Može li mi neko napisati debljine linija u strojarstvu koje se danas koriste u Hrvatskoj,po kojim pravilima se rade crteži ?
Debljine linija u strojarstvu
- poruka: 6
- |
- čitano: 4.062
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može li mi neko napisati debljine linija u strojarstvu koje se danas koriste u Hrvatskoj,po kojim pravilima se rade crteži ?
Ne znam postoji li na razini komore kakva norma, ali u praksi svaka firma ima svoje norme ili cak vise njih (ukoliko radi sa vise vecih klijenata koji pak zahtjevaju svoje norme), iako nekakve ISO norme postoje.
Na kraju krajeva, nije toliko ni bitna tocna debljina, koliko nekakva estetika i lakoca razlikovanja ovisno o mjerilu i gustoci objekata na nacrtu.
0.15-0.2, 0.25-0.5, 0.7-1mm su generalno OK okviri.
Ako radis na definiranju nekakve norme cesto ti je najtanja linija ogranicena i mogucnostima ispisa u nekom okruzenju pa onda ostalo skaliras prema njoj.
Istina tocna debljina linija nije ni bitna, ali neka pravila postoje kao naprimjer da bi linija kojom se ocrtava kontura nekog predmeta trebala biti deblja od linije koja se koristi za kotiranje istog predmeta ma da po meni to sluzi tek radi estetike i lakseg pregleda nacrta.
Istina tocna debljina linija nije ni bitna, ali neka pravila postoje kao naprimjer da bi linija kojom se ocrtava kontura nekog predmeta trebala biti deblja od linije koja se koristi za kotiranje istog predmeta ma da po meni to sluzi tek radi estetike i lakseg pregleda nacrta.
To se valjda podrazumijeva, kao i vrsta linija.
Dakle,uglavnom je bitno da crteži izgledaju što preglednije ali uz neka osnovna pravila koje ste naveli npr. da se debela koristi za bridove i sl,a tanka npr. za kote ili šrafuru.
Htio bih vas pitati još i za okvire,da li su u praksi bitni,dakle u tvornicama,da li samo treba postojati bilo kakav "uredan i logičan" okvir ili je nešto određeno kao npr. 20 mm s lijeve strane,5 s desne,odozgo,odozdo itd. ?
Dakle,uglavnom je bitno da crteži izgledaju što preglednije ali uz neka osnovna pravila koje ste naveli npr. da se debela koristi za bridove i sl,a tanka npr. za kote ili šrafuru.
Htio bih vas pitati još i za okvire,da li su u praksi bitni,dakle u tvornicama,da li samo treba postojati bilo kakav "uredan i logičan" okvir ili je nešto određeno kao npr. 20 mm s lijeve strane,5 s desne,odozgo,odozdo itd. ?
Opet stvar od organizacije do organizacije.
Unutarnja strana (na koju se uvezuje) je veca.
Ako nema puno nacrta ili su isti u prozirnim folijama pa se nacrt ni ne busi, moze biti i manje da se bolje iskoristi prostor papira.
Ako je u pitanju fiksniji uvez koji otezava listanje, moze i vise da se sve ne raskupusa i da se jasno vide dijelovi uz unutarnji rub.
15-25mm uglavnom OK.
Ako se radi na standardnu unutar jedne firme te okvire ne bi trebalo bas raditi sa razlicitim razmacima jer ce izgledati kao kupus. Bolje u startu pustiti vise mjesta, a kasnije se igrati mjerilima, ponekad cak i ne "okruglim" ako je sve dobro kotirano.
Ostali rubovi su uglavnom ok 5mm, ostavlja dovoljno prostora za guzvanja/prljanja/razmazivanja pri manipulaciji nacrtima. Problem kod ovog zadnjeg ti opet moze biti ispis, ako su ti uredjaji za ispis limitirani minimalnom udaljenoscu ispisa od ruba.
Onda ti je u prici jos i "sastavnica", veci formati papira koji se slazu u manje pa uklapanje svega toga u nekakvu uniformnost da pri "slozenom" stanju papira sastavnica bude vidljiva, odnosno barem njeni temeljni podaci i na kraju pranje mozga "mi nismo tako ucili" tipu ljudi da se prilagode normi :)
Ta estetika se cesto vise cijeni kod nekakvog ugovaranja posla nego mozda sama kvaliteta nacrta. S druge strane, onaj koji taj nacrt koristi vise se cijeniti njegovu kvalitetu i praktican format nego sto ce ga zanimati koliko si mu ruba pustio i kako je savijen papir.