Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 249.487
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
17 godina
neaktivan
RE: Koliko je brz mozak?
ihush kaže...

Bot samo koristi skriptu, ni više ni manje, bit će brz, precizan, ''inteligentan'' onoliko koliko mu težinski level da programer. -To nije inteligencija (osim termina AI u igrama) to je i dalje na nivou Abakusa. Idući korak je ono što je ''skoro nemoguće'', da sam nešto napravi-nauči.

da dragi moj ali i ti vjerovao ili ne koristish skripte. samo sto ih koristish jako jako puno vise. i to je to. samo je stvar u volumenu. ono sto jos treba vidjeti .. kolika kolicina skripti pocinje razvijati samosvjest ....

recimo jedna od nasih skripti nam kaze..

auto - cesta - mi na cesti = bacaj se u stranu!!!

A ovako ti to izgleda u mozgu po leyerima neurona u mozgu ( jer svaka nakupina neurona obraduje jednu vrstu informacija!!) od jednostavije do kompliciranije..

1. crvena boja

2. crvena boja + veliki komad necega

3. crvena boja + veliki komad necega + juri prema nama

e sada ti jedni neuroni vriste - OPASNOST BACAJ SE U STRANU!

a drugi - JEL FERRARI ILI PORSCHE?

naravno prirodnom evolucijom je u 99% ljudi vec predodredjeno sto ce covjek napraviti.. skripta uspjesno izvrsena.

16 godina
Solo kaže...
virtualAThome kaže...
a slikama. To je danas, sutra ce biti i vise.

Nije samo trcanje u pitanju vec i sve sto prati to trcanje, kao dinamika igre i resavanje u delicu sekunde sta se treba uciniti, dali se radi o blefu ili koja taktika da se upotrebi u datom trenutku... [neka mi ljubitelji fudbala ne zamjere, nisam bas sportski tip]. To je nesto sto je apsolutno nemoguce stvoriti datom tenologijom a cini mi se i daljnjem razvitku. zato sam prije pomenuo nacin ucenja AIja a ne pisanja.

Skener i ostala pomagala nisu nikakav AI. Nema ni pomena o AIju u njih. Govoriti o skeneru ili programu koji prepoznaje likove da poseduje vestacku intelegenciju je pomalo cudno.

Osjecaji su u biti glavna stvar kod AIja, jer time AI dobiva vise na vrednosti od obicne skripte za skener. Kada se dosegne nivo na koji bi robot shvatio vic o intuiciji, moja adresa za privatne poruke je otvorena, [ako sam jos uvek ziv do tada], pa javite mi da mu ga ispricam. Tek da vidim reakciju.

O kasijerima ipak mislim da je to malo previse cak i za mene, zadrtog ljubitelja Matrixa. Niti ce biti to u narednih stotinjak godina a i da se nesto slicno "dogodi" ne verujem da ce iko zivi hteti da se odrekne svoje lokalne prodavacice, sa kojom vec ima "dobro jutro", zbog besmislenog cavrljanja o bebi sa masinom koja nema ni pojma sta je to. Ono sa - "koja boja stoji bolje kupcu"... no coment.

Lepo je mastati, ali ipak sa zrnom soli.

sve se može naučiti, samo treba napisati dovoljno dobar i velik razgranat program za AI koji za sada još nije napisan al u budučnostiNeodlučan

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 14:07 (alien).
16 godina
Genie kaže...
ihush kaže...

Bot samo koristi skriptu, ni više ni manje, bit će brz, precizan, ''inteligentan'' onoliko koliko mu težinski level da programer. -To nije inteligencija (osim termina AI u igrama) to je i dalje na nivou Abakusa. Idući korak je ono što je ''skoro nemoguće'', da sam nešto napravi-nauči.

da dragi moj ali i ti vjerovao ili ne koristish skripte. samo sto ih koristish jako jako puno vise. i to je to. samo je stvar u volumenu. ono sto jos treba vidjeti .. kolika kolicina skripti pocinje razvijati samosvjest ....

recimo jedna od nasih skripti nam kaze..

auto - cesta - mi na cesti = bacaj se u stranu!!!

A ovako ti to izgleda u mozgu po leyerima neurona u mozgu ( jer svaka nakupina neurona obraduje jednu vrstu informacija!!) od jednostavije do kompliciranije..

1. crvena boja

2. crvena boja + veliki komad necega

3. crvena boja + veliki komad necega + juri prema nama

e sada ti jedni neuroni vriste - OPASNOST BACAJ SE U STRANU!

a drugi - JEL FERRARI ILI PORSCHE?

naravno prirodnom evolucijom je u 99% ljudi vec predodredjeno sto ce covjek napraviti.. skripta uspjesno izvrsena.

upravo to želim reči. na neki način i mi se ponašamo kao računala. samo je naš program mnogo kompleksniji i uključuje puno više faktora nego računalni program.

17 godina
neaktivan
Solo kaže...

Nije samo trcanje u pitanju vec i sve sto prati to trcanje, kao dinamika igre i resavanje u delicu sekunde sta se treba uciniti, dali se radi o blefu ili koja taktika da se upotrebi u datom trenutku... [neka mi ljubitelji fudbala ne zamjere, nisam bas sportski tip]. To je nesto sto je apsolutno nemoguce stvoriti datom tenologijom a cini mi se i daljnjem razvitku. zato sam prije pomenuo nacin ucenja AIja a ne pisanja.

Skener i ostala pomagala nisu nikakav AI. Nema ni pomena o AIju u njih. Govoriti o skeneru ili programu koji prepoznaje likove da poseduje vestacku intelegenciju je pomalo cudno.

Osjecaji su u biti glavna stvar kod AIja, jer time AI dobiva vise na vrednosti od obicne skripte za skener. Kada se dosegne nivo na koji bi robot shvatio vic o intuiciji, moja adresa za privatne poruke je otvorena, [ako sam jos uvek ziv do tada], pa javite mi da mu ga ispricam. Tek da vidim reakciju.

O kasijerima ipak mislim da je to malo previse cak i za mene, zadrtog ljubitelja Matrixa. Niti ce biti to u narednih stotinjak godina a i da se nesto slicno "dogodi" ne verujem da ce iko zivi hteti da se odrekne svoje lokalne prodavacice, sa kojom vec ima "dobro jutro", zbog besmislenog cavrljanja o bebi sa masinom koja nema ni pojma sta je to. Ono sa - "koja boja stoji bolje kupcu"... no coment.

Lepo je mastati, ali ipak sa zrnom soli.

Stvarno si pesimista :-).

Sve je to komplicirano, ja se slazem. Medjutim, rijesene su i kompliciranije stvari od ovoga, rijesit ce se i ove. Garantirano.

Skener je samo dio AI, isto kao sto je i oko samo dio nas.

Osjecaji - ne znam zasto ih potenciras. To je ljudska mana, a ne vrlina. Roboti ce shvacati viceve, dapace, siguran sam da ce ih i pisati. Moci ces izabrati viceve za djecu, viceve o policajcima, Lary David viceve i sl. Doduse, humor ce biti medju zadnjim stvarima koje cemo rijesiti, ali i to rjesivo. Nema stvari koja se ne da izanalizirati do tolikih tancina da se mogu shvatiti pravila i iskopirati.

A ovo sto si rekao o trgovcima da se nitko nece odreci ljudskosti mogu se samo slatko nasmijati :-). Mi smo se toga vec odrekli, a dokaz o tome ti je veliki shopping centar (automat) u odnosu na mali ducancic u susjedstvu (jutarnji razgovor uz kupnju kruha). Ne znam kako kod tebe, ali u Zagrebu ovi drugi masovno nestaju. Mozes ti zaliti zbog toga, ali ne mozes to zaustaviti.

17 godina
neaktivan
alien kaže...
Genie kaže...
ihush kaže...

abakus nezna brojiti niti mu je jasan pojam broja, za razumjeti to potrebna je inteligencija....

a sto je to inteligencija?

koliko je mozak sa 100 milijardi neurona pametniji, inteligentniji i samosvjesniji od hardwera koji vrti softwer koji simulira 100 milijardi neurona?

tu je više ipak naglasak na brzinu obrade podataka gdje računalo pobjeđuje. ali šta vrijedi računalo ako nema podataka i softver koji bi to obradio. tu je ljudski mozak još uvijek relativno ispred.

ono sto je botno za ovu raspravu je da mi ne pricamo o sada.. makar i sad se mogu naci toliko nevjerojatni primjeri sto znanstvanici rade sa raznoraznim simulacijama.. citave flore i faune koje zive svoje zivote!!! od kukaca do zivotinja .. same rastu traze hranu razmnozavaju se uce itd itd.. necu davati linkove koga interesira sam ce preko gugla naci.. samo se treba malo zainteresirati...

16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Evo dva filmića,  u prvom upoznajte današnjeg robota, a u drugom što bi se moglo dogoditi u budućnosti sa A.I. - 

i
, baš me zanima kako će Asimo izgledati i što će sve raditi 2030. godine.

A man will rise, a man will fall, from the sheer face of love, like a fly from a wall, it's no secret at all.

2 0 hvala 1
16 godina
The_Goc kaže...

Evo dva filmića,  u prvom upoznajte današnjeg robota, a u drugom što bi se moglo dogoditi u budućnosti sa A.I. - 

i

vrlo dobar primjer. ne zaboravimo da smo tek na početku razvijanja AI-a

17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Stvarno si pesimista :-).

Sve je to komplicirano, ja se slazem. Medjutim, rijesene su i kompliciranije stvari od ovoga, rijesit ce se i ove. Garantirano.

Osjecaji - ne znam zasto ih potenciras. To je ljudska mana, a ne vrlina. Roboti ce shvacati viceve, dapace, siguran sam da ce ih i pisati.  

A ovo sto si rekao o trgovcima da se nitko nece odreci ljudskosti mogu se samo slatko nasmijati :-). Mi smo se toga vec odrekli, a dokaz o tome ti je veliki shopping centar (automat) u odnosu na mali ducancic u susjedstvu (jutarnji razgovor uz kupnju kruha). Ne znam kako kod tebe, ali u Zagrebu ovi drugi masovno nestaju. Mozes ti zaliti zbog toga, ali ne mozes to zaustaviti.

Ne toliko pesimista, koliko navika da preispitujem i pitam o svemu sa cime sam okruzen. Cak i prijateljski razgovori :-)

Da je komplicirano i ja kazem a dali ce se resiti - videcemo. Srcem navijam da jeste. Glava mi kaze - jos je to previse daleko.

Osjecaji su jako vazni u onim primerima koje si naveo da cemo biti "obmanuti" i ne razlikovati AI od coveka. Zato sam veliki skeptik da ce to biti skoro. Ono u sto najmanje verujem je bas to da ce roboti shvacati viceve, na primer.

Shopping centri su nazalost sve prisutniji, kao agresivna IKEA... Ranije si imao stilove nekog vremena i mogao si da kazes dali je nesto barok ili renesansa. Danas mozes reci da ce nas generacije prepoznavati kao iz vremena IKEA.

Ali ipak, verujem, cak se i nadam, da trgovci nece zaziveti.

Cool

16 godina
Genie kaže...
alien kaže...
Genie kaže...
ihush kaže...

abakus nezna brojiti niti mu je jasan pojam broja, za razumjeti to potrebna je inteligencija....

a sto je to inteligencija?

koliko je mozak sa 100 milijardi neurona pametniji, inteligentniji i samosvjesniji od hardwera koji vrti softwer koji simulira 100 milijardi neurona?

tu je više ipak naglasak na brzinu obrade podataka gdje računalo pobjeđuje. ali šta vrijedi računalo ako nema podataka i softver koji bi to obradio. tu je ljudski mozak još uvijek relativno ispred.

ono sto je botno za ovu raspravu je da mi ne pricamo o sada.. makar i sad se mogu naci toliko nevjerojatni primjeri sto znanstvanici rade sa raznoraznim simulacijama.. citave flore i faune koje zive svoje zivote!!! od kukaca do zivotinja .. same rastu traze hranu razmnozavaju se uce itd itd.. necu davati linkove koga interesira sam ce preko gugla naci.. samo se treba malo zainteresirati...

-sama brzina (virtualovi nogometaši) na 100m za 10sec. je sporedna i auto s više konja je brži, nije pametniji, inteligencija.

100 milijardi, može biti pametniji s 200, ili gluplji. Potrebna je želja za pretrčati tih 100m, to robot nema. Želja za pobjedom, radoznalost itd. to djeli obične primate, kukce itd. od inteligentnih bića, mada se kod marava već može govoriti o nekoj osnovnoj inteligenciji... ovdje je naglasak na recimo SF tematiku, dali će iz SFa preći u RL... -teško, nedostaje ''iskra''. Za inteligenciju (potencialnu) nije važno dali čovjek (biće/robot) nešto zna, jer npr. rođen u divljoj africi nezna što je bicikl... ista ta beba ako je othrane u 'civilizaciji' najnormalnije to sve zna, razumije... -to je spomenuti razum (m_dipl), CPU jednostavno nemeže to, bez obzira na skripte, brzinu, količinu jezgri... jednostavno to je stroj. Prelazak na 'živu' stranu je (znanstveno, za sad..) nemoguć. Koliko god mi poboljšavali AI jednostavno nije funkcionalan za pravu inteligenciju.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Potrebna je želja za pretrčati tih 100m, to robot nema. Želja za pobjedom, radoznalost itd. to djeli obične primate, kukce itd. od inteligentnih bića,

Da se nadovezem na zelju - isto tu je i kreativna zelja, kao slikarstvo ili muzika. Neka klasicna ili jazz dela ne bi mogla nikakav AI komponirati jer to je nesto sto se "oseti" pre no sto se prenese na notni papir. Takvo sto moze samo covek. Kreativni nagon cak ni svako ljudsko bice ne poseduje u jednakoj meri i prava je misterija kako da se "desava" i kod coveka a da ne pricamo kod robota.

17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Osnovni problem AI-a je u tome što ta umjetna inteligencija nije sposobna razmišljati za sebe.Zamislite samo na osnovu koliko kriterija čovijek zaključuje što učiniti.Uzmimo samo primjer tuge - nead će čovijek potisnuti osjećaje,a nekad ih iskazati,ali to ne radi na osnovu nekakvih matematičkih kalkulacija(u ovom svemu ne zaboravimo da je matematika sama kao način računanja ljudska izmišljotina) nego na osnovu "filinga".Čovijek će nekad namjerno provocirat,pravit se glup,nešta reć,nešta prešutit.Sve su to operacije koje su strašno komplicirane tako da ne smatram da je reći da AI nikad neće preći čovijeka egoizam nego čista realnost.

http://www.njuskalo.hr/oglas380962
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Solo kaže...
ihush kaže...

Potrebna je želja za pretrčati tih 100m, to robot nema. Želja za pobjedom, radoznalost itd. to djeli obične primate, kukce itd. od inteligentnih bića,

Da se nadovezem na zelju - isto tu je i kreativna zelja, kao slikarstvo ili muzika. Neka klasicna ili jazz dela ne bi mogla nikakav AI komponirati jer to je nesto sto se "oseti" pre no sto se prenese na notni papir. Takvo sto moze samo covek. Kreativni nagon cak ni svako ljudsko bice ne poseduje u jednakoj meri i prava je misterija kako da se "desava" i kod coveka a da ne pricamo kod robota.

ni čovjek nema tu želju dok mu ju netko "ne usadi" ja osobno nemam želju za trčanju ali upoznam li nekoga jogera entuziaista lako bi me sa svom pričom o zdravom životu mogao usaditi (programirati) želju za trčanjem. isto se odnosi na manje više sve radnje osim onih nužnih za život makar se i za njih može reči (gladan si -tijelo/mozak aktivira program za glad i želju za hranom) sve ovisi o životnim iskustvima. gledajući da je svako životno iskustvo jedan mali programčič. problem je računala što svaki program radi zasebno npr. nemožeš s "paintom" slušat muziku i obratno dok mozak radi kao jedna cjelina i svaki podražaj možemo obraditi na razne načine iliti sa raznim programima (iskustvo, savjeti, dugoročna, kratkoročna memorija, šta imaš od tog, dali je to važno i masa ostalih "programa" ) prije nego što damo odgovor. i po tome je čovjek još uvijek relativno pametniji od računala.

evo jedan zgodan video koji tjera na razmišljanje

. preporučam i ostalo od derrena browna.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 16:11 (alien).
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Zar misliš da je robot sada sretan zbog struje koju dobiva? Zar misliš da bi to bila inteligencija kada bi "komadu metala" ubacili skriptu koja će njime upravljati i raditi za struju?

Bottom line je da skripte upravljaju njime, ne on skriptama.

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.

0 0 hvala 0
16 godina
Random. kaže...

Zar misliš da je robot sada sretan zbog struje koju dobiva? Zar misliš da bi to bila inteligencija kada bi "komadu metala" ubacili skriptu koja će njime upravljati i raditi za struju?

definiraj "sreča"? narkomanu je sreča kada dobije "šut" i sve če učinit za njega.

komad metala? mislim da su malo više od komada metala, a u budučnosti što nas spriječava da im ugrađujemo dijelove od krvi i mesa?

več danas znamo da je moguče spojiti organsko s anorganskim a več se priča i o bio chipovima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 16:29 (alien).
16 godina
neaktivan
alien kaže...
Random. kaže...

definiraj "sreča"

Nije motiviran.

I praise you, Father, Lord of heaven and earth, because you have hidden these things from the wise and learned, and revealed them to little children.
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-sama brzina (virtualovi nogometaši) na 100m za 10sec. je sporedna i auto s više konja je brži, nije pametniji, inteligencija.

100 milijardi, može biti pametniji s 200, ili gluplji. Potrebna je želja za pretrčati tih 100m, to robot nema. Želja za pobjedom, radoznalost itd. to djeli obične primate, kukce itd. od inteligentnih bića, mada se kod marava već može govoriti o nekoj osnovnoj inteligenciji... ovdje je naglasak na recimo SF tematiku, dali će iz SFa preći u RL... -teško, nedostaje ''iskra''. Za inteligenciju (potencialnu) nije važno dali čovjek (biće/robot) nešto zna, jer npr. rođen u divljoj africi nezna što je bicikl... ista ta beba ako je othrane u 'civilizaciji' najnormalnije to sve zna, razumije... -to je spomenuti razum (m_dipl), CPU jednostavno nemeže to, bez obzira na skripte, brzinu, količinu jezgri... jednostavno to je stroj. Prelazak na 'živu' stranu je (znanstveno, za sad..) nemoguć. Koliko god mi poboljšavali AI jednostavno nije funkcionalan za pravu inteligenciju.

Potrebna je želja za pretrčati tih 100m, to robot nema

O kakvom ti to robotu pricas?

Za inteligenciju (potencialnu) nije važno dali čovjek (biće/robot) nešto zna, jer npr. rođen u divljoj africi nezna što je bicikl... ista ta beba ako je othrane u 'civilizaciji' najnormalnije to sve zna, razumije... -to je spomenuti razum (m_dipl), CPU jednostavno nemeže to, bez obzira na skripte, brzinu, količinu jezgri... jednostavno to je stroj. Prelazak na 'živu' stranu je (znanstveno, za sad..) nemoguć. Koliko god mi poboljšavali AI jednostavno nije funkcionalan za pravu inteligenciju.

ti si ovdje izrekao toliko nebuloza da jednostavno neznam odaklle ti krenuti objasnjavati. Posto je sve vec pokriveno u prethodnim postovima preporucio bi ti citanje istih.

Molio mi te ako ne mislis sudjelovati u raspravi da zapocnes neku drugu temu.

16 godina
Random. kaže...
alien kaže...
Random. kaže...

definiraj "sreča"

Nije motiviran.

3 posta višlje sam objasnio o motivaciji.

17 godina
neaktivan
The_Goc kaže...

i

odlicni primjeri gdje mozemo vidjeti sve

od zelje, interesa, ucenja, zakljucivanja i to sve na turbo primitivnom nivou vec pokazuje prepoznatljive znakove "ljudske" inteligencije.

17 godina
neaktivan
Zippo kaže...

.Sve su to operacije koje su strašno komplicirane tako da ne smatram da je reći da AI nikad neće preći čovijeka egoizam nego čista realnost.

naravno da su jako komplicirane to nitko ne porice...

a glede tvojih predvidjanja

evo kako su ljudi zamisljalji 2000tu tamo 1900te...

http://www.paleofuture.com/blog/2007/4/24/postcards-show-the-year-2000-circa-1900.html

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 16:39 (Genie).
17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
Solo kaže...

A to sto se ocekuje do 2050 da ce roboti igrati nogomet, [jedva da koji od njih i hoda po malo], ne znam kako da kometniram. Jel to treba da shvatim ozbiljno ili je neki vic koji ne razumem?

...

Pod jedan - sigurno, ali apsolutno sigurno cemo imati umjetne trgovce koje necete moci raspoznati od ljudi. Razlog tome je sto u maloprodaji radi oko 25-30% ukupnog stanovnistva i sto djelatnici cine oko 30% ukupnih troskova maloprodaje. To je toliko velik novac, ali stvarno velik novac, da ce potraznja za umjetnim trgovcima biti toliko velika da omoguci desecima tisuca programera da rade na izradi i poboljsanjima umjetnih prodavaca, a samim time i priblizavanjem, a nakon toga i prestizanjem kvalitete pravih trgovaca. A kad recimo 50.000 ljudi radi na umjetnom trgovcu onda nema segmenta koji nece biti obuhvacen, od pohvale trudnici da lijepo izgleda i pitanja je li decko ili curica do savjeta oko kombiniranja odjece koja bolje stoji kupcu. A s vremenom vise necete htjeti uci u ducan koji nema umjetne trgovce jer ce vas nervirati glupi i neodgojeni ljudi-trgovci koji nista ne znaju, koji su to jutro nervozni itd.

....

e i kud ce onda ici tih 30 % ljudi koje radi u maloprodaji...

sjedit ce doma i razmisljati koju glupost da naprave slijedeću..nastupit ce anarhija...i kaos...

a kad krene dalje, kaj ce onda biti...kad krenu roboti raditi u tvornicama, opet ljudi na ulicu...jer roboti ne trebaju gablec, stanku, nista...

a to ce se dogoditi, povijest se ponavlja...kao i kod prve velike krize, onaj crne petak na wall streetu....ljudi su izgubili poaso jer su kapitalisti uveli strojeve, radnici ostali bez posla...

a ovo programeri koji ce se bogatiti na robotima ce postati novi kapitalisti...Izlanuo se

a sad, ne znam kolko bi se tome veselio, kao sto se ti veselis...

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 16:38 (angel of fire).
16 godina
Genie kaže...
Zippo kaže...

.Sve su to operacije koje su strašno komplicirane tako da ne smatram da je reći da AI nikad neće preći čovijeka egoizam nego čista realnost.

hahaOsmijeh

16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Skripte će uvijek upravljati postupcima robota. I točka. Robot će "naučiti" kako izbjegavati automobile i kako se sakriti u najbliži zaklon, no nikada neće napisati knjigu o svom životu bez ikakve intervencije onoga koji ga je kreirao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 16:43 (Random.).

1 0 hvala 0
16 godina
angel of fire kaže...
virtualAThome kaže...
Solo kaže...

sjedit ce doma i razmisljati koju glupost da naprave slijedeću..nastupit ce anarhija...i kaos...

a kad krene dalje, kaj ce onda biti...kad krenu roboti raditi u tvornicama, opet ljudi na ulicu...jer roboti ne trebaju gablec, stanku, nista...

a to ce se dogoditi, povijest se ponavlja...kao i kod prve velike krize, onaj crne petak na wall streetu....ljudi su izgubili poaso jer su kapitalisti uveli strojeve, radnici ostali bez posla...

a ovo programeri koji ce se bogatiti na robotima ce postati novi kapitalisti...Izlanuo se

a sad, ne znam kolko bi se tome veselio, kao sto se ti veselis...

kamo su ošli svi oni koje je do sada zamijenio stroj/kompjuter? nestat če neki poslovi stvorit če se novi. pod uvijetom da imamo dovoljne količine struje da sve te "strojeve" pogonimoOsmijeh

16 godina
Random. kaže...

Skripte će uvijek upravljati postupcima robota. I točka. Robot će "naučiti" kako izbjegavati automobile i kako se sakriti u najbliži zaklon, no nikada neće napisati knjigu o svom životu bez ikakve intervencije onoga koji ga je kreirao.

a šta misliš da tobom upravlja? bog?

17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Moze jedna kratka anketica? Moze odgovor na dva pitanja u jednom postu?

1. Jeste li programer?
  2. Da li mislite da ce racunala prestici po inteligenciji covjeka za 50 godina?

Bas me zanima da li je ovo usko vezano.

Ja na oba dva pitanja dajem odgovor DA.

0 0 hvala 0
16 godina
Genie kaže...
Zippo kaže...

http://www.paleofuture.com/blog/2007/4/24/postcards-show-the-year-2000-circa-1900.html

ova slika dokazuje kolko su ljudi pri predviđanju budučnosti ograničeni samo na ono što u tom vremenu znaju. ni sami neznamo kolko čemo još stvari otkriti za koje sada ni neznamo.

16 godina
M_dipl. kaže...
alien kaže...
kamo su ošli svi oni koje je do sada zamijenio stroj/kompjuter? nestat če neki poslovi stvorit če se novi. pod uvijetom da imamo dovoljne količine struje da sve te "strojeve" pogonimoOsmijeh

To ti baš i nije istina, obje su industrijske revolucije rezultirale velikim brojem ljudi na ulici, to nije tajna, i to će se dogoditi, samo je pitanje kako će se to kompenzirati. Povijesno najčešće rješenje bio je rat, koji je omogućio ljudima da rade i proizvode puno više no što državi treba u vrijeme mira...

želiš reči da je industrializacija loša za gospodarstvo? da je bolje gospodarstvo negdje u afričkim zemljama ili u kubi nego u SAD-u? pogledaj samo japan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 16:53 (alien).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alien kaže...

želiš reči da je industrializacija loša za gospodarstvo? da je bolje gospodarstvo negdje u afričkim zemljama ili u kubi nego u SAD-u?

Bas sam to htio napisati. Nema mi gore nego kad netko mrzi tehnologiju jer se mora tome prilagodjavati, pa ako se ne prilagodi postaje socijalan slucaj. U svakoj razvijenoj drzavi je obavezno skolovanje barem 8 godina (u zadnje vrijeme i 12). Zasto?

Pa upravo zato da prilagodimo djecu nacinu zivota kako se danas zivi. A sta vi odrasli mislite da ako ste prosli svojih 8 ili 12 godina da ste sad slobodni? Niste. Ako se necete prilagoditi, pa od glupe blagajnice postati ucitelj robota ili programer onda cete postati socijalan slucaj. Ako vam je u zivotu cilj biti blagajnica, nista niste niti izgubili jer ste se predali vec na pocetku.

Ili kako Jerry Seinfeld govori Georgeu kad ovaj dodje u trenirci kod njega:

"Znas li ti George kakvu poruku saljes svijetu ovime? Odustajem! Odustajem od zivota jer se ne mogu boriti sa ostalima, pa onda neka mi je barem ugodno!".

16 godina
alien kaže...
Genie kaže...
Zippo kaže...

ova slika dokazuje kolko su ljudi pri predviđanju budučnosti ograničeni samo na ono što u tom vremenu znaju. ni sami neznamo kolko čemo još stvari otkriti za koje sada ni neznamo.

edit: evo kako smo predviđali budučnost prije 40 godina

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2009 17:18 (alien).
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

2. Ja na oba pitanja dajem odgovor NE, i ne mislim da sam zbog toga u lošijoj poziciji za raspravu, upravo suprotno, smatram da sam zbog toga objektivniji. Jer pitanje "hoće li računalo ikada prestići ljudski mozak?" nije tehničko (programersko) pitanje, nego prije svega filozofijsko, biologijsko i psihologijsko.

Ja mislim da jeste u losijoj poziciji jer ja kao programer znam da je svaki problem rijesiv. Jedan od najteze rjesivih problema je bio kako zgurati muziku ili video u manje byteova nego sto je original. Izgledalo je nemoguce. Imas zip, rar, i sl. i sve to daje kompresiju od 20-50%, a nama je trebala kompresija od 90-95%. I onda je dosao JPEG, pa MPEG, pa MP3, pa MPEG2, pa DivX, pa Xvid da dalje ne nabrajam.

Nesto sto je izgledalo apsolutno nerijesivo odjednom postaje uobicajeno.

Hocu reci da ne postoji problem koji se ne da rijesiti, stvar je samo potrebe (novaca) i vremena. Danas u softverskoj industriji radi manje od 1% stanovnistva, a opet imamo veliki napredak. Kad se tim poslom pocne baviti 10, 20 ili 30% stanovnistva (oni koji danas rade glupe poslove recimo) onda ce se sve to ubrzati za 10, 20 ili 30 puta.

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice