To bi lako mogla biti istina. U jednoj temi sam već govorio kako su mi u samo godinu pregorile 2 grafe od Nvidije. Od toga ima vremena - što samo znaći da Nvidija to možda radi namjerno...
Pa nek netko kaze da ATI ima probleme s driverima. :P
Koliko sam ja primjetio ta priča o lošim ATI-evim driverima se najviše vuče od izlaska HD4xxx serije.
Što je shvatljivo pošto za preformanse i cijenu nisu mogli komentirat pa onda udri po driverima,samo je bitno da nešt kod ATI-a nevalja.
Kroz moje ruke su prošle i Radeonke i gForcice i nikada nisam imao problema sa driverima.Neznam možda sam ja samo sretnik.
Sjeti se samo kako su srali po 5870 i 5850 grafama, pa driveri, pa vent, najviše ih je dirala cijena koja im je bila velika, a sad kad znamo da nvidin proizvod sa 60% večom veličinom i 5 % večim performansama, večom potrošnjom i temp če izač sad im opet ATI nevalja.
Ovo nije prvi put da se nVidiji tako nešto desi...
Sjeća li se tko GF2? posebice kad su te kartice sa novijim driverima imale 3-4x lošiji rezultat u Quake 2/3 nego sa starim driverima.
Recimo sa starim sam mogao imati 30-40 F/ps-a bez problema, a tad sa novim sam imao jedva 7-8 frejmova, neigrivo.
A za to isto vrijeme, ATI driveri su radili bezprijekorno. Prvi problemi sa ATi driverima su nastali kad su prelazili sa AGP sabirnice
na PCI-E sabirnicu. Pojavom X800Pro kartice, koja je bila zapravo 9800Pro sa PCI-E sabirnicom su nastali prvi problemi
u driverima, ali ništa neriješivo.
Koji god ATi noviji driveri stavio, bitno da sve radi (osim ono što je mene osobno zezalo sa BSOD-om, jer sam editao BIOS na svojoj kartici,
ali to sam ja osobno kriv, ne ATi, niti itko drugi). Makar i nebilo pomaka u brzini u igrama, ili makar mali pomak od 0.001% brže,
nikad driveri nisu uzrokvali brzinu prema dolje.
Štoviše, kod nVidije su postojali savršeni driveri, s kojima si vrtio sve u high bez trzanja, ali neke igre jednostavno nisu željele raditi,
te je čovjek bio primoran instalirati nove. Tek instalacijom novih drivera su neki naslovi bili "igrivi" (podrška za igranje), ali
tad je frame drop na starim igrama bio katastrofalan.
Sjećam se da sam imao dual boot XP sa GF6600GT AGP, samo da bi na jednom XP-u mogao igrati Oblivion bez štekanja (stari driveri),
a na drugom XP-u sve drugo uz slabije performanse.
Čudi me to, kao da nVidija ima 2 ili više programerska teama, pa jedan testira i radi savršenu stvar, ali ne za sve igre,
dok drugi rade podršku za sve igre, ali zakenjaju performanse.
Eto to je samo moje iskustvo... Ja se bar sjećam mnogojakih patcheva za detonatore, da bi bilo igrivo.
Osobto one koje su varali u 3D Marku 2001, pa sam imao veći score sa 6600GT AGP nego kolega sa x1950Pro PCI-E.
Žalost... Ovo je još jedan dokaz da se premalo vremena ulaže u razvoj sirove snage i kvalitetu programera,
a previše se vremena i novca ulaže u potplaćivanje teamova za optimizaciju igara "way to be played with shit"...
Recimo sa starim sam mogao imati 30-40 F/ps-a bez problema, a tad sa novim sam imao jedva 7-8 frejmova, neigrivo.
Tako sam i ja imao problema, stavim novi driver i odmah padne fps u starim igrama samo da nove podržale...
Nvidia je sad u jednakom stanju kao i naša država - u dubokin go***ma!!!
na manjoj rezi i bez ludjackog aa i af filtra cak i cod4 ide na full detaljima
Nisam znao. Sa ovom 8400GS jedva da uopće ide a ne tek na full detaljima
8400gs je kastrat kastriranog kastrata, takvo smece koje se ne bi ni smjelo zvati 3d karticom vec multimedijalnim ubrzivacem(ili tako nesto)
Klasicni produkt marketinga za pecanje umnih invalida (uvijek se sjetim spaljenog cimera sa svojim - jo buraz kupio sam zvijer, geforce8 s pola gige meme)koji s ostatkom geforce8 linije izuzev 8500 ima veze kao i ja s Nasinim svemirskim programom
S druge strane 6600gt je u svoje vrijeme bila zvijer mainstream segmenta i danas poluproizvode kao sto je 8400gs bez problema opere u bilo kojoj igri
Don Kihoty nemoj se uvrijedit ali detonatori su u svoje vrijeme bili ipak klasa za sebe
S druge strane 6600gt je u svoje vrijeme bila zvijer mainstream segmenta i danas poluproizvode kao sto je 8400gs bez problema opere u bilo kojoj igri
Dugo nije bilo takvog best buya.
Danas samo čekam da izdaju GTX282.25 s razlikama u promilima od ostalih kartica iz 280 serije
Heh he... EPIC Thread: http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=161391
Kao citanje povijesti bolesti... prve prave naznake problema:
"Since I updated to this version, my card is overheating at a hellish temperature of over 100ºC. Driver crashes constantly. Can anyone else confirm this? Nothing on my PC is overclocked, by the way."
:D
evo, ovdje ima i slika štete koja nastaje "upotrebom" ovih drivera
http://www.geeks3d.com/20100305/forceware-196-75-can-kill-your-geforce-card/
ahaa sad mi je jasno ponašanje moje 9800-ice.
Hvala Bugovcima za brz info za "roll back" drivers.
Meni kod 8400GS radi dobro drajver.
Ne prelazi tempreratura preko 50.
Sreća pa ima dodatni kuler da hladi tu "zver" od grafičke.
Uglavnom hteo sam pitati da li Gigabyte M57SLi-S4 podržava ATijeve grafičke?
I da li ću imati problema ako stavim neku ATijevu grafičku?
Pitam jer je matična sa Nvidia chipsetom i ima podršku za SLi.
Nameravam uzeti neku grafičku 4x serije.
Jer kako vidim od Nvidije nema baš neke valjde.
Sva sreća pa izašle ove nove od Nvidie pa će ATijeve cene da padnu još malo :D
Mada možda čak i uzmem Nvidia 9600GT (jeftinije ali opet igrivo) ili 250GTS.
Mada pre bih rekao 9600GT xD
Zbog para :D
Meni kod 8400GS radi dobro drajver.
Ne prelazi tempreratura preko 50.
Sreća pa ima dodatni kuler da hladi tu "zver" od grafičke.
Uglavnom hteo sam pitati da li Gigabyte M57SLi-S4 podržava ATijeve grafičke?
I da li ću imati problema ako stavim neku ATijevu grafičku?
Pitam jer je matična sa Nvidia chipsetom i ima podršku za SLi.
Nameravam uzeti neku grafičku 4x serije.
Jer kako vidim od Nvidije nema baš neke valjde.
Sva sreća pa izašle ove nove od Nvidie pa će ATijeve cene da padnu još malo :D
Mada možda čak i uzmem Nvidia 9600GT (jeftinije ali opet igrivo) ili 250GTS.
Mada pre bih rekao 9600GT xD
Zbog para :D
Nvidia 9600 GT ti je ukleta. Ja sam imao čudnih problema s njom, imao sam jednog frenda koji je imao iste probleme. Izgluglaj malo i vidit ćeš. Nije većina kartica ali nakon toga kaj sam snjom preživio, nikom ne bih htio da kupi 9600. U zamjenu su mi dali 9800GT koja je 20€ skuplja, ali je grafa super. Preporuka za te novce manje od 100€ je 9800 GT.
Pitam se dal ce oni ljudi kojima su riknule grafulje opet kupit nVidia , il se trgovine sad rasturaju prodajom i zadnje rezerve ATI-jeve grafujle.
E pa sada se situacija malo promjenila,ATI driveri ne loze za kampiranje
grafe,dok Nvidia DA!
U principu svi bi imali manje problema sa grafikom da ju samo uštekaju i igraju se, a ne da prčkaju po settingsima i clockaju.
Bilo mi čudno kada sam na stranicama od Guru3d.com vidio da su uklonili najnovije drivere, a sad i znam zbog čega. Doduše, sad imam ATI-jevu kartu pa ne koristim više nVidia-ine drivere, ali ti driveri su bili uvijek puno dorađeniji u odnosu na ATI-jeve, barem kod posljednjih generacija GPU-a.
Baš gledam sad malo po nVidijinom forumu i ljudi več kontaktiraju obiteljske odvjetnike. Bit će ovo prava sapunica, bar u americi, gdje možeš nekog tužit za sve živo. Ja sam se za svaku sigurnost vratio na 196.21, makar s ovima nisam imao problema. Nažalost rFactor je opet počeo kašljucat, što znači da ima i nečeg dobrog u tim 196.75 driverima.
Tako velik problem sigurno ima i dobro objasnjenje, nenapadajte odma nVidiu, loše nami ako propadnu, sto ima vise konkurencije u prodaji grafičkih, nama, kupcima je uvjek bolje, jer cjene padaju.
Death to Nvidiaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!
OFFTOPIC: Neki ljudi uopće ne promisle prije nego što nešto kažu. Ja sam ATI-jev fan ali da nVidia propadne, ostao bi samo ATI na tržištu grafičkih čipova i mogao bi staviti bilo kakvu cijenu na svoje grafe zato jer uopće ne bi bilo konkurencije. Grafička koja kod ATI-ja sad košta oko 500kn koštala bi preko 1000kn zato jer ne bi bilo nikakve konkurencije pa bi ljudi morali kupovati ono što im je ponuđeno.
Prestanite se brinuti, nVidija neće propasti. Prije stečaja bi ju kupila druga kompanija, recimo Intel,
ili AMD...
Ali da ju kupi AMD, to bi značilo PissX na ATi karticama, te AMD-ovu kontrolu tržišta, makar bi to bio velik zalogaj.
Da Intel kupi nVidiju, to bi značilo da je razvoj Intelovih GPU-a bilo bacanje novca, jer bi umjesto njih stavljali nVidiju
u svoje prijenosnike sa svojim chipsetima, te bili idealna stvar za HTC uređaje (atom + 220 = gg).
A moguće bi bilo da ju kupi i neka treća kompanija, pa pa samo promijeni upravu a proizvodnja krene prema naprijed,
u boljem smjeru (recimo da FoxConn kupi nVidiju, što njima nije teško, jer su možda najjača samostalna firma, uz Intel i AMD).
Prestanite se brinuti, nVidija neće propasti. Prije stečaja bi ju kupila druga kompanija, recimo Intel,
ili AMD...
Ali da ju kupi AMD, to bi značilo PissX na ATi karticama, te AMD-ovu kontrolu tržišta, makar bi to bio velik zalogaj.
Da Intel kupi nVidiju, to bi značilo da je razvoj Intelovih GPU-a bilo bacanje novca, jer bi umjesto njih stavljali nVidiju
u svoje prijenosnike sa svojim chipsetima, te bili idealna stvar za HTC uređaje (atom + 220 = gg).
A moguće bi bilo da ju kupi i neka treća kompanija, pa pa samo promijeni upravu a proizvodnja krene prema naprijed,
u boljem smjeru (recimo da FoxConn kupi nVidiju, što njima nije teško, jer su možda najjača samostalna firma, uz Intel i AMD).
Pricas nebuloze.
AMD da je i zeli kupit nema s cim
INTEL je totalno nekompatibilan s NVIDIOM, to su dva razlicita svijeta, ustalom u zadnje vrijeme veca je konkurencija i netrpeljivost na relaciji INTEL- NVIDIA nego na relacijama NVIDIA-AMD ili INTEL-AMD. Intel bi je mogao jedino u nekakvoj dalekoj buducnosti zgrabit u predraspadnom stanju zbog odrjedenih njemu zanimljivih tehnologija i inzinjera a ostalo sve rasprodat u bescjenje.
Foxconn ilitiga pravim imenom Hon-hai(valjda se tako pise) je najveci svjestski OEM proizvodjac, znaci no1 sastavaljac za druge. Vecinu danas tehnoloske robe kao sto si iphoni, ipodi, playtstationi, xboxovi, mobiteli, intelove maticne... uz minimalnu proviziju sastavljaju oni. Odjel koji je bio zaduzen za vlastitu dizajn i proizvodnju je nadevno bio u predbankrotnom stanju, kako je danas neznam ali cisto sumnjam da sta bolje posluju, daleko su oni od preuzimanja a kamoli kvalitetnog vodjenja kompanije kao sta je NVIDIA.
NVIDIA bi mogla samo u dogledno vrijeme zbog nezadovoljstava dionicara podijelit kompaniju tj. izdvojit segmente koji je koce i ne donose profit jer u sadasnjoj financijskoj ne postojit nitko tko bi je mogao kupit a kamoli iskorisit tu kupovinu.
Čuj, da je AMD želi, našao bi način da ju kupi (krediti etc).
Tko ne želi posuditi jakoj tvrtci kredit na 10+ godina uz dobru kamatu?
A što se nVidije i Intela te same kompatibilnosti tiče, to se lako sredi, ne brini, ništa nije neizvedivo.
Uostalom šta misliš zašto AMD ima SSE i druge stvari koje je Intel izmislio?
Zato što je nekad davno neka tvrtka imala ugovor sa Intelom, i dijelili su patente.
Kada je AMD preuzeto tu tvrtku, dobio je i te patente na korištenje.
Samim time svaka SSE tehnologija koju Intel razvija, AMD dobije džaba, samo ju treba implementirati u svoje CPU-e.
Zvuči komplicirano ali je jako jednostavno.
Tako primjerice radi, Intel Havox radi ina AMD procesorima etc...
Kada bi nVidija podijelila kompaniju, to bi moglo odvesti razvoj GPU-a u mnogim smijerovima.
Primjerice postrojenje koje je nekad bilo AGEIA, današnji nVidija PhysX, moglo bi biti kupljeno
od strane durgog dioničara, koji bi svoje dionice recimo prodao AMD-u, i time bi sam AMD imao pravo na PhysX.
Što bi bilo OK. Jer po meni, taj nVidijin monopolizam je debilizam.
Zamisli da svaka grafika treba svoju određenu sabirnicu (recimo ATi PCI-e i nVidija PCI-E).
Dobro, CrossFire i SLI ovisi više o BIOS-u, recimo Corssfire se riješi BIOSom, dok je SLI problem samo certifikata
s pločom i otključavanje u BIOS-u.
Po meni se sve to treba standarnizirati, jer ovako AMD tržište pati (nema SLI ploču), te nema PhysX (makar znam samo jednu
igru koja ju koristi, a da je meni bila zanimljiva, Mirrors Edge).
Nekompatibilnost se lako riješi. Sve u svemu, Intel ima novca, nVidija krade B(u)[o]gu dane...
We will see....
Zamisli da svaka grafika treba svoju određenu sabirnicu (recimo ATi PCI-e i nVidija PCI-E).
Dobro, CrossFire i SLI ovisi više o BIOS-u, recimo Corssfire se riješi BIOSom, dok je SLI problem samo certifikata
Po meni se sve to treba standarnizirati, jer ovako AMD tržište pati (nema SLI ploču), te nema PhysX (makar znam samo jednu
Nekompatibilnost se lako riješi. Sve u svemu, Intel ima novca, nVidija krade B(u)[o]gu dane...
We will see....
To nije monopolizam. Što bi sad svaka tvrtka koja nešto svoje izumi trebala to dati svima?
Što se ati nije potrudio napraviti nešto svoje slično physxu? jest da od toga nema koristi jer nema igara koje ga podržavaju.
A što se tiče nVidije nije baš da će tvrtka propasti zbog jedne serije kartica koja kasni.
I tema je o driverima a ne o tome tko će kupiti nVidiju, tvrtku koja je nedavno objavila i više nego zadovoljavajuće financijske rezultate ako uzmemo u obzir da godinu dana nije ponudila ništa novo u najunosnijem segmentu tržišta.
Čuj, da je AMD želi, našao bi način da ju kupi (krediti etc).
Tko ne želi posuditi jakoj tvrtci kredit na 10+ godina uz dobru kamatu?
A što se nVidije i Intela te same kompatibilnosti tiče, to se lako sredi, ne brini, ništa nije neizvedivo.
Uostalom šta misliš zašto AMD ima SSE i druge stvari koje je Intel izmislio?
Zato što je nekad davno neka tvrtka imala ugovor sa Intelom, i dijelili su patente.
Kada je AMD preuzeto tu tvrtku, dobio je i te patente na korištenje.
Samim time svaka SSE tehnologija koju Intel razvija, AMD dobije džaba, samo ju treba implementirati u svoje CPU-e.
Zvuči komplicirano ali je jako jednostavno.
Tako primjerice radi, Intel Havox radi ina AMD procesorima etc...
Kada bi nVidija podijelila kompaniju, to bi moglo odvesti razvoj GPU-a u mnogim smijerovima.
Primjerice postrojenje koje je nekad bilo AGEIA, današnji nVidija PhysX, moglo bi biti kupljeno
od strane durgog dioničara, koji bi svoje dionice recimo prodao AMD-u, i time bi sam AMD imao pravo na PhysX.
We will see....
Nazalost AMD vuce 5miljardi(50000000)$ dugova/kredita jos iz vremena kupovine ATI-a. Nema tog Zidova koji bi njima vise a pogotovo ne u ova teska vremena odobrio i lipe kredita, nisu imali vise para ni za ulaganje u pogone stoga su ih bili prisiljeni izdvojit iz kompanije i prodat Arapima.
Amd ni trenutno bez obzira na uspjeh GPU odjela ne cjetaju ruze, stalno su vrte oko minimalnih gubitaka. U biti spasio ih Intel s onih miljardu i nesto sitno $koje im je isplatio u ime kompenzacije zbog prijasnjeg dumpinga.
A INTEL i NVIDIA ne da mrze oni su vec dugo u otvorenom ratu, i dok je Jen na celu Nvidie nema sanse da ce Intel ni prismrdit Nvidiji.
S ovim podatkom oko instrukcija nisam upoznat, AMD je oduvjek razvijao i svoje instrukcije, koliko ja znam jedan dio njih kao sto je super vazni EMT64 je AMD-ov patent.
Mislim cijela ta tvoja daljna konstrukcija pocevsi s tim instrukcijama, monopolizmima je totalno zbrcakana - valjda vise ni sam ne znas sto s htio reci.
p.s. sam taj physix oko kojeg se ti ne znam zasto toliko uzbudjujes je standard izvan standarda(direcx-a) i buducnost mu je nikakva.
nVidija nije napravila PhysX, thats my point of view...
PhysX je u stanju vrtiti svaka kartica, samo je stvar do drivera...
Recimo AGEIA je nekad bila "napredna", ali nVidija je kupila AGEIU nakon serije 8.
Otkud recimo jednoj 8600GT podrška za PhysX, kad nVidija nije imala PhysX kad je ta grafika kontruirana.
Dakle stvar je u driverima, dakle prodavanjem muda pod bubrege...
Modani ATi driveri omogućuju jednoj 3850HD da vrti fiziku, tj baš PhysX...
Nije stvar do hardwarea...
Dakle monopol je.
Zamisli da nemožeš igrati Mirrors Edge jer imaš AMD proceosor. Nije li to monopol?
Ili da ne možeš igrati Half Life 2 E3 (ako ikad dođe) u DX11 ako nemaš ATi karticu.
Monopol... Nije tako izraženi, ali ipak je...
sorry dupli :(
nVidija nije napravila PhysX, thats my point of view...
PhysX je u stanju vrtiti svaka kartica, samo je stvar do drivera...
Recimo AGEIA je nekad bila "napredna", ali nVidija je kupila AGEIU nakon serije 8.
Otkud recimo jednoj 8600GT podrška za PhysX, kad nVidija nije imala PhysX kad je ta grafika kontruirana.
Dakle stvar je u driverima, dakle prodavanjem muda pod bubrege...
Modani ATi driveri omogućuju jednoj 3850HD da vrti fiziku, tj baš PhysX...
Nije stvar do hardwarea...
Dakle monopol je.
Zamisli da nemožeš igrati Mirrors Edge jer imaš AMD proceosor. Nije li to monopol?
Ili da ne možeš igrati Half Life 2 E3 (ako ikad dođe) u DX11 ako nemaš ATi karticu.
Monopol... Nije tako izraženi, ali ipak je...
Ovo definitivno stoji, samo bi nadodao da takva vrsta priveligiranih api-a nikad nije i nikad nece prolazit. Niti jedan progrmaer s nece zajeb***t s necim sta ima podrsku kod samo pola potecijalnih kupaca makar im Nvidia i za to placala. Ako vec i moraju zbog narebe izdavaca, odradit ce to kao i do sad, preko kur*a.
Do izlaska novog xboxa za ciji je dizajn chipa odavno izabran AMD, Microsoft ce rijesit tu fiziku preko DirectCompute-a u directx-u da od tog Physxa nece ostat ni uspomena
LJUDI!!pazite
Ja sam nasjeo . Poslije Driver Sweepera, rastavljanja i mazanja novom pastom, instaliranja na čisto Phsyx, nVid v190.38 (najstabilniji bar meni), DirectX one Microsoft final kopmilacije, vent mi vrti ili100% ili nikako. Ni speed fan, ni Riva tuner, samo isključe vent čim stavim više od 69%..Temp na idle 47C a čim pokrenem i to Fable op na 76C. I u bootanju bijele točkice a na desku- pa evo pogledajte. Kako ih nije sram
odi lijepo na support i uputi im pisamce
odi lijepo na support i uputi im pisamce
ma ljepo ti njima j*bi mat*r i to jos na zdravo balkanskom
pa nek si misle