Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 249.437
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
16 godina
RE: Koliko je brz mozak?
M_dipl. kaže...
alien kaže...
a šta misliš da tobom upravlja? bog
virtualAThome kaže...

1. Nama ne upravlja nitko, tj. sami upravljamo sobom u skladu sa našim afinitetima, običajima i moralnim normama..

Edit: nisam rekao da je industrijalizacija loša za gospodarstvo, samo sam pričao o izravnim posljedicama industrijskih revolucija, kasnije kad se stanje stabilizira je sasvim druga priča.

1. misliš?

tko je pričao o revoluciji?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Skripte će uvijek upravljati postupcima robota. I točka. Robot će "naučiti" kako izbjegavati automobile i kako se sakriti u najbliži zaklon, no nikada neće napisati knjigu o svom životu bez ikakve intervencije onoga koji ga je kreirao.

kao sto sam vec prije napisao..

po cemu ti mislis da je 100 milijardi neurona pametnije od drugih 100 milijardi neurona?

17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Skripte će uvijek upravljati postupcima robota. I točka. Robot će "naučiti" kako izbjegavati automobile i kako se sakriti u najbliži zaklon, no nikada neće napisati knjigu o svom životu bez ikakve intervencije onoga koji ga je kreirao.

Ma naravno da hoce. Znam da to danas izgleda nemoguce, ali radi se korak po korak. Prvo napravis skriptu koja uci, onda je spojis na internet i ona uci, uci i uci. Onda joj objasnis da nije sve istina, da su neki izvori relevantniji, neki nisu. I ta skripta to zvace i zvace i zvace i pocne stvarati nove misli. Te nove misli su njegova knjiga. Danas, sutra ce poceti pisati pjesme, pa viceve itd. da ne nabrajam. Naravno za sve to ce biti potrebno vrlo jako racunalo, medjutim mi svakih 18 mjeseci udvostrucimo broj tranzistora na jednom cipu, sto znaci da uz dodatnu pamet (paralelizam, cache, brze ovo, bze ono) udvostrucujemo brzinu za svakih 12 mjeseci.

Sjeti se one price kad je seljan oslobodio princezu, pa mu je kralj ponudio da izabere izmedju dvije nagrade:

Na svako polje sahovske table ce staviti brasno i to na dva nacina:

1. na prvo polje ce staviti vrecu brasna, na drugo dvije, na trece tri itd.
  2. na prvo polje ce staviti zrno brasna, na drugo dva, na trece cetiri i tako stalno u duplo.

Seljak mu je rekao da za ovo drugo nema dovoljno brasna, niti on, niti itko drugi.

To je snaga udvostrucavanja. Nepojmljiva.

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Ti govoriš o napretku znanosti i misliš da time polažeš pravo na tvrdnju da će kad-tad računalo dostići i prestići čovjeka, a zapravo ne shvaćaš da se radi o ONTOLOŠKOM problemu, ne tehničkom.

Rasprava ide brze nego sto stignem kucati :-).

Kakve veze ima filozofija sa time? Mislis da ce filozofi zaustaviti razvoj znanosti jer se nece slagati s time? Ili su oni nuzni da bi znanost isla dalje? Ja volim filozofiju, ali filozofija je kao gledanje filma. Komentiras zivot koji ide pored tebe, a ne utjeces na njega.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alien kaže...
M_dipl. kaže...
alien kaže...
kamo su ošli svi oni koje je do sada zamijenio stroj/kompjuter? nestat če neki poslovi stvorit če se novi. pod uvijetom da imamo dovoljne količine struje da sve te "strojeve" pogonimoOsmijeh

To ti baš i nije istina, obje su industrijske revolucije rezultirale velikim brojem ljudi na ulici, to nije tajna, i to će se dogoditi, samo je pitanje kako će se to kompenzirati. Povijesno najčešće rješenje bio je rat, koji je omogućio ljudima da rade i proizvode puno više no što državi treba u vrijeme mira...

želiš reči da je industrializacija loša za gospodarstvo? da je bolje gospodarstvo negdje u afričkim zemljama ili u kubi nego u SAD-u? pogledaj samo japan.

m.dipl. je u pravu....

pogledaj kaj se dns događa....

svijet je u krizi jer se ne proizvodi kao nekad, jer je sve zasićeno proizvodima...

zasto elektrokontakt se jedva spasava da ne ide i stecaj...zato kaj su proizveli dovoljno stekera i prekidaca da ih ne mogu prodati, jer ti, npr. u kucu ugrađujes steker onda kad ju napravis, i pitaj boga kad ponovno....

e to je cijela bit...naime, priča ide ovako....

prvo ide uzlet gospodarstva....

pa ide mala stagniranje prozvodnje...

pa je kratko vrijeme blagostanja....

pa ide rat....

za vrijeme rata se to sbe porusi, unisti i razje*e....

onda opet ide uzlet proizvodnje...

...

...

i tako sve u krug...

a ak malo razmislis, kaj se sad događa, zakljuci u kojem smo dijelu ciklusa....

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
alien kaže...

želiš reči da je industrializacija loša za gospodarstvo? da je bolje gospodarstvo negdje u afričkim zemljama ili u kubi nego u SAD-u?

Bas sam to htio napisati. Nema mi gore nego kad netko mrzi tehnologiju jer se mora tome prilagodjavati, pa ako se ne prilagodi postaje socijalan slucaj. U svakoj razvijenoj drzavi je obavezno skolovanje barem 8 godina (u zadnje vrijeme i 12). Zasto?

Pa upravo zato da prilagodimo djecu nacinu zivota kako se danas zivi. A sta vi odrasli mislite da ako ste prosli svojih 8 ili 12 godina da ste sad slobodni? Niste. Ako se necete prilagoditi, pa od glupe blagajnice postati ucitelj robota ili programer onda cete postati socijalan slucaj. Ako vam je u zivotu cilj biti blagajnica, nista niste niti izgubili jer ste se predali vec na pocetku.

Ili kako Jerry Seinfeld govori Georgeu kad ovaj dodje u trenirci kod njega:

"Znas li ti George kakvu poruku saljes svijetu ovime? Odustajem! Odustajem od zivota jer se ne mogu boriti sa ostalima, pa onda neka mi je barem ugodno!".

ne stignem iznositi svoj amisljenja, koliko brzo idemo....

a kaj ce se dogoditi kad svi ljudi pocnu programirati robote, a ovi sve rade za nas...

kaj ce se dogoditi kad roboti pocnu programirati robote....

di cemo ti, m.dipl. i svi ostali s ove teme raditi...

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
virtualAThome kaže...
Ja mislim da jeste u losijoj poziciji jer ja kao programer znam da je svaki problem rijesiv.
Nesto sto je izgledalo apsolutno nerijesivo odjednom postaje uobicajeno.
Hocu reci da ne postoji problem koji se ne da rijesiti, stvar je samo potrebe (novaca) i vremena. Danas u softverskoj industriji radi manje od 1% stanovnistva, a opet imamo veliki napredak. Kad se tim poslom pocne baviti 10, 20 ili 30% stanovnistva (oni koji danas rade glupe poslove recimo) onda ce se sve to ubrzati za 10, 20 ili 30 puta.

kako mozes tvrditi da postoje glupi poslovi...vidim da se kao programer uzdizes sam u svojim ocima iznad svih...

da nema smetlara, gusio bi se  u smradu, s kompom bi sjedio nasred malog privatng jakusevca...

uostalom, svi mali poslovi su preteča tvojeg zanimanja...pa se zamisli....

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
angel of fire kaže...
virtualAThome kaže...
alien kaže...

želiš reči da je industrializacija loša za gospodarstvo? da je bolje gospodarstvo negdje u afričkim zemljama ili u kubi nego u SAD-u?

Bas sam to htio napisati. Nema mi gore nego kad netko mrzi tehnologiju jer se mora tome prilagodjavati, pa ako se ne prilagodi postaje socijalan slucaj. U svakoj razvijenoj drzavi je obavezno skolovanje barem 8 godina (u zadnje vrijeme i 12). Zasto?

Pa upravo zato da prilagodimo djecu nacinu zivota kako se danas zivi. A sta vi odrasli mislite da ako ste prosli svojih 8 ili 12 godina da ste sad slobodni? Niste. Ako se necete prilagoditi, pa od glupe blagajnice postati ucitelj robota ili programer onda cete postati socijalan slucaj. Ako vam je u zivotu cilj biti blagajnica, nista niste niti izgubili jer ste se predali vec na pocetku.

Ili kako Jerry Seinfeld govori Georgeu kad ovaj dodje u trenirci kod njega:

"Znas li ti George kakvu poruku saljes svijetu ovime? Odustajem! Odustajem od zivota jer se ne mogu boriti sa ostalima, pa onda neka mi je barem ugodno!".

ne stignem iznositi svoj amisljenja, koliko brzo idemo....

a kaj ce se dogoditi kad svi ljudi pocnu programirati robote, a ovi sve rade za nas...

kaj ce se dogoditi kad roboti pocnu programirati robote....

di cemo ti, m.dipl. i svi ostali s ove teme raditi...

A nis,pakirat se za drugi planet dok nas nisu poceli ganjat jos pa nas ko robove njihove mucili

16 godina
Genie kaže...

O kakvom ti to robotu pricas?

..

ti si ovdje izrekao toliko nebuloza da jednostavno neznam odaklle ti krenuti objasnjavati. Posto je sve vec pokriveno u prethodnim postovima preporucio bi ti citanje istih.

Molio mi te ako ne mislis sudjelovati u raspravi da zapocnes neku drugu temu.

Odrasti i upristoji se. S koje si to kruške pao, zašto bi ja tebi nešto objašnjavao ili ti meni? Ovo je forum, netreba se međusobno vrijeđati i služi upravo razmjeni mišljenja. Ako si poželio biti mod, prijavi se, inače idi i gledaj u sunce ili napiši nešto svoje, neko mišljenje ideju, rješenje? Nešto o čemu se može raspravljati. Izlanuo se

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
angel of fire kaže...

m.dipl. je u pravu....

svijet je u krizi jer se ne proizvodi kao nekad, jer je sve zasićeno proizvodima...

zasto elektrokontakt se jedva spasava da ne ide i stecaj...zato kaj su proizveli dovoljno stekera i prekidaca da ih ne mogu prodati, jer ti, npr. u kucu ugrađujes steker onda kad ju napravis, i pitaj boga kad ponovno....

e to je cijela bit...naime, priča ide ovako....

prvo ide uzlet gospodarstva....

pa ide mala stagniranje prozvodnje...

pa je kratko vrijeme blagostanja....

pa ide rat....

za vrijeme rata se to sbe porusi, unisti i razje*e....

onda opet ide uzlet proizvodnje...

...

...

i tako sve u krug...

a ak malo razmislis, kaj se sad događa, zakljuci u kojem smo dijelu ciklusa....

politika i gospodarstvo ti baš nisu jača strana vidim.

17 godina
neaktivan
angel of fire kaže...

da nema smetlara, gusio bi se  u smradu, s kompom bi sjedio nasred malog privatng jakusevca...

uostalom, svi mali poslovi su preteča tvojeg zanimanja...pa se zamisli....

Ne kazem da nisam sretan sto postoje ljudi koji nemaju ambicija, ali to tim ljiudima ne ide na cast. Ljudi bi trebali uvijek zeljeti vise nego sto imaju. Ne mora to biti novac. Ja sam bio najsretniji sa nekim svojim projektima koji nisu nuzno donijeli novac. Ali ne mozes biti sretan sto si i danas ocistio ulicu kao i jucer.

M_dipl. kaže...
I jednostavno nije ontološki moguće da stvoreno, ne-vegetativno, ne-požudno i ne-razumsko biće bude hijerarhijski više od čovjeka. Može biti jače, može biti pametnije, može biti inteligentije, snalažljivije, može biti je_eni deus ex machina, ali ne može biti istinski kvalitetnije.

OK, kako ti kazes. Nadam se da ce ovi postovi ostati sacuvani 50-tak godina i jednog dana proucavani u skolama, isto kao i one razglednice koje je netko postao par postova ranije.

17 godina
neaktivan
alien kaže...
angel of fire kaže...

m.dipl. je u pravu....

zasto elektrokontakt se jedva spasava da ne ide i stecaj...zato kaj su proizveli dovoljno stekera i prekidaca da ih ne mogu prodati, jer ti, npr. u kucu ugrađujes steker onda kad ju napravis, i pitaj boga kad

...

jel bi bio voljan u duhu rasprave pojasniti mi ovo...ne kazem da je to apsolutna istina, pa mi , molim Te, pojasni...

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
angel of fire kaže...
alien kaže...
angel of fire kaže...

m.dipl. je u pravu....

zasto elektrokontakt se jedva spasava da ne ide i stecaj...zato kaj su proizveli dovoljno stekera i prekidaca da ih ne mogu prodati, jer ti, npr. u kucu ugrađujes steker onda kad ju napravis, i pitaj boga kad

...

jel bi bio voljan u duhu rasprave pojasniti mi ovo...ne kazem da je to apsolutna istina, pa mi , molim Te, pojasni...

ma naravno Namigiva

kriza kolko se sječam nije nastala tako da je tržište postalo zasičeno proizvodima, to je samo nuspojava.

sada da ti počnem objašnjavat kako je došlo do krize trebalo bi otvorit sasvim novu temu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 21:11 (alien).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
 Nitko ne osporava da je sasvim moguće da računala jednog dana budu čovjeku superiorna po količini informacija kojima barataju i inteligenciji, ali to ni izdaleka nije sve ono što čovjeka čini PO SVOJOJ ONTOLOŠKOJ NARAVI višim bićem od računala. Kada govoriš o postanku svijeta, o atomskim i subatomskim česticama, o hijerarhiji bića na svijetu, o specifičnostima čovjeka kao bića i njegovom odnosu spram neživih bića (gdje se nalazi računalo) onda načinješ filozofsku temu, ne tehničku.

da prevedem kolegama programerima..

M_dipl tvdi da su ljudi KLASA a ne OBJEKT.. i da racunala ce uvjek biti objekt a nikad nece biti klasa.

Neki bi to nazvali hardwerasizam....

p.s.

a samim time i tvrdi da ako nije samo i jedino ljudska (homo sapienska),  nije onda ona "prava" inteligencija. .. Stogod to za m_dipla znaci...

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 21:31 (Genie).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Genie kaže...
M_dipl. kaže...

a samim time i tvrdi da ako nije samo i jedino ljudska (homo sapienska),  nije onda ona "prava" inteligencija. .. Stogod to za m_dipla znaci...

a gledaj, ja shvaćam to razmisljanje, jel , jbg, činjenica je da smo najrazviejniji na planetu...

i svaki razvoj je počeo od homo sapienske inteligencije, pa tako i ti roboti...

tako da, ili će , po mom misljenju, popiti nasu inteligenciju, ili ce razviti svoju....

ako razviju svoju, opet i je i za to trebal anek ainteligencija, koju su dobili od nas...Smijeh

jer , oni nisu nastali evolucijom, samo su produkt nase evolucije...

a za sve aktere ove teme, stavit cu link na ovu nevjerojatnu glazbu, i ovaj video...pa nek netko kaze da je umjetni zivot visi od nasega, koja je to ljepota...(al pogledajte video, nemojte pricat nes ak ga ne pogledate...)

https://www.youtube.com/watch?v=SRWh8uTZYes&feature=related

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 21:45 (angel of fire).
17 godina
Ljudi neče bit krize ako prestanete raspravljati I uhvatite se motike!!!
What makes a good soldier, Is it his heart, or his maind?

0 0 hvala 0
16 godina
angel of fire kaže...
Genie kaže...
M_dipl. kaže...

a za sve aktere ove teme, stavit cu link na ovu nevjerojatnu glazbu, i ovaj video...pa nek netko kaze da je umjetni zivot visi od nasega, koja je to ljepota...(al pogledajte video, nemojte pricat nes ak ga ne pogledate...)

https://www.youtube.com/watch?v=SRWh8uTZYes&feature=related

zgodno al ovaj

mi je bolji.

barem muzikaOsmijeh

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 22:07 (alien).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Tvrdim da inteligenciju imaju i računala, ali je nemaju u onom autentičnom smislu u kojem je imaju živa bića (dakle životinje i ljudi), a posebno u smislu u kojem je imaju ljudi, što nazivam razumom.

Da li to znaci da kad jednom naidjemo na vanzemaljce da oni nece biti razumni? Ili nece biti intelignetni?

To sto je neciji zivot nastao pod drugacijim okolnostima odredjuje razum i inteligenciju?

Ili ti pak mislis da racunala ne mogu imati zivot, pa samim time ne mogu biti inteligenta (razumna)?

2 0 hvala 0
16 godina
Koliko je brz mozak?

Vidim da se ova tema zanimljivo razvila, al me zanima samo: valjda nitko ne misli da će se i ljudi razvijati? I pri tom ne mislim na evoluciju jer je prespora nego ne genetičke modifikacije? Većina genetičara tvrdi da je budućnost ljudske rase upravo u genetičkim modifikacijama ljudi da bi postali bolji, inteligentniji, fizički jači... Modificiranjem par gena možemo udvostručiti broj neurona u mozgu (umne sposobnosti se dižu neslućeno), a tek transferiranjem gena od drugih životinjskih vrsta... AI će se sigurno razviti, u kojoj mjeri nitko ne zna, ali iluzorno je očekivati da ćemo mi ostati na ovom nivou razvitka

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PrimeSuspect kaže...

Vidim da se ova tema zanimljivo razvila, al me zanima samo: valjda nitko ne misli da će se i ljudi razvijati? I pri tom ne mislim na evoluciju jer je prespora nego ne genetičke modifikacije? Većina genetičara tvrdi da je budućnost ljudske rase upravo u genetičkim modifikacijama ljudi da bi postali bolji, inteligentniji, fizički jači... Modificiranjem par gena možemo udvostručiti broj neurona u mozgu (umne sposobnosti se dižu neslućeno), a tek transferiranjem gena od drugih životinjskih vrsta... AI će se sigurno razviti, u kojoj mjeri nitko ne zna, ali iluzorno je očekivati da ćemo mi ostati na ovom nivou razvitka

meni je to tek najgore...jebo znanost ovakvu...kolko god da stremil napretku...

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
M_dipl. kaže...

Tvrdim da inteligenciju imaju i računala, ali je nemaju u onom autentičnom smislu u kojem je imaju živa bića (dakle životinje i ljudi), a posebno u smislu u kojem je imaju ljudi, što nazivam razumom.

Da li to znaci da kad jednom naidjemo na vanzemaljce da oni nece biti razumni? Ili nece biti intelignetni?

To sto je neciji zivot nastao pod drugacijim okolnostima odredjuje razum i inteligenciju?

Ili ti pak mislis da racunala ne mogu imati zivot, pa samim time ne mogu biti inteligenta (razumna)?

upravo je moje navodjenje M_dipl  bilo usmjereno prema ovim tvojim pitanjima.. :)

17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Ono ljudsko kod kompjutera je ne imanje savjesti.

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
PrimeSuspect kaže...

Zasto bismo razvijali mozak? Roboti (racunala, svejedno) ce ionako sluziti nama, bez obzira sto ce biti pametnija od nas. Vjerojatno cemo ugradjivati razna pomagala (bolje oci, bolje usi, zastite od radijacije, jace kosti, jace misice i sl.), ali mozak stvarno nema potrebe dirati jer smo to mi, a ako pozelimo nesto saznati onda cemo pitati racunala.

Jedini razlog bi mogao biti da dodjemo do takvih saznanja da ih necemo moci razumjeti, pa cemo se zeljeti unaprijediti. Ja npr. ne shvacam bas kvantnu mehaniku i kad profesor u kolicima prica ne razumijem ga ama bas nista, pa ce to mozda biti povod da se i ljudski mozak unaprijedjuje.

17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
PrimeSuspect kaže...

Zasto bismo razvijali mozak? Roboti (racunala, svejedno) ce ionako sluziti nama, bez obzira sto ce biti pametnija od nas. Vjerojatno cemo ugradjivati razna pomagala (bolje oci, bolje usi, zastite od radijacije, jace kosti, jace misice i sl.), ali mozak stvarno nema potrebe dirati jer smo to mi, a ako pozelimo nesto saznati onda cemo pitati racunala.

Jedini razlog bi mogao biti da dodjemo do takvih saznanja da ih necemo moci razumjeti, pa cemo se zeljeti unaprijediti. Ja npr. ne shvacam bas kvantnu mehaniku i kad profesor u kolicima prica ne razumijem ga ama bas nista, pa ce to mozda biti povod da se i ljudski mozak unaprijedjuje.

cekaj malo...

onda se mozemo vratiti na pitanje Boga...znaći li to da ćemo stvoriti takav mozak u robotu koji ce nam dati odgovore na koje sami ne znamo odgovor...

meni sva tvoja predviđanja izgledaju prenadobudno...

ne znam...Izlanuo se

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina

Pa nekako mislim da je u ljudskoj prirodi da uvijek streme tome da su najbolji i zašto bi tamo neki stroj bio pamentniji od mene ako ja mogu bit pametniji od njega? Većina ljudi je takva, kad stalno uspoređuju ko ima "većeg" Osmijeh zašto misliš da se neće to prenijeti na mozak, inteligenciju, mogućnosti? Ljudi su jednostavno takvi i osobno ne vidin da će bilo što takav način razmišljanja promijeniti. I sam kažeš da trenutno radi naših intelektualnih i osjetilnih ograničenja ne možemo shvatiti neke stvari. Mislim da će ljudi rađe sami doć do tih spoznaja nego da tamo neki stroj razmišlja za njih, a i dolazimo do pitanja straha od strojeva. Pa pogledaj samo na ovoj temi postove pa vidi koliko ih spominje mogućnost da ćemo bježat od AI, da će nas istribit i sl...

16 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
PrimeSuspect kaže...

haahahahahahahahahaahahahahahahah.....koje gluposti covijek napisa majke ti......Pa ako racunala budu imala "svijest" inteligenciju, zasto bi ona nama sluzila, jesi ikad gledo one filmove u kojima ratujemo protiv "inteligentnih" robota.....Pa ako roboti nekad u buducnosti budu inteligentniji, ili inteligentni kao covijek, ti mislis da ce oni nama sluzit????haahahahahahahahahah.....tebi sad sluzi racunalo koje je napisano po programu, nema nikakvu inteligenciju, a "pametni" roboti ce se sasvim drukcije ponasati....

Intel q6600 mbo asus P35 8gb DDR2 ATI 3870 512mb 1TB WD Samsung 2232bw Logitech G15 Logitech G7 Logitech X530 5,1 Laptop, acer 5730zg
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 0:15 (pusic008).
16 godina
neaktivan

Pusic ima pravo! Gledo sam neki dokumentarac o tome, čini mi se da se zvao 'Terminator'.

@ AThome, ne vidim razloga zašto bismo unaprijeđivali računalo umjesto sebe ako imamo izbor. Da li jedno uopće isključuje drugo?

@ Angel of Fire, ti misliš na koncept iz Vodiča kroz galaksiju za autostopere gdje superinteligentna rasa gradi superračunalo koje im mora dati odgovor na 'The Great Question'. Moguće je. Računalo koje je staro 2000 godina sa protokolom za 'učenje' bit će pametnije od svakog ljudskog znanstvenika i prodrjet će dalje i dublje u mrak znanosti nego mi.

Excuse the phun.
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Najsmiješnije mi je kada netko spomene simulacije insekata koji se hrane, pronalaze hranu, pare se, biraju partnera, pronalaze najbolje mjesto za građenje nastambe i to navodi kao primjer kreirane inteligencije. HALO!

To ide otprilike ovako. Imamo model kukca. Imamo teksture kukca. Imamo mapu na kuju ćemo smjestiti kukce različitih "osobina" koje smo prethodno ubacili u program koji ih je randomize-ao i tako ih dodjelio kukcima. Svakome je dodjelio određenu privlačnost, snagu, i sl.

Dodali smo im skripte koje im govore da random šeću po mapi dok ne naiđu na hranu. U njihov software je usađeno da je 'ta i ta' masa - hrana koju trebaju jesti do određene granice. Ostatak hrane odnesite u skrovište. Ako ne nađete hranu, vaše zdravlje opada (o onim random karakteristikama od prije ovisi koliko će preživjeti).

Što se tiče nastambi, skripta im "kaže" da pregledaju mapu u potrazi za mjestom koje ima najbolje uvjete za nastambu. Znači, krećem se random putanjom i svakih 10 milisekundi provjeravam na kakvom se terenu nalazim. Nadmorska visina - 12 m +, vrsta zemlje - "crnica pomješana sa kamenom", nakrivljnost - 3 stupnja. Sjena - nema je. Uslovi ne odgovaraju - idemo dalje. i tako dok ne naiđemo na pogodno mjesto. Tada odlazimo do ostalih kukaca i dajemo im koordinate. Oni odlaze tamo i uz put kupe grančice određene težine (znaju koje grančice mogu pokupiti zbog karakteristika zadanih na početku). Kada dođu do mjesta, počinju sa izgradnjom unaprijed određene nastambe sa mogućnosti randomizacije.

Nadam se da sam objasnio princip tako da se to više neće spominjati kao primjer kreiranja inteligencije jer to ona nije.

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Baš me zanima hoće li tim robotima pasti na pamet da kreiraju nešto mnogo moćnije od njih. A tim moćnim robotima da kreiraju nešto još bolje od njih. Iluzija.

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Random, po ćemu je kukčev AI kojeg si upravo opisao drugačiji od normalne inteligencije? Gdje je u tvom postu argument koji razdvaja AI od organske?

Excuse the phun.
Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice