Preporuka handheld konzole

poruka: 6
|
čitano: 1.302
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Preporuka handheld konzole

Imam laptop za osnovne stvari, pa mi dođe da odigram tu i tam nekaj, lap nije namjenjen za to, pa sam bacio oko na te mini konzole koji su očito postale tražene a bome, kako tehnologija napreduje tako su i te konzole sve moćnije.

Gledao sam čak ubost neki PS5 ili XBSX, a sad pratim te handheld konzole i moram priznat da sam zapravo impresioniran performansama, pc like grafika, rekli bi Nevjerojatno koji je napredak postignut, čovjek više nije osuđen na gejmanje prek pc, nego to iskustvo može i doživit na handheld konzolama I još je prijenosno, di ćeš bolje.

Uglavnom, gledam ergonomiju, performanse, bateriju i ekran, zapeo mi je za oko nadolazeći Legion GO 2 pa nije problem pričekat i vidit recenzije, novopridošli Asus ROG Xbox Ally X je isto pobrao jako dobre ocjene, jedino tih 7" mi je upitno, dok je kod Legion ekran od 8" ak se ne varam.

E sad, zanima me vaše iskustvo gejmanja na tim prijenosnim konzolama u usporedbi recimo sa PCijem, PS5 ili XBSX?

Mana PCa je što ga nemrem stavit pod ruku i ići okolo s njim, dok je handheld pomirio donekle ta dva svijeta, dobije se grafika koja je zapravo do prije par godina bila nezamisliva a sad "pcijevska grafika" je dostupna na tim prijenosnim konzolama od 7-8".

Da li veliki ekran znači i nužno bolji osjećaj gejmanja? Da li neka brutalna grafa rtx4000 donosi bolje iskustvo gejmanja na 27" monitoru spram tih mini konzola.

Imam iskustvo sa XBSX i sa PCem, al nemam doticaja s tim prenosivim konzolama tak da tu nisam upoznat, al čitajući komentare, pojedinci su se okrenuli gejmanju više na handheld konzoli neg recimo na pc-u.

Prednost pc-a je superiornost u graf.performansama zahvaljući komponentama i boljem vizualnom iskustvu radi većeg monitora, potonje još više dolazi do izražaja ako se ušteka i neka oled telka 55-65".

Jasno mi je da kompromisi postoje, al eto, taj doživljaj iskustva gejmanja me zanima a i općenito što se tiče handheld konzole?

Našao neki usporedni test

EDIT: Spominje se taj neki MSI Claw 8

https://www.rockpapershotgun.com/msi-claw-8-ai-plus-review

Ove specke su brutalne neg moj laptop koji ima meteor lake čip. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.8.2025 14:58 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Preporuka handheld konzole
Sin mi je kupio čim je izašao Asus ROG Ally Z1 Extreme.Zamišljeno je da se igra s kauča kad mu se ne da sjediti za PC i tako je bilo iz početka a onda sve rijeđe.Sad nosi taj Asus npr.kad ide na more u apartman i aktivno igra online sa prijateljima.Nikad se nije žalio na performanse ,veličinu ekrana...inače doma se igra na konfiguraciji od 2500 eura.
Sve da i imam,otkud mi
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Imao sam i aktivno koristio Steam Deck, Rog Ally Z1e i Lenovo Legion go, pa evo ti neki osvrt, pros and cons

Kao prvo, teza da je grafika na razini PC-a - nije. To je snaga neke 1050ti i ako želiš igrati AAA naslove, bit će kompromisa. Meni je bilo zgodno koristiti ih kad se izvalim u krevet nakon posla jer mi se ne sjedi za kompom, a žena gleda TV. Ideja je bila da mi bude pri ruci desktop-like gaming iskustvo te da konzolu koristim kao mali prijenosni pc, ali sve je to propalo što zbog kompromisa u konzolama što zbog promjena mojih prioriteta.

No krenimo redom...

1. Steam Deck

Moja prva prijenosna konzola, imao sam ih dva. Nisam imao OLED.

+

-Najispeglaniji OS, najviše nalik gaming konzoli, dual boot u desktop linux

-pouzdano se može poslati u sleep i "probuditi" u igru gdje si stao

-Korektna baterija u odnosu na konkurenciju

-Dobra ergonomija, touchpadi koji su ponekad korisni

-

-720p bljedunjav ekran

-Relativno slab chipset u odnosu na konkurenciju sa Z1e

-Ograničen na Steam store bez predznanja i vremena za sideloadanje, a neke stvari jednostavno nemoguće instalirati (moj dealbreaker)

2. Asus Rog Ally

Moja druga prijenosna konzola, imao dva, nisam imao Ally X. Osobno najbolja handheld konzola.

+

-Jako dobar 1080p VRR ekran

-Najispeglanije softver iskustvo na Windows konzoli

-Funkcionalno je Windows komp - mogu se instalirati igre sa svih storeova, bez problema se instaliraju "one" verzije igara

-Jako dobri zvučnici

-Ergonomski mi njaviše odgovara

-Z1e chipset je osjetno jači od onog u Steam decku

-Armory crate je solidan overlay, jasne prečice i funkcije

-Na starijim modelima se događa da toplina ubije SD karticu

-

-Funkcionalno je windows komp, a to je svojevrsni clusterfuck. Windows 11 na touch ekranu je recept za rak mozga, a pogotovo na ekranu te veličine

-Baterija u Performance modu ne izdrži ni 45min u zahtjevnijim igrama

-Wake from sleep radi kako mu dođe, ali u pravilu ne radi

3. Lenovo Legion GO

Imao sam ga nakon prethodne dvije, prototip koji je trebao ostati prototip, a ne ići u prodaju

+

-Najveći ekran najviše rezolucije

-ugrađeni kickstand

-Fora koncept s odvojivim joyconima koji se mogu koristiti kao miš, a uređaj može biti tablet

-

-Ekran nema VRR, boje su osrednje

-Najgori zvučnici koje sam ikad koristio na uređaju ikad

-Još gore iskustvo s Windowsom nego na Ally, sve puno bugova i crasheva pri glupostima tipa pojačavanju zvuka usred igre

-Jako je težak i nespretan, premali da bude funkcionalan tablet, a predebeo i naravno Windows nije za tablet.

-Izrada je plastična, joyconi su flimsy, korištenje kao odvojenih kontrolera za fps je neupotrebljivi gimmick.

-Potpuno ga napunim, igram u performance modu i za pola sata je gotov. 

-Događalo mi se previše puta da ga stavim u sleep i pri paljenju se restarta i takve nebuloze

Drago mi je da su ga napravili, jako je zabavan u ideji, ali jednostavno ne radi i frustracija na frustraciji je. 

Osim ako ti ne uleti krcato jeftinije od ROG-a, Legion GO izbjegavaj. Prava borba je između Roga i SD-a. 

Ako igraš indie igre, manje zahtjevne igre, starije igre i sve je na steamu, SD je naprosto bolja konzola. Ispeglan softver koji radi. Ugasiš ga, i idući put kad ga upališ nastaviš gdje si stao. Meniji su intuitivni i užitak ga je koristiti.

Ako igraš igre kojih nema na Steamu, želiš nešto zahtjevnije i želiš da ti konzola bude i alternativa za komp i multimedijski uređaj u pokretu - ROG

Naposlijetku sve je to prva generacija proizvoda i to se osjeti, zato sam se riješio svakog jer jednostavno nije to još to. Nije to za biti odvojen od punjača u jednom letu, softveri su nedorađeni, a SD mi je preograničen iako je dosta dobro odrađen. Realno su mi korisni parput mjesečno kad mi se leži na kauču i igra hollow knight ili nešto slično ili da ubijem trenutak, a za to je i mobitel dobar. Ally X ima puno bolju bateriju, ali 1000e za to ne dam znajući da je i dalje softver sranje.

Živo me zanima Ally 2/Xbox Ally koji bi trebao imati prilagođen Windows za konzolu i veliku bateriju. To bi moglo biti to. Hoćeš li imati koristi od takve igračke ćeš znati tek nakon što ga kupiš i kreneš koristiti i vidiš koliko i kako ti se zapravo uklapa u život

8 godina
Lenovo treba pustiti Legion Go S sa Steam OS uskoro u prodaju. Za one koji imaju Windows verziju, Lenovo je objavio kako instalirati Steam OS gore. Službeno izdanje, nikakav hack ili štos.

Steam OS verzija daje nešto više FPS-a, kao i dulje trajanje baterije.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
maks0806 kaže...

Živo me zanima Ally 2/Xbox Ally koji bi trebao imati prilagođen Windows za konzolu i veliku bateriju. To bi moglo biti to. Hoćeš li imati koristi od takve igračke ćeš znati tek nakon što ga kupiš i kreneš koristiti i vidiš koliko i kako ti se zapravo uklapa u život

E ovaj Xbox Ally 2 i mene zanima.

Drugi dio bolda, da, neću znat dok ne probam.

Kak je igrat na 7" ekran što se tiče ally-a u usporedbi sa Legion Go koji ima 8.8"?

Možda bi bilo bolje da su na Ally stavili veći ekran tipa 7.5"-8".

13 godina

Veličina mi nije predstavljala problem, intuitivno sam ga valjda držao bliže nego Lenovo, ali stvarno je 7" 16:9 ekran dovoljno velik. Sjećam se PSP-a i 4.3" ekrana kako mi je wow bio

Dapače da je manji ekran na Lenovu možda bio bio lakši i ugodniji za dulje igranje. Al opet iscuri mu baterija taman kad postane neugodan. Dizajn fičr

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice