Informatičari lako do posla unatoč krizi

poruka: 183
|
čitano: 51.322
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Informatičari lako do posla unatoč krizi".
16 godina
neaktivan

Evo kolega Frankoviću, ako ljudi koji su na ovom forumu se vjeruju svojim očima i vide da nema posla, tko im može reći, daj šta pričaš, ima posla.

U potpunosti se slažem s naxeem-om, kad kaže da je ovo PR bullshit, posebno onaj dio, 80% firmi bi zaposlili pripravnike. Uf, onaj je epic dio.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

0 0 hvala 0
17 godina

Ministar Popijac je izjavio kako cemo uskoro izvozit software... Smijeh Mozda je on potaknuo da se ova anketa sprovede... Nije tolko IT kod nas u banani kolko je cijelo drzavno uredjenje s*ebano. Bas zbog tog jer x nekvalificiranih ljudi upada na mjesta koja bi trebali popunit onu koji su skolovani za to. Kako upadnu na ta mjesta ? (pitam se pitam...) Skolovat cu se jos 2 god i najverojatnije - asta la vista...

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
RE: Informatičari lako do posla unatoč krizi
tomy kaže...

Preveliki pesimizam vlada... Takvim načinom pristupa problemu se problem samo povećava...

Trenutno Konzum i Siemens primaju pripravnike - za one koji ne mogu sami tražiti pa traže ljude na forumu da im nađu posla :)

Ne znam da li su objavili oglas na posao.hr ali pokušajte shvatiti da se ne objavi tamo oglas za svaki mogući posao u RH :)

Bas me zanima kakve to pripravnike trazi Konzum, a usput znam da je kod njih gotovo sve preko veze. Jedino za one koje rade u trgovinama vrijede pravila 'natjecaja'.

Ostalo je sto se cijelog koncerna Agrokor tice jedna velika laz. Za Siemens ne znam, ali nakon otpustanja i najave novih otpustanja nekako mi SF zvuci da traze pripravnike.

Mozda one koje nece placati. Bilo je i takvih situacija vec kod nas. Morati cu frenda pitati, buduci da on tamo radi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 14:39 (Mrgud Veliki).
17 godina
Mrgud Veliki kaže...
tomy kaže...

Preveliki pesimizam vlada... Takvim načinom pristupa problemu se problem samo povećava...

Trenutno Konzum i Siemens primaju pripravnike - za one koji ne mogu sami tražiti pa traže ljude na forumu da im nađu posla :)

Ne znam da li su objavili oglas na posao.hr ali pokušajte shvatiti da se ne objavi tamo oglas za svaki mogući posao u RH :)

Bas me zanima kakve to pripravnike trazi Konzum, a usput znam da je kod njih gotovo sve preko veze. Jedino za one koje rade u trgovinama vrijede pravila 'natjecaja'.

Ostalo je sto se cijelog koncerna Agrokor tice jedna velika laz. Za Siemens ne znam, ali nakon otpustanja i najave novih otpustanja nekako mi SF zvuci da traze pripravnike.

Mozda one koje nece placati. Bilo je i takvih situacija vec kod nas. Morati cu frenda pitati, buduci da on tamo radi.

Mrgude je u pravu za Agrokor tj. Konzum, kolega koji radi tamo potvrđuje da ko sve tamo dobiva posao nema veze s mozgom.

Ne mislim samo na IT, sve je preko veze a natječaja za te pozicije nema, ili se objave tek nakon što je kandidat odabran reda radi.

17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Pa evo onda da ja jedini od svih vas budem konstruktivan. Tko god hoće, slobodan mi je poslat svoj životopis na marin.frankovic@mscommunity.org i ukoliko čujem za neku poslovnu priliku, proslijedit ću mu je. Inače, ste svi koji ste zainteresirani, pozvani na sastanke IT PRO grupe. I to može biti jedan od načina kako naučiti nešto novo a besplatno te upoznati interesantne ljude, što sve skupa može dovesti do novih poslovnih prilika. Više o grupi na www.mscommunity.org.

Sve na grupi je BESPLATNO! :)

Heh, vjerojatno offtopic no naš ti narod imade i jednu dosta dobru izreku iliti poslovicu:

"Pomozi sirotu, na svoju sramotu"

to je s jedne strane,

s druge pak strane činjenica da je prije 2 godine bilo oglasa na raznim mojposao.net i sličnim servisima za poslove u informatici, na stotine i moglo se naći i kvalitetnih poslova, koji podrazumjevaju dobru plaći za adekvatno znanje. danas se malo situacija promjenila. No nije baš da se ne može početi, može i svaki početak je dosta zeznut. To što je nekoliko generacija FER-ovaca imalo tu privilegiju da ih poslodavci razgrabe još za vrijeme studija ne daje istima da se busaju u prsa kako su pobrali isključivo pravo na svo informatičko znanje i poslove. Ja sam npr. strojar i radim poslove u informatici cijeli radni vijek uz sada već 13 godišnje iskustvo. Osim toga dali je plaća od 4000 kuna malena, ako je, nemojte raditi i kukajte i dalje, to je vjerojatno produktivnije, no iz moje perspektive; Plaća(pa makar i od 4000 kuna) i rad u struci dozvoljavaju da tražiš bolju priliku, biti bez posla baš i ne otvara prilike.

Posebno za software developere, evo sad vam je otvoren natječaj na VIPu za android aplikaciju, dokažite koliko vrijedite pa nema razloga da ne nažete posao... dosta jednostavno. Za prvo mjestu u natječaju dobijete i dosta dobru premiju, koja vam može biti osnovica za otvaranje skromne IT tvrtke za razvoj software-a, te ste opet zaposleni i to na poslu koji želite raditi kod najpoželjnijeg poslodavca(samog sebe).

gdje da potpišem
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 15:09 (tihomir(3)).
17 godina

Evo da se i ja malo aktivnije uključim u temu.
Kao prvo slažem se s @Naxeem-om u svemu. Čovjek dobro zbori.
Eh sada moja situacija.
Imao sam mogućnost završiti FOI, no jednostavno nisam uspio položiti jedan kolegij i nastaviti s fakultetom.
Istina je da sam malo lijenija osoba, no to je samo u slučaju kada me nešto nikako ne zanima kao kolegij koji nisam uspio dati, ali za razliku
od većine kolega s faksa ja sam svoje slobodno vrijeme koristio za učenje raznih aplikacija (3D Max, Poser, Photoshop, Flash,...).E sada ono što je bitno.

Kako sam kod kuće dok čekam nove upise na faks, svoje vrijeme koristim na slanje molbi za zapošljavanje te koristim vlastito stečeno znanje za rad putem interneta.
I mogu vam reči da se van granica Hrvatske putem interneta može lijepo zaraditi, ako znate gdje tražiti posao, ali u Hrvatskoj bez obzira na to koliko vlastitih projekata
ste izradili, bez diplome jednostavno ne možete uspijeti. Barem ja nisam i iz tog razloga imam namjeru upisati smjer za koji mislim da bi me mogao zanimati
i kojeg ću završiti.
Od 10mj prošle godine poslao sam barem 60 zamolbi za posao od kojih sam dobio odgovor na samo tri zamolbe i to su bile samo
zahvale za prijavu i obavijest da su moje podatke stavili u svoju bazu podataka te da će me jednog dana kontaktirati (je moš misliti)
Uglavnom moja poanta je da kao što i svi znamo, diplome nužno ne prestavlja stečeno znanje.
Primjer s kojim sam se susreo za vrijeme studiranja:
Kolegica je položila kolegij mreže s odličnim, no ne zna složiti dva računala u lan mrežu. Kolega koji je jedva dao taj isti kolegij s dva je na kraju bio asistent.
I ja vas pitam tko je tu lud! Kolega zna znanje, dok je kolegica sve naučila napamet i sigurno će dobar dio toga zaboraviti kroz par mjeseci.
A da ne govorim o maminim i tatinim sinovima koji preko veze dobiju posao, a sve što znaju je kako zapržiti neki film i pokrenuti igru.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 15:19 (Branimir2412).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ja zapravo vjerujem da je istina da ce toliko firmi ove godine i zaposliti toliko ljudi. Samo su zaboravili spomenuti jedan faktor. Vec se sada zna tko ce dobiti taj posao. To je ono kako ide posao u HR, veza i lova. Samo to. Tko to nema taj moze lajati okolo koliko god zeli, ali posao nece dobiti tako skoro.

Prije 4 godine, kada sam zavrsio faks, se i nisam nesto posebno trudio oko posla. Slao sam cca jednu molbu tjedno, ono, ako mi se nesto bas svidjelo. I uz takav kilav trud sam za 2 mjeseca dobio posao, u Siemensu. I bilo je sve OK 3 godine, no onda zbog odredjenih poslovnih poteza, sto Siemensa na globalnoj razini (spajanje tel-co dijela sa nokijom je kostalo puno ljudi posla globalno, a i projekata) je cijela grupa dobila otkaz jer vise nismo dobili posao. Mi smo bili u tel-co dijelu. Od onda saljem molbe na sve sto vidim, i u godinu dana sam bio samo na par razgovora poozvan. Cak sam u jednoj drzavnoj instituciji dosao i pred sam kraj, razgovor, testiranje, psiho, strucno, strani jezik... pa opet razgovori. Da bi na kraju dobio odbijenicu da su nekoga drugog uzeli. Pretpostavljam da je stos bio sto se nekome nasla veza, ili je bila od pocetka, a ostali su tamo morali biti u igri pro forme.

Zasto tako mislim? Jednostavno, poznam neke koji imaju vezu pa su se lijepo uvalili u drzavne firme. Jedan kolega je dobio u jednoj drzavnoj ustanovi mjesto IT konzultanta, a meni donese notebook da mu nadogradim memoriju i instaliram Win7. Eto, toliko o strucnosti kao faktoru. U pravilu najeze oni koji misle da nije tako i "igraju fer".

Branimir2412 kaže...

Primjer s kojim sam se susreo za vrijeme studiranja:

Kolegica je položila kolegij mreže s odličnim, no ne zna složiti dva računala u lan mrežu. Kolega koji je jedva dao taj isti kolegij s dva je na kraju bio asistent.

I ja vas pitam tko je tu lud! Kolega zna znanje, dok je kolegica sve naučila napamet i sigurno će dobar dio toga zaboraviti kroz par mjeseci.

A da ne govorim o maminim i tatinim sinovima koji preko veze dobiju posao, a sve što znaju je kako zapržiti neki film i pokrenuti igru.

Nista cudno. I ja kada sam bio na faksu je bilo takvih, vise nego jedan. "Najzabavniji" primjer mi je jedna kolegica koja je imala prilicno dobre ocjene, a meni donosi komp da joj instaliram windowse. Da sreca bude veca ima posao, kada sam ju zadnji put vidio bila je u jednoj novcarskoj instituciji kao specijalist za operacijske sustave, da bude tragicnije. A to je osoba koja si je na notebooku nakrcala filmove i muziku na C particiju pa mene zove kako da to prebaci na D particiju jer je C pun. Znaci ne zna kako kopirati datoteke... Zbog takvih osoba se sramim sto smo zavrsili isti faks (naravno, racunalnog smjera).

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 15:21 (Solo761).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...
... HUP (Hrvatska Udruga Poslodavaca) i HGK (Hrvatska Gospodarska Komora) ...

Ovo baš i nisu neke reference. Tko god je imao prilike suočiti se s njima (a ako ćeš napraviti bilo kakav ozbiljniji posao u Hrvatskoj onda je to neizbježno), može posvjedočiti da se radi o, najjednostavnije rečeno - lopinama. Sve ovisnici o državnim jaslama (dakle nama), a opet dodatno ubiru masnu lovu od članarina. Samo HGK mi uzme 18.000 kuna godišnje na osnovu članarine, a tu su još i doprinosi, koji se po zgodnoj formuli izračunavaju po principu - što ti je veći prihod, više para ide njima (podsjeća na onu situaciju kada netko primjerice otvori kafić, i odjednom se pojave ljudi u crnom, ćelave glave i ponude ''zaštitu''. mislim, ne moraš prihvatiti. uopće). I onda jednom godišnje prirede cirk..., pardon, ceremoniju pod imenom Zlatna kuna, u kojoj nagrade dobivaju 'neki od njih' samih. I tako cijeli sustav počiva, jedni pokrivaju druge, a 'malom' čovjeku mažu oči ovakvim skupovima i statistikama.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
macak kaže...
mfrankovic kaže...

I onda jednom godišnje prirede cirk..., pardon, ceremoniju pod imenom Zlatna kuna, u kojoj nagrade dobivaju 'neki od njih' samih. I tako cijeli sustav počiva, jedni pokrivaju druge, a 'malom' čovjeku mažu oči ovakvim skupovima i statistikama.

Ako se dobro sjećam, mislim da 16 od 18 dobitnika titula "manager godine" ili je u zatvoru, ili je u tijeku sudski proces protiv njih :)

17 godina
neaktivan
macak kaže...
mfrankovic kaže...

Ovo baš i nisu neke reference. Tko god je imao prilike suočiti se s njima (a ako ćeš napraviti bilo kakav ozbiljniji posao u Hrvatskoj onda je to neizbježno), može posvjedočiti da se radi o, najjednostavnije rečeno - lopinama. Sve ovisnici o državnim jaslama (dakle nama), a opet dodatno ubiru masnu lovu od članarina. Samo HGK mi uzme 18.000 kuna godišnje na osnovu članarine, a tu su još i doprinosi, koji se po zgodnoj formuli izračunavaju po principu - što ti je veći prihod, više para ide njima (podsjeća na onu situaciju kada netko primjerice otvori kafić, i odjednom se pojave ljudi u crnom, ćelave glave i ponude ''zaštitu''. mislim, ne moraš prihvatiti. uopće). I onda jednom godišnje prirede cirk..., pardon, ceremoniju pod imenom Zlatna kuna, u kojoj nagrade dobivaju 'neki od njih' samih. I tako cijeli sustav počiva, jedni pokrivaju druge, a 'malom' čovjeku mažu oči ovakvim skupovima i statistikama.

Da ne govorimo koliko su sumnjive firme koje su u tom mafijaškom krugu, na koji način dobijaju poslove i kako to sve izgleda.

Pa sad sumnjam da ih toliko ima i preko veze. Igranje "fer" dolazi u obzir ako imate jako puno kvalitetnog iskustva i znanja u toj mjeri da ste dosta bolji od većine ili ako ste idiot. Biti svježe diplomirani nešto i ne tražiti vezu ili igrati pošteno je totalna glupost i treba biti idiot za ne iskoristiti bilo kakav mogući način za naći posao. Kod pronalaska posla cilj opravdava sredstva u Hrvatskoj i uglavnom (ne uvijek, ali uglavnom) su nečasne radnje jedini način za posao.

IT je u banani kao i cijelo gospodarstvo. Posla nema, a tamo gdje ga i ima u mnogim slučajevima plaća ne stiže niti ikada hoće. Firme se otvaraju po projektima i zatvaraju često u dugovima bez isplata. S obzirom da su svjesni stanja, poslodavci debelo koriste situaciju i maltretiraju i ono malo zaposlenih jer znaju da mogu.

Tko god je IT-ovac i ima bilo kakvu, pa i najmanju mogućnost, toplo savjetujem odlazak iz Hrvatske - otiđite što vas dalje noge nose - dalje od domaćih poslodavaca i ovakvih članaka i gluposti. U Hrvatskoj bi brzo mogla nestati sva proizvodnja, pa tako i ona u IT sektoru i većina će se baviti sistemskom integracijom stranih rješenja i uslužnim IT djelatnostima (hosting nije baš konkurentan, ali integracija, konzalting itd.) osim malobrojnih kriminalnaca koji će u sprezi s političkim lobistima raditi za državu.

Iskoristite razmjene studenata, natjecanja, prakse - bilo što što vas može odvesti vani, jer ista osoba koja je u Hrvatskoj bezveznjak i nema nikakvu šansu, u jednoj Švicarskoj, Švedskoj, Austriji, Engleskoj, SAD-u, Kanadi itd. može naći posao od industrije do fakulteta.

Ni otvaranje firmi u Hrvatskoj nije najpametnija ideja. Otvorite off-shore firmu ili radite na crno. Stranci rado out-sourcaju kod nas ako im ponudite kvalitetu, a isplate se lako obave preko deviznih računa, stranih banaka, off-shore firmi (nekih 500 eura godišnje košta) i sl.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 15:29 (naxeem).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
Solo761 kaže...

Zasto tako mislim? Jednostavno, poznam neke koji imaju vezu pa su se lijepo uvalili u drzavne firme. Jedan kolega je dobio u jednoj drzavnoj ustanovi mjesto IT konzultanta, a meni donese notebook da mu nadogradim memoriju i instaliram Win7. Eto, toliko o strucnosti kao faktoru. U pravilu najeze oni koji misle da nije tako i "igraju fer".

Nista cudno. I ja kada sam bio na faksu je bilo takvih, vise nego jedan. "Najzabavniji" primjer mi je jedna kolegica koja je imala prilicno dobre ocjene, a meni donosi komp da joj instaliram windowse. Da sreca bude veca ima posao, kada sam ju zadnji put vidio bila je u jednoj novcarskoj instituciji kao specijalist za operacijske sustave, da bude tragicnije. A to je osoba koja si je na notebooku nakrcala filmove i muziku na C particiju pa mene zove kako da to prebaci na D particiju jer je C pun. Znaci ne zna kako kopirati datoteke... Zbog takvih osoba se sramim sto smo zavrsili isti faks (naravno, racunalnog smjera).

Solo imam i ja takvih poznanika također, mislim da ih većina ovdje ima.

Odlučio sam im naplačivati redovnu cijenu instalacija i održavanja trbao bi i ti.

Poz

17 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...
tomy kaže...

I ja sam se začudio kad sam vidio da Konzum ima IT odjel sa preko 100 ljudi... Čak i izazovan za rad :)

Danas nema firme kojoj ne bi dobro došao IT stručnjak - čime se god ona bavila...

17 godina
neaktivan

Kao što rekoh. Ako dođem do korisnih informacije glede poslovnih prilika ne vidim razloga da nekome ne pomognem. I ne, ja nemem bazu svih firmi koje nude poslove u ovom trenutku kod sebe. Meni se čini da si ti malo ljut na cijeli svijet naxeem. Od tebe ne očekujem CV.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
17 godina
neaktivan
bed kaže...

Da, da, posla kao u priči.. Čak 1% od svih poslova na posao.hr je informatika. Pa sad kad navale njih 10.000 na tih 27 radnih mjesta, svi će se zaposliti..

Prati ti samo posao.hr pa ćeč biti nezaposlen do kraja života.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
16 godina
odjavljen
tomy kaže...

I ja sam se začudio kad sam vidio da Konzum ima IT odjel sa preko 100 ljudi... Čak i izazovan za rad :)

Danas nema firme kojoj ne bi dobro došao IT stručnjak - čime se god ona bavila...

Da ti nisi smjesao Agrokor s Konzumom ?!?!

U Konzumu IT odjel sa preko 100 ljudi ? Sto rade ? Provjeravaju ispravnost blagajni ?!?!

Samo primjer jednog razgovora u Agrokoru - bolje, receno natjecaj. Dvije zenske sjede i ispituju. Jedna starija, a druga mladja. Vidi se da starija ne podnosi mladju, jer je preko veze zaposlena (jel'te, ako ima 20, svaka cast).

I tako ispituju, ispituju. Gotovi razgovori i nitko nikome ne javlja. E sada ta osoba zna jednu osobu koja radi vec u Agrokoru i javi joj neka pogleda sto je bilo i sto izvode, jer nitko ne javlja.

Kadli one dvije sa razgovora se ne mogu dogovoriti hoce li zaposliti susjedu od jedne ili sestricnu od druge ?!?! Ziva istina. Kasnije sam cuo da je dosla neka treca osoba i zaposlila nekog svoga mimo natjecaja.

Sto se tice firmi, nemaju one puno toga sto bi i po zakonu trebale imati, a kamoli IT strucnjak koji je u velikoj vecini slucajeva kao stalni zaposlenik nepotreban.

17 godina
neaktivan
Mrgud Veliki kaže...
tomy kaže...

Da ti nisi smjesao Agrokor s Konzumom ?!?!

U Konzumu IT odjel sa preko 100 ljudi ? Sto rade ? Provjeravaju ispravnost blagajni ?!?!

Samo primjer jednog razgovora u Agrokoru - bolje, receno natjecaj. Dvije zenske sjede i ispituju. Jedna starija, a druga mladja. Vidi se da starija ne podnosi mladju, jer je preko veze zaposlena (jel'te, ako ima 20, svaka cast).

I tako ispituju, ispituju. Gotovi razgovori i nitko nikome ne javlja. E sada ta osoba zna jednu osobu koja radi vec u Agrokoru i javi joj neka pogleda sto je bilo i sto izvode, jer nitko ne javlja.

Kadli one dvije sa razgovora se ne mogu dogovoriti hoce li zaposliti susjedu od jedne ili sestricnu od druge ?!?! Ziva istina. Kasnije sam cuo da je dosla neka treca osoba i zaposlila nekog svoga mimo natjecaja.

Sto se tice firmi, nemaju one puno toga sto bi i po zakonu trebale imati, a kamoli IT strucnjak koji je u velikoj vecini slucajeva kao stalni zaposlenik nepotreban.

Ne Agrokor nego baš Konzum...

Baci oko na njihov web - oni su jedini u Hrvatskoj koji imaju internet prodavaonicu u svojoj branši... sve je razvijeno unutar njihovog IT odjela koji radi svašta... a pod tim ne mislim da se igraju sa ispravnosti blagajni nego sa malo naprednijim stvarima... :)

17 godina
protjeran

@Franković

Kad Nadalina muti jaja...

Anyway, za posao treba danas biti spreman mijenjati zemlju ili čak kontinent..  Europa, Azija, Oceanija.. Paper-mill (štancanje dokumenata ala Algebra, ili razno razne "business" "akdemije") studenata ima hoš i još, potrebni su sposobni radnici a ne teoretičari znanosti. 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na veliku žalost svih narikača na forumu istina je da u Hrvatskoj fali IT stručnjaka.

Stručnjaka a ne pripravnika, odnosno onih koji su spremni sjesti za računalo i početi rješavati probleme nagomilane dugogodišnjim nepravilnim korištenjem.

I da tužna istina je da elokventnost i selfmarketing znače više nego dobar CV.

Ono što je najbitnije u cjeloj priči je iskustvo, a ono se stiče radeći prljave poslove na samom početku, pa i velikim djelom karjere. I sam sam imao i još uvijek imam iskustva da treba prenositi printere, baviti se poslom razmještaja, krimpanja kablova i tome sličnim.

Ne podcjenjujem nikoga, ali više puta sam bio prisutan kada osoba koja je nazovimo pripravnik kaže da neće obavljati "prljave" poslove jero ona zato nije tu već bi to trebao raditi netko drugi.

Možda i nije pogrešno shvaćanje da se u IT sektoru vrti "velika lova" što u plaćama što u benefitima. Jako je pogrešno shvaćanje da je lako raditi u IT sektoru jer oni eto nemaju posla i tko zna što oni rade. Pretpostavka je da IT sektor igra igrice prije, poslije a i za vrijeme radnog vremena. Slobodan sam primjetiti da većina od vas i doprinosi takvom pogeldu na IT.

Zapitao bih se okliko vas je spremno umjesto 4-5000 kn mjesečno raditi za 2500 - 3000 kn po deset sati na dan i pri tome živjeti sam, financirati se sam, živjeti kao podstanar. Očekujem sada salvu pljuvanja pa tko radi za toliko i da su u IT sektoru plaće daleko veće. Možda jesu gospodo ali sam osobno radio za tu plaću do prije 5 godina. I onda sam poznavao ljude koji su radili i za tri puta više novaca.

Što poslodavci očekuju? Očekuju doktora znanosti za plaću nekvalificiranog radnika. To je njihovo pravo. Pravo svih nas je da na to ne pristanemo već da odbijemo takvu ponudu. Hrvatski IT stručnjaci nisu precijenjeni kao što se to ovdje spominje. Usudio bih se čak reći i podcjenjeni. Zašto se onda veliki dio hrvatskih IT stručnjaka nađe vani? Za manje novaca? I ne nisu Indijci jeftiniji, kao što se to priča ovdje. Indijci su daleko skuplji od Hrvata. Indija ima preko 5 milijuna doktora znanosti u raznim područjima. I preko nekoliko desetaka milijuna ljudi spremnih raditi za 10 $.

Uostalom zašto sami niste IT stručnjak, onaj koji nedostaje? Zato što za to treba puno znoj proliti i noći ne prospavati, a ljepše je izaći navečer van umjesto buljiti u monitor.

Istina je i da je u IT sektoru puno, puno lakše naći posao nego u bilo kojem drugom. Ako mislite suprotno, probajte se zaposliti kao trgovac

Ako će vas napis u novinama potaknuti na edukaciju, jadno je. Najisplativiji ulog u životu je ulog u samog sebe. I sam sam radio u informatičkoj školi (konkurentskoj onoj koja se spominje) i ne sjećam se baš da je neki od "bombastičnih" naslova u novinama pokrenuo lavinu polaznika. I nikada neće. Što da su napisali da soboslikari lakše dolaze do posla u krizi? Svi bi se prekvalificirali? E ja ne bi.

Ako mislite da će vas hrpa industrijskih certifikata zaposliti, grdno se varate. da bi CV bio kompletan potrebno je i nešto što se zove iskustvo, a ono se stječe počevši od pospremanja ormara sa hardverom i namatanja kablova na kolut. Nitko u nijednom sustavu vam neće dati odmah tipkovnicu i višejezgreno čudovište od servera na kojem radi barem dvjestotinjak ljudi da po njemu klikate. Jer krivi klik znači da tih istih dvjestotinjak ljudi ne radi a mora ih se platiti za to.

Najbolji su oni koji imaju dva tjedna radnog iskustva i hrpu certifikata. Štreberi, sakrite ih. Jer ozbiljan poslodavac će vas gledati (kako je netko već dobro rekao) kao maminog i tatinog sina, prepunog novaca, kojem i nije sila raditi već je tu eto da mi na bi bilo dosadno doma. Gotovo je sigurno da će takvi pod prvim velikim pritiskom zbrisati i onda je poslodavac na cjedilu. A poslodavcu trebaju stabilni ljudi, oni koji su odgovorni i koji će se znati nositi s pritiskom.

Suprotno vjerovanjima IT posao je prepun stresa. Rokovi su uvijek kratki, prekratki i nije ih lako stizati. Po putu se uvijek nešto zakomplicira, tako da umjesto jednog, paralelno se bavite sa dva ili tri problema.

Jednom davno i sam sam vjerovao da je industrijski certifikat jedino ispravno rješenje. Iluzija mi je tada grdno razbijena. U Americi ste tek dokazali da ste dobar materijal sa industrijskim certifikatom, da se od vas da nešto napraviti, a ne da ste stručnjak. Diploma fakulteta govori samo da se znate služiti literaturom i ništa više. Nažalost ako malo razmislite, doći ćete do toga. Ali ako se znanja stečena na fakultetu ili nekoj drugoj edukaciji primjenjuju svaki dan onda možemo reći da nešto znamo. Do onda to je sve samo teorija i korištenje raznih izvora za potkrijepu te teorije.

Ne ne kažem da ne trebamo završiti fakultet ili educirati se, samo želim reći da to nije dovoljno, da je to samo prva stepenica u nizu onih koje trebamo proći na putu uspjeha.

Da se ne bi krivo shvatilo, ja nisam poslodavac već radnik. Jedan od onih koji su jednako tako s vremena na vrijeme nezadovoljni svojom pozicijom, s vremena na vrijeme oduševljeni i euforični.

Kao osoba nikada nisam volio sjediti i čekati, jer me to dovodilo do ludila. Draže mi je bilo kretati se prema cilju pa ma kako taj put krivi bio. Nikada za zaposlenje nikome nisam platio niti kune, niti bi to sada napravio, jer tada ste "izgorili" čim netko plati više.

U periodu kada sam bio bez posla poslao sam preko pet stotina molbi i obavio preko trideset razgovora. Jedan je bio uspješan. Nakon toga svaki je bio uspješan. Svaki na koji sam bio pozvan.

Ono što strani poslodavci cjene je iskustvo i vještine. Sasvim im je svejedno da li ste pekar ili tesar (dužno poštovanje svim zanimanjima) ako imate iskustvo i vještine u IT sektoru. Kada se jednom dokažete cjeniti će se vaše mišljenje.

Iz većine postova sam vidio samo jedno. "Teško je, ne može se". Skrivena poruka je čekamo bolje sutra. E pa čekajte i dalje, dok sutra dođe do vas netko će se već početi kretati prema njemu i zauzeti "vaše" mjesto.

A vi i dalje čekajte Godota i bavite se raspravama na forumu o "glupim i plaćenim" napisima u novinama

http://itzasve.bloger.hr http://forum.mscommunity.org
16 godina
odjavljen
tomy kaže...

Ne Agrokor nego baš Konzum...

Baci oko na njihov web - oni su jedini u Hrvatskoj koji imaju internet prodavaonicu u svojoj branši... sve je razvijeno unutar njihovog IT odjela koji radi svašta... a pod tim ne mislim da se igraju sa ispravnosti blagajni nego sa malo naprednijim stvarima... :)

Na njihovom webu koliko vidim pise :

Izrada stranica: VIPDATA Multimedia

Pa onda klik na njih pa dobijem :

Izradili smo web dizajna za Konzum Internet prodavaonicu kao i dizajn za korporativne web stranice. Implementirali smo sustvav za upravljanje sadržajme (CMS).

15 godina
neaktivan

Registrirao sam se samo da bih komentirao stav IT ZA SVE koji je jedini siguran put do uspjeha i pozitivnog stava prema sebi i poslu, te napao Marin Frankovića što se uključio u ovu raspravu. Preporuka svima koji bi se "flejmali" s njim je da to pokušaju napraviti uživo, nakon toga bi vam neke stvari mogle postat jasnije ...

U Hrvatskoj ima PREMALO odličnih i vrlo dobrih "informatičara" (informatičar je presmješan izraz - to je kao da se građevinarom zovu svi, od onoga što mješa cement, preko nadzornog, pa do arhitekta), malo dobrih, a nažalost većina je onih koji se samo pokušavaju ili kažu da se bave tim, a jedini motiv im je navodno lagodno i dobro plaćeno radno mjesto.

Pozdrav svima

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mayo kaže...

@Franković

Anyway, za posao treba danas biti spreman mijenjati zemlju ili čak kontinent..  Europa, Azija, Oceanija.. Paper-mill (štancanje dokumenata ala Algebra, ili razno razne "business" "akdemije") studenata ima hoš i još, potrebni su sposobni radnici a ne teoretičari znanosti. 

Glup sam, ne kužim ovo s Nadalinom.

Globalno tržište zahtjeva adaptiranje na stalno mijenjanje uvjeta tržišta rada. Neko sa SSS i malo ili ništa iskustva nažalost nema nikakve šanse. I odlazak u inozemstvo je rješenje. Ali neki nisu spremni otić do pošte i poslat molbu a kamoli u drugi grad raditi...

17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Kao što rekoh. Ako dođem do korisnih informacije glede poslovnih prilika ne vidim razloga da nekome ne pomognem. I ne, ja nemem bazu svih firmi koje nude poslove u ovom trenutku kod sebe. Meni se čini da si ti malo ljut na cijeli svijet naxeem. Od tebe ne očekujem CV.

Nisam, ali sam ljut na kriminalce koji vode ovu državu, na iste one koji su je opljačkali i na one koji s njima surađuju i nemam namjeru o tome šutjeti pogotovo zato što mi je sve jasno o tim stvarima. Ni nemam tebi namjeru slati CV niti me to interesira. Nadam se samo da ćeš zaposliti barem 1 od 190 budućnih ovogodišnjih pripravnika. To bi bio samo dobar potez, dobro djelo, a i eventualni dokaz da ovo nije još jedna od plaćenih reklama za Visoko učilište i Algebru.

Mayo kaže...

@Franković

Da, istina je. Neki od prijatelja također su otišli vani i zadovoljni su u toj mjeri da se više nemaju namjeru vraćati. U Hrvatskoj je neke ljude odbacilo kao staru krpu, a vani su našli odličan posao. Frend A sada ima odlično vodeće (lead dev) mjesto u dobroj firmi U Kanadi i ugodno živi, frend B je u Microsoftu kao razvojni inženjer, C je u NYC lead dev a ovdje je dobio otkaz nakon 6 mj. kao višak, D je student doktorskog studija u Švedskoj, E i F se kao par spremaju na doktorat, a ovdje ne mogu posao naći nikako.

U nas je situacija takva, posebice u Splitu, da ako nemaš vezu već unaprijed i nemaš ambicije/predispozicije/odnose za doktorat, nemaš baš neku budućnost. Tek je nekoliko "zdravih" firmi koje zaista zapošljavaju i plaćaju, osim ako se nećeš zaposliti u firmama poput X koje će te držati na "uskoro će" plaći i nakon 8 mjeseci otpustiti bez ikakve plaće i naknade kao poznanika M.

Siemens je nedavno masovno otpuštao, Ericsson NT mislim da već neko vrijeme ne zapošljava, a i da zapošljava većina poslova je na opskurnim telefonskim centralama, što je za svakog developera profesionalna smrt ako nema namjeru zauvijek ostati u Ericssonu.

Zagreb je nešto bolji jer je sjedište nekih većih firmi u kojima čak imate nekakvu šansu možda naći posao: Perpetuum, IN2, VIPDATA i sl. (iako je i VIPDATA otpuštala baš nedavno). Nažalost i tu je situacija nezgodna i ni blizu situaciji kao u Irskoj ili Engleskoj gdje poslovi doslovno zjape prazni za jako fine cifre. London ima najbogatiju ponudu IT poslova u Europi i to ne bilo kakvih, već se radi o izrazito moderniziranom i atraktivnom tržištu.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 2:40 (naxeem).
17 godina

Slazem se sa kolegom IT ZA SVE...

Kolike vi place mislite da ljudi imaju u IT sektoru? 10, 20, 30 000 kn?

Mislite da se radi 2 sata dnevno, 6 sati se zahebaje... 

Privatnik je privatnik, bio on gradjevinar ili u IT.u. On tebe placa da dajes 120%.  I ne daje cifretine kakve mislite da se daju...

Neki rade za 3.500 kn u informatici (ne mislim na prodavace u butigama)

IT je krvav posao, konkurencija je sve jaca, svaki dan se uvode nove tehnologije... krvav je to posao decki jer se treba ispisat krvi dok ne postanes koliko toliko kvalificiran...

I'm going woo woo

4 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

naxeem,

u većini toga što si napisao u zadnjem postu se slažem s tobom. Situacija u državi je teška. Ali to ne znači da treba biti malodušan, kukat i plakat. Samo znači da treba dat malo više od sebe i potruditi se biti bolji od drugih na natječajima.

A drugo, ako si već svjedočio "dogovorima" i ne želiš šutjeti, prijavi sve fino policiji i državnom odvjetništvu i daj im dokaze i to je to. Proljevanje žuči na forumu ne koristi nikome. Ili ćeš sada reći da je sve korumpirano i da nema smisla? Ako je tako, onda bolje da se ne javljaš više na forumu, jer kredibiliteta nemaš.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Slazem se sa kolegom IT ZA SVE...

Kolike vi place mislite da ljudi imaju u IT sektoru? 10, 20, 30 000 kn?

Mislite da se radi 2 sata dnevno, 6 sati se zahebaje... 

Privatnik je privatnik, bio on gradjevinar ili u IT.u. On tebe placa da dajes 120%.  I ne daje cifretine kakve mislite da se daju...

Neki rade za 3.500 kn u informatici (ne mislim na prodavace u butigama)

IT je krvav posao, konkurencija je sve jaca, svaki dan se uvode nove tehnologije... krvav je to posao decki jer se treba ispisat krvi dok ne postanes koliko toliko kvalificiran...

Dodao bih ovome, tko nije sprema prvih 5 godina raditi, 12+ sati neka odmah odustane, jer tek nakon toga može očekivati da dođe na mjesto koje je pristojno plaćeno za 8 stano radno vrijeme. 

gdje da potpišem
17 godina

Poanta ove tu rasprave je reakcija na clanak koji kaze da informaticari dodju lako do posla unatoc krizi. To jednostavno ne stoji. Informaticar se ne postaje tako sto odslusas tecaj u Algebri ili zavrsis tu Visoku skolu za primjenjeno racunarstvo sto clanak kao sugerira. To je muski spolni organ, a ne informaticar koji lako dobije posao. Nisam primjetio da netko kuka "joj, tesko mi je, nema posla, kuku meni nitko mi ne pomaze", ljudi reagiraju na clanak jer tvrdi nesto sto je suprotno sa 90% iskustava u stvarnom svijetu. Da, treba se doskolovati, no nije ni to tako lako, i to kosta, a kada covjek nema posla odakle jos da izvuce pare za zivot i sve sto treba da bi se moglo nesto uciti.

Ja se smatram nezaposlenim, mada zapravo nisam, radim za minimalac "prljave" poslove sa racunalima, krpam ono sto useri smrdaju, slazem im mreze, prepravljam ono sto je neuki netko slozio prije mene (i masno naplatio) i kada se smrdalo kao ne znaju sto je problem (necu u detalje, no cudo da je to sto su slozili ikada radilo) i slicne poslove sto se smatraju prljavim. Kao sto sam vec rekao, radio sam u siemenu 3 godine, System Test za (GERAN) GSM Edge Radio Access Network. To je znacilo poznavanje kako GSM uopce radi, postelavanje sustava, trazenje slabih tocaka i slicno (u "klasicnom" soft. svijetu se to zove alpha i beta test). Radio sam sa strojevima koji su imali windowse, linux, unix vezano bas za posao, a kasnije smo imali i novu generaciju bazne stanice koja je bas radila na linuxu, svaki board joj je bio PC koji je vrtio linux. A bome sam i prenasao ormare, slagao kompove i sve ostalo sto mi nije bilo posao pa sam svejedno dobio pedalu kao i oni koji su gladili jaja cijelo vrijeme. I evo, vec godinu dana prakticki idle-am, osim sto sam polozio par microsoft ispita koje sam u kucnoj radinosti ucio jer mi se bas i ne placa 17k kuna za puni tecaj. I naravno, i dalje nista. Ne ocekujem da me netko stavi na direktorsku poziciju, ili cak admin poziciju. Naravno da smatram da nekoga tko nije radio na serverima IRL ne treba staviti pred masine i reci evo, nastimaj da radi. To sto sam polozio te ispite znaci samo da znam teoriju oko Windows Servera, ne da ih drzim u malom prstu. Ako nesto treba napraviti znati cu gdje poceti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 17:09 (Solo761).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovaj članak neću komentirati,ali ću se nadovezati na raspravu. Istina je da je danas puno teže pronaći posao u IT-u,ne samo početnicima nego i puno starijim i iskusnijim kolegama koji su u ovom poslu već "desetlječima". Ja osobno sam dobio priliku raditi u tada manjoj finacijskoj ustanovi  na poziciji apsolutnog početnika. Od tog su dana prošle već tri godine i kako je firma rasla tako i ja s njima pa sada mogu reči "da nešto već i znam". Da bi ste odskočili od večine konkurencije ne smijete samo pričati što i koliko je vaše znanje nego i što sve neznate a željeli biste i spremni ste naučiti. Veliki faktor je da slušate starije kolege jer su i oni to sve prošli i oni su ti koji će vam prenijeti ne samo znanje nego i način razmišljanja... Osobno sam u poslovnom kontaktu s nekoliko ljudi koji nešto znače u IT-u u Hrvatskoj (D.Jelčić,D.Katić...) i kada njih upoznate onda tek znate koliko je vaše znanje malo i koliko treba još na njemu raditi... Uglavnom da skratim priču i da završim. U Hrvatskoj je jako teško naći posao u nekim većim firmama i da je IT u silaznoj putanji je,ali u manjim timovima poput ECS,CS,Comminus,Infinitas itd. i nije. Samo trebate biti iskreni na razgovorima i životopisu i kao nabitnije pokazati želju za učenjem,a ne uzimati zdravo za gotovo...

15 godina
neaktivan
IT ZA SVE kaže...

Na veliku žalost svih narikača na forumu istina je da u Hrvatskoj fali IT stručnjaka.

Stručnjaka a ne pripravnika, odnosno onih koji su spremni sjesti za računalo i početi rješavati probleme nagomilane dugogodišnjim nepravilnim korištenjem.

mislim da je ovo alfa i omega cijele teme, i velika istina. kao i sve ostalo sto je autor posta kojeg citiram rekao. i ne vrijedi to samo za IT struku, vec za mislim svaku struku..skolu mozes i ne moras imati, ali iskustvo moras imati. i gradis ga od nule, logicno, sto znaci da prvih par mjeseci, godina, ovisi od osobe i od poslodavca moras raditi prljave poslove. ja na te poslove gledam kao na ulaganje, ulaganje u sebe.

17 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

naxeem,

u većini toga što si napisao u zadnjem postu se slažem s tobom. Situacija u državi je teška. Ali to ne znači da treba biti malodušan, kukat i plakat. Samo znači da treba dat malo više od sebe i potruditi se biti bolji od drugih na natječajima.

A drugo, ako si već svjedočio "dogovorima" i ne želiš šutjeti, prijavi sve fino policiji i državnom odvjetništvu i daj im dokaze i to je to. Proljevanje žuči na forumu ne koristi nikome. Ili ćeš sada reći da je sve korumpirano i da nema smisla? Ako je tako, onda bolje da se ne javljaš više na forumu, jer kredibiliteta nemaš.

Hvala što se slažeš jer je to stvarnost i realistična situacija. Nije teška, nego nepodnošljiva i na država je na rubu argentinskog sindroma. Ne, ne treba biti malodušan, kukati i plakati, ali treba biti realan jer je puno manja šteta od realnosti, nego izmišljenih bajki po novinama koje ljudima daju lažnu nadu i ideje o tome da će se lako (ROFLČINA) zaposliti. Mislim da je onakav naslov i uopće objava propagande ovog tipa novinarska neodgovornost koju sebi jedan časopis poput BUG-a nebi smio dozvoliti - objava vijesti je OK, ali ovaj članak je nešto posve drugo - prašina u očima svih mladih inženjera koji su na birou (ili nisu na birou jer su izgubili volju) bez posla i čude se kao pura dreku zašto oni nemaju posla, a Hrvatskoj nedostaje stručnjaka njihovog profila (190 pripravnika se spominje).

16 godina
odjavljen
Dragon23288 kaže...
IT ZA SVE kaže...

mislim da je ovo alfa i omega cijele teme, i velika istina. kao i sve ostalo sto je autor posta kojeg citiram rekao. i ne vrijedi to samo za IT struku, vec za mislim svaku struku..skolu mozes i ne moras imati, ali iskustvo moras imati. i gradis ga od nule, logicno, sto znaci da prvih par mjeseci, godina, ovisi od osobe i od poslodavca moras raditi prljave poslove. ja na te poslove gledam kao na ulaganje, ulaganje u sebe.

Nije to alfa i omega teme. On je fulao temu kao i vecina ovdje...

Radi se o tome da je lako do posla unatoc krizi, a ne koje sve kompetencije moras imati da bi postojala mogucnost da se u velikoj konkurenciji zaposlis.

Govori se o tome da je nekih 80% njih spremno zaposliti pripravnike, a svi znamo da je to laz.

Te dvije konstatacije su dijametralno suprotne.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 17:18 (Mrgud Veliki).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice