Koliko je brz mozak?

poruka: 417
|
čitano: 249.431
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko je brz mozak?".
16 godina
neaktivan
RE: Koliko je brz mozak?
alien kaže...

s obzirom u kakvom svijetu živimo i s kakvim ljudima rekao bih da ta istraživanja nisu tako daleko od istine, štoviše mnogo ljudi koje poznajem vjerojatno ne obrađuje niti tih 60 bita u sekundi Osmijeh. vjerujem da su nas računala odavno pretekla u obrađivanju podataka jedini je problem što one nemaju svoju svijest nego su ovisna/ograničena o našim zadacima. jednog dana kada računala stvore svijest molimo boga da nemaju preveliki pristup "hardveru" ili nam ne gine terminator Cool

lol, režem žile od smijeha hahaha

NIKAD SE NE RASPRAVLJAJ SA BUDALOM; PRVO TE SPUSTI NA SVOJ NIVO A ONDA TE DOTUČE ISKUSTVOM...
17 godina
neaktivan
Kuzo kaže...
Bukva kaže...
Genie kaže...

boze ovo usporedjivanje mozga i cpua nema nikakvog smisla... fundamentalno se razlikuju u svemu..

Fundalemtalno su isti.

Živčani sustav je jedan običan vodič el. impulsa.

Usporedi FET tranzistor sa http://en.wikipedia.org/wiki/Neuron

u biti Bukva JE u pravu :) .. neuroni takodjer vishe manje prenose samo el impulse.. i skoro pa isto kao tranzistor :)..

neuron ima prag tolerancije koji kada se predje opali prema drugom neuronu... i to je to  :Pb

17 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

Naravno da mozak i PC imaju veze i slicnosti, PC je izmisljen od strane mozga/mozgova. Ljudi imaju sklonost raditi stvari po uzoru na sebe i vlastitio funkcioniranje. Sto se tice mjerenja navedenog u clanku, ono pokriva samo jedan mali dio unutar jednog sustava i nikako ne moze predstavljati kolicinsku i/ili brzinsku razinu obrade podataka prosjecnog ljudskog mozga. Jedan od zgodnih primjera je radno pamcenje, u prosjeku ono prima i moze raditi sa 7-9 cestica(jedinica), ali posto je mozak modularan tih 7-9 cestica moze biti samo 7-9 brojeva ili 7-9 rijeci ili ako smo jos vjestiji 7-9 skupova brojeva(ili rijeci recimo). Tu je velika razlika u kvantifikaciji izmedju ljudskog mozga i PC-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Ja volim svoj mozak i ne bih ga dao niti za jedan procesor...XD

Belji se

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

S obzirom na količinu informacija koju obradi, mozak će uvijek biti daleko daleko ispred bilo kojeg računala.

Nema potpisa jer egomainiaci odmah polude :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

S obzirom na količinu informacija koju obradi, mozak će uvijek biti daleko daleko ispred bilo kojeg računala.

.. e sad ..:) malo ipak preoptimisticna izjava..

16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

Ne bih rekao. Količina podataka koju mozak obradi je nevjerojatna. Više od 90% toga ostane u podsvjesti, jer jednostavno ne bi mogli funkcionirati.

A sad i najbolji pokušaji stvaranja umjetne inteligencije su još uvijek daleko ispod mogućnosti ljudskog mozga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Koliko je brz mozak?

Pa neznam baš,ako bi gledali mi smo trenutno na neki način izjednačeni sa procesor.Mi može radit radnje koje on nemože(spremanje slike i zvuka u visokoj rezi,puno radnji koje radimo u podsvjesti i slično)Al ako smo mi bolji od procesora nek se javi neko ko može može izračunat pi broj 32Milijona decimala za 20-ak minuta.Pa neki od nas bi se 20 minuta mučili sa prvih desetak decimala xD tako da je tu procesor puno jači od nas,samo što nema nekakve funkcionalne koristi ko što nama ima hvatanje zvuka/slike i ostalih podataka te spremanja u memoriju.Procesorima trenutno dosta velik zadatak predstavlja konvertiranje i bilo kakvo baratanje sa HD-om tako da tu rundu naš mozak odnosi kao pobjednik.Al vidjet ćemo koliko dugo će to još bit,prije no što počnu snama živjeti roboti ko iz filma"ja robot" koji će biti kao neki naši sluge/prijatelji/body guardovi

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Koliko je brz mozak?

Mene fascinira što je mozak (životinjski, ljudski) u biti analogni stroj, a svi ga uspoređuju s digitalnim.

Prešli smo na digitalnu tehnologiju, a analognu nisamo doveli ni 1% do usavršenosti.

Razer neću kupiti iz principa. Ne mare za arahnofičnu i ofidijofobičnu rulju.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

Govoriš o svjesnim radnjama.

Evo jednog primjera koji je stvaran. Način na koji ljudski mozak obrađuje zvuk. Mi prihvaćamo zdravo za gotovo činjenicu da zvuk "vidimo" kao 3D sliku. Jednostavno znaš jačinu, smjer itd. Dakle primjer je: Moj mentor (vrhunski stručnjak sa tvrtkom u EU - radi za američku vojsku, policiju itd - digitalna obrada signala) je pokušao napraviti algoritam koji će u virtualnoj realnosti omogućiti 3D "viđenje" zvuka. Dakle da možeš čuti zvuk, odrediti mu smjer i ako treba doći do njega. Algoritam je toliko kompleksan da je bilo tu i beskonačnih vrijednosti. Dakle praktički nemoguće u današnjim uvjetima. A to je samo određivanje smjera zvuka u virtualnoj realnosti (podsjećam da su realne jednadžbe za zvuk toliko kompleksne da ih je praktički nemoguće izračunati bez nekih pojednostavljenja i približnih rješenja).

A sad gdje je tu vid, osjećaji, shvaćanje razgovora, govora tijela, miris i onda sve to skupa u realnom vremenu. I naravno tu je i filtriranje korisnih/beskorisnih podataka od strane mozga.

Nema tog računala koji ni približno može to.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koliko je brz mozak?

Razlika je u tome sto PC pojma nema sta je Pi npr. Sto se tice umjetne inteligencije, davno se odustalo od nekih ideja jer umjetna inteligencija zapinje vec na podrucju percepcije, o jeziku da ne govorimo. Danas se umjetna inteligencija vise usmjerava na usko specijalizirane sustave. Ne treba zaboraviti nesto jako bitno, a to je da ljudski mozak ima visoko softiciran ''software'' koji nam dopusta recimo, sto je vec netko spomeuo, da precizno citamo tekst sa nepotpunim rijecima shvacajuci kontekst i jos mnogo toga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
virtualAThome kaže...
markoal kaže...

... isto tako, snaga, također i to je povezano s mozgom, negdje sam procitao kad covjek u nekoj nevolji(u kojoj je potrebna fizička snaga) koristi mnogo vise da prezivi...

To je drugo. Mi u misicima imamo oko 5 puta vise snage nego sto mislimo, ali to je zastita nasih misica. Ako dodje do situacije u kojoj biramo da li cemo prezivjeti ili poginuti onda ukljucujemo misice do krajnosti (adrenalin) i tada mozemo podici auto, preskociti ogromne udaljenosti itd.

Medjutim time ostecujemo svoje tijelo i imamo veliku sansu da nam ti misici puknu, da nam se kraljeznica slomi i sl., zato nam to tijelo (odnosno mozak) ne da ukljuciti stalno vec samo kad nema druge.

Inace, tko je isao u teretanu zna koliko snage ima obican covjek, ali svaki put kad dodje neki napor, covjek sam sebi kaze "ma ne mogu ja to" i odustane, a ako u tom istom trenutku kaze "ma mogu ja to" onda ide. Koliko sam puta u teretani radio recimo 12 ponavljanja i napravim 12 i slozim se kao da vise nikada ne bih mogao 13. A krenem raditi 13 i napravim. Da hocu 20, napravio bih 20. Sve je to u glavi.

Ovo glede teretane i ne stoji u potpunosti...

Ako mislis tj znas iz prakse da ti je 12 ponavljanja max mozes eventualno 1-2 napravit sa "max" naporom s tim da ugrozavas tijelo tj. nisi daleko od ozljede. A tvojih 20 ponavljanja je previse u svakom pogledu.... Da, idem godinama u teretanu pa govorim iz osobnog iskustva, a i ostalih koje znam da su u teretanama.

madafaka
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 12:51 (Virty).
17 godina
Koliko je brz mozak?

Ja mislim da nismo mi superiorniji radi "hardvera" odnosno mozga, nego radi "algoritama" odnosno nacina na koji mozak obradjuje podatke. Npr recenice, kada citamo mi ne gledamo svako slovo u rijeci vec prvo i zadnje i "ofrlje" ona u sredini te ih kompariramo sa poznatim patternima koji postoje u glavi. Dok npr komp mora kompletan string procitat. Tako je i sa ostalim percepcijama... Usporedjujemo nove patterne (koje gledamo kao cjelinu) sa poznatim.. za razliku od kompa koji sve rasclani na djelove i onda njih analizira. Zbog toga smo superiorniji u toj "brzini". Dok kod matematike... komp ima specijaliziran dio za to, ALU... dok mi matematicke operacije radimo tipa "kruske i jabuke"... prebacujemo tekst u broj, pa pamti vamo pisi tamo...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
Koliko je brz mozak?

Sve u svemu mislim da je naš (ljudiski) najveći problem što imamo dosta loše drivere u mozgu. Tu i tamo se pojavi neki čovjek koji ima novu verziju pa može kompleksne korjene brže od kalkulatora računati ali eto većina nas ima problema i sa malo kompleksnijim množenjem Osmijeh

Bilo bi fora kad bi se mogao nekeko spojiti u sustave u mozgu pa malo opcije promjeniti Osmijeh

Pa samo nađeš telepatija i staviš na on i narihtaš rekvenciju i evo novog načina prepisivanja u školi, samo napraviš WLAN sa profesorom i čitaš sve šta treba, nitko te ne kužiSmijeh

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

2 0 hvala 0
16 godina
protjeran
tnakir kaže...

Ja mislim da nismo mi superiorniji radi "hardvera" odnosno mozga, nego radi "algoritama" odnosno nacina na koji mozak obradjuje podatke. Npr recenice, kada citamo mi ne gledamo svako slovo u rijeci vec prvo i zadnje i "ofrlje" ona u sredini te ih kompariramo sa poznatim patternima koji postoje u glavi. Dok npr komp mora kompletan string procitat. Tako je i sa ostalim percepcijama... Usporedjujemo nove patterne (koje gledamo kao cjelinu) sa poznatim.. za razliku od kompa koji sve rasclani na djelove i onda njih analizira. Zbog toga smo superiorniji u toj "brzini". Dok kod matematike... komp ima specijaliziran dio za to, ALU... dok mi matematicke operacije radimo tipa "kruske i jabuke"... prebacujemo tekst u broj, pa pamti vamo pisi tamo...

To je svjesna obrada podataka. Da imamo pristup određenim djelovima mozga, računali bi puno brže nego računalo. Ali to je biološki nemoguće a i nepotrebno, jer ako gledamo evolucijski (a tako i treba),  mozak je razvijan u vještinama koje su potrebne za preživljavanje (govorim o svjesnim  stvarima). Računanje 100 potencije pi -a nam baš i ne bi previše pomoglo kod lova na jelene :D

17 godina
Koliko je brz mozak?

Trebamo kompletan upgrade/patchiranje sta prije! :)

madafaka
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Očito ne dovoljno jer skoro svi govore prije nego što razmisle o tim riječima Neodlučan znači brži je jezik

st001cro@gmail.com-MSN
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 13:03 (pod009).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Stoja kaže...

Pa neznam baš,ako bi gledali mi smo trenutno na neki način izjednačeni sa procesor.Mi može radit radnje koje on nemože(spremanje slike i zvuka u visokoj rezi,puno radnji koje radimo u podsvjesti i slično)Al ako smo mi bolji od procesora nek se javi neko ko može može izračunat pi broj 32Milijona decimala za 20-ak minuta.Pa neki od nas bi se 20 minuta mučili sa prvih desetak decimala xD tako da je tu procesor puno jači od nas,samo što nema nekakve funkcionalne koristi ko što nama ima hvatanje zvuka/slike i ostalih podataka te spremanja u memoriju.Procesorima trenutno dosta velik zadatak predstavlja konvertiranje i bilo kakvo baratanje sa HD-om tako da tu rundu naš mozak odnosi kao pobjednik.Al vidjet ćemo koliko dugo će to još bit,prije no što počnu snama živjeti roboti ko iz filma"ja robot" koji će biti kao neki naši sluge/prijatelji/body guardovi

pa ovo sa videom baš i nije točno kako je već netko ranije opisao, jer je u pitanju mogućnost ljudske reprodukcije, koja je uvijek ometana subjektivnim (doživljajem), također naša reprodukcija će biti fokusirana na jedan događaj na slici dok bi ostatak scene bio u izmaglici, dakle umjesto HD dokumentarca (CPU) imali bi loše režirani akcijski film B produkcije sa primjesama SFa, komedije i horrora (mozak)... Smijeh

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
16 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Čudi me da nitko još nije spomenuo najvažnije svojstvo mozga, ono koje nikada nijedno računalo neće moći imati, govorim o mogućnosti apstrakcije te samim time i dijalektike.

Apsolutno si u pravu. Osmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Računalo je glupo i retardirano do boli... Meni mrak padne na oči kada ja na faksu dobijem zadatak da napravim nešto kako računalo to radi, jer se spustit na tako glupu razninu je... Fascinantno.

Računalo (CPU, jel) zna 0,1, +, posmak, komplement (logičko NE), I, ILI i to je to. Da ti njemu kažeš 1*1, ono to ne zna.

Drugi par rukava je što su ona izuzetno brza, pa se nama čini da ona bez problema izrađunaju 32 milijuna znamenki pi...

Ja ću uzet primjer faktorjela. Meni bi trebalo jako puno vremena da izračunam 500! (500 faktorjela, 5! -> 1*2*3*4*5, 500!->1*2*3*...*498*499*500), međutim mogao bih.

Kako računalo to radi koje izbaci rezultat za manje od sekunde.

1 (1)

1+1 (1*2) =10

10 + 10 + 10 (1*2*3) = 110

...

Jesu računala pametnije? Nisu, glupa su da poludiš. Samo su daleko, daleko brža nego ljudski mozak. 

Every hole is a goal!
17 godina
Bukva kaže...

Računalo je glupo i retardirano do boli... Meni mrak padne na oči kada ja na faksu dobijem zadatak da napravim nešto kako računalo to radi, jer se spustit na tako glupu razninu je... Fascinantno.

Računalo (CPU, jel) zna 0,1, +, posmak, komplement (logičko NE), I, ILI i to je to. Da ti njemu kažeš 1*1, ono to ne zna.

Drugi par rukava je što su ona izuzetno brza, pa se nama čini da ona bez problema izrađunaju 32 milijuna znamenki pi...

Ja ću uzet primjer faktorjela. Meni bi trebalo jako puno vremena da izračunam 500! (500 faktorjela, 5! -> 1*2*3*4*5, 500!->1*2*3*...*498*499*500), međutim mogao bih.

Kako računalo to radi koje izbaci rezultat za manje od sekunde.

1 (1)

1+1 (1*2) =10

10 + 10 + 10 (1*2*3) = 110

...

Jesu računala pametnije? Nisu, glupa su da poludiš. Samo su daleko, daleko brža nego ljudski mozak. 

...niti mogu uzivati u pivi, moru, zenama.... Cool

madafaka
17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

To je svjesna obrada podataka. Da imamo pristup određenim djelovima mozga, računali bi puno brže nego računalo. Ali to je biološki nemoguće a i nepotrebno, jer ako gledamo evolucijski (a tako i treba),  mozak je razvijan u vještinama koje su potrebne za preživljavanje (govorim o svjesnim  stvarima). Računanje 100 potencije pi -a nam baš i ne bi previše pomoglo kod lova na jelene :D

stvar je u tome što mi već dugo ne živimo u okruženju stada jelena... nego bankarskih izvješća, nacrta mostova, nabrijanih nVidijinih kartica, sponzoruša, finih mobitela ...  Smijeh

ex biljna uš, puknite me toljagom po lusteru možda ugledam zvjezdicu više
17 godina
Bukva kaže...

Mislim da nisu ni brža nego samo znaju iskoristiti svoje resurse dok mi baš i ne znamo koristiti mozak za računje. Nije rijetkost da neki ljudi računaju neke stvari puno brže od kompa, korjene, kvadriranje, množenje, dijeljenje, potenciranje... (bio je i na TV jedan klinac koji je mogao izračunati sve što mu daš u roku od sekunde).

Samo što mi ne znamo na taj način računati nego vrtimo naše klasične spore algoritme koje učimo u školi i pokušavamo to svjesno računati. Ljudi koji to brzo računaju kažu da čim čuju zadatak samo im padne na pamet neki broj (riješenje) i to je to, nesvjesno. Oni su se rodili sa tom opcijom uključenom i kako su rasli sa tim, znaju to koristiti. Mi koji nismo bi trebali naučiti, ali pitanje je kako. Mozgovi su nam sa fizičke strane manje-više jednaki.

16 godina
Koliko je brz mozak?

Ali i brzina je ta koja utječe na sveukupni dojam.Jesi recimo sreo ljude koji dok pričaju trebaju više vremena da smisle neš i da odgovore?Dok imaš neke koji će ako se našališ na njegov račun istog momenta dosjetit još bolje fore pa te još i više zeznutSmijehE tu sad e ta brzina i drugi bi možda to isto napravili al nije isto to reć nakon 5 minuta ili nakon 10-ak sekundi.Tako sam i čuo prije kako uspješniji ljudi imaju bolje govorne sposobnosti odnosno da brzo razmišljaju o tomo što drugi govore i domah pripremaju odgovor.To je glupa i blesava radnja koju svi mi radimo a li ta brzina izvršavanje te radnje čini nas poptuno drukčijima,te na kraju po tom nekom dokumentarcu i uspješnijima.Naravno da cpu nije dostigao našu razinu umiječa on je samo alat(i takav bi trebao ostat)koji nam pomaže da napravi neke zadatke u što kraćem vremenu koje bi mi radili beskonačno dugo(tipa kompleksnih izračuna,obrađivanje ogromnih količina podataka)A opet na kraju smo mi tu koji moaju znat interpretirat onda te njegove odgovore što je on izračunao.Uostalom mi smo izmislili procesor ne bi bilo fora da učenik bude bolji od učiteljaBelji se

EDTI: sad sam pročitao gornji post: A možda jednog dana budemo imali USB ili Esata konektore pa ćemo se spojit na komp i imati uvid u naše psotavke te se onda spojit na net flashati mozak novom verzijom i opa! Sa novim firmwareom možete obrađivati matematčke funkcije do 18% bržeSmijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 13:34 (Stoja).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Koliko je brz mozak?

Većina vas je u pravu trebaju nam novi driveri, patchevi, jedno standardno overclockanje , možda koja jezgra više i gdje bi nam onda bio kraj.

0 0 hvala 0
16 godina
Koliko je brz mozak?

Bit će nam kraj kad svi budemo ko onaj DATA it star trekaCool

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Koliko je brz mozak?

Ma naš je mozak najsavršenija stvar na svijetu.....sastoji se od milijardu i više neurona, a svaki od njih može zasjeniti jedno prosječno osobno računalo. Znanstveno je to i dokazano. Jedno od načela rada našeg mozga je sinergija, što znači da će u našem mozgu 1+1 biti mnogo više od 2.

Svima koji bi željeli otkriti fantastične i nevjerojatne umne moći vlastitiog mozga preporučujem da pročitaju knjigu Tonyja Buzana Snagom uma (original Head Strong). Po meni je knjiga fenomenalna i donosi neke nevjerojatne činjenice o ljudskom mozgu. Također se moć mozga uspoređuje i s računalom, a da se pritom ono ne "vrijeđa".

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Koliko je brz mozak?

E da, zaboravio sam prije spomenuti da mozak radi na principu vjerojatnosti. Bila je jednom na BOL vijest kako neki znanstvenici pokušavaju napraviti proc koji radi na taj način. Naznma koji je točno princip rada ali kao da se podatci šalju svuda i svakako i onda na kraju nešto ispadne. Čini mi se da je točnost riješenja oko 99% ako se dobro sjećam članka.

Taj naćin kao daje popriličnu pouzdanost ali manju o dstandardnog procesora uz puno veće performanse.

A i zanimljiv mi je bio jedan dokumentarac sa Discovery-a. Znanstvenik je uzgojio neurone izvađene iz mozga skakavca (životinja koja se kreće jako brzo i rijetko se sudari) i pomoću nekakvog sučelja je spojio te stanice na komp gdje su one bile u ulozi kontrolera. Morale su igrati jednu igru (nešto leti i izbjegava prepreke). Kako bi uspješno prešle zadatak tako bi dobile dozu šećera (mislim) i iako su na početku bile loše u toj ulozi pomalo su naučile šta se od njih očekuje i malo po malo su mogle uspješno prelaziti taj test bez sudara. Tip koji je to napravio se nada da će tako nešto biti u primjeni u automobilima kako bi se izbjegli sudari jer t estanice imaju mogućnost prilagođavanja i učenja i same si stvore "softver".

Jako zanimljiv eksperiment koji pokazuje da je mala nakupina stanica (par tisuća neurona)  sposobna učiti i obavljati kompleksne radnje i da se prilagođavaju situaciji (iako je sučelje postojalo, ispočetka nisu ništa radile nego samo nasumično slale signale u komp).

1 0 hvala 0
17 godina
Koliko je brz mozak?

Da, baš tako, neznam ni ja kako to ide, bilo je pisalo u članku nešto, ne sjećam se. Ali tako ti je otprilike u mozgu, signali prolaze svukud bez očitog reda i smisla i s vremenom se gube/stvaraju novi...

A na kraju ipak nešto bude :)

EDIT: http://www.bug.hr/vijesti/pcmos-vjerojatnosni-procesor/95303.aspx

Možda sam malo pobrkao sve ovo sa mozgom ali koliko mi je poznato on radi na sličnom principu, nebitno stavlja sastrane i sl.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2009 14:23 (Vido).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

Stvarno se nadam da si u pravu, ali s obzirom na brzinu kojom se tehnologija razvija mislim da je samo pitanje godina kada ćemo razviti umjetnu inteligenciju, a sa eksponencijalnim povećanjem snage i mogućnosti računala tko zna kako će to sve izgledati. Malo sam proguglao i našao sažetak knjige s predviđanjima tehnološkog razvoja The singularity is near, od Raymonda Kurzweila(inače pogodio je za upotrebu interneta, wi-fi mreža i ssd diskove - bar sam to uspio zapamtiti, eh zašto nemam fotografsko pamćenje). Inače evo nekih tehnologija koje prati eksponencijalni razvoj:

• Dynamic RAM size (smallest feature sizes decreasing exponentially)
  • Dynamic RAM price performance (improving exponentially)
  • Average Transistor price (decreasing exponentially)
  • Transistor Manufacturing costs (decreasing exponentially)
  • Microprocessor clock speeds (increasing exponentially)
  • Microprocessor costs (decreasing exponentially)
  • Transistors per microprocessor (increasing exponentially)
  • Processor performance (increasing exponentially)
  • DNA sequencing costs per base pair (decreasing exponentially)
  • Random Access Memory bits per dollar (increasing exponentially)
  • Magnetic data storage bits per dollar (increasing exponentially)
  • Wireless Internet and phone services price performance (increasing exponentially)
  • Number of Internet hosts (increasing exponentially)
  • Bytes of Internet traffic (increasing exponentially)
  • Internet backbone bandwidth (increasing in a very terraced, quasi-exponential manner)
  • Mechanical device sizes (decreasing exponentially)
  • Number of scientific citations for nanotechnology research (increasing exponentially)
  • Number of U.S. nanotech patents (increasing exponentially)
Evo i jedan zanimljiv video kome je dosadno.

A man will rise, a man will fall, from the sheer face of love, like a fly from a wall, it's no secret at all.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice