Mozda bi trebalo pozornost usmjeriti na to da se nastavi okretati i dok nema vjetra, a ne na samu velicinu turbine.
U Danskoj se testira nova najveća vjetroturbina na
- poruka: 26
- |
- čitano: 21.533
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako ce radit ko vjetrenjace kod nas, bolje da onda nista ni ne grade.
Kad god idem u Dalmaciju, od cijelog polja se mozda vrte 2 ili 3, kako to ima ikakvog smisla?
Zar nije nitko radio ikakvu studiju iskoristivosti za nase uvjete.
CO2 oscilira ali na velikoj skali se stalno smanjuje. CO2 je nužno potrebna hrana za biljke. Bez njega biljke bi prestale s fotosintezom, umrle bi, zatim bi izumrli biljojedi, mesojedi i s njima bi izumro i čovjek. Sada CO2 u atmosferi imamo 380 ppm, što je dovoljno da su biljke žive, ali idealno bi im bilo da ga ima 3x više, puno bolje bi rasle. Ako CO2 padne ispod 220 ppm, prestaje život na Zemlji. A neki se jako trude da odemo u tom smjeru, demoniziraju CO2, i pritom se pozivaju na ekologiju. Klima nikada nije konstantna nego stalno oscilira, tako govoriti o klimatskim promjenama je idiotski jer su promjene stalne, stalno oscilira. Prije industrije smo imali puno više CO2, a uskoro nam slijedi malo ledeno doba. Ako sumnjate, provjerite sve što sam rekao i vidjeti ćete da je istina.
CO2 oscilira ali na velikoj skali se stalno smanjuje. CO2 je nužno potrebna hrana za biljke. Bez njega biljke bi prestale s fotosintezom, umrle bi, zatim bi izumrli biljojedi, mesojedi i s njima bi izumro i čovjek. Sada CO2 u atmosferi imamo 380 ppm, što je dovoljno da su biljke žive, ali idealno bi im bilo da ga ima 3x više, puno bolje bi rasle. Ako CO2 padne ispod 220 ppm, prestaje život na Zemlji. A neki se jako trude da odemo u tom smjeru, demoniziraju CO2, i pritom se pozivaju na ekologiju. Klima nikada nije konstantna nego stalno oscilira, tako govoriti o klimatskim promjenama je idiotski jer su promjene stalne, stalno oscilira. Prije industrije smo imali puno više CO2, a uskoro nam slijedi malo ledeno doba. Ako sumnjate, provjerite sve što sam rekao i vidjeti ćete da je istina.
Mislim da bi svakako trebao poslati svoj brilijantni post na uredništvo časopisa Science, kao objavu znanstvenog rada. Mislim da bi otvorio mnoge oči u znanstvenim krugovima i čovječanstvu učinio veliku uslugu.
Možda sam blesav (vjerojatno i jesam) ali ne kužim se baš u vjetrenjače. Sjećam se onih vjetrenjača što smo kao klinci montirali na bicikle ili trčali s njima... pa onda gledam nizozemske mlinove... jedra na brodovima pa se na kraju pitam kako ove "moderne" vjetrenjače funkcioniraju jer mi to ne liči kao nešto što pokušava "uhvatiti" što više vjetra. Gdje su te lopatice, gdje je ta površina... sve kao čačkalice izgledaju... aj nek mi netko pametniji objasni. Jel to neka optimizacija da ne "uhvate" previše pa da spali rotor ili nešto što ne smije "uzeti" više od nezz 5% vjetra bikoz rizons ili su toliko skupi materijali da je ovo optimum (mada ne vjerujem) ili koji k*
Možda sam blesav (vjerojatno i jesam) ali ne kužim se baš u vjetrenjače. Sjećam se onih vjetrenjača što smo kao klinci montirali na bicikle ili trčali s njima... pa onda gledam nizozemske mlinove... jedra na brodovima pa se na kraju pitam kako ove "moderne" vjetrenjače funkcioniraju jer mi to ne liči kao nešto što pokušava "uhvatiti" što više vjetra. Gdje su te lopatice, gdje je ta površina... sve kao čačkalice izgledaju... aj nek mi netko pametniji objasni. Jel to neka optimizacija da ne "uhvate" previše pa da spali rotor ili nešto što ne smije "uzeti" više od nezz 5% vjetra bikoz rizons ili su toliko skupi materijali da je ovo optimum (mada ne vjerujem) ili koji k*
S obzirom na tvoje besmisleno filozofiranje, evo uzeo sam samo 2 i pol minute i provjerio tvoje tvrdnje.
Znači pričaš gluposti. I dalje na tebe ne treba trošiti riječi:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2011GB004247
P.S. Ništa nije konstantno ali identične promjene od par milijuna godina i 200 godina nije isto.
P.S. Ništa nije konstantno ali identične promjene od par milijuna godina i 200 godina nije isto.
Pa gdje su ti te promjene CO2 od 200 milijuna godina? Link koji si poslao pokazuje samo 1000 godina, zanemariv treptaj oka u 4.5 milijardi godina povijesti Zemlje.
pa moglo bi se malo olakšati to zatopljenje, ak se postavi puno tih ventilatora. i zatvore prozori i vrata.
S obzirom na tvoje besmisleno filozofiranje, evo uzeo sam samo 2 i pol minute i provjerio tvoje tvrdnje.
Znači pričaš gluposti. I dalje na tebe ne treba trošiti riječi:
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2011GB004247
Ti ciklusi su se desavali i dolazili su u nekim periodima kroz historiju doslovno u par mjeseci, priroda je cudo, a mozda i nebi bilo lose ovaj planet oslobodit malo od stetocina.....procitaj malo o !Milankovićevi ciklusi! Jednostavno objasnjenje je da sunce nije fixna tacka oko koje zemlja kruzi i povremeno promjene daljinu medjusobno, nego i sunce oscilira zbog utjecaja ostalih planeta u sustavu, i u nekim ponovljivim periodima i sunce zaoscilira u puno vecem omjeru od svoje osi, to onda utjece na nas eko sistem, jer male promjene razmaka izmedju nase planete i nase zvjezde prave ogrovne razlike u klimi i temperaturama tu kod nas :D
Josipa sad suzu pustila, koliko bi lovuše kapnulo s takim makinama...
U ovom videu odlično objašnjeno upravo to - zašto su moderne vjetrenjače čim veće tim bolje, zašto samo tri krila i zašto takav oblik.
ne kužim ovo s alternativnim izvorima energije. što nedostaje hrani? hoćemo ljude nagovarati na fotosintezu?
Hajdemo sad svi zajedno: N U K L E A R N A E L E K T R A N A
Pošto se nitko nije potrudio pronaći Co2 kroz povijest Zemlje, izgleda da moram ja - sada smo na krajnje desnoj donjoj točki grafa:
CO2 je bio daleko, daleko, daleko viši kada nije bilo ni ljudi ni automobila.
https://mashable.com/article/co2-earth-history-climate-change
Kad se gledaju grafovi ocigledno je da će kad-tad nestati co2. Ali svi se sada slažu da prebrzo raste co2. Jedino da postoji neka globalna urota moćnika koja hoće da nestabe co2 u potpunosti.
Hvala kolega, ako možeš napiši još malo podrobnije tj. ono što sigurno znaš i zbog NDA smiješ napisati, može i tehnikalije...
inače te vjetrenjače, kad god je na NatGeo ili DocuTV bilo što o njima, uvijek mogu gledati valjda x puta... jedino mi se ne sviđaju ta mega polja, ali sama ili par njih na hrptu brega su mi fenomenalni prizor, kad god idem na more preko Knina, tamo prije Otrića se uvijek oduševim kad iza zavoja ih odjednom ugledaš...
a i te lopatice (115 m dužine ?!!?), ispečene u jednom dijeluu autoklavima, pa i ti generatori, veličine autobusa, podignuti na 100-ak i više metara iznad tla....
Provjerili smo.
https://annielab.org/2022/07/13/misleading-although-co2-facilitates-plant-growth-excessive-amount-could-be-harmful-as-well/
https://climate.mit.edu/ask-mit/what-ideal-level-carbon-dioxide-atmosphere-human-life
https://yaleclimateconnections.org/2020/12/more-co2-in-the-atmosphere-hurts-key-plants-and-crops-more-than-it-helps/
Pričaš gluposti.
Ti ciklusi su se desavali i dolazili su u nekim periodima kroz historiju doslovno u par mjeseci, priroda je cudo, a mozda i nebi bilo lose ovaj planet oslobodit malo od stetocina.....procitaj malo o !Milankovićevi ciklusi! Jednostavno objasnjenje je da sunce nije fixna tacka oko koje zemlja kruzi i povremeno promjene daljinu medjusobno, nego i sunce oscilira zbog utjecaja ostalih planeta u sustavu, i u nekim ponovljivim periodima i sunce zaoscilira u puno vecem omjeru od svoje osi, to onda utjece na nas eko sistem, jer male promjene razmaka izmedju nase planete i nase zvjezde prave ogrovne razlike u klimi i temperaturama tu kod nas :D
Milankovićevi ciklusi se odvijaju kroz desetke tisuća godina.
Klima se mijenja već naočigled (za one koji ne drže glavu u guzici).
Ne mogu biti objašnjenje za ove aktualne promjene u par desetljeća.
Kad se gledaju grafovi ocigledno je da će kad-tad nestati co2. Ali svi se sada slažu da prebrzo raste co2. Jedino da postoji neka globalna urota moćnika koja hoće da nestabe co2 u potpunosti.
CO2 nigdje ne nestaje niti nastaje, nego je zarobljen u Zemljinoj kori (fosilna goriva) i živim organizmima, ili slobodan u atmosferi.
Postoji jedino globalna urota glupana da tvrdoglavo niječu ono što znanost dokazuje.
Pošto se nitko nije potrudio pronaći Co2 kroz povijest Zemlje, izgleda da moram ja - sada smo na krajnje desnoj donjoj točki grafa:
https://helios-i.mashable.com/imagery/articles/04ydR8YmP8QDFQwmtJRGnyU/images-6.fill.size_2000x1820.v1623362063.png
CO2 je bio daleko, daleko, daleko viši kada nije bilo ni ljudi ni automobila.
https://mashable.com/article/co2-earth-history-climate-change
https://medium.com/@ghornerhb/heres-a-better-graph-of-co2-and-temperature-for-the-last-600-million-years-f83169a68046
Zucker kommt zuletzt...
Mogao bi se ti potruditi da s razumijevanjem pročitaš što linkaš, jer u prvoj rečenici Mashable teksta ti već piše
"There's nothing in comparison to what’s happening now."
a onda pronaći i koliko je tadašnja klima s daleko više CO2 bila povoljna za prehraniti 8 milijardi ljudi, kao i gdje je taj CO2 završio, i zašto se sad opet pojavljuje.