EU želi ukinuti skočne prozore za pristanak na poh

poruka: 21
|
čitano: 3.660
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "EU želi ukinuti skočne prozore za pristanak na poh".
17 godina

jh*bali ih ti internet kolačići (ne znam za vas, no osobno sam se naklikao k'o idiot tih idiotarija), GDPR-i, neodvojivi čepovi, savinute pod točno definiranim kutem banane u reklamama, naljepnice s popisom alergena i nutritivnim sastavom vina, klasifikacija AI sustava prema stupnju rizika... i još hrpetina gluposti.
Prvo trate vrijeme i pare da to izreguliraju, pa onda opet na reviziju tih regulativa... prokleti birokrati! Dok ostatak svijetak napreduje i razvija se, EU troši vrijeme i resurse na pi*darije

Moj PC  
21 6 hvala 2
6 godina

Te jebene prozorčiče koji isjaču iz paštete je trebalo dokinuti još jučer. Al evo može i danas..samo da više ne moram na svakoj stranici klikati "Ne slažem se s jebeno ni sa čim"! 

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
Re: EU želi ukinuti skočne prozore za pristanak na
Instaliraj si ekstenziju "I don't care about cookies"
17 godina
Po defaultu bi trebalo biti da se ne skupljaju kolačići. Zla baba Ursula se petlja gdje god može napraviti štetu ljudima

1 0 hvala 0
15 godina
Chayy kaže...

Te jebene prozorčiče koji isjaču iz paštete je trebalo dokinuti još jučer. Al evo može i danas..samo da više ne moram na svakoj stranici klikati "Ne slažem se s jebeno ni sa čim"! 

Mozda da se jednom slozis bi ti sacuvalo pristanak u kolacic pa te vise nebi pitalo? Just saying :D

9 godina
Popup gdje kaze da stranica koristi kolacice i samo jedna tipka za prihvatiti te kolacice je cista implementacija EU regulative i tu se prihvacaju oni najnuzniji kolacici.
Kad stranica da opciju da pogasis sve kolacice koji nisu strogo nuzni jednim klikom je isto implementacija EU regulative gdje vlasnik stranice postuje korisnika.
Kad moras sam pogasiti milijun stvari jednu po jednu stavku na popupu za kolacice jer su po defaultu upaljeni je tehnicki primjena te iste regulative, ali na nacin da vlasnik stranice pokusava na silu natjerati korisnika da prihvati svo moguce i nemoguce spijuniranje.
Po meni ovo trece treba biti strogo zabranjeno i po defaultu samo najnuzniji kolacici mogu biti prihvaceni jednim klikom, a ne sva ergela kao sto je to sada slucaj.

8 0 hvala 1
13 godina

Isprobajte za Firefox ili Chrome ili Brave add on koji se zove I don't care about cookies miče sva upozorenja o cookijima

https://chromewebstore.google.com/detail/i-dont-care-about-cookies/fihnjjcciajhdojfnbdddfaoknhalnja?pli=1

Super Maria su stvorili Japanci,Talijan je a govori Engleski, kompanija mu ima urede u Americi, trči kao Ruski atletičar i skuplja novčiće kao Židov! Ne budimo rasisti budimo kao Mario!

0 0 hvala 0
17 godina

Uvijek je netko drugi kriv, ali bas drugi, a tebi uvijek EU. Zasto mora stranica dijeliti moje podatke s 10000 drugih tvrtki? Da se s time prestane nebi bilo kolacic spama jer problem nisu obavijesti o kolacicu, problem je to sto te netko stalno stalka, prati, spijunira, nadzire i profilira putem njih.

Zasto bug.hr treba skoro 1000 privola prije nego otvoris stranicu? Zasto bug.hr dijeli moje podatke stotinama "poduzetnika"? To je problem, a ne obavijest o kolacicu koji je pokusaj legitimizacije kradje privatnih podataka kroz rupe u zakonu. Lajes na krivo drvo.

Meni osobno smetaju kamere za brzinu i mislim da ne sluze nicemu iz vise razloga, ali nisu kamere tu jer se narod vozi sporo nego zato jer se vozi brzo. Tak i kolacici ciji je spam simptom bolesti, a ne sama bolest.

Ideja s kolacicima je bila dobronamjerna, kao i ovo s cepovima, GDPR i ostalo sto si naveo, ali glavni problem je sto je sve to polumjera i performativni cirkus kad u startu netko sabotira i lobira da EU zakoni budu mlohave cune. No zato treba stalno revidirati i postrozavati sto je lakse nego donijeti nesto iz nule. GDPR je trebao biti strozi i u potpunosti zabraniti izvlacenje podataka van EU/drzave, bez mogucnosti privola vec samo po sili zakona, ako zakon ne trazi nema spremanja podataka. Nepotrebnu plasticnu ambalazu je trebalo u potpunosti zabraniti onda nisu ni cepovi vise problem jer je sad svima ocito cepovi i slamcice nisu jedini problem za akumulaciju plastitke u testisima i mozgu. Koristenje kolacica za pracenje treba u potpunosti zabraniti jer zasto google, facebook i slicni trebaju znati skoro svaku stranicu koju sam ja posjetio?

EU nije dovoljno radikalna jer uvijek netko zeli nekome ugoditi, a to nije dobro za same gradjane.

Linux, Arch Linux.
17 godina
tokyu kaže...
Kad moras sam pogasiti milijun stvari jednu po jednu stavku na popupu za kolacice jer su po defaultu upaljeni je tehnicki primjena te iste regulative, ali na nacin da vlasnik stranice pokusava na silu natjerati korisnika da prihvati svo moguce i nemoguce spijuniranje.

Ovakve stranice samo zatvorim i nađem istu informaciju na nekoj drugoj stranici.

Gledam te!
11 godina
Ante kaže...

Uvijek je netko drugi kriv, ali bas drugi, a tebi uvijek EU. Zasto mora stranica dijeliti moje podatke s 10000 drugih tvrtki? Da se s time prestane nebi bilo kolacic spama jer problem nisu obavijesti o kolacicu, problem je to sto te netko stalno stalka, prati, spijunira, nadzire i profilira putem njih.

Zasto bug.hr treba skoro 1000 privola prije nego otvoris stranicu? Zasto bug.hr dijeli moje podatke stotinama "poduzetnika"? To je problem, a ne obavijest o kolacicu koji je pokusaj legitimizacije kradje privatnih podataka kroz rupe u zakonu. Lajes na krivo drvo.

Meni osobno smetaju kamere za brzinu i mislim da ne sluze nicemu iz vise razloga, ali nisu kamere tu jer se narod vozi sporo nego zato jer se vozi brzo. Tak i kolacici ciji je spam simptom bolesti, a ne sama bolest.

Ideja s kolacicima je bila dobronamjerna, kao i ovo s cepovima, GDPR i ostalo sto si naveo, ali glavni problem je sto je sve to polumjera i performativni cirkus kad u startu netko sabotira i lobira da EU zakoni budu mlohave cune. No zato treba stalno revidirati i postrozavati sto je lakse nego donijeti nesto iz nule. GDPR je trebao biti strozi i u potpunosti zabraniti izvlacenje podataka van EU/drzave, bez mogucnosti privola vec samo po sili zakona, ako zakon ne trazi nema spremanja podataka. Nepotrebnu plasticnu ambalazu je trebalo u potpunosti zabraniti onda nisu ni cepovi vise problem jer je sad svima ocito cepovi i slamcice nisu jedini problem za akumulaciju plastitke u testisima i mozgu. Koristenje kolacica za pracenje treba u potpunosti zabraniti jer zasto google, facebook i slicni trebaju znati skoro svaku stranicu koju sam ja posjetio?

EU nije dovoljno radikalna jer uvijek netko zeli nekome ugoditi, a to nije dobro za same gradjane.

Upravo tako. Ali opet, nitko se ne drži cookie policy-a koji prikazuju. Kao eksperiment sam uzeo najgore clickbait, ragebait smeće u hrvatskom internetskom prostoru - index.hr. Odabrao sam ne slažem se sa ničim kod popout prozora i nakon par minuta evo rezultata:

Znači naseru tracking cookie i ad cookie iako sam opt-outao.

Jedino rješenje je čišćenje svega nakon nekog vremena, preporučljivo nakon gašenja browser-a.

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 12:51 (Entry Point).
9 mjeseci
sirka666 kaže...
Instaliraj si ekstenziju "I don't care about cookies"

Nije updateana godinu dana, radi probleme na nekim stranicama. Valjala je dok je autor, inače hrvat, to održavao, sada je prodano Avastu, koliko je "dobra" ekstenzija, vidi se na ocjenama i komentarima...

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 13:10 (KTM).
15 godina
Ante kaže...

Aha, znači rješenje je još više birokracije iz EU? 😂

EU je sama sebi stvorila pakao s obavijestima o kolačićima jer je umislila da može mikroupravljati internet skočnim prozorima i ritualom privola. Rezultat? Totalni birokratski placebo koji ništa ne štiti, a živcira sve.

Problem nije "premalo regulacije", nego upravo suprotno. Što je više EU regulacija, to je problem veći za sve građane EU. Ako ti s druge strane treba država dadilja kako bi ti zakonski regulirala svaku sitnicu, onda problem nije u stotinama "poduzetnika", nego u tvojoj vjeri u birokratskog Mesiju. Samo oprezno sa željama, jer ovim tempom Bruxelles će ti sljedeće regulirati koliko zraka smiješ udahnuti dnevno.

16 godina
devotion kaže...
Ante kaže...

Aha, znači rješenje je još više birokracije iz EU? 😂

EU je sama sebi stvorila pakao s obavijestima o kolačićima jer je umislila da može mikroupravljati internet skočnim prozorima i ritualom privola. Rezultat? Totalni birokratski placebo koji ništa ne štiti, a živcira sve.

Problem nije "premalo regulacije", nego upravo suprotno. Što je više EU regulacija, to je problem veći za sve građane EU. Ako ti s druge strane treba država dadilja kako bi ti zakonski regulirala svaku sitnicu, onda problem nije u stotinama "poduzetnika", nego u tvojoj vjeri u birokratskog Mesiju. Samo oprezno sa željama, jer ovim tempom Bruxelles će ti sljedeće regulirati koliko zraka smiješ udahnuti dnevno.

EU stiti tebe od poduzetnika koji zele svaki moguci bit informacije iscupat sa tvog racunala / tableta / mobitela / sata.

Ne zelis EU birokraciju? Ok, onda ce svi tvoji podaci bit dostupni svima i prodavat ce se dalje.

Kako ne razumijes tako osnovni koncept, ako nema zakona, onda je anarhija i idemo u kameno doba.

4 godine
Streetpunk kaže...

Isprobajte za Firefox ili Chrome ili Brave add on koji se zove I don't care about cookies miče sva upozorenja o cookijima

https://chromewebstore.google.com/detail/i-dont-care-about-cookies/fihnjjcciajhdojfnbdddfaoknhalnja?pli=1

To sranje mi je prije dvije godine zadalo tešku glavobolju.

Na nekoliko web stranica pri ispisivanju naloga za kupovinu nije mi dozvoljavalo popuniti sve podatke. 

Odem na drugi preglednik bez te ekstenzije i sve ok. Taj preglednik bez te ekstenzije, opet sve ok.

Inače, ta ekstenzija ne blokira kolačiće, već ih sve propušta. Tako je pisalo nekada na stranicama tog autora.

No, po mome slučaju dalo bi se zaključiti da je ekstenzija ipak pokušala nešto brljati po kolačićima, možda nešto ne propustiti i evo sranja.

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.9.2025 14:43 (Zaporožac).
17 godina
Ante kaže...

sam sebi si dao ispravan odgovor - besmisleno je to sve dok nema prave provedbe.

15 godina
passat kaže...

EU stiti tebe od poduzetnika koji zele svaki moguci bit informacije iscupat sa tvog racunala / tableta / mobitela / sata.

Ne zelis EU birokraciju? Ok, onda ce svi tvoji podaci bit dostupni svima i prodavat ce se dalje.

Kako ne razumijes tako osnovni koncept, ako nema zakona, onda je anarhija i idemo u kameno doba.

Problem je u tome što u praksi EU ne štiti korisnike od korporacija. Umjesto toga, dao im je farsu od sustava privole koju su marketinški i razni online igrači sretno prihvatili. Rezultat? Skočni prozori za kolačiće na koje svi slijepo klikću, dok Facebook, Google i ostali i dalje znaju o nama više nego što mi znamo o sebi.

S druge strane ta ista EU birokracija gura Chat Control, prijedlog koji bi otvorio vrata masovnom skeniranju privatnih poruka i slabljenju E2E enkripcije. Pod krinkom "zaštite od zlih korporacija" EU zapravo cilja na potpuni nadzor svojih građana. Ako to nazivaš zaštitom, onda je Orwellova "1984." postala naš priručnik s uputama, a ne upozorenje.

Nije stvar u "bez zakona = anarhija", već u "previše loših zakona = iluzija zaštite i stvarni gubitak privatnosti". Nitko nije protiv zakona, ali jesam protiv lažnih nametanja upakiranih kao "briga za korisnika".

9 godina

cookiji su kao problem, a činjenica da android, iOS i windowsi šalju cijelu silu privatnih podataka u svoje data centre nikog ne zabrinjava...

3 1 hvala 0
15 godina
bruno1026 kaže...

cookiji su kao problem, a činjenica da android, iOS i windowsi šalju cijelu silu privatnih podataka u svoje data centre nikog ne zabrinjava...

Pa što? Znaš li uopće razliku između prikupljanja anonimiziranih podataka uz pristanak/obavijest (differential privacy) i prodaje osobnih podatka bez odobrenja trećim stranama? Ako ti je to svejedno onda vjerojatno ne shvaćaš što znači kad EU, pod krinkom "zaštite" djece, građana, gura chat control i masovno skeniranje privatnih poruka. Shvaćaš li uopće da je to kraj enkripcije, privatnosti i početak pravog nadzora?

9 godina

Ništa od prikupljenih podataka s androida ili windowsa nema nikakav utjecaj na rad samog uređaja, a nijedan korisnik ne može isključiti prikupljanje. Anonimni ili ne, ne želim da se prikupljaju.

Ako netko pametan želi reći  da ne moram koristiti android ako mi se ne sviđa, apsolutno se slažem, jednako tako nitko ne mora korisiti niti jedan chat poput whatsappa ako uvedu Chat 2.0 kontrolu ili kako se već prijedlog zove, imate golube pismonoše.

15 godina
bruno1026 kaže...

Ništa od prikupljenih podataka s androida ili windowsa nema nikakav utjecaj na rad samog uređaja, a nijedan korisnik ne može isključiti prikupljanje. Anonimni ili ne, ne želim da se prikupljaju.

Ako netko pametan želi reći  da ne moram koristiti android ako mi se ne sviđa, apsolutno se slažem, jednako tako nitko ne mora korisiti niti jedan chat poput whatsappa ako uvedu Chat 2.0 kontrolu ili kako se već prijedlog zove, imate golube pismonoše.

Android i Windowsi su izbor, Chat Control nije. S Chat Controlom nema izbora, jer će ti država imati uvid u sve poruke i svu komunikaciju, te ukinuti enkripciju. A to tvoje "neću nikakvo prikupljanje podataka" zvuči lijepo, ali svaki složeni sustav mora prikupljati bar minimum podataka da bi radio ispravno online.

17 godina

Usput i apsurd kategorije 'legitimate interest' koja nebi smjela postojati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice