Deset godina preciznog civilnog GPS-a

poruka: 74
|
čitano: 16.163
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Deset godina preciznog civilnog GPS-a".
16 godina
RE: Deset godina preciznog civilnog GPS-a
logic kaže...
alien kaže...
DamageHigh kaže...

Ne mogu..;)

Ne da mi se sada objašnjavati zašto, ali ne mogu..

a čuj.. vjerujem da ne mogu ako ti je GPS isključen. ali ako ti je uključen glupo je reči da ne mogu kad ti upravo oni šalju informaciju na o tome gdje jesi na tvoj uređajNeodlučan, pogotovo kad za korištenje tih aparata korisnici daju svoje stvarne informacije pri registraciji. a i bez toga postoje načini koji če te povezati s tim uređajem što ulazi pod posao obavještajnih organizacija..

pitanje je samo kolko si im zanimljiv Namigiva

Ocigledno nemas pojma kako to sve funkcionise. NE salje tebi niko nista a ni ti ne saljes nikome nista. Informisite se malo kako nesto funkcionise pa onda necete pisati ovakve gluposti.

ok, ti si tako pametan pa nam molim te objasni kako to ide i riješi nas dilema.

u pet postova samo vrijeđaš ljude a da nisi ništa pametno rekao o tome.

tko želi objaviti svoje gej opredjeljenje nek slobodno stisne thumbs down xD
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 9:41 (alien).
17 godina
neaktivan

Hocu al prvo ti meni reci sta to GPS sistem bas tebi salje. Kako ti mislis da to funkcionise i kako to oni tebe mogu otkriti.

U stvari sto da se ja patim kad to sve imas na netu samo si lijen potraziti pa lupas gluposti i ispadas smijesan.

Na engleskom, vrlo detaljno i opsirno

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System

Na hrvatskom isto tako detaljno i opsirno

http://hr.wikipedia.org/wiki/Globalni_navigacijski_satelitski_sustavi

I na bosanskom vrlo skraceno i pojednostavljeno

http://bs.wikipedia.org/wiki/GPS

Ukratko oni te mogu naci preko GPS-a isto kao sto te moze naci hrvatski radio preko tvog radio prijemnika.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 9:44 (logic).
16 godina
logic kaže...

Hocu al prvo ti meni reci sta to GPS sistem bas tebi salje. Kako ti mislis da to funkcionise i kako to oni tebe mogu otkriti.

U stvari sto da se ja patim kad to sve imas na netu samo si lijen potraziti pa lupas gluposti i ispadas smijesan.

Na engleskom, vrlo detaljno i opsirno

http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System

Na hrvatskom isto tako detaljno i opsirno

http://hr.wikipedia.org/wiki/Globalni_navigacijski_satelitski_sustavi

I na bosanskom vrlo skraceno i pojednostavljeno

http://bs.wikipedia.org/wiki/GPS

Ukratko oni te mogu naci preko GPS-a isto kao sto te moze naci hrvatski radio preko tvog radio prijemnika.

preuzeto s neta:

Zemaljska stanica za praćenje šalje orbitalne informacije glavnoj kontrolnoj stanici, koja šalje satelitima ispravljene podatke. Ti ispravljeni i egzaktni podaci o položajima nazivaju se "efemeride", vrijede do šest sati išalju se GPS-prijamnicima u obliku kodiranih informacija.

misliš da te informacije nisu dovoljne njima da nađu tvoj položaj?

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 9:52 (alien).
17 godina
neaktivan

Nisi odgovorio na pitanja. Sta to GPS sistem BAS TEBI salje i kako te mogu otkriti preko toga.

Citiram te:"ako ti je uključen glupo je reči da ne mogu kad ti upravo oni šalju informaciju na o tome gdje jesi na tvoj uređajNeodlučan, pogotovo kad za korištenje tih aparata korisnici daju svoje stvarne informacije pri registraciji. a i bez toga postoje načini koji če te povezati s tim uređajem što ulazi pod posao obavještajnih organizacija.."

U ovoj recenici netacno je sve:

- Ne salje tebi GPS gdje si nego tvoj uredjaj sam racuna gdje je

- kad to korisnici daju svoje informacije i kome? Ja nikad nikome nisam dao nikakve podatke a uredno koristim navigaciju na mobu

- Koji to nacini postoje da se neko poveze na tvoj uredja? Preko cega se to oni povezu i na sta? glupost

Citiram te:"...išalju se GPS-prijamnicima..."

Kljucno je sto je u ovoj izjavi upotrijebljena mnozina. Niko ne salje nista BAS TEBI nego se salje u eter i svaki uredjaji na osnovu toga racuna svoj polozaj. NEmaju nacina da saznaju ko sve koristi taj signal. Zato sam upotrijebio analgojiu sa radio stanicama jer i one salju u eter a prijemnici to primaju i koriste.

Citiram te:"...misliš da te informacije nisu dovoljne njima da nađu tvoj položa...""

Koje informacije? Ne saljes ti NJIMA nikakave informacije vec ti hvatas njihove i koristis ih za sebe. Ti iams samo PRIJEMNIK i NIKAKAV predajnik. Postoje nacini da se locira mobitel preko baznih stanica ali GPS na mobitelu nema nikakve veze sa tim. Moze se locirati mob imao ti ili ne imao GPS. Ali preko GPS-a nikako ili da pojednostavim ne mze se locirati nista lakse ili teze nego i samostalni GPS uredjaj. Znaci nikako.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 9:59 (logic).
15 godina
odjavljen
blackalbum kaže...

sumnjaš u amerikance,a zar nisu u nove mobitele počeli ugrađivati čipove zbog terorističkog napada i sad bi trebalo vjerovati da oni ne odašilju nikakav signal

Previše Charlija Eppsa?! Šta ti glumiš to je samo holywood Nemoj u takve gluposti vjerovati  i zbunjivati ljude....

Uglavnom za one koje neznaju bila je jedna epizoda Numb3s (zakon brojeva), kako je neki lik se uspijo spojiti na te čipove i pretiti svoje žrtve, pa im je hakirao računalo u auto i nakraju ih ubio....Tako nesto....

A ovaj je biser to tamo čuo.....

I zaključak

FACEPALM

Pinky je zakon... I ♥ π
16 godina
logic kaže...

Nisi odgovorio na pitanja. Sta to GPS sistem BAS TEBI salje i kako te mogu otkriti preko toga.

Citiram te:"ako ti je uključen glupo je reči da ne mogu kad ti upravo oni šalju informaciju na o tome gdje jesi na tvoj uređajNeodlučan, pogotovo kad za korištenje tih aparata korisnici daju svoje stvarne informacije pri registraciji. a i bez toga postoje načini koji če te povezati s tim uređajem što ulazi pod posao obavještajnih organizacija.."

U ovoj recenici netacno je sve:

- Ne salje tebi GPS gdje si nego tvoj uredjaj sam racuna gdje je

- kad to korisnici daju svoje informacije i kome? Ja nikad nikome nisam dao nikakve podatke a uredno koristim navigaciju na mobu

- Koji to nacini postoje da se neko poveze na tvoj uredja? Preko cega se to oni povezu i na sta? glupost

link

a na sve ostalo sam ti dao odgovor na prvom postu:

a čuj.. vjerujem da ne mogu ako ti je GPS isključen. ali ako ti je uključen glupo je reči da ne mogu kad ti upravo oni šalju informaciju na o tome gdje jesi(mislio sam na uređaj valjda?!) na tvoj uređajNeodlučan, pogotovo kad za korištenje tih aparata korisnici daju svoje stvarne informacije pri registraciji. a i bez toga postoje načini koji če te povezati s tim uređajem što ulazi pod posao obavještajnih organizacija..

pitanje je samo kolko si im zanimljiv!!.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 10:10 (alien).
15 godina
protjeran

ma dobar je taj gps

Gates je moj Bog...
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 10:08 (pcfan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jesi tvrdoglav. KAo sto rekoh ne znas kako to funkcionise. Jesi li barem bacio pogled na linkove sto sam ti dao? NE SALJE TEBI NIKO TVOJ POLZAJ VEC NA OSNOVU SIGNALA SA SATELITA TVOJ UREDJAJ SAM RACUNA TVOJ POLOZAJ. A TI SIGNALI SA SATELITA SE SALJU SVIMA ISTI I NEMA SIGNALA ZA TEBE POSEBNO!!!

A ti nastavi valjati gluposti ja nemam volje da te ucim.

A pazi sta pise na ovom tvom linku:"...GPS data is transmitted only if a 911 emergency call is made.

So, in general, you can not track someone using their cell phone, unless the person you want to track has the right kind of cell phone, connected to the right network, with the right service."

Znas engleski ili da ti prevedem?

17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
blackalbum kaže...

sumnjaš u amerikance,a zar nisu u nove mobitele počeli ugrađivati čipove zbog terorističkog napada i sad bi trebalo vjerovati da oni ne odašilju nikakav signal

Previše Charlija Eppsa?! Šta ti glumiš to je samo holywood Nemoj u takve gluposti vjerovati  i zbunjivati ljude....

Uglavnom za one koje neznaju bila je jedna epizoda Numb3s (zakon brojeva), kako je neki lik se uspijo spojiti na te čipove i pretiti svoje žrtve, pa im je hakirao računalo u auto i nakraju ih ubio....Tako nesto....

I zaključak

FACEPALM

A cuj ako u CSI miami-u vide odsjaj u oku na snimku kamera sa video nadzora mogu ti i hakirati mob ;)

16 godina
logic kaže...

A pazi sta pise na ovom tvom linku:"...1.GPS data is transmitted only if a 911 emergency call is made.

So, in general, 2.you can not track someone using their cell phone, unless the person you want to track has the right kind of cell phone, connected to the right network, with the right service."

1.znači oni te mogu pratiti jedino ako nazoveš 911?

2.zaboravljaš da pričamo o GPS uređajima koji su u tom trenutku uključeni a ne o mobitelima bez istog.

16 godina
odjavljen

alien kaže...

A da čitaš malo taj link koji si dao? Malo kritičkog razmišljanja osto nije na odmet. Recimo "cell phone carriers decided to integrate GPS technology into cell phone handsets" - kako to OPERATER ugradi GPS u mobitel?

"Most cell phones do not allow the user direct access to the GPS data, accurate location determination requires the assistance of the wireless network, and the GPS data is transmitted only if a 911 emergency call is made." - Znaći da sumiramo:

GPS na mobitelu ima užasan prijam u kući, u gustoj šumi i sl. GPS užasno podiže cijenu mobitela. Sad netko tvrdi da OPERATER ugradi skupi GPS modul u mobitel kako bi se mobitel lakše locirao u slučaju 911 poziva, a pritom tebi ne omogučuje korištenje tog istog GPS-a za navigaciju. Ne znam koji dio ima manje smisla.

Sad dolazimo do onog dijela koji ima smisla: "So, in general, you can not track someone using their cell phone, unless the person you want to track has the right kind of cell phone, connected to the right network, with the right service."

Ono gore je bio nekakav uvod očito pisan od strane osobe koja se baš i ne razumije previše u tehnologiju, a iza ove rečenice kreće ono o čemu članak zapravo je: Korištenje GPS baziranih usluga.

Na kraju, sve i da mobitel koji već ima GPS šalje svoju lokaciju tijekom 911 poziva, to se odnosi na Američko tržište (iako i to sumljam).

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 10:19 (MrBlc).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alien kaže...
logic kaže...

A pazi sta pise na ovom tvom linku:"...1.GPS data is transmitted only if a 911 emergency call is made.

So, in general, 2.you can not track someone using their cell phone, unless the person you want to track has the right kind of cell phone, connected to the right network, with the right service."

2.zaboravljaš da pričamo o GPS uređajima koji su u tom trenutku uključeni a ne o mobitelima bez istog.

Pa sta ako su ukljuceni kad ne salju niti mogu slati bilo sta bilo kome. Ajd procitaj malo one linkove sto sam ti dao. Prvo naucices nesto drugo ispadaces manje smijesan svojim postovima ovdje.

16 godina
logic kaže...
alien kaže...
logic kaže...

Pa sta ako su ukljuceni kad ne salju niti mogu slati bilo sta bilo kome. Ajd procitaj malo one linkove sto sam ti dao. Prvo naucices nesto drugo ispadaces manje smijesan svojim postovima ovdje.

ovdje si sve rekaoŠutim.

a ja ču ti još jednom paste-ati link jel vidim da ti pamčenje nije jača strana.

preuzeto s neta:

Zemaljska stanica za praćenje šalje orbitalne informacije glavnoj kontrolnoj stanici, kojašalje satelitima ispravljene podatke. Ti ispravljeni i egzaktni podaci o položajima nazivaju se "efemeride", vrijede do šest sati išalju se GPS-prijamnicima u obliku kodiranih informacija.

17 godina

Boze sta san svasta procita...

Dakle... GPS na mobitelima su prijemnici. Ne predajnici.

Sateliti ne salju gps "klijentu" nikakve "posebne" informacije, vec oni siju signal po ogromnoj povrsini.

I'm going woo woo

2 0 hvala 0
15 godina
bobica257 kaže...
blackalbum kaže...

I zaključak

FACEPALM

hahahah da sad se sjetio da sam gledao tu epizodu..... 

16 godina

I sad si sam sebe potukao.

Zemaljska stanica određuje poziciju satelita i satelitimašalje njihov trenutni položaj. Sateliti šalju GPS-prijamniku informaciju o tome gdje su sateliti, a ne ti, i to u obliku kodiranih informacija. Dakle s tim informacijama možeš jedino pronaći poziciju satelita, a ne prijamnika. I ne, te informacije nisu dovoljne da nađu tvoj položaj.

Dijelim časopis VIDI u PDF-u! (iz arhive, dakle svaki mjesec imam za prošli mjesec)
17 godina
neaktivan
alien kaže...
logic kaže...
alien kaže...
logic kaže...

ovdje si sve rekaoŠutim.

a ja ču ti još jednom paste-ati link jel vidim da ti pamčenje nije jača strana.

preuzeto s neta:

Zemaljska stanica za praćenje šalje orbitalne informacije glavnoj kontrolnoj stanici, kojašalje satelitima ispravljene podatke. Ti ispravljeni i egzaktni podaci o položajima nazivaju se "efemeride", vrijede do šest sati išalju se GPS-prijamnicima u obliku kodiranih informacija.

I sta sam ja pogresno rekao? Tvoj GPS uredjaj ne salje nikome nista. Koja je poenta ovog tvog posta?

17 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...

I sad si sam sebe potukao.

Zemaljska stanica određuje poziciju satelita i satelitimašalje njihov trenutni položaj. Sateliti šalju GPS-prijamniku informaciju o tome gdje su sateliti, a ne ti, i to u obliku kodiranih informacija. Dakle s tim informacijama možeš jedino pronaći poziciju satelita, a ne prijamnika. I ne, te informacije nisu dovoljne da nađu tvoj položaj.

Ajd sad malo ti mu objasnjavaj ;)

Meni dosadilo ;)

Covjek je paranoican ;)

16 godina
alien kaže...

link

a na sve ostalo sam ti dao odgovor na prvom postu:

a čuj.. vjerujem da ne mogu ako ti je GPS isključen. ali ako ti je uključen glupo je reči da ne mogu kad ti upravo oni šalju informaciju na o tome gdje jesi(mislio sam na uređaj valjda?!) na tvoj uređajNeodlučan, pogotovo kad za korištenje tih aparata korisnici daju svoje stvarne informacije pri registraciji. a i bez toga postoje načini koji če te povezati s tim uređajem što ulazi pod posao obavještajnih organizacija..

pitanje je samo kolko si im zanimljiv!!.

A jesi zaglibio. Nitko te ne može pronaći putem GPS-a. Pogotovo onog samostalnog prijamnika u automobilu koji nema nikakav primopredajnik (mobiteli imaju bar GSM primopredajnik, pa ih je moguće locirati preko baznih stanica triangulacijom).

16 godina
neaktivan

MOŽE se odrediti vaš položaj putem GPS-a....moram stati na stranu aliena jer on jedini ispravno tumači stvari svi vi ostali ste u velikoj zabludi...

Ja cu valjano argumentirati zašto je tome tako...dakle ponavljam može se odrediti vaš položaj putem GPS-a iako ima samo prijamnik isto kao što npr. HRT može odrediti položaj tv-prijamnika, tako uhvatili mog susjeda koji je iz dnevnog odnio tv u spavaću pa mislio da neće morat plaćati...ili onog dida što je čuvao ovce u gorskom kotaru i slušao onaj mali radio na baterije - kad do njega dojaše na koju tip što naplaćuje RTV pristojbu i reče: "Šta je stoko, slušaš Narodni radio, mislio si da te nećemo pronaći....da si čitao šta piše onaj alien na bugovitom forumu znao bi bolje a sad ćes hahebat!"

P.S. Imam Nokiu 5800XM i kad mi je uključen samo integrirani GPS (isključen GPS potpom. intern.) jedva nađem sam sebe, a da će me netko drugi naći...Belji se

16 godina
odjavljen
summus kaže...

MOŽE se odrediti vaš položaj putem GPS-a....moram stati na stranu aliena jer on jedini ispravno tumači stvari svi vi ostali ste u velikoj zabludi...

Ja cu valjano argumentirati zašto je tome tako...dakle ponavljam može se odrediti vaš položaj putem GPS-a iako ima samo prijamnik isto kao što npr. HRT može odrediti položaj tv-prijamnika, tako uhvatili mog susjeda koji je iz dnevnog odnio tv u spavaću pa mislio da neće morat plaćati...ili onog dida što je čuvao ovce u gorskom kotaru i slušao onaj mali radio na baterije - kad do njega dojaše na koju tip što naplaćuje RTV pristojbu i reče: "Šta je stoko, slušaš Narodni radio, mislio si da te nećemo pronaći....da si čitao šta piše onaj alien na bugovitom forumu znao bi bolje a sad ćes hahebat!"

P.S. Imam Nokiu 5800XM i kad mi je uključen samo integrirani GPS (isključen GPS potpom. intern.) jedva nađem sam sebe, a da će me netko drugi naći...Belji se

To što si napisao stoji, ali se tu radi o jako malim udaljenostima na kojima se može detektirati prijamnik. Puno manja udaljenost i s puno manjom preciznošću od triangulacije GSM signala. Uz to ne postoji nikakav način identifikacije uređaja. Ne mora čak ni biti GPS je samo antena i titrajni krug podešena na frekvenciju GPS-a.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
17 godina
neaktivan

Sto spada u domen teorije a ne prakse. TU pricamo o metrima udaljenosti a ako ti CIA dodje na 10 metara mislim da im ne treba GPS da te nadje ;)

15 godina

pogledaj kolika je rezolucije google earth,što misliš kakva je tek vojnih satelita ako te žele naći i zanimljiv si im mogu oni i bez gps-a   i mobitela,odi u šumu i pošalji obami prijetnju smrti   preko maila pa ćeš vidjeti koliko im treba da te nađu u amerikance sumnjati

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 14:45 (blackalbum).
16 godina

mislim da su @summus(kroz ironiju) i @lisac najbolje objasnili o čemu se radi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.5.2010 14:51 (alien).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

AJd dobro. Vi ste u pravu. Samo bih volio vidjeti neki relevantan link na tu vasu pricu jer mi vasa rijec niej dovoljna. Bez uvrede.

17 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

pogledaj kolika je rezolucije google earth,što misliš kakva je tek vojnih satelita ako te žele naći i zanimljiv si im mogu oni i bez gps-a   i mobitela,odi u šumu i pošalji obami prijetnju smrti   preko maila pa ćeš vidjeti koliko im treba da te nađu u amerikance sumnjati

U kojoj to sumi imas net bez moba ;)

15 godina

dobro pošalji poruku preko mobitela   ugasi ga i ostavi upaljen samo gps uređaj i dali će te naći

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
17 godina
neaktivan

Opet je kraj clanka nejasno napisan i zbunjuje....Indija i Japan imaju lokalizirani sustav satelitske navigacije,dok Rusija,EU i Kina imaju globalni sustav i ukoliko zele mogu pokriti bilo koju tocku na planetu.

dasHHa
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
blackalbum kaže...

Mislim da neki ljudi previse gledaju filmove :)

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Sam se prepucavate!

Ukratko da pojasnim ako nije jasno. GPS PRIJEMNIK prima signal od nekoliko satelita i na osnovu tih signala odredjuje poziciju. Signale koje prijemnik primi obradjuje i na osnovu njih izracunava tocnu poziciju. Znaci, GPS samo prima signal i nista ne odasilje. Kao primjer tocnosti pogledajte na sto lice satelitski telefoni. Imaju poprilicnu antenu i poprilicnu bateriju jer moraju poslati signal do satelita za sto je potrebna poprilicna snaga. GSM u drugu ruku ima max snagu od 2W sto nije dovoljno za dobacit do satelita (osim ak nemaju ogromne antene). Uvijet da bi te neko mogao locirati je da ti nesto odasiljes, ali GPS NISTA ne odasilje. Jedino sto bi GPS mogao odasiljati su "smetnje" koje proizvodi njegov prijemnik (tzv medjufrekvencije koje nastaju miksanjem signala kako bi mu se skinula frekvencija). Medjutim, te smetnje su nikakve i moguce ih je otkriti na maloj udaljenosti. Osim toga, kako bi netko znao da te smetnje pripadaju tebi? Da li u GPSu imas nekakvu karticu koja te cini jedinstvenim na svijetu? NE!

Navedena metoda koristi se za otkrivanje TVa za kojeg ne placas pretplatu. Medjutim, TV mora raditi i inkasator mora biti ispred tvojih vrata da bi znao da se radi bas o tvom TVu.

GSM s druge strane uredno odasilje i na osnovu tih podataka provider podesava snagu signala (odnosno mobitel). Naravno, ne radi se o nikakvom GPS podatku vec o fazno pomaknutom signalu na osnovu kojega se moze izracunati udaljenost od BTSa (GSM antene). Koristeci dva BTSa provider moze locirati mobitel sa tocnoscu od nekih 100m. Navedenu metodu koriste neki mobiteli kako bi glumili GPS kojeg nemaju. Na starim Ericssonima sam uredno palio info koji mi je pisao koliko sam udaljen od BTSa. Se sjeca tko?

Eto, zaboravi da te neko moze locirati ako imas GPS.

E sada, sto se tice ugradnje raznih chipova u to se bas ne bi kladio da nije tako. Nemojmo zaboraviti da telefon mora dobiti atest kako bi se mogao prodavati. Osim toga, da li kinezi proizvode svoje chipove za GSM? NE! Uredno kupuju americke chipove (npr Texas) i samo dodaju vanjsku elektroniku. Da li neko moze staviti ruku u vatru da Texas ne radi chipove po nalogu neke agencije? Price o tome da i kada ugasis mobitel on uredno radi takodje mogu biti tocne. Ako izvuces aku to je druga prica. Ali....

Znajte samo da ameri prisluskuju sve sto se prenasa elektricnim putem. Doslovce SVE! Zasto je u americi zabranjeno kriptiranje velikim kljucevima (mislim 256 bit)? Zato da agencije mogu probiti u nekom normalnom vremenu!

7 0 hvala 4
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice