Aliexpress - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 2.923
|
čitano: 1.341.196
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: eBay, AliExpress, carinjenje - Česta pitanja
17 mjeseci
Re: Aliexpress - pitanja i odgovori
mbaksa kaže...
MUĆAK kaže...

U teoriji da (uzmi u obzir da će ti Amazon na navedenu cijenu zaračunat i PDV, a i troškovi dostave su basnoslovni), a u praksi - ne znam. Ja osobno se to ne bih usudio naručivati, osim ako eksplicitno ne bih od nekog drugog dobio potvrdu da je nedavno naručio s američkog Amazona i da mu je prošlo bez carinjenja na našoj carini.

Mislim da je ovo isto kao što ebay ima svoj global shipping. taj postoji odavno i koristio sam ga puno puta. poanta je da se njima odmah plate svi troškovi (pdv i shipping) i onda oni to dalje riješavaju. dostava stiže kurirskom službom i nema nikakvih dodatnih troškova.

14 godina
millennial kaže...
mbaksa kaže...
MUĆAK kaže...

U teoriji da (uzmi u obzir da će ti Amazon na navedenu cijenu zaračunat i PDV, a i troškovi dostave su basnoslovni), a u praksi - ne znam. Ja osobno se to ne bih usudio naručivati, osim ako eksplicitno ne bih od nekog drugog dobio potvrdu da je nedavno naručio s američkog Amazona i da mu je prošlo bez carinjenja na našoj carini.

Mislim da je ovo isto kao što ebay ima svoj global shipping. taj postoji odavno i koristio sam ga puno puta. poanta je da se njima odmah plate svi troškovi (pdv i shipping) i onda oni to dalje riješavaju. dostava stiže kurirskom službom i nema nikakvih dodatnih troškova.

to bi bilo tako da je ispod 150€, ali ovo prelazi, pa će ga još ocariniti

17 mjeseci
ministar kaže...
millennial kaže...
mbaksa kaže...
MUĆAK kaže...

to bi bilo tako da je ispod 150€, ali ovo prelazi, pa će ga još ocariniti

ne bi trebali, to bi sve trebalo biti uračunato. preko ebay global shipping programa sam kupovao stvari sa cijenom preko 10.000 dolara i nikada ne bi platio ništa više. na ebayu bi mi odmah pisalo koliko su troškovi "uvoza" i poštarine i to je sve što bi platio. paket dođe direktno na vrata, dpd, fedex ili netko treći. pretpostavljam da je isto i sa amazonom, ali nitko mu ne brani pitati ih.

16 godina
moderator
millennial kaže...
ne bi trebali, to bi sve trebalo biti uračunato. preko ebay global shipping programa sam kupovao stvari sa cijenom preko 10.000 dolara i nikada ne bi platio ništa više. na ebayu bi mi odmah pisalo koliko su troškovi "uvoza" i poštarine i to je sve što bi platio. paket dođe direktno na vrata, dpd, fedex ili netko treći. pretpostavljam da je isto i sa amazonom, ali nitko mu ne brani pitati ih.

Kad si zadnji put naručivao preko eBaya? Ono nakon "uvođenja" IOSS-a nastao je problem s naručivanjem preko eBaya. Evo, preg nekih godinu i pol, iako sam PDV platio preko eBaya, naša carina mi ga je ponovno ocarinila i trebao sam tražiti povrat PDV-a (to su tad radili, ali to više ne rade, što znači da ako PDV platiš preko eBaya ili koje druge platforme ili dućana, i još ti naša carina dodatno lupi PDV - to je to - platio si dvostruki PDV na isti proizvod).

11 godina
Aliexpress - pitanja i odgovori

da, prebacili su problem na prodavače jer se njima (našoj carini) uglavnom ne da kontrolirati da li je netko već platio PDV (na stranu iznimke kad to i ne mogu provjeriti)

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.9.2023 17:54 (60nine).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
60nine kaže...

da, prebacili su problem na prodavače jer se njima (našoj carini) uglavnom ne da kontrolirati da li je netko već platio PDV (na stranu iznimke kad to i ne mogu provjeriti)

Sustav nema smisla. Cijela poanta sustava bila je da ti platiš sva davanja prilikom kupnje. A sad nije jasno pod kojim uvjetima paket može ući izvan EU u Hr, a da ne bude ponovno ocarinjen. Stvar funkcionira transparentno kod AliExpressa, ali samo zato jer se roba kupljena preko AliExpressa uvozi kroz Mađarsku (osim ako nije za shipping odabran Cainiao Economy For Special Goods) - funkcionira transparentno zbog mađarske carine! Ne kužim kako Mađarska carina može funkcionirati onako kako je IOSS bio zamišljen, a naša ne može.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.9.2023 22:06 (mbaksa).
11 godina

ja kužim kako ne mogu - jer Hrvatska

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

U zadnje dvije godine u svakoj narudžbi (bilo za 1 euro ili 100 eura) izaberem Aliexpress Standard Shipping i nikad, ali nikad mi nisu ništa naplatili naknadno, niti carina niti naša pošta. Radi se o cca 100 pošiljaka. Zato ju i izaberem, neću imati posla s našima.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
mbaksa kaže...
.. Ne kužim kako Mađarska carina može funkcionirati onako kako je IOSS bio zamišljen, a naša ne može.

-to sam ponovio bezbroj puta.. tj ulazno skladište, država koja nije odredište-kupac nego tranzit, nema razloga, nema želje-volje baviti se carinskim i poreznim davanjima jer bi išli državi uvoza-kupca, tj mađarskoj trošak, drugima novac.. koji te druge države ne potražuju, tj svi su sretni kad prođe osim zakona ili sustava koji je porozan.. a time imaju prednost-konkurentnost upravo te-takve rute-rutine, posao tranzita kao i svaki drugi generira zaradu upravo na tome, a ako si pošten tad te zaobiđu, nađu jeftiniju alternativu i sl.

-ioss, nepotpun.. kako to može biti? pa vidimo, može.

-zato je prije godinu upravo donešen zakon-odredba po kojoj je to problem kupca tj ako posotji problem tad taj problem ima kupac koji se mora natezati + moguća i kazna za carinski prekršaj, mora platiti a potraživati novac nazad može od alija-trgovca.. itd. zakon i problem kupca.

-ioss može funkcionirati ako je sve u lancu školski napravljeno po pravilima.. ako netko ne želi recimo bez poreza-carine.. a kad to žele, tad je beskoristan .. no još slađe za nas kao kupce je što ipak dobar dio, većina robe, prolazi.. pa tako uštedimo poneki postotak koji bi za neku robu bio izos carine (ne poreza).. tj po pravilu jednostavnog uvoza za kranjeg korisnika (ne roba za tržište) i tad ne treba deklaracija i sl. papiri.. no podsjetnik, hp i famozna usmena deklaracija koja ne postoji nigdje u svemiru, jer smisao potvrde-deklaracije.. bilo kojeg dokumenta je upravo to da ga se ima kao fizički dokaz, papir (s pečatom!) .. osim za hp.

-isiti paket će ovisno o tome što na njemu piše proći ili neće.. tj proći će ako ima uredan ioss ili ako uopće nema spomena iossa, uvoza-kine.. tj tad je eu roba, paket.. a kad ima polovičan, tad naravno ne prolazi jer to skener vidi-pročita i ostalo je algoritam-automatika..  s porezno-carinskim troškovima koji tad idu i po tome je paket iz gornjeg posta prošao kroz takav sustav kao hpov dok bi kroz 'ona skladišta' prošao bez da netko trepne.. tj samo za one robe koje nisu za tu državu-tranzit... jer ponovo, prihod ide državi uvoza, trošak ostaje.. nitko na ulazu ne želi to kao posao i konkurentnost (kao za migrante)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
millennial kaže...

mbaksa kaže...

Kad si zadnji put naručivao preko eBaya? Ono nakon "uvođenja" IOSS-a nastao je problem s naručivanjem preko eBaya. Evo, preg nekih godinu i pol, iako sam PDV platio preko eBaya, naša carina mi ga je ponovno ocarinila i trebao sam tražiti povrat PDV-a (to su tad radili, ali to više ne rade, što znači da ako PDV platiš preko eBaya ili koje druge platforme ili dućana, i još ti naša carina dodatno lupi PDV - to je to - platio si dvostruki PDV na isti proizvod). 

Meni prošli tjedan stigao paket naručen iz Japana preko eBaya vrijednosti preko 150 €. Isto duže vrijeme nisam uzimao preko eBaya, već samo sa AliExpressa, ali pošto se radilo o rabljenom objektivu za fotoaparat, morao sam riskirati jer me cijena ispadala 4x jeftinije nego novi sa AliEpressa i to sa svim davanjima.

PDV mi odmah naplaćen prilikom kupnje. Poslano mi FedExom. Neka firma zastupa FedEx za carinu u HR pa me mailom obavijestili što im sve treba poslati i trebao sam ispuniti punomoć i potpisati, te takvu popunjenu punomoć skenirati (može i foto) i poslati na njihov mail. Nakon toga mi poslali podatke za uplatu carinskih troškova (PDV je priznat) i kad sam to platio, poslao im dokaz o uplati iz banke. Idući dan mi već dostavljena pošiljka iz ZG-a gdje je rađen carinski postupak. Roba mi od uplate stigla za tjedan dana, s tim da se na carini zadržala 2 dana.

Od dokumenata sam im poslao (sve u pdf-u): eBay order information, eBay Tax invoice, Paypal Transaction Details i ispunjenu potpisanu punomoć.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
16 godina
moderator
Micek kaže...
Meni prošli tjedan stigao paket naručen iz Japana preko eBaya vrijednosti preko 150 €. Isto duže vrijeme nisam uzimao preko eBaya, već samo sa AliExpressa, ali pošto se radilo o rabljenom objektivu za fotoaparat, morao sam riskirati jer me cijena ispadala 4x jeftinije nego novi sa AliEpressa i to sa svim davanjima.

PDV mi odmah naplaćen prilikom kupnje. Poslano mi FedExom. Neka firma zastupa FedEx za carinu u HR pa me mailom obavijestili što im sve treba poslati i trebao sam ispuniti punomoć i potpisati, te takvu popunjenu punomoć skenirati (može i foto) i poslati na njihov mail.

To što opisuješ je špedicija (uvoz robe preko posrednika), to se ne odnosi na situaciju kad kupiš neku sitnicu za par dolara pa da bi ti to trebao doma dostaviti poštar HP-a (i potencijalno naplatiti ti PDV i H7 troškove carinjenja).

17 mjeseci
Micek kaže...
millennial kaže...

mbaksa kaže...

PDV mi odmah naplaćen prilikom kupnje. Poslano mi FedExom. Neka firma zastupa FedEx za carinu u HR pa me mailom obavijestili što im sve treba poslati i trebao sam ispuniti punomoć i potpisati, te takvu popunjenu punomoć skenirati (može i foto) i poslati na njihov mail. Nakon toga mi poslali podatke za uplatu carinskih troškova (PDV je priznat) i kad sam to platio, poslao im dokaz o uplati iz banke. Idući dan mi već dostavljena pošiljka iz ZG-a gdje je rađen carinski postupak. Roba mi od uplate stigla za tjedan dana, s tim da se na carini zadržala 2 dana.

Od dokumenata sam im poslao (sve u pdf-u): eBay order information, eBay Tax invoice, Paypal Transaction Details i ispunjenu potpisanu punomoć.

jesi li koristio global shipping ili klasičnu dostavu?

@mbaksa naručujem poprilično često i nikada nisam imao problema, kad je global shipping dostupan naručim preko njega, platim odmah njima sve troškove i paket stiže na vrata. pretpostavljam da uvijek postji mogućnost duplog oporezivanja, ali onda se priloži potvrda da si već platio i traži se povrat.

16 godina
millennial kaže...

jesi li koristio global shipping ili klasičnu dostavu?

Ne mogu vidjeti u podacima na eBayu. Dostavu je naručio prodavač preko FedExa i FedEx mi je i dostavio (Japan-Francuska-Slovenija-Hrvatska). Ali mi nije vidljiv oblik dostave.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
2 godine

Čisto da podijelim iskustvo. Danas stigao air mouse od cca 15€, naručen 25.08. Dakle, cca 10ak dana iz Kine (bar je tako pisalo). Predviđeni datum dostave je bio 23.09. Tako da je ovo stiglo jako brzo i bez ikakvih problema.

Pošiljka išla sa Aliexpress standard shipping, a plaćanje Revolutom.

2 0 hvala 0
16 godina
moderator
millennial kaže...
@mbaksa naručujem poprilično često i nikada nisam imao problema, kad je global shipping dostupan naručim preko njega, platim odmah njima sve troškove i paket stiže na vrata. pretpostavljam da uvijek postji mogućnost duplog oporezivanja, ali onda se priloži potvrda da si već platio i traži se povrat.

Povrat možda prolazi kod špedicije, ali od kraja prošle godine više ne prolazi u normalnom poštanskom prometu (na način da ti kao privatna osoba tražiš povrat duplo naplaćenog PDV-a) - bila i vijest o tome na Bug.hr-u.

17 mjeseci
mbaksa kaže...
millennial kaže...

Povrat možda prolazi kod špedicije, ali od kraja prošle godine više ne prolazi u normalnom poštanskom prometu (na način da ti kao privatna osoba tražiš povrat duplo naplaćenog PDV-a) - bila i vijest o tome na Bug.hr-u.

ok, vjerujem da si tu upućeniji od mene i imaš novije informacije. 

14 godina

Kaj je s tom postom jebenom? Vec 9 dana svi paketi arrived at local delivery center, obicno je kroz dan dva to bilo kod mene kad dode to tog statusa a sad stoji

Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
domac5 kaže...

Kaj je s tom postom jebenom? Vec 9 dana svi paketi arrived at local delivery center, obicno je kroz dan dva to bilo kod mene kad dode to tog statusa a sad stoji

To je mozda negdje u madjarskoj.... 

16 godina
domac5 kaže...

Proteglo se meni i na 100 dana :)

14 godina

Meni od 28.7. stoji status ''Received by local delivery company'', sve mi inače dostavlja Overseas. Negdje se očito zagubio i dal si mogu pomoći? Nikako.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Posmatrač kaže...
domac5 kaže...

To je mozda negdje u madjarskoj.... 

Pise hrvatistan za sve pakete..

Slao sam neki paketic u istru, jedno 10-12 dana putovalo.. Nekad sam znao sa aliexpresa dobit tu i tamo u tom roku 

16 godina

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sigurno-ste-se-pitali-gdje-zavrsavaju-paketi-koje-vam-posta-nije-dostavila-odgovor-ce-vas-ostaviti-bez-teksta-1321185

"Jeste li se pitali što se dogodi s onim paketima koji nikada ne dođu do primatelja, niti se vrate pošiljatelju? Oni se čuvaju neko vrijeme u posebnom uredu, a potom prodaju na dražbi. Unutar pošte"

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
djigibao kaže...

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sigurno-ste-se-pitali-gdje-zavrsavaju-paketi-koje-vam-posta-nije-dostavila-odgovor-ce-vas-ostaviti-bez-teksta-1321185

"Jeste li se pitali što se dogodi s onim paketima koji nikada ne dođu do primatelja, niti se vrate pošiljatelju? Oni se čuvaju neko vrijeme u posebnom uredu, a potom prodaju na dražbi. Unutar pošte"

bilo je to sinoć u Provjerenom na NovaTV (dio s prilogom o Hr pošti)

14 godina
neaktivan
60nine kaže...
djigibao kaže...

Kako do dražbe? Da kupim, jer garant sve vrijedi više nego što traže na dražbi

11 godina
crocro23 kaže...
60nine kaže...
djigibao kaže...

Kako do dražbe? Da kupim, jer garant sve vrijedi više nego što traže na dražbi

pojma nemam, pitaj njih

15 godina

-sve javne dražbe su javne :) s podatcima, objavom na npr oglasnoj ploči (istina nekog skrivenog općinsko-sudskog-poštanskog hodnika.. tj javno i 'javno' formalno je ok..), i tad kad to pronađeš, možda čak i online-vijest-obavijest, tad saznaš i ostale uvjete kao kotizacija-polog i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Meni već na 110tom danu. Aliexpress zatvorio dispute jer na njihovoj stranici piše da je pošiljka u hr još od 6tog mj. Na trackingu naše pošte piše da je otišlo iz Mađarske. Pisala mađarskoj pošti na dva mejla, oni ne znaju ništa. Pisala hr pošti, oni kažu da zovem 072 broj. A jedino kak ali priznaje povrat love u takvom slučaju je da im pošaljem izjavu od pošte da to nije isporučeno. I onda si mislim koliko je to sve vrijedno živaca. Ali definitivno ću od sada paziti koju vrstu shippinga odabirem. Ovo su bila dva paketića s nekim modulatorom kojeg nije bilo moguće naći kod puno sellera i još sam kupila od dva da dođe bar jedan na vrijeme. I platila shipping. I eto, prošlo ljeto
16 godina
lancoma kaže...
Meni već na 110tom danu. Aliexpress zatvorio dispute jer na njihovoj stranici piše da je pošiljka u hr još od 6tog mj. Na trackingu naše pošte piše da je otišlo iz Mađarske. Pisala mađarskoj pošti na dva mejla, oni ne znaju ništa. Pisala hr pošti, oni kažu da zovem 072 broj. A jedino kak ali priznaje povrat love u takvom slučaju je da im pošaljem izjavu od pošte da to nije isporučeno. I onda si mislim koliko je to sve vrijedno živaca. Ali definitivno ću od sada paziti koju vrstu shippinga odabirem. Ovo su bila dva paketića s nekim modulatorom kojeg nije bilo moguće naći kod puno sellera i još sam kupila od dva da dođe bar jedan na vrijeme. I platila shipping. I eto, prošlo ljeto

Isto je i meni bilo,izgubio sam dispute,a paket je stigao nakonn 110 dana.

14 godina
neaktivan

Nikad nisam uzeo ništa sa Aliexpressa, evo nedavno sam bio ovdje komentirao da nemaju paypal i to me smetalo, no kako sam baš ovdje komentirao temu, otišao sam na Aliexpress i tamo pronašao na kraju dosta toga što me zanima pa sam naručio 12 paketa u ukupnoj vrijednosti cca 350 eura, od njih 11 čak je 7 stavljeno u isti paket, kao kombinacija, nisam to nikad prije vidio, ali to su stvari vrijednosti 5, 8 ili 14 eura

Ono što mi je bilo čudno je da su 5 paketa u prosjeku od 30 do 50 eura po paketu svi otišli sa cainao, naručeni su između 29.8 i 1.9 i svi su već sad u HR, barem tako piše, dobio sam broj Overseasa (ne HP, cega sam se bojao) i sad izgleda da bi Overseas trebao to sve dostaviti. Svi su bili prije 48h na carini i prošli su je. U pitanju su rgb svjetla, slušalice sa stalkom,  2 figure, to je to znači, carinu ne plaćam ili ću je platiti pri preuzimanju od Overseasa? Ako mi piše ovo da je local transport company preuzeo paket i piše broj Overseasa da kontaktiram za dalje.

znači 100% Overseas dostavlja pakete?

Isto tako 29.8 do 1.9 narudžbe i svi su paketi već kak ti kod Overseasa i pod statusom su Received by local company. Zaista brzo!

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.9.2023 22:26 (crocro23).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
crocro23 kaže...

Nikad nisam uzeo ništa sa Aliexpressa, evo nedavno sam bio ovdje komentirao da nemaju paypal i to me smetalo, no kako sam baš ovdje komentirao temu, otišao sam na Aliexpress i tamo pronašao na kraju dosta toga što me zanima pa sam naručio 12 paketa u ukupnoj vrijednosti cca 350 eura, od njih 11 čak je 7 stavljeno u isti paket, kao kombinacija, nisam to nikad prije vidio, ali to su stvari vrijednosti 5, 8 ili 14 eura

Ono što mi je bilo čudno je da su 5 paketa u prosjeku od 30 do 50 eura po paketu svi otišli sa cainao, naručeni su između 29.8 i 1.9 i svi su već sad u HR, barem tako piše, dobio sam broj Overseasa (ne HP, cega sam se bojao) i sad izgleda da bi Overseas trebao to sve dostaviti. Svi su bili prije 48h na carini i prošli su je. U pitanju su rgb svjetla, slušalice sa stalkom,  2 figure, to je to znači, carinu ne plaćam ili ću je platiti pri preuzimanju od Overseasa? Ako mi piše ovo da je local transport company preuzeo paket i piše broj Overseasa da kontaktiram za dalje.

znači 100% Overseas dostavlja pakete?

Isto tako 29.8 do 1.9 narudžbe i svi su paketi već kak ti kod Overseasa i pod statusom su Received by local company. Zaista brzo!

Tako ti to ide. Maksimalno 2 tjedna da stigne u RH, i onda čekaj 2-3 tjedna da ti naši to dostave.

Prethodna narudžba:

Naručeno 02.08. stiglo u RH 08.08.
Dostavljeno 17.08. preko Overseas ili GLS, ne sjećam se sad tko.

Trenutna narudžba: Naručeno 02.09.

Stiglo u RH danas, 12.09.

Dakle, doći će mi na adresu cca 22.09.

Molim se da neće biti HP.

Ponekad ako ide preko HP-a, zna stvarno biti 20ak dana u pošti bez da dobijem tracking broj.

E, da, ajde da čujem: Koliko vas je zapravo primilo krivi artikl kad ste naručili preko Alija?
Ja samo jednom, i to ne krivi artikl, koliko krivu verziju istog. Naručio sam QI reciever (za bežično punjenje) za stari mobitel, no umjesto USB-C, dobio sam Micro-USB verziju. Dobio refund odmah.

Znam da se neki ljudi žale kako im artikl dođe bez baterije, poput onih malih LR41 buttoncell baterija. Svaki put bi ih dobio zajedno s uređajem. Svaki put.

The planet broke before the Guard did!
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.9.2023 17:00 (imsonotgonnatellyoumyname).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: eBay, AliExpress, carinjenje - Česta pitanja
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice