Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.675
|
čitano: 1.248.011
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...

Moja RXica će za tjedan dana biti u tuđem kompu, nemam pristranost prema proizvođaču komponenti. Po treći put ti govorim da pročitaš sa razumijevanjem, jedina kartica koju imam za stalno je 3070tka dok isprobavam i vrtim hardver koji kupujem. U zadnja 3 mjeseca sam imao sve nvidije u kompu osim 4090 i 5090 i na temelju svojih i tuđih testiranja mogu napisati zaključke. 

Neka uživa svatko u tome što ima, neupitno. Samo nek ti isti ne govore laži i nebuloze o tome što imaju. Isključiv sam prema tvrdnjama koje nemaju veze s vezom poput hi end gaminga na 8gb karticama i slično. Također, upozoravam ljude koji nisu imali priliku pogledati hrpu videa i obaviti hrpu testova da ne kupuju šrot proizvod. To je sve, pri tome stojim i omalovažavam nebuloze ljudi koji uvjeravaju u nešto što 99,9% communityja zna da nije tako i što je dokazano 1000 puta.

Ako netko želi igrati iznad 1080p narednih nekoliko godina nove naslove u visokim postavkama ne mogu mu reći "hej, uzmi 5070, super futureproof kartica". 

Kada počneš pisati postove sa razumijevanjem onda ću ih uspjet tako i pročitati.

Provrti si par stranica unazad pa pogledaj što si sve pisao, puno toga, a malo onoga što je razumljivo.

A gdje si molim te pročitao da je itko napisao da je high end gaming na grafi od 8gb?

Nazivaš grafičku šrot proizvodom jer ne možeš nafrljiti ultra detalje u 4k na istoj?

O kakvom to communityju pričaš? Vrtiš se u krug čitajući recenzije po netu i prosipaš pamet po forumu kako se ne može igrati na grafi od 400-500 eura, a svima je jasno da može i to vrlo dobro, dok onaj tko hoće vrhunsku izvedbu, plaltit će i kraj priče.

Non stop se priča o nekom future proofu,a većina mijenja grafičke svake dvije godine...onaj tko hoće future proof dat će 2000 eura za 5090 i onda je sa istom miran barem dvije generacije, a ekipa koja da za grafičku 800 eura pod izlikom "futureproofa" istu mijenja čim nova serija izađe, smiješne su mi te tvrdnje vaše i pravdanja toga što ste kupili.

Onaj kome je do gaminga i uživanja u istom će se naigrati i danas sa jednom rtx 4060 ti, a onima koji gledaju svaki fps i detalje nikada neće biti sve po volji, što bi se reklo "rđavom k**cu svaka dlaka smeta". 

Pišem potpuno razumljivo, a to što ti ne znaš iščitati je velik problem. Jako sam jasno napisao što se na čemu da odigrati, i ti odnekud citiraš da se na 500e grafičkoj to ne može. E pa nema ti pomoći tu. Da čitaš s razumijevanjem ne bi kenjao o videu koji sam postao koji nema veze s raspravom. Naginješ stjepku i ovom drugom opasno.

Što se kartica tiče, da se i na rx580 igrati samo treba biti realan s očekivanjima i što svaka kartica danas može. Ja sam napisao da 5070 nije futureproof kartica za 1440p high gaming i tu je krenulo. 

Reci mi molim te da sam tu u krivu, ajde. Očito je budalasto od nekog na tech forumu da priča o tome i diskutira koliko nešto utječe na izgled, ovaj forum i je za to da se raspravi o tome a ne guta sve što nam amd intel i nvidija šuknu u grlo kroz marketing. 

Da, ja jbno očekujem ako dam za samo jednu komponentu 600-700e visoke performanse narednih nekoliko godina, a ne muda pod bubrege i rebadgeani midrange proizvod iz prošle generacije. I prozvat ću ih zbog toga. Gdje ću nego tu, očekujem barem da su tu ljudi upućeniji od prosjeka u te stvari, ali očito se varam gadno. Hrpa ljudi koji nemaju proizvod niti su ga probali, ali tvrde da ne treba ništa bolje od ovog što oni imaju i da je ostalo bacanje novca. I to je rasprava, a ja ne znam pisati iako sam valjda u 3 posta napisao da se sve da odigrati na svemu uz očekivane gubitke u performansama, izgledu, rezoluciji itd. Osporite to ajde. 

Eto vi znate bolje od ljudi koji testiraju grafičke za život, vi ste najpametniji. Ako nije po vašem onda idu narodne mudrosti "svakom k i dlaka smeta itd". I onda ja ne znam raspravljati. 

Na yt videe se referiram jer ne isprobavam 50 scenarija za karticu nego one koji mene zanimaju, zato kažem da se za punu sliku pogleda video koji je sveobuhvatniji. 

High end gaming na grafi od 8gb se odnosi na onog što u svakoj temi kenja da je 4060ti majka isusova i da su svi debili što kupuju skuplje kad on igra 4k RT 100fps s njom.

Laki nam je malo nervozan, smiri malo doživljaje, pričamo samo o grafičkama, nije nešto životno važno. 

Nisam se referirao na nikakav video tvoj, nego na post vezan uz to kako rtx 5070 dropa u igrama uz DLSS u 1440p, što nije istina, prelistaj stranice pa ćeš vidjet umjesto što tupiš svoje na bezobrazan način.

Tvoja očekivanja i realnost su dva različita pojma, moraš prihvatiti da su grafičke tipični konzumeriam kao i mobiteli, što naravno ima svoju cijenu.

Ako ćeš platiti svake 3 godine imat ćeš to što očekuješ, ako ti to nije bitno možeš se igrati i na grafi staroj 5 godina bez problema, a mislim da bi to svima na ovom forumu trebalo biti kristalno jasno, tako da ne vidim čemu dramatiziranje.

Ako nisi zadovoljan proizvodima što ih kupuješ? Možeš jednostavno bataliti konzumerizam i promjeniti hobi, ili igrati sa starom grafom na nižim detaljima, jednostavno.

Rx 9070 sa 16gb je pandan rtx 5070, što misliš koliko je prva više future proof od druge? Dam se okladit kada prva bude slaba za gaming, biti će i druga, tako da tvoje teorije o video memoriji i "future proof" padaju u vodu.

Moraš prihvatiti da za 700-800 eura ne kupuješ više visoku klasu grafičke nego neki osrednji rang i možeš jednostavno zaobići kupnju i na taj način to ne podržavati, ali iz priloženog se vidi da to kod tebe nije slučaj ako non stop mijenjaš i testiraš grafičke kao što kažeš. 

Meni je važno jer mi je to najdraži hobi i pridat ću mu pažnje koliko ja želim i prozivat ću nebuloze i laži.

U MhW 5070 dropa fps i stuttera u postavkama koje želim, dok to npr nije slučaj na 7800xt/7900gre/7900xt koje su ili jeftinije ili u rangu te. I čak 200e jeftinija 7800xt može pokrenuti igru sa Hi res packom. 

9070 će ostariti puno bolje od 5070 kao što je 6800 ostarila puno bolje od 3070. Samo što je 9070 jača grafička od 5070 osim što ima više vrama dok je 3070 snagom slična, ali 6800 ju je pomela zbog većeg buffera. Nova generacija konzola će vrlo vjerojatno gađati 16gb vrama rezerviranog za gpu pa će 12gb kartice biti u nedostatku kao što su trenutno 8gb. Zasad to još nije situacija, ali evidentno je da će biti.

Vaši "argumenti" su na razini "zemlja je ravna jer meni izgleda ravno kad pogledam ispred sebe". Ako uđeš preduboko u tematiku, onda haha glupane zašto se sekiraš i zašto se time baviš. Mislim, svaka vam čast eto. Uživajte u svojim xx60 karticama i respective rezolucijama i fpsima u kojima igrate 

Jedno je ukazati na neku netočnost, drugo je vrijeđati i omalovažavati nečiju kupnju.

Kolega Cryogenic  vam vadi mast jer ste ga ispljuvali čim je spomenuo da je kupio rtx 4060 ti na poprilično bezobrazan i neprihvatljiv način, a sada se čudite što vas p*ca, a najjače od svega što čovjek snimi svoj gameplay sa brojkama kakve jesu i dalje tupite svoje da je rtx 4060 ti najveći krš, te po tome ispada da se uopće na njoj ne može igrati, a čovjek vam lupa kontru i dokazuje suprotno.

Činjenica je da je rtx 4060 ti namijenjena za FHD gaming i za to je sasvim dovoljna, može poslužiti i na većim rezolucijama, ovisno naravno od igre do igre, ali daleko od toga da je krš, šrot, i kakve ste joj već epitete ti i ekipa ovdje davali, a time i omalovažili svakog forumaša koji ju ima, a ima ih dosta, jer eto vama je to jedan jedini hobi, imate viška love itd., pa vam je opravdano dati 800+ eura za grafu, nekom nije i točka, ali to nije razlog za ovakav način komunikacije.

Kažeš da RTX 5070 dropa na postavkama koje želiš, nemoj reć, kupiš grafu od 700 eura i igrao bi se na njoj kao da košta duplo više, umjesto da spustiš koju postavku i uživaš, ali vidi vraga, onda ne igraš na max detaljima, jer je to nešto najbitnije u životu, zapravo je žalosno ako je nekome to jedino bitno. Da ne spominjem da si naveo samo jednu jedinu igru, a ja na netu što sam na brzaka pogledao nisam primjetio na toj grafi nikakve dropove o kakvima pričaš, no dobro, ajmo reć da ti vjerujem.

RX 6800 i rtx 3070 su u rangu i dan danas, možda razlika od par fps-a u korist radeona, pa taj tvoj argument da ju je pomela mi ne drži baš vodu,a iskreno nemam ni volje ni vremena tražiti usporedbe na netu da bi tebi nešto dokazao.

Dakle kad jedna počne štucat, ubrzo će i druga unatoč više video memorije i boljem bandwithu, jer je to cjenovni rang grafe koji je. 

Takav će slučaj biti i sa rx 9070 i rtx 5070 za koju godinu, samo uzmi u obzir da je RX-ica i skuplja od RTX proporcionalno tome koliko je jača, pa se opet vratimo na onu staru "kolko para tolko muzike", a po pitanju Nvidie i Radeona "isto sr*nje , drugo pakovanje", a na vama je jel želite to ili ne želiti shvatiti i prihvatiti. Jednostavno je grafička koja košta 800 eura, bilo crvena ili zelena grafa srednjeg ranga, te ne možeš očekivati da će biti kao one skuplje i kraj priče.

S ovim postom ću se i odjaviti jer nemam više ni volje ni vremena tipakt nebuloze po forumu na ovu temu, živi i zdravi vi svi meni bili i uživajte u svojim kompovima i igrama umjesto što širite negativu.  

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 14:49 (lobotomac90).
13 godina

1. Nisam omalovažavao kupnju niti sam vrijeđao ikoga tko ju je kupio zato što ju je kupio. Čak ni cryotuduma nisam vrijeđao što ju je kupio već zato što laže i izmišlja. Nitko njega nije vrijeđao što je kupio karticu već zato što je odmah od prvog posta o njoj krenuo s*ati kako su svi glupi što kupuju skupe kartice kad njegova igra 4k raytracing na ultra. 

2. 6800 vs 3070 - slične performanse - 8gb vs 16gb. Pa povuci paralelu čovječe sa 5060ti i 9060xt 8gb i 16gb varijantama. Iste specs, nebo i zemlja performanse kako pojačavaš postavke, znači gotovo identična priča. Dok igra ne zauzima više od 8gb vrama, slične su skroz, diži teksture i rezoluciju - fps razlika postaje fps rasjed. Prema tome je logično pretpostaviti razliku između 9070 i 5070. Za 50e razlike nećeš uzeti 5060ti 8gb, uzeo si 5060ti 16gb. Isto tako bi za 50e razlike uzeo 9070, a ne 5070. 

I time ne vrijeđam nekoga što ju je kupio, pa i sam sam ju kupio i spušio 50e na njoj. Doduše kupio sam ju iz radoznalosti, a ne kao trajno riješenje. Da moram uzeti karticu koju ne bih mijenjao par godina, bila bi 5070ti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 15:11 (maks0806).
14 godina
suspendiran
maks0806 kaže...

1. Nisam omalovažavao kupnju niti sam vrijeđao ikoga tko ju je kupio zato što ju je kupio. Čak ni cryotuduma nisam vrijeđao što ju je kupio već zato što laže i izmišlja. Nitko njega nije vrijeđao što je kupio karticu već zato što je odmah od prvog posta o njoj krenuo s*ati kako su svi glupi što kupuju skupe kartice kad njegova igra 4k raytracing na ultra. 

2. 6800 vs 3070 - slične performanse - 8gb vs 16gb. Pa povuci paralelu čovječe sa 5060ti i 9060xt 8gb i 16gb varijantama. Iste specs, nebo i zemlja performanse kako pojačavaš postavke, znači gotovo identična priča. Dok igra ne zauzima više od 8gb vrama, slične su skroz, diži teksture i rezoluciju - fps razlika postaje fps rasjed. Prema tome je logično pretpostaviti razliku između 9070 i 5070. Za 50e razlike nećeš uzeti 5060ti 8gb, uzeo si 5060ti 16gb. Isto tako bi za 50e razlike uzeo 9070.

Reći nekome tudum nije vrijeđanje? Ti baš nemožeš da se ne koristiš takvim izrazima? To dosta govori o tebi i tvoj odgoju i kako su te roditelji i okolina odgojili, znači nikako . Znam da msi afterburner boli jer kad boli laganije se poslužiš takvim vokabularom vrijeđanja, pogotovo ona riječ copium, kakav je to teški krinđ čut /čitat, ono kopium, gdje si to naučio da mi je znat.  Eto msi afterburner i dalje laže, jel moguće da neznate čitat brojeve ili je ovo stvarno neka narcisoidna potreba da se držite svojih zabluda? Bogami stvarno zastrašujuće, teški denial. 

1. Da nije bilo prozivanja i isčuđavanja zašto sam kupio karticu nebi bilo ni mojih riječi da je sve iznad 300-400 eura porez na budale, moje mišljenje.  Vaše/tvoje mišljenje da je 4060ti 8gb drlog, moje mišljenje je da su vas oženili, i idemo dalje. Još si ti sam rekao kako kartica od 500 ne može bit best buy, a nije 500 nego 350, ti si jedan od većih kontraindiktornih na forumu. Malo se može igrat na takvim karticama, pa onda nemože.  Teško te je popratit. Uz preporuke da je bolje za 400 eura kupit 3080, malu nuklearku od 300+W, na 100C memorije i bez garancije, uzet savjete od lika koji da 139 eura za tastaturu. Bolje te je na blok stavit. Strašno. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 15:42 (Cryogenic).
9 godina
Rasprava o grafičkim karticama

ovdje se provlaci, a za to krivim jubito eksperte, i da, smatram da odlicnu lovu mlate na prodavanju magle, ne kazem da nisu strucni, ali i kod njih je lova prioritet.

pitao sam apsolutno svakoga koga sam "znao", od onih linusa, linuxa, jazi, ovog hardvera, onog hardvera..... jednostavno pitanje na koje od niti jednog nisam dobio odgovor.

a pitanje je glasilo - gdje je poanta uzeti karticu od 300e, upariti je sa procesorom od 800, maticnom od 1200, monitorom od 2000e..... odvrnuti sve slajdere na max, i onda se iscudjavati kao pura dreku sto jadna kartica dusu ispusta na 2fps.... i dokazivati poantu da ray muda labudova trejsing ne radi i da entry level kartica za to nije sposobna, iako nazivno podrzava tehnologiju.

gdje je nestala logika, da se, bas kao sto i cjenovni segment, i pozicioniranje u model listi govori, kartica testira na kucnim, low end-mid konfiguracijama, na nekoj 1080p rezi, medium-high detaljima.... odgovora kako rekoh nikad od nikoga.

elem, mlacenje kitom po necemu, ako nisi dao 1000e, ti si obican peasant, ne mozes igrati, ne zasluzujes igrati, i opcenito jako puno toga propustas u zivotu - to je religija koja privlaci sljedbenike, i generira cistu lovu njima u djep.

s druge strane, imas likova koji testiraju bas taj peasant hardver, pa tako lil uredno izbacuje kako rade igre na amd integriranoj vegi, na tamo nekim predpotopnim 2060, 1070.... i vidi vraga, sve radi. ne na 4k, rt,ft,muda tracing i detaljima na ultra hitler uber..... ali, covjek se sasvim fino naigra. istina, njega nvidia ni amd ne filuje na dnevnoj bazi s karticama, nema 100 sponzora koji samo salju pakete, njegovi videi nemaju milion pregleda, kuzim, i meni je zanimljivije pogledati sto moze hardver kojeg nemam nego onaj kojeg sam cak i ja vec rashodovao, ali.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Damir22 kaže...

ovdje se provlaci, a za to krivim jubito eksperte, i da, smatram da odlicnu lovu mlate na prodavanju magle, ne kazem da nisu strucni, ali i kod njih je lova prioritet.

pitao sam apsolutno svakoga koga sam "znao", od onih linusa, linuxa, jazi, ovog hardvera, onog hardvera..... jednostavno pitanje na koje od niti jednog nisam dobio odgovor.

a pitanje je glasilo - gdje je poanta uzeti karticu od 300e, upariti je sa procesorom od 800, maticnom od 1200, monitorom od 2000e..... odvrnuti sve slajdere na max, i onda se iscudjavati kao pura dreku sto jadna kartica dusu ispusta na 2fps.... i dokazivati poantu da ray muda labudova trejsing ne radi i da entry level kartica za to nije sposobna, iako nazivno podrzava tehnologiju.

gdje je nestala logika, da se, bas kao sto i cjenovni segment, i pozicioniranje u model listi govori, kartica testira na kucnim, low end-mid konfiguracijama, na nekoj 1080p rezi, medium-high detaljima.... odgovora kako rekoh nikad od nikoga.

elem, mlacenje kitom po necemu, ako nisi dao 1000e, ti si obican peasant, ne mozes igrati, ne zasluzujes igrati, i opcenito jako puno toga propustas u zivotu - to je religija koja privlaci sljedbenike, i generira cistu lovu njima u djep.

s druge strane, imas likova koji testiraju bas taj peasant hardver, pa tako lil uredno izbacuje kako rade igre na amd integriranoj vegi, na tamo nekim predpotopnim 2060, 1070.... i vidi vraga, sve radi. ne na 4k, rt,ft,muda tracing i detaljima na ultra hitler uber..... ali, covjek se sasvim fino naigra. istina, njega nvidia ni amd ne filuje na dnevnoj bazi s karticama, nema 100 sponzora koji samo salju pakete, njegovi videi nemaju milion pregleda, kuzim, i meni je zanimljivije pogledati sto moze hardver kojeg nemam nego onaj kojeg sam cak i ja vec rashodovao, ali.....

Na to pitanje su objavili odgovor svi prije ili kasnije i rekli da neće više obraćati pažnju na to pitanje. Kako ćeš testirati grafičku karticu a da se najbolje vidi razlika u performansama? Smanjit ćeš bottleneckove koliko možeš da se čim više izolira čista performansa grafičke s minimalnim utjecajem ostalih komponenti. Isto tako moraš imati neku referentnu točku, nećeš imati graf relativnih performansi GPU-a testiranih sa različitim procesorima. Primjeti da čim mijenjaju cpu, retestaju sve kartice.

I opet ti po istom lupaš i ne daš se. Igraj brate na 750ti, na intel hd510 ako te to veseli, ali ako dođeš sa tezom da nikom ne treba jače od toga i da nema smisla kupovati grafičku za više, bit ćeš posran jer su to nebuloze. Jako jednostavno.

Sad se još ovaj tudum pravi žrtvom, i po običaju laže. Uletio je kao kauboj da nema boljeg bang for bucka i da su svi debili što plate karticu više kad on za 350 ima hi end gaming na 100+ fpsa. Kad mu se reklo da to izgleda kao PS2 grafika počeo se izmotavati, pa ono jel vidiš takve detalje dok igraš, obazirete se na gluposti itd. Tu ga se krenulo prozivati pa je samo dublje otišao u muljanje i nebuloze. Igrao sam i ja pola godine na 2060 super jer mi je bilo ok za Elden Ring i Monster Hunter World, nije mi padalo na pamet širiti deluzije kako su svi blesavi što kupuju kartice jače od te jer eto meni je tad bila dovoljna. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 15:47 (maks0806).
14 godina
suspendiran
maks0806 kaže...
Damir22 kaže...

Na to pitanje su objavili odgovor svi prije ili kasnije i rekli da neće više obraćati pažnju na to pitanje. Kako ćeš testirati grafičku karticu a da se najbolje vidi razlika u performansama? Smanjit ćeš bottleneckove koliko možeš da se čim više izolira čista performansa grafičke s minimalnim utjecajem ostalih komponenti. Isto tako moraš imati neku referentnu točku, nećeš imati graf relativnih performansi GPU-a testiranih sa različitim procesorima. Primjeti da čim mijenjaju cpu, retestaju sve kartice.

I opet ti po istom lupaš i ne daš se. Igraj brate na 750ti, na intel hd510 ako te to veseli, ali ako dođeš sa tezom da nikom ne treba jače od toga i da nema smisla kupovati grafičku za više, bit ćeš posran jer su to nebuloze. Jako jednostavno.

Cijela ekipa na Steam survey = nebuloza.  Evo ps2 grafike ispod :) Svi se oni na steam survey'u igraju na ps2 grafici, kakav si ti teški krinđ to nisu istine, mi smo svi bolesnici jer igramo na jeftinijim karticama 3066/4060/5060 i neznamo za bolje.  Lažem ja a i laže msi afterburner. Lik sa tastaturom od 139 eura koji je sad toliko butthurt da izmišlja i laže i stavlja riječi u usta. Zastrašujuće. Ono jedna igra ne radi kako treba i umjesto da se spuste detalji, ajmo u prodaju i ajmo bacit novce, terapija za ocd je jeftinija svakako. Kako ono, nama je zemlja ravna jer nam je ravna i ne vidimo ispred sebe.  Smijeh. Mora da boli cifra koju si dao za  7900xtx. Kako sam i rekao nakon prozivanja budi spreman na isto. Jbg'a. Ti ćeš pljuvat po mojoj kartici/investiciji a ja ću sjedit prekrštenih ruku. Kak da ne. Svakako happy gaming. 

Dlss quality vs dlss balance 

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=c29ca4ba-43c0-11f0-bb24-0936e1cb08fb

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 16:07 (Cryogenic).
9 godina

stariji covjek, nije pamcenje kako je nekad bilo, molim te podsjeti me gdje sam ja to rekao da ne treba kupovati nesto jace? ili da nitko ne treba jace?

ja samo kazem da se kaka naveliko, a najvise kaka upravo ta sredina u kojoj si i ti - ispod casti je igrati na 300e a bas 2000 nemaju za grafiku, pa onda jbg, iznad necemo spominjati, a po svemu ispod cemo pljuvati.

i opet ne, nisi odgovorio, ni ti ni oni - osim dokazivanja da nesto ne valja, gdje je poanta testiranja kartice od 300e na 4k? na ultra detaljima? s rt?

dakle, svi koji znaju da to jednostavno ne moze, pa ni ne pokusavaju, su ustvari debili, a svi vi koji to silite i onda pljujete jer eto ne moze ste jako pametni....

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 16:21 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
Damir22 kaže...

stariji covjek, nije pamcenje kako je nekad bilo, molim te podsjeti me gdje sam ja to rekao da ne treba kupovati nesto jace? ili da nitko ne treba jace?

ja samo kazem da se kaka naveliko, a najvise kaka upravo ta sredina u kojoj si i ti - ispod casti je igrati na 300e a bas 2000 nemaju za grafiku, pa onda jbg, iznad necemo spominjati, a po svemu ispod cemo pljuvati.

i opet ne, nisi odgovorio, ni ti ni oni - osim dokazivanja da nesto ne valja, gdje je poanta testiranja kartice od 300e na 4k? na ultra detaljima? s rt?

dakle, svi koji znaju da to jednostavno ne moze, pa ni ne pokusavaju, su ustvari debili, a svi vi koji to silite i onda pljujete jer eto ne moze ste jako pametni....

Ko god da ima tolko subscribera podložan je mitu i korupciji, ne kažem da su primili neki mito, samo naglašavam, malo je čudno šta kod nikoga od apostola na jutjubu nisam vidio da je netko testirao 8gb grafu na dlss performance, jer u većini igara te grafe "prodišu" na dlss performance. Danas je sve novac, nebi me čudilo da se nerfaju jeftinije kartice da bi se kupile skuplje, nikad neznaš šta se u samo par mejlova može dogovoriti.

16 godina
maks0806 kaže...

2. 6800 vs 3070 

imao RTX 3060Ti koja je 10% slabija od RTX 3070 i prešao na RX 6800. RX 6800 je daleko brža kartica, pričam o 4K igranju uz upscaling

RTX 3060 ti 8 gb se rušila u TLOU na 1080p rezi kad je neszalo vrama.

ova moja rX 6800 je još u cvijetu mladosti nakon dvije godine, tek ju trebam razraditi novim next gen naslovima  taman do nove konzole za dvije tri godine.

Melje sve živo uz isključen bloatware zvan ray tracing 

12 godina
maks0806 kaže...

Ja sam napisao da 5070 nije futureproof kartica za 1440p high gaming i tu je krenulo. 

Reci mi molim te da sam tu u krivu, ajde. Očito je budalasto od nekog na tech forumu da priča o tome i diskutira koliko nešto utječe na izgled, ovaj forum i je za to da se raspravi o tome a ne guta sve što nam amd intel i nvidija šuknu u grlo kroz marketing. 

da, to je upitno, mene je kolega pitao koliko je ta grafa future proof u trenutku kad gejma na mojoj staroj gtx 1070 i 1080p/60fps monitoru, a planira 1440p/144hz

rekao sam mu da će biti ok bar dvije godine, a onda može prodat i dodat za neku od bar 16gb, možda bude ok i za 3-4 godine ponekad uz spuštanje postavki tekstura, ali tada će ionako spuštat sve ostale postavke jer će čip biti preslab 

rekao sam mu, ako baš oćeš future proof, uzmi neku sa 16gb i ne beri brigu idućih pet godina

osobno, gejmam na ovoj 3080 12gb bez problema na 1440p, kad god moram spuštat postavke - to je zbog čipa jer postaje slab za high end gaming na 1440p, vrama nikad ne fali, ali kad budem uprejdao sigurno neću ostat na 12gb, nego gledat barem 16gb

možda na koncu ostanem na ovoj 3080 do iduće serije, jer ova 5xxx je jako loša serija, to je definitivno

16 godina

Ekipa koja je na 3060/4060 ti da uzmu nešto novo duplo jače te napizde detalje do ibera pitali bi se tko je upalio svjetlo. Stoga ne prduckati da je bolje prošao onaj koji je dao 300 umjesto 1000€ za gpu.Kako se mjeri to šta je bolje? 

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 18:00 (dery).
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
dery kaže...

Ekipa koja je na 3060/4060 ti da uzmu nešto novo duplo jače te napizde detalje do ibera pitali bi se tko je upalio svjetlo. Stoga ne prduckati da je bolje prošao onaj koji je dao 300 umjesto 1000€ za gpu.

Može kakav source ili dokaz ili je sve na source; bro trust me?

Dlss quality vs dlss balance  - sve na high i 4k.

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=c29ca4ba-43c0-11f0-bb24-0936e1cb08fb

Sada je jasno da tvoje tvrdnje ne drže vodu, pa nemojmo ljudi lagat.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 18:56 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
dery kaže...

Ekipa koja je na 3060/4060 ti da uzmu nešto novo duplo jače te napizde detalje do ibera pitali bi se tko je upalio svjetlo. Stoga ne prduckati da je bolje prošao onaj koji je dao 300 umjesto 1000€ za gpu.

Osobno se uvjerio prelazeči sa slabije na jače i vjerujem da bi osjetio razliku da pređem na 5080/90. Jednaku stvar ti govori i maks.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 18:04 (dery).
14 godina
suspendiran
dery kaže...
Cryogenic kaže...
dery kaže...

Osobno se uvjerio prelazeči sa slabije na jače i vjerujem da bi osjetio razliku da pređem na 5080/90. Jednaku stvar ti govori i maks.

Ekipa sa Steam survey'a se nebi baš složili sa vama.To više nego išta govori ko je prošao bolje. Razlika od možda 0,1% u slici ne opravdava 2 i pol x vecu cijenu.Baš je na onom slajderu iznad razlika da ko je upalio svijetlo. 

Daj neki slajder gdje se vidi razlika, do tada je sve rekla kazala sa upitnim source'om. Jel stvarno misliš da igre izgledaju drugačije na drugačijim karticama? I sa koje kartice je bio prelazak?

Nevjerojatan mentalitet da samo ako daš 1000 eura igraš ko gospodin. Svi ostali igraju kao peasants, cijeli Steam survey skupa sa nama odavdje sa "teškim budgetom",  neznam odakle ste izgmizali i gdje ste skupili ta iskustva bez neke validacije. Strašno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 19:04 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
dery kaže...
Cryogenic kaže...
dery kaže...

Ekipa sa Steam survey'a se nebi baš složili sa vama.To više nego išta govori ko je prošao bolje. Razlika od možda 0,1% u slici ne opravdava 2 i pol x vecu cijenu.Baš je na onom slajderu iznad razlika da ko je upalio svijetlo. 

Daj neki slajder gdje se vidi razlika, do tada je sve rekla kazala sa upitnim source'om. Jel stvarno misliš da igre izgledaju drugačije na drugačijim karticama? I sa koje kartice je bio prelazak?

ma u pravu ste gospodine sve ok 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 18:59 (dery).
12 godina

Kako ti se vise, da me izvines, da ke*jat? 

Upitni source? Kako je moguce da svaki tech kanal potplacen da govori isto? Bas svaki. I to od AMD-a koji je "sirotinjska" firma spram Nvidie po zaradi? Pa da ih itko potplacuje za reviewe prvi bi to bili ovi cigani iz nvidie koji su uvjetovali što se i kako mora recenzirati sa RTX5060Ti zbog čega su ih mnogi prozvali.

Linka vam se razni tech kanali - lazu potplaceni.

Kolega tu kaze da je isprobao prakticki svaku nvidiu osim RTX5080 i 5090 i napise istu stvar kao i ti tech kanali - laze, trust me bro source.

Određenima da nabijes glavu u kantu činjenica čim je izrone nazad van nastavili bi pricat svoje gluparije.

2 1 hvala 0
12 godina
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...

Moja RXica će za tjedan dana biti u tuđem kompu, nemam pristranost prema proizvođaču komponenti. Po treći put ti govorim da pročitaš sa razumijevanjem, jedina kartica koju imam za stalno je 3070tka dok isprobavam i vrtim hardver koji kupujem. U zadnja 3 mjeseca sam imao sve nvidije u kompu osim 4090 i 5090 i na temelju svojih i tuđih testiranja mogu napisati zaključke. 

Neka uživa svatko u tome što ima, neupitno. Samo nek ti isti ne govore laži i nebuloze o tome što imaju. Isključiv sam prema tvrdnjama koje nemaju veze s vezom poput hi end gaminga na 8gb karticama i slično. Također, upozoravam ljude koji nisu imali priliku pogledati hrpu videa i obaviti hrpu testova da ne kupuju šrot proizvod. To je sve, pri tome stojim i omalovažavam nebuloze ljudi koji uvjeravaju u nešto što 99,9% communityja zna da nije tako i što je dokazano 1000 puta.

Ako netko želi igrati iznad 1080p narednih nekoliko godina nove naslove u visokim postavkama ne mogu mu reći "hej, uzmi 5070, super futureproof kartica". 

Kada počneš pisati postove sa razumijevanjem onda ću ih uspjet tako i pročitati.

Provrti si par stranica unazad pa pogledaj što si sve pisao, puno toga, a malo onoga što je razumljivo.

A gdje si molim te pročitao da je itko napisao da je high end gaming na grafi od 8gb?

Nazivaš grafičku šrot proizvodom jer ne možeš nafrljiti ultra detalje u 4k na istoj?

O kakvom to communityju pričaš? Vrtiš se u krug čitajući recenzije po netu i prosipaš pamet po forumu kako se ne može igrati na grafi od 400-500 eura, a svima je jasno da može i to vrlo dobro, dok onaj tko hoće vrhunsku izvedbu, plaltit će i kraj priče.

Non stop se priča o nekom future proofu,a većina mijenja grafičke svake dvije godine...onaj tko hoće future proof dat će 2000 eura za 5090 i onda je sa istom miran barem dvije generacije, a ekipa koja da za grafičku 800 eura pod izlikom "futureproofa" istu mijenja čim nova serija izađe, smiješne su mi te tvrdnje vaše i pravdanja toga što ste kupili.

Onaj kome je do gaminga i uživanja u istom će se naigrati i danas sa jednom rtx 4060 ti, a onima koji gledaju svaki fps i detalje nikada neće biti sve po volji, što bi se reklo "rđavom k**cu svaka dlaka smeta". 

Pišem potpuno razumljivo, a to što ti ne znaš iščitati je velik problem. Jako sam jasno napisao što se na čemu da odigrati, i ti odnekud citiraš da se na 500e grafičkoj to ne može. E pa nema ti pomoći tu. Da čitaš s razumijevanjem ne bi kenjao o videu koji sam postao koji nema veze s raspravom. Naginješ stjepku i ovom drugom opasno.

Što se kartica tiče, da se i na rx580 igrati samo treba biti realan s očekivanjima i što svaka kartica danas može. Ja sam napisao da 5070 nije futureproof kartica za 1440p high gaming i tu je krenulo. 

Da, ja jbno očekujem ako dam za samo jednu komponentu 600-700e visoke performanse narednih nekoliko godina, a ne muda pod bubrege i rebadgeani midrange proizvod iz prošle generacije. I prozvat ću ih zbog toga. Gdje ću nego tu, očekujem barem da su tu ljudi upućeniji od prosjeka u te stvari, ali očito se varam gadno. Hrpa ljudi koji nemaju proizvod niti su ga probali, ali tvrde da ne treba ništa bolje od ovog što oni imaju i da je ostalo bacanje novca. I to je rasprava, a ja ne znam pisati iako sam valjda u 3 posta napisao da se sve da odigrati na svemu uz očekivane gubitke u performansama, izgledu, rezoluciji itd. Osporite to ajde. 

Eto vi znate bolje od ljudi koji testiraju grafičke za život, vi ste najpametniji. Ako nije po vašem onda idu narodne mudrosti "svakom k i dlaka smeta itd". I onda ja ne znam raspravljati. 

Na yt videe se referiram jer ne isprobavam 50 scenarija za karticu nego one koji mene zanimaju, zato kažem da se za punu sliku pogleda video koji je sveobuhvatniji. 

High end gaming na grafi od 8gb se odnosi na onog što u svakoj temi kenja da je 4060ti majka isusova i da su svi debili što kupuju skuplje kad on igra 4k RT 100fps s njom.

Laki nam je malo nervozan, smiri malo doživljaje, pričamo samo o grafičkama, nije nešto životno važno. 

Nisam se referirao na nikakav video tvoj, nego na post vezan uz to kako rtx 5070 dropa u igrama uz DLSS u 1440p, što nije istina, prelistaj stranice pa ćeš vidjet umjesto što tupiš svoje na bezobrazan način.

Tvoja očekivanja i realnost su dva različita pojma, moraš prihvatiti da su grafičke tipični konzumeriam kao i mobiteli, što naravno ima svoju cijenu.

Ako ćeš platiti svake 3 godine imat ćeš to što očekuješ, ako ti to nije bitno možeš se igrati i na grafi staroj 5 godina bez problema, a mislim da bi to svima na ovom forumu trebalo biti kristalno jasno, tako da ne vidim čemu dramatiziranje.

Ako nisi zadovoljan proizvodima što ih kupuješ? Možeš jednostavno bataliti konzumerizam i promjeniti hobi, ili igrati sa starom grafom na nižim detaljima, jednostavno.

Rx 9070 sa 16gb je pandan rtx 5070, što misliš koliko je prva više future proof od druge? Dam se okladit kada prva bude slaba za gaming, biti će i druga, tako da tvoje teorije o video memoriji i "future proof" padaju u vodu.

Moraš prihvatiti da za 700-800 eura ne kupuješ više visoku klasu grafičke nego neki osrednji rang i možeš jednostavno zaobići kupnju i na taj način to ne podržavati, ali iz priloženog se vidi da to kod tebe nije slučaj ako non stop mijenjaš i testiraš grafičke kao što kažeš. 

Meni je važno jer mi je to najdraži hobi i pridat ću mu pažnje koliko ja želim i prozivat ću nebuloze i laži.

U MhW 5070 dropa fps i stuttera u postavkama koje želim, dok to npr nije slučaj na 7800xt/7900gre/7900xt koje su ili jeftinije ili u rangu te. I čak 200e jeftinija 7800xt može pokrenuti igru sa Hi res packom. 

9070 će ostariti puno bolje od 5070 kao što je 6800 ostarila puno bolje od 3070. Samo što je 9070 jača grafička od 5070 osim što ima više vrama dok je 3070 snagom slična, ali 6800 ju je pomela zbog većeg buffera. Nova generacija konzola će vrlo vjerojatno gađati 16gb vrama rezerviranog za gpu pa će 12gb kartice biti u nedostatku kao što su trenutno 8gb. Zasad to još nije situacija, ali evidentno je da će biti.

Vaši "argumenti" su na razini "zemlja je ravna jer meni izgleda ravno kad pogledam ispred sebe". Ako uđeš preduboko u tematiku, onda haha glupane zašto se sekiraš i zašto se time baviš. Mislim, svaka vam čast eto. Uživajte u svojim xx60 karticama i respective rezolucijama i fpsima u kojima igrate 

Koja sramota, 2 godine stara RX7800XT gura bolje od "jučer" izašle RTX5070 od 700€ jer ju sami sakate a ovdje se nađe par likova koji brane i velicaju takvu politiku 

17 godina

Tko optimizira postavke u igri, može igrati i GTA 5 na grafičkoj sa 256MB (nije 4K, naravno):

Kad se sjetim, ranih 2000-ih sam valjda svaku igru "doštelavao" kroz .ini fajlove za bolju fluidnost. Tad su nove generacije grafičkih izlazile valjda svaka 6 mjeseca. A i bile su prihvatljivijih cijena.

Znam i da sam svoju GeForce3 Ti 200 clockao do boli i nazad da što duže mogu igrati na njoj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
ibme74 kaže...

Kako ti se vise, da me izvines, da ke*jat? 

Upitni source? Kako je moguce da svaki tech kanal potplacen da govori isto? Bas svaki. I to od AMD-a koji je "sirotinjska" firma spram Nvidie po zaradi? Pa da ih itko potplacuje za reviewe prvi bi to bili ovi cigani iz nvidie koji su uvjetovali što se i kako mora recenzirati sa RTX5060Ti zbog čega su ih mnogi prozvali.

Linka vam se razni tech kanali - lazu potplaceni.

Kolega tu kaze da je isprobao prakticki svaku nvidiu osim RTX5080 i 5090 i napise istu stvar kao i ti tech kanali - laze, trust me bro source.

Određenima da nabijes glavu u kantu činjenica čim je izrone nazad van nastavili bi pricat svoje gluparije.

Oprosti, ali kolega Dery govori o kvaliteti slike ne o frejmovima. "Napizditi detalje do ibera može samo grafa od 1000 eura i razlika je "ko je upalio svjetlo" sa karticom od 300 eura. Detalji se tiču kvalitete slike ili ne? Apsolutno nije istina i vidi se da kolega nema iskustva, zato sam ga tražio dokaz/slider/usporedbu da dokaže to šta priča. Kako moj slider Cyberpunka dokazuje suprotno? Slika identikus. Pa gdje je onda to tolika razlika?

Ti govoriš o performansama. Apostoli govore o performansama tih kartica, ne o kvaliteti slike. Igre izgledaju identično, ali ne rade sve grafe na istom fps'u. Tebi sam nabio kantu činjenica o glavu sa onim videima a i dalje pričaš svoje gluparije. Čudno da izvrčeš apsolutne dokaze na tim videima, ja neznam šta je sporno na tim videima, 4k, 100+ fps za 350 eura, jel msi afterburner laže ili šta.

Linkaju nam se razni tech kanali a ne testiraju na dlss performance i ne izvuku max iz tih kartica, e pa jbg. I ja ne branim grafe od 700 eura nego grafe do 350 eura kako je i naveo kolega Dery, napisao je 300 eura ali ti sad stavljaš meni u usta 5070 i 700 eura. Niđe veze kolega. Van interesne sfere su mi sve kartice iznad 450 eura.

Dajte slajdere/dokaze, do tada rekla kazala. Nemamo svi istu percepciju. Svakako happy gaming   i opušteno, nemojte da vam jedna 4060ti 8gb pokvari dan, ili ova

https://www.bug.hr/recenzije/asus-prime-geforce-rtx-5060-oc-8-gb-besprijekorna-srednja-klasa-51289

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 19:40 (Cryogenic).
4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...

Koja sramota, 2 godine stara RX7800XT gura bolje od "jučer" izašle RTX5070 od 700€ jer ju sami sakate a ovdje se nađe par likova koji brane i velicaju takvu politiku 

O cemu ti blebeces? koja isusova 7800xt vs 5070

Gdje je jos dlss3/4,fg/rt

12 godina
Boris grozni kaže...
ibme74 kaže...
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...
lobotomac90 kaže...
maks0806 kaže...

O cemu ti blebeces? koja isusova 7800xt vs 5070

Gdje je jos dlss3/4,fg/rt

Gdje si ti procitao "vs", nadovezujem se na kolegino iskustvo stutterfesta u MhW zbog osakacene kartice gdje mu na višim postavkama bolje vozi RX7800XT.

Znam da zbog BSOD-a ne stigneš sve pročitati prije nego odgovoriš pa probaj možda preko mobitela čitati forum 

Eo ti slike RT na medium sa RTX5070 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 20:06 (ibme74).
4 godine
suspendiran

"Koja sramota, 2 godine stara RX7800XT gura bolje od "jučer" izašle RTX5070"

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

BSOD-u procitaj post koji sam citirao s tim odgovorom i sta je kolega rekao za RTX5070 i RX7800XT u istoj igri.

4 godine
suspendiran

Koja sramota, 2 godine stara RX7800XT gura bolje od "jučer" izašle RTX5070

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina

RTx 5060 8gb nije srednja klasa več niža ili low koliko god  to nevidija ili bug kaže. Srednja klasa se pomakla na veče brojke jer gpu stagnira.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 20:00 (dery).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Evo da ti je lakse procitati prije BSOD-a 

13 godina

Ma fućkaj ga. Možeš ti raspisati najlogičnije, nadugo, naširoko, smisleno kakogod, ne funkcionira. Danas sam bio posebno raspoložen da pokušam voditi raspravu, nadrapao sam.

Mogu biti zločest i reći kako se osjećaju prozvanim u svemu, a i neka, druge opcije ne vidim. Zakačio sam živac izjavom da 12gb kartica nije 1440p high futureproof, a 8gb kartice nisu za moderan 1440p gaming. I vidi vraga 3 lika sa xx60 karticama usijanih glava krenuli sa vilama u attack modu

Ja slažem pc sa 7900xtx i za vikend ću se igrati na 3070 znajući da me čeka muljavost dok ne naletim na nešto drugo zanimljivo. Ne živim u imaginationlandu, znam svoj fsr. 3.1.3 setting, scale koji mi paše i pad kvalitete slike koji je neminovan. 

Da se ne shvaćamo pogrešno, na 5070 stuttera ali nije sad to neigrivo kao na 3070, samo onako... Osjeti se da nije glatko i na trenutke padne frame. Na high res packu nikako, ali tu su u Capcomu i sami rekli da je to za 16gb kartice. I vidi vraga, je! 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.6.2025 20:14 (maks0806).
Moj PC  
3 1 hvala 0
16 godina
maks0806 kaže...

Ma fućkaj ga. ...

rambox, jesi to ti?

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
4 godine
suspendiran
ibme74 kaže...

Evo da ti je lakse procitati prije BSOD-a 

Koja sramota, 2 godine stara RX7800XT gura bolje od "jučer" izašle RTX5070

9 godina

aaaa, sad kuzim.... ti si ona osobnost sto hoda okolo i govori ljudima da je voda mokra.....

ti apsolutno nisi tvrdio da xx kartica ne moze to i to, naprotiv, cijelo vrijeme vices kako se ne moze isto igrati, kako je to srot, kako.....

i onda ti, mi s vilama, samo govorimo da pricas gluposti. svako tko ima minimum mozga, zna koji segment je svaka od kartica, i sukladno tome ce prilagoditi rezoluciju i postavke.

vrijedi jednako za moju 4060 kao i za tvoju 5070. danas, jucer, a vrijedit ce i sutra.

ja sam barem jedno 10 puta za xx60 napisao - entry level graficka za solidan 1080p gaming. i ti si svaki put to osporavao, i pisao da je nemoguce igrati s tim karticama.

i uvijek su argumenti da ne moze 4k, ne moze ovo, nema rama za ono...... mislim, halo, voda je morka, zar ne.

eno ti recenzija buga za 5060, pa procitaj. ili su i oni dio belosvetske urote protiv tebe i istomisljenika?

i nadji mi, por favor, da sam ja, licno, osobno i personalno, za takve kartice napisao ista suprotno od bugovog recenzenta, ili upotrijebio ikoje druge rijeci osim "1080p, nezahtjevno, mid-high detalji kartica(e).

mozda ni taj ciko iz buga nema pojma, ipak si ti testirao sve moguce kartice, nitko od nas nije i mi svi pricamo napamet.

pisao sam i - ne tebi direktno, generalno - pick a game. bilokoja igra, jedini uvijet je da ima jogurt, ja cu je instalirati, i "javiti" kako radi, sto je neki maksimum za koji je moja (a posljedicno i svaka druga kartica tih specifikacija) sposobna...

jer ocigledno, 120fps na 1080p ultra na gow ragnarok i 100+ fps na 1440p u indijana jonesu nisu mjerilo nicega.

Moj PC  
4 1 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice