Ovo je bolesno
Američka vlada predlaže prisilnu prodaju pregledni
- poruka: 19
- |
- čitano: 8.833
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovo je bolesno
Nije bolesno nego je realno. Radim u digital marketing industriji 15 godina i ono sto Google radi danas nije normalno, doslovno gusi inovacije i konkurenciju. Preveliki su i preagresivni, da ne govorim o kvaliteti osnovnog proizvoda (Google Search) koja je drasticno pala u zadnjih par godina i gdje se pogoduje samo velikim izdavacima. Treba ih razbiti.
Ovo je bolesno
Što je bolesno?
Prvo, Rimljani su monopol kaznjavali smrću, a zakon je zabilježen za vrijeme naše gore lista - Dioklecijana, pa je prodaja humani napredak.
Drugo, iz slučaja Tviter, jasno je da je i samim direktorima i vlasnicima prodaja u biti najbolja stvar koja im se može desiti, jer su se riješili tromog imperija a dobili pare.
Sano se kmetovi žale, jer eto, Google mi je srića, jubav, familija, ognjište, kušin i stina i srce će mi se parati ako AdSenseom ne upravlja Sundar već netko drugi.
AdSense od srca te jubim, Kroacija=Adsense.
google je bad guy..a CIA operacije po svijetu su mačiji kašalj
Kapitalizam i slobodna konkurencija su u biti OK sve dok netko ne postane previše moćan.
Onda svojim monopolom guši konkurenciju i postaje problem svima.
Vidjeli smo Microsoft, a prije toga su bili telekomi (u USA su telekome razbili još prije pedesetak godina).
Kod nas je bio monopol jednog telekoma i morao si plaćati skupu i lošu uslugu. Kad je došla konkurencija stvari su se poboljšale.
No, svi ti veliki igrači mogu se i dogovoriti i onda imamo kartelizaciju.
Google je postao previše moćan i sad mu žele stati na rep.
Mmmm, da.
Ja ne mislim da je tako crno bijelo. Natjerao se Google da mora ponuditi odabir preglednika na Androidu, isto kao i Apple. Isto preglednici negdje moraju pitati koji je default search engine.
Što možemo očekivati ako Chrome bude prodan nekome? Sad možda Google balansira ima neku zaradu od Chrome, neku od Maps, neku od Google tražilice, neku od Docs.
Ako Chrome postane svoja firma, dioničko društvo ili nekome treće prodan, onda oni gledaju da mora Chrome biti maksimalno profitabilan. Možda je to slučaj i u Google sada, možda nije, ne znam.
Međutim, ako nije, onda maksimalno sponzoriran sadržaj, maksimalno AI sadržaj, mape plati Bing recimo da bude u rezultatima umjesto google Maps pa ti je sad beskoristan rezultat jer sve recenzije i sve firme su na Google maps koji je bio prvi...
Meni se čini da bi Chrome automatski postao lošiji.
Chrome je open source i koriste ga i Opera i Brave i Edge. Hoće li nova kompanija zatvoriti Chrome i Chromium i staviti ih iza paywalla? Hoće li Opera i Brave onda propasti ili se prebaciti na Mozillu?
Ima tu pitanja, nije mi sve samo crno-bijelo, kažem.
Monopol je najgora stvar koja se može desiti na tržištu. Bolje je imati nekoliko loših nego jednog dobrog. Jer loši će se borit da postanu bolji, a jedan dobar će se uljuljat u svom monopolu i vremenom postati loš.
Posebice Chrome treba prodati. Može i play store. Ali Chrome je zlo, ali i money maker za njih.
No ne vjerujem da će biti prisiljeni prodavati. Vjerojatno će dobiti velika ograničenja kao što je MS svojedobno dobio (izvanparnična nagodba) kad su njega htjeli rascjepkati.
ma razbijaj. odmah iza njih treba microsoft da bude na redu.
Mislim, ideja je OK, google je od tražilice napravio ekosistem u kojem dominira i to sad treba regulirati, zato služi država.
Ali, kako je to sročeno je prilično nepovezano. Je, je, oni su monopolisti, ne znam baš kako oni to rade, ali to rade na kompliciran i podmukao način. Zato predlažem četiri konkretne mjere koje ne mogu baš povezati s njihovim ponašanjem, zato dodajem još i zločestu umjetnu inteligenciju, jer tako sve to izgleda još opasnije.
Čekamo da Vujnovac preuzme nešto
Sano se kmetovi žale, jer eto, Google mi je srića, jubav, familija, ognjište, kušin i stina i srce će mi se parati ako AdSenseom ne upravlja Sundar već netko drugi.
Kmetovi i Milton Freeman:
United States v. Microsoft Corp.
Economist Milton Friedman wrote in 1999 that the antitrust case against Microsoft set a dangerous precedent that foreshadowed increasing government regulation of an industry that had been relatively free of government intrusion, and that future technological progress in the industry will be impeded as a result
Ako ne dozvolis mocnom monopolistu da svojim monopolom ukloni sve konkurente, tehnoloski napredak je usporen. Valjda je zato Google kao trazilica za mene kao korisnika losija nego ikad, ne sigurno zato sto mi hoce uvaliti sto vise reklama pa pretragu rezultate forsiraju samo na ono sto sam trazio prije pola minute. Da nije bilo Shermanovoga akta krajem 19. stoljeca mozda bi SAD danas imao najbolju zeljeznicu za putnicki prijevoz, no dosla drzava i sve ukvarila.
No neovisno sto sud odluci ako vlada SAD-a predlozi prisilnu prodaju Chromea i ostalih, to ce ici dalje sve do Vrhovnog suda. A s obzirom koliko je njihova pravna teorija cudna i puna bizarnih iznimaka od iznimaka, a i kakvi sve likovi sjede tamo, nitko ziv ne zna kako ce sve to zavrsiti.
Kmetovi i Milton Freeman:
United States v. Microsoft Corp.
Economist Milton Friedman wrote in 1999 that the antitrust case against Microsoft set a dangerous precedent that foreshadowed increasing government regulation of an industry that had been relatively free of government intrusion, and that future technological progress in the industry will be impeded as a result
Ako ne dozvolis mocnom monopolistu da svojim monopolom ukloni sve konkurente, tehnoloski napredak je usporen. Valjda je zato Google kao trazilica za mene kao korisnika losija nego ikad, ne sigurno zato sto mi hoce uvaliti sto vise reklama pa pretragu rezultate forsiraju samo na ono sto sam trazio prije pola minute. Da nije bilo Shermanovoga akta krajem 19. stoljeca mozda bi SAD danas imao najbolju zeljeznicu za putnicki prijevoz, no dosla drzava i sve ukvarila.
No neovisno sto sud odluci ako vlada SAD-a predlozi prisilnu prodaju Chromea i ostalih, to ce ici dalje sve do Vrhovnog suda. A s obzirom koliko je njihova pravna teorija cudna i puna bizarnih iznimaka od iznimaka, a i kakvi sve likovi sjede tamo, nitko ziv ne zna kako ce sve to zavrsiti.
Sa Vrhovnim sudom oko monopola i korupcije postoje dodatna 2 problema:
1. Zakasnilo se, u proteklih 2 desetljeća bilo je nekoliko trenutaka u kojima je FCC trebao reagirati ali nije.
2. Amerika je prestala biti "res publica" 21. Siječnja 2010. Kada je Vrhovni sud odlučio da kompanije mogu potrošiti neograničenu količinu novca na lobiranje.
Time au korporacije dobile više ljudskih prava od običnih ljudi te samim time USA više nije država jednakih nego korporacijski fašizam.
Zanimljivo je kako se u ITu tolerira vertikalna integracija toliko dugo dok u drugim industrijama se povijesno u USA isto sprijecavalo.
Nećete više imati besplatnih aplikacija za Android, već ćete ih 90% plaćati kao na Aplle Store.
Više poreza državi U.S.A
Takoder placa se na trzistu na kojem je transakcija obavljena…
Govorim za U.S.A