Ok je ažurirati znanje o pretilosti uvođenjem molekularnih mehanizama, ali bojim se da će se to znanje komercijalizirati u obliku posebnih vrsta tretmana, tableta i svega živog ciljanoj publici. To će se naravno dobro naplatiti i fokus će biti na farmaciji umjesto na osnovnom mehanizmu zbog koje dolazi do pretilosti (psihologija).
Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanaest
- poruka: 88
- |
- čitano: 16.741
- |
- moderatori:
vincimus
Posebno slike logoraša iz logora..... (znam, nije baš neka usporedba) ali zar u logorima nitko nije bio pod stresom? Nitko nije imao problema s štitnjačom?..
Jednostavno - DANAS SE ŽDERE 300 na sat !
Pa pogledajte sportaše - puno fizičke aktivnosti..... nisam vidio sportaša sa tri šlaufa na trbušni.
Prestanite jesti, više se krećite i neće biti problema s debljinom !
Posebno slike logoraša iz logora..... (znam, nije baš neka usporedba) ali zar u logorima nitko nije bio pod stresom? Nitko nije imao problema s štitnjačom?..
Jednostavno - DANAS SE ŽDERE 300 na sat !
Pa pogledajte sportaše - puno fizičke aktivnosti..... nisam vidio sportaša sa tri šlaufa na trbušni.
Prestanite jesti, više se krećite i neće biti problema s debljinom !
Baš to, ili recimo iznenadio sam se kada sam bio u Amsterdamu, gdje djeca valjda prvo nauče voziti biciklu, pa onda tek prohodaju i svi ostali stanovnici voze na biciklima, nitko ali baš nitko nije bio debel. Jedini punašniji koje sam susretao su bili turisti
Ne kažem da je loše što znanost otkriva sve ovo, jer sigurno postoji određeni manji postotak slučaja gdje zbilja nije sve "jedi manje, kreći se više" ali sumnjam da većina danas ima takvu dijagnozu. U konačnici, i ona emisija "život na vagi" je pokazala kako su i ekstremni slučajevi uspjeli se dovesti u bolju poziciju sa boljom prehranom i treningom...
Sveti grali debljine
Ove price za fizicku aktivnost vam padaju u vodu jer bi inace svi baustelci bili mrsavi. Tj. svi koji rade teske fizicke poslove, no to nije bas slucaj zar ne?
haha koje gluposti, samo od ovih 4 proizvoda se mozes udebljati? A ovo s baustelcima pa vecina koje sam ja vidio su normalne tezine definitivno ne pretili jer kako bi i radili sa 150kg na +30.
Sveti grali debljine
Ove price za fizicku aktivnost vam padaju u vodu jer bi inace svi baustelci bili mrsavi. Tj. svi koji rade teske fizicke poslove, no to nije bas slucaj zar ne?
Nisu to priče, ali nisu možda dovoljno precizne.
Sveti gral debljine je potrošene kalorije < unesene kalorije. I tu je sva filozofija.
Sportovi i aktivnosti sa visokim intezitetom teže idu kad se jede zelje i salata. Nije dakle problem u tjestenini, sokovima i pecivima, već u nedostatku kretanja/aktivnosti.
Posebno slike logoraša iz logora..... (znam, nije baš neka usporedba) ali zar u logorima nitko nije bio pod stresom? Nitko nije imao problema s štitnjačom?..
Jednostavno - DANAS SE ŽDERE 300 na sat !
Pa pogledajte sportaše - puno fizičke aktivnosti..... nisam vidio sportaša sa tri šlaufa na trbušni.
Prestanite jesti, više se krećite i neće biti problema s debljinom !
"Prestanite jesti" - misliš, ono... prestanite? Sasvim? Ni mrvicu? Ne ono: "Smanjite unos", nego: "Prestanite jesti"?
Nisi vidio sportaša s ovećim slojem masnog tkiva? Hmmm... ne pratiš baš atletiku... recimo - bacačke discipline? Hrvače? Dizače utega?
Na plažama sedamdesetih je itekako bilo itekako debelih ljudi -- među ostalima i moja rođena baba. O debeloj djeci hranjenoj zaprženim brašnom 1950-ih i 1960-ih da i ne pričam.
Slike logoraša... Really? Mislim ono -- really??? Zaista nije neka usporedba.
Da, danas puno ljudi ždere 300 na sat. Ali ostaje činjenica da ne nakupljaju svi masnoću i debljinu na isti način, niti ju mogu reducirati (osim ekstremnim mjerama - npr. boravkom u konc-logoru) isključivo posvemašnjim smanjenjem unosa.
Kod nekih ljudi metabolizam i hormoni se brane od gubitka na taj način da ne spaljuju prvo masnoću (čak ni uz tjelesnu aktivnost - osim ako je ekstremna), nego reduciraju mišićno tkivo i vezivo.
A upravo ovakva istraživanja ukazuju na to da smo genetički različiti, pa je i pristup regulaciji i održavanju metaboličke ravnoteže različit i individualan.
Statisticki nije moguce da su svi koje si vidio mrsavi jer je 7/10 hrvata debelo. Ima i jedan preko 150kg i dalje covjek dela.
Sveti gral debljine je potrošene kalorije < unesene kalorije. I tu je sva filozofija.
Sportovi i aktivnosti sa visokim intezitetom teže idu kad se jede zelje i salata. Nije dakle problem u tjestenini, sokovima i pecivima, već u nedostatku kretanja/aktivnosti.
nije potpuno točno jer nisu sve kalorije iste i bitna je razlika između 100 kalorija biljnih masti i 100 kalorija životinjskih masti
debljina je uzrokvana jedenjem biljnih masti i šećera, tek onda manjkom kretanja. Prestanite jesti ulja (osim kvalitetnog maslinovog) a pogotovo prženo na ulju, te prestanite jesti šećer i zašećerenu hranu (sokove, slatkiše) a nastavite jesti meso/proteine (pečene na svinjskoj masti) i bilje, te piti vodu (bar 95%) i vino/pivo (do 5%) pa će te vidjet kako se kile tope same od sebe
najveća prevara u prehrani koju nam je industrija podvalila su rafinirana ulja i bijeli šećer te high fructose corn sirup
sa 150kg sigurno ne radi na suncu na bausteli, mozda u bageru sjedi. Ali vani je gotovo i nemoguce sa 150kg izdrzati 8 sati pogotovo ljeti
Ne pratim covjeka pa ne mogu rec koliko je pod krovom, a koliko vani, na bageru nije. Ali kad je kod mene delal natackal se je. Da je samo pola sata svaki dan delal kak pri meni nebi trebal biti debel vise.
Koliko je po tebi potrebno tjelovjezbe dnevno da covjek odrzava svoju tezinu i da nije sluzbeno vise debel/pretil?
Koliko je to te famozne fizicke aktivnosti potrebno da smrsavis ili da se barem ne debljas? Kvantificirajte to.
Moj stari isto dela kak konj i ne pomaze mu, mama na poslu prodje 10km pjesice dnevno i ne vidim gubitak kilograma.
Zasto se ocekuje da netko kao ja, koji sjedi citav dan za racunalom, moze smrsaviti od pola sata tjelovjezbe dnevno, a ljudi koji rade fizicke poslove moraju jos uz te poslove isto samnom u teretanu. Kaj sad odjedno vise nije svaka fizicka aktivnost ista, ali hrana je?
Kakve su vam to fore da ljudi koji se kreću nisu nužno deblji? Ljudi na selu sigurno nisu mršavci i imaju škembice, jede kako spada jer tijelu treba energija.
Možeš se kretati koliko hoćeš, ako se trpaš hranom, debljat ćeš se. U svojoj najaktivnijoj fazi sam znao dva jaka treninga dnevno odraditi i satrat se od hrane da sam se debljao na kraju.
Problem je s nama gradskom ekipom što sjedimo doma, radimo uredske poslove, a hrana nam je kalorična kao da cijeli dan na selu radimo.
Mislim da sama činjenica da za skidanje kila postoje stotine recepata te da se do sada nije mogao postići konsenzus oko najboljeg govori da je stvar ipak malo kompleksnija i da ne treba previše generalizirati. Ja uopće čovjeka ne bih svrstavao u jednu vrstu, barem u ovakvim kontekstima, radi se o diverzitetu životinja. Neki od nas, na primjer, imaju metabolizam nilskog konja, a neki peruanskog hvataša. Gledano kroz prizmu uprosječenosti koju mentalitet krda smatra normalnom, ovaj prvi je predebeo, a drugi premršav, dok u stvarnosti oboje mogu imati sasvim normalnu težinu za svoju vrstu, te bi zapravo pokušaji "normaliziranja" za iste bili nezdravi. Ali eto neki uporno i dalje generaliziraju oko zdravlja, jasno je zašto - kako bi se istom pričom ili produktom profitiralo na što više konzumenata.
Mislim da sama činjenica da za skidanje kila postoje stotine recepata te da se do sada nije mogao postići konsenzus oko najboljeg govori da je stvar ipak malo kompleksnija i da ne treba previše generalizirati.
Ja bih rekao upravo suprotno. Generalizacija je ova - maksimalno izbaciti hranu koja diže inzulin (slatko, škrobno poput kruha, peciva, žitarica, krumpira) te sjemenova ulja, unositi dovoljno proteina, vježbati s opterećenjem, smanjiti stres u životu i osigurati si dobar san. Većina ljudi će s tim postići značajna, ako ne i drastična poboljšanja zdravlja i vitalnosti, što uključuje i gubitak masnog tkiva.
Ako to ne pali, onda ideš dalje istraživati zašto je tome tako.
Gdje je problem ako je to tako lako? U tome što se ljudima daleko ćešće govori - jedi manje, kreći se više (i pritom se prešućuje uloga inzulina). Što je apsurd. Ako će čovjek manje jesti i kretati se više, onda ga glad počne "napadati" s dvije strane! Treba zauzdati inzulin, koji signalizira tijelu neka skladišti energiju i ne troši rezerve (masno tkivo).
Sveti grali debljine
Ove price za fizicku aktivnost vam padaju u vodu jer bi inace svi baustelci bili mrsavi. Tj. svi koji rade teske fizicke poslove, no to nije bas slucaj zar ne?
Riza i tjestenina su glavno jelo onima koji profi voze bicikl, trce, triatlon i slicno

Mislim da sama činjenica da za skidanje kila postoje stotine recepata te da se do sada nije mogao postići konsenzus oko najboljeg govori da je stvar ipak malo kompleksnija i da ne treba previše generalizirati. Ja uopće čovjeka ne bih svrstavao u jednu vrstu, barem u ovakvim kontekstima, radi se o diverzitetu životinja. Neki od nas, na primjer, imaju metabolizam nilskog konja, a neki peruanskog hvataša. Gledano kroz prizmu uprosječenosti koju mentalitet krda smatra normalnom, ovaj prvi je predebeo, a drugi premršav, dok u stvarnosti oboje mogu imati sasvim normalnu težinu za svoju vrstu, te bi zapravo pokušaji "normaliziranja" za iste bili nezdravi. Ali eto neki uporno i dalje generaliziraju oko zdravlja, jasno je zašto - kako bi se istom pričom ili produktom profitiralo na što više konzumenata.
Dok sa nekim BMI > 30, nakon 50-e godine skužiš da je ipak sve generalizirano. Predijabetes, masnoće, povezane bolesti, opterećenje lokomotornog sustava...
Održavanjem kilaže može samo profitirati ta osoba koja održava te kile.
Da i? Trcis li ti maraton, vozis tour de france ili ides na triatlone svaki tjedan? Ne.
Slusati savjete ekipe na TRT-u, steroidima i svim mogucim preparatima o mrsavljenju je suludo. Vidim da sad body builderi dijele savjete kak smrsaviti jer oni znaju, naravno, zanemaruju to kaj si daju testosterona, gutaju tren ko bomboncice ili su zbog navedenoga mrtvi te na TRT-u do kraja zivota. Totalno u banani. Uz to provode po 4h dnevno u teretani, to nije za obicne smrtnike.
Sad nedavno izasla neka studija koje veli da nakon 4 tjedna bez ugljikohidrata tijelo se adaptira i nema razlike ni za sportase u performansama.
Daj zamisli da se oslanjas na trcanje za reguliranje tezine, jedan dan ti budala na romobilu slomi nogu i kaj sad? Debljas se mjesecima i mjesecima sve dok ti se noga ne oporavi? Hoces carobno prestat jest manje?
Da i? Trcis li ti maraton, vozis tour de france ili ides na triatlone svaki tjedan? Ne.
Slusati savjete ekipe na TRT-u, steroidima i svim mogucim preparatima o mrsavljenju je suludo. Vidim da sad body builderi dijele savjete kak smrsaviti jer oni znaju, naravno, zanemaruju to kaj si daju testosterona, gutaju tren ko bomboncice ili su zbog navedenoga mrtvi te na TRT-u do kraja zivota. Totalno u banani. Uz to provode po 4h dnevno u teretani, to nije za obicne smrtnike.
Sad nedavno izasla neka studija koje veli da nakon 4 tjedna bez ugljikohidrata tijelo se adaptira i nema razlike ni za sportase u performansama.
Daj zamisli da se oslanjas na trcanje za reguliranje tezine, jedan dan ti budala na romobilu slomi nogu i kaj sad? Debljas se mjesecima i mjesecima sve dok ti se noga ne oporavi? Hoces carobno prestat jest manje?
Ajd ne pricaj gluposti. Tko prica o tome ?
Jednostavno je.Kalorijski deficit. Lakse je jest normalno i uz to se bavit nekom aktivnsti nego ne radi nista i ne jesti nista. Barem meni.
Kaj cemo sad travu jest samo da se ne moramo kretat. Meni treba oko 1h i 15min za potrosit 1000 kalorija. Mnogima ne treba niti tolko da si usklade potrosnju kalorija sa unosom
Imam 70-71kg na 1.80m. Jedem sve zivo pogotovo ugljikohidrate, ali sam i jako aktivan

kad sam prije x godina tu rekao da je genetika sve i da utječe na sve, bio sam popljuvan.
jedem tonu slatkiša, mršav sam. bratić pojede jednu kockicu čolokade dobije 10 kila. imamo istu fizičku aktivnost, spavanje, hranu i ostale uvjete.
vježbam 20 min dnevno, dobijem hrpu mišićne mase, on s 3x više vježbe dobije jedva nešto malo, ista prehrana i ostalo.
prestanem vježbat - smršavim, izgubim mišićnu masu, on se udeblja.
Nastavno na tekst, u medicini je uvijek pravilo individualnog holističkog pristupa za bilo koje oboljenje/poremečaj jer naravno da nismo svi isti, genetski, socioekonomski, psihofizički i da ne nabrajam, no jebiga kada si debel debel si i na oko je tako, kako će okolina na to gledat?? pa kao na burence masti kako drugačije, 11 tipova ili 22 tako svejedno, no to ne znači da i dalje ne tvrdim da je majoneza najsavršeniji oblik masti
Ljeto je več u zamahu i ne zajebavajte se zima je tu na vratima, kakvo mršavljenje.....
Mislim da sama činjenica da za skidanje kila postoje stotine recepata te da se do sada nije mogao postići konsenzus oko najboljeg govori da je stvar ipak malo kompleksnija i da ne treba previše generalizirati.
Ja bih rekao upravo suprotno. Generalizacija je ova - maksimalno izbaciti hranu koja diže inzulin (slatko, škrobno poput kruha, peciva, žitarica, krumpira) te sjemenova ulja, unositi dovoljno proteina, vježbati s opterećenjem, smanjiti stres u životu i osigurati si dobar san. Većina ljudi će s tim postići značajna, ako ne i drastična poboljšanja zdravlja i vitalnosti, što uključuje i gubitak masnog tkiva.
Ako to ne pali, onda ideš dalje istraživati zašto je tome tako.
Gdje je problem ako je to tako lako? U tome što se ljudima daleko ćešće govori - jedi manje, kreći se više (i pritom se prešućuje uloga inzulina). Što je apsurd. Ako će čovjek manje jesti i kretati se više, onda ga glad počne "napadati" s dvije strane! Treba zauzdati inzulin, koji signalizira tijelu neka skladišti energiju i ne troši rezerve (masno tkivo).
Da, ovo je jako bitno za većinu populacije (hrana koja diže inzulin), što veli mbaksa.
Znači obratiti pažnju na Glikemijski indeks i Glikemijsko opterećenje:
1. Glikemijski indeks (GI)
Značenje: Brzina kojom se ugljikohidrati iz hrane pretvaraju u glukozu i ulaze u krvotok.
Mjerna jedinica: Skala od 0 do 100
Referentna hrana: Glukoza = GI 100 ili bijeli kruh = GI 100 (ovisno o metodi)
Ne uzima u obzir: Količinu pojedene hrane (samo kvalitetu, ne kvantitetu)
Kategorizacija
Nizak GI: ≤ 55
Srednji GI: 56–69
Visok GI: ≥ 70 |
Primjeri
Nizak GI: leća, zobena kaša, jabuka
Visok GI: bijeli kruh, krumpir, glukoza
2. Glikemijsko opterećenje (GL)
Značenje: Koliki će stvarni porast glukoze izazvati porcija hrane s obzirom na količinu ugljikohidrata i njihov GI.
FormulaGL = (GI × količina UH u gr) ÷ 100
Uzimaju se u obzir: I kvaliteta (GI) i količina (grami ugljikohidrata)
Kategorizacija
Nisko GL: < 10
Srednje GL: 11–19
Visoko GL: ≥ 20
Primjeri
Lubenica ima visok GI, ali nizak GL jer ima malo ugljikohidrata po porciji
Bijela riža ima visok GI i visoki GL
GI je koristan za procjenu vrste ugljikohidrata.
GL je bolji za realne obroke, jer uključuje i koliko toga pojedemo.
Primjer:
Mrkva kuhana: GI ≈ 70 (visok), ali GL ≈ 5 (nizak) → nije problematična u normalnim količinama.
Kolač s bijelim brašnom: GI ≈ 75, GL ≈ 30 → visok glikemijski utjecaj
Takve ljude treba klonirat. Rijesit ce glad u svijetu.
u našem zdravstvenom sustavu koji nema love ni za lijekove za dijabetes (osobni primjer iz obitelji, svaki mjesec lijek mijenja naziv jer prethodnog nema) možemo se stvarno nadati boljitku..
Ozempic je inače 85€ na recept (ako uspijete nagovorit doktora)
Srećom pa neki od nas imaju za privatno zdravsteveno, a neki i pristup zdravstvenoj zaštiti izvan HR.
Da sam slušao doktore u HR, sad ne bi tko imao napisat ovo, pljuc
Ja jedem rostilje, pecenja, cvarke, kobasice, samo jedem, ne vazem, ne brojim kalorije i najbitnije mrsavim bez problema, nisam ni dobio skorbut kak su doc i danen sebi u nekom clanku oko nove godine zacrtali da bi trebao dobiti. Osim nekih manjih fizickih napora vezano za kucu, oko kuce i poljoprivredu sjedim za racunalom i radim.
Tak da ne moras jesti samo travu ko krava (jedi krave), jednostavno moras jesti hranu koja nema ugljikohidrata ili ih ima malo, ak je slatko ne valja. Bez vaganja hrane, bez racunanja kalorija, jednostavno nije potrebno jer tijelo nekim cudom to samo regulira. Ako ti moras razmisljati o unosu i potrosnji kalorija ne bih rekao da je to normalno, a jos manje prirodno, a ja stvarno ne zelim zivjeti zivot gdje moram svaki obrok vagati i onda na wolframalphi/googlu traziti sastav po gramazi i zbrajati u tablicu, a jesam. Probao sam sve, od sporta, teretane, trcanja svaki dan, HIIT pizdarija, brojanja kalorija, paleo, OMAD, keto/carnivore. Imam i grafove za neke od pokusaja.
A da ne pricam o koliko mi je psihicki bolje, nisam ni znao koliko na mene utjece secer. No tesko je to objektivno procjeniti, ali sto ako imate mjerljive podatke? Pogledajte komentare na forumu i vidite gdje puno postam i gdje ulazim u rasprave, napravite timeline i ja mogu tocno rec koliko sam imal kila u tom trenutku, jesam li mrsavio ili ne, a i kaj sam jeo i sto je veci broj komentara to sam brze ja mrsavio.
Po broju notifikacija i neprocitanih pm-ova znam gdje sam.
Mogao bih par knjiga o tome napisati.
Pojednostavniti sve na kalorije je ko proglasit jedino mjerilo za performanse graficke FPS uz zanemarivanje latencije, rezolucije, postavki, VRAM-a, procesora, RAM-a, igre koju mjeris, kolicinu fake frameova itd..
Tvoj stav jedi manje, kalorije unutra, kalorije van je netocan i beskoristan. Rec debeloj osobi da jede manje je ko da velis nekom s depresijom da prestane biti depresivan. Siromah samo treba postat bogat i onda vise nece biti siromasan i to kaze netko tko nikad nije bio siromasan.
Tvoja fizicka aktivnost za regulaciju tezine samo znaci da si jedno malo jace uganuce gleznja ili susret s romobilom od debljanja, a onda ces ti i svi takvi imat isti problem ko i ja, a i 70% HR i svjetske populacije. I kroz to sam prosao.
Uz različite tipove tijela, genetike i metabolizma, samo je jedna tu u stvari istina..NITKO se nije udebljao od zraka.
Smanjen unos hrane (ne izgladnjivanje) i zdrava i ciljana fizička aktivnost će pokrenuti i najsporiji metabolizam. Nekome će trebati duže da vidi rezultate, ali nikome NE MOŽE odmoći.
Svi moji debeljuce frendovi/poznanici se doslovce trpaju hranom, slabo ili nekonzistentno vježbaju ili se kreću, i vječna mantra je "moram se pokrenuti", evo od sutra, prekosutra, sad za ozbiljno itd.
Naravno nije to sve lako i psihička komponenta je tu, ali no pain, no gain.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2025.06.30.25330607v2.full
To je preprint koji nije recenziran, što se i objavljuje na:
Gdje na samom početku također piše:
Caution: Preprints are preliminary reports of work that have not been certified by peer review. They should not be relied on to guide clinical practice or health-related behavior and should not be reported in news media as established information.
Pristup može biti različit i individualan (šteta što se to u većoj mjeri ne primijenjuje diljem medicine, posebno kod npr. onkologije, ali da ne idem sad u digresiju...), postoje zakoni termodinamike, energija se ne stvara ex nihilo, ergo, ako unosiš manje kalorija nego što ih trošiš, gubit ćeš kilograme.
Ok je ažurirati znanje o pretilosti uvođenjem molekularnih mehanizama, ali bojim se da će se to znanje komercijalizirati u obliku posebnih vrsta tretmana, tableta i svega živog ciljanoj publici. To će se naravno dobro naplatiti i fokus će biti na farmaciji umjesto na osnovnom mehanizmu zbog koje dolazi do pretilosti (psihologija).
WHO je pretilost proglasio bolešču kako bi se semaglutidi i sl. i mogli izdavati kao lijek. NovoNordisk nije jedini koji je bio suspendiran na x razdoblje zbog sudjelovanja u obmanjujućim marketinškim praksama koje su se svodile na podmićivanje zdravstvenih djelatnika kako bi prepisivali njihove lijekove. Jedan od stravičnih slučaja je epidemija opioida, za više potražiti Purdue Pharma, gdje su podmićivali sve, uključujuči i FDA. Za one kojima se ne čita, postoji i dokumentarac i serije na temu, moja preporuka je Dopesick:
Dopesick
The Crime of the Century
Painkiller
Ukratko, velika pobjeda za krupni kapital i moj portfolio, veliki gubitak za čovječanstvo. Uskoro ćeš kod doktora doći i reći "pomozite mi debel sam" i dobiti lijek, umjesto da ti doktor kaže da manje jedeš i više se krećeš, postati ćeš još veći teret zdravstvenog sustava. Malo karikiram, ali tko je shvatio, shvatio je...
Riza i tjestenina su glavno jelo onima koji profi voze bicikl, trce, triatlon i slicno
Ugljikohidrati su glavni izvor energije za sportaše, nakon toga masti. Kod nekih sportova, npr. peterostruki Ironman (19 km plivanje, 900 km bicikl, 211 km trčanje) može se prilagoditi prehrana i tijelo, tako da se više orijentira na mast, ali to su ekstremi.
Inače Magnus Midtbø je snimio odličan uradak s Kristianom Blummenfeltom, "najfit čovjekom na svijetu" osvajačem zlatne olimpijske medalje u triatlonu, prvim čovjekom koji je završio Ironman ispod 7 sati, što se do tada smatralo nemogućim (6:44:25) i rekorderom u 70.3 (poluironmanu), s vremenom od 3:29:04, pa se između ostaloga može vidjeti i prehrana:
nije potpuno točno jer nisu sve kalorije iste i bitna je razlika između 100 kalorija biljnih masti i 100 kalorija životinjskih masti
debljina je uzrokvana jedenjem biljnih masti i šećera, tek onda manjkom kretanja. Prestanite jesti ulja (osim kvalitetnog maslinovog) a pogotovo prženo na ulju, te prestanite jesti šećer i zašećerenu hranu (sokove, slatkiše) a nastavite jesti meso/proteine (pečene na svinjskoj masti) i bilje, te piti vodu (bar 95%) i vino/pivo (do 5%) pa će te vidjet kako se kile tope same od sebe
To je dokazano netočno, naravno nitko ovo nikako ne bi trebao raditi jer je potpuno nezdravo:
https://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.html
Ja sam se godinama polagano debljao dok nisam dogurao do 105 kg na 184 cm visine. Iako godinama svima tvrdim da ne jedem puno uspio sam sebe uvjeriti da je očito i to što pojedem previše pa sam obroke uglavnom dočekivao polumrtav od gladi. Također, imam Hashimotov tireoidis pa sam opću slabost pripisivao i tome. Dok sestru doktor nije poslao da napravi OGTT test za inzulinsku. Pa sam nakon njezinih nalaza proučio sve o inzulinskoj i samoinicijativno promijenio prehranu. Dok sam čekao svoj termin za OGTT test skinio sam 7 kg bez ikakvih gladovanja. Nakon testa dobio terapiju od dijabetologa i skinio još 8 kg. Sve vrijednosti u krvi su mi se poravnale, tlak izvrstan, nema umora, ne hrčem više dok spavam, nemam apeje, znojenja, lupanje srca i sva ostala sranja...Ukratko, ponovo sam se rodio.
Nakon svog iskustva poslao sam još 10 ljudi da naprave OGTT test, 9 ih je imalo inzulinsku. Svi su skinuli od 8-30 kg bez gladovanja i drame.
Tko god ne jede pretjerano ili pazi na unos kalorija, a kilogrami se ne tope neka napravi OGTT test, u bolnici je besplatan i traje 2 sata. Žene sa policističnim jajnicima imaju 99% šanse za inzulinsku.
Uz različite tipove tijela, genetike i metabolizma, samo je jedna tu u stvari istina..NITKO se nije udebljao od zraka.
Smanjen unos hrane (ne izgladnjivanje) i zdrava i ciljana fizička aktivnost će pokrenuti i najsporiji metabolizam. Nekome će trebati duže da vidi rezultate, ali nikome NE MOŽE odmoći.
Svi moji debeljuce frendovi/poznanici se doslovce trpaju hranom, slabo ili nekonzistentno vježbaju ili se kreću, i vječna mantra je "moram se pokrenuti", evo od sutra, prekosutra, sad za ozbiljno itd.
Naravno nije to sve lako i psihička komponenta je tu, ali no pain, no gain.
Jedna anegdotalna... Sjedim za stolom sa roditeljima na dječjem rođendanu, jedan bračni par tu s nama, zajedno imaju 300kg, ali stvarno. Po ženi znam njihovu priču koja ide "to je nama oboma u genetici, da smo krupniji...". I tako mi ćakulamo, ja pojeo dva kolača, popio mineralne, a oni u međuvremenu strusili dva kila kolača, po dva komada pizze i lijepo zalijevaju colom... Reko da, genetika. Od zraka.
Intake > potrošnja = debljanje, i obratno. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
Bavim se biciklizmom, i probao sam sa apsolutno svim prehranama. Bez UH ne ide kao što je rekao kolega jedan gore. Mislim možeš ti vrtit pedale, ali barem 20% manje snage daješ bez adekvatne količine UH. Mož se slikat, ali ne ide. Keto, carnivore... Ne možeš proizvest ketona za malo dulji effort.
Ali, ako je cilj samo smršavit, onda (meni se tako pokazalo top) najbolje ide intermittent fasting bez uh sa zone 1/2 cardiom. Dakle keto/carnivore fasting sa laganim kardiom, jer nešto intezivnije te učini potpuno neiskoristivim za sve druge aktivnosti.
Intake > potrošnja = debljanje, i obratno. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
I da i ne. Koncept je ispravan - ako jedeš više nego ti treba, udebljat ćeš se. I obratno. Tako da bi tu, metaforički rečeno, mogli reći - calories in, calories out.
To je zapravo post hoc racionalizacija. Ali u stvarnosti je to daleko kompliciranije i to toliko da bi se moglo reći da nije nužno točno. Prvo - mi ne konzumiramo kalorije, niti palimo hranu. Kalorije (tj. kilokalorije) se "mjere" kalorimetrom, koji ne funkcionira kao naš metabolizam. Nadalje, kalorijska vrijednost namirnica u EU može odstupati +/- 10% (u SAD-u +/- 20%), što znači da tvoji izračuni kalorijske vrijednosti koju konzumiraš mogu dovoljno odstupati da ti misliš da si u kalorijskom deficitu, a u stvarnosti si u suficitu, i obratno.
Nadalje, imamo nešto što se naziva termički efekt hrane - prilikom procesiranja proteina naše tijelo troši više energije na to nego na procesiranje ugljikohidrata i masti pa ispada da kalorija proteina ima nekih 15-20% nižu efektivnu vrijednost od kalorije ugljikohidrata! Pazi sad koje to posljedice ima! Na primjer, kad se netko ozbiljnije primi mršavljenja ili vježbanja, obično pritom poveća unos proteina i smanji unos ugljikohidrata i još tipično si ograniči kalorije da bude u deficitu. No ta osoba je u još većem stvarnom deficitu zbog činjenice da je zamijenila dio ugljikohidrata proteinima, zbog većeg termičkog efekta. Ali to još nije sve. Proteini su gradivni elementi, što znači da se neće nužno koristiti za energiju, nego za izradu/obnovu tkiva. Tako da vaga može pokazivati isto, ali osoba će zapravo biti vitkija, jer će se iz proteina izgrađivati mišići.
A onda tu imaš i situaciju s hormonima, poglavito inzulinom. Ako smanjiš unos hrane, tijelo će nekako morati doći do energije ako je ne unosiš dovoljno. Što tijelo onda radi? Ako unosiš puno ugljikohidrata koji jako dižu inzulin, tijelo će pokušati maksimalno iskoristiti unesene ugljikohidrate, a ostatak energije će dobiti iz masti (što će ići sporije nego da nemaš povišeni inzulin) i proteina. Ako pritom ne unosiš dovoljno proteina, tvoje tijelo će razgrađivati mišiće da dođe do dovoljne količine glukoze, a to će za sobom povući i usporavanje metabolizma. S druge strane, ako unosiš vrlo malo ugljikohidrata, inzulin ti neće biti visok, a tijelo će jako zagrabiti u masno tkivo, jer će ti tijelo trošiti više masti, a i usredotočit će se na proizvodnju ketona (iz masti, odnosno masnih kiselina), a glukoza će se i dalje dobivati iz proteina (samo što će potrebe za glukozom biti smanjene, jer će se tijelo više okrenuti masnoćama i ketonima za energiju). Drugim riječima, iako će čovjek možda unositi hranu s nominalno istim brojem kalorija, njegov organizam/metabolizam će funkcionirati bitno drugačije. Zato i ljudi koji krenu na keto ili karnivor dijetu često dožive snažno inicijalno gubljenje težine, a da pritom obično ne gladuju.
Tako da, isticanje calories in-calories out ima vrlo malu vrijednost i ljudi bi se trebali odviknuti od toga. To je smišljeno zato da se ljude uvjeri da je hrana koja je smeće jednako vrijedna kao nutritivno stvarno bogata hrana. Zapravo je pogrešno voditi se time kao temeljnom i osnovnom postavkom. Prvo i osnovno je - unosi dovoljno proteina, jer su oni gradivni elementi našeg tijela! Dobar dio ljudi, ako ne i većina, ne unosi optimalnu količinu proteina. Nakon toga - unosi dovoljno zdravih masnoća (tu rafinirana sjemenova ulja automatski otpadaju), odnosno hranu koja ih sadrži (većinom hrana životinjskog porijekla), koje će ti koristiti za energiju, za lakše probavljanje proteina, te za bolju apsorpciju mnogih vitamina (mnogi vitamini su topivi u mastima). Nakon toga, budi siguran da unosiš dovoljno vitamina i minerala kroz hranu - ako ne uspijevaš u tome, možeš probati dodati neku drugu hranu koja ih sadržava ili dodati suplemente. I onda, ako i dalje nisi unio dovoljno energije, zapuni razliku nečime što ti neće previše dizati inzulin (i zapuni do one mjere koja te neće debljati, odnosno kojom ćeš održavati željenu težinu). Ako imaš neki autoimuni poremećaj, istraži koja hrana je okidač tome (najčešće je riječ o biljnoj hrani bogatoj lektinima, što uključuje određene vrste povrća te žitarice, pogotovo one s većim udjelom glutena, jer je gluten vrsta lektina). Ako imaš problema s crijevima/probavom, probaj u potpunosti izbaciti vlakna iz prehrane na bar mjesec dana pa vidi dolazi li do poboljšanja.
Calories in-calories out ne pokriva ništa od toga. Calories in-calories out je floskula. I zapravo točna je samo ako u letu redefiniraš o kojim kalorijama govoriš (jer, kao što sam prije objasnio, nije isto govoriš li o nominalnim kalorijama ili o efektivnoj vrijednosti kalorija uslijed termičkog efekta, a također ono što piše na kutiji ili vrećici ne mora odgovarati stvarnosti, a i svi smo mi različiti i imat ćemo različitu apsorpciju nutrijenata iz hrane!) i ako imaš feedback - znači, ako pratiš što se događa s težinom osobe nakon što promijeniš "unos kalorija". Bez praćenja, bez feedbacka, priča pada u vodu (jer će osoba potencijalno završiti na krivoj kilaži, a i ako dođe do promjene kilaže ili promjene količine mišićne mase, automatski se mijenja calories out strana jednažbe). Ti bez konstantnog feedbacka nemaš ništa. A s feedbackom calories in-calories out ispada nešto dinamično i nekonkretno.
postoje zakoni termodinamike, energija se ne stvara ex nihilo, ergo, ako unosiš manje kalorija nego što ih trošiš, gubit ćeš kilograme.
netočno, čovjek nije mehanički stroj
Intake > potrošnja = debljanje, i obratno. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.
I da i ne. Koncept je ispravan - ako jedeš više nego ti treba, udebljat ćeš se. I obratno. Tako da bi tu, metaforički rečeno, mogli reći - calories in, calories out.
To je zapravo post hoc racionalizacija. Ali u stvarnosti je to daleko kompliciranije i to toliko da bi se moglo reći da nije nužno točno. Prvo - mi ne konzumiramo kalorije, niti palimo hranu. Kalorije (tj. kilokalorije) se "mjere" kalorimetrom, koji ne funkcionira kao naš metabolizam. Nadalje, kalorijska vrijednost namirnica u EU može odstupati +/- 10% (u SAD-u +/- 20%), što znači da tvoji izračuni kalorijske vrijednosti koju konzumiraš mogu dovoljno odstupati da ti misliš da si u kalorijskom deficitu, a u stvarnosti si u suficitu, i obratno.
Nadalje, imamo nešto što se naziva termički efekt hrane - prilikom procesiranja proteina naše tijelo troši više kalorija na to nego na procesiranje ugljikohidrata i masti pa ispada da kalorija proteina ima nekih 15-20% nižu efektivnu vrijednost od kalorije ugljikohidrata! Pazi sad koje to posljedice ima! Na primjer, kad se netko ozbiljnije primi mršavljenja ili vježbanja, obično pritom poveća unos proteina i smanji unos ugljikohidrata i još tipično si ograniči kalorije da bude u deficitu. No ta osoba je u još manjem stvarnom deficitu zbog činjenice da je zamijenila dio ugljikohidrata proteinima, zbog većeg termičkog efekta. Ali to još nije sve. Proteini su gradivni elementi, što znači da se neće nužno koristiti za energiju, nego za izradu/obnovu tkiva. Tako da vaga može pokazivati isto, ali osoba će zapravo biti vitkija, jer će se iz proteina izgrađivati mišići.
A onda tu imaš i situaciju s hormonima, poglavito inzulinom. Ako smanjiš unos hrane, tijelo će nekako morati doći do energije ako je ne unosiš dovoljno. Što tijelo onda radi? Ako unosiš puno ugljikohidrata koji jako dižu inzulin, tijelo će pokušati maksimalno iskoristiti unesene ugljikohidrate, a ostatak energije će dobiti iz masti (što će ići sporije nego da nemaš povišeni inzulin) i proteina. Ako pritom ne unosiš dovoljno proteina, tvoje tijelo će razgrađivati mišiće da dođe do dovoljne količine glukoze, a to će za sobom povući i usporavanje metabolizma. S druge strane, ako unosiš vrlo malo ugljikohidrata, inzulin ti neće biti visok, a tijelo će jako zagrabiti u masno tkivo, jer će ti tijelo trošiti više masti, a i usredotočit će se na proizvodnju ketona (iz masti, odnosno masnih kiselina), a glukoza će se i dalje dobivati iz proteina (samo što će potrebe za glukozom biti smanjene, jer će se tijelo više okrenuti masnoćama i ketonima za energiju). Drugim riječima, iako će čovjek možda unositi hranu s nominalno istim brojem kalorija, njegov organizam/metabolizam će funkcionirati bitno drugačije. Zato i ljudi koji krenu na keto ili karnivor dijetu često dožive snažno inicijalno gubljenje težine, a da pritom obično ne gladuju.
Tako da, isticanje calories in-calories out ima vrlo malu vrijednost i ljudi bi se trebali odviknuti od toga. To je smišljeno zato da se ljude uvjeri da je hrana koja je smeće jednako vrijedna kao nutritivno stvarno bogata hrana. Zapravo je pogrešno voditi se time kao temeljnom i osnovnom postavkom. Prvo i osnovno je - unosi dovoljno proteina, jer su oni gradivni elementi našeg tijela! Dobar dio ljudi, ako ne i većina, ne unosi optimalnu količinu proteina. Nakon toga - unosi dovoljno zdravih masnoća (tu rafinirana sjemenova ulja automatski otpadaju), odnosno hranu koja ih sadrži (većinom hrana životinjskog porijekla), koje će ti koristiti za energiju, za lakše probavljanje proteina, te za bolju apsorpciju mnogih vitamina (mnogi vitamini su topivi u mastima). Nakon toga, budi siguran da unosiš dovoljno vitamina i minerala kroz hranu - ako ne uspijevaš u tome, možeš probati dodati neku drugu hranu koja ih sadržava ili dodati suplemente. I onda, ako i dalje nisi unio dovoljno energije, zapuni razliku nečime što ti neće previše dizati inzulin (i zapuni do one mjere koja te neće debljati, odnosno kojom ćeš održavati željenu težinu). Ako imaš neki autoimuni poremećaj, istraži koja hrana je okidač tome (najčešće je riječ o biljnoj hrani bogatoj lektinima, što uključuje određene vrste povrća te žitarice, pogotovo one s većim udjelom glutena, jer je gluten vrsta lektina). Ako imaš problema s crijevima/probavom, probaj u potpunosti izbaciti vlakna iz prehrane na bar mjesec dana pa vidi dolazi li do poboljšanja.
Calories in-calories out ne pokriva ništa od toga. Calories in-calories out je floskula. I zapravo točna je samo ako u letu redefiniraš o kojim kalorijama govoriš (jer, kao što sam prije objasnio, nije isto govoriš li o nominalnim kalorijama ili o efektivnoj vrijednosti kalorija uslijed termičkog efekta, a također ono što piše na kutiji ili vrećici ne mora odgovarati stvarnosti, a i svi smo mi različiti i imat ćemo različitu apsorpciju nutrijenata iz hrane!) i ako imaš feedback - znači, ako pratiš što se događa s težinom osobe nakon što promijeniš "unos kalorija". Bez praćenja, bez feedbacka, priča pada u vodu (jer će osoba potencijalno završiti na krivoj kilaži, a i ako dođe do promjene kilaže ili promjene količine mišićne mase, automatski se mijenja calories out strana jednažbe). Ti bez konstantnog feedbacka nemaš ništa. A s feedbackom calories in-calories out ispada nešto dinamično i nekonkretno.
točno.
evo jedna zanimljivost, ležim i ništa me radim nekoliko tjedana, jedem isto kao i uvijek, pa čak i više, i pogodi što - mršavim! mišićna masa opada. razlika u odnosu kada sam fizički aktivan je ta što kada ne radim ništa idem obaviti veliku nuždu jedno 4x dnevno za razliku od 1x dnevno kada sam fizički aktivan