Fontovi - komercijalna upotreba

poruka: 4
|
čitano: 5.241
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

.

:*
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.4.2017 17:54 (BlackShadow345).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Fontovi - komercijalna upotreba
BlackShadow345 kaže...

Pozdrav svima, imam jedno pitanje. Vec duze vrijeme se bavim grafickim dizajnom onako iz hobija ali bih htio krenuti u neki "biznis". E sad, zanima me jedna stvar. Kada recimo netko zeli da mu napravim logo za firmu/brand/kompaniju, smijem li ja koristiti fontove skinute s interneta? Kad to pitam mislim iskljucivo na fontove koji su dozvoljeni za komercijalnu upotrebu. Procitao sam dosta puta da pise da se smije koristiti u bilo kakve svrhe sve dok se taj font ne prodaje sam po sebi, ali nikad nisam bio potpuno siguran sto smijem a sto ne. Hvala unaprijed! :)

Većina stranica za download ima oznaku autorskih prava,skidaj samo ''licence free''

10 godina
neaktivan
Re: Fontovi - komercijalna upotreba

Postoji jako puno različitih vrsta licenci, u pravilu svatko moze napisati svoj oblik licence što naplačuje, a sto ne. Ako kazes da su fontovi dozvoljeni za komercialnu upotrebu, tada ih smijeh koristiti kao dio svojeg projekta. 

silents_)
15 godina

Realno mozes koristiti bilo koji font. Dovoljno je da font nakon pretvaranja u krivulje izmjenis u nekoj mjeri. To je standarno.

Masu puta mi se desilo da je kupac dosao sa svojim logotipom u losem jpeg-u i trazio da mu napravim flyere ili nesto slicno.

Vecinom su ti logotipovi bili napravljeni od komercijalnih fontova i gotovo uvijek su bili izmjenjeni.

no sve ukupno taj posao ti je veoma upitan.

Postoji masa print studia koji rade besplatne pripreme ukoliko postanes njihov kupac (ponuda vrijedi uglavnom za male i srednje firme).

A s druge strane... samo velike firme placaju pripreme, ali vjeruj mi... to debelo iskoriste i svaki graficar se itekako naradi.

Da se razumijemo... na ovaj nacin ne poticem nikakva kriminalna djela posebice vezana za ilegalno koristenje fontova i sl.

Govorim cisto iz iskustva s obzirom da sam zadnjih 8 godina bio voditelj tiskare sa 9 zaposlenih.

Infarkt... ma kakav god da je... od srca je.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice