I stvarno cemu ovo u informatickom casopisu. Da ste naveli kako se koristi, razvija, primjenjuje neka tehnologija. Dali ce postojati primjena u civilnome sektoru nakon rata, nista. S obzirom na zivotopis, opus, znanja i vjestine autora ocekivao sam puno vise
Ukrajinci katapultiraju "dabrove" na ruske ciljeve
- poruka: 182
- |
- čitano: 17.757
- |
- moderatori:
vincimus
T
Jad i čemer...

Ništa do Kamikaza.
Dronovi ih samo loše oponašaju.
Dronovi su protupješadijske mine 21.stoljeća. Sa pravom su bile zabranjene, al čujem da se i dns vraćaju.
Jest, da se u ratu razvija najbolje vojna tehnologija upravo zbog potreba rata, al isto tako kao neki drugi forumaši ne vidim potrebu za pisanjem o ratu.
Znam da dns skoro svi mediji govore o ratu, javljaju se "vojni stručnjaci" koji se razumiju u sve, samo zato kaj su to pratili na internetu, te ne mogu pretrčati 100m bez hrane iz mekića, al zato znaju da će jedna strana izvući kraći kraj i da je već milijardu puta bila pred porazom. A, kad ono nikada jači.....
Ka je.tak teško izbjegavati vojne teme i biti za mir?? I naši narodi su nažalosti imali iskustvo rata, te im to nije ništa dobroga donijelo, osim malo nekolici koji su bili isplivali.
Zaustavite rat u Ukrajini.
Tko bi ga točno trebao zaustaviti osim Rusije?
Nato je tolki agresor da rusi znaju da mogu puštat dronove po poljacima i nist se nebu dogodilo.
Gle imaš dvije opcije.
1. Rusi odluče prekinuti rat (kako da ne)
2. Zapad ne da više nikakvu pomoć Ukrajini pa ona šaptom padne u nemilost Rusa
Koju opciju kolega preferira mislim da imamo pretpostavku.
Teško da će se rat zaustaviti uskoro, golema količina oružja nalazi se s jedne i druge strane. S Ruske strane ; cijela bivša sovjetska proizvodnja i suvremeno oružje VS više od 10 godina naoružavanja Ukrajine od strane NATO zemalja, da ne govorimo o ljudskom resursu. To se sve treba potrošiti da bi rat završio. Mislim da nikakvi dogovori, diplomacija više ne može zaustaviti rat.

Europa mora u rat nemojte bit bedasti mi idemo na front a Plenkovic i Van der Lyen u bunker na sigurno nakon sto su poslali rakete i naoruzanje u Izrael da se pobije cetrdeset tisuca civila i djece.
Ja ako uzmem oruzje u ruke znan gdje idem i u koga cu pucat a vi ?
Bojte se Boga
Ne smijemo zaboraviti takvo nešto je moglo biti i bez rata i bez stotine tisuća mrtvih, a bože sačuvaj koliko tek invalida i ranjenih te uništene zemlje. Ne smijemo zaboraviti za vrijeme puča u Ukrajini 2014 , sjećate se "fak EU" izjave i dijeljenja kolača od strane Američke diplomatkinje nacistima azovcima (naravno bilo je tu i normalnih ljudi), koji su srušili tada "demokraciju" u Ukrajini, te nakon pokretanja ajmo ga nazvati "građanskog rata" između Ruskih separatista (isto ima ludih nacista) i Ukrajinaca nakon nekoliko godina rata bilo je pregovaranje između dvije zaraćene strane uz posredovanje takozvane savezničke četvorke. Pregovorima je mogla ostati Ukrajina cjelovita uz neku autonomiju u većinski Ruskim pokrajinama, te bilo je na stolu rasprava o tome, no stav "fak EU" i "Rusija nema muda napasti" je presudilo , te su pregovori propali. Rusija napada 2022. I od tada slušamo od novinara kako Rusi gube i nemaju se kako boriti osim lopatama i vešmašinama, te kako će izdržati još tri dana pa će ostati bez tih vešmašina i lopata , naspram svemogućih njemačkih i američkih neprobojih tenkova za ruske lopate i vešmašine. No činjenica je da su skoro svi neuništivi tenkovi uništeni.
I uopće ne znam čemu takvi "ohrabrujući", zdravom mozgu neshvatljivi stavovi i bezbrojni članci u novinama? Činjenica je da svaki tenk se uništi običnom kornetom , kornet probija do metar debljine čelika https://en.m.wikipedia.org/wiki/9M133_Kornet
Nije lopata ali je jeftino i djeluje.
Što se tiče ovog članka kao prvo to nisu dronovi nego bespilotne kamikaza letjelice, kao drugo kakva je to mjerna jedinica za naboj od tri kilometra. Totalno me zbunilo o čemu čitam.
No novost na bojištu nije , imaju na stotine vrsta dronova i bespilotnih letjelica te se sve svodi na iscrpljivanje neprijatelja da sa što manje uloženih resursa nanese što veću štetu neprijatelju i njegovim resursima. U ovom ratu niti druga strana ne spava , isto tako jedan dron ili bespilotna letjelica koja košta cca 20 000$ uništi Abrams tenk vrijedan nekoliko milijuna ili još skuplji patriot sustav.

Ukrajinci su zbilja postali majstori dronova. Taj tip oružja je promjenio moderno ratovanje, a u budućnosti će samo dalje napredovati. Naravno očekujem da će izniknuti i neki counter, možda u obliku jakih lasera ili sl.
Zanimljivo kako jedan ili dva drona eleminiraju sustave zračne obrane milijunskih vrijednosti. Isto kao i one makete koje su uletile u Poljsku pa su skidane sa projektilima od skoro pola milje eura.
Gle imaš dvije opcije.
I da zapad odustane od podrske Rusi jednostavno ne mogu pobjedit. Mogu zadrzat to kaj imaju i to je ti
Nisu mogli na bliskom istoku kao ni Ameri. Da ne spominjemo rat u Vijetnamu

Gle imaš dvije opcije.
I da zapad odustane od podrske Rusi jednostavno ne mogu pobjedit. Mogu zadrzat to kaj imaju i to je ti
Što nije ono Ukrajina već izgubila, prodali su pola zemlje amerima, a rusi se ne povlače sa svog dijela, oboje ameri i rusi su pobjednici.
Gle imaš dvije opcije.
Što nije ono Ukrajina već izgubila, prodali su pola zemlje amerima, a rusi se ne povlače sa svog dijela, oboje ameri i rusi su pobjednici.
Pa daj im reci onda da je gotovo i da se svi poberu sa prve crte doma
Gle imaš dvije opcije.
Koliko ja znam Zelenski je otišao Trumpu i tamo su nešto napravili iza kulisa, ono kad je Trump tražio "prirodne resurse"
Po meni to je poraz Zelenskog, a pobjeda Amerike.
Gle imaš dvije opcije.
Koliko ja znam Zelenski je otišao Trumpu i tamo su nešto napravili iza kulisa, ono kad je Trump tražio "prirodne resurse"
Po meni to je poraz Zelenskog, a pobjeda Amerike.
Ne znam. Nisam bio tamo.
Ne smijemo zaboraviti takvo nešto je moglo biti i bez rata i bez stotine tisuća mrtvih, a bože sačuvaj koliko tek invalida i ranjenih te uništene zemlje. Ne smijemo zaboraviti za vrijeme puča u Ukrajini 2014 , sjećate se "fak EU" izjave i dijeljenja kolača od strane Američke diplomatkinje nacistima azovcima (naravno bilo je tu i normalnih ljudi), koji su srušili tada "demokraciju" u Ukrajini, te nakon pokretanja ajmo ga nazvati "građanskog rata" između Ruskih separatista
Znaci prodajes Rusku propagandu. Koliko je tih Ruskih separatista bilo? Koliko je bilo u Hrvatskloj separatista Srba a koliko ih je dosilo iz Srbije i od kuda vec sve ne?
U Ukraine je bilo hrpa slobodnoih izbora od 2014 - sto se ne moze reci za Rusiju. Kakve veze isto tako ima invazija Rusa i ANEKSIJA (Da li znas sto znaci Aneksija?) sa "drzavnim udarom" ?
Da li to znaci ako je HR recimo drzavni udar - Srbija smije napasti i aneksirati Hrvatsku?
Sva sranja koja si napisao kao da ti je netko poslao dopis iz Rusije pa si tu natipkao. Rusi isto tako ne zele nikakav kompromis, zele predaju Ukraine i to je to.
Da li ima nacista u Ukraine? Ima ih kao sto ih ima u Rusiji, i kao sto ih ima u Hrvatskoj. Ultra-desna stranka je na izborima dobila manje od 1% glasova, ali ajmo to iskoristi kao izgovor za invaziju?
Evo ti video gdje Ruski vojni kaze da NACISTA - (Radi se o Alexey Yurievich Milchakov - dio je Rusich Group koja je aktivna u ratu i sudjeluje u borbama).
Da li mislis da je ovo dovoljno da ides napasti / aneksirati Rusiju?
Na samoj Ruskoj televiziji trube da su IMPERIJALISTI - (State TV expert says that Russia is imperial by its nature)
Ja ne kuzim ljude kao ti koje brane Ruse i njihovo pravo na "obranu" tako sto napadaju, ubijaju i unistavaju.
Ti si ista ona osoba koja je branila Srbe koje su ubijali po Hrvatskoj. To si to.
Vidimo sada kako se Rusija "brani" i unutar granica Poljske i Rumunjske, to je naravno isto potpuno opravadano od strane rusofila....
@Nemon drži se teme i osnove kulturnog ponašanja a ne lijepljenje etiketa. Ovaj tvoj komentar je trolanja i treba te prijaviti.
Što diraš naše komšije Srbe i uspoređuješ ih s Rusima , kakave to veze ima s temom . Želiš li reći da su Pravoslavci zli.
Isto se može naći na internetu gdje Ukrajinci govore za sebe da su i nacisti vaki naki, lijepiš gluposti i trolaš. Pogledaj malo azov postrojbu , pogledaj malo slavljenje Bandere nacističkog vođe u Ukrajini , pogledaj malo paljenje knjiga, rušenje kipova, promjene imena ulicama.
https://thumbnails.odycdn.com/card/s:1280:720/quality:85/plain/https://thumbs.odycdn.com/f00ebd028edfcef0625cc6cc5fc23599.jpg https://www.jta.org/quick-reads/in-ukraine-hundreds-march-with-torches-in-annual-tribute-to-nazi-collaborator
Demokracija u Ukrajini , hmm... Izbori već kasne , dok kod nas je i za vrijeme rata bilo izbora . Čitaj malo kako je zabranjen ruski jezik , ruska vjera , kako tuku ruske popove na mrtvo , ruske pjesme zabranjene zakonom, dok kod nas smo i u rovovima uz tHompsona slušali i "narodne", zapravo srpske pjesme.
U kojoj to demokraciji se zabranjuju pjesme i jezik nacionalnim manjinama. Za usporedbu mi i dan danas se štimamo za braću Srbe (svoju najveću manjinu) i u Hrvatskoj ih ne pozdravljamo sa Bok jer im iz nekog razloga smeta, a njihova djeca uče srpski jezik, imamo dvojezične table u mjestima gdje ih ima dosta. E to je demokraciji.

Realna situacija, 50% toga kaj traže Ameri ili rudnih dobara nalazi se na Ruskom teritoriju u Ukrajini.
Dalje znaš kaj se dogodilo na Aljasci(Tump vs Putin), ekipa se dogovorila ispod stola oko raznih prirodnih dobara.Ne Rusi neče Amerima raditi ustupke, ili kad Rusi uzmu 100% Donbasa onda če za Ukrjaince biti još teža pregovaračka situacija.Ljudi zaboravljaju, istočni dio Ukrajine je po prirodnim resursima najbogatiji teoritorij i oko toga se ratuje.
Rusi napreduju na zapad, i to praktički na dnevnoj bazi malo po malo potiskuju Ukrajince itd.
@Nemon drži se teme i osnove kulturnog ponašanja a ne lijepljenje etiketa. Ovaj tvoj komentar je trolanja i treba te prijaviti.
Što diraš naše komšije Srbe i uspoređuješ ih s Rusima , kakave to veze ima s temom . Želiš li reći da su Pravoslavci zli.
Isto se može naći na internetu gdje Ukrajinci govore za sebe da su i nacisti vaki naki, lijepiš gluposti i trolaš. Pogledaj malo azov postrojbu , pogledaj malo slavljenje Bandere nacističkog vođe u Ukrajini , pogledaj malo paljenje knjiga, rušenje kipova, promjene imena ulicama.
https://thumbnails.odycdn.com/card/s:1280:720/quality:85/plain/https://thumbs.odycdn.com/f00ebd028edfcef0625cc6cc5fc23599.jpg https://www.jta.org/quick-reads/in-ukraine-hundreds-march-with-torches-in-annual-tribute-to-nazi-collaborator
Demokracija u Ukrajini , hmm... Izbori već kasne , dok kod nas je i za vrijeme rata bilo izbora . Čitaj malo kako je zabranjen ruski jezik , ruska vjera , kako tuku ruske popove na mrtvo , ruske pjesme zabranjene zakonom, dok kod nas smo i u rovovima uz tHompsona slušali i "narodne", zapravo srpske pjesme.
U kojoj to demokraciji se zabranjuju pjesme i jezik nacionalnim manjinama. Za usporedbu mi i dan danas se štimamo za braću Srbe (svoju najveću manjinu) i u Hrvatskoj ih ne pozdravljamo sa Bok jer im iz nekog razloga smeta, a njihova djeca uče srpski jezik, imamo dvojezične table u mjestima gdje ih ima dosta. E to je demokraciji.
Namjerno izostavljaš bitnu činjenicu...mi smo to sve napravili (postali dobri) ohoho godina nakon dobivenog rata.
Od 1990-2000 jebali smo mater svim Srbima i definitivno nismo slušali njihovu muziku jer da si to slušao u bilo kojem dijelu Hr bio bi propucan....tak da stari kakaš na veliko.
U Hr su održani izbori kada je proglašeno primirje...a u Ukrajini još nije proglašeno (svakodenevno se roka po Ukrajini) a u ustavu im je navedeno da nema izbora dok traje ratno stanje..... tak da i tu kakaš
I ovo za jezik kaj pišeš je tipična Ruska propagadna.
Ono o čemu se ne priča - Januković je 2012. zatro ukrajinski jezik i nacionalni identitet Ukrajine, uveo je zakon kojim se manjinama (čitaj Rusima) omogućava korištenje isključivo njihovog jezika u školama, državnim institucijama (sudovi, bolnice, škole.....svugdje).
Naravno zakon je nasilno uveden jer gotovo i nije bilo javne rasprave uz žestoko protivljenje.
Usporedbe radi - kako je u Rusiji, zakon iz 2005. proglašava ruski jezik obveznim na cijelom teritoriju Ruske Federacije, dok lokalni (etnički) jezici – iako nominalno dozvoljeni – u praksi jedva preživljavaju. U mnogim republikama (npr. Tatarstan, Baškortostan), lokalni jezici se više ne mogu učiti obvezno u školama, jer je Moskva to zabranila. To nije “zaštita ruskog jezika” nego brisanje drugih identiteta pod krinkom jedinstva.
I onda su Ukrajinci tek 2018. ukinuli zakon. I što kaže na to istočna navijačka tribina? Sigurno si pročitao da je i to jedan od razloga invazije jer su Ukrajinci ukinuli ruski jezik. E nisu nego su ukinuli nakaradni zakon, a razlika je nebo i zemlja.
Ruski zakon o jeziku iz 2005.:
1. Ruski jezik je službeni na cijelom teritoriju Rusije i obvezan u svim državnim institucijama.
https://www.prlib.ru/en/history/619295
2. Lokalni (manjinski) jezici su nominalno dozvoljeni, ali u praksi gube prostor i postaju izborni u školama.
https://journals.sagepub.com/doi/10....49041231156039
3. U republikama poput Tatarstana i Baškortostana nastava na manjinskim jezicima više nije obavezna, što smanjuje njihov značaj.
https://www.culturalpolicies.net/cou.../russia-4-1-8/
4. Mnogi smatraju da se pod krinkom „jedinstva“ na ovaj način marginaliziraju etničke manjine.
https://www.posle.media/article/envi...s-vs-ethnicity
Lp i pozdravi svoju braću Srbe.
Izbori su se ipak održavali iako je RH bila u aktivnom sukobu, jer je država smatrala da je demokratski legitimitet važan i da izbori mogu funkcionirati i pod otežanim uvjetima.
Da slušale su se narodne , možda ne u tvom rovu. A mladež na veliko u kafićima nakon rata i prije 2000-te, možda zato što je kao bilo zabranjivano.
Da. 8. kolovoza 2012. g. predsjednik Viktor Janukovič potpisao je zakon „O načelima državne jezične politike“ (poznat i kao Kivalov‑Kolesnichenko‑zakon). Taj zakon je dodijelio ruskom jeziku status „regionalnog jezika“ u onim administrativnim jedinicama gdje je ruski bio dominantan, čime je omogućio njegovu upotrebu u javnim institucijama, školama i medijima na tim područjima. Dakle nije uveden na državnoj razini kao što ti navodiš. I tu ja tebi mogu reći da sereš ;)
Zakon je kasnije, 2014. g., proglašen neustavnim i poništen od strane Ukrajinskog ustavnog suda.
Zelenski aktivirao ustavnu zabranu o glasanju dok je ratno stanje nakon invazije Rusije, a može biti takvo stanje još 10 ili 30 godina. To mu čak i Tramp prigovara.
Pa većinom je u školama izborni jezik manjinski, tako je i kod nas , kao i u Rusiji, što si se o tome raspisao. No po tvom upisu je zatrt manjinski jezik u Rusiji.
Čuj možemo ovako trolati temu dok nas ne opomene ili blokiraju , i u svoju obranu nisam započelo kavgu. Više neću pisati o ovome i možemo se vratiti temi slobodno. Možemo se samo moliti da rat što prije stane , ne samo radi ljudi tamo što ginu bezveze a neće ni jedna strana pobijediti niti za 10 godina ako se ne dogodi čudo. Nego i što mi već na veliko osjećamo posljedice rata a bit će i gore , čuj moj posao jako trpi i na rubu je 🕊️

Izbori su se ipak održavali iako je RH bila u aktivnom sukobu, jer je država smatrala da je demokratski legitimitet važan i da izbori mogu funkcionirati i pod otežanim uvjetima.
Da slušale su se narodne , možda ne u tvom rovu. A mladež na veliko u kafićima nakon rata i prije 2000-te, možda zato što je kao bilo zabranjivano.
Da. 8. kolovoza 2012. g. predsjednik Viktor Janukovič potpisao je zakon „O načelima državne jezične politike“ (poznat i kao Kivalov‑Kolesnichenko‑zakon). Taj zakon je dodijelio ruskom jeziku status „regionalnog jezika“ u onim administrativnim jedinicama gdje je ruski bio dominantan, čime je omogućio njegovu upotrebu u javnim institucijama, školama i medijima na tim područjima. Dakle nije uveden na državnoj razini kao što ti navodiš. I tu ja tebi mogu reći da sereš ;)
Zakon je kasnije, 2014. g., proglašen neustavnim i poništen od strane Ukrajinskog ustavnog suda.
Zelenski aktivirao ustavnu zabranu o glasanju dok je ratno stanje nakon invazije Rusije, a može biti takvo stanje još 10 ili 30 godina. To mu čak i Tramp prigovara.
Pa većinom je u školama izborni jezik manjinski, tako je i kod nas , kao i u Rusiji, što si se o tome raspisao. No po tvom upisu je zatrt manjinski jezik u Rusiji.
Čuj možemo ovako trolati temu dok nas ne opomene ili blokiraju , i u svoju obranu nisam započelo kavgu. Više neću pisati o ovome i možemo se vratiti temi slobodno. Možemo se samo moliti da rat što prije stane , ne samo radi ljudi tamo što ginu bezveze a neće ni jedna strana pobijediti niti za 10 godina ako se ne dogodi čudo. Nego i što mi već na veliko osjećamo posljedice rata a bit će i gore , čuj moj posao jako trpi i na rubu je 🕊️
Mogu opet replicirati ali vidim da ide to u nedogled.....Ok, slažemo se da se ne slažemo i tu stajemo.
Da saznamo kako su dobacili jednoga do centra zga ni to nebi bila vijest a kamoli ovo. Klikbejt?
Zasto ne bi vukao usporedbu sa "Što diraš naše komšije Srbe i uspoređuješ ih s Rusima , kakave to veze ima s temom . Želiš li reći da su Pravoslavci zli."
Po tvojoj logici isto tako nisu niti svi u Ukraine NACISTI jer si nasao dva 0.01% ljudi koje kazu da jesu. Imas i u Hrvatskoj ljudi koji ce reci da su NACISTI - sto sada - treba nas aneksirati?
Da demokracija je u Ukrajini x1000 veca sobzirom da je Putin na vlasti sada vec kolik 25+ godina? Kakva je to uopce usporedba? Kako uopce mozes pricati o "E to je demokraciji." i braniti Rusiju u isto vrijeme?
Ruski jezik nije zabranjen, to je izmisljotina. Ruska (pravoslavna vjera) vjera nije zabranjena. Zabranili samo samo crkve koje su bile pod FSB-om.
Ti ajde malo citaj pa vidi FACTS sto je zabranjeno a sto nije, a u medjuvremenu evo ti jedan video iz Rusije gdje muska osoba ne moze protestirati sa PRAZNIM papirom - i odmah su ga uhapsili - ali to je valjda demokracija po tebi?
https://www.youtube.com/watch?v=TbzV1it1YPY
Od svega sto si napisao odgovori mi samo jedno pitanje.
Ako HRVATSKA zabrani Srpski jezik (recimo ako pricas SRPSKI JEZIK da ides u zatvor, onak full ekstrem) - da li mislis da je ovo dovoljno da Srbija napadne Hrvatsku i aneksira sve? (I da nas proglasi NACISTIMA jer 1% Hrvata su NACISTI).
Da li to podrzavas ili ne?

Ti si taj koji trola. Tema je UKR dronovi - a ti si napisao sto?
"3.) kompromis i podijela uz milijun mogućih varijacija.
Ne smijemo zaboraviti takvo nešto je moglo biti i bez rata i bez stotine tisuća mrtvih, a bože sačuvaj koliko tek invalida i ranjenih te uništene zemlje. Ne smijemo zaboraviti za vrijeme puča u Ukrajini 2014"
Znaci nisi napisao nista o dronovima, poceo si o "za vrijeme puča u Ukrajini" - kakve veze to ima sa bilo cime?
Ti si PRO-RUS - siris lazi i njihovu propagandu. Isto tako si uzasno lose informiran i pises gluposti.
Naprimjer: https://en.m.wikipedia.org/wiki/9M133_Kornet
Kakve je to glupa usporedba sa FPV dronovima? Kornet moze ici 3+ KM i to je to - dok FPV-ovi mogu ici i do 40+ (a neki i dalje ovisi o setup-u). Kornet ima svoju ulogu, ali FPV-ovi (i slicni dronovi) imaju drugaciji use case.
Uglavnom puno so toga nasrao a kada ti ljudi odgovore, sve sto pises ide ti kroz EGO. Napisi cinjenice a ne gluposti i propagandu.