Arcadyan VRV9518BA-2C

poruka: 62
|
čitano: 83.287
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
Re: Arcadyan VRV9518BA-2C
Ja sada zvao i reko im da mi ovaj ruter sra** za igrice. I da zelim novi ili cu raskinit. I rekli mi da mogu novi ruter poslat. Da znaju da se na ovom ne moze nista. Javio se jedan decko koji zna puno vise nego inace kad mi se jave neki pojedinci koji znaju reci samo ugasi i upali ruter. 🤣 I reko mu salji bilo koji samo da nije ovo. Reko je da ce stavit prigovor da mi se posalje novi i da se to moze.
Tako da zovi i reci da ti novi daju.
16 godina
Speedport Plus

Zna li netko možda što znače ove poruke iz logova routera Speedport Plus?

The HG tries to contact the ACS (A103)

Denial of Service incident detected RateFloodIcmpInput (FW101)

Denial of Service incident detected Port Scan (FW101)

Ovo sam uspjeo pročitati iz logova, ostali logovi su normalni. Svako malo se nešto od ovoga pojavi, internet veza je na trenutke spora i prekida. Ovo već traje jedno 7 dana.

Tek sad vidim da sam pogriješio temu pa neka admin premjesti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.3.2024 9:58 (tomo100brt).
6 godina
Arcadyan VRV9518BA-2C

Ja sam prije mj dana dobio optiku ruter arkadyan. ..2C te ONT Huawei. Već sam promjenio ssid i password na WiFi. Ruter ima wifi6 te standard ax što mu daje mogućnost da razvija brzinu od 700 Mbps do 1000 Mbps - upload do 350 do 500 Mbps. Za ovih mj dana korištenja nijedan ispad mreže ni prekid. Koristim ga na prvom katu kuće dok sam u prizemlje kuće stavio kao ap Huawei B535-333 koji pokazuje dovnl oko 600 - 700 mbps. dok upl oko 500 Mbps.

U prizemlju kuće imam tijekom ljeta goste kojima će biti i previše ove brzine. Imam i fixnu tel liniju i zasad radi bez greške.

0 0 hvala 0
14 godina
Daniel87 kaže...
Ja sada zvao i reko im da mi ovaj ruter sra** za igrice. I da zelim novi ili cu raskinit. I rekli mi da mogu novi ruter poslat. Da znaju da se na ovom ne moze nista. Javio se jedan decko koji zna puno vise nego inace kad mi se jave neki pojedinci koji znaju reci samo ugasi i upali ruter. 🤣 I reko mu salji bilo koji samo da nije ovo. Reko je da ce stavit prigovor da mi se posalje novi i da se to moze.
Tako da zovi i reci da ti novi daju.

Ja sam na njega nakacio svoj edgerouter4 i gg

14 godina
neaktivan

Pozdrav, potvrđujem isto da verzija 2.00.10 ima sve ograničeno na routeru, doslovno se samo mogu vidjeti neke informacije, bilo kakve izmjene se ne mogu raditi. Mene sada zanima jedna stvar, ja sam router taj dobio pred nekih 2 tjedna tehničar sve složio i normalno šljakalo, ulazio sam u router i mjenjo si postavke sve kako hoću. Danas išao router premjestiti samo malo dalje u ćošak gdje mi je sva informatička oprema, iskopčao sam ga složio ga na zid da stoji, ukopčao sve nazad i od tad više ne mogu pristupiti nego mi otvara stalno tu stranicu kao na slici. Da li je moguće da zbog tog gašenja routera se on resetirao ili se sam ažurirao na noviju verziju pa zato više nemam pristup, jer ne razumijem kak sam još danas ujutro imao normalno pristup sve dok ga nisam to bio ugasio da bi ga premjestio. Hvala unaprijed.

5 godina

Moguće je. Možda nije sam povukao firmware dok se nije rebootao. Kad se reboota, automatski traži i povlači novi firmware.

Ja se i dalje mogu pohvaliti da sam na verziji 1.04.08.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.6.2024 9:52 (FPiskor).
6 godina
.
Jeli na toj (starijoj) verziji 1.04.08 moguće ući u ruter i mijenjati određene stvari, gdje naći istu verziju i kako ju staviti u funkciju.
.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.6.2024 18:44 (Rocki).
5 godina

Po mojim saznanjima, 1.04.08 je zadnja koja ima originalni web interface i dozvoljava promjenu postavki. Probaj zvati SZK i žicati da te spoje s tehničarom pa da on vrati na stariju verziju i na ACS-u stavi flag da se ponovno ne upgradea na novu verziju. Budem pitao poznanika koji je tehničar tamo može li se, bolje rečeno, smije li se to raditi ako je HT-u u planu da svi routeri od sada imaju samo kontrolu preko Telekom aplikacije.

5 godina
Arcadyan VRV9518BA-2C

Dobre vijesti za one koji su još uvijek na starom firmwareu. Možete pristupiti svim skrivenim postavkama na dolje opisan način.

Koraci:

1. Ulogirati se u router kao normalan admin.

2. U adresu traku upisati sljedeći link: http://192.168.1.1/js/menu.js (zamijenite IP ako ste ga promijenili)

3. Iz skripte, ako dobro pogledate, možete iščitati link za svaku menu. (npr. ako trebate postavke za VOIP, pronađete /arc_tel_sip.php)

4. Ubacite taj dio poveznice poslije IP adrese routera u adresnu traku (npr. 192.168.1.1/arc_tel_sip.php)

EDIT: u neke menije nije moguće ući, nego se potrebno ulogirati kao superuser, a to se vidi u tom JavaScriptu. Trebalo bi saznati login podatke i za tog usera za pristup još nekim dodatnim postavkama.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.6.2024 11:29 (FPiskor).

0 0 hvala 2
15 godina
FPiskor kaže...

Po mojim saznanjima, 1.04.08 je zadnja koja ima originalni web interface i dozvoljava promjenu postavki. Probaj zvati SZK i žicati da te spoje s tehničarom pa da on vrati na stariju verziju i na ACS-u stavi flag da se ponovno ne upgradea na novu verziju. Budem pitao poznanika koji je tehničar tamo može li se, bolje rečeno, smije li se to raditi ako je HT-u u planu da svi routeri od sada imaju samo kontrolu preko Telekom aplikacije.

Ja imam veziju 1.04.09 i mogu ući u postavke routera i sve podešavati, i preko aplikacije moj telekom također mogu ući u postavke routera i podešavati sve.

Inače radi se o HT-ovom 5G internet paketu.

Uviijek će biti budala i rata...
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.7.2024 9:41 (KR-DI).
17 godina
KR-DI kaže...
FPiskor kaže...

Ja imam veziju 1.04.09 i mogu ući u postavke routera i sve podešavati, i preko aplikacije moj telekom također mogu ući u postavke routera i podešavati sve.

5g jos uvijek ide preko acsa, tocnije na stari nacin

battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
5 godina

Je, zaboravih napisati. Pisalo je da mi je router na staroj verziji i da ima nadogradnja na v1.04.09, ali nisam htio nadograditi jer nisam znao je li ta zaključana. v2.00.00 i veći su zaključani.

17 godina

09 je jos uvijek pod starim...ne mozes na 5g ici na novu verziju, tak da nemas brige(za sad)

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.7.2024 17:33 (dado16).
5 godina
dado16 kaže...

09 je jos uvijek pod starim...ne mozes na 5g ici na novu verziju, tak da nemas brige(za sad)

Nisam na 5G netu. Izgleda da ova prva serija Arcadyana ni ne ide na novu verziju. Najnovija koju je ACS ponudio je 1.04.09, ali nisam ažurirao.

17 godina
KR-DI kaže...
FPiskor kaže...

a vidim ovdje si napisao 5g internet paket...pa rekoh...

idu svi arcadyani na 2.0 i druge verzije ali se rucno moraju pustit, nece ga automatski prebacit osim ako tehnicar ili netko rucno pokrene

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.7.2024 18:07 (dado16).
5 godina
dado16 kaže...
KR-DI kaže...
FPiskor kaže...

a vidim ovdje si napisao 5g internet paket...pa rekoh...

idu svi arcadyani na 2.0 i druge verzije ali se rucno moraju pustit, nece ga automatski prebacit osim ako tehnicar ili netko rucno pokrene

To je napisao kolega KR-DI... 

Kod mene ne ide na v2 iako nisam na 5G-u. ACS nudi v1.04.09, ništa novije. A skripte za automatsku nadogradnju se povremeno pokreću. Inače samo ručno (na zahtjev ili tehničar kada dolazi nekim povodom). 

Btw, može li neko sa v2 firmwareom provjeriti jesu li ove stranice za normalnu konfiguraciju routera samo skrivene u novom firmwareu ili su ih maknuli skroz. Probajte s ovom JavaScript  metodom koju sam napisao par postova gore vidjeti jesu li još tu ili baca 404.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2024 12:12 (FPiskor).
17 godina
neaktivan
Arcadyan VRV9518BA-2C

ispada da na novijem firmweru stranice ne postoje

gore navedeni linkovi ne otvaraju ih ...

po prezentacijskoj stanici Arcadyan router je model 

model VRV9518BAAX24-B-2C

software  na mom je trenutačno 2.00.10 ( da, to bi bio razlog nevidljivosti )

e sad vidim ja taj uredjaj i kao 
 device DTEU DSL ( ok,znamo da je naručen za njih, pa je i firmware eh takav)
 maker DTEU inc  ( opa nije se prestavio kao Arcadyan,čitaj dalje)

maker url http...Arcadyan.com

model description DTEU ( aha tu smo)

model name VRV9518BAAX24-B-2C ( ok isto kao i na tcom sučelju)

ali dobio sam i UDN i UUID 

ali i 

device type :

URN : SHEMAS UPNP.ORG : device : Internet Gateway Device

izgleda da bio mogao poslužiti i u biti i več sad služi  kao Gateway! 

A URN i URI  da podsjetim su

Uniform Resource Name (URN) is a Uniform Resource Identifier (URI) that uses the urn scheme.

jesmo li to svi njima postali vidljivi i upravljivi i kao upnp device? 

što prekrasno

jer ako ja upravljam svojim uredjajima kroz svoj gateway onda mogu i oni mojim uredjaima kroz 

gateway ako spojim svoj gateway na njihov takav ruter npr wifi ili kabelom koji je spojen na njihov gateway za upravljanje routerima...normalno da im onda postaje sve naniže vidljivo i upravljivo

što je prekrasno ,ako ste zaboravili ugasiti svijelo ,nazovete ih da to učine umjesto Vas !

još kad si stavite pametnu bravu ne morate ni biti kod kuče da bi zamjenili router ...

a ono jel doma,pa pogleda na vašu kameru ,aha još nisu došli...

stavite i pametno zvono ,da može pozvoniti i iz auta kad pada kiša...

nek se ne moće ljudi,prehlada je zeznuta stvar!

što če vam privatnost ,nije valjda da nešto skrivate ???

sva sreča da kod mene često grom spali router...

no da ovaj radi najstabilnije od svih modela do sada ,da ,

da ima gigabitne izlaze ,da ,

da ima najbrži wifi do sad ponudjen ,da

ali pobogu shvačam da se približavate ljudima koji samo imaju smartphone i tv...

no ovo ukidanje pristupa da si ljudi namjeste što im treba za njihovu privatnu mrežu je FUUUJ.

stranice više nema ,sakrili,obrisali pristup npr i ovoj  

http://192.168.1.1/js/menu.js

3 hoču firmware downgrade
0 ugasite mi svjetlo kad legnem
Penis Bonus Pax In Domus

1 0 hvala 0
5 godina
Arcadyan VRV9518BA-2C

Dakle, ništa od upravljanja routerima na novim firmwareima. Izgleda da to postaje standard. ISP-evi se udružuju i implementiraju taj RDK u sve svoje uređaje (broadband routere, STB-ove itd.). RDK omogućuje tzv. standardizaciju softvera za svoju terminalnu opremu (čitaj zatupljuju ih) i tako korisnicima daju putem svojih aplikacija upravljanje istima. 

I da, ide preko UPnP-a. Evo link sa stranice RDK-a gdje je to sve detaljno objašnjeno kako funkcionira, kao i što je RDK općenito:

https://developer.rdkcentral.com/documentation/documentation/rdk_video_documentation/components/universal_plug_and_play_upnp/ 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.8.2024 15:08 (FPiskor).

0 0 hvala 0
17 godina
FPiskor kaže...

Dakle, ništa od upravljanja routerima na novim firmwareima. Izgleda da to postaje standard. ISP-evi se udružuju i implementiraju taj RDK u sve svoje uređaje (broadband routere, STB-ove itd.). RDK omogućuje tzv. standardizaciju softvera za svoju terminalnu opremu (čitaj zatupljuju ih) i tako korisnicima daju putem svojih aplikacija upravljanje istima. 

I da, ide preko UPnP-a. Evo link sa stranice RDK-a gdje je to sve detaljno objašnjeno kako funkcionira, kao i što je RDK općenito:

https://developer.rdkcentral.com/documentation/documentation/rdk_video_documentation/components/universal_plug_and_play_upnp/ 

Ovo sto si ti naveo nema veze sa ovim rdk koji HT ima.

18 godina
Arcadyan VRV9518BA-2C

A ima li negdje skinuti 1.04.09 za offline instalaciju?

Kod mene je 1.04.06 i danas mi se nešto zblesao router, pa rekoh možda bi nova verzija pomogla,

ako sad budem čekao da dođe tehničar, a praznici su, mogao bi se načekati

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.12.2024 22:11 (segregator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nema, to smc moze pustit(to su oni koji dobiju tvoju smetnju poslije prijave smetnje)
18 godina
dado16 kaže...
nema, to smc moze pustit(to su oni koji dobiju tvoju smetnju poslije prijave smetnje)

Ne bi me začudilo da su oni i izazvali problem...danas je bilo prekida struje pa ako je išao update slučajno...

17 godina
06 ima bug da kad nestane struje ispadne iz nadzora, najvjerojatnije bi ti factory reset pomogao da se vrati u nadzor i sve vrati na prijasnje stanje
18 godina
dado16 kaže...
06 ima bug da kad nestane struje ispadne iz nadzora, najvjerojatnije bi ti factory reset pomogao da se vrati u nadzor i sve vrati na prijasnje stanje

Nije, sve sam probao, nazvao me tehničar danas, daljinski stavio 1.04.09 i sve proradilo

Ajd bar mi nije uvalio verziju 2.x :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.12.2024 21:51 (segregator).
18 godina
neaktivan
Arcadyan VRV9518BA-2C

Pozdrav,

imam taj Arcadyan u paketu 5G +TV M, to znači imam 2 tera po max brzini 200mega a nakon toga brzina pada 20mega.

Zanima me kako pratiti potrošnju tih silnih megabajta, na modemu ne vidim da ima mogućnost vidjeti koliko je potrošeno.

Pitam zato jer ukućani ugase Tv ali android box ostane upaljen, a tehničar rekao da ako se ne ugasi i box stalno se troši internet promet.

0 0 hvala 0
5 godina

Do prije 2 tjedna sam vodio borbe jer su me zvali da će nadograditi na RDK, ali da im router nije bio dostupan u ACS-u (vjerojatno jer sam prčkao po ACS postavkama pa se nešto poremetilo). Uspjeli su se nekako spojiti i upgrejdati ga iako sam rekao da ostave na tok firmweru jer sve radi kako treba. Prijavljivao sam smetnju dok nisu donijeli novi router sa starim firmwerom i blokirali nadogradnju na RDK. 

5 godina
Limac kaže...

Pozdrav,

imam taj Arcadyan u paketu 5G +TV M, to znači imam 2 tera po max brzini 200mega a nakon toga brzina pada 20mega.

Zanima me kako pratiti potrošnju tih silnih megabajta, na modemu ne vidim da ima mogućnost vidjeti koliko je potrošeno.

Pitam zato jer ukućani ugase Tv ali android box ostane upaljen, a tehničar rekao da ako se ne ugasi i box stalno se troši internet promet.

Telekom app?

18 godina
neaktivan

Nema tog podatka!

16 godina
Imam problem sa ARCADYAN routerom iz T-com. Na tom ARCADYAN uređaju nalazi se onaj firmware gdje mogu ja mijenjati postavke. Na ARCADYAN sam spojio i pojačivač signala. Problem je što nakon nekog vremena uređaji u mreži gube konekciju, uređaj se nakon par bezuspješnih spajanja ponovno spoji na router, ali onda drugi uređaj pravi problem sa spajanjem. Ima i situacija gdje se uređaj odspoji sa mreže i nakon 10 sekundi ili malo više sam ponovno spoji na mrežu i tako u nedogled. Nakon što restartam ARCADYAN sve se popravi pa opet nakon par dana isti problem, par sati ako ima previše uređaja na mreži. Predpostavka je da taj router kad imam previše uređaja spojeno pravi probleme. Zvao sam T-com, ali oni nisu bili od pomoći, samo resetiraju cijeli uređaj. Postoji li ikakva opcija ili išta da to riješim?
Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:24 (tomo100brt).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
tomo100brt kaže...
Imam problem sa ARCADYAN routerom iz T-com. Na tom ARCADYAN uređaju nalazi se onaj firmware gdje mogu ja mijenjati postavke. Na ARCADYAN sam spojio i pojačivač signala. Problem je što nakon nekog vremena uređaji u mreži gube konekciju, uređaj se nakon par bezuspješnih spajanja ponovno spoji na router, ali onda drugi uređaj pravi problem sa spajanjem. Ima i situacija gdje se uređaj odspoji sa mreže i nakon 10 sekundi ili malo više sam ponovno spoji na mrežu i tako u nedogled. Nakon što restartam ARCADYAN sve se popravi pa opet nakon par dana isti problem, par sati ako ima previše uređaja na mreži. Predpostavka je da taj router kad imam previše uređaja spojeno pravi probleme. Zvao sam T-com, ali oni nisu bili od pomoći, samo resetiraju cijeli uređaj. Postoji li ikakva opcija ili išta da to riješim?

-riješenje? možda, ponekad, ovisi ili generički za sve postoji neko riješenje, problem je znati, resursi a ponekad i sreća, .. ili čarobni štapić ako postoji.

-želiš nešto brzo-kratko? .. preskoči poruku.

-preduvijet svega je znanje, razumijevanje + točni podatci, svi koji mogu utjecati na uzrok-problem, a to sve kako bi se otkrio uzrok i tad ga se pokušalo otkloniti.

-zatim metodologija, tj primijena znanja, logike-empirije u procesu otklanjanja problema.. bez preskakanja-prečica ako želiš metodološki, a to uključuje čitanje ovog posta koji će biti nešto duuuuži.. :)

-tj na kraju ćeš ti riješiti problem, polako, teško, jer si početnik-korisnik bez iskustva, zamisli da radiš bilo koji drugi posao.. ne da ljudi ne mogu raditi bilo koji posao, no kad za to nisu već izučeni to im je teže, griješe, previde i ne mogu znati sve korake-probleme koje iskusan djelatnik bilo kojeg posla zna, npr kuhati ili postavljati pločice, zamijeniti getribu ili curenje vode iz pipe..

-jednostavno osim super sreće klase jackpot, nemaš šanse da nešto napraviš brzo-lako-dobro iz prve.. daleko veća šansa je da ćeš u tom pokušaju još dodatno napraviti problem za koji čak nisi 'kriv' jer ne možeš znati.. problem kvaka22, odnosno znanje-vještina za bilo što, kao za čitanje-pisanje da bi uopće postojala tema i pisani opis problema..

-imamo li znanje i sve potrebne podatke?

-što je uzrok, gdje, u tvom dosegu ili izvan?

-krećemo od lakših pravila, kažeš, spojio pojačivač signala, .. ne postoji pojačivač, postoje repetitori-AP.. sitnica-nevažna ali primjer kako treba razlikovati riječi-značenja zbog jasnoće-razumijevanja u komunikaciji, jer ako se ne razumijemo, ako karikirano govorimo različitim jezikom tad nećemo nešto korisnog napraviti..

-zbog takvih razloga, zbog tisuću sitnica koje usputno početnik neće razumjeti-znati, ako želim kvalitetnu uputu, pomoći, moram pisati detaljno-opširno i koristiti odgovarajuće nazive ne miješajući pojačalo s repetitorom kao nevažan primjer..

- početak metodologije:

-ako želimo nešto metodološki riješiti, kao matematički algoritam, moramo biti pedantni, strogo se držati pravila-redosljeda, bez preskakanja.. onaj tko zna (put) može i prečicama, tj to je ono što razlikuje iskusne.. svi ostali moraju ići redom, bez preskakanja.. tad se svaki labirint može proći ili matematička operacija izračunati, točno.. ne bilo kako, ne ispaliti izmišljen odgovor npr =5 prije nego znamo pitanje i podatke pri čemu to čak može slučajno biti točan odgovor ako je pitanje 2+3=? .. no ako imaš takvu sreću, igraj loto i pozovi majstora .. ili želiš naučiti, jer ovo se može ponavljati, ponavljat će se, dok je svako znanje korisno..

-zato na početku ne mogu dati odgovor 'klikni to.'.. mada bi ti želio upravo takav, kratak, brz i da je tad sve ok.. čak bi i ja želio, no to je realno gledajući -nerealno :)

-prvi zaključak početka procesa-metodologije.. polako, strpljivo, tako se uči, tako se nešto može napraviti.. ok?

-zatim mjesto-izvor problema..

-gdje može biti uzrok-izvor problema? jer ako nešto tražiš, prvo moraš znati barem približno gdje, domenu.. npr zec je u šumi, nije na ražnju.. da bi ga našli moramo tražiti na pravom mjestu, na svim ostalima ga nećemo naći.. ok?

-uzrok može biti na mreži-centrali čak i globalno-internet, može biti lokalno ograničenje-opterećenje, može biti kvartovski problem npr polave-potresa i loših instalacija tako da je ponekad problem direktno vezan za lokaciju, ne za teoriju-generički ostale pa je kao izuzetak..

-ne možeš to baš znati, tj može biti na vijestima, može biti podatak koji kaže SZK kad prijaviš problem.. ali ne moraju ništa reći.. npr kad padne globalni dns server pola usluga interneta padne zajedno.. sustavi, ili primijeti ponekad u gužvi po šopingcentrima kako kase uspore.. uzrok? tko zna, možda teroristički napad, možda je čistačica izvukla žicu.. i za to možemo dobiti obavijest i ne moramo pa možda nikad ne saznamo.

-i što tad? ne možemo ništa? -možemo, logika, eliminacija, pa i kvalificirana pretpostavka-znanje-procjena.. kao kad majstor vidi neki ventil-dihtung i sl. 'zna' jel ga treba mijenjati-provjeravati ili ne.. odnosno koje su šanse za-protiv ili će to možda na kraju provjeriti ako druge 'prečice' ne daju željeni rezultat.. u tom dijelu redosljed može biti različit, pogotovo jer za tu stranu ne možemo puno, osim prijaviti operateru.. i bilo bi zgodno da nam tad szk kaže da je tako nešto uzrok i da će proći, da treba čekati, ne čačkati jer je beskorisno i može stvoriti problem tamo gdje ga nema.. ok?

-ostaje nam problem koji je kod nas, u kući-stanu, u dosegu.. od modema (modem je uređaj koji 'daje liniju', žica ili bežično, od operatera-centrale prema korisniku, most-spoj..), dok je router mrežni šef, koji upravlja internom mrežom, lan portovima i na wan portu ima priključak za liniju-modem.. odnosno te kutijice mogu biti jedna-dvije.. pa modem ima u sebi i router.. osnovna razlika, modem=linija, router=lan.

-kao i to da naravno da danas svi imaju i wlan-bežično ili ostale mogućnosti-priključke.. no to su dodatci toj kutijici-uređaju i prema tim dodatcima ih razlikujemo, nazivamo.. pa će jedna kutijica biti neki mediaplayer, neka će biti mrežni nas, neka iptv-prijemnik, neka sve od tog, neka samo ap-pristupna točka za wlan..

-modem je u pravilu oprema operatera, rebrendiran-brand-marka-logo i često osakaćenog soft-firmwarea-mogućnosti, pod kontrolom operatera-servera koji ga može npr resetirati ili nadograditi.. i često njegovo vlasništvo..

-router ako kupiš ili imaš je tvoje.. danas pogotovo, zbog evolucije mreže, preporučljivo imati svoj rotuer, neovisno o operateru, mogućnosti-fičeri i podešavanja.. ovisno o potrebi-klasi ima i cijenu, no dovoljno jeftino čak jeftinije od APa koji je u osnovi isti uređaj u manjem pakiranju s defaultom za AP, dok je default rotuera = rotuer ali većina može oboje, opcija..

-ok? jer vjerojatno će riješenje problema biti upravo u kupnji odgovarajućeg routera..

-jer, mrežna oprema se razvija-evoluira.. ono nekad nije danas dovoljno, nije dovoljno jako-brzo, nema dovoljno jak cpu i količinu rama, da bi odradilo ono što se danas sve korisit, zastarjeva..

-kao što se sve i kvari ili može imati neki problem-bug, loš kontakt, nešto.. tj ako je takav klasičan kvar, škart, nešto, problem, riješenje bi moglo biti zamjena za 'isti' ali ispravan.. i to bi operater na zahtijev ili opis mogao napraviti, .. no vjerojatno je modem ispravan i tad bi stanje i dalje bilo isto. kod kvarova je 'najljepše' kad je pravi kvar, crkne i to je to.. ovo kad radi na pola je problem, npr loš kontakt-prekid.. i to ne možemo otkriti na daljinu, to moraš sam vidjeti-osjetiti-primjetiti.. tj sve podatke koje imaš, kao status led-ica, su važni podatci.. što blinka i kojom bojom, kad sve radi i kad imaš problem.. sve te ledice nečemu služe, indikatori, kao indikator goriva ili akumulator u autu.. ako nema goriva ne vozi mada je auto ispravan.. ledice daju osnovni status-info po kojima u trenutku kad nešto ne radi, npr nema interneta, pogledom možeš zaključiti gdje je prekid, internet-linija ili interno unutar lan-a, wlana, računala-mobitela-razno.. tj teoretski bi to moglo pomoći, ponekad.. ili ne pomaže..

-još čitaš? :)

-router ili modem.. kao mrežni šef, upravlja svime, svi uređaji se spajaju na njega, kroz njega.. on mora imati odgovarajuće resurse da bi to mogao raditi.. i razvoj, potrebe.. nekad i danas.. nekad smo imali po jedno računalo, pa zatim iptv, pa mobiteli, tableti, mikrovalne, prekidači-iot.. nekad je router upravljao s nekoliko konekcija, recimo 5-10, sad 50-više.. i za to treba jači cpu + ram da bi sve to mogao odraditi ili se pogubi, blenta, kao gejmanje na slabom računalu ili fićo na uzbrdici kad stiskanje gasa ne pomaže..

-modem arcadyan.. ima wlan, 2.4 i 5ghz.. iz vremena kad je to kao standard počinjali, staro, nije novo.. i problemi koje tad 'prvi mačići' mogu imati, uz nedovoljno resursa za više uređaja, tj jedna stvar od tog možda može proći, ali kad se kumulativno zbroje eto problema.. npr radi ok s tri mobitela dok se ne spoji četvrti...

-za sve to treba resurse, slobodne kanale, smetnje.. npr nije isto živiš li u kući bez susjeda ili u stanu sa desetak susjeda u dometu wifija, jer svi ti signali zauzimaju kanale, smetaju jedan drugom kao gužva automobila na cesti.. u gužvi stojiš, nije auto kriv nego ostali auti-promet.. kao i to da možda imaš neki uređaj koji stvara smetnje, bojler i sl.. ili nema veze s tim nego npr stabilna struja-napon hep-a.. 

-no po opisu, radi neko vrijeme.. vjerojatnije da je to zbog starosti-razlike-mogućnosti razvoja mreže-brzine i standarda + potrošači-uređaji s druge strane kojih je više i traže više-brže.. npr u ramu, drži podatke-tablicu i kad se popuni zablokira.. reset-gašenje i opet radi.. začepi se odvod u sudoperu, odštopaš i opet je ok, dok se ponovo ne zaštopa.. to je tako.. treba jače-novije ako je to uzrok.. ili dodati router, vlastiti uređaj koji će raditi taj posao, dok će modem tad raditi samo osnovno-liniju.. teoretski ti operater može zamijeniti, ne za isti-seriju-generaciju nego novije-jače.. no ponekad neće, nema itd.. i ne mora.

-prednost je imati vlastiti uređaj-router, jer je 100% pod tvojom kontrolom dok se tad promjena operatera-linije ne osjeti, tj interno-lan je tad tvoje, neovisno o vanjskoj liniji wan.. jedino što tad od operatera tražiš je stabilnost i plaćen paket brzina + kao i ostalo što ide na liniji tv-telefon.. što ostaviš na modemu itd..

-problem.. pucanje-preopterećenje konekcija.. npr više uređaja traži pristup, žica ili bežično-wlan.. ne mora biti više uređaja, može biti jedan.. npr torrent koji može otvoriti neograničen broj konekcija ili malware-virus ili nešto deseto.. i izvor problema može biti na računalu ili mobitelu-tabletu.. neće biti na 'glupom' iot uređaju kao roletna-bojler.. ali teoretski može i to, + špijuniranje-bugovi-backdoorovi u opremi..

-npr dualband, znači da podržava 2.4 i 5 ghz wlan.. ali nisu svi uređaji jednaki-isti, staro-novije, sam razvoj standarda i kvalitete, pa pogotovo glupi iot uređaji ne znaju raditi s 5ghz nego većina traži 2.4.. ponekad deklariraju da rade, ponekad je to laž ili poluistina.. i ako se 'zbune' eto problema, jer mreža je mreža.. sve je spojeno i može biti uzrok, smetnja, kolizija.. npr dupli-isti podatci kao ip adresa koju dodjeljuje dhcp ili ručno..

-pogotovo problem imaju uređaji modem-router iz početka tih mogućnosti kad je na njih spojeno staro+novo, oba standarda.. i prebacivanje-automatika, kao i mesh.. sve to je zgodno dok radi, ali i problem kad ne radi.. tad je često fix razdvojiti, dvije odvojene mreže-ssid-a-pristupa, bez prebacivanja.. ili novi-jači router koji to lakše-bolje može odraditi jer ima više resursa i može držati npr 64-120konekcija na wlanu.. ponekad čak ne možeš točno otkriti koji je to uređaj, npr prekidač za svjetlo jer ih je više, koji mobitel.. ili centralno-roletne-multimedija-rasvjeta..

-tj sam u opisu kažeš, kad je više uređaja .. i kao fix reset, gašenje-paljenje, .. pa tad opet neko vrijeme radi ok.. znači da je nešto od tog, ali točno što možda nikad ne otkriješ + može biti kombinacija-više.. npr dok netko gleda tv, netko torrentira a netko gejma.. ne zbog opterećenja brzine nego kanala-klijenata.. jer sve linije unutar mreže mora održavati router, tj par minuta do 15 mreža može radiit bez routera, dok ne zatraži neki refresh-podatak kao ip .. ili kad firewall zatraži pravilo za konekciju, provjeru autentifikacije-passa itd.. npr najbanalniji teroristički napad na servise je DDOS, masovno traženje linije na jednoj ip adresi što dovede do preopterećenja, nema slobodnih linja, jednako kao gužva na cesti ali ne slučajno nego je netko rekao svim autima da tamo dođu i naprave gužvu.. ok? kad ti to radi netko iz wana-interneta to je ddos, no slično može raditi i iz mreže, malware-virus, torrent-seeder, mobitel-ažurianja, nešto.. i svi nešto rade, bahato, troše.. jer svi žele potrošnju, operateri, prodavači igara i uređaja.. a istovremeno ti ne žele sve omogućiti, npr ne žele da bez plaćanja pretplate gledaš iptv-kanale... ili yt bez reklama ili bilo što.. pa rade probleme i tamo gdje ih ne bi trebalo biti, kao nihova 'zaštita' interesa.. tj ograničenja koja nisu stvar tehnologije-mreže za npr iptv nego stvar interesa operatera-distributera koji to želi naplatiti i onemogućiti ti više bez plaćanja... a to može stvarati probleme, bugove.. npr potrebu da se svakih par dana uređaj resetira i da možda znaju riješenje ali ga ne žele..

-dodatni vlastiti router.. bi mogao biti riješenje, no pitanje što trebaš-koristiš, koja klasa-cijena i koje mogućnosti sad trebaš ili ćeš možda sutra zatrebati.. no zbog interesa opet neke stvari mogu biti problem, pa za iptv postoje ograničenja, npr možeš li na tom dijelu mreže koristiti običan switch ili mora biti s vlanovima ili fizički odvojena mreža-žica.. npr ne daju bežično nego samo žičano, mada bi prijemnik mogao i bežično.. ili kemijaju s verzijama softwarea pa moraš pronaći onu koja tebi radi stabilno, ovisno o starosti opreme kao modem-router i njegove snage-resursa kao i samoj liniji jer nije isto bakar-parica-adsl ili optika, coax, do mobilnih.. ne radi jednako dobro software-firmware kao što ne voze jednako brzo auti po gradu i autoputu i brži auto će biti još brži na autoputu ako ignoriramo ograničenja.. ili će zapeti u ljetnim gužvama na naplatnim kućicama.. software upravlja tim prometom i to je ekšli vrlo slično-slikovito za razumjeti..

-bez obzira na taj dio, samo odvajanje, dodatni uređaj za lan-wlan koji će tad od tog posla rasteretiti modem može biti riješenje ili će barem lakše disati i nuditi nešto bolje-brže jer je ovaj arcadian star-zastario.. tj ako dva 'radnika' podjele posao, možda će lakše-bolje obaviti, možda neće 'pasti' s nogu.. tj ako je nedovoljno resursa za wlan konekcije na tom arkadianu, tad će zbog podjele posla raditi bez tih prekida.. ali ako je problem nešto drugo, ostat će isti.. kako to znati prije kupnje, tj ne baciti novac na nešto što nije riješenje? .. teško, iskustvom pa i na ćoravo pogađanjem.. po opisu bi to trebalo biti :)

-npr kinezi-mi-xomi.. kako se već zovu, jeftini routeri, navode npr 64 ili 128 wlan klijenata.. cijena cca 30-40€.. ima i jeftinijih 15-30€.. klasični brandovi kao asus, tplink.. slične cijene, provjeren soft, bolji izbor, pa do jačih uređaja ako nešto takvog trebaš, npr klasa firewalla ili vpn-a, cijene dodaš nulu iza i to je danas 'jeftino' u odnosu na prije desetljeća.. :)

-novi uređaji podržavaju mesh, zgodno za šetanje mobitelom-laptopom.. nevažno za uređaje koji ne šeću po kući kao tv ili kamera, neovisno spajaš li žicom ili bežično tj mesh je za bežične, žica je žica, radi uvijek jednako ili je kvar-spoj-prekid.. no žicu je ponekad teško provući, nepraktično.. u pravilu povučeš žicu gdje god možeš nek se nađe.. a wlan+mesh su zgodni, dok sve radi.. i nešto će raditi ok, ali kad se tog doda više, može se pojaviti problem, klasične ukupne kranje granice i sve se zbraja.. a 5ghz je problem tj naravno da je brži, ali traži stabilniji signal, smetnje mu više smetaju, pa je ponekad bolje za laptop-mobitel koristiti 2.4 kao šećeš.. jer će biti manje prekida, stabilnije, jer je manje osjetljiv na iste smetnje.. i zato je mesh super stvar, ali opet traži novije, svi uključeni uređaji u tome sudjeluju i stvaraju probleme ili bahato troše resurse..

-mada je mesh 'super' kad radi ok.. možda ti nije važan kriterij.. jer oprema kao videonadzor ne šeće po prostoru, tv stoji na zidu.. računalo ima radni stol.. mobitel je jedino što je mobilno, a laptop ipak sjediš dok radiš.. a tad je mesh manje važan mada je super kad radi dobro, bešavno-glatko.. tj ovisno o ostatku uređaja u mreži ponekad moraš isključiti takve fičere-mogućnosit, ovisno s čime je sve povezano u postavkama-opcijama pa možda zbog starog 'glupog' uređaja na 2.4 ne možeš koristiti mesh-fičer.. možda baciti-zamijeniti, možda ostane isto.. reklame i tehnički opis ne uzimaju sve ostale moguće probleme u obzir i mogu biti zavaravajući, pa ne pomaže čitanje, više pomaže da ti netko osobno kaže kako njemu radi.. no zbog različitih problema, kuća-raspored, uređaja koje koristiš.. takve usporedbe ne pomažu, tj kategorija kruške i jabuke.. da bi nešto značilo mora biti isto-identično stanje.. itd.

-kako ćeš riješiti? .. znanjem, možda odlukom nakon čitanja poruke npr o kupnji dodatnog routera.. ili ćeš prihvatiti stanje da svakih par dana ili sati resetiraš... možda ćeš početi provjeravati stanje mreže kad do problema dođe, možda ćeš pratiti stanje dok radi i tad primijetiti koji je trenutak promjene, npr kad neki mobitel-laptop dođe u kuću i spoji se.. može biti uzrok kao malware-soft-postavke koje ubiju mrežu a može biti samo onaj jedan previše..

-ako imaš bilo koji router pri ruci, može i stariji, slabiji.. možeš probati.. spojiš lan-port s modema kao što spajaš pc, na wan port routera.. ostalo će odraditi automatika od paljenja.. ako su iste postavke mrežnih adresa bit će kolizija.. hard-reset (ona rupica nekoliko sekundi, dok lampice blicnu, ugase-upale..) i možda proradi automatika.. ili moraš ručno, novija oprema to predviđa i prilagodi, ali opet ovisi o klasi-brandu i sve to radi software-automatika ili moraš znati ručno gdje-što-zašto.. podesiti. zato ne sugeriram kupnju, ali dobro je imati vlastiti router za mrežu čim postoje malo veće potrebe od nekadašnjih samo za surfanje i jedan uređaj.. čim je toga više, posotji razlog za rotuer.. pa ako imaš bilo što pri ruci, poznanik koji ima višak.. jer ljudi bacaju staro i kupe novo zbog brzine-fičera-mesha.. za probu je dovoljno i tad ako radi bez problema znaš, tad ti za nešto bolje-jače-brže nije žao potrošiti.. i normalna oprema je u rasponu 20-50€.. ali za izabrati trebaš znati što biraš, ostalu opremu i ono što takvi dijelovi traže, kao kad točiš gorivo ili kupuješ gume za auto.. moraš znati za što, ne na ćoravo..

-znanje.. kad skupiš dovoljnu kritičnu količinu znanja-razumijevanja o svojoj mreži, tad ćeš ti imati odgovor, ne 'ja' jer uopće ne znam što sve imaš u mreži, potrebe, podatke.. pa ni želje, osim 'da rad'.. jer to želimo svi za sve uređaje.. tj ne vjeruj onima koji 'znaju' odgovor bez da znaju pitanje-podatke-formulu-dijelove.. ili 'meni tako radi'.. jer njihova mreža nije tvoja, kuća-auto, nisu isti.. tek kad su isti to može biti dobar primjer. ok?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice