Facebook- gdje mu je kraj?

poruka: 107
|
čitano: 13.557
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Svjedoci smo velikoga fenomena u svjetu facebook-a. Broj njegovih korisnika prešao je 530 mil. Pretpostavlja se da vrijedi 50 milijardi dolara. On je samo obična internet stranica. Kažu da će broj korisnika facebook-a još rasti i neki stručnjaci   pretpostavljaju da će broj korisnia uskoro preći 1 milijardu. Usto pretpostavljaju da će propasti i biti zaboravljen. Neki čak u priču upliću teoriju kaosa tj. da će mala obična greška biti uzrok gubitka mnogih korisnika. Drugi stručnjaci tvrde da facebook ima najviše o nama osobnih podataka, te čak da je moguće napraviti naš pihološki profil 100% precizno. To ostavlja mnogo prostora za manipulaciju, posebno reklamama.

Otvorio sam ovu temu da raspraljamo o fenomenu facebooku. Kada će propasti, i što će biti sa silnim podacima koji su na njemu ostavljeni? Zašto je toliko poplaran?

Peritus inimicus
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 13:14 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

To da će propasti ne vjerujem.

Sad kad uvedu "Messages" dobivat će još podataka o nama koje će naravno koristiti za oglašavanje, a što se tiče tih psiholoških profila to mogu napraviti samo za bisere koji cijeli svoj život prenose na Fb. kojih nažalost ima mnogo.

Ja Fb. koristim indirektno i to preko Messengera i to samo za chat, a taj njihov servis Messages mi ne pada na pamet koristiti jer znam da će oni te podatke filtrirati i koristiti za oglašavanje, isto kao i Gmail samo što će ovdije biti objedinjeno i Mail i SMS i IM.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
RE: Facebook- gdje mu je kraj?
Joco55 kaže...

,a što se tiče tih psiholoških profila to mogu napraviti samo za bisere koji cijeli svoj život prenose na Fb. kojih nažalost ima mnogo.

Točno tako! No 90% korisnika facebooka su ti "biseri". Oni ti analiziraju svaki tvoj komentar, "Like", sve što je obljavljeno. No to nisu samo oni koji vise za facebook-om cijeli dan. Vrlo je opasno ono povremeno posjećivanje facebooka. Npr. par puta dnevno odeš daš neki komentar itd. No kroz par godina tu se nakupi dosta informacija, i uzmi u obzir da ovdje radi o stotinama milijuna korisnika tako da je vrlo lako izračunati što određena dobna skupina želi.

Peritus inimicus
16 godina
odjavljen

Pretpostavljam da Facebook-u kraj nije toliko blizu, a da će ga biti, uvjeren sam da hoće (kroz 10-ak godina).

Naravno da posjeduju toliko privatnih podataka o nama jer je to bio i zamisao Facebook-a kao i ostalih društvenih mreža. Nitko nikog ne tjera na upisivanje osobnih podataka, ali s obzirom da 500 milijuna ljudi već je upisalo, zašto i mi ne bismo?

...
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 13:47 (kingmedo).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Svugdje govore da se te informacije koriste za reklame i oglasavanje, to mi je najmanji problem. Bolje da mi reklame (koje su ionako svugdje blokirane) dolaze o gadgetima i slicno, nego o nekim glupostima koje me ne zanimaju.

Mes que un Club! FCBarcelona!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Ma taj fejsbuk će propasti isto kao i što se trebao plaćati,ja sam se tek neki dan registrirao,a i svejedno mi je hoće li propasti,ionako neidem tamo,najćešče posjećujem neke forume,zato jer me zanima o elektronici,o informatici itd...
Chuck Norris je uspio hakirati 4chan
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jesam li ja ovdje jedini koji bi htio da fejs ostane, tj. da se ne ugasi. Stvar je dosta korisna, treba ga koristiti unutar granica normale i paziti koje podatke ostavljamo, regulirati popis prijatelja ( dodavati ljude koje poznaješ I S KOJIMA SI DOBAR, ilitga one koje možeš nazvati prijateljima, a ne svaku sisatu/guzatu mulicu na koju naletiš, ili ljude koje si sreo jednom u životu... @Lazo, nije se ni treba opočeti plaćati, to su milci radili grupe tipa "100 000 ljudi do sutra ili se fejs gasi/plaća se, nikad ništa od toga. A i iskreno, sumnjam da će itko od nas doživjeti facebookovu propast, pad, da, no ne propast.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi...
Moj PC  
13 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Facebook sam izbrisao, a imao sam ga kako bih pratio ženskice koje imam na piku, no sad imam curu pa mi vise nije potreban :)

Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
kingmedo kaže...

Pretpostavljam da Facebook-u kraj nije toliko blizu, a da će ga biti, uvjeren sam da hoće (kroz 10-ak godina).

Naravno da posjeduju toliko privatnih podataka o nama jer je to bio i zamisao Facebook-a kao i ostalih društvenih mreža. Nitko nikog ne tjera na upisivanje osobnih podataka, ali s obzirom da 500 milijuna ljudi već je upisalo, zašto i mi ne bismo?

Sigurno je da će facebook propasti jednog dana, no 10 godina je predaleko u ovakvome svijetu. Ja mislim da će facebook u najboljem slučaju izdržati još tri godine. Jer cijeli facebook je jednostavan i lagan za korištenje i kopiranje. On će ljudima jednostavno dosaditi.

Činjeica je da će broj korisnika jednog dana preći 1 milijardu no što tada činiti. Treba vam biti jasno da to nije jedan nezamjetni milijun već se raditi o skoro 1/6 svijeta, i dosta povelik dio ljudi koji koriste internet. Tada neće postojati puno novih potencijalnih kroisnika. Pa će tada svaka mala pogreška biti kobna. Tada će se od facebooka tražiti apsolutno saršenstvo što nije moguće.

PLASMAorLCD kaže...

Svugdje govore da se te informacije koriste za reklame i oglasavanje, to mi je najmanji problem. Bolje da mi reklame (koje su ionako svugdje blokirane) dolaze o gadgetima i slicno, nego o nekim glupostima koje me ne zanimaju.

Reklame nisu uvjek u flashu te ih nije lako blokirati na svim mjestima. Ali te reklame ostavljaju dosta mjesta za manipulaciju ljudima. I što je najgore to će vjerovatno biti nesvjesna manipulacija.

Peritus inimicus
17 godina
neaktivan

Ja.

Nemam.

Facebook.

Account.

???

{#}

Kakav li sam lamer pa to je strašno, nisam u tijeku svih tih zbivanja, nemam face prijetelje, nitko me ne lajka.

Jebote kakav sam ja loser. {#}

War vs Us: http://www.youtube.com/watch?v=1tyhN7Us-F8&feature=related /// - REVOLUTION -
Moj PC  
16 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Nemam Vejsbuk,manje sam vrijedan! {#}

.U.

2 0 hvala 0
15 godina
thuglife kaže...

Stvar je dosta korisna, treba ga koristiti unutar granica normale i paziti koje podatke ostavljamo, regulirati popis prijatelja ( dodavati ljude koje poznaješ I S KOJIMA SI DOBAR, ilitga one koje možeš nazvati prijateljima, a ne svaku sisatu/guzatu mulicu na koju naletiš, ili ljude koje si sreo jednom u životu....

Trebaš uzeti u obzir da je facebook zamišljen kao mjesto gdje biraš koga hoćeš, a ne kao mjesto gdje dodaješ svakoga. I to je pravilno korištenje facebooka točno kao što si ti naveo. No to ne znači da je ono sigurnije. Podatke koje ti ostavljaš, ti većinom ostavljaš u "tragovima", dakle putem komentara i svojih aktivnosti na facebooku. Međutim kad ti takve informacije ostavljaš svaki dan, dosta tga se nakupi kroz dugo vrijeme. Te korz npr. par godina oni mogu dobiti 90% sliku tvoje psihe. Dakle tako pravilno korištenje facebooka je mnogo opasnije od prihvaćanja svakoga za prijatelje, doadavanje lažnih "lajkova" i sl. Jer ti time dosta olakšavaš analitičarima razliku između tvoje lažen i prave sposobnosti.

Peritus inimicus
15 godina
neaktivan

imam i ja fb,al bug forum mi je bolji {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
PureEntity kaže...

Ja.

Nemam.

Facebook.

Account.

{#}

CROifer kaže...

Nemam Vejsbuk,manje sam vrijedan! {#}

Potpisujem! Ni ja ga nemam jer je on pravo skupljalište podataka o nama.

Peritus inimicus
15 godina
protjeran

Kada po Vejsbuku bacaš statuse ni nisi za drugo nego da tamo gubiš vrijeme...

.U.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da otvorimo bugface i napravimo konkurenciju FBu, mozda nas cak i Google kupi za par stotina milijuna dolara $$$

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
thuglife kaže...

Stvar je dosta korisna, treba ga koristiti unutar granica normale i paziti koje podatke ostavljamo, regulirati popis prijatelja ( dodavati ljude koje poznaješ I S KOJIMA SI DOBAR, ilitga one koje možeš nazvati prijateljima, a ne svaku sisatu/guzatu mulicu na koju naletiš, ili ljude koje si sreo jednom u životu....

Trebaš uzeti u obzir da je facebook zamišljen kao mjesto gdje biraš koga hoćeš, a ne kao mjesto gdje dodaješ svakoga. I to je pravilno korištenje facebooka točno kao što si ti naveo. No to ne znači da je ono sigurnije. Podatke koje ti ostavljaš, ti većinom ostavljaš u "tragovima", dakle putem komentara i svojih aktivnosti na facebooku. Međutim kad ti takve informacije ostavljaš svaki dan, dosta tga se nakupi kroz dugo vrijeme. Te korz npr. par godina oni mogu dobiti 90% sliku tvoje psihe. Dakle tako pravilno korištenje facebooka je mnogo opasnije od prihvaćanja svakoga za prijatelje, doadavanje lažnih "lajkova" i sl. Jer ti time dosta olakšavaš analitičarima razliku između tvoje lažen i prave sposobnosti.

A sta oni imaju od mog psiho identiteta? :-D  Nista. Znam da sam manji od makovog zrna, tako da ne vidim razlog zasto bih se brinuo. Netko tko bi mogao biti meta prisluskivanja/nadgledanja je (vjerojatno) dovoljno bistar da zna koje podatke smije iznositi i u koju svrhu. Ma daj, analiticari? LOL! :-D

A man without a religion is like a fish without a bicycle
15 godina
neaktivan
PLASMAorLCD kaže...

Da otvorimo bugface i napravimo konkurenciju FBu, mozda nas cak i Google kupi za par stotina milijuna dolara $$$

da stavljamo slike naših kompova u wc-u {#}

15 godina
neaktivan

Propast će tek kad naprave nešto što ga može zamjeniti i to nešto skupi mnogo korisnika.

Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
VirtUoso kaže...

A sta oni imaju od mog psiho identiteta? :-D  Nista. Znam da sam manji od makovog zrna, tako da ne vidim razlog zasto bih se brinuo. Netko tko bi mogao biti meta prisluskivanja/nadgledanja je (vjerojatno) dovoljno bistar da zna koje podatke smije iznositi i u koju svrhu. Ma daj, analiticari? LOL! :-D

Nije bitan pojedinac. Bitna je skupina ljudi. Oni analiziraju tebe i stave te u određenu skupinu ljudi. I oni to rade mnogim ljudima te budući da je velik broj korisnika oni mogu vrlo precizno odrediti koje će ti reklame "uvaliti". I oni toj određenoj skupini "uvale" te reklame. Ako minimalno 10% ljudi te skupine(a skupina se mjeri i milijonima) kupe taj proizvod(moguće su kombinacije reklama pa će vjervatno na 1/1000 reklama nešto kupiti) isplati im se.

Dakle ti možeš služiti samo za analizu određene skupine ljudi.

Peritus inimicus
15 godina
neaktivan

Pitanje je da li će FB propast, možda ako ljudima dosadi.

No ima i dobrih strana tog facebooka.

Ako neka firma nema novaca za reklamu može se besplatno tamo reklamirat.

perodigitron
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kao prvo, mene apsolutno zaboli briga da li će oni uzeti podatke o tome kako mi je od tetkinog polubratića susjedov pas uginuo jer ga je netko skurio brenerom. Sve podatke koje dajete, dajete DOBROVOLJNO, tu naročito mislim na slike, koje gube svaki copyright onog momenta kad ih vi javno podjelite na fespuku. Na kraju krajeva, o meni kao običnom smrtniku, ne mogu saznati ništa što bi ja smatrao da je to narušavanje privatnosti. Znam što sam stavio gore, znam šta se sve s tim može. Period.

Kao drugo, koristim fb, u mnogo situacija je krajnje koristan, ne znam ni sam kolko bi para spucao na mobilni račun da nema chata, i inih stvari. Općenito, otkako su se popularizirali IM programi/servisi manje se troši na telefone.

edit: I da, reklame, također mi apsolutno ni malo ne smeta ako ću dobivati reklame za ono što me zanima (njihovom analizom proučeno, jel') nego na razno razna smeća, to dapače smatram korisnim. 

Acta, non verba.
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 14:13 (The Unforgiven).
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nek im se isplati, sta mene briga ovako kao obicnog korisnika koji jednom tjedno svrati hoce li oni mene uvrstiti   u neku skupinu ljudi zbog REKLAMA. Nek zaraduju ako ima budala koji ce samo zbog tog kupiti neki odredeni proizvod.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

Nije bitan pojedinac. Bitna je skupina ljudi. Oni analiziraju tebe i stave te u određenu skupinu ljudi. I oni to rade mnogim ljudima te budući da je velik broj korisnika oni mogu vrlo precizno odrediti koje će ti reklame "uvaliti". I oni toj određenoj skupini "uvale" te reklame. Ako minimalno 10% ljudi te skupine(a skupina se mjeri i milijonima) kupe taj proizvod(moguće su kombinacije reklama pa će vjervatno na 1/1000 reklama nešto kupiti) isplati im se.

Dakle ti možeš služiti samo za analizu određene skupine ljudi.

Koje reklame?

16 godina
protjeran

meni je uopce pomisao da stavljam neku svoju sliku(i podatke o sebi) na internet glupa,a ne da jos imam facebook  

CyberPunk http://myanimelist.net/animelist/FranzBonaparta
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
VirtUoso kaže...

Koje reklame?

Ono što oni odluče!

No treba uzeti u obzir da se to mždda danas ne događa, ali u budućnosti bi se moglo.

No molio bih da mi korisnici facebooka daju neke razloge za njegovo korištenje. To mi je potrebno za jednu analizu koju radim.

Peritus inimicus
16 godina
protjeran

najgore mi je kad se ljudi zale na google o privatnosti,a u isto vrijeme imaju facebook lol

CyberPunk http://myanimelist.net/animelist/FranzBonaparta
Moj PC  
5 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

Koje reklame?

Ono što oni odluče!

No treba uzeti u obzir da se to mždda danas ne događa, ali u budućnosti bi se moglo.

No molio bih da mi korisnici facebooka daju neke razloge za njegovo korištenje. To mi je potrebno za jednu analizu koju radim.

Kakav ce to rezultat biti koji je temeljen na mizernom postotku korisnika FB-a? {#}

15 godina
neaktivan

Koristim ga kad mi je dosadno. Chat i pregledavanje slika uglavnom.

Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 14:19 (ROFLOLMAO).
15 godina
neaktivan

igram farmville te si svake noći u 3:15 slažem budilicu da idem pognojiti maline

ne, sad stvarno, prvenstveno chat, pa slike (od treba, jel') pa onda updatei statusa i ina sr*nja

i da, glavni razlog zašt imam to je ova grupa 

Acta, non verba.
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 14:21 (The Unforgiven).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice