Jesmo li sami u svemiru?

poruka: 346
|
čitano: 44.713
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Jesmo li sami u svemiru?".
17 godina
neaktivan
Re: Jesmo li sami u svemiru?
Budokai kaže...

I što s tim ?!

Ja nisam niti želim "dokazivati" tvrdnju tih autoriteta jer nisam znanstvenik a nisi ni ti Hegel, Kant, da ni nabacuješ link koji mi objašnjava pogreške "Argumenta iz autoriteta".

Mogao si to lijepo objasniti "svojim riječima" a ne se nabacivati pomodnim linkovima s Wikipedije (to je isto neki "autoritet" napisao je li ?!) a i nesuvislo si uletio u raspravu.

Ova tema mi je zanimljiva i ima na internetu toliko smeća u vezi pitanja "jesmo li sami u svemiru" ? nego što ima racionalnih spoznaja, zato u tih mojih 5% mogućeg pripada i link iz emisije koji jesu dali autoriteti.

Jedan dugogodišnji pilot vojnog zrakoplova vrlo lako prepozna je li "pojava" na nebu meteorološki balon, igra svjetla, vremenska manipulacija ili čvrsti leteći objekt.

E sad; jesu li ti objekti, letjelice, izvanzemaljske ili ne, ne znam. Možda su to ruske, američke, francuske, kineske, japanske ..... eksperimentalne letjelice i ne kontam da jesu, zašto bi objavili širokoj javnosti nešto takvo.

Možda rade letjelicu koja će s nekim novim pogonom moći do Marsa za 4-5 sati, tko će ga znati, no kao što rekoh tema je zanimljiva i ne tražim dokaze ni filozofsko pravilne logičke potvrde mojih izjava.

Govorio si o tome koliko je ta emisija bila uvjerljiva. Ja tvrdim da samo zato što je netko pilot njegova tvrdnja ne vrijedi ništa više od tvrdnje bilo kojeg drugog svjedoka jer dolazi iz iskrivljenog i konstruiranog sjećanja iz konstruirane i iskrivljene percepcije zbog susreta za nečim nepoznatim. Zato sam i metnuo link jer si ti upravo tu grešku napravio.Ljudski mozak ne voli nepoznato. Zato dugogodišnji vojni pilot kada se susretne sa nečim nepoznatim ima isti problem. Vojni pilot će npr. bez problema odrediti visinu i udaljenost aviona, ali ako je riječ o nečem nepoznatome tada neće budući da ne zna da li je riječ o malom objektu koji je blizu ili velikom objektu koji je daleko jer ne zna što gleda.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.1.2015 13:12 (ROADRUNNER).
17 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Pošto mi ne znamo koji su uvjeti za nastanak života, kako stvari stoje možda su tako kompleksni da ne samo da smo sami u svemiru nego i to što smo sami graniči s čudom. Otkriće drugog života nam govori da ti uvjeti nisu toliko kompleksni, to što se radi o planetu odmah do nas nam govori da ne samo da nisu toliko kompleksni nego su vrlo labavi, nekompleksni ili koja bi bila prava riječ. Drugo objašnjenje bi bilo da je naš solarni sustav po nečemu specifičan.

Graničenje s čudom je ekstremna situacija Zašto uzimaš najveći moguči ekstrem (što graničenje s čudom jest) kao nešto očekivano?

Poznato ti je da zvijezda ima više nego zrnaca pijeska na Zemlji? Ako ne znaš kako pijesak nastaje, a jedino zrnce pijeska koje si ikada vidio je crno, da li to znači da dok ne znaš točne uvjete nastanka pijeska ne možeš pretpostaviti da postoji još koje crno? Hoćeš li mogućnost da su za nastanak crnog zrnca potrebni ekstremni uvjeti držati jednako vjerojatnom kao i mogućnost da ih ima više? A ako je drugo zrnce koje si ikada vidio također crno, da li to znači da treba očekivati da je pijesak posvuda crn?

Pogrešno tumačiš vjerojatnost i ideš iz ekstrema u ekstrem.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
neaktivan
Jesmo li sami u svemiru?

Nažalost zadnja varijanta je najizglednija, što možemo vidjeti iz povijesti Zemlje, na kojoj se kroz stotine milijune godina razvijao život i nije bio sposoban izdignuti se u inteligentno svjesno biće sve do čovjeka. Količina raznovrsnog života kreiranog na Zemlji i količina naseljivih planeta u svemiru daje za pravo da život poput našeg postoji ali da je izuzetno rijedak u odnosu na vrijeme i prostor.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
ROADRUNNER kaže...

Govorio si o tome koliko je ta emisija bila uvjerljiva. Ja tvrdim da samo zato što je netko pilot njegova tvrdnja ne vrijedi ništa više od tvrdnje bilo kojeg drugog svjedoka jer dolazi iz iskrivljenog i konstruiranog sjećanja iz konstruirane i iskrivljene percepcije zbog susreta za nečim nepoznatim. Zato sam i metnuo link jer si ti upravo tu grešku napravio.Ljudski mozak ne voli nepoznato. Zato dugogodišnji vojni pilot kada se susretne sa nečim nepoznatim ima isti problem. Vojni pilot će npr. bez problema odrediti visinu i udaljenost aviona, ali ako je riječ o nečem nepoznatome tada neće budući da ne zna da li je riječ o malom objektu koji je blizu ili velikom objektu koji je daleko jer ne zna što gleda.

Eto ti ga sad.

Sad s ovim postom negiraš dugogodišnju obuku jednog vojnog pilota, njegovo iskustvo, znanje (fizike, matematike itd) a samim tim i znanost kao takvu.

Za tebe je isto je li izvanzemaljsku letjelicu vidjela nepismena baba od 90 godina ili visokoškolovani , iskusni obučeni pilot kojeg takve senzacije kao što je eventualna nepoznata letjelica ne mogu baš tako prevariti.

Pilot vrlo lako odredi udaljenost tekve letjelice, naročito ako mu se 5 minuta vrti oko njegovog aviona i kad joj se hoće nenormalno velikom brzinom netragom nestane.

Sve su to u toj emisiji lijepo objasnili umirovljeni piloti.

★OMG! 了不起 NISPE !
17 godina
neaktivan
Visak kaže...
BlackDog22 kaže...

Pošto mi ne znamo koji su uvjeti za nastanak života, kako stvari stoje možda su tako kompleksni da ne samo da smo sami u svemiru nego i to što smo sami graniči s čudom. Otkriće drugog života nam govori da ti uvjeti nisu toliko kompleksni, to što se radi o planetu odmah do nas nam govori da ne samo da nisu toliko kompleksni nego su vrlo labavi, nekompleksni ili koja bi bila prava riječ. Drugo objašnjenje bi bilo da je naš solarni sustav po nečemu specifičan.

Graničenje s čudom je ekstremna situacija Zašto uzimaš najveći moguči ekstrem (što graničenje s čudom jest) kao nešto očekivano?

Poznato ti je da zvijezda ima više nego zrnaca pijeska na Zemlji? Ako ne znaš kako pijesak nastaje, a jedino zrnce pijeska koje si ikada vidio je crno, da li to znači da dok ne znaš točne uvjete nastanka pijeska ne možeš pretpostaviti da postoji još koje crno? Hoćeš li mogućnost da su za nastanak crnog zrnca potrebni ekstremni uvjeti držati jednako vjerojatnom kao i mogućnost da ih ima više? A ako je drugo zrnce koje si ikada vidio također crno, da li to znači da treba očekivati da je pijesak posvuda crn?

Pogrešno tumačiš vjerojatnost i ideš iz ekstrema u ekstrem.

Ako je prvo zrnce pijeska crno to mi apsolutno ništa neće značiti o broju crnih zrnaca osim da ih može biti. Ako je drugo zrnce pjeska koje uzmem odmah do njega također crno zaključit ću da ili crnih zrnaca pjeska ima dosta ili je taj dio odakle sam uzeo pjesak možda specifičan po nečemu. 

I ja nisam uzimao ni jedan od ovih slučajeva kao očekivan. S ovim što znamo sada ni jedan od ovih slučajeva ne možemo proglasiti očekivanim.

17 godina
neaktivan
Budokai kaže...

Eto ti ga sad.

Sad s ovim postom negiraš dugogodišnju obuku jednog vojnog pilota, njegovo iskustvo, znanje (fizike, matematike itd) a samim tim i znanost kao takvu.

Za tebe je isto je li izvanzemaljsku letjelicu vidjela nepismena baba od 90 godina ili visokoškolovani , iskusni obučeni pilot kojeg takve senzacije kao što je eventualna nepoznata letjelica ne mogu baš tako prevariti.

Pilot vrlo lako odredi udaljenost tekve letjelice, naročito ako mu se 5 minuta vrti oko njegovog aviona i kad joj se hoće nenormalno velikom brzinom netragom nestane.

Nikakva znanost nije negirana. Upravo suprotno. Svjedočanstava nisu nikakav dokaz u znanosti. Bilo ona od pilota ili nekog drugog. I nema veze sa obukom pilota nego sa time kako mozak funkcionira kada nešto ne razumije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.1.2015 17:20 (ROADRUNNER).
17 godina
moderator
Budokai kaže...

Waaaaat? Ne da ne negira znanost kao takvu, nego upravo suprotno - prenosi znanost, upozorava da znanost govori suprotno od tvog stava! Osobna svjedočanstva se, generalno gledano, u znanosti ne priznaju, zbog toga jer su znanstvenici svjesni ograničenja ljudske percepcije i bezbrojnih biaseva. Nemoj se pozivati na znanost jer je evidentno da ne znaš kako znanost funkcionira.

Budokai kaže...

I piloti, koji nikad dotad nisu vidjeli izvanzemaljsku letjelicu, odredili su da se radilo o izvanzemaljskim letjelicama? Znači, pogledom na sitnu točkicu na nebu oni su utvrdili da se radi o letjelici izvanzemaljske rase? 

Budokai kaže...

Da, oni su stručnjaci iz psihologije i znanstvenici koji dobro znaju kako se provode znanstvena istraživanja i što se može, a što ne može uzeti kao dokaz.

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...

I piloti, koji nikad dotad nisu vidjeli izvanzemaljsku letjelicu, odredili su da se radilo o izvanzemaljskim letjelicama? Znači, pogledom na sitnu točkicu na nebu oni su utvrdili da se radi o letjelici izvanzemaljske rase? 

Nemoj paliti vatru, nije hladno.

Nisam nigdje napisao da se radi o letjelici "izvanzemaljske rase" već sam napisao "eventualno nepoznata letjelica" i svuda napominjem da su to moguće eksperimentalne letjelice nekih razvijenih država.

A, znanost sam spomenuo u okviru matematike i fizike koje jesu znanstvene discipline i nemoj stalno bajati daj dokaz, daj dokaz....

Ti piloti nisu nigdje spomenuli da su to izvanzemaljske letjelice već da su letjelice napravljene od čvrstog materijala i nisu vidjeli nikakve "sitne točkice na nebu" ,o čemu sam već pisao.

Nisi preslušao ponuđeni materijal pa ga nemoj ni komentirati.

★OMG! 了不起 NISPE !
17 godina
moderator
Budokai kaže...
Nemoj paliti vatru, nije hladno.

Nisam nigdje napisao da se radi o letjelici "izvanzemaljske rase" već sam napisao "eventualno nepoznata letjelica" i svuda napominjem da su to moguće eksperimentalne letjelice nekih razvijenih država.

Znači, vraćamo se na ono na što sam upozorio nekoliko poruka ranije, a to je da "neki" ne razumiju što znači slovo N u akronimu NLO.  I onda se takvi nekakvi bune što ih se zbog takvih stvari po defaultu diskvalificira za članstvo među intelektualcima i velikim umovima. 

Budokai kaže...
A, znanost sam spomenuo u okviru matematike i fizike koje jesu znanstvene discipline i nemoj stalno bajati daj dokaz, daj dokaz....

Malo bolje pogledaj što si napisao. Dakle, nemoj se sad izvlačiti i mene optuživati za krivu interpretaciju. 

Budokai kaže...
Ti piloti nisu nigdje spomenuli da su to izvanzemaljske letjelice već da su letjelice napravljene od čvrstog materijala i nisu vidjeli nikakve "sitne točkice na nebu" ,o čemu sam već pisao.

"Letjelice". Koliko sam shvatio iz tvojeg prepričavanja, vidjeli su neidentificirane leteće objekte. Znači objekte koji oni nisu uspjeli identificirati. Ne zato što bi bilo o nečem nikad na Zemlji viđenom.

Budokai kaže...
Nisi preslušao ponuđeni materijal pa ga nemoj ni komentirati.

Ti mi sve dalje svojim komentarima daješ sve više razloga da komentiram (kritiziram) i sve manje razloga da preslušam ponuđeni materijal.  Prema ovoj zadnjoj poruci ispada da zbilja nema razloga preslušati tu emisiju.

17 godina
neaktivan
Nažalost, ta trosatna emisija je bila još ubjedljivija jer je bilo više vojnih pilota i civilnih pilota koji su vidjeli izvanzemaljske "letjelice" a ne "obične" NLO.

Citiram tvoje riječi. Ovdje si napisao da su vidjeli izvanzemaljske letjelice, a sada veliš da to nisu rekli.
17 godina
moderator
ROADRUNNER kaže...
Nažalost, ta trosatna emisija je bila još ubjedljivija jer je bilo više vojnih pilota i civilnih pilota koji su vidjeli izvanzemaljske "letjelice" a ne "obične" NLO.

Citiram tvoje riječi. Ovdje si napisao da su vidjeli izvanzemaljske letjelice, a sada veliš da to nisu rekli.

Fakat! Tko bi se odmah sjetio što je jučer pisao...

Budokai - ovo te čini lažovom, manipulatorom i/ili trolom. I takve svinjarije počinju ići na živce. A meni su živci jako tanki (tako se veli?).

13 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Fakat! Tko bi se odmah sjetio što je jučer pisao...

Budokai - ovo te čini lažovom, manipulatorom i/ili trolom. I takve svinjarije počinju ići na živce. A meni su živci jako tanki (tako se veli?).

Malo se vrati i pročitaj što sam napisao.

Ja sam dao na uvid emisiju o NLO iz 2012 godine a o "izvanzemaljskim letjelicama" su govorili piloti u emisiji iz 2009 godine i napisao sam da taj snimak na žalost nemam.

Nemojte mi obojica naturati nešto što nisam napisao.

Pročitaj zadnju rečenicu

★OMG! 了不起 NISPE !
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.1.2015 20:20 (Budokai).
17 godina
moderator

Nisam ni skužio da govoriš o dvije emisije.

Dakle, govoriš onda o jednoj emisiji s nepogrešivim visokorangiranim ili umirovljenim pilotima, u kojoj ne govore da su NLO-i izvanzemaljske letjelice, ako sam te dobro shvatio - zbog čega si onda uopće priložio tu emisiju?! Tipična teoretičarsko-zavjernička metoda nabacivanja dreka na zid pa gledanja što će se primiti? Također, na kritiku nisi reagirao.

Te o drugoj emisiji koja je "uvjerljivija", ali koju nemaš, te u kojoj tvrde da su vidjeli baš izvanzemaljske letjelice? Na koju se onda odnosi ova poruka, na koju nisi reagirao osvrnuvši se na kritiku.

I sve se na kraju svodi na pričam ti priču, logički pogrešno argumentiranje iz autoriteta i oslanjane na osobna svjedočanstva, za koja se zna da su prilično nepouzdana. I to je tebi znanstveni pristup, a? I u skladu s intelektualnošću i kritičkim razmišljanjem? Nemoj se zavaravati. 

16 godina
neaktivan

Pa i nije prihvaceno, zna se za sad da ima kraj.Ustvari, brzina svjetlosti sad je postala prepreka. Naime. doslo se do kraja svemira, i gdje god se pogleda je - zeleno. Nema vise. A ta daljina odgovara i nasim shavatanjima o starosti svemira - 13.5 mlrd. godina. Iza toga ne znamo sta je, ali da se siri- i to stoji.

A sad da li smo sami? E to mozda nikada necemo ni saznati.Licno vjerujem da postoje paralelni svjetovi (sto je i dokazivo), da energija nije neunistiva- osim informacije (zbog entropije-ipak ce jednom sve da se ugasi, dokaz je i pocetak Svemira, a sto znaci da ima i kraj jer je odnekud i odnekad zapoceto).A sama informacija ce mozda ostati, ali kome je prenijeti? Stoga mislim da nismo sami, a sto te neke ili nesto ne vidimo,pa ne mora se nesto i vidjeti da bi se znalo da postoji (bioenergija, radiotalasi,vazduh itd).Cak ne mora postojati ni fizicki dokaz (CHI energija npr.)Ali opet, tu su. Naposlijetku, konkretni fizicki dokazi o posjetama inteligentnih bica koja vjerovatni i nisu sa Zemlje,kroz istoriju postoje.

13 godina
protjeran
Pilje kaže...

Pa i nije prihvaceno, zna se za sad da ima kraj.Ustvari, brzina svjetlosti sad je postala prepreka. Naime. doslo se do kraja svemira, i gdje god se pogleda je - zeleno. Nema vise. A ta daljina odgovara i nasim shavatanjima o starosti svemira - 13.5 mlrd. godina. Iza toga ne znamo sta je, ali da se siri- i to stoji.

A sad da li smo sami? E to mozda nikada necemo ni saznati.Licno vjerujem da postoje paralelni svjetovi (sto je i dokazivo), da energija nije neunistiva- osim informacije (zbog entropije-ipak ce jednom sve da se ugasi, dokaz je i pocetak Svemira, a sto znaci da ima i kraj jer je odnekud i odnekad zapoceto).A sama informacija ce mozda ostati, ali kome je prenijeti? Stoga mislim da nismo sami, a sto te neke ili nesto ne vidimo,pa ne mora se nesto i vidjeti da bi se znalo da postoji (bioenergija, radiotalasi,vazduh itd).Cak ne mora postojati ni fizicki dokaz (CHI energija npr.)Ali opet, tu su. Naposlijetku, konkretni fizicki dokazi o posjetama inteligentnih bica koja vjerovatni i nisu sa Zemlje,kroz istoriju postoje.

Može li mmi netko objasniti (po stoti put pitam (na dosta foruma) što je iza svemira ? Kad mi netko kaže "praznina" to za mene nije odgovor. Kako nešto nema kraj. Ako ima i ta praznina kraj što je poslije te praznine.

Neka mi već netko tko je studirao fiziku to objasni jer ću izluditi zbog te nejasnoće. 

★OMG! 了不起 NISPE !
17 godina
neaktivan
@ Budokai:
Najtočniji odgovor je da ne znamo, a to što nešto, za svakodnevni život nebitno, ne znamo, ne bi trebao biti razlog za psihičku traumu.
17 godina
neaktivan
Budokai kaže...

Može li mmi netko objasniti (po stoti put pitam (na dosta foruma) što je iza svemira ? Kad mi netko kaže "praznina" to za mene nije odgovor. Kako nešto nema kraj. Ako ima i ta praznina kraj što je poslije te praznine.

Neka mi već netko tko je studirao fiziku to objasni jer ću izluditi zbog te nejasnoće. 

Stvar je u tome sto pojam "iza svemira" nema smisla, jer svemir JEST ono sto vidimo i sto postoji. Svemir jest prostor u kojem jesmo i samim time nema smisla govoriti o nekakvom prostoru "iza svemira". Znam da je tesko pojmiti jer svakodnevno iskustvo nalaze da uvijek necega ima izvan necega. Npr., ako si u kuci, znas da van kuce postoji ostatak svijeta, da prostor u kuci nije sve. Ali to je zato sto se sama kuca nalazi unutar nekog veceg prostora, ali kod svemira toga nema, svemir se ne nalazi unutar neceg veceg, vec on sam JEST taj prostor.

Da to malo prosirimo na veliki prasak. Veliki prasak svi zamisljaju kao nekakvu tockicu (najcesce unutar nekakve praznine ili crnine) beskonacne gustoce koja eksplodira. Samo problem je u tome sto tu eksploziju zamisljamo kao takvu na temelju svakodnevnog iskustva. Bacis petardu i ona eksplodira na nacin da se naglo ekspandira, ali - sad dolazimo do kljucnog dijela - u okolni prostor. Kod velikog praska takva analogija nije dobra jer ta "tockica" nije ustvari tockica vec je sve. To je sve, cjelokupan svemir, nema nikakve crnine oko nje. I zato kao takva ne "eksplodira" u tom smislu rijeci - u jednoj tocki pa se ekspandira u okolni prostor, vec "eksplodira" svugdje simultano jer ta tocka jest sve, sav prostor. Znam da je malo cupavo za zamisliti, ali prema sadasnjim saznanjima, tako je.

Osim naravno ako uzmemo u obzir hipotezu o multisvemiru i tzv. vjecnoj inflaciji koja kaze da inflacija nije prestala i da ce trajati beskonacno dugo. Tu imamo ustvari golemo "polje" energije koje nije uniformno i svakog trenutka negdje nastane golema nakupina energije koja je ustvari veliki prasak nekog novog svemira. Sto ce reci, stalno nastaju novi svemiri svaki s razlicitim karakteristikama, a samim time i zakonima fizike. Od svih tih nebrojenih svemira u nekom od njih se konfiguracija karakteristika potrefi (kao u nasem) i dobijemo ovakve zakone fizike, ovakav oblik materije i opcenito ovakav oblik svemira. Kod nekih drugih svemira karakteristike su drugacije pa su isti mozda jos uvijek juha energije i/ili materije bez ikakvih naznaka formiranja bilo cega slicnoga nasim zvijezdama i galaksijama.

U svakom slucaju, mindfuck.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
protjeran
Visak kaže...
@ Budokai:
Najtočniji odgovor je da ne znamo, a to što nešto, za svakodnevni život nebitno, ne znamo, ne bi trebao biti razlog za psihičku traumu.

Eh, nemam zbog toga nikakvu psiho traumu nego mi nije jasno kako nešto nema kraj ?! Mi smo naučeni da živimo u prostoru koji je ograničen, jedino matematika je dala naslutiti da ne postoje granice.

No, uvijek me je fasciniralo to pitanje; Kako nešto iza svemira nema kraj ?!

i da praznina iza svemira ima kraj, što je iza te praznine ?

★OMG! 了不起 NISPE !
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2015 13:18 (Budokai).
13 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
Stvar je u tome sto pojam "iza svemira" nema smisla, jer svemir JEST ono sto vidimo i sto postoji. Svemir jest prostor u kojem jesmo i samim time nema smisla govoriti o nekakvom prostoru "iza svemira". Znam da je tesko pojmiti jer svakodnevno iskustvo nalaze da uvijek necega ima izvan necega. Npr., ako si u kuci, znas da van kuce postoji ostatak svijeta, da prostor u kuci nije sve. Ali to je zato sto se sama kuca nalazi unutar nekog veceg prostora, ali kod svemira toga nema, svemir se ne nalazi unutar neceg veceg, vec on sam JEST taj prostor.
......cut...

Hvala na trudu pokušaja objašnjenja, no, s takvim razmišljanjem smo već skliznuli u područje filozofije a ne fizike.

★OMG! 了不起 NISPE !
17 godina
neaktivan
Kao što je rečeno svi pojmovi prostora, vremena, početka i kraja stvoreni su iz opažanja unutar ovog svemira i odnose se samo na njega. Za ono 'izvan' trebat će nam neki drugi pojmovi a kako to ne možemo ni opažati, ni stvaranje pojmova neće ići lako. Znanstveni pristup zahtijeva mogućnost opažanja, tako da smo do daljnjeg osuđeni na hipoteze i špekulacije.
15 godina
protjeran
Jesmo li sami u svemiru?

Meni je strašno glupo uopće pričati jesmo li samo u svemiru pored milijuna i milijuna drugih planeta i još drugih galaksija sa još milijunima i milijunima planeta.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625 i Nokia N8 - Dell Venue pro 8 i Xperia Z1 Compact
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
EZY-E kaže...

Meni je strašno glupo uopće pričati jesmo li samo u svemiru pored milijuna i milijuna drugih planeta i još drugih galaksija sa još milijunima i milijunima planeta.

Puno više kolega, milijardama i milijardama. Velika je razlika.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
svemir se ne nalazi unutar neceg veceg, vec on sam JEST taj prostor.

Zapravo, to ne znamo, zar ne?

mbaksa kaže...
I sve se na kraju svodi na pričam ti priču, logički pogrešno argumentiranje iz autoriteta i oslanjane na osobna svjedočanstva, za koja se zna da su prilično nepouzdana.

Nisam čitao taj tekst, niti tu emisiju ili 'štoli' već, ali poanta je u tome da ljudi kojima je svakodnevni posao (poput pilota) blejati u nebo i gledati kojekakve prirodne pojave ili letjelice, mogu iz iskustva reći koju na tu temu. A obzirom na činjenice - treba im vjerovati više od običnih ljudi kada su u pitanju leteći objekti.

No dobro; nakon lagane digresije - pitanje. Pobogu ljudi, jeste li vi normalni (s naglaskom na pobogu)? Nema veze s citiranim pojedincima - u globalu.. Hajde, mogu shvatiti vjernike (uvjetno rečeno) koji su valjda uvjereni da je bog samo nama dao život, da smo jedinstveni, bogom dani, jedini u svemiru. Svima ostalima trebalo bi biti jasno da se radi o fizikalno-kemijskim zakonitostima i da gdje god postoji uvjet za život - života će biti. Radi li se o panspermiji, praiskonskoj juhi ili nečemu petom kako je sam život započeo na tom mjestu - potpuno je nebitno. Uvjeti za život + dovoljno vremena = život. Točka. Obzirom na količinu mogućnosti (broja potencijalnih planeta s uvjetima) i vremenski period od 'petarde', vjerojatnije je da život postoji, nego suprotno. Occamova britva. Dakle, odgovor na pitanje je; nismo sami u svemiru. Da li postoji i inteligencija? Vrlo vjerojatno. Da li ćemo to uspjeti dokazati? Eh, to je pitanje..

17 godina
neaktivan
Budokai kaže...

Kada spominješ prazninu ne znam dali pratiš Isac Asimov memorial debate koja se održava svake godine. 2013.godine je tema bila " Ništa" i kako to definirati. Možda je malo OT, ali moglo bi ti biti interesantno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2015 14:48 (ROADRUNNER).
16 godina
neaktivan

Krivo,za sada se moze samo vjerovati ili ne vjerovati da vanzemaljski zivot postoji ili ne postoji, ne mozes reci "glupo je reci da ne postoji",kad su za sada cinjenice takve da ne postoji. To je slicno kao i religija,mozes vjerovati ali ne mozes biti siguran da postoji neko bozansko bice, razlika je jedino u tome sto za sada znamo da je zivot moguc (posto postoji na zemlji MOGUCE je da postoji i negdje drugdje, no za sada to nije dokazano (npr. mozda nigdje drugdje nema uvjeta ili se i uz uvjete nigdje nije pojavila prvo zivo bice).

Btw. i ja mislim da bi trebao postojati zivot jos negdje u svemiru,ali u to ne mozemo biti sigurni.

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan

Nisu činjenice da ne postoji (neznanje nije činjenica). Znamo da života ima na jednoj od jedne istražene planete. Kako iz toga izvlačiš da činjenice govore da ne postoji na drugima?

Ako imaš 10 kutija i otvorio si samo jednu u kojoj si našao plijesanj, kako to govori da u drugima koje nisi otvorio nema plijesni? Ili da je očekivanje plijesni u bar jednoj jednako vjerovanju u boga?

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.1.2015 15:09 (Visak).
17 godina
neaktivan
bed kaže...

Zapravo, to ne znamo, zar ne?

Po onome sto trenutno znamo, tako je. No, kao sto sam u nastavku posta napomenuo, postoje i druge hipoteze o multisvemiru, vjecnoj inflaciji, itd. u kojima se iznose alternativna objasnjenja. Ako se dode do nekog novog opazanja, sukladno tome formira se nova hipoteza koja eksperimentom eventualno prelazi u teoriju, tako to funkcionira u fizici. No, prema trenutnim saznanjima, ovako je kako sam ukratko objasnio, sad ovisi koja ti se hipoteza vise svida na njoj radis. Tako fizicari koji smatraju da postoji multisvemir uglavnom rade na teoriji struna jer izmedu ostalog taj podatak i dolazi iz same teorije struna, netko tko smatra da multisvemir ne postoji mozda radi na spajanju kvantne gravitacije s OTR, netko treci radi na nekoj trecoj teoriji, itd.

Vidljivi svemir je samo dio cijelog svemira, sto se nas tice, cijeli svemir moze biti nebrojeno puta veci od vidljivog dijela. No, kao sto kaze Visak, fizika zahtijeva opazanje, a s obzirom da svjetlost iz dijela svemira koji nije vidljiv jos nije dosla do nas, ne mozemo nesto tvrditi sa velikom sigurnoscu vec samo postaviti neke hipoteze (hipoteza != teorija). Tako da su to trenutne pretpostavke. Kad i ako dodu novi dokazi, pretpostavke se updateaju i onda cemo govoriti o necemu drugome. I tako u nedogled.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
neaktivan
EZY-E kaže...

Normalno, jedan od glavnih dokaza za postojanje izvanzemaljskog života: svemir je velik.

17 godina
moderator
bed kaže...
Nisam čitao taj tekst, niti tu emisiju ili 'štoli' već, ali poanta je u tome da ljudi kojima je svakodnevni posao (poput pilota) blejati u nebo i gledati kojekakve prirodne pojave ili letjelice, mogu iz iskustva reći koju na tu temu. A obzirom na činjenice - treba im vjerovati više od običnih ljudi kada su u pitanju leteći objekti.

Time si samo rekao da su svjedočanstva iskusnih pouzdanija. Slažem se s tobom. Međutim, dvije stvari:

1. pouzdanija ne znači i dovoljno pouzdana,
  2. svjeočanstva sama po sebi nisu dokaz.

Tu imaš i još jednu stvar, a to je da nitko dosad nije vidio izvanzemaljsku letjelicu, a da je znao da je riječ o izvanzemaljskoj letjelici i da je drugi put može prepoznati.

Najbolje što pilot može reći je da je vidio nešto što njemu u uvjetima u kojima se našao ne izgleda poput ničeg poznatog, ničeg što je dotad vidio.

I kad tako lijepo na papir staviš stvari točno onako kakve jesu, što ti ostaje? Ostaje ti to da milijardu iskusnih vojnih i civilnih pilota može odraditi milijardu sati svjedočanstava na radiju i nećemo biti ništa bliže saznanju jesu li nas posjetili izvanzemaljci ili ne.

14 godina
neaktivan
Jesmo li sami u svemiru?

A da jednostavno nazovemo Vidovitog Milana i njega pitamo jesmo li sami u svemiru?

Šalu na stranu, malo sam pročitao što ljudi pišu, neću se na nikoga nadovezivati, samo ću napisati svoje mišljenje koje se odnosi na pitanje iz naziva teme.

Iskreno mislim i vjerujem da nismo sami u svemiru a to će se potvrditi kada i ako ikada dobijemo čvrsti dokaz za to. Iako sama činjenica da ima milijarde galaxija u svemiru i milijarde puta toliko zvijezdi i još milijarde toliko puta planeta i njihovih satelita, daje nekakav logički zaključak da gotovo sigurno na nekom planetu postoji napredniji oblik života ( ne nužno inteligentan ko mi, pod time mislim da može biti manje inteligentan tipa životinje ili više inteligentan od ljudi ). 

Sad kad već pišem ovdje nešto mi je potaklo razmišljanje...čak i ako postoje inteligentnija bića od nas, možda nisu duševno razvijena ako bi to tako mogao reći. Mi kao ljudi imamu dušu, osjećaje i sposobnost da razlikujemo moralno od nemoralnog i po tome smo možda i vrlo vjerojatno unikatni u cijelom svemiru.

0 3 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice