Neuronske mreže za naprednije prepoznavanje govora

poruka: 10
|
čitano: 2.965
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Neuronske mreže za naprednije prepoznavanje govora".
15 godina

Hoće li se moći to koristiti za gledanje tv-a i sporta na novom xboxu?

Potpis!
Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Neuronske mreže za naprednije prepoznavanje go
Ezio kaže...

Hoće li se moći to koristiti za gledanje tv-a i sporta na novom xboxu?

hoće... naravno.

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
17 godina
neaktivan

možda sad napokon dupeglavci tamo prepoznaju što im korisnici poručuju. {#}

Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kako zapravo onda to može biti upotrebljivo za išta, ako udvostručenje točnosti ju povećava za samo 15%; kako onda to itko koristi sada kad je točnost dakle samo 15%?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...

Kako zapravo onda to može biti upotrebljivo za išta, ako udvostručenje točnosti ju povećava za samo 15%;

Površno si čitao. Udvostručili su brzinu, a točnost su povećali za 15%.

Inače, neuralne mreže su super stvar za prepoznavanje uzoraka, čudi me da se nisu još i prije ozbiljnije bacili na to. Nekako sam to očekivao budući da se kojekakvi sustavi za prepoznavanje govora daju "trenirati" (kako bi se bolje prilagodili korisniku), pa sam mislio da su već od prije neuralne mreže u igri.

Očito je u pitanju bilo nešto drugo...

What Andy giveth, Bill taketh away.
17 godina

i naravno na kojem je to mobu prikazano pa nokia lumia 920 ! ftw ;) 

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.6.2013 19:20 (4mal).
Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina
protjeran

Čisto da znate, da se neuronske mreže koriste kod prepoznavanja govora od kraja 80tih prošlog stoljeća. 

Bemti PR lažljivce i bombastične naslovnice.

Glory Glory Man United
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
DigiMagic kaže...

Kako zapravo onda to može biti upotrebljivo za išta, ako udvostručenje točnosti ju povećava za samo 15%;

"čime se udvostručila brzina i točnost prepoznavanja". {#} Nema veze.

12 godina
rustweaver kaže...
DigiMagic kaže...

Inače, neuralne mreže su super stvar za prepoznavanje uzoraka, čudi me da se nisu još i prije ozbiljnije bacili na to. Nekako sam to očekivao budući da se kojekakvi sustavi za prepoznavanje govora daju "trenirati" (kako bi se bolje prilagodili korisniku), pa sam mislio da su već od prije neuralne mreže u igri.

Očito je u pitanju bilo nešto drugo...

Imaju tuceti drugih statistickih modela koji su isto jako dobri za prepoznavanje uzoraka i koji se daju trenirat, samo neki su bolji za neke primjene. Sigurno jesu probali, no za prepoznavanje govora se tradicionalno najvise koristi HMM (Hidden Markov Models). A i ovo nisu klasicne NN, vec "duboke" (DNN) tj. one s puno skrivenih "slojeva". A i koliko sam malo pogledao, koriste te DNN za treniranje kondicionalnih vjerojatnosti u HMM umjesto klasicnih Baum-Welch i slicnih, dakle vise neka kombinacija DNN i HMM.

Druga stvar je da kod ovakvih primjena koje su real-time, neki pristupi koji se sad koriste jednostavno nisu bili prakticni prije 5-10 godina na necemu kao Pentium 3, pa se nisu ozbiljnije promatrali.

A i rekose da su poboljsali svoj vlastiti algoritam bez usporedbe s pristupima drugih kompanija...

memulica kaže...

Čisto da znate, da se neuronske mreže koriste kod prepoznavanja govora od kraja 80tih prošlog stoljeća. 

Bas i ne pretjerano u praksi, ovo je prvi put da cujem za NN za neku komercijalnu upotrebu kod prepoznavanja govora.
Kako bilo, kao sto rekoh gore, sigurno da jesu istrazivali i prije i sigurno se da naci akademskih clanaka, ali svejedno je ovo zanimljiv rezultat i originalan pristup, pa i ne bih rekao da je nesto posebno "bombasticno" i neistinito...

17 godina
neaktivan
memulica kaže...

Ali ne ovakve mreže nego obične MLP mreže. :) Novi akustički model bazira se na ograničenim boltzmanovim strojevima, vrlo moćnom novom arhitekturom dubokih neuronskih mreža s kojom se počelo eksperimentirati tek prije par godina i svakih par mjeseci uspije srušiti neki rekord u znanstvenim krugovima. 2009. je zaradila znanstvenicima milijun dolara nagrade od netflixa na njihovom natjecanju za zadatak predviđanja ukusa korisnika što se filmova tiče. Bila je 12% bolja od svih drugih natjecatelja. Mislim da Microsoft gura prvu komercijalnu primjenu.

I naslov je totalno bombastičan, mreža ne imitira ljudski mozak, nego ima milijune puta više neurona i veza među njima od običnih mreža koje se koriste danas pa valjda zato takav naslov.

Ali da se razumijemo, Microsoft nije izumio ove stvari, to su pokupili iz znanstvenih radova profesora Goeffreya Hintona, jednog od najvećih znanstvenika na području neuronskih mreža. Točnije, platili su njegovom asistentu Tijemenu Tielemanu da dođe na godinu dana u Microsoft Research i nauči ih te nove stvari :D

I to je dobro. I Google eksperimentira s dubokim neuronskim mrežama i surađuju s profesorom Andrewom Ngom, još jednim velikim znanstvenikom na tom području. Uskoro ćemo vidjeti sve više ovakvih fensi stvari. Jedna od njih temeljena na istoj arhitekturi je i Google Artifficial Brain.

dabog da ti rekurzija ode u stack overflow.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice