'Društvene mreže nisu razlog za pandemiju anksiozn

poruka: 22
|
čitano: 2.847
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "'Društvene mreže nisu razlog za pandemiju anksiozn".
10 godina

Izuzetno mi je drago da je objavljen ovakav tekst koji ima novi pristup problematici koja se pojavljuje ne samo kod tinejdžera, već i ostalih dobnih skupina. Nakon što se izvrtio COVID s izolacijama, potres, priče o ratu u Ukrajini i atomskim bombama, djeca su se dosta promijenila i nažalost kolektivno se po školama vidi to kao zločestoća kod djece i to je jedan loš i generalizirajući stav koji stvara krivi pristup problematici anksioznosti i ostalim problemima djece, od depresije do stresa, a da ne spominjem da su nažalost i nastavnici doživjeli razne promjene u svom ponašanju. Ovaj tekst daje novi pogled na cjelokupnu situaciju i zaključak koji se može, kako već spomenuh, primijeniti i na ostale dobne skupine.

Nažalost, situacija u Hrvatskoj nije bila i još uvijek nije ništa bolja nego u ostatku svijeta, a reakcija naših stručnih službi išla je u smjeru tajenja podataka o broju pokušaja suicida i samih suicida kako druga djeca ne bi dolazila na ideju da svoje probleme rješavaju i sama suicidom:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/na-sjednici-saborskog-odbora-o-mentalnom-zdravlju-djece-i-mladih-tijekom-pandemije-i-potresa-30-vise-djece-u-psihijatrijskom-tretmanu-broj-pokusaja-samoubojstava-djece-u-godinu-dana-narasta/

https://zadarskilist.novilist.hr/novosti/timovi-za-psiholoske-krizne-intervencije-sve-cesce-u-skolama/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kekin-za-index-za-50000-djece-sa-psihickim-problemima-imamo-37-kreveta/2523208.aspx

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kekin-mnogo-djece-ima-probleme-s-mentalnim-zdravljem-po-pomoc-moraju-u-zagreb/2609452.aspx

Kada će se otvoreno i kod nas progovoriti o ovoj problematici, možda će i rješavanje problema ići puno brže i efikasnije, a nastavnicima dati novu perspektivu na ponašanje djece.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 9:00 (Thinker).

1 0 hvala 1
6 tjedana
Re: 'Društvene mreže nisu razlog za pandemiju anks
Svaka ćas, odlična analiza u tekstu 🙏

Na tragu @tinkerovog komentara napisat ću da ono što se događa u našoj os. školi se nikad nije događalo i postaje sve gore svakom generacijom. Uvijek je bilo bullying pojedinaca ali ovi današnji... ne smijem o detaljima ali roditelji od bullija ništa ne mogu, niti poduzimaju. Škola (ravnatelj) zataškava, učitelji ignoriraju probleme, roditelji bezobrazni. Sve češće djeca imaju psihičkih problema i moraju kod psihologa.

Kako sve više živimo u državi "blagostanja" postajemo sve više divlji zapad i uskoro ćemo imati ubojstva po školama kao u SADu.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 10:52 (Sirotanovic).

2 0 hvala 1
6 godina

Društvene mreže , beskonačni "scroll" ažurnih vijesti, beskonačni "swipe" kratkih video zapisa, igrice, sigurno imaju nekakvog utjecaja što su ljudi doslovno "prišiveni" za mobitele.

Senzorna deprivacija, a ona izaziva anksioznost,

slika se pomiće, skrola, svajpa, sajd-skrola, ako nije tako,  onda je statična, i nije privlačna.

Kao i u kockarnicama, mračna prostorija, i nekakav poticaj, tamo šansa, ovdje lajk i subscribe ili bodovi, ista stvar.

Primjetite sliku članka, koju je vjerojatno AI izabrao, to su djeca u tami prišivena za ekrane.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.12.2024 11:45 (gpd).

5 0 hvala 0
10 godina

Povodom današnje tragedije u Zagrebu ponovo skrećem pažnju na ovaj članak. Teške greške se po školama rade kroz traljav pristup psihičkim i psihološkim problemima djece, a nažalost čak i roditelji doživljavaju svoju djecu samo kao zločestu, često propuštajući priliku za nekakav dublji razgovor o problematici pojavljivanja zločestoće. I tako, kako sam i naveo, anksioznosti, depresije i stresovi ostaju skriveni ispod "zločestoće". Sada će se opet raspravljati i filozofirati o uzrocima i motivima umjesto da se zavrnu rukavi i da se s djecom poradi malo stručnije.

https://www.vecernji.hr/zagreb/drama-u-skoli-u-preckom-ucenik-nozem-napao-uciteljicu-i-ucenike-1824893

R.I.P. jadno dijete koje nije nikome ništa skrivilo. Nadam se da će se svi ozlijeđeni brzo oporaviti.

Evo i najnovijeg članka pa zaključak donesite sami, da ne ispada da ja nesuvislo trkeljam gluposti:

https://www.24sata.hr/news/majka-napadaca-on-je-bio-na-lijecenju-doktor-ga-je-hladno-pustio-da-mi-brinemo-o-njemu-1022937?24sata_ref=frontpage-home

Evo jedne izjave na tragu ovog o čemu pišem:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/psiholoska-komora-vazno-je-na-vrijeme-prepoznati-i-reagirati-na-mentalne-teskoce/2626269.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 14:39 (Thinker).

2 0 hvala 0
6 godina

Jel imaju uopće škole danas dežurne učenike, i nekakvo krizno postupanje.

Što ono ako je zračna uzbuna, požar, potres, napad, dojava bombe, što se radi? gdje djeca odlaze, tko ih odvede i gdje?

jer trebali bi to imati, malo to stegnuti, postrožit

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 18:24 (gpd).

0 0 hvala 0
11 godina
gpd kaže...

Jel imaju uopće škole danas redare, nekakvo krizno postupanje.

Što ono ako je zračna uzbuna, požar, potres, napad, dojava bombe, što se radi? gdje djeca odlaze, tko ih odvede i gdje?

jer trebali bi to imati, malo to stegnuti, postrožit

je, nešto su malo vježbali nakon potresa i na tome je, čini mi se, stalo...

16 godina
gpd kaže...

Jel imaju uopće škole danas redare, nekakvo krizno postupanje.

Ovakve stvari mogu (donekle) prevenirati zaštitari ili policija. Nikakvi redari.

Druga stvar je ovo ostalo - tome služi edukacija nastavnika i vježbe.

6 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 18:23 (gpd).
16 godina
gpd kaže...
Old Iggy kaže... 

Ovakve stvari mogu (donekle) prevenirati zaštitari ili policija. Nikakvi redari.

Druga stvar je ovo ostalo - tome služi edukacija nastavnika i vježbe.

Svaka škola mora imati redare. Ili ekvivalentnu hi-tech tehnologiju , koja obavlja iste funkcije.

Redar je tu da otključa vrata kad netko od roditelja dolazi na sastanak, zapiše tko je i kada došao, a posjetitelj se mora potpisati,  pozove učitelje ako je nešto. i ostale funkcije.

Redari tu ne služe ničemu.

Na stranu što ni nemaju nekakva prava, nema ni para za dedicirane redare, kamoli bilo što "high-tech", što god to bilo.

Ovo, evidencija, simo - tamo ne služi ničemu posebno, to nekad rade klinci, nekad pomoćno osoblje...

6 godina

.

16 godina
gpd kaže...
Old Iggy kaže... 

Redari tu ne služe ničemu.

Na stranu što ni nemaju nekakva prava, nema ni para za dedicirane redare, kamoli bilo što "high-tech", što god to bilo.

Ovo, evidencija, simo - tamo ne služi ničemu posebno, to nekad rade klinci, nekad pomoćno osoblje...

Od kud si ti ako smijem pitati? Vidim da nisi iz Hrvatske, svatko ko je prošao osnovno školstvo u hrvatskoj ili bivšoj jugi, zna tko su redari.

Iz Zagreba.

Osnovna u bivšoj jugi, moja djeca u Hrvatskoj. Bio ja redar nebrojeno puta, moja djeca isto. Ali danas to u istoj školi rade čistačice.

6 godina

.

0 0 hvala 0
11 godina
Old Iggy kaže...

Iz Zagreba.

Osnovna u bivšoj jugi, moja djeca u Hrvatskoj. Bio ja redar nebrojeno puta, moja djeca isto. Ali danas to u istoj školi rade čistačice.

svi smo nekad u Jugi bili redari na ulazu osnovne škole bar jednom (ili bar većina nas) - i da, nije se moglo pustit svakog jer su vrata bila zaključana (zvalo se nastavnika ili nekog starijeg u slučaju dolaska nepoznate osobe)

ako se dobro sjećam, vrata osnovne škole se nisu otvarala ni za vrijeme odmora - nije se moglo/smjelo izlaziti iz škole ni za vrijeme nastave ni za vrijeme odmora (bar u našoj osnovnoj)

u srednjoj (HR početkom 90ih) ista situacija s dežurnim učenicima na vratima škole osim što se uredno pod odmorom smjelo izaći pred školu (ulazna vrata su u tom vremenu bila širom otvorena i bez kontrole - no srećom nije bilo incidenata)

6 godina

.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 19:01 (gpd).
16 godina
60nine kaže...
Old Iggy kaže...

Iz Zagreba.

svi smo nekad u Jugi bili redari na ulazu osnovne škole bar jednom (ili bar većina nas) - i da, nije se moglo pustit svakog jer su vrata bila zaključana (zvalo se nastavnika ili nekog starijeg u slučaju dolaska nepoznate osobe)

ako se dobro sjećam, vrata osnovne škole se nisu otvarala ni za vrijeme odmora - nije se moglo/smjelo izlaziti iz škole ni za vrijeme nastave ni za vrijeme odmora (bar u našoj osnovnoj)

u srednjoj (HR početkom 90ih) ista situacija s dežurnim učenicima na vratima škole osim što se uredno pod odmorom smjelo izaći pred školu (ulazna vrata su u tom vremenu bila širom otvorena i bez kontrole - no srećom nije bilo incidenata)

Mi nismo nikad imali takvo što - vrata su bila otključana (i danas moraju biti radi sigurnosti), glavna zanimacija je bilo zvonjenje i rješavanje problema zvoniti minutu ranije radi onih koje ispituju ili kasnije radi onih koji pišu testove. Ako bi netko došao jedino je bilo pitanje kuda se ide i treba li pomoć.

Ni danas nije bolje - kod jednog djeteta sam u školu uvijek ulazio kako mi se htjelo, nisu ni imali portu, kod drugog je uvijek bar dvoje odraslih na porti. O ovome zaključavanju da ne pričam - negdje zaključavaju da ne izlaze (pod odmorom), negdje da ne ulaze (pod satom)...

11 godina

Klinka mi ide u tu školu, ja sam išao u tu istu školu pred 25 godina. Nedavno sam išao ranije po nju za vrijeme nastave, ušao sam kroz vrata ko da idem iz dnevne u kuhinju. Mi smo imali tad dežurne učenike redare i vrata su bila zaključana za vrijeme nastave. TAD u to jebeno doba kad nije bilo ovakvih sranja na svakom ćošku. Danas sam isto išao po nju ali zbog ove tragedije Ovo danas se dogodilo kat ispod njegog razreda, par metara zračne linije. Ne mogu ni ne želim uopće zamišljati kako je tim roditeljima danas. Škola Prečko je ak se ne varam bila prva OŠ koja je imala razred sa djecom sa posebnim potrebama, većinom hiperaktivci, ADHD i delikventna djeca bez čvrste ruke u obitelji. Zvali smo ih specijalci, C razred. Oni su onda bili nekoliko bullya, hašomana u 7. i 8. razredu ali se znao red i djeca su SVA poštovala nastavnike i nekih se i bojala. 

Kako se vremena mjenjaju...

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 17:44 (gocc01).

3 0 hvala 0
6 godina

sad kad kažeš dežurni učenik, i meni je poznato, ne znam od kud mi naziv redar. možda smo mi kao djeca tako njih nazivali.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2024 19:01 (gpd).

0 0 hvala 0
15 godina

Redar je učenik koji briše ploču i nosi imenik/dnevnik. Ne mogu se sjetiti je li to zaduženje bilo samo tijekom jednog dana ili cijelog tjedna povjereno učeniku. I onda se učenici tog razreda izmjenjuju. Redom, kako su u imeniku popisani. A dežurni je onaj učenik koji dežura u tzv. holu škole i zvoni za početak i kraj školskog sata. Tu su se učenici izmjenjivali svaki dan. Ali čini mi se od 5 razreda, pa na više. Tako je bilo kada sam ja išao u OŠ prije 17 godina.

EDIT: Čak mi se čini da je, što se tiče dežuranja, bilo pravilo da jedan učenik dežura do velikog odmora, a nakon toga drugi učenik.

EDIT 2: Redar se birao svaki tjedan.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2024 8:22 (Izzy).
Moj PC  
2 0 hvala 1
6 godina
Izzy kaže...

Redar je učenik koji briše ploču i nosi imenik/dnevnik. Ne mogu se sjetiti je li to zaduženje bilo samo tijekom jednog dana ili cijelog tjedna povjereno učeniku. I onda se učenici tog razreda izmjenjuju. Redom, kako su u imeniku popisani. A dežurni je onaj učenik koji dežura u tzv. holu škole i zvoni za početak i kraj školskog sata. Tu su se učenici izmjenjivali svaki dan. Ali čini mi se od 5 razreda, pa na više. Tako je bilo kada sam ja išao u OŠ prije 17 godina.

EDIT: Čak mi se čini da je, što se tiče dežuranja, bilo pravilo da jedan učenik dežura do velikog odmora, a nakon toga drugi učenik.

a se sjeća ko higijeničara učenik koji pregledava urednost drugih učenika, i blagajnik, skuplja pare za marende , izlete itd...

15 godina
gocc01 kaže...

Klinka mi ide u tu školu, ja sam išao u tu istu školu pred 25 godina. Nedavno sam išao ranije po nju za vrijeme nastave, ušao sam kroz vrata ko da idem iz dnevne u kuhinju. Mi smo imali tad dežurne učenike redare i vrata su bila zaključana za vrijeme nastave. TAD u to jebeno doba kad nije bilo ovakvih sranja na svakom ćošku. Danas sam isto išao po nju ali zbog ove tragedije Ovo danas se dogodilo kat ispod njegog razreda, par metara zračne linije. Ne mogu ni ne želim uopće zamišljati kako je tim roditeljima danas. Škola Prečko je ak se ne varam bila prva OŠ koja je imala razred sa djecom sa posebnim potrebama, većinom hiperaktivci, ADHD i delikventna djeca bez čvrste ruke u obitelji. Zvali smo ih specijalci, C razred. Oni su onda bili nekoliko bullya, hašomana u 7. i 8. razredu ali se znao red i djeca su SVA poštovala nastavnike i nekih se i bojala. 

Kako se vremena mjenjaju...

Ljudi misle da je nedostatak "cvrste ruke" problem umjesto zapustenosti u odgoju... btw "cvrsta ruka" nije odgoj nego odgadanje nekih posljedica eventualno, u svakom slucaju i dalje lijen pristup.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 12:24 (konjRR).
6 godina

Dok se ne riješi istraga ovog slučaja, preventivno zabranit Tik Tok , Youtube Shorts u cijeloj državi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 22:12 (gpd).

1 0 hvala 0
5 mjeseci

4 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice