Astronomi amateri otkrili najbržu poznatu zvijezdu

poruka: 8
|
čitano: 4.123
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Astronomi amateri otkrili najbržu poznatu zvijezdu".
4 godine

Ako se navedeni objekt kreće brzinom 1, 6 milijuna km/h, tj. 444,44 km/s onda će sigurno napustiti Mliječnu stazu, odnosno,

savladati gravitaciju Mliječnog puta (Kumovske slame).

Radi se o četvrtoj kozmičkoj brzini koja se za našu galaktiku procjenjuje na oko 100km/s.

1 0 hvala 0
15 godina
Re: Astronomi amateri otkrili najbržu poznatu zvij
Ciniče, mozda je umjenik htio lod "mozda" naglasiti da postoji vjerojatnost da se objekt po putu zabije u nesto, i puff.
Brkoni
16 godina

Četvrta kozmička brzina je puno veća od 100 km/s. Za našu galaksiju na sunčevoj udaljenosti iznosi po sadašnjoj procjeni 580 km/s. Mijenja se u zavisnosti od udaljenosti objekta od središta galaksije. Prirodno što je udaljenost od centra galaksije manja to je ta brzina veća i obrnuto. 

Četvrta kozmička brzina

0 0 hvala 0
16 godina

Zapravo moram se ispraviti. Na sunčevoj udaljenosti ona iznosi 580 km/s, ali budući da se Sunce kreće brzinom od 240 km/s, oko centra galaksije, onda ta brzina na sunčevoj udaljenosti od centra galaksije iznosi 340 km/s.

0 0 hvala 0
4 godine

Za prvu, drugu i treću kozmičku brzinu što se tiče Zemlje je jasna situacija (kao i za ostale planete Sunčevog sustava).

Brzinski sam išao pogledati koja je četvrta kozmiča brzina za našu galaktiku i googl mi izbavi stranicu

https://enciklopedija.hr/clanak/kozmicka-brzina, gdje piše 100km/s, isto piše i na wikipediji - netočni podaci.

Potaknut tvojim komentarom idem dalje tražiti i naiđem da je brzina rotacije Sunčevog sustava oko središta galaktike oko 230 km/s, u tvom komentaru je

navedeno 240km/s.

Već taj podatak govori da četvrta kozmička brzina mora biti veća od tih 230-240 km/s.

U jednom udžbeniku Fizike od mr.sc. Josipa Paića je navedena četvrta kozmička brzina od cca 550km/s.

16 godina

Izgleda da nisi pogledao sadržaj članka na linku. To su najnoviji podaci objavljeni u jednom od dva ili tri najcjenjenija svjetska časpisa iz astronomije i astrofizike. U članku lijepo piše, ukoliko si uopće bacio bar letimičan pogled na članak, za koji ponavljam da je u ovom trenutku najrelevantniji, da je četvrta kozmička brzina za područje na kojem se nalazi Sunce 340 km/s. Zbog čega je to 340 km/s je objašnjeno u mojim prijašnjim postovima, a to piše u navedenom članku. Baci pogled na članak, pa ukoliko se bar malo razumiješ u fiziku ili astronomiju stvari će ti biti puno jasnije. Nemoj prtraživati podatke iz nekih starijih udžbenika, jer su podaci koji su u njima objavljeni zastarijeli. U navedenom članku su najnoviji podaci. Naravno da će u nekom budućem članku i ti podaci biti korigirani, ali za sada su oni jedini relevantni.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.8.2024 16:09 (zvir12).

0 0 hvala 0
16 godina

Istraživao sam po internetu, jer me je ovo pitanje jako zaintrigiralo, ali stvari su puno kompleksnije nego izgledaju na prvu. Jako teško je doći do pravih podataka, potkrepljenih matematičkim dokazima. Pretpostavka da je brzina oslobađanja, za korijen iz dva veća od brzine kruženja, kao u slučaju Zemlje, planeta ili Sunca je pogrešna. Na taj način se može izračunati i navedeni iznos od 340 km/s. Znači 240 km/s x korijen iz dva, jednako 340 km/s. Međutim stvari su potpuno drugačije kad se radi o našoj galaksiji. Ovo sam pronašao na njemačkoj Wikipediji; "Međutim, u slučaju brzine bijega iz Mliječne staze , gravitacijsko polje vrlo očito nije središnje polje i značajan dio mase leži izvan Sunčeve orbite oko galaktičkog središta. Numerički izračun koji također uzima u obzir model distribucije tamne tvari daje brzinu bijega vesc=533 km/s. Očekivano, ovo je mnogo više od toga korijen iz dva puta orbitalna brzina Sunca od oko 220 km/s". Podaci se razlikuju od onih navedenih na linku u mom prvom komentaru, jer su objavljeni prije njih, dakle stariji su.

0 0 hvala 0
4 godine

@zvir12, pogledao sam sadržaj na linku i uvažavam te najnovije podatke.

Naknadni moj komentar je bio u tom smislu, bez obzira što sam naveo izvore s kojih sam našao stare podatke za četvrtu kozmičku brzinu.

Nastojim u komentarima biti fer i konverzaciji uvažavam drugu stranu, tako da primjedbe o poznavanju/nepoznavanju fizike i astronomije idu u neku drugu kategoriju.

Tehničke sam struke, a astronomijom se kao hobijem zabavljam od petog razreda osnovne škole.

Iz svega navedenog, objekt iz članka možda napusti Mliječnu stazu, a možda i ne napusti. Konec.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice