Ma nije moguće.
Ma nije moguće.
Ah te devalvacije i nedostatak radne snage
Ove priče o fuziji već pomalo postaju sprdačina i zajebancija. I to skupa sprdačina.
Desetljećima pričaju "evo samo što nije".
Ne kažem da nekad u budućnosti neće biti, ali nekako mi se čini da ta budućnost neće tako skoro doći.
isplativa fuzija u reaktorima će zažvjeti kad rajmak vrati 180 miijuna, kao donaciju za škole, vrtiće, ceste, postdestruktivnu obnovu ... i kad riješe neke sitnije fizikalno-zakonske zločestoće. eo, samo što nije
Dok ja dočekam ITER, izgledati ću kao moj avatar. Dakle, fuzija je i dalje 30 godina udaljena od nas, a ma koliko mi žurili razmak ostaje isti. Kako narod kaže, puno babica - kilavo dijete, samo što je ovo dijete jako skupo.
Mda.
A kad sam ja pred koju godinu napisao na jednoj od srodnih tema, na kojoj se u zvijezde kovao navodni štrumfastični xyz-ti po redu proboj u istraživanju, da je to beskonačno ulupavanje sredstava koje uopće ne garantira da bi komercijalne fuzijske elektrane bile izvedive...
Ovo i dalje stoji:
Fusion reactors: Not what they’re cracked up to be - Bulletin of the Atomic Scientists (thebulletin.org)
ITER is a showcase ... for the drawbacks of fusion energy - Bulletin of the Atomic Scientists (thebulletin.org)
A sad vi stručljaci nastavite s litanijama o fisijskim nuklearnim elektranama čiju gradnju zli zeleni blokiraju
dok vrli moderator ne zatvori temu kad netko pokaže kakve se sve gluposti i neistine tamo lupetaju.
Tvoj susjed bi mogo imati, ti ne. Ovo ignoriranje ljudske prirode i 10 000 godina povijesti je fascinantno.
Tvoj susjed bi mogo imati, ti ne. Ovo ignoriranje ljudske prirode i 10 000 godina povijesti je fascinantno.
Mjenjaš temu kolega. U usporedbi sa sranjima koje kupujemo je trošak za isteaživanje fuzije ništa. A kamoli kad pogledaš koliko teošimo za ratovanje. To je sve.
Kontrolirana nuklearna fuzija pokušava se ostvariti već nekih 70 godina. Manje je trebalo za ostvarivanje supersoničnog leta nakon prvog letuckanja braće Desno.
Mjenjaš temu kolega. U usporedbi sa sranjima koje kupujemo je trošak za isteaživanje fuzije ništa. A kamoli kad pogledaš koliko teošimo za ratovanje. To je sve.
Nemam ništa protiv financiranja istraživanja fuzije, ali ti argumenti tipa da se sve pare iz vojske prebace u znanost nemaju veze sa realnošću.
Garantiram ti da država daje puno manje para za fiziku nego recimo za raznorazne udruge.
Nemam ništa protiv financiranja istraživanja fuzije, ali ti argumenti tipa da se sve pare iz vojske prebace u znanost nemaju veze sa realnošću.
Garantiram ti da država daje puno manje para za fiziku nego recimo za raznorazne udruge.
Bitno je samo da troškovi za znanost i nisu nešto kad se stavi u kontekst potrošačkih navika društva kao cjeline a kamoli u kontekst potrošnje za vojsku, ili druge stvari na koje država troši kako kažeš. Općenito miljuni i miljarde za znanost su jedva istisnuta sredstva i predstavljaju sitniš u odnosu na ostalo. Treba li izdvajati za vojsku i naoružanje je druga tema. I da bace pare, da ništa ne bude na kraju od fuzije - koga briga pogledaju potrošačke navike, od brodova sa kontejnerima punih govanceta koje prevoze sa drugog kraja svijeta do bošica i cipela od 20k eura itd. Evo kćer mi je pokazala na mob rabljenu bošicu jedne marke, cijena 50K eura...