Cijene računala na Bug Online

poruka: 83
|
čitano: 16.689
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Cijene računala na Bug Online".
16 godina
neaktivan
Re: Cijene računala na Bug Online

Vidi, radi se o sljedecem fenomenu.. M SAN, Asbis, Microline, Ezy i recimo veci dobavljaci opskrbljuju sve "male" webshopove..

Prodaju određeni proizvod za recimo 100 kn + pdv.. "Pametnjakovici" da bi bilo prvi na nabava.net, a od večeras i na bug online, prodaju taj isti proizvod za 99 kn, onda se pojavi jos pametniji, pa taj isti proizvod prodaje za 98 kn, pa dode treci pametan po 97 i tako unedogled... Onda naide pravi kupac i ode u trgovinu (koja ima 10 zaposlenih, koja placa najam prostora xx.xxx,xx kn, koja placa doprinose iz place, na placu i sve ostale namete da bi ova drzava zivjela) i tamo taj proizvod vidi za 110 kn+pdv, sto je u biti i realna cijena. Naravno, nabava.net kaze da to kosta 95 kn.. I sto sada... svi ostali su lopovi, a onaj pametni sa pocetka price koji nema pojma da je taj proizvod toliko srusio, zove velike dobavljače i moli dodatni rabat zato sto "su mu uvjeti loši"... I sto se desava? ljudi ostaju bez posla, on ti ne moze prodati nesto po 95 kn ako ce ga platiti sa svim troskovima 105, navodi te na drugi proizvod.. ma zlo i naopako..

Nije to ništa prema onome što tek dolazi. Sa ulaskom u eu svi će kupovati vani , većinom preko webshopova kako tek onda mislite ostati konkurentni na tržištu.

13 godina
neaktivan

ne razumijem zasto se velika vecina zali?!
pa ukoliko si iole procitao tekst mozes shvatit da nista nije "ukradeno" ili kopirano od nabave.net, nego rade u suradnji s njima!
takodjer jasno pise da je u "beta statusu" te da ce se mjenjat..

pff.. pa dajte si malo truda prije no sto isprdite takve gluposti! {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 1:17 (b4rt!mej).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Koliko sam shvatio ljudi po trgovinama dobivaju otkaze, dok drugi, poduzetniji, za to vrijeme pokreću svoj mali biznis, no kako ne trebaju zaraditi za 'gazdu' i vlasnika prostora mogu biti jeftiniji. Korisnici prođu jeftinije za tu razliku. Radi se o idealnoj situaciji kada proizvodi pojeftinjuju zbog rezanja nepotrebnih troškova. Ionako trgovci (u dugačkom lancu) uzmu više od samog proizvođača koji smišlja, konstruira, testira i proizvodi.
17 godina
neaktivan
Dakako, to se neće svidjeti onima koji gube u toj priči, no problem bi bio tek kada bi tržište stalo ili kada bi se smanjila ponuda, što se ne događa.
14 godina
neaktivan

Kak si ja zamisljam tu cijelu situaciju kod nas.

Vani u retailu proizvod dodje 500$, i tolka mu je preporucena maloprodajna. Naravno trgovac dobiva po manjoj cijeni, a proizvodjac je odredio po kojoj bi se trebalo prodavat, na neki nacin je i marzu odredio. Veliki trgovci uzmu po 3000 komada proizvoda, jer ih mogu prodati, pa naravno dobe veci rabat, i ako ostave cijenu slicnu preporucenoj, ili malo manju, na kraju ubiru puno vise love nego ovaj sta je kupio 100 komada, pa je imao zaradu od 50$ po komadu, nego ovaj sta je uzeo 3000 komada pa je na kraju imao 75$ zarade po komadu.

Kod nas ulogu velikog trgovca ima generalni zastupnik. Uzme 200 komada za cijelu Hrvatsku, naravno to je mala narudzba, rabat i nije toliki. Dalje preproda manjim trgovcima po cijenu kojoj zeli, ovi na to jos lupe marzu i PDV i ispada to sta ispada. Da ne spominjem da vrlo vjerojatno nasi uvoznici kupuju u eurima i da se jos i tu napravi razlika....

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 10:46 (xyan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozz još jednom svima!

Ja samo tvrdim, da zakonski stvari nisu regulirane kako treba. Ne kažem da xy ne smije raditi sa maržom od 0,2%. Ako mu je volja, slobodno, ali mučno je što navodi ljude na krivi trag. Npr. i kada želite dati nekome po nabavnoj cijeni, on kaže: "Da, a tamo je to 100 kn jeftinije"... I onda vi morate objašnjavati čovjeku/poznaniku/prijatelju da to nije vaša nabavna cijena, nego konstrukcija nekih tipova koji pojma nemaju čemu taj proizvod služi, a ne da ga je ikada vidio uživo.

Ja se ne mogu oteti dojmu da za svo vrijeme našeg poslovanja nismo prodali niti 5% diskova, a da klijent nije tražio ugradnju u računalo. Pomislite samo koliko njih je tražilo backup. A sada pomislite koliko to vrijeme nas kao firmu košta. A onda i ako na tom istom disku fakturirate 50kn više, preskupi ste.. Samo zato što je netko složio fiktivnu cijenu na nabava.net-u za proizvod koji nema kod sebe, za koji ce Vas vjerovatno nagovarati da uzmete nesto drugo sto njemu odgovara i sl...

Opet tvrdim, da bi zakon o trgovini morao regulirati prodaju i putem webshopova (mnogima se nece svidjeti, ali tu spada prodaja samo dostupnih artikala, objavljena cijena je stvarna cijena, naručeni proizvod se mora isporučiti i sl.). Onda cijeli koncept reklamiranja na nabava.net bi imao sasvim drugačiji učinak na tržište.

I da, meni kao "trgovcu" (od trgovine ne pokušavamo živjeti, hvala Bogu na ostalim djelatnostima) cijene u EU jako odgovaraju.. Koliko sam ja toga obišao i pregledao, biti cemo super povoljni...

0 2 hvala 0
17 godina
requests23 kaže...

Pozz još jednom svima!

Ja samo tvrdim, da zakonski stvari nisu regulirane kako treba. Ne kažem da xy ne smije raditi sa maržom od 0,2%. Ako mu je volja, slobodno, ali mučno je što navodi ljude na krivi trag. Npr. i kada želite dati nekome po nabavnoj cijeni, on kaže: "Da, a tamo je to 100 kn jeftinije"... I onda vi morate objašnjavati čovjeku/poznaniku/prijatelju da to nije vaša nabavna cijena, nego konstrukcija nekih tipova koji pojma nemaju čemu taj proizvod služi, a ne da ga je ikada vidio uživo.

Ja se ne mogu oteti dojmu da za svo vrijeme našeg poslovanja nismo prodali niti 5% diskova, a da klijent nije tražio ugradnju u računalo. Pomislite samo koliko njih je tražilo backup. A sada pomislite koliko to vrijeme nas kao firmu košta. A onda i ako na tom istom disku fakturirate 50kn više, preskupi ste.. Samo zato što je netko složio fiktivnu cijenu na nabava.net-u za proizvod koji nema kod sebe, za koji ce Vas vjerovatno nagovarati da uzmete nesto drugo sto njemu odgovara i sl...

Opet tvrdim, da bi zakon o trgovini morao regulirati prodaju i putem webshopova (mnogima se nece svidjeti, ali tu spada prodaja samo dostupnih artikala, objavljena cijena je stvarna cijena, naručeni proizvod se mora isporučiti i sl.). Onda cijeli koncept reklamiranja na nabava.net bi imao sasvim drugačiji učinak na tržište.

I da, meni kao "trgovcu" (od trgovine ne pokušavamo živjeti, hvala Bogu na ostalim djelatnostima) cijene u EU jako odgovaraju.. Koliko sam ja toga obišao i pregledao, biti cemo super povoljni...

Sori ali ovo mi ne drži vodu.

Ti tražiš da država zakonski zaštiti tvoj model poslovanja, samo zato da bi tebi bilo lakše?

Prodaja samo dostupnih artikala? Pa DELL je izgrađen na Just In Time sastavaljanju računala tek nakon narudžbe kupca, a ti bi kod nas zakonski tjerao trgovce da drže lager?

Postoje različiti poslovni modeli i različiti profili kupaca.

"Klasične" trgovine nude uslugu i podršku, a webshopovi nude samo cijenu, pa tko voli nek' izvoli.

Državi i zakonskoj regulativi tu nema mjesta, svatko se bori za svoje mjesto pod suncem na slobodnom tržištu, poanta je da kupac ima pravo odabira.

Ovo što ti predlažeš bi bilo dobro samo za trgovce, ne vidim tu nikakav benefit za kupca, jer bi izgubio mogućnost odabira cjenovno povoljnijeg modela, ako mu takav bolje odgovara.

To pokazuju i poslovni rezultati jedne "klasične" trgovine i dva predvodnika webshop ekipe (rezultati su za 2011., preuzeti s jednog domaćeg web portala):

Links - prihodi 93.616.276 kn, neto dobit 2.376.751 kn

ADM - prihodi 25.918.124 kn, neto dobit 295.087 kn

Protis - prihodi 29.647.188 kn, neto dobit 1.138.991 kn

Eto, svi se nekako snalaze, ali ipak Links ispadne veći od svih njih skupa.

To pokazuje da na tržištu ima prostora za sve modele, a kupac je taj koji odabire ono što mu u datoj situaciji najbolje odgovara.

Usporedbe radi, 2007. (valjda posljednja "dobra" godina) je pokojni HG Spot imao 395 milja prihoda i oko 11 milja dobiti.

Edit: U ovih 395 milja HG Spota su i veš mašine i usisivači, tako da podatak nije z aizravnu usporedbu s Linksom, koji dila samo IT opremu.

No pain!
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 12:40 (Rocky).
14 godina
neaktivan

wow, nejde mi u glavu kako protis (koji btw.. ima tako malu marzu i svi cendraju o tome) ima tako veliku neto dobit? ima prihoda kao ADM skoro, a 3-4x vecu neto dobit. Vjerojatno zbog razlicitih profila artikala koje ljudi kupuju u jednoj i drugoj trgovini...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
xyan kaže...

wow, nejde mi u glavu kako protis (koji btw.. ima tako malu marzu i svi cendraju o tome) ima tako veliku neto dobit? ima prihoda kao ADM skoro, a 3-4x vecu neto dobit. Vjerojatno zbog razlicitih profila artikala koje ljudi kupuju u jednoj i drugoj trgovini...

Ma dobit ti je fiktivna kategorija, to se poštima po potrebi, nemoj to uzimati kao previše relevantan podatak.

Lako moguće da se i ADM kreće u istim okvirima, samo su namjerno umanjili dobit da plate manji porez...

No pain!
14 godina
neaktivan
Rocky kaže...
xyan kaže...

Ma dobit ti je fiktivna kategorija, to se poštima po potrebi, nemoj to uzimati kao previše relevantan podatak.

Lako moguće da se i ADM kreće u istim okvirima, samo su namjerno umanjili dobit da plate manji porez...

ah ispada da su onda adm i links umanjili dobit{#}, a protis jedini posteni platio porez XD

17 godina
neaktivan
Istina je da nepostojeći artikli destimuliraju kupnju postojećih, ako su znatno jeftiniji, ali to je posao trgovaca da objasne kupcima.
16 godina
odjavljen

Znam ja za one koji kupe tek iz treće ruke. Pa, LOL, tko im je kriv.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Visak kaže...
Koliko sam shvatio ljudi po trgovinama dobivaju otkaze, dok drugi, poduzetniji, za to vrijeme pokreću svoj mali biznis, no kako ne trebaju zaraditi za 'gazdu' i vlasnika prostora mogu biti jeftiniji. Korisnici prođu jeftinije za tu razliku. Radi se o idealnoj situaciji kada proizvodi pojeftinjuju zbog rezanja nepotrebnih troškova. Ionako trgovci (u dugačkom lancu) uzmu više od samog proizvođača koji smišlja, konstruira, testira i proizvodi.

Pa situacija baš i nije idealna, jer se u slučaju kvara ili problema sa robom kupljenom kod jeftinijeg trgovca (one-man-web-shop) ispostavi da je kupac prošao skuplje, jer se trgovac pravi lud, uvjerava kupca da je oprema ispravna ili ga upućuje na slanje reklamiranog proizvoda dobavljaču tj. službenom servisu, što sve skupa (računajući i novce i izgubljene živce) ispadne puno skuplje nego odlazak do trgovine predaja neispravnog uređaja, i ponovno preuzimanje popravljenog ili novog uređaja.

Uostalom imaš po forumima dosta iskustava frustriranih kupaca koji su, računajući da će proći jeftinije, odabrali neki od gore spomenutih one-man-web-shopova.

Onaj tko razumije problematiku, nema problema sa tim zbog čega je netko skuplji, a netko drugi jeftiniji; a onaj tko se ne razumije, živi u uvjerenju da ga je klasični trgovac 'oderao', jer je na nekoj web-shop stranici vidio nižu cijenu za isti proizvod.

BTW. Prilično teško bi se: poslovni prostor, skladište, serviser, dostavno vozilo, i sl. moglo svrstati pod 'nepotrebne troškove'.

16 godina
odjavljen

"Tko razumije problematiku", daj ne prodaji maglu. I jedan trgovac s web shopom i Links s 50 zaposlenih imaju identičan postupak: vraćanje robe dobavljaču. To da se netko pravi lud, nema veze s modelom poslovanja. Samo što to u Linksa može dulje trajati zbog papirologije, skladišta i poslovnica i sl.

Što ti možeš popraviti od računala u servisu? U jamstvenom roku hardver koji ne radi (kako treba) se šalje nazad i mijenja novim, ne popravlja se. To što se kupcima uvaljuje popravljana roba, a zamjenska uzima za prodaju, samo je oblik prevare. Uostalom, ništa se ni ne može popraviti osim eventualno monitora i napajanja, mehaničkog diska (zamjena elektronike) i sl. A i to opet ide na zamjenu ako je u jamstvenom roku.

16 godina
odjavljen
http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
requests23 kaže...
Kao 'trgovac' informatičkom robom, od prvog dana poslovanja smatram nabava.net velikim "zlom"...
Uglavnom, velika večina "igrača" na nabavi.net radi mizerne prihode, dobiti su im nikakve, a do kraja su urušili taj segment tržišta.

Imaš pravo, veliko je zlo za 'trgovce' imati na jednom mjestu pregled cijena na tržištu. Ali.. samo za 'trgovce'. Vidiš, kupcima je to veliko dobro..

Osim toga, ne određje cijene nabava.net, već upravo Vi - trgovci. Nabava.net je servis - pregled cijena koje su formirali trgovci. Ako slijediš svoju logiku >> trgovci su veliko zlo..

16 godina
neaktivan

Nama je gušt uštedjeti 15% kupujući izvana ali ne pomišljamo da bi se i naši poslovi mogli outsourceati.  Onda bi jadikovali. Valjda bi se svi trebali baviti poslovima koje je nemoguće outsourceati. Dok i to ne zamjene mašine tj. roboti.  {#} Tada valja biti vlasnik biznisa, a ne mogu svi biti vlasnici. Nešto je trulo...

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.

0 0 hvala 0
16 godina
Tonći,

Ako je točan ovaj prvi dio tvog odgovora, onda ispada da su žalopojke kupaca koje su prevarili i iznervirali razni on-line shopobi čiste izmišljotine. Ne bih se baš složio sa takvim mišljenjem. Slažem se da to nema veze sa modelom poslovanja, ali isto tako onaj tko je sklon varanju kupca lakše će to učiniti putem web-trgovine, nego u klasičnoj trgovini.

Kad sam spomenuo servis, nisam mislio na servisere kakvi su bili prije 20-30 godina, nego na ljude koji mogu dijagnosticirati pokvareni dio i zamjeniti samo njega, a ne slati kompletan kompjuter ili ustanoviti da se radi o banalnoj pogrešci i "kvar " otkloniti za 5 minuta.

Web trgovina to ne može, niti ih je briga, niti to moraju financirati i zato su jeftiniji. Menu i tebi to odgovara jer se razumijemo u komojutere, ali većini to vjerojatno odgovara.
16 godina
odjavljen

Ali maxyme, servis ćeš naplatiti korisniku, u što ulazi dijagnostika. Osim ako nisi korisnicima ponudio pretplatu i vlastitu garanciju, odnosno rok besplatnog dijagnosticiranja kvarova. Recimo, dođe ti Maja u trgovinu i kaže da joj ne radi komp, ti je pitaš je li se što dogodilo, a ona kaže da je zujao pa bi prestao nakon udarca nogom u kućište. Maji, osim za novu grafičku karticu kojoj su se polomili pinovi pri udarcu i padu na dno kućišta, u trošak dodaš i 200kn dijagnostike. Ne znam nikoga tko bi Maji besplatno dijagnosticirao ili "popravio" računalo u tom ili nekom drugom slučaju.

Usluga slaganja računala također košta, a ako već košta, u to uračunaj i prvu iduću dijagnostiku. Od većine ćeš samo zaraditi. - Naravno, ako ćeš slagati konfiguraciju "besplatno", ako ćeš "besplatno" dijagnosticirati kvarove i "besplatno" dolaziti u kućne posjete i instalirati "besplatne" Windowse, a zatim sve to naplatiti prodajom grafičkih kartica s 25% marže, e onda tek praviš budaletine od konkurencije i na kraju kupaca.

Govorim hipotetski. Ne možeš pljuvati po isplativijim poslovnim modelima (koji su posve legalni) i prozivati ih, a istovremeno i sam ne muljati na druge načine. Slobodno imaj prostor i izloži 25 laptopa na police, a onda to iskoristi i reklamiraj se - mi Vam dajemo da vidite što kupujete. Nećeš privući one koji točno znaju šifre proizvoda koje žele, ali ćeš privući svakoga tko želi provjeriti monitor laptopa, tko želi probati tipkovnicu. Problem je što oni koji i izlažu stvari i drže lagere, ne daju korisnicima da ih "probaju". Koja je svrha onda izlaganja i velikog lagera, ako ionako samo može gledati sliku? Lager je za potrošni materijal: tipkovnice do 100kn, miševe do 100kn, papir, tonere i sve ostalo što se troši k'o kondomi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 19:14 (Tonči).
16 godina
Ako je Maja kupila laptop u klasičnoj trgovini, i dogodi joj se kvar u garantnom roku, dijagnostika će joj biti besplatna, ako jek kvar banalan, otkloniti ce ga odmah, ako je teži poslati na servis o svom trošku. Da je Maja isti taj laptop kupila u web-shopu, morala bi ga o svom trošku slati na ovlašteni servis i možda nepotrebno ostati bez laptopa 10-ak dana.

Ne znam iz čega si razumio da ja pljuvam po nekom poslovnom modelu, samo sam prenio iskustva ljudi sa raznih foruma, i rekao da je razlika u cijeni odraz različitih troškova (i usluge) u različitim poslovnim modelima.
16 godina
odjavljen

Zamijenio te za onog drugog. :P Sorry. No, da, ali onda čovjek mora biti voljan platiti uslugu. Ja ponekad jesam npr.

14 godina
neaktivan

Koliko vidim, jedini sam "predstavnik trgovaca", pa se osjecam prozvan od velike vecine ovdje "prisutnih".

Poanta mog pisanja je bila dati ljudima do znanja da je se racunalna oprema pocela prodavati doslovce kao kugla sladoleda. Kada budete u bilo kojem poslu i nakon sat vremena "pregovaranja" zaradite 3 kn, a na trosak skladista, trosak mogucih reklamacija, trosak placa, doprinosa i svih nameta na kojima zivi ova drzava niti ne pomislite, volio bi vidjeti vasu srecu na licu i reci, da takvo je trziste, moramo to prihatiti. Tada mozda budete pisali i drugacije.

Ali dok se ne nade barem netko s kim se moze razgovarati o postojecem problemu, koji vi naravno niti mozete niti zelite vidjeti (sto je naravno razumljivo), ja isto završavam sa prepiskom!

Pozz svima!

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Gledaj, ja te ne razumije, ispada kao da trolas. Zasto tebe brinu cijene na nabava.net? i zasto bi ti objasnjavao kupcu u svojoj trgovini zasto imas cijenu kakvu imas? Ako zeli kupit ce, ako ne, nek ode drugdje. Uostalom, tko tebi brani da uz trgovinu otvoris webshop? Da ne govorim da ces narucivati vece kolicine i dobiti rabat, a ako omogucis kupcima dobre cijene, ako ne i najbolje, i vrlo brzu dostavu, moci ces konkurirat ovim jeftinim webshopovima. ili jednostavno otovori drugu firmu, bavi se u njoj iskljucivo webshopom i orgni dio njihovog kolaca, njihovom igrom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa da, može otvoriti webshop i imati iste uvjete. Kad kupci krenu s pitanjima gdje su nestale sve fizičke trgovine, onda im se objasni. Ako budu htjeli takvu, neka prihvate nešto više cijene. Stvar je vrlo jednostavno pitanje potražnje i ponude.

14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Pa da, može otvoriti webshop i imati iste uvjete. Kad kupci krenu s pitanjima gdje su nestale sve fizičke trgovine, onda im se objasni. Ako budu htjeli takvu, neka prihvate nešto više cijene. Stvar je vrlo jednostavno pitanje potražnje i ponude.

haha, citam sarkazam u tvojim recenicama....mislio sam da uz fizicku trgovinu otvori i web shop. ili u sklopu trgovine, ili kao zasebnu firmu. Vip dere lovu i na Vip mrezi i na Tomatu. Jest da je na tomatu dobit inicijalno manja po jedinici obracuna, ali je bogami korisnicka baza zasigurno dovoljna za fino zaraditi :D

16 godina
odjavljen

Začudo, nisam sarkastičan gore. Zaista, neka otvori web shop i posluje. Mislim da i tu ima prostora s obzirom da od svih web shopova, najbolji web shop ima fizička trgovina. Valjda su jedini imali zapravo dovoljno novca da kupe kvalitetno softversko rješenje i pruže kvalitetnu uslugu.

14 godina
neaktivan

Links je najjači. Em fizicke trgovine, em webshop, em jos jedan webshop, koji nema nikakve veze s njima, samo ima gotovo identičnu stranicu, stacioniran je u zgradi Linksa, garancija je od Linksa...da dalje ne nabrajam XD. I zapravo je vrlo vjesto i pametno napraveljeno to da se konkurenciji otme dio kolača na njihovom terenu, jer su im ti isti otimali dio kolača fizičkih trgovina...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nema nikakve veze s njima? Tko? Tko još koristi isti web shop?

14 godina
neaktivan

http://www.portio.hr/

s time da se sad ponuda dosta prosirila, a u pocetku je bila identicna linksovoj. ma, ne cimaj me, kao da ti ne znas XD

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.9.2012 18:52 (xyan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mislim da je dotični samo htio naglasiti da je prosječnom, informatički neobrazovanom kupcu, teško objasniti da najniža cijena nekog proizvoda u web -shopu i trgovini nisu (i ne mogu biti) iste.

Meni osobno "najdraži" su oni koji me pitaju za savjet pri kupnji kompjutera, a žele laptop iako im nije potreban, pa kad ih pitam. 'do koliko novaca', kažu 3.000-3.500 Kn.

Moj odgovor je uvijek isti:'Bilo koji laptop, za te novce svi su podjednako loši.'

4 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice