Paprika....orao pao...orao pao.... 😂
Da kompa, 4g varira strašno, no ajmo biti optimisti i tehnički sagledati 5g kada dođe na frekve sa kojih su maknuli TV. Nekako mi se čini da će tada i najgori 5g biti daleko brži i stabilniji nego današnji osrednji 4g ( 50 - 300 Mbps ).
Znaš dobro da i bakar varira, a neki bu prije dočekali Godota nego optiku... A optika je vezana uz lokaciju dok 5g ide kud i ja.... 😄
Ne, baš tam neće.
Na tom dijelu spektra ima svega par kanala, i to maksimum 20 MHz, tak da ti je to max 100 Mbps.
5G je "drugačiji" jedino po uporabi spektra od 300 GHz, tam kanali mogu biti i po 100 MHz i više, pa se onda dobiju i dobre brzine.
Ali opet, onda moraš biti na manje od kilometra udaljenosti od bazne stanice, i ne smije biti nikakva prepreka između, a i bazne stanice moraju imati optičku vidljivost da bi mogle slati podatke u backbone mrežu, ili dopeljati optičku nit do njih, a kad si već dopeljao nit onda je bolje postaviti neki wifi hotspot i biti virtualni operater (mislim da terakom to radi), jer s wifijem imaš puno bolju pokrivenost, samo kaj je broj kanala ograničen za wifi čak i više, ali se da iskemijati
Ili, budući da je onda optika blizu, porazgovarati sa susjedima ako neki ima na svojem posjedu hepovu banderu da dozvole da stave optiku (obično tu šteka, premda hep već desetljećima masovno miče bandere s privatnih posjeda, ali nekad je neizbježno pa ljudi ne dobiju optiku zbog umišljenih susjeda).
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)