Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.452
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
16 godina
RE: Francuzi đonom na piratstvo

Ja mogu samo ovo napisat: Hvala Bogu onome koji je izmislio da se može koristiti piratluk( ili što već) !

Da nebi bilo da podržavam ''krađu'' nego samo želim reć da je piratluk nešto bez čega se u ovom trenutku nemože.

Iako i sam kupujem raznorazne original softwer ( windowsi, antivirusni prog., Microsoft office itd ) mogu reći još samo da su ''prebrutalno'' skupi i naravno da je piratluk tu da to nadomjesti!

Nek smanje cijene na normalu pa neće biti toliko piratluka a oni će više zaradit!Belji se

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
 Pa zar ti zbilja ne shvaćaš razliku između rada i rezultata rada? I zašto opet namjerno radiš straw mana? (za mlađe: http://www.csun.edu/~dgw61315/fallacies.html#Straw%20man ) Postaješ u mojim očima trolčina na nivou Aksentijevića.
Ne. Valjda ti slabo ide engleski, ali "straw-man" situacija je izmišljanje argumenata, a ja sam tebe citirao dopustivši time svakom čitatelju da sam procijeni tvoj argument i moju repliku. Koeficijent interpretacijske egzaknosti u direktnoj je relaciji s napisanim premisama i kvaliteti elaborata predmetnog sadržaja, koji je u ovom tvom slučaju pozamašan pa je teško govoriti o pogrešnoj interpretaciji.
Jer, ne znam gdje se to (osim kod propalih znanstvenika i profesora ili državnih službenika) plaća rad koji nema rezultate. Rad na razvoju softvera naplaćuje se kroz finalni proizvod, kroz rezultat tog rada, softver koji ide u prodaju.

Uzmimo i middle-man situaciju: ako tebe netko plaća da nešto radiš onda očekuje rezultate tvog rada prodati i plaća te iz prodaje rezultata tvog rada.
Ako netko tebe plaća da radiš, a ne očekuje nikakav rezultat ili mu je svejedno hoće li rezultata biti, onda je to ili Država ili idiot.

S obzirom da tebi rad i rezultat rada očito nisu povezani s plaćom i da ti plaću nitko neće uskratiti ukoliko rezultat izostane ili ne zadovolji, pretpostavljam da te ja plaćam, odnosno da si na grbači mene i svih ostalih poreznih obveznika ili da ti je šef kreten I klase.

Svakako, moram te obavijestiti da, osim Kine i Sjeverne Koreje, svijet funkcionira na principu ove petlje:

rad-> rezultat->prodaja rezultata->resursi za život i rad->rad-> rezultat .... i tako pozitivno u krug ili:
rad-> nema rezultata-> nema resursa ....  prekid rada (otkaz ili propast firme) i kruga... raspad sistema.

Programiranje i industrija boxed softvera funkcioniraju na način: rad na softveru se plaća dugovanjem, dugovanje se vrati od prodaje licence softvera, od tih resursa financira se se novi softver.
Programiranje i industrija softvera kao usluge funkcioniraju na način: rad na softveru se plaća dugovanjem, dugovanje se vraća kroz paušalnu naplatu licenci ili "održavanje" od čega se financira razvoj tog ili novog softvera.

17 godina
neaktivan

Da se vratimo na temu:

Ovo http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/05/next-up-for-france-police-keyloggers-and-web-censorship.ars sadrži izrazito zabrinjavajuće elemente (ako zanemarimo pedofilčine koje bi umjesto nadgledanja trebalo pozatvarati u tamnice i ključ baciti).

Kontrola i cenzura dostupnih sadržaja nikako nije prihvatljiva. Dopustiti ljudima da im je sve dostupno, ostaviti slobodu Interneta, a sankcionirati samo realno kršenje zakona. To je podrazumijevani imperativ, ali se nikako ne smije poistovjetiti s kažnjavanjem kršenja zakona i samu svrhu zakona smatrati kršenjem slobode. Nije pitanje mogućnosti, već realizacije nedozvoljenih stvari.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

-pošto se govori o zakonu, zaštiti autorskih/vlasničkih prava, kontoli prometa itd. mora se biti jako precizan (u tvrdnjama).

-molio bih (igy-ja, ili tko zna), za mišljenje.., nisam pravnik, sigurno griješim kao i svi -u dobroj namjeri.

-Autorska prava nisu vlasnička prava, u ITu (i ostalim granama) je firma vlasnik, autor je samo potpisana osoba za design/algoritam, njegovo autorsko pravo je neotuđivo, ne zastarijeva itd., ali vlasnik je firma. Firma prodaje/iznajmljuje proizvod. Autor nema tu nikakvih prava osim nadoknade kolu dobija od te firme kao plaću, od ZAMPa/tantijema i sl. Kršenje autorskih prava je npr. plagijat, izmjena bez njegovog odobrenja-potpisa... dok u slućaju neovlaštenog downloada se krši vlasničko pravo (pravo na zaradu/naplatu) -krađa (ili u slučaju free softwarea ništa). Sve što autor stvori radeći za neku firmu pripada firmi (ne autoru) -on je samo 'potpis'. -Slika može/mora imati potpis slikara, vlasnik je netko drugi.

-Autor neke npr. pjesme, može meni dati odobrenje za slušanje/izvođenje, ali izdavać svejedno traži plaćanje iste. (i ima pravo jer on ima komercijalnu kontrolu).

Kupnjom proizvoda dobija se ograničeno vlasništvo (ovisi o konkretnom slučaju) ali npr. mesar nesmije na nedoličan način klati stoku -ukoliko se to smatra mučenjem, može mu se zabraniti, kupnju automobila recimo s namjerom da ga se razbije, može također firma zabraniti (štiteći svoj brand, ugled,...) sa softwareom je još manje slobode u odnosu na materijalna dobra.

-sve te stvari, reguliraju zakoni, sudovi, komore itd. ne trgovci/ISPovi -čak ne policija (ona samo izvršava -'sveto trojstvo zakona'..)

-zakon također štiti privatnost, garantira zaštitu pošiljaka -pisma itd. - ukoliko društvo funkcionira, mora se pridržavati svojih zakona ili prelazi u linč (i to je ponekad opravdano, slažem se). Tako bez sudskog naloga ni specijalne službe nesmiju čitati/nadgledati/prisluškivati itd.. -sudski nalog dobijaju ako je osoboa već evidentirana/sumnjiva... U tom trenutku im ISP (kao i Banka) mora dati podatke za određenog korisnika.

Tema je zakon, po kojem će ISP kontrolirati sadržaj/legalnost downloada. -Kako? Zašto?

-pojašnjenje, za 'Kako?' ... kako će ISP znati da ja imam ili nemam pravo na neki download? Torrent nije kriterij, slika može biti moja (osobna), gledanje filmova na youtubeu je također download bez snimanja a može i snimanje, programer radi na sourceu... -pa to su sve stvari koje čak spadaju u industrijsku špijunažu, ili običan voajerizam (zakonom kažnjivo).

npr. na legalnoj stranici priozvođać nudi demo/trail/free software, što s tim ima ISP (ili određena služba)? Nadalje, taj isti program ja želim kupiti, platim ga online i downloadam, ili ga downloadam danas a aktiviram sutra... ili -razumijete me? Držeći svoje slike na gmailu, ili backup, kako ISP može znati da je to moja slika s mora? -moj program/muzika itd.

Moguće je kontrolirati piratske stranice-pristup/filtriranje/crna-lista (i blokada istih, kao i PopUpa, malwarea itd.), jedini problem je što su tamo negdje daleko (Sibir-Kina a možda Texas) pa ih se obično nemože kazniti.

-'Zašto?' -jer je to posao državnih službi, pod državnom kontrolom. -ima država pravo ograničiti slobode, u nekim uvijetima ukoliko narušavaju druge slobode/zakone, podržavam to, nisam liberalan-više konzerva.

... i nakraju, u moru informacija, neće to raditi ISP sudeći po nekim člancima, ali po drugima hoće.

pošto je ovo fourm vezan uz IT, očekujem da ljudi znaju razliku kad u novinama pročitaju  da ''mp3 playeri oštećuju sluh'' ??? -možda glasna muzika/buka? ali 'nedužni' mp3 mislim .... -samo analogija s downloadaom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
16 godina
naxeem kaže...

Da se vratimo na temu:

Ovo http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/05/next-up-for-france-police-keyloggers-and-web-censorship.ars sadrži izrazito zabrinjavajuće elemente (ako zanemarimo pedofilčine koje bi umjesto nadgledanja trebalo pozatvarati u tamnice i ključ baciti).

Kontrola i cenzura dostupnih sadržaja nikako nije prihvatljiva. Dopustiti ljudima da im je sve dostupno, ostaviti slobodu Interneta, a sankcionirati samo realno kršenje zakona. To je podrazumijevani imperativ, ali se nikako ne smije poistovjetiti s kažnjavanjem kršenja zakona i samu svrhu zakona smatrati kršenjem slobode. Nije pitanje mogućnosti, već realizacije nedozvoljenih stvari.

istina, nesmije se skrivati iza 'slobode'.
 -neiscrpna tema, Sony je morao izbaciti rootkit, baš me zanima ako francuski software (keyloger) 'zarazi' The British kompjuter, kako će se dalje razvijati stvari... poznato iz povijesti.
17 godina
neaktivan

ihush, ne smije, rekao ti to u šali ili ozbiljno. Ovi keylogeri i mene zabrinjavaju.

Pitao si ranije kako će ISP (ili vladina agencija) znati da ti skidaš torrente bez da te špijunira.

Pa, ovako: napišeš skener mrežnog prometa koji traži isključivo hasheve (MD5 hash npr) iz liste poznatih ilegalnih torrenta koje ručno ili drugačije nabave. Npr. hash torrenta koji upućuje na ilegalnu kopiju Photoshopa je ba1c1839a906c06ff08a (ilustracija). Filter skenira promet na način da diže uzbunu samo ako naleti na taj fajl odnosno fajl s identičnim hashom. Ne znam kako pravo gleda na sami torrent, ali to je već, ako ništa drugo, onda osnovana sumnja da namjeravaš počiniti krađu i obavijesti te se mailom da potencijalno kršiš zakon.

To je dovoljno da se uključi skener koji prati hoćeš li skinuti taj fajl (ako već sam torrent nije krađa) i čeka. Ako ga ne skineš u potpunosti kroz neko vrijeme, nikome ništa i nadzor se prekida.

Naravno, mogu ti tako svašta nadgledati i skenirati i tajno i bez dozvole i zakona da to smiju, ali ne vidim čemu briga, to mogu na takav način i sada.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 12:24 (naxeem).
16 godina
neaktivan
Harvard prof tells that P2P filesharing is fair
GA-EP45-DS3L, Q9400, Corsair 450 W HX, Corsair XMS 2x2gb 1066 MHz, ATI 4670 512mb, WD 500gb, ANTEC 300
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 12:13 (Triton).
17 godina

ihush, dosta si dobro razjasnio, nemam tu sto dodati...

postavlja se to pitanje kojim mehanizmom i na koji nacin drzava moze kontrolirati???  i koliko je on izvediv u stvarnosti

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 12:16 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-nije u šali, jer sloboda nije bezgranična, granica je pravo drugih-sloboda(a), normi.

-krenulo ja kao ISP... -ipak neće oni nego država, bar nevidim kako bi IPS dolazio do hasheva, snifao TPB i sl..

na onom linku, ima dobrih poruka/razmišljanja, najgore je opravdavati pedofilijom, zaštitom itd.

Bilo bi jednostavnije, u tajnsti to raditi, bez da ljudi/građani znaju. Samo dali će to spriječiti pedofile, dilere, talibane u vožnji aviona...

(btw. tu sam više za kinesku demokraciju, metak u čelo i naplate ga obitelji, ali zatvorenici kod nas idu u vikend pljačke ili lov s visokim dužnosnicima...) -Life's a Bitch...

Ili će 'the bakica' dobiti posjetitelje iz Lučkog....

Naravno, prelazak na linux, web'n'walk itd... (negativcima to nije problem)

edit : -hvala Igy.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 12:23 (ihush).
17 godina
neaktivan

Ali zar nije dobar znak da se takva stvar traži kao zakon, umjesto da ti netko bez pitanja skenira sve? Uostalom dobro je da znaš da ne smiješ.

Hoće li spriječiti? Neće, ali će smanjiti.

Spriječava li prisustvo policije zločine? Ne, ali ih drastično smanji.

17 godina
RE: Harvard prof tells that P2P filesharing is fai
 jeste, ali je kod nas neutemeljno na zakonu. premda kad bi bilo, olaksalo bi svima muke
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Ne. Valjda ti slabo ide engleski, ali "straw-man" situacija je izmišljanje argumenata, a ja sam tebe citirao dopustivši time svakom čitatelju da sam procijeni tvoj argument i moju repliku. Koeficijent interpretacijske egzaknosti u direktnoj je relaciji s napisanim premisama i kvaliteti elaborata predmetnog sadržaja, koji je u ovom tvom slučaju pozamašan pa je teško govoriti o pogrešnoj interpretaciji.
straw man je odgovaranje na karikaturu protivnikovog argumenta umjesto na njegov argument. Pa onda on mora dokazivati što je rekao. Bad boy.

Znam, i meni je teško govoriti o tvojoj pogrešnoj interpretaciji, ali ona je tu.

naxeem kaže...
Jer, ne znam gdje se to (osim kod propalih znanstvenika i profesora ili državnih službenika) plaća rad koji nema rezultate. Rad na razvoju softvera naplaćuje se kroz finalni proizvod, kroz rezultat tog rada, softver koji ide u prodaju.
Miješaš stvari. Ne pričamo o naplaćivanju, računovodstvu, "što će moja djeca jesti", itd. Nego o vrijednosti proizvoda. Nju određuje tržište.

S obzirom da tebi rad i rezultat rada očito nisu povezani s plaćom i da ti plaću nitko neće uskratiti ukoliko rezultat izostane ili ne zadovolji, pretpostavljam da te ja plaćam, odnosno da si na grbači mene i svih ostalih poreznih obveznika ili da ti je šef kreten I klase.
Evo sada jedan opaki straw man. Ja nikad nisam prekao ono gore. Ne stavljaj mi riječi u usta. Ako ti nešto nije jasno, pitaj.

Opet. Kakve veze ima nečija plaća s vrijednošću proizvoda? Nikakve. Plaća je u nekakvoj relaciji (bez obzira na smjer) sa radnikom, njegovim radom, sa poslovanjem tvrtke, pa čak možda i sa cijenom proizvoda. Ali vrijednost proizvoda je određena drugačijim mehanizmima, i na nju je jako teško utjecati, jer ne ovisi o tebi.
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
naxeem kaže...
straw man je odgovaranje na karikaturu protivnikovog argumenta umjesto na njegov argument. Pa onda on mora dokazivati što je rekao. Bad boy.

Još jednom, ovo si ti radio nekoliko puta u temi, pa ne vidim kako se nalaziš dužnim isto komentirati.

GoranB kaže...
Miješaš stvari. Ne pričamo o naplaćivanju, računovodstvu, "što će moja djeca jesti", itd. Nego o vrijednosti proizvoda. Nju određuje tržište.

Kroz cijelu se raspravu provlači tvoje uvjerenje kako softver ne vrijedi ništa, odnosno kako vrijedi onoliko koliko su ljudi spremni platiti. Samim time, ako softver ne vrijedi ništa kažeš, ne može se ukrasti.

Međutim, ono o čemu mi govorimo da nije niti bitno kolika je realna vrijednost određenog komada softvera.
Bitna je činjenica ako na nečemu piše neka cijena,  ako se nešto plaća a ti to skineš s interneta i koristiš zato što misliš da to ništa ne vrijedi, ti si to ukrao. Ukrao si to jer nisi platio traženu cijenu za to a koristiš. Ne možeš platiti nešto onoliko koliko TI misliš da vrijedi, već onoliko koliko je to proizvođač odnosno prodavatelj odredio. Tvoje je da to kupiš ili ne, a ne da uzmeš i koristiš bez plaćanja.

Samo to provlačimo kroz cijelu diskusiju.

Na kraju krajeva, netko će smatrati da ovaj zakon nije kršenje ljudskih prava, netko pak da jest, ne možemo mi to tu mijenjati, nema ni potrebe.
Igrica, igrica, igrica, igrica, igrica... Get over it!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 12:51 (Danny_HR).
16 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...

Koliko je teb tesko shvatit:

Ako ja napravim nesta i naplacujem 50kn ti to MOZES ili NE MORAŠ kupit, ali ukrast NE SMIJEŠ pa sta god ti mislio o tom proizvodu! Ako ja mislim da se dobro ne prodaje taj proizvod i spustim cjenu na 10kn ti idalje mozes kupit ali UKRAST i koristit BESPLATNO ne smiješ? Jel ti to jasno? Da li se s time slazes?

Nadalje ako ti kršiš zakon, kakav god on bio, ti moras snosit posljedice bezobzira sta mislio o tom zakonu i kakav god taj tvoj velebni mentalni sklop, koji toliko hvalis, imao mišljenje o tome. I opet ovdje se moze raspravljat kakav je taj zakon, a ne o tome da li je ukrast neki softwer ispravno ili ne, jer to nije ispravno (još uvijek) i točka. Fakat si trol

Dakle boli mene uvo sta ti mislis o mom proizvodu ili sta citav svjet misli. On ima cijenu ti kupi ili ne moj ali ukrast NE SMIJES. A ti si upravo reko da smijes? Ili smo svi ovdje coravi pa raspravljamo s tobom jer neamo pametnijeg posla

Ti imaš problema s čitanjem i razumjevanjem? Čovjek ne priča o tome kako se treba boriti protiv zastarjelih zakona piratstvom. Priča o zastarjelosti zakona koji ne spadaju u ovo doba. Šteta što nećemo poživjeti 200 godina da vidimo kakav će tada iti pogled na sadašnje zakone. Ili će sve krenuti u gore navedenom smjeru (globalna špijunaža...), a kako je krenulo, to je realno za očekivati.
16 godina
naxeem kaže...

Ali zar nije dobar znak da se takva stvar traži kao zakon, umjesto da ti netko bez pitanja skenira sve? Uostalom dobro je da znaš da ne smiješ.

Hoće li spriječiti? Neće, ali će smanjiti.

Spriječava li prisustvo policije zločine? Ne, ali ih drastično smanji.

-neće... (ovo je sad moje mišljenje, ne činjenica) kao što nije zakon spriječio dilanje droge, terorizam, kriminal.... samo pronađu novi način, a krupni (kapitalci) idu vikendom u lov. I zakon već postoji, koji kaže da je to protuzakonito.... Keyloger? -također, čitanje pošte -bez naloga? Praćenje? pa postoje afere, i protuzakonito je....''J'accuse''
-Usporedi, na utakmici te policija malo ispendriči, jer je na toj tribini možda bio BBB, kažu 'sorry' -preventiva. Ja se slažem, sve dok i mene malo ne dohvati ta preventiva, a nisam problematični navijač, pedofil ili pirat, zato mogu biti protiv, vjerujem, naivno, da je većina ljudi ipak nevina... inače je sve otišlo k'vragu.
Policija može smanjiti sve prekršaje, ali ih nema na ulici, ispred banke... nekad se policija šetala okolo, sad (pol.st. mi je udaljena 50m), nikad nevidim policajca, osim smjena. -desničar sam po tom kriteriju, za strogoću, ali maloljetnički kriminalci npr. moraju biti zaštićeni inicijalima? Zabrana prikazivanja djece u medijima se ne poštuje (nemislim na pedofile), u malom oglasniku stoje reklame za piratizaciju... sve za 10kn.... -zakon ne čita novine/oglase? Jer piratu nije interesantno tebi nešto dati nego prodati.
(...  postaje zlo, od banana, i države)
17 godina
neaktivan

Ne, ja nemam takvih problema ocito ti imas. Ajde procitaj ono sto je naxeem opetovano citirao i sve postove od pocetka do kraja pa ces shvatit u kojem je djelu doslo do razilazenja u misljenju. Ja sam svoje reko. Ovo je postalo sad preveliko nametanje misljenja ljudima kojima je to nemoguce nametnut tako da nema vise ni smisla raspravljat.

17 godina
neaktivan
igy kaže...

ihush, dosta si dobro razjasnio, nemam tu sto dodati...

postavlja se to pitanje kojim mehanizmom i na koji nacin drzava moze kontrolirati???  i koliko je on izvediv u stvarnosti

E to je problem. Ispostavlja se da, kakve god mjere se postave uvijek se nađe način da se zaobiđu (pa čak i snifanje samo hasheva, naći će se način da se to zaobiđe - a i tako vrijedi samo za poznate distribucije sadržaja).

Na kraju ćemo doći do toga da je jedini način da se sve kontrolira. Apsolutno sve. Jer vidio si da kad jednom kreneš, to ne staje. Ovo što planiraju u Francuskoj je upozorenje svima. Tu se i ja i naxeem slažemo.

I što sad? Možemo se igrati mačke i miša još deset-dvadeset godina, i živjeti u sve većem strahu od, s jedne strane, države koja nam uzima sve više i korporacija koje nam naplaćuju sve više (zbog "troškova piratstva"), i, s druge strane, pirata koji se koriste sve sofisticiranijim metodama da bi prodali nešto što mi ne smijemo koristiti (ovdje govorim o pravim, komercijalnim piratima, a ne ljudima koji dijele mp3ce). A onda ćemo se probuditi u modernoj, umreženoj, bežičnoj, sveprisutnoj verziji 1984e.

S druge strane, možemo reći - ok, ovo jednostavno ne ide dalje. Idemo se dogovoriti o novom načinu distribucije i kompenzacije. I o tome pametne glave već razmišljaju.
17 godina
naxeem kaže...

Da se vratimo na temu:

Da, to je normalan tijek stvari, nažalost. I razlog zašto ovdje govorimo ovo što govorimo. To je princip dam ti prst, a ti uzimaš cijelu ruku. Iako, na kraju će se ljudi vjerojatno pobuniti protiv ovog drugog dijela i ostati će samo onaj prvi. Neko vrijeme. nakon toga opet slijedi drugi dio, koji će se tada već činiti normalnijim i suvislijim, a uvesti će se i treći, još gori i tako dalje... Uzorak se ponavlja i uvijek je isti.
Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan

Majko, koja tema. Pretvorila se iz konstruktivne diskusije u flame war.
Ljudi izvrcu sto su drugi ljudi rekli, pokusavaju ispasti u pravu na silu umjesto da zajedno konstruiraju neko bolje misljenje...
Ovako osobno, imho...

Nemam pojma ni sam sta bi odlucio. GoranB ima dosta argumenata s kojima se slazem, ili ja nisam procitao dovoljno ili on nije bas shvacen. I malo sam biased za opensource protiv kapitalistickog nacina proizvodnje softwarea. Potpuno se slazem da su zakoni pisani u 17 stoljecu kada je u uporabi bio tiskarski stroj i nije bas svatko mogao prestampavati knjigu. Internet je svima uzasno olaksao piratiziranje, i to je napravilo veliki debalans. Piratstvo je postojalo oduvijek, na nekim razinama, ali se obicno ogranicavalo na grupe ljudi, 'scene' koje bi u manjoj ili vecoj mjeri dijelile piratske proizvode okolo. Recimo, piratirizanje Levisica ili Nikeica po Kini, Koreji ili Turskoj je ista stvar, isti problem.

Zajeb je samo u tome sto software, kako je on rekao, ne vrijedi. Sam po sebi. Ono sto naplacujes nije software, nego trud koji si ulozio da ga napravis. Kad gradis kucu, placas materijal i posao. Kod softwarea, zbog njegove nematerijalne prirode, mozes naplatiti samo posao. On tvrdi da software vrijedi samo onoliko koliko je netko voljan platiti za njega, ali to nije tocno: to je samo trziste. Istinska vrijednost necega se ne mijenja ponudom/potraznjom, vec market manipulira tom vrijednosti da bi nastao profit. Koji je u biti vrijednost nastala ni iz cega. Ako ti vec ovdje djelujem lud, ne zamjeri, previse sam materijala o anarhizmu i kapitalizmu procitao.

Autorsko pravo je istovremeno i najveci doseg i najveci zajeb koji je ljudski rod izmislio. Gledam sa neke globalne utopisticke slike: postoje ljudi koji rade dnevno 10 sati na dan i jedva prezivljavaju, a postoje i ljudi kao Tila Tequila, Britney Spears, ili proizvodi kakvi su Chanel, Burma... ima ljudi koji ce to kupit, pa ima i ljudi koji to proizvode. Programeri su danas vecinom dobro placeni, ali ljudi danas to vide i slijedece generacije ce imati milijune programera, pa cemo biti placeni kao peracice vesa. Ne zato jer nas posao odjednom vrijedi puno manje nego jednostavno zato jer jesti moras, a jesti kosta, i ljudi ce konkurirati jedni drugima.

Mislim da je najveci zajeb oko svega sto cijene odredjuju ljudi kojima nije cilj biti posten, nego zaradtiti, pa ne ocijenjuju posteno koliko su ulozili u igru i koliko bi trebali dobit natrag. S druge strane, kad promislim koliko truda ode u neku igru, pitam se uopce kako
neki studiji prezive sa projektima od 3 godine sa 100 zaposlenih koji naplate 15 eura.

Prekomplicirana mi je ova tema a bogme uopce nemam neko misljenje, i za i protiv sam 100% istovremeno. Pricati o piratstvu ukljucuje trenutni ustroj svijeta, zakona, shvacanja autorskog i privatnog vlasnistva, politike, ljudske svijesti, ljudskih teznji, ljudske prirode i kondicioniranja.... previse toga za jednog covjeka, a covjecanstvo nam je koliko ja vidim u klincu pa ono.... kazu da kad ti je codebase u klincu, nemoj ni refactorirat nego kreni ispocetka, krace traje i ispadne bolje. Ne mozes kucu gradit na labavim temeljima.

Piratiziram software, ali nekako sam sebe opravdavam time sto kad mi se neka igra svidi, platim je i kupim cak i nakon sto sam je igrao. A one koje mi se ne svidjaju, deinstaliram i ne placam - nekako mi je to analogija "Vratit cemo vam novac ako vam se proizvod ne svidja". Nekako se ne osjecam lose nakon sto torrentam igre kao sto su mirror's edge i onda ih razocarano obrisem. Pogotovu kad se sjetim kakvi publisheri stoje iza njih. I pogotovu kad se sjetim da google sve daje van besplatno, a ima najbolje radne uvjete na svijetu vec 3 godine zaredom. Kako onda oni prezivljavaju, ako jedan siromasni EA mora naplacivati 50 eura svoja smeca?

Takodjer, sve sto napisem dajem i sam u GPL cak i ako si neki put razmislim kako bi mogao zaraditi od toga, mislim da je princip i duh slobodnog softwarea puno bitniji, i da svaki mali contribute pomaze. Takodjer se trudim biti aktivan koliko mogu u nekim opensource projektima gdje mogu pomoc, ako nista drugo onda tu i tamo nekim patchem buga i slicno.

Ma sta ja znam, pateticno mi je sve to....

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 13:11 (Deus ex machina).

3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Rad proizvodi proizvod, prodaja proizvoda se cijeni toliko da pokrije troškove izrade i donese eventualnu zaradu.

Dakle: vrijednost proizvoda određuje cijena njegove proizvodnje. Proizvođač u odnosu na konkurentske proizvode i potražnju na tržištu određuje efektivnu tržišnu cijenu. Tržište određuje komercijali uspjeh ili neuspjeh tog proizvoda. Krađa proizvoda ukoliko ti se ne sviđa cijena nije borba za slobodu, prava, tržišna utakmica ili nešto slično (glupo), nego običan lopovluk.

Uzmimo hipotetsku situaciju koju direktno možeš preslikati na softver: ako se nečija žena iz bilo kojeg razloga odluči otići u Amsterdam i na posao prostitutke, cijenu usluge određuje ona sama kako procijeni da može. Ako je cijena nekome previsoka, propušta konzumirati uslugu, a neće silovati ženu i uslugu uzeti na silu (piratizirati softver bez dozvole) kao primjer građanskog neposluha, jer on smatra da se ženski spolni organ ne troši (kao ni softver downloadom) i da on to smije uzeti besplatno. Ako to napravi, ide u zatvor.

Dakle, cijenu proizvoda ne određuje tržište krađom, nego proizvođač, a ti to možeš i ne moraš kupiti. Uzimanje bez pitanja je krađa i za to imaš svako pravo biti etiketiran kao lopov.

Ako ćeš po tvome, softver kao softver ne vrijedi puno - hrpa je nula i jedinica na kemijom premazanoj plastici. Ali, plaćanjem softvera ti plaćaš rad uložen u njegovo nastajanje.

EDIT: Eh, da i nešto što sam odgovorio nekome na mail:

Ma OK je sve to, ja skidam uredno torrente (izrazito sam bijesan na MS što pirati imaju novi softver puno prije nego ja (razvojni tim) koji plaćam $10,000 godišnje za MSDN Premium), skinem igre na torrentu i onu koja je dobra kupim.

Ali ja se tamo protivim tome da netko smatra da je ukrasti OK jer on nešto ne cijeni i da rad programera ništa ne vrijedi, dok istovremeno taj netko je odvjetnik/bilježnik i svoj potpis na ugovor o kupnji auta naplati 1500kn, a printa ga iz ukradenog Worda.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 13:18 (naxeem).
17 godina
neaktivan

Deus, u pravu si. Vjerojatno sam fulao neke stvari. Laik sam u ekonomiji i sličnim temama, znam samo koliko pročitam od iskusnijih i pametnijih, pa sigurno krivo interpretiram poneku tvrdnju.

Ali sam siguran da živimo u "zanimljivim vremenima", i da su ona za neke prokletstvo. I što sad? Sve se mijenja, pa će i poslovni i ekonomski modeli. Ili pojam ljudskih prava i sloboda. Još se ne zna koje Neodlučan Ja sam na humanističkoj strani, netko na materijalističko-kapitalističkoj, a mnoge zapravo nije briga (najtužnije)

16 godina
neaktivan

Hm, vidis, ovo sto si spomenuo je vrlo zanimljivo. Pricam o ekonomskim modelima.

Pred neki dan smo tu u firmi za ruckom razglabali o piratstvu, i jedna od tema je bila promjena poslovnog modela. Kao sto je recimo, prijelaz sa singleplayer igrara na multiplayer igre, sa mjesecnim pretplatama. Naravno, to nazalost ogranicava i zanr.

Ali zanimljiv dodatak temi bio je Spotify. Ne znam koliko vas zna za to, tu je objasnjenje ( http://en.wikipedia.org/wiki/Spotify )

Cini se da radi odlicno, pa je bilo razmisljanja kako bi takav model funkcionirao u industriji igara.

Potpuno sam siguran da postoje servisi u kojima  se igre mogu iznajmiti - do cetiri komada, kad ih vratite mozete uzeti nove, kao knjiznica. Placa se mjesecno. Takodjer sam siguran da je digitalna distribucija (ie. Steam kao predvodnik) dobrahno uzburkao sve, jer zaobilazi publishera i dopusta malim developerima da direktno prodaju igre.

A par istrazivanja je pokazalo da puno puno puno ljudi piratizira iz komoditeta. Ljudi su u principu voljni platiti za dobar proizvod, a na Steamu se to moze jednostavno, uz normalnu opciju da vecina igara dolazi sa demoom koji je svojevrsno isprobavanje igre. Plus, tu su razne akcije, sezonska snizenja, etc etc etc...

Mislim da je Steam vec sam po sebi jedan drugaciji poslovni model, koji se nama krajnjim korisnicima ne cini puno razlicit ali izaziva puno puno muke velikim izdavacima koji su naucili za svoje novce postavljati svoja pravila.

Interesira me kad ce se netko dosjetiti napraviti Spotify pandan za igre.

Edit:

popravio link.

Ibanez RG1527 * Mesa Simulclass 2:90 * Mesa Triaxis (4th edition) * TC Electronics GMajor * Marshall JCM 1960 * Behringer FCB1010 + UNO mod * iPc + Ubuntu Studio * Van Den Hull D501 silver
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 13:55 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ali zanimljiv dodatak temi bio je Spotify. Ne znam koliko vas zna za to, tu je objasnjenje (http://en.wikipedia.org/wiki/Spotify)

Ovaj link ti neradi.
Evo slika ko dokaz. Evo slika ko dokaz.
Torrent je zakon!! S Linuxom dobiješ kuću, a s Windowsima samo prozore.
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 13:31 (Koja_pila).
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Čak i da je taj scenarij moguć, tj. da se prati sav vaš promet od A do Ž, zašto bi vas to smetalo?

Neznam za tebe, ja volim imat privatnost, zašto bi netko čitao moje mailove ili slične privatne stvari.
Kako bi bilo da ti netko otvara svako pismo (fizičko) i čita ga, pa ti ga onda pošalje na adresu. 
Kako bi bilo da ti vladini agenti (da si u americi) upadaju bez ikakvog naloga i recimo prevrnu kuću........

Neznam za tebe, ali meni bi itekako smetalo.
Dobro da nisi rekao: "Zašto ne bi imali malu akmericu montiranu na rame, pa da odgovorniji ljudi od nas uvijek znaju gdje smo, i što radimo na svom monitoru."

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
17 godina
neaktivan

I to je istina. Ja kada skidam ilegalni sadržaj, radim to upravo iz komoditeta. Igre me ne zanimaju po kutijama više; downloadam - steam, direct2drive...

16 godina
Deus ex machina kaže...
...

Interesira me kad ce se netko dosjetiti napraviti Spotify pandan za igre.

- WoW je pokazao moguć model/zaradu, STEAM (zbog njega je dosta ljudi kupilo origigi... jer im je dosadilo izbacivanje), sad se već dosta radi na cloud-u, ako se krene na tu stranu, onda pirati neće imati kome/što prodavati. Ostali bi pedofili i teroristi i tajni bankovni računi negdje na 'the-otocima' .. muzika za 0.99$, sve na dohvat miša, legalno.. točno, komoditet. Zato ako se ljudima pruži prilika mogu biti i pošteni-kupiti, nemora to država utjerivati (za to postoje trgači kostiju© koji svakodnevno obilaze muzne krave).
Samo da steam/vlasnici korigiraju cijene, jer su na taj način troškovi daleko manji. Mikropayment, kao u reklami za auto, 10kn (ispavak 9,99kn) dnevno...

17 godina
neaktivan

WoW nema veze s nikakvim posebnim modelom. To je industrijski fenomen uzrokovan srećom i dobrim imenom kroz puno godina rada. Takva se situacija nikada neće više ponoviti. MMO igre postojale su puno prije i postojat će puno nakon WoW-a. WoW apsolutno ništa novo nije donio, a kamoli izmislio. Dapače, Blizzard je iskopirao nekoliko igara i iskombinirao rezultat - WoW.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 14:34 (naxeem).
16 godina

-točno (za WoW), ali je Blizzard pokazao kako se zarađuje (nebih rekao sreća još manje industrijski fenomen, ali nije isključeno), a to je ono što drugi vide i krenu... $$$

16 godina
protjeran
Solo kaže...
luxman kaže...

Mogu oni kada je njihov standard sto puta veci od naseg pa im samim tim jedan orginal cd od 30/40 eura dodje isto kao nama pirat od 3/4 eura

Sve dok i kod nas ne bude takav standard zivjo kapetan kuka i ostala posada

LOL ekonomije. 30/40 eura je svugde 30/40 eura. Ekonomisti to znaju izmeriti u recimo litre mleka. Nisam ekonomista a i ne zamara mi se sada da trazim prjatelje koje mogu da ti potanko objasne ali ovo sam morao jer je stvarno LOL za pet.
.
BTW 30/40 eura osetis svugde po dzepu, na aljasci ili indiji - nema razlike. Ali ko sto rekoh, ne da mi se pisati i onake je fulani off topic. Hehehe 3/4 eura = 30/40. hahahaaa
ha hahaa
hehehe
he
 Zasto nemam pojma ali kada sam pisao ovaj post znao sam da ce biti barem neko koji ce doslovno biti glup da ga procita
Prijatelju ja nisam napisao da je ovdje manje 40 eura nego tamo vec sam napisao da za nihov standard i njihovu platu 40 eura ne predstavlja nista bas kao za nasu sto ne predstavlja 4 eura
Eto sada sam ti malo bolje objasnio
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.5.2009 15:04 (luxman).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

I to je istina. Ja kada skidam ilegalni sadržaj, radim to upravo iz komoditeta. Igre me ne zanimaju po kutijama više; downloadam - steam, direct2drive...

Vidiš, ja volim kutije. Tako npr. mnoge filmove kupim Collectors set (svaka budala ima svoje veselje), ali ih nikad ne gledam s tih DVDova.
Ali komoditet - to je to kod većine ljudi. Jer većina ljudi žele biti dobri i pošteni, samo im treba dati priliku.

Slažem se i da WoW nije donio ništa novo, samo usavršio taj mehanizam ovisnosti. Steam je puno veća novost (a i ovaj Spotify se čini kao stvar koja ima budućnost). Meni osobno se ne sviđa model pretplate na softver i/ili Steama, ali čini se da funkcionira (Steam, barem), i to moram prihvatiti. I to je jedna od mogućnosti za naprijed.

Druga su npr. mp3ce za 1$ - ljudi to obožavaju jer osjećaju da su sad to njihove mp3ce - bez obzira što ne namjeravaju dijeliti dalje te mp3ce, taj osjećaj posjedovanja (i komoditet korištenja na npr. više uređaja) je ljudima toliko bitan da su bili spremni piratizirati glazbu. Kad se to shvatilo, biznis je krenuo.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice