Praksa za vrijeme faxa

poruka: 5
|
čitano: 2.436
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Praksa za vrijeme faxa

Pozdrav,

Dogodine bi trebao počet odrađivat praksu dužine jednog semestra, pa imam nekoliko pitanja.

Koliko se očekuje od mene studenta da znam nakon 5 semestara poslovne informatike?(dakle program je prilično sličan FOI-u).

Ja znam recimo spajat računala(nije neka mudrost,jel), znam osnove od: HTML, PHP, SQL, C++, Java al nije da znam nešto konkretno napravit s obzirom da fax nema takav program, a nešto što sam učim je i dalje dosta površno jer imam dosta obaveza i ne stignem se nečemu potpuno posvetit. Uglavnom imam volje za rad i učenje, šta kažu da je najbitnije.

Mene zanima kako poslodavci(ili praksodavciSmijeh) rade sa praktikantima, jer mi se neda doć negdje a da mi kažu "sjedi tamo i čitaj bug" - tako je bilo u srednjoj, meni je onda odgovaralo jer nisam imao interesa u ničemuSramim se

Znači...vaša iskustva...bilo kao praktikant ili radnik koji se s njima susreće. Pošto je nestašica za informatičarima pretpostavljam da se traže mladi informatičari pa valjda i postoje firme koje imaju dobar rad sa studentima.

Zahvaljujem!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Praksa za vrijeme faxa

Sve ti ovisi gdje dobiješ praksu. Moje iskustvo je loše. Cijeli semestar sam radio u AutoCAD-u što i nije loše ali daleko od onoga što sam želio/očekivao. Studijski programi su takvi da ti kroz jedan semestar nemožeš naučiti programirati, neke osnove da ali baš programirati (pod programirati mislim da znaš napisati program) nikako. Poslodavci će imati očekivanja da nešto znaš, predpostavljam da će kriteriji biti daleko niži od onih kod zapošljavanja (tamo traže i iskustvo). Budi sretan ako na praksi budeš mogao raditi ono što te zanima jer ponekad se njima neda baš zezati sa studošima, čast iznimkama. Općenito mislim da je kod nas sistem prakse loše riješen, kao i sam sustav obrazovanja.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.8.2008 15:40 (PROTECTOR).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Praksa za vrijeme faxa
Merlo kaže...
<izrez>

Mene zanima kako poslodavci(ili praksodavciSmijeh) rade sa praktikantima, jer mi se neda doć negdje a da mi kažu "sjedi tamo i čitaj bug" - tako je bilo u srednjoj, meni je onda odgovaralo jer nisam imao interesa u ničemuSramim se

<izrez>

Gle, ja tebi dam da čitaš magazin, ako ćeš ti taj magazin navlačit svaki put kad dođeš na praksu, šta da ja onda radim s tobom. To ti je inače jedna vrsta testa.
I tako ti svi rade, neki svjesno, neki nesvjesno. I crtanje u ACADu je super jer sudjeluješ u projektu.
Uzmeš stolac, prikrpiš se nekom kome nećeš smetat, većina ljudi će ti dat svaku informaciju koju tražiš, ni jedno pitanje nije glupo.
Tražiš ih da im pomogneš oko nečega, neka sitnica.
Ne možeš puno naučit (relativno), ali te poslodavac može zapazit i ponudit ti trajno zaposlenje.

Štos ti je tome, da se ne možeš uspoređivat sa zaposlenikom. On ima odgvornost i plaćen je za nju, a ti si došo ubit semestarsku praksu.
Nitko na posao nije došo, a da je odmah sve znao.
Tako da ti je najvažnije polovit što više informacija.

Sretno na praksi
17 godina
neaktivan

Da se i ja malo nadovežem na ovaj post iako već davno nisam ni praktikant niti slično. Dolaze nam u firmu ovako preko ljeta mladi nadobudni inžinjeri, koji bi preko noći iznova sagradili Concorde (barem tako izgledaju). No onda kada vide da praksa sastoji ne samo iz izrade projekata u AUTOCAD-u i PROENG.-u, malo se spuste. Da ne duljim, praksa nije uvijek samo ono što učite na fax-u, svaka čast znanju, nego i svakodnevni poslovi kojih kod privatnika ima zaista mnogo i svi su različiti. Nemojte misliti da ćete dolaskom na potencijalno radno mjesto raditi samo ono što vaš specificira diploma. To zaboravite. I nemojte misliti da je to nešto loše, dapače, dobijate znanja za koja niste ni slutili da ih možete dobiti na praksi.

Evo baš sada imamo praktikanta s FSB-a kojemu su dali u zadatak projekt jednog kontejnera za papirnu ambalažu, znači iz domene naše firme. Odlično je to napravio, ali ga je onda voditelj poslao i u halu da malo vidi kako taj njegov projekt izgleda kada ga uhvate majstori Ivo i Stipe pa kad oni počnu psovati i spominjati majku projektantu, znat će točno što ga čeka nakon faksa. Ovo nije šala, zbilja se dogodilo neki dan, no mislim da dečku to bude dobra škola. Usput, nema veze ni ako vam daju da čitate BUG, ako vi imate interesa nešto naučiti, naučit ćete i bez toga da vam netko zadaje poslove.

17 godina
neaktivan
Shkval1 kaže...
 Gle, ja tebi dam da čitaš magazin, ako ćeš ti taj magazin navlačit svaki put kad dođeš na praksu, šta da ja onda radim s tobom. To ti je inače jedna vrsta testa.
I tako ti svi rade, neki svjesno, neki nesvjesno. I crtanje u ACADu je super jer sudjeluješ u projektu.
Uzmeš stolac, prikrpiš se nekom kome nećeš smetat, većina ljudi će ti dat svaku informaciju koju tražiš, ni jedno pitanje nije glupo.
Tražiš ih da im pomogneš oko nečega, neka sitnica.
Ne možeš puno naučit (relativno), ali te poslodavac može zapazit i ponudit ti trajno zaposlenje.

Ma meni nije problem odradit i više od dogovorenih sati, bitno mi je da nešto naučim a kasnije da i nađem posao..pa i super bi bilo kad bi mogao ostat tamo di sam imao praksu. samo se nadam da neću trebat nosit poštuOsmijeh
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice