-free VA) i tako. Ali svakako će imati svoje kupce. Pogotovo među fotografima.

pfff, da ti vidis na cemu ljudi rade "profi" video foto editiranje... monitori od 100 eura, laptopi od 3500 kn i sl.... mislim, koliko je to profi a koliko nije je neka druga prica, ali poanta je da zive od toga

overhaul kaže...

Isto vrijedi i za ostale specijalizacije. Ovo je očito poslovni Philipsov monitor (iako po meni malo prevelika rezolucija za poslovnjaka, a za obrade fotke, videa, ...zaglavili bi u offtopicu da nastavim.

ne znam sto smatras "poslovnjakom", ali meni je 4k reolucija cak premalo prostora za rad, a posao mi je programiranje, bolje mi je imat jedan veci sa ogromnom rezolucijom nego kao sada spajati 2-3 monitora i zajebavat se s tim.

a za te neke milijune nijansi boja ne zelim nista spominjati, jer me zaboli neka stvar za te stvari za koje realno mari 0.1% potencijalnih kupaca, za te stvari ce brinuti onaj tko zna radi cega kupuje tako nesto, ali ce izdvojiti i dobru cifru za tako nesto...

15 godina
DarthMarkus kaže...
softwaremaniac kaže...
Barracuda727 kaže...

Da li se daju pucačine na njemu igrati ili osjetiš input lag ?

Sve mi savršeno radi. Ne osjetim nikakav lag, apsolutno sam prezadovoljan. Prije ovog monitora sam bio na TN kršu od Sam SM 226BW, tako da... Taj isti još i dan danas radi nakon 10 godina mučenja.

17 godina

Super monitor samo mu je panel (VA) zesce smece.

Najpovoljniji web shop za PC i PS3 igre. https://www.g2a.com/r/pcgames_66-_discount-html
Moj PC  
0 4 hvala 0
16 godina
Romano kaže...

Argumentiraj.....ima bolji gamut nego 99% IPS monitora kod nas.

17 godina
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 12:39 (4mal).
16 godina

Za gledat to moraš imat KS8*** ili KS9* seriju Samsunga ili pak Chromecast Ultra....to je bandwidth preko 14.5 Mbs

Inače ne gledaš HDR. A i da ne pričamo da je content preglup...99% sadržaja što gledaš na TVu nije ni blizu ovakve tematike niti izmišljene scenografije (potpuno tamni prostori za namjeran marketing OLEDu itd)

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 12:47 (Mitch).
15 godina
Romano kaže...

VA panel je odličan u prikazu crne i u multimediji. Meni je to odlično i to mi je bio jedan od main selling pointova kod kupovine monitora.

13 godina
Romano kaže...

Rambox će te streljat, on je život posvetio VA panelima

17 godina
neaktivan

Ne znam kako vam HDR može biti dobar. Meni to izgleda kao da nije snimano kamerom nego da je CGI. Djeluje skroz nerealno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 14:01 (ale329).

0 0 hvala 0
16 godina

Romano je vjerojatno jedan od onih koji su od Youtubera čuli da IPS u opisu monitora znači da je to dobar monitor 

Toplo se nadam da nije jer bih baš volio čuti argumente zašto je S ili P-MVA panel s nikakvim flickeringom i odličnim vidnim kutevima loš panel.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 16:58 (Mitch).
17 godina
protjeran

Ovi paneli su zakrivljeni upravo iz razloga da se poboljša vjernost prikaza boja. Gotovo SVI bolji televizori danas imaju VA matrice. QuantumDot televizori od Samsunga su primjerice VA matrice. Jedini problem sa Phillipsovim monitorom je to što se radi o monitoru sa sjajnom površinom. Jedini monitor koji je za sada odličan za profesionalni rad na takvoj površini je 40" 4k Iiyama ProLite. Nije perfektan, ali je dovoljno dobar za malo stariju tehnologiju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 14:20 (Mayo).

1 0 hvala 0
16 godina
Pa jedini problem koji VA paneli su imali u odnosu na in-plane switching su bile tzv. zamjene boja. Kada bi imao neki skok na dijelu panela iz jednog dijela spektra u potpuno drugi (recimo zelena soba u crvenu) tu bi se dobio malo čudniji dojam.
Eventualno motion-blur. Danas je to sve riješeno.

Inače da, S-PVA paneli s Quantum Dot tehnologijom ili IGZO premazima su danas standard i vjerojatno najbolji paneli za optimalnu cijenu proizvodnje.

17 godina
Mitch kaže...
Romano kaže...

Sta se tu ima argumentirati !?? I sta ta glupost znaci "ima bolji gamut nego 99% IPS monitora kod nas"?.Di kod vas? U Prkovcima? Imas citavu evropsku uniju za naruciti monitor kakav god hoces,a ne kod lokalnog prodavaca IT robe iza pekare.

Panel ima losiju reprodukciju boja od IPS-a,razlika izmedju bijele i crne je prevelika sto uzrokuje odvratni ghosting. I nema uopce smisla da pricamo o kutu gledanja jer je dovoljno da pomaknes glavu 10 centimetara u stranu da pocne sve da se presijava,prikaz je mutan,blijedi i blijesti. I sta mu vrijedi 0 ms response kad je panel odvratan za gledati.

Najpovoljniji web shop za PC i PS3 igre. https://www.g2a.com/r/pcgames_66-_discount-html
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 15:58 (Romano).
17 godina
protjeran
Romano kaže...

Panel ima losiju reprodukciju boja od IPS-a,razlika izmedju bijele i crne je prevelika sto uzrokuje odvratni ghosting. I nema uopce smisla da pricamo o kutu gledanja jer je dovoljno da pomaknes glavu 10 centimetara u stranu da pocne sve da se presijava,prikaz je mutan,blijedi i blijesti. I sta mu vrijedi 0 ms response kad je panel odvratan za gledati.

Nije istina. Imam VA panele, što monitori, što TV u dnevnoj i svi imaju vrlo dobar prikaz boja kada ih se gleda sa strane. Dobri kontrasti, dobar prikaz boje, probijanje pozadinskog svjetla minimalno, uniformnost slike dobra, dobar odziv. Osim toga VA paneli su i do 30% jeftiniji od IPS matrica. Dakle sve u svemu se radi o "best buy" tipu tehnologije. Čak i TN matrice nisu ono što su nekad bile. Kvaliteta prikaza na TN matricama je isto uznapredovala.

16 godina
Romano kaže...
Mitch kaže...
Romano kaže...

Sta se tu ima argumentirati !?? I sta ta glupost znaci "ima bolji gamut nego 99% IPS monitora kod nas"?.Di kod vas? U Prkovcima? Imas citavu evropsku uniju za naruciti monitor kakav god hoces,a ne kod lokalnog prodavaca IT robe iza pekare.

Znači dokazao si da nemaš pojma....eci peci pec, ignorcek

Uopće mi je glupo komentirati ovakve nebuloze. Kakav to kalibrator imaš kod sebe doma i tipove panela pa si u 2017. uspio dokazati da su sadašnji VA paneli opčinjeni ghostingom? 

Kad razmislim, ti pričaš o TN panelima....

17 godina

Dobro brate,uzivaj u svom "best buy" monitoru i sve 5. Ne moras ostale ubjedjivati da je VA panel najbolji na svijetu samo zato sto si ti kupio 40" monitor sa tim panelom jer košta šerpu ribe. Gori ste od mog frenda kojem je Golf 2 Dizel sveti gral i najbolji auto na svijetu jer pruza najbolji omjer potrosnje i vrijednosti naspram nove serije bmw 5.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 17:46 (Romano).
Moj PC  
0 5 hvala 0
16 godina
Romano kaže...

Dobro brate,uzivaj u svom "best buy" monitoru i sve 5. Ne moras ostale ubjedjivati da je VA panel najbolji na svijetu samo zato sto si ti kupio 40" monitor sa tim panelom jer košta šerpu ribe. Gori ste od mog frenda kojem je Golf 2 Dizel sveti gral i najbolji auto na svijetu jer pruza najbolji omjer potrosnje i vrijednosti naspram nove serije bmw 5.

Ja sam vlasnik LG 65EF9500, OLED 4K (iznajmljenog od Best Buy).

Tako da nemam potrebe braniti VA panele, ali ti nemaš pojma o čemu pričaš. I apsolutno nigdje nisam rekao da je najbolji na svijetu, ali valjda ne znaš ni čitat, a o panelima još manje.

Cijena u ovom sportu ne govori koliko je nešto dobro, a vidim da si spomenuo BMW 5 koji je zadnjih godina čisto bacanje love. Tako da si u narodu vjerojatno poznat kao "porez na budale"

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 18:34 (Mitch).
17 godina

Na svakom podforumu Bug-a neki mastermind koji sve zna o temi i koji je najpametniji. I uvijek ima dva-tri sljedbenika koji brane njegove glupe teorije. Vjerovatno si zrikav jer ne vidis ono sto 20 miliona ostalih vidi.

https://www.quora.com/Which-TV-panel-is-better-VA-OR-IPS

https://pcmonitors.info/articles/lcd-panel-types-explored/

http://www.pchardwarehelp.com/guides/lcd-panel-types.php

https://ipslcdpanel.blogspot.se

Moj PC  
1 4 hvala 0
12 godina
Romano kaže...

nitko nije rekao da je najbolji na svijetu, jedini tko je nešto prosr'o si ti s izjavom "žešće smeće"

upravi si ti gori od svojeg frenda, kad smo već kod auta, jer se ponašaš k'o likovi koji su čuli prije 10 godina da su koreanci smeće, pa su im i danas kia i hyundai "žešće smeće"

tako je moj stari 40 godina turpijao da su japanci smeće, jer su bili smeće kad je on bio mlad

Romano kaže...

Na svakom podforumu Bug-a neki mastermind koji sve zna o temi i koji je najpametniji...

rugala se sova sjenici, jbte pa ti si ultimativni prikaz takvog masterminda

17 godina
Romano kaže...

Na svakom podforumu Bug-a neki mastermind koji sve zna o temi i koji je najpametniji. I uvijek ima dva-tri sljedbenika koji brane njegove glupe teorije. Vjerovatno si zrikav jer ne vidis ono sto 20 miliona ostalih vidi.

Quora i blogspot su ti argumenti? A ostali samo nabrajaju kataloške osobine tehnologije panela? Hajd, priznaj da si ovo guglao samo da nešto nađeš sebi u korist. Kojih "20 miliona vidi" što ? 
Zašto nisi naveo neki relevantan site poput TFT centrala ili Prad-a? Možda zato jer njima nebi palo na pamet generalno i stereotipno popljuvati čitavu tehnologiju, što u pravilu čine neupućeni
samoprozvani mastermindovi kojima se rugaš a u biti upravo sebe opisuješ? Prije svega, odmah smo pročitali u članku da je dotični Philips namijenjen datacentrima, programiranju, cad-i spreadsheetovima što 
najočitije predstavlja selling point; MultiView funkcija spajanja 4 različita izvora istovremeno na isti zaslon. Usput je flicker free, oa će mnogim firmama biti sigurno dobra solucija.

Mayo kaže...

Ovi paneli su zakrivljeni upravo iz razloga da se poboljša vjernost prikaza boja. Gotovo SVI bolji televizori danas imaju VA matrice. QuantumDot televizori od Samsunga su primjerice VA matrice. Jedini problem sa Phillipsovim monitorom je to što se radi o monitoru sa sjajnom površinom. Jedini monitor koji je za sada odličan za profesionalni rad na takvoj površini je 40" 4k Iiyama ProLite. Nije perfektan, ali je dovoljno dobar za malo stariju tehnologiju.

Misliš zbog bočnog purple glarea ? Dobro, moguće da se to već na 40" kuži ako si mu blizu za radnim stolom, no nije to toliko zakrivljenje da bi puno promijenilo kut gledanja.
Ja doduše imam jedan 27" sa S-PVA tehnologijom, pa neznam kako se to iskustvo odnosi na ovaj VA model.

Mitch kaže...

Za gledat to moraš imat KS8*** ili KS9* seriju Samsunga ili pak Chromecast Ultra....to je bandwidth preko 14.5 Mbs

Inače ne gledaš HDR. A i da ne pričamo da je content preglup...99% sadržaja što gledaš na TVu nije ni blizu ovakve tematike niti izmišljene scenografije (potpuno tamni prostori za namjeran marketing OLEDu itd)

Je, imam telku samsungera koji to žvače, ubo za božić... samo ću si ipak skinuti to na hd pa lurknuti s njega. Zasad ovo što sam telkom na yt kanalu lurknuo je iskreno... BS. 
lijevi dio naziva "SDR" nema blage veze sa onim što ja gledam na normalnom fHD izvoru sa bluraya. npr ovo: 

Ovo je obični softverski trkelj, na kojem je lijeva strana namjerno bez kontrasta, a desna nahajpanih boja. To pouzdano nije hdr, jer radim sa hdri putem exposure bracketinga barem 15 godina, iz doba kad je Paul Debevec postavio svoje rješenja za HDRTM... 
No moram pogledati ostale video materijale na yt, vjerujem da je nešto na raspolaganju ipak sa više informacija, a ne samo nabrijano.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina

Radije bih radije radio na dva 27" 2K monitora nego na jednom 40" 4K...

Jeftinije je i imas više mjesta na ekranu. Kad sjedneš ispred 40" monitora ne vidiš niš skoro... preveliko jednostavno, a ako se previše udaljiš onda opet ne vidiš niš.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 23:12 (lllnuclearlll).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ja snimam HDR video preko dual ISO-a na DSLRu i RED kamerama.

To uopće nije ni blizu onome što se servira kao HDR content i zato sam tako odbojan.

Dugo će trebati da takav sadržaj dođe na Netflix i slično. To je zapravo RAW video, ali su highlightsi snimani na nižem ISOu pa su manje eksponirani. Tako se dobiva pravi HDR video, a ne dropanjem highlightsa kod color gradinga. Neke kamere rade to same i trpaju te informacije za HL u drugi metafile. Tako se i stvorio taj hype, a zapravo se video da obraditi da bude 'HDR' ako je propisno snimljen kao flat/SlogII itd.

To je namjerno tako da bi se prodavalo više tih televizora i sl.

Ajmo samo nazvat da se HDR sadržaj obrađuje dulje i s više truda nego običan. A vidljiv je samo na HDR televizorima jer je taj processing onda prebačen na njih, a ne na sam post-process video fajlova.

Tako da, uz pravu kalibraciju i jako sposoban (svijetli) display, 'HDR' je moguć na svakom uređaju. Svaki fajl se da processirat i snimit da bude HDR i onda tako vidljiv na TVu. Ovako je samo bilo jednostavnije izmusti još više para, prebacit processing na televizore i napraviti još jednu kategoriju TVa. Naravno nitko neće ić processirat ripove filmova i radit color grading tako da mu izgleda bolje na vlastitom non-HDR televizoru.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2017 22:43 (Mitch).
12 godina
Mitch kaže...

Ajmo samo nazvat da se HDR sadržaj obrađuje dulje i s više truda nego običan. A vidljiv je samo na HDR televizorima jer je taj processing onda prebačen na njih, a ne na sam post-process video fajlova.

Tako da, uz pravu kalibraciju i jako sposoban (svijetli) display, 'HDR' je moguć na svakom uređaju. Svaki fajl se da processirat i snimit da bude HDR i onda tako vidljiv na TVu. Ovako je samo bilo jednostavnije izmusti još više para, prebacit processing na televizore i napraviti još jednu kategoriju TVa. Naravno nitko neće ić processirat ripove filmova i radit color grading tako da mu izgleda bolje na vlastitom non-HDR televizoru.

Sto se tice boldanog - ne, nije moguc.
sRGB gamma (transfer function) standardno podrazumijeva raspon od 0.1-80 nits, mozes ti nju prosirit na veci raspon, ali rezultati su losi cak i s 12-bitnom gammom. HDR10 propisuje novu transfer funkciju (PQ/ST.2084) koja je u 12-bita na cijelom rasponu 0-10,000 nits ispod razine osjetljivosti ljudskog oka. Cak i 10-bitna daje vrlo zadovoljavajuci rezultat i miljama bolje negoli obicna sRGB 2.2 gamma.

A da bi ti dekodirao PQ "gammu", TV mora imat logiku da ju procesira, ne mozes to postici na svakom TV-u niti je to "gimmick". A i HDR-10 i Dolby oboje imaju mehanizme slanja dodatnih podataka (karakteristike grading TV-a i sadrzaja...), ne mozes to poslat TV-u koji to ne razumije.
Uopce to nema veze s prebacivanjem nekog procesiranja sa 'mastering' procesa na TV. Taj korak je i dalje isti, samo je ciljni raspon veci kod HDR TV-a + moras imat mehanizam da taj veci raspon prebacis do TV-a u 10/12 bitova po boji.

Ili ukratko: ako TV ima raspon od 0-1000 nits, trenutni standardi (sRGB) ne dopustaju efikasan prijenos tog raspona do TV-a. Novi standardi poput HDR10 to dopustaju, ali onda TV mora razumit taj standard.

Trenutno treba dosta toga da se poklopi da dobijes HDR na TV-u, sadrzaj, meta podaci, kodiranje u HDR10 na uredjaju koji salje + dekodiranje na TV-u, vjerojatno negdje u tom lancu imas prekid, ili je problem sadrzaja. Tvoj TV ima pop-up koji kaze kad je HDR sadrzaj omogucen...

16 godina

Nisi me u potpunosti shvatio, ali hvala na malo tehničkih obavijesti.

Želim ti samo reći da mogu napravit da svaki sadržaj izgleda kao HDR i da nećeš vidjet razliku. Ljudsko oko ne vidi konkretno sve boje, ali vidi prijelaze između tih boja. Na nekontrastnom sadržaju razliku apsolutno nitko ne vidi.

Ono što HDR čini primjetnim je taj 'pop' u razlici brightnessa kao što si i sam rekao. Ali taj pop je izvediv i pravilno raspoređenim dinamičkim rangeom pri samom snimanju. Oko će se prilagodit ekranu i vidjet jednako jasnu sliku u nekim kućnim uvjetima.

Recimo da imaš taman ekran, tipa 100 nita ali si u mrklom mraku. Za 10 minuta ćeš ga doživljavat jednako svjetlim kao da si ga gledao s 500 nita ali zaboravio spustit brightness.

To je mali izazov, ali je moguć i sam sebi sam to dokazao. Bude bilo više ovakvih postova poput mojih čim to malo zaživi, ali eto pričao sam s jednim čovjekom koji je baš alfa i omega u ovom području i on sam kaže da je to marketing kako bi se 'umanjio' hype OLED displayeva.

Ono što je za nas potrošače bitno je da je niknula ta nova kategorija proizvoda. OLED, IGZO, Quantum Dot, HDR, pa uskoro i Crystal LCD koji bi možda mogao biti najzanimljiviji.

Jer realno da 4K nije došao, 1080p TVi nikad ne bi se skinuli s trona. Tako će bit i za obične 4K TVe, pa za OLED TVe, pa za 4K HDR ali ne OLED itd.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 0:12 (Mitch).
16 godina

Da ne trpam sve u isti post, evo malo nečega o čemu sam govorio.

Tipa ovaj video (točnije ovaj ispod) je korektno eksponiran i pravilno gradiran i u HDR (metapodacima).

E sad, on je identičan imao ti uključen HDR ili ne. Jedina sitna razlika je pri sceni oko 0:50 gdje će ovaj malen dio ispod krova izgledati malo bolje na HDR modu.

Dakle ta razlika između SDR/HDR se potpuno ubija kada imaš dobar sadržaj. Ali meni osobno je ovo pri 1:50 negledljivo jer ja kad uđem u neku sobu ne vidim jednako najtamniji kutak mraka i danje svjetlo uz plavo nebo kroz prozor u isto vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 0:17 (Mitch).

0 0 hvala 0
12 godina

Imaju studije i vidit ces razliku.
http://www.avsforum.com/forum/imagehosting/1766255b8243409f31.jpg
Na toj slici imas tzv. "Barten ramp". Na x-osi imas razinu osvjetljenja (luminance), a na y-osi koliki minimalni korak moras napravit da normalni covjek vidi razliku (tj. 50% ljudi mora vidit razliku).
10-bit Rec1886 je standardna sRGB gamma i unutar granice vidljivosti je cak i na svom uskom rasponu. Cak je i 10-bitna PQ malo iznad Bartenove rampe.

Problem sadrzaja kod nove tehnologije je uvijek prisutan, tak je bilo i s 1080p, jos uvijek je i s 4K, ali mislim da je HDR jedan od vecih pomaka u zadnje vrijeme, jer se radi o dosta velikom kvalitativnom skoku.
Cijeli proces je otprilike ovakav:
1. Generiranje izvornog "sirovog" sadrzaja. On moze bit u jako velikom rasponu, game engine moze imat skoro proizvoljan.
2. Gradacija (tone mapping) na raspon koji mozes prikazat.
3. Kodiranje u 8/10/12 bitova i prijenos do TV-a koji dekodira u raspon iz koraka 2.

SDR: korak 2 radi gradaciju na 0.1-80 nits. SDR TV moze to napuhat na 200-400 nits, ali to je samo da dobijes na svjetlini, ne mozes na TV izmislit raspon kojeg nema u sadrzaju.
HDR: korak 2 radi gradaciju na 0-1000 nits. TV moze dobit taj cijeli raspon (i prikazat!), i to s manjim "bandingom" nego SDR.

Pravilno gradiran HDR sadrzaj prikazan na high-end HDR TV-u sa 10-20x vecim dinamickim rasponom i s vecom preciznoscu u razlikama izmedju nijansi, naprosto se ne mogu slozit da je to samo "gimmick", sorry, al upitna mi je strucnost tog "alfa i omega" poznanika.
I ne znam kako to umanjuje 'hype' OLED panela kad su valjda vecina HDR TV-a OLED. Ukljucujuci i tvoj LG9500...

Ne znam kakvog smisla imaju tvoji video primjeri osim ako ne gledas na HDR displayu i moras imat driver podrsku za video + player koji ce ga poslat TV-u, a youtube u browseru to ne moze jer ni u full-screenu on nije pravi full-screen, vec konacni compositing radi DWM koji je 8-bitni sRGB.

17 godina
Mitch kaže...

Da ne trpam sve u isti post, evo malo nečega o čemu sam govorio.

Tipa ovaj video (točnije ovaj ispod) je korektno eksponiran i pravilno gradiran i u HDR (metapodacima).

E sad, on je identičan imao ti uključen HDR ili ne. Jedina sitna razlika je pri sceni oko 0:50 gdje će ovaj malen dio ispod krova izgledati malo bolje na HDR modu.

Dakle ta razlika između SDR/HDR se potpuno ubija kada imaš dobar sadržaj. Ali meni osobno je ovo pri 1:50 negledljivo jer ja kad uđem u neku sobu ne vidim jednako najtamniji kutak mraka i danje svjetlo uz plavo nebo kroz prozor u isto vrijeme.

Koliko ja vidim to ti je tonemapping. Nije to isto kao pravi hdr. Slično kao kompresija u audiu, kad se svaki detalj izvlači na isti nivo a u biti rezultatno dobijaš čudan, umjetan i prenabrijan manji tonski spektar nego u pravilnom kontrastu. Još je ova domena zbunjujuća ljudima, 
i istina je da se sve mistificira da se izmisli još neki povod da kupe opet tv/monitor. Imali smo tako supercrne u plazmama, 3d naočale/sliku, fHD, 100Hz,200hz, 50/60fps filmove, pa shodno tome "clear motion", led osvjetljenje (jer je ccd fuuj), pa se ispostavilo da je (prvobitni) edge light hladni i titravi led - lošiji, pa onda natrag reinventiranje sa "flicker free led", pa local dimming, pa micro dimming, pa eto ovdje i nadmudrivanje s matricama,
sad se ide na 4k, pa eto taj hdr... koji očito ljude buni slično kao u svoje doba sRGB ili gama2,2. Problem je što je već neko vrijeme ekran DOVOLJNO DOBAR. Pa se treba ljude uvjeriti da ipak nije, da treba kupiti isto ponovno. No ok, ovaj philips može poslužiti nekom tko je desetljeće zaostao, a ima novca za obnovu.

CyberK kaže...

Imaju studije i vidit ces razliku.
http://www.avsforum.com/forum/imagehosting/1766255b8243409f31.jpg
Na toj slici imas tzv. "Barten ramp". Na x-osi imas razinu osvjetljenja (luminance), a na y-osi koliki minimalni korak moras napravit da normalni covjek vidi razliku (tj. 50% ljudi mora vidit razliku).
10-bit Rec1886 je standardna sRGB gamma i unutar granice vidljivosti je cak i na svom uskom rasponu. Cak je i 10-bitna PQ malo iznad Bartenove rampe.

Problem sadrzaja kod nove tehnologije je uvijek prisutan, tak je bilo i s 1080p, jos uvijek je i s 4K, ali mislim da je HDR jedan od vecih pomaka u zadnje vrijeme, jer se radi o dosta velikom kvalitativnom skoku.
Cijeli proces je otprilike ovakav:
1. Generiranje izvornog "sirovog" sadrzaja. On moze bit u jako velikom rasponu, game engine moze imat skoro proizvoljan.
2. Gradacija (tone mapping) na raspon koji mozes prikazat.
3. Kodiranje u 8/10/12 bitova i prijenos do TV-a koji dekodira u raspon iz koraka 2.

SDR: korak 2 radi gradaciju na 0.1-80 nits. SDR TV moze to napuhat na 200-400 nits, ali to je samo da dobijes na svjetlini, ne mozes na TV izmislit raspon kojeg nema u sadrzaju.
HDR: korak 2 radi gradaciju na 0-1000 nits. TV moze dobit taj cijeli raspon (i prikazat!), i to s manjim "bandingom" nego SDR.

Pravilno gradiran HDR sadrzaj prikazan na high-end HDR TV-u sa 10-20x vecim dinamickim rasponom i s vecom preciznoscu u razlikama izmedju nijansi, naprosto se ne mogu slozit da je to samo "gimmick", sorry, al upitna mi je strucnost tog "alfa i omega" poznanika.
I ne znam kako to umanjuje 'hype' OLED panela kad su valjda vecina HDR TV-a OLED. Ukljucujuci i tvoj LG9500...

Ne znam kakvog smisla imaju tvoji video primjeri osim ako ne gledas na HDR displayu i moras imat driver podrsku za video + player koji ce ga poslat TV-u, a youtube u browseru to ne moze jer ni u full-screenu on nije pravi full-screen, vec konacni compositing radi DWM koji je 8-bitni sRGB.

E sad sam vidio da si sve uglavnom pojasnio. U mojoj domeni posla se samo hdr ne prikazuje nitsima nego ekspozicijom po r,g,b kanalu (0-255 za običan spektar koji može biti 8 ili više bitni ali to samo povećava broj međukoraka između 0 i 255) i 32 bitni ekspozicijski spektar u HDR slici. To jest, mogu od 0 (crne) ići na 2³² iliga 4294967296... ako pokušam time napraviti gradijent iz jednog u drugo, normalan ekran to uopće neće prikazati. Inat ću par piksela "crnog", i onda sve "bijelo" jer čitav gradijent nijansi sivih zauzima vrlo usko područje tog spektra. citat; Because an HDR image contains brightness levels that far exceed the display capabilities of a standard 24‑bit monitor, if you need to print or use tools and filters that don’t work with HDR images, you had to tonemap them to 16- or 8‑bpc images.
...
To je razlog što me zbunjuje kako sad ovdje ljudi samouvjereno pričaju o HDR filmovima sa youtubea... nisam u to upućen.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put pon 16.1.2017 7:41 (overhaul).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice