Doba osobnih računala je prošlo

poruka: 327
|
čitano: 45.936
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Doba osobnih računala je prošlo".
17 godina
neaktivan
Re: Doba osobnih računala je prošlo
Ezio kaže...
Arxi kaže...

Ima bolji ui i lakse upravljanje, sve radi glatko, naravno da je prenosivost bolja od laptopa, baterija je daleko bolja od laptopa... Govorim o ipadu. Tableti sa androidom me ne zanimaju pa ako nesto od ovog sto si ti naveo ipak stoji u slucaju androida, nije moj problem.

"Bolji UI" , daj gdje vi jabučari nalazite te fore?! Kako je bolji UI? Daj nekom iPad u ruke trebat će mu 5 min da nađe određenu aplikaciju.

"Sve radi glatko" , laptop koji kupiš za novce koje daš za iPad daleko je fluidniji i brži u SVIM RADNJAMA.

Vi ne želite napredak već obrnuto, prihvaćate generalno zatupljivanje i ograničavanje te ga stalno opravdavate.

Pa ti na tvom cjenjenom iPadu ne možeš imati 2 aplikacije odjednom na ekranu, a pričaš o budućnosti i napredku. Skoro je brže otipkati nego copy/pejstati na touchscreenu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 17:34 (Dkc).
14 godina
neaktivan
Criss kaže...
nomad99 kaže...

svaki prosijecni korisnik kucnog racunala ima barem jedno dijete koje voli igre koje nisu radjene u flashu. Nego MW3 LA.NIORE,SIMS 3

prosijecni korisnik koristi program sa obradu slika obiteljskih fotografija... mozda mislis na one koji su informaticki nepismeni?

Upravo si opisao korisnika koji nije prosječan. :)

Računala se u osobnoj primjeni koriste manje od 10% vremena za igranje, a za multimediju 5%.

Neznam odakle ti statistika.... ali ja znam iz osobnog iskustva,jer sam u servisu na 90% racunala morao instalirati barem jednu igru

Sims 3 i COD 4 su najtrazenija roba.

14 godina
neaktivan
Dkc kaže...
Ezio kaže...
Arxi kaže...

Ima bolji ui i lakse upravljanje, sve radi glatko, naravno da je prenosivost bolja od laptopa, baterija je daleko bolja od laptopa... Govorim o ipadu. Tableti sa androidom me ne zanimaju pa ako nesto od ovog sto si ti naveo ipak stoji u slucaju androida, nije moj problem.

"Bolji UI" , daj gdje vi jabučari nalazite te fore?! Kako je bolji UI? Daj nekom iPad u ruke trebat će mu 5 min da nađe određenu aplikaciju.

"Sve radi glatko" , laptop koji kupiš za novce koje daš za iPad daleko je fluidniji i brži u SVIM RADNJAMA.

Vi ne želite napredak već obrnuto, prihvaćate generalno zatupljivanje i ograničavanje te ga stalno opravdavate.

Pa ti na tvom cjenjenom iPadu ne možeš imati 2 aplikacije odjednom na ekranu, a pričaš o budućnosti i napredku. Skoro je brže otipkati nego copy/pejstati na touchscreenu.

na stranu sad korisnost imanja više aplikacija iliti prozora otvorenih ( u isto vrijeme ) na ekranu manjem od deset inča ( što isto nije nemoguće), što je to fluidnije na laptopu nego na tabletu? Pa aplikacije na iPadu se otvaraju u par sekundi max, a uglavnom trenutno, a ti bi opet vratio desktop OS na tablet koliko vidim, koncept koji je propao pred deset godina čim je predstavljen.

Ako mi za posao trebaju dva ekrana od 30" tablet za crtanje i mehanička tipkovnica, ja ću je kupiti, al ovdje je riječ o trendu, o onome što će se najčešće koristiti u budućnosti i na čemu će 90% ljudi ionako moći obavljati sve poslove ... a to je tablet.

a to što netko koristi za posao samo browser ne znači da je njegov posao manje važan od onog kome trebaju dva xeona i tri ekrana.  

13 godina
Sum_of_all_fears kaže...

“640K ought to be enough for anybody.”

To je (navodno) jednom davno, 80ih godina rekao Bill Gates.

Dosta puta sam pročitao da on to demantuje kao i još neke stvari, tipa "Poštujte štrebere, vjerovatno ćete jednog dana raditi za jednog takvog".

14 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Evo onda pitanja:

Ako smo u takozvanoj tablet future eri, zašto zaboga nisam još nikog vidio na ulici da nosi tablet, nisam vidio čak ni da čitaju novine na jutarnjoj kavi na tabletu, odnosno nisam još apsolutno nikog vidio da ima tablet u ruci. Napomena da živim u Zagrebu, tzv metropoli, gdje bi barem netko imao tablet da ga vidim u javnosti (po statistici), pošto je tablet prijenosno računalo prilagođeno svim svakodnevnim situacijama.

Mora da je tablet era neka tiha revolucija, gdje će se u jednom trenutku vremena pojaviti ljudi iz sjene sa tabletima.

Ja zivim u relativnoj vukojebini (bar u zimskom periodu) pa sam opet vidio par ljudi s tabletima i uopce mi vise nisu cudna pojava. Istina da ih je poprilicno smijesno gledati kad pokusavaju nesto napisati na tabletu. Ergonomija nula. Il ga drzi u jednoj ruci a drugom nabada ili pokusava pisati s dvije ruke nadvijen ko noj nad njim dok on plese po stolu ili imaju one torbice koje od tableta stvaraju netbook bez tipkovnice i smisla. zgodna stvar za pregledavanje interneta u krevetu ili na wc-u (jedna ruka slobodna:))

15 godina
neaktivan

Ako vi tabletari toliko volite napredak trebali ste ih uzeti još dok su bili u infantilnom stanju,znači kupovati nekakve newtone pred dvadesetak godina.

Čovjek koji voli napredak se napretkom bavi prije nego on postane gotova stvar spreman za široku uporabu.Ili na engleskom"...before it was cool."

Trenutno jedina takva stvar što mi pada na pamet su holoprojektori i ms surface...

...ako se ne slažete onda ste samo mainstream.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
grzzi kaže...
Dkc kaže...
Ezio kaže...
Arxi kaže...

na stranu sad korisnost imanja više aplikacija iliti prozora otvorenih ( u isto vrijeme ) na ekranu manjem od deset inča ( što isto nije nemoguće), što je to fluidnije na laptopu nego na tabletu? Pa aplikacije na iPadu se otvaraju u par sekundi max, a uglavnom trenutno, a ti bi opet vratio desktop OS na tablet koliko vidim, koncept koji je propao pred deset godina čim je predstavljen.

Ako mi za posao trebaju dva ekrana od 30" tablet za crtanje i mehanička tipkovnica, ja ću je kupiti, al ovdje je riječ o trendu, o onome što će se najčešće koristiti u budućnosti i na čemu će 90% ljudi ionako moći obavljati sve poslove ... a to je tablet.

a to što netko koristi za posao samo browser ne znači da je njegov posao manje važan od onog kome trebaju dva xeona i tri ekrana.  

Što je fluidnije? Jel to retoričko pitanje lol? Bolje pitaj što nije fluidnije?

Imalo kompliciranije aplikacije imaju loadinge i ostalo pa ako si zamislio uspoređivati npr paljenje PS CS 5 i PS Touch ti ne prolaze nikako.

17 godina
Dkc kaže...
Ezio kaže...
Arxi kaže...

pa sam si rekao "Daj nekom iPad u ruke trebat će mu 5 min da nađe određenu aplikaciju."

Mom tetku je trebalo 3 dana da skuži bilo kakvu radnju na PC-u, a na ipadu 5 minuta...znaš li ti koliki je to napredak?

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
segregator kaže...

Mom tetku je trebalo 3 dana da skuži bilo kakvu radnju na PC-u, a na ipadu 5 minuta...znaš li ti koliki je to napredak?

WTF? Šta je tri dana pokušavao stisnut start tipku na windowsima, pokrenut media player ili browser. Kako ti kažeš da su mu trebala 3 dana za BILO KAKVU radnju onda nešto nije u redu. Ili ti preuveličavaš stvar da tablet bude cooool!!

ššššš - možda su u šumi
13 godina
neaktivan
doktor1 kaže...
segregator kaže...

WTF? Šta je tri dana pokušavao stisnut start tipku na windowsima, pokrenut media player ili browser. Kako ti kažeš da su mu trebala 3 dana za BILO KAKVU radnju onda nešto nije u redu. Ili ti preuveličavaš stvar da tablet bude cooool!!

To su mu reaperi implementirali znanje o tabletu?

14 godina
neaktivan

iOS je beskonačno jednostavnije koristiti nego OSX ... to je svima jasno. Jedan od razloga globalne popularnosti mobilnih oseva.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
doktor1 kaže...
segregator kaže...

Covjeku nenaviklom na racunala treba dosta vremena da ulovi koordinaciju misa i ruke. Pa onda lijevi klik, desni klik, dvoklik, kotacic... komplicirano. S te strane tablet je definitivan napredak i priblizavanje interneta cobanima.

14 godina
neaktivan
grzzi kaže...

iOS je beskonačno jednostavnije koristiti nego OSX ... to je svima jasno. Jedan od razloga globalne popularnosti mobilnih oseva.

jednostavnije je i voziti bicikl od Honde CBR 900 RR. To je otprilike ta reacija.

14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
grzzi kaže...

jednostavnije je i voziti bicikl od Honde CBR 900 RR. To je otprilike ta reacija.

nije, iskreno sere mi se od te elitističke spike, ja sam bolji od tebe jer se služim sa više programa i znam instalirati windowse. Problem je u kreatorima softwarea, idealan software je intuitivan i jednostavan za korištenje. Poanta je da se kreativnost koristi za stvaranje a ne za borbu sa UX om. Sistem treba biti nevidljiv.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 18:41 (grzzi).
16 godina
segregator kaže...

pa sam si rekao "Daj nekom iPad u ruke trebat će mu 5 min da nađe određenu aplikaciju."

Znači tableti su brži za informatičko neobrazovane ljude?

To je tvoj argument?

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
14 godina
neaktivan
grzzi kaže...
BlueMax kaže...
grzzi kaže...

nije, iskreno sere mi se od te elitističke spike, ja sam bolji od tebe jer se služim sa više programa i znam instalirati windowse. Problem je u kreatorima softwarea, idealan software je intiutivan i jednostavan za korištenje. Poanta je da se kreativnost koristi za stvaranje a ne za borbu sa UX om. Sistem treba biti nevidljiv.

Zavisi o kakvom softwareu je rijec. Netko je ranije spomenuo Photoshop. Zna se cemu i kome je namjenjen PS a cemu i kome Touch. Honda i bicikl. Jednostavnost uporabe toucha prilagodjena je jednoj vrsti klijentele a velike mogucnosti drugoj. Recimo ja i Excel. Cesto ga koristim ali sto se mojih potreba i znanja tice mogli bi slobodno izbaciti 90% funkcija te aplikacije. Meni bi vise pasalo da nema onih zbunjujucih opcija koje nikad ne koristim a da su one rijetke koje koristim odmah dostupne. Ako bi slijedecu verziju Excela pojednostavnili i prilagodili meni, izbacili sve ono sto je meni nepotrebno a smamim tim ubrzali ucitavanje i smanjili hardwarske zahtjeve, bi li to bio korak naprijed? Po mom misljenju definitivno ne. Ne bi bilo lose da uvedu opciju "sucelje for dummies" tako da je meni jednostavnije raditi, ali osakatiti aplikaciju je korak unatrag. Tako imamo i tablete s aplikacijama "for dummies" i racunala za one malo ozbiljnije korisnike.

17 godina
neaktivan
grzzi kaže...
BlueMax kaže...
grzzi kaže...

nije, iskreno sere mi se od te elitističke spike, ja sam bolji od tebe jer se služim sa više programa i znam instalirati windowse. Problem je u kreatorima softwarea, idealan software je intiutivan i jednostavan za korištenje. Poanta je da se kreativnost koristi za stvaranje a ne za borbu sa UX om. Sistem treba biti nevidljiv.

Probaj u to uvjeriti poslodavca na prvom idućem razgovoru: da mu je bolje uzeti osobu koja zna instalirati što manje OS-ova i služi se sa što manje programa, a i to jedino pod uvjetom da mu izgledaju intuitivno i jednostavno... {#}

14 godina
neaktivan
Ljudi, tema je mainstream i trendovi u IT ju. Bice zaguljenih UXa i glupo dizajniranih programa za vas mazohiste i dalje. ;)

2 0 hvala 0
15 godina
BlueMax kaže...

Covjeku nenaviklom na racunala treba dosta vremena da ulovi koordinaciju misa i ruke. Pa onda lijevi klik, desni klik, dvoklik, kotacic... komplicirano. S te strane tablet je definitivan napredak i priblizavanje interneta cobanima.

Mozda ga i je priblizio cobanima. Ios je dovoljno jednostavan da osnove lako savlada i dijete i osoba koja nema veze sa racunalima.

A kad mi netko kaze da ios nije intuitivan, da mu treba puno da se snadje to mi dovoljno govori o toj osobi. Jer pretpostavljam da se radi o tudumu bez trunka inteligencije, koji je poput cimpanze naucio gdje sta treba kliknuti i koje tipkovnicke kratice koristiti u windowsima. I sad jadan ne zna tapnuti prstom, ne zna se sjetiti napraviti pinch, ne zna pomaknuti sadrzaj ekrana, nego se preznojava u nedostatku misa i tipkovnice-jedinih alata sa kojima je u zivotu naucio raditi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 19:04 (Ezio).
17 godina
xxxxx kaže...
segregator kaže...

Znači tableti su brži za informatičko neobrazovane ljude?

To je tvoj argument?

Da

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
15 godina
BlueMax kaže...

Ja zivim u relativnoj vukojebini (bar u zimskom periodu) pa sam opet vidio par ljudi s tabletima i uopce mi vise nisu cudna pojava. Istina da ih je poprilicno smijesno gledati kad pokusavaju nesto napisati na tabletu. Ergonomija nula. Il ga drzi u jednoj ruci a drugom nabada ili pokusava pisati s dvije ruke nadvijen ko noj nad njim dok on plese po stolu ili imaju one torbice koje od tableta stvaraju netbook bez tipkovnice i smisla. zgodna stvar za pregledavanje interneta u krevetu ili na wc-u (jedna ruka slobodna:))

meni je presmijesno cuti da se netko muci sa pisanjem na ipadu. osobno mi uopce nije problem tipkati sa palčevima kad ipad držim u portrait položaju, a kamoli kad mi je na nekoj podlozi. ništa me ne bi čudilo da ti koji se muče sa pisanjem ni ne znaju da tipkovnicu na ekranu mogu jednostavnim potezom razmaknuti u ćoškove i tako si još više olakšati ako imaju manje šake.

nisu ni ipad ni ios dizajnirali forumski lajbeci nego stručnjaci za ergonomiju.

16 godina
odjavljen

Tableti imaju svoju grupu korisnika, PCji svoju, smartphonei svoju, superračunala svoju...

Tablet je idealan za pročitati vijesti iz kreveta ili na kauču, pogledati filmić na youtubeu, prošvrljati po društvenim mrežama, odigrati koju "igricu" (da, igricu) i to je to. Nećeš crtati AutoCAD nacrte na njemu.

Smartphone je jasno, telefon na kojem internet može poslužiti za gore navedeno kao na tabletu, nešto malo šlampavije i eventualno napisati koji mail i slično u pokretu. Idealno ako vam je tablet nezgrapan za nositi/koristiti ili ne želite vući 2-3 uređaja sa sobom.

Na PCju ćeš raditi to i sve ostalo - odgledati film, odigrati BF3 ili CoD, crtati u AutoCADu, programirati, pisati duže dokumete, raditi shiny prezentacije o tabletima i slično.

Dalje nećemo o kategorijama jer bi bilo previše. Svaki pokušaji "križanja" ovih osnovnih skupina u jedan uređaj ne mogu i nikad neće proći. Svaka skupina ima svoje prednosti i mane - PC je fleksibilan u svakom smislu, tableti popunjavanju PC - smartphone rupu na najbolji mogući način a smartphone je dostoja zamjena PCju (ali unutar mogućnosti smartphona) koja stane u džep i može obaviti 90% potreba prosječnog, "kućnog" usera.

Rasprave o jednostavnosti UIja su glupe i besmislene - UI na sve 3 skupine se polako unificira i objektivno, tableti, smartphonei i PCju su jednako jednostavni za korištenje svim skupinama korisnika (ne govorimo o iznimnim slučajevima). Metro je sasvim solidan UI, iOS je skoro pa odličan za smartphone i tablete, KDE se da tako lijepo srediti da i najveći fanovi Applea/MSa/koga kod stanu u čudu i gledaju kako to fino izgleda i radi brzo i funkcionalno.

Ukratko - svakome svoje, križanje ne može proći zbog specifičnosti zadataka i to je to. PC neće umrijeti, tableti neće biti prolazni trend i ako se nekome nešto sviđa, nek kupi. Svatko ima svoje ukuse i potrebe.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
9 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Zavisi o kakvom softwareu je rijec. Netko je ranije spomenuo Photoshop. Zna se cemu i kome je namjenjen PS a cemu i kome Touch. Honda i bicikl. Jednostavnost uporabe toucha prilagodjena je jednoj vrsti klijentele a velike mogucnosti drugoj. Recimo ja i Excel. Cesto ga koristim ali sto se mojih potreba i znanja tice mogli bi slobodno izbaciti 90% funkcija te aplikacije. Meni bi vise pasalo da nema onih zbunjujucih opcija koje nikad ne koristim a da su one rijetke koje koristim odmah dostupne. Ako bi slijedecu verziju Excela pojednostavnili i prilagodili meni, izbacili sve ono sto je meni nepotrebno a smamim tim ubrzali ucitavanje i smanjili hardwarske zahtjeve, bi li to bio korak naprijed? Po mom misljenju definitivno ne. Ne bi bilo lose da uvedu opciju "sucelje for dummies" tako da je meni jednostavnije raditi, ali osakatiti aplikaciju je korak unatrag. Tako imamo i tablete s aplikacijama "for dummies" i racunala za one malo ozbiljnije korisnike.

BlueMax je ,kako se ono kaže: "ONTO SOMETHING!"

Dosta software-a (a sada kako mi se čini i Win8) če imati dva moda rada: "sučelje for dummies" a.k.a Metro nabadanje velikih pravokutnika, i sučelje za napredne korisnike a-la miš, Control Panel, meniji i napredne opcije. Pa ti izaberi šta ti odgovara. Naravno da tableti nikad neće moći zamjeniti PC, mislim da im to nije niti svrha, ali ono što je zgodno je uniformnost cross-hardware.

Drugim riječima, možeš voziti Alfu i sam šaltati, služiti se Tiptronicom, ili ići full automatic i pustit da auto sam mjenja brzine, to je još uvijek ista Alfa, samo različiti režimi rada i performanse.

Google it BEFORE asking dumb questions!
17 godina
Šarafar kaže...

Dosta software-a (a sada kako mi se čini i Win8) če imati dva moda rada: "sučelje for dummies" a.k.a Metro nabadanje velikih pravokutnika, i sučelje za napredne korisnike a-la miš, Control Panel, meniji i napredne opcije. Pa ti izaberi šta ti odgovara. Naravno da tableti nikad neće moći zamjeniti PC, mislim da im to nije niti svrha, ali ono što je zgodno je uniformnost cross-hardware.

Drugim riječima, možeš voziti Alfu i sam šaltati, služiti se Tiptronicom, ili ići full automatic i pustit da auto sam mjenja brzine, to je još uvijek ista Alfa, samo različiti režimi rada i performanse.

Ja baš mislim da će biti sve više hibridnih rješenja gdje ćeš nositi tablet okolo, a kad dođeš doma uvaliti ga u dock i koristiti kao glavno računalo, igraću konzolu, ili media player

16 godina
neaktivan
segregator kaže...

Ja baš mislim da će biti sve više hibridnih rješenja gdje ćeš nositi tablet okolo, a kad dođeš doma uvaliti ga u dock i koristiti kao glavno računalo, igraću konzolu, ili media player

Agreed

http://www.engadget.com/2012/03/10/microsoft-cuts-touchscreen-lag-to-1ms/#continued

14 godina
neaktivan
segregator kaže...
Šarafar kaže...

Taj koncept se meni jos davno svidio iako mislim da bi rijetko kad odvajao ekran od tipkovnice. za neko lagano surfanje, citanje u krevetu... to da. 

15 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...

Ma ko j... PC! Eto točno tako! Koliko sam vremena i živaca izgubio namještajući nešto umjesto da radim i zabavljam se. Jeli ikad išta radi tu kako treba?

Čovjek je uspješan u onome što radi onolko kolko zna upotrijebit svoj alat...

17 godina
Clone kaže...

Mozda u Americi da al kod nas je jos PC doba i to debelo. Njihovi studenti se prilagodjavaju tabletima skupa sa njihovim skolama, dok kod nas jedva da su i racunala zastupljena. Npr. mi jos uvijek imamo windows xp racunala po faksu. (sto pokazuje da bas nismo u koraku s novijim stvarima al ajde).  Smatram da sav posao koji smo obavili do sada uopce nebi bilo moguce rijesiti uspomoc nekakvog tableta, cisto zato jer nije prilagodjeno za takvo sto. A i zamjenskih aplikacija bi falilo. Mi moramo gledati svoje potrebe a ne promatrati sto ameri rade. Kod nas je posve drukcija prica, a da ne velim da je trziste zasiceno i ovak i onak. Hg spot i vemil su bili u stecaju (koliko puta samo HG spot vise se i ne sjecam). Sto bi znacilo da se jedva i racunala prodaju a kamoli da sad tu dodu jos neki skupi tableti od po nez kolko k kuna. S obzirom da nam faksevi i skole nejdu bok uz bok sa tehnologijom, nemozemo ni ocekivati da cemo tako brzo svi preci na tablete. Jer kao sto sam naveo gore, mi nismo Amerika.

Ako gledaš njih koji su zbog širenja na bijelu tehniku i doslovce hrpetinu sranja koja nije imala mjesta u trgovini informatičkom robom imali potpuno nekonkurentne cijene već više od 5 godina (ili duže) onda definitivno imaš pogrešnu sliku prodaje računala u Hrvatskoj ...

To širenje na stvari koje kod njih ne buš kupio i općenito prebrzo širenje (broj i veličina trgovina) je ono što je uništilo Vemil i HgSpot.

A tableti po cijenama koje drže kod nas se sigurno ne bu tako brzo širili ...

17 godina
segregator kaže...

Mislim da to više govori o tvom tetku nego o platformi :)

16 godina
segregator kaže...
Šarafar kaže...

Misliš na nešto ovako.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice