Firefox 4.0 beta

poruka: 2.401
|
čitano: 603.913
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

53 trenutno za betu 9 i 458 +/-  za finalnu. {#}

http://baguje.com/author/icecold/

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Firefox 4.0 beta

ahaa tak vec da,ja sam krivo skuzio da ima 53 za finalnu.... :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Beta 9 bi trebala da izađe sledeći četvrtak.

Ništa specijalno za pomenuti sem raznih ispravki.

Pošto će u današnjem nightly-u biti par ispravki za povećano korišćenje memorije, videćemo da li će se stanje poboljšati.

Jedna od važnijih ispravki je i ova.

GC Compartments su pomereni za neku drugu betu.

Uskoro će biti i ClearType moguć sa Direct2D/DirectWrite radi kvalitetnijeg i oštrijeg prikaza fontova.

Oni koji su na Windows 7 i imaju DX10+ grafičku a koriste HW akceleraciju neka instaliraju ovaj osveženi hotfix:

http://support.microsoft.com/kb/2028560

32bit: http://download.microsoft.com/download/9/7/6/976634BE-DC4D-4B7B-9567-209811D7AF14/Windows6.1-KB2028560-v2-x86.msu

i

64bit: http://download.microsoft.com/download/F/1/A/F1A02F0C-0F64-4E87-9BC1-EFA8CDE464FE/Windows6.1-KB2028560-v2-x64.msu

Što se tiče planova za posle četvorke sledeća poboljšanja su: još ubrzanja i optimizacija na JavaScripti (TypeInference) , Electrolysis radi bržeg i boljeg odziva Firefoxa a i bržeg učitavanja stranica/pokretanja Firefoxa i veće stabilnosti.

Takođe tu su i dodatni planovi za poboljšanje pokretanja Firefoxa (Taras's Blog) .

Tu je i UI Content, novi Download Manager, HomeTab koji će po meni biti bolji od Operinog Speed Dial-a. (dizajn će verovatno varirati) ,

Ostalo ću copy paste od upućenije osobe :)

Infallible memory allocation means better stability/security (a detailed guide can be found at https://developer.mozilla.org/en/Infallible_memory_allocation)  , global app tabs/panorama means that your app tabs and panorama groups will show up on multiple windows, ES:harmony is the next version of Javascript (like html5 is the next version of html) and it will bring several powerful APIs for developers, the last 2 are https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=539356 and https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=598482 and they should improve rendering performance, which will mean better pageload times, smoother scrolling and better score on the FishIE tank test

Tu će biti i MSI packaging i Group Policy support.

Naravno moguće je da će i nešto drugo biti dodano/poboljšano/ubrzano .

Dakle svetla budućnost Firefoxa.{#}

4 0 hvala 8
16 godina
neaktivan
RE: Firefox 4.0 beta
icecold kaže...

53 trenutno za betu 9 i 458 +/-  za finalnu. {#}

neke bug-ove nazoveš funkcionalnostima i problem rješen :)

ajd.. barem su u ovoj beti (8) rješili problem sa "quote" i "edit" postova na forumima. to me iznimno živciralo.

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Bug 572160 - Put tabs in title bar when window is maximized - RESOLVED FIXED

{#}

Biće u današnjem nightly buildu a i u beti 9.

Odlična stvar za one koji koriste netbook-ove.

No tu je trenutno problem sa Aero Snap opcijom kod Windows 7.

Pa možete dodati malo mesta da bi mogli pomerati (odcepiti) Firefox dok su tabovi u title baru.

#main-window[sizemode="maximized"] #navigator-toolbox[tabsontop="true"] #TabsToolbar{
  padding-top: 1px !important;
}

Tabove u title baru možete isključiti preko about:config funkije: browser.tabs.drawInTitlebar - false

Nisam kući pa nisam pogledao da li ima UI opcija pa da se nemora preko about:config .

Poboljšanje u JavaScripti o čemu sa pričao (GC compartments) je stiglo u tracemonkey build i biće u beti 10 u beti 9! :)

Što se tiče tabova u title baru, siguran sam da će biti par bagova koje će trebati srediti.

Inače Mozilla je zaposlila novu osobu koja je radila u Apple-u i ta osoba će raditi na ubrzanju izbacivanja Firefoxa.

Yeah, release/project management has really been a side focus for engineers and directors previously. Fun fact, there were no pure project managers in engineering at moz up until this year. Now that Product Management is hitting it's stride and I have some months under my belt for release/project management I think the future is bright for releases and schedules.

Assuming you are talking about me above, my name is Christian Legnitto btw (LegNeato on irc and here). I have a cousin named David though ha :D. I appreciate knowing that I've made a decent impression so far. I feel I know a fair amount (having been a project manager managing Apple OS updates for the past couple of years), but Mozilla has a lot of unique/new/exciting/difficult properties.

Yep. I hate to say stuff like "we'll be better, promise!" but....we'll be better, promise ;). It'd be great to involve the community more in this area, though the type of work doesn't seem to lend itself to non-Mozilla corp employees. I do know the fresh influx of people and having people dedicated to project management is going to make those promises a reality quicker than you would expect. Also, the whole organization (not just FF dev) has recognized the need to get better in this area. Last time I looked the jobs page had just about every group hiring for project/product managers...so there is mindshare and resources devoted to improving.

Btw. kakvo je vama pokretanje Firefoxa? (tokom prvog pokretanja - cold start) ?

Isprobao sam kod druga na Athlonu XP 2000+ i Minefield se pokrene za 2 sekunde. o.O

Na Windows 7 FF 4 pati trenutno od sporog starta zbog baga sa DirectWrite, ali to bi trebalo uskoro da se reši.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.1.2011 15:11 (icecold).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Znam da nije problem do FF, ali kad će BUG s fontovima biti riješen, malo mi je tlaka ovo... Upali se za 4-5sek.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Znam da nije problem do FF, ali kad će BUG s fontovima biti riješen, malo mi je tlaka ovo... Upali se za 4-5sek.

Koji problem?

Imaš gore update od MS-a vezan za fontove.

Postavi SS da vidimo o čemu je reč.

16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Win7, Entreprise x64, Minefield, last nightly 64. Ne vidi se razlika na ss, budem negdje drugo stavio.

http://img18.imageshack.us/img18/8905/firefox40betainternetbu.png
http://img716.imageshack.us/img716/1839/minefield.png

Pogledaj kako su blijeda slova od postova i kako su zadebljana slova od menu-a(teme u koja sudjelujem...)

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 15:19 (Smooth Operator).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Da li si probao da instaliraš one gore navedene updejte od Microsofta?

I kopiraj about:support (ono pod graphics)

Problema idalje ima sa fontovima, i ClearType bi uskoro trebao biti uključen.

No problem sa fontovima je problem Microsofta.

Ja sam se lično navikao na fontove pod HW akceleracijom, dok su mi fontovi bez HW čudni i nečitki :D

1 0 hvala 0
15 godina
Firefox 4.0 beta

danas sam imao priliku vidjeti "tabs in title bar" na XP (defaultna plava tema) i mogu reći da mi je užas.. ne da nesto steka ili da ne funkcionira kako spada nego sam izgled mi je usas.. mala razlika između boje tabova i title bara... sve se tesko vidi....

na win7 je sasvim druga priča.. super izgleda i neznam ni sam kako mi je bolje - tabs in title bar ili bez tabova u title baru {#}{#}!

evo i jedno pitanjce{#}: kakav Vam je izgled ljepsi?

17 Tabovi u title baru
4 Bez tabova u title baru
3 Onaj stari na FF 3.6
Tko se zadnji smije, nije skužio!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Meni je svejedno kakvi su samo da nisu u title baru, volim title bar. Naravno da mi je posve nebitno sto ce FF 4 po defaultu imati namjesteno, kad cu to u roku keks prilagoditi sebi onako kako mi se svida.

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Glasao sam za tabove u title baru, jer mi se sviđa :)

Što se tiče tog problema na XP-u i tabovima u title baru to je bag.

Btw. sporo podizanje zbog HW akceleracije na Windows Visti i 7 je poboljšano, i čeka se part 3 od ovog baga radi dodatnog poboljšanja.

Nažalost ta ispravka neće biti u beti 9 već beti 10.

Što se tiče izgleda Firefoxa 4.0, on je finalan i samo se treba doterati.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Dostpuni candidate buildovi za betu 9.

Inače preostaje nam još jedna beta.

Najveća briga je stabilnost, pefrormanse, hardverska akceleracija, Panorama, Sync i korišćenje memorije.

Ono što ne uspe u beti, verovatno će biti u nekoj od 4.0.x verziji kao što se desilo sa 3.6.4 (Out of process plugins)

Što je vrlo moguće za tabove u title baru, mada se nadam da je mislio na betu 9.

Mike Beltzner wrote:The number of regressions this is causing makes me wonder if it really needs to
block Firefox 4; might be best to revert the change and wait until next time.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 23:10 (icecold).

2 0 hvala 3
15 godina
Firefox 4.0 beta

...eto stigla nam i beta10pre{#}{#}

Tko se zadnji smije, nije skužio!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Za one koji koriste hardversku akceleraciju, izašao je novi hotfix vezan za Direct2D/DirectWrite.

Poboljšava performanse (ništa drastično) i ispravlja neke probleme sa fontovima. (zavisi kako gde)

Ovaj hotfix će biti pušten i kroz Windows Update.

Ako niste instalirali onaj prošli, instalirajte ga zajedno sa ovim.

Edit: slika pre i posle

Pre i posle hotfixa Pre i posle hotfixa
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.1.2011 0:14 (icecold).

1 0 hvala 0
15 godina
moderator
Firefox 4.0 beta

počeo sam koristit ff 4.0b i sad me zanima dal se može podesit da u taskbaru bude samo jedna ikona kako je bilo u 3.6, a ne kako mi je sada za svaki tab u taskbaru jedna ikona...

TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Naravno.

U "Options" odeš na "Tabs" i skineš kvačicu sa "Show tab previews in the Windows taskbar" .

1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan

4 0 hvala 0
15 godina

evo javljam se sa nje i za sad sve 5....

ovaj potez sa tabovima mi je trenutno vrh, jedino me to malo pikalo u oko kod starijih beta...

chrome već koristim dugo vremena (3 godine mislim) i ono ajde lagano mi je dosadio :D

sad idem malo vozit firefox pa da vidimo, nekak mi firefox sad kak su ovi tabovi skroz gore ljepše izgleda od chroma, a isto mi se sviđa šta se i veći broj tabova ne očitava na taskbaru, pa nema da kad kliknem na ikonu firefox-a da on meni pokaže thumbnaile tabova, ovako jedan klik i prozor gore...

za sad nemam kritike, samo pohvale

sad samo čekat konačan proizvod pa da vidimo kak bude...

za sad sve 5, vozit ću ju malo pa da vidimo kako radi...

pa možda se dogodi da ću imat i chrome i firefox (iako firefox nisam nikad baš preferirao, pogotovo od izlaska chroma i njegovog sistema sa tabovima) na laptopu...

ili možda samo firefox...

živi bili pa vidili

i da šteta što nemaju smooth scroll, nadam se da će to ubacit u konačnoj verziji...

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu, ostani tu.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 0:59 (matija656).
16 godina
neaktivan
matija656 kaže...

i da šteta što nemaju smooth scroll, nadam se da će to ubacit u konačnoj verziji...

Smooth scrool postoji u Firefox 4.

Firefox dugme -> Options -> Advanced -> General -> Use smooth scrolling

O beti 9.

15 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Znači i firefox je dobio smooth scroll - bravo  {#}

U chromeu i nije baš nešto dok u operi radi savršeno{#}

0 0 hvala 0
15 godina
Firefox 4.0 beta

Kakva je zadnja beta? Koristim cijelo vrijeme Chrome tj. svaku novu betu instaliram i prezadovoljan sam. No kako Firefox ima neke zgodne dodatke lako moguce da se malo prebacim na betu.

Inace koristim i 3.6.13 verziju za neke stvari, ali ako je beta ok budem je isprobao. Dali ima ok podrsku za add-onove? Dali je rijesen bug sa potrosnjom memorije? WOT proradio u zadnjoj beti?

Jos samo sitnica...dali ima cetvorka neku mogucnost da mi sinkronizira sve passworde i bookmarkse ili ima neki add-on? Ovo mi je poprilicno vazna stvar i jedan od razloga zasto mi je Firefox uvijek instaliran na kompu...makar i Chrome ima neki backup passworda i bookmarksa, ali ne znam jos kako radi tj. nisam jos bio u situaciji da ga moram koristit a stvarno ne bih htio ostati bez svega u slucaju neke havarije pa je i to jedan od razloga zasto imam pored Chromea i Firefox na kompu. Sto se tice neke brzine, realno Chrome mi je i dalje najbrzi...no nije sve u brzini otvaranja stranica. Kazem, koristimoba browsera...nisam nikakav fanatik za nekim komadom sofwarea no kazem realno kako bar kod mene radi Firefox a kako radi Chrome. Svaki ima kao i sve svoje pluseve i minuse.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 13:48 (win32).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
win32 kaže...

Kakva je zadnja beta? Koristim cijelo vrijeme Chrome tj. svaku novu betu instaliram i prezadovoljan sam. No kako Firefox ima neke zgodne dodatke lako moguce da se malo prebacim na betu.

Inace koristim i 3.6.13 verziju za neke stvari, ali ako je beta ok budem je isprobao. Dali ima ok podrsku za add-onove? Dali je rijesen bug sa potrosnjom memorije? WOT proradio u zadnjoj beti?

Jos samo sitnica...dali ima cetvorka neku mogucnost da mi sinkronizira sve passworde i bookmarkse ili ima neki add-on? Ovo mi je poprilicno vazna stvar i jedan od razloga zasto mi je Firefox uvijek instaliran na kompu...makar i Chrome ima neki backup passworda i bookmarksa, ali ne znam jos kako radi tj. nisam jos bio u situaciji da ga moram koristit a stvarno ne bih htio ostati bez svega u slucaju neke havarije pa je i to jedan od razloga zasto imam pored Chromea i Firefox na kompu. Sto se tice neke brzine, realno Chrome mi je i dalje najbrzi...no nije sve u brzini otvaranja stranica. Kazem, koristimoba browsera...nisam nikakav fanatik za nekim komadom sofwarea no kazem realno kako bar kod mene radi Firefox a kako radi Chrome. Svaki ima kao i sve svoje pluseve i minuse.

Pa meni lično dobra.

Bag sa potrošnjom memorije se rešava, no nije još komletno sređen.

WOT sam probao juče, i radio je.

A dosta add-ona i radi.

Postoji Sync, sa kojim passworde, history, bookmarks i ostalo možeš sinhronizovati u "oblake" .

Ali postoje i add-oni.

Chrome je dodao nedavno Crashshaft u njegovoj JavaScrpti, ali Firefox već sprema odgovor i sad trenutno u procesu razvijanja ima bolje rezultate od Crankshafta.

Dakle biće interesatno, no to se neće desiti u četvorci.

Ali su meni Chrome i Firefox 4 uz rame sa brzinom.

Btw. instaliraj ona dva hotfixa za HW akceleraciju.

15 godina
protjeran
Firefox 4.0 beta

Evo sad instaliro FF beta 9 i za sad sam zadovoljan,fino radi cak i addonsi rade abp i videho download helper :D
Je sa korisim profil od 3.6.13 pa je sigurno zbog toga i malo sporija al kad izade finalna onda novi profil napravit
I super je to sto su stavili tabove na vrh ko kod chrome-a

EDIT:koliko vidim popravili su sto ce tice potrosnje memorije sad sa  4 taba trosi 160MB a prije je bilo 250 :D
EDIT2: evo sad probo bez profila znaci bez addonsa itd i mogu rec da stvarno leeti da bi rijeci reko super radi
Sad znaci bez addonsa itd sa 4 taba trosi 108 MB
Jel ovo po defaultu home gumb sa desne strane u kutu ili to sam kod mene tak?

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 14:35 (soundstream).

0 0 hvala 0
15 godina

@icecold - na koji Sync mislis tocno? Hoces reci da ima po defaultu sync koji ide u cloud? Dali za taj sync moras napraviti neki account ili kako to radi tocno? Bio bih zahvalan da mi to objasnis. Tu opciju ima samo Firefox 4 ili je ima mozda i 3.6.13 a ja je nisam vidio..lako moguce!? Na koja dva hotfixa mislis za HW akceleraciju? Kazem, default broeser mi je vec dugo vremena Chrome pa nisam ni dirao po Firefoxu...makar sa Firefox koristio od kako je dosam na trziste, u biti mislim da sam pruije njega koristio Operu koja je bila paid ili mozda Netscape (nisam siguran, a nije ni vazno). Samo mi molim te objasni gdje se nalazi sinkronizacija na Firefoxu, dali postoji i u 3.6.13 ili je samo u "cetvorki"? Cemu koristiti add-on ako vec po defaultu ima Sync!? Odlicna stvar..hvala na info! Sto se tice brzine...da Chrome je brzi, pogotovo od verzije 3.6.13 pa moze netko reci sta god hoce kada mi Chrome na ocigled otvara stranice pun kufer brze nego 3.6.13 ali mi je drago ako se situacija sa cetvorkom tako popravila (nisam je koristio pa ne mogu nista ni reci iz prve ruke).

Onda je budem sada instalirao pa javim dojmove jer si me zaintigrirao sada... {#}

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
16 godina
neaktivan

Firefox->Options->Snyc, smo na 4.

15 godina
neaktivan
zitzko kaže...

Znači i firefox je dobio smooth scroll - bravo {#}

U chromeu i nije baš nešto dok u operi radi savršeno{#}

Umm firefox ima smooth scroll jos od verzije 3.0

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 15:32 (rustweaver).
15 godina
Firefox 4.0 beta

Sta na kompu ne mogu imati instaliranu i Firefox Betu i Firefox 3.6.13!? Kada otvorim Betu koja je naravno u posebnom folderu, otvori mi se 3.6.13...kada otvorim Firefox 3.6.13, otvori mi se naravno 3.6.13.

Razliciti folderi, druga lokacija no opet Beta ne radi vec samo 3.6.13 sljaka...ni "B" od Bete.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Korisnik sam opere u zadnjih par godina, pa nisam baš najbolje upoznat sa firefoxom 3.Samo znam da u chromeu postoji kao ekstenzija i nije me oduševila.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@Win32

Kako znas da ti se otvorila verzija 3.6? Da ti se nije otvorio 4.0 sa profilom od 3.6?

Mozes imati hrpu firefoxa na sistemu ali ce ti svi koristiti isti profil i postavke ako to ne promijenis.

Najlakse ce ti biti da skines portable verziju, koja je podesena sa vlastitim folderom za profil. No tu je jos uvijek beta 9.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.1.2011 15:42 (rustweaver).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice