Zašto smo debili mi koji pokušavamo objasniti da bi trebalo cjelu priču o Rimcu sagledati i na drugačiji način?
Smatram da su mnogi jako nasjeli na Rimčev PR.
Jedan komentator je htio objašnjenje zašto Rimac nije inovativan.
Pa jel on izmislio bateriju? Struju? Auto? Jeli on jedini koji gradi električne aute?
Učenici skoro svake bolje tehničke škole u HR imaju napravljen električni auto.
A da ne kažem koliko u inozemstvu ima tvrtki koje prodaju mala EV za po gradu ili kao kitove za DIY.
U Norveškoj možeš vidjeti hrpu malih EV već niz godina, vidio sam hrpetine Nissan Leafova, pa Modela S - sad su već rekorderi u kupnji Modela S u Europi, a voze se i BMW i3, Fiat 500EL, Peugeot iON itd. U svakoj ulici u Oslu vidjet ćeš hrpe EL registracija i instaliranih punjača.
A sad evo male škole kako tatine milijune dobro iskoristiti:
Za napraviti auto Concept One potrebno je:
- stakla - Lipik Glas iz Lipika,
- karbonski dijelovi - Motoplastika MAC, Zagreb
- infotainment - Xylon, Zagreb
- mehaničke komponente - napravio inženjer Zlatko Kvočić.
- vanjski dizajn automobila - Adriano Mudri, Hrvat sa adresom u Austriji
- unutrašnjost - srpski dizajner Goran Popović sa bivšim zaposlenicima talijanske Pininfarine,
- presvlačenje interijera kožom - bugarski specijalist Vilner.
Što je točno ovdje rad Mate Rimca? Znač recept je, evo Vama ekipa malo para što sam "nasljedio" od tate pa mi vi fino napravite auto, a ja ću ga sastavljati i prodavati za milijune.
A sa ostalim milijunima ću kupiti hangar u Svetoj Nedelji i tamo postaviti ogroman logo i glumatati velikog industrijalca, usput ću angažirati PR agencije koje će me "prodati" kao velikog i uspješnog inovatora. Novinare u Hrvatskoj ionako nije problem kupit, oni napišu što hoćeš za jedan ručak. Malo kasnje kad narod uvidi da sam "brand", kupit ćemo i slagati električne bicikle.
Meni osobno Rimčev "uspjeh" liči na naručivanje OEM djelova iz Kine, pa onda dobiješ Vivax televizore, King kompjutere itd.
Naravno zbog puno para sve je ljepše upakirano, pa je i time ljude lakše uvjeriti.
E sad mi ti objasni:
1. Kako je moguće da nagradu za najuspješnijeg poduzetnika dobije netko tko je prodao (možeš na prste nabrojati) 8 (osam) - još jednom O-S-A-M! automobila?
I začudo svi kupci žele ostati anonimni :)
2. Kako to da po medijima više nema npr. Vjekoslava Majetića, iz tvrtke Dok-Ing?
Njegov automobil XD (Loox) je jednostavan mali električni automobil, dosega 250km, proizvodnja mu dođe do 20.000 EUR, cijena sigurno ne bi bila preko milijun kao kod Rimca.
Sigurno bi se mogao proizvoditi u Hrvatskoj, takav bi auto mogli priuštiti i hrvatski građani, i sa takvim bi autom mogli napraviti malu revoluciju u korištenju EVa u Hrvatskoj.
E pa vjerojatno bi se moglo sve to napraviti da imaš tatine milijune i tatine političke veze, ali to nema svatko.
Hm kak je to moguče jel, pa moguče je ako si u Hrvatskoj, gdje puno toga ne valja i malo toga je na mjestu.Iz tog kuta je Rimac struja-autič je super na kubik, a ovaj "Hrvatski električni XD autič" to je šipak jer je premali i još na struju fučkaj ga.
Kad si več spomenuto Lipik Glas, oni proizvode stakla za praktički svaki superautomobil, bilo da su poznati po brzini ili nekom luksuzu.To večina ljudi uopče niti ne zna, eto Lipik Glas je staklima opskrbio i nekoliko novih autiča za najnoviji film o James Bondu.