Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19? zaključana tema

poruka: 8.491
|
čitano: 1.053.445
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?".
16 godina
odjavljen
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Bitanga kaže...

Da, nakon nekog vremena. Kod Covida je problem što kad počneš primjećivati bolesne oko sebe već si moguće zaražen i proširio si ga dalje. 

A s obzirom kako se pandemija i dalje širi i raste, pričica ti pada u vodu, jer ljudi očito nisu dugoročno promijenili ponašanje nego samo kratkoročno, a to nije bilo dovoljno.

Ne govorim o tome da se to događa kad čovjek primjećuje bolesne u kojima je u kontaktu, već općenito kad poraste broj ljudi u njegovoj okolini, makar on nije bio u kontaktu sa zaraženima.

Visak kaže...

Da bi pričali o modifikacijama pravila prvo treba usvojiti samo pravilo.

Ovo što ti pričaš je prva godina medicine, a on ne shvaća ni srednjoškolsku matematiku. Odnosno ne želi shvatiti.

Slažem se, ali ipak mislim da je potrebno što češće ponavljati ono što je, kako ti kažeš, prva godina medicine, a često promakne i stručnjacima koji su projicirali milijune zaraženih u Hrvatskoj u manje od mjesec dana...

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
8 godina
juice21 kaže...
Damir22 kaže...

Nesto ja ne kuzim ovu koronu....

Dakle, dosao junior iz skole s blagom temperaturom, popio sirup, temperatura nestala.

Kako je u nasoj mahali tih dana bio povecani broj zarazenih, zovemo doktora, dobijemo uputnicu za testiranje. Klinac se testira, sutradan popodne zovu da je pozitivan, i moramo svi u izolaciju.

Ajde ok... neka nas.

I sad hlapimo u izolaciji jos par dana, niko nema nikakve simptome, nismo bolesni, cak ni klinac, osim taj dan temperaturu vise nije ni imao, niti bilo kakve druge simptome.

Ok, znam da djeca to lakse podnose, sire zarazu, nemaju simptome i slicno, ali dali je moguce da se nitko nije zarazio od njega, ili da smo takve srece da nas troje ustvari jesmo zarazeni, ali nemamo apsolutno nikakve simptome?

Pravo ne kontam....

Ne kontaš da nas *ebu?

Blago tebi

Pa to sam i rekao - netko nekog yebe....

Dali je moguce da se klinac negdje zarazio - naravno da je. Dali je moguce da ima toliko blage simptome, da su oni prakticki nepostojeci. Naravno da je.

Dali je moguce da je ukucane zarazio, i da oni isto tako imaju nepostojece simptome - naravno. Moguce je i da nas nije zarazio jer smo vec ionako zarazeni, ili smo ne znajuci prebolili, pa se opet ne mozemo zaraziti.

Samo, previse je tu mogucnosti, ma koliko sve bilo moguce, da bi bas sve vrijedile u jednoj jedinoj recenici, pa sam zato i rekao - ne kontam ja tu nista.

Children Shouldnt Play with Dead Things
16 godina
Hazar kaže...

U zadnjih cca mjesec dana sam jebo na prvom dejtu (bez maske), bio na kućnom partiju od 15-20 ljudi, isto bez maske, idem redovito u teretanu, nitko ne nosi masku, bio na raznim košarkama i nogometima i ništa mi nije i ne znam da je ikom s kim sam bio u kontaku. Ti se zbuksaj i ako ovo potraje još 5 godina, a bože moj, bolje bunker nego riskirat. Kao korona i kad preboliš imaš dugotrajne posljedice, smanjuje životni vijek itd., svašta sam čuo. Reci pušaču da prestane pušit jer će si produžit životni vijek, budi ti rekao od nečeg se mora umrijet hehe. Reci nekom tko jede previše slatkog da si tako ugrožava zdravlje, reci svim onim debelima i onima koji se premalo kreću da moraju promijenit navike ako žele biti dulje zdravi i dulje živjet, baš me zanima kako će ti odgovorit. Ljudi rade svakakva sranja i ugrožavaju si zdravlje svaki dan, ne znam tko bi želio živjet u sterilnim uvjetima. Sad će mi visak reći, ali nezdrava prehrana, cigarete i slatko nije zarazno. Nije znam, ali znači još gore, sam možeš promijenit navike i nitko ne može utjecati na tebe, i opet, ljude boli briga i samo nastavljaju po svom. Ja se eto zdravo hranim, vježbam, nisam bio na bolovanju godinama, e pa ja si dozvoljavam da riskiram s koronom, ne bojim je se ako ju dobijem, ak dobijem i budem imao problema, sam sam si kriv. Onaj tko se boji da bi mu mogla stvorit probleme, nek naručuje izvana, nek radi od doma, nek izbjegava ljude koliko može, isto kao što ja izbjegavam nezdravu hranu i nastojim bit što više u formi. Nisam bio opterećenje tom našem zdravstvenom sustavu ne pamtim i vjerojatno neću bit još neko vrijeme, nema na čemu.

Kolko ti imaš godina kad ne razumiješ osnovnu stvar. Slobodno ti riskiraj samog sebe, ali ovdje se radi o tome da se ljude i upozorava da se odgovornije ponašaju radi drugih. A partiji i hrpe kontakata bez maski trenutno nisu odgovorno ponašanje.

BTW, dvoje frendova, jedna ženska maratonac koja se isto "zdravo" hrani, drugi lik isto sportaš, su najebali od korone isto kao i ja, možda i više (12 dana kreveta). Tako da se ja ne bih puno hvalisao da te ne bi iznenadilo.

Idem sad na kavu.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
10 godina

Isto tako mozes rec i za obratnu situaciju, dakle ja sam imao simptome no nisam se bio testirati jer su svi bili oko mene pozitivni, ako su svi oko mene pozitivni a nakon par dana i ja dobijem simptome, onda necu ic stojat u redu na test i zarazit ljude kad su sanse da imam 90+%. Nazvao epidemiologe, rekli mi da ako se necu testirati moram bit 21 dan u izolaciji, bio sam i par dana vise.

Dok opet znam ljude koji su se cijepili i sad misle da su slobodni od svakog oblika zaraze i hodaju posvud taman i ako im i nije najbolje. Cjepivo moze dat osjecaj lazne sigurnosti, a vidjeli smo nekoliko puta da niti je u potpunosti efektivno niti garantira da ne mozes druge zarazit.
Tako da sve ide u oba smjera.

Battlelog: D3lBoy-00
16 godina
D3lBoy kaže...

Isto tako mozes rec i za obratnu situaciju, dakle ja sam imao simptome no nisam se bio testirati jer su svi bili oko mene pozitivni, ako su svi oko mene pozitivni a nakon par dana i ja dobijem simptome, onda necu ic stojat u redu na test i zarazit ljude kad su sanse da imam 90+%. Nazvao epidemiologe, rekli mi da ako se necu testirati moram bit 21 dan u izolaciji, bio sam i par dana vise.

Dok opet znam ljude koji su se cijepili i sad misle da su slobodni od svakog oblika zaraze i hodaju posvud taman i ako im i nije najbolje. Cjepivo moze dat osjecaj lazne sigurnosti, a vidjeli smo nekoliko puta da niti je u potpunosti efektivno niti garantira da ne mozes druge zarazit.
Tako da sve ide u oba smjera.

Da, tako je i frend, nije se išao testirati kad je obolio jer su mu kolege u firmi bili pozitivni.

Onda kad mu je žena obolila 2 mjeseca kasnije, nije se ni ona išla testirati da ne bi muž morao opet u izolaciju jer nije bio prijavio da je bolestan. I tak, jedna laž povlači drugu. :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
16 godina
neaktivan
Hazar kaže...

U zadnjih cca mjesec dana sam jebo na prvom dejtu (bez maske), bio na kućnom partiju od 15-20 ljudi, isto bez maske, idem redovito u teretanu, nitko ne nosi masku, bio na raznim košarkama i nogometima i ništa mi nije i ne znam da je ikom s kim sam bio u kontaku.

Dakle mjera se ne držimo, a to što nam broj zaraženih raste uz propisane mjere kojih se ne držimo je dokaz da mjere ne funkcioniraju. A ako ne funkcioniraju ne trebamo ih se držati. I tako u krug.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
12 godina
protjeran
Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

Znate kaj? Prestanimo se toliko brinuti za druge i sve bu ok. Očito je da se godinu dana pokušavamo brinuti za druge,a te iste druge boli ona stvar za druge. Smiješno je da se godinu dana laprda, preserava, troše milijarde, bogati postaju bogatiji, struka i vodstvo krše sve što nama nameću, štopaju se isporuke cjepiva, stvara se kaos oko banalnih stvari, sve je ispolitizirano, tmurno, na sve načine se pokušava u ljudima izazvat osjećaj krivnje, izmišljaju se sojevi, oni koji se cijepe su i dalje isti kurac ko i oni koji se nisu cijepili, ispiranje glava sa ponavljajućim člancima iz žutila, onaj tupavi narativ šund i režimskih televizija, one polupismene retardirano jadne reklame i kampanje na televizijama i novinama... a sve to da se nas zaštiti od nas samih! Stvarno smo kao ljudska vrsta dotakli dno morala, poštovanja, zdravog razuma i suosjećanja.

8 0 hvala 0
8 godina

Neznam, ja sam oduvijek ucio da se peru ruke prije jela, da ne diras prljavim rukama usta, da kad dodjes iz trgovine operes ruke, da se ne unosis nekom u facu i pljujes po njemu, kad kasljes da stavis ruku....

Pa mi je blesavo takve reklame gledati na televiziji....

Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina
Damir22 kaže...

Neznam, ja sam oduvijek ucio da se peru ruke prije jela, da ne diras prljavim rukama usta, da kad dodjes iz trgovine operes ruke, da se ne unosis nekom u facu i pljujes po njemu, kad kasljes da stavis ruku....

Pa mi je blesavo takve reklame gledati na televiziji....

Sad znaš, al ovog čovjeka su otjerali u ludnicu i smrt prije 150 godina kad se usudio nešto tako predložiti

https://en.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

Sigurno su mu svi srali "šta ti hoćeš od nas, da ruke peremo stalno, jesi ti normalan, pusti nas da živimo, moje prljave ruke, moj problem".

12 godina
Oce mi objasnit netko di je nastala obicna gripa. Ili vise ne postoji. Pogledao sam onu doktoricu nadu jurincic i slusao kresimira miska. Ljudi pametno zbore, vise ljudi umire od straha nego od korone. Ili npr. moji susjedi cc 80 godina bili su bolesni i umru i uzrok smrti je korona. Moze li se to krivotvorit, ko ce ispitivat to. Sumnjivo je to jako. Ili terase pune, a u lidlu moram nosit masku jer se na terasi ne mogu zarazit, svjez zrak i tako to. Ovo je moj zadnji post o koroni jer sam vec otupil od svega 🙄

0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
goran022 kaže...
Oce mi objasnit netko di je nastala obicna gripa. Ili vise ne postoji. Pogledao sam onu doktoricu nadu jurincic i slusao kresimira miska. Ljudi pametno zbore, vise ljudi umire od straha nego od korone. Ili npr. moji susjedi cc 80 godina bili su bolesni i umru i uzrok smrti je korona. Moze li se to krivotvorit, ko ce ispitivat to. Sumnjivo je to jako. Ili terase pune, a u lidlu moram nosit masku jer se na terasi ne mogu zarazit, svjez zrak i tako to. Ovo je moj zadnji post o koroni jer sam vec otupil od svega 🙄

Gripa ti je manje zarazna, a ovime cime sprecavamo koronu (maskama i smanjenim kontaktom) jos bolje zaustavlja i gripu.

14 godina
goran022 kaže...

Ha eto meni je objašnjeno da je gripa manje zarazna i da mjere kojima se pokušava usporit koronu još učinkovitije djeluju protiv gripe. Na pitanje zašto to onda ne radimo svaku zimu (sezonu gripe) još nisam dobio neki suvisli odgovor. Bilo je gadnih sezona gripe, kada bi se dobro opteretio zdravstveni sustav i kada je dosta ljudi izgubilo život, i eto da se uvedu ovakve mjere svake godine u tom nekom razdoblju spasili bi se mnogi životi i zdravstvene ustanove bi radile u boljim uvjetima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.4.2021 17:46 (Hazar).
14 godina
neaktivan
Hazar kaže...
goran022 kaže...

Ha eto meni je objašnjeno da je gripa manje zarazna i da mjere kojima se pokušava usporit koronu još učinkovitije djeluju protiv gripe. Na pitanje zašto to onda ne radimo svaku zimu (sezonu gripe) još nisam dobio neki suvisli odgovor. Bilo je gadnih sezona gripe, kada bi se dobro opteretio zdravstveni sustav i kada je dosta ljudi izgubilo život, i eto da se uvedu ovakve mjere svake godine u tom nekom razdoblju spasili bi se mnogi životi i zdravstvene ustanove bi radile u boljim uvjetima.

Možda zato jer bi se svi ljudi pobunili da u zimskim mjesecima svake godine moraju nositi maske

3 godine
protjeran
Možda jer maska nema baš nekog smisla, kao i sterilni uvjeti.
Life is meant to die. Accept your fates.
16 godina
Caustic kaže...

Reci to kirurzima u operacijskim salama. Cijeli život su u krivu, budale.

8 godina
Ja se jos uvijek potiho nadam da je ova korona samo uvod u jednu finu zombie apokalipsu...

Jedva cekam. ;)

Doduse, vecina ljudi su vec postali zombiji, korona zombiji, no jos se ne gleda blagonaklono na tamanjenje istih, pa cekam legalizaciju
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.4.2021 20:40 (Damir22).
Moj PC  
4 1 hvala 0
3 godine
protjeran
Pod maska mislim na klasičnu masku(ona zelenkasta) te maske koje su čisto radi toga da imaš neku masku(npr. maska od prozirne plastične folije).
Te maske nisu niti će bit namijenjene za zaštitu od virusa(može se bez problema disati kroz masku).

Uz to, te maske (zelene) su jednokratne. Neka digne ruku onaj tko malo malo mijenja tu masku. Tko je lud davati pare, ne?
Do sada nisam upoznao osobu koja ima masku mlađu od tjedan dana.

A kirurzi koriste N95(?) masku.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.4.2021 22:02 (Caustic).
16 godina
Caustic kaže...
Pod maska mislim na klasičnu masku(ona zelenkasta) te maske koje su čisto radi toga da imaš neku masku(npr. maska od prozirne plastične folije).
Te maske nisu niti će bit namijenjene za zaštitu od virusa(može se bez problema disati kroz masku).

Uz to, te maske (zelene) su jednokratne. Neka digne ruku onaj tko malo malo mijenja tu masku. Tko je lud davati pare, ne?
Do sada nisam upoznao osobu koja ima masku mlađu od tjedan dana.

A kirurzi koriste N95(?) masku.

Znači bolje ništa nego nešto? Zapanjujuća mi je vaša logika.
Ni N95 nije 100% zaštita, pa eto, ipak treba i pomaže.

13 godina

Nude nam u firmi cijepljenje biotech cjepivom. Imamo 2 tjedna da se odlucimo i nemam pojma jel bi ili ne. Ne znaju tocno ni koliko si zasticen ni hoces moc okolo putovat gdje hoces i cini mi se da imaju vise pitanja nego sto znaju odgovora. Mislim da cu ipak preskocit i mozda se odlucit iduce godine dok oni jos malo prikupe informacija.

3 godine
protjeran
Nemoj
3 godine
protjeran
Ako bolje pročitaš prvi post odakle si mi krenuo odgovarati, možeš vidjeti da piše da nije neka zaštita (zelene jednokratne maske i sve ostale "maske").
16 godina

ako se mora birati između (adezeju bitnog samo za statistiku, da se mogu hvaliti kako su "spasili narod", iako ih boli q za ikoga osim sebe) cijepljenja i učlanjivanja u adezeja (što štiti od svega, čak i odgovornosti a posebno od kvocijenta inteligencije većega od 80), za cijepljenje imam želudac. ipak, najsigurnije je držati se svih distanci, higijene, mjera i nemjera, ne vući vraga za rep i biti strpljiv. sve u svoje vrijeme. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
5 godina
Bitanga kaže...
Caustic kaže...

Kirurzi prvenstveno nose maske radi bakterija koje su višestruko veće (do 5 mikrona) u odnosu na viruse (sars cov12 u prosjeku 0.12 mikrona) i u tom slučaju su maske dostatna zaštita kako pacijent na stolu ne bi pokupio sepsu čim doktor kihne... Kirurška maska je samo za ukras kada su u pitanju virusi... 

N95 je maska koja može imat visoku efikasnost filtriranja, al samo ako na lice sjedne kao zalivena, ako ima samo malo slobodnog prostora između lica i maske jednako je dobar (skuplji) ukras kao i kirurška... 

KLIK

Kome se ne da čitati cijela čitaba teksta, zaključak:

"The wide variation in penetration levels for room air particles, which included particles in the same size range of viruses confirms that surgical masks should not be used for respiratory protection. The wide variation in filtration performance for submicron size particles can be reduced by setting standard penetration levels for surgical masks using a more aggressive test procedure for submicron aerosols (e.g. charge-neutralized particles at the MPPS, higher flow rates, etc.)."

Ovo je ujedno i razlog zašto su fore tipa "gripe nema jer nosimo maske" totalne gluposti,  sama infuenza je u prosjeku veličine 0.18 microna i tek je nešto malo veća u odnosu na sars cov2, a opet dovoljno mala da je kirurška maska i dalje samo ukras... 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 5:51 (NoDe31).
16 godina
NoDe31 kaže...
Bitanga kaže...
Caustic kaže...

Kirurzi prvenstveno nose maske radi bakterija koje su višestruko veće (do 5 mikrona) u odnosu na viruse (sars cov12 u prosjeku 0.12 mikrona) i u tom slučaju su maske dostatna zaštita kako pacijent na stolu ne bi pokupio sepsu čim doktor kihne... Kirurška maska je samo za ukras kada su u pitanju virusi... 

N95 je maska koja može imat visoku efikasnost filtriranja, al samo ako na lice sjedne kao zalivena, ako ima samo malo slobodnog prostora između lica i maske jednako je dobar (skuplji) ukras kao i kirurška... 

KLIK

Kome se ne da čitati cijela čitaba teksta, zaključak:

"The wide variation in penetration levels for room air particles, which included particles in the same size range of viruses confirms that surgical masks should not be used for respiratory protection. The wide variation in filtration performance for submicron size particles can be reduced by setting standard penetration levels for surgical masks using a more aggressive test procedure for submicron aerosols (e.g. charge-neutralized particles at the MPPS, higher flow rates, etc.)."

Ovo je ujedno i razlog zašto su fore tipa "gripe nema jer nosimo maske" totalne gluposti,  sama infuenza je u prosjeku veličine 0.18 microna i tek je nešto malo veća u odnosu na sars cov2, a opet dovoljno mala da je kirurška maska i dalje samo ukras... 

1. Virusi ne lete po zraku iz usta kao nezavisne čestice

2. Ni ne trebaju biti 100% efikasne da bi bile korisne

3. "Yeah, science!"

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 9:25 (Bitanga).
3 godine
protjeran
Virus ti dođe zajedno s kapljicom, padne na masku, kapljica ishlapi, virus ostane na masci....
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 12:56 (Caustic).
16 godina
Caustic kaže...
Virus ti dođe zajedno s kapljicom, padne na masku, kapljica ishlapi, virus ostane na masci....

Ključno je "ostane". Nije niti virus jedini u toj kapljici pa kad nestane vode ostane i hrpa drugih čestica. Molekule međusobno reagiraju, spajaju se... Jedan ili dva virusa nisu dovoljna da se zaraziš. Stotine parametara ima u cijelom tom modelu, ali ključni je "razumjevanje" kojeg većina ljudi ovdje nema.

Radi se o načinu kako ublažiti/usporiti/zaustaviti pandemiju, dok neki ne vjeruju niti da postoji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 15:35 (Bitanga).
3 godine
protjeran
Ne ostane zadugo. Virus ("čestica") je manja od 5um, možeš ju bez problema uvući preko maske. Maska dobrim dijelom pusti tvoj dah van, barem ja još nisam vidio da mi se kondenzat skuplja u/na masci.

Pogotovo ako ju "redovno" mijenjaš kao što većina ljudi radi.
Upravo zbog toga sve pada u vodu kao i mjera da kafići rade kraće - ljudi prije otiđu na kavu i stvori se još veći problem(imam dva kafića i restoran ispod stana).
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 15:35 (Caustic).
16 godina
Caustic kaže...
Ne ostane zadugo. Virus ("čestica") je manja od 5um, možeš ju bez problema uvući preko maske.
Pogotovo ako ju "redovno" mijenjaš kao što većina ljudi radi.
Upravo zbog toga sve pada u vodu kao i mjera da kafići rade kraće - ljudi prije otiđu na kavu i stvori se još veći problem(imam dva kafića i restoran ispod stana).

Alo, nije priča crno bijela - ne pada SVE u vodu. Pričamo o statistici, vjerojatnosti, i 10% sporije širenje zaraze je bolje, nego 0% sporije.

Kraći rad kafića je čisto radi toga da pijana ekipa ne ostaje po birtijama. Kave se ne piju u 22h. To što će se ti ljudi negdje drugdje družiti je opet priča za sebe, ali manje će se proširiti u zatvorenom krugu prijatelja, nego u otvorenoj birtiji s velikom cirkulacijom ljudi.

BTW, moj buraz i frend su pokupili covid upravo u birtiji. Na svu sreću buraza je frend na vrijeme upozorio pa nije išao starcima na ručak kao što je to radio svaki dan prethodnih 10 godina. Da mu je frend budala kao neki ovdje, tko zna što bi bilo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 15:41 (Bitanga).
3 godine
neaktivan

Koje su opcije cjepiva u nas od ovih ?

Rna:
Pfizer*

Moderna*

Adenovirus vector:
Sputnik V
AstraZeneca*
Johnson & Johnson
Convidecia

Inactivated virus vaccines:
Sinopharm (BBIBP)
CoronaVac
Covaxin
Sinopharm (WIBP)
CoviVac

Protein subunit vaccines:
EpiVacCorona
RBD-Dimer

Može li neki review nuspojava ako se netko cjepio?

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2021 15:56 (ccc2002).

0 0 hvala 0
3 godine
protjeran
Kafić je kafić pa opet ne možeš samo kavu popit. Ako ne kužiš post, pročitaj ga opet i malo uključi kliker.

Bitange koje piju i loču po kafanama se skupe kasnije pa loču vani.
Ekipa koja loče po birtjama je uži krug, doslovno. Jer je dobra vjerojatnost da se znaju odavno.

Btw. Tvoj brat je vidio kako korona skače na njega dok je bio u kafiću ili je to bubnio kao i ti tih 10% koje spominješ?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice