R9 290/X club

poruka: 1.726
|
čitano: 266.169
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
R9 290/X club

evo i prvi testovi 290x sa 8 giga rama

zgodni dodatak, kako se čini čak ima sitne prednosti u nekim igrama, no isključivo na 4k rezolucijama i obzirom na cijenu upitno je koliko se isplati

http://www.tomshardware.com/reviews/sapphire-vapor-x-r9-290x-8gb,3977.html

evo i domaći test, no nažalost ne raspolažu sa 4k monitorom pa je test malo krnji (zanimljivo kako pc expert dobije ovakve stvarčice na test odmah i odradi test jednako brzo kao svjetski portali - a gdje je tu bug???) 

http://www.pcekspert.com/clanak/sapphire-r9-290x-vapor-x-8gb/

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.11.2014 8:37 (picajzla0707).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
R9 290/X club

Koje su inače normalne temperature za R9 290? Moje temperature me pomalo zabrinjavaju. U idleu su otprilike 32°C, Chrome i slični programi 40-50°C što mislim da je u redu, i onda sam probao par igara, U Black Opsu mi temperature odu do 82°C, u GTA 4 koji stupanj više, a u Far Cryju 3 su mi temperature otišle do 87°C za par minuta, vjerujem da bi ubrzo došle i do 90°C. Sam sam si napravio postavke za ventilatore, ugl, za temperature preko 80° ventilatori se okreću na 80%. Ovo su mi sve temperature bez bočne stranice kućišta, mogu mislit kakav bi šou bio kad bi zatvorio kućište.

spešl

0 0 hvala 0
13 godina
R9 290/X club

@mal, kad si ti prešao na 970 sli ? Razlike (izuzev potrošnje )?

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 23:37 (DarthMarkus).
Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
R9 290/X club

Koliko sam procitao za R9 290 MSI i ASUS curi ulje iz ventilatora, MSI se također pregrijava, XFX vruca ko tepsija, Gigabyte model povucen iz proizvodnje, Sapphire modeli masovno se vracaju u servis dok bi ona trebala biti nekako najbolja osim VaporX modela koji je top. Jel ima tko drugi kakav koristan savjet o kupovini, jer sve na sto sam naisao ne daje optimizam, a kartica kosta 300 €.

Moj PC  
1 5 hvala 0
13 godina
Re: R9 290/X club
milanji kaže...

Koliko sam procitao za R9 290 MSI i ASUS curi ulje iz ventilatora, MSI se također pregrijava, XFX vruca ko tepsija, Gigabyte model povucen iz proizvodnje, Sapphire modeli masovno se vracaju u servis dok bi ona trebala biti nekako najbolja osim VaporX modela koji je top. Jel ima tko drugi kakav koristan savjet o kupovini, jer sve na sto sam naisao ne daje optimizam, a kartica kosta 300 €.

eto vidiš da znaš sam, ne valjaju kartice

12 godina
BoobZ kaže...
milanji kaže...

eto vidiš da znaš sam, ne valjaju kartice

Da mi je samo znat kako moja radi bez greske, cudo neviđeno
nista mi se neda
12 godina
neaktivan
posebni kaže...

Koje su inače normalne temperature za R9 290? Moje temperature me pomalo zabrinjavaju. U idleu su otprilike 32°C, Chrome i slični programi 40-50°C što mislim da je u redu, i onda sam probao par igara, U Black Opsu mi temperature odu do 82°C, u GTA 4 koji stupanj više, a u Far Cryju 3 su mi temperature otišle do 87°C za par minuta, vjerujem da bi ubrzo došle i do 90°C. Sam sam si napravio postavke za ventilatore, ugl, za temperature preko 80° ventilatori se okreću na 80%. Ovo su mi sve temperature bez bočne stranice kućišta, mogu mislit kakav bi šou bio kad bi zatvorio kućište.

Zatvori kučište bočno i pusti igraj Crysis 3 i Far Cry 3 barem pola sata na max, ostavi vent na auto i gledaj tmp, nije bitni koliko ide visoko, samo prati tmp - inace za gpu je negdje do 85 'C gornja granica.

nicky.sl kaže...
BoobZ kaže...
milanji kaže...
Da mi je samo znat kako moja radi bez greske, cudo neviđeno

Roki koje ti hlađenje imas a koje ostali ... frend od svoje jadne place nedavno kupio r9 290 triX i karta bruji u loadu ko turbina, strasno nesto ... 

17 godina
odjavljen
R9 290/X club

Od kuda ti podatak da je za taj gpu 85 stupnjeva gornja granica? Po recenzijama taj gpu radi uredno na 95 stupnjeva i to su normalne temperature sa stock kulerom koji je po obićaju šrot. Ako radi normalno na 95 pretpostavljam da se kartica automatski gasi na sto stupnjeva ili čak i više od toga.

http://www.guru3d.com/articles-pages/radeon-r9-290-review-benchmarks,11.html

Moj PC  
8 0 hvala 0
13 godina
posebni kaže...

Evo i mene napokon in da club. Vlasnik nereferentne MSI R9 290, uzeo ju na popustu za cca 2,400kn. Za sada radi na stocku, jer nemam neku veliku potrebu za overclockom.

Ima li itko istu grafičku? Zanimaju me vaše temperature, moja ode i do 77°, sa tim da je u sobi poprilično toplo.

posebni kaže...

što je na kraju 77 ili 87?

i zašto ti je grafička u zadnjem slotu kraj napajanja?

Zatvori kućište, ubaci jedan vent naprijed u kućište da vuće zrak, jedan odozada da izbacuje i metni pobogu grafičku u 1 ili 2 slot na matičnoj...

http://www.bug.hr/_cache/17d65ad5a68251437fa9e5f07db58a88.jpg?rand=479420225

https://www.facebook.com/profile.php?id=100005212124705
12 godina
neaktivan
XXX kaže...

Od kuda ti podatak da je za taj gpu 85 stupnjeva gornja granica? Po recenzijama taj gpu radi uredno na 95 stupnjeva i to su normalne temperature sa stock kulerom koji je po obićaju šrot. Ako radi normalno na 95 pretpostavljam da se kartica automatski gasi na sto stupnjeva ili čak i više od toga.

Ti si stavio link od referentnog modela.

On ima najbolje hlađenje u seriji Twin Frozr 4, i to ga je testirao sa otvorenom bocnom stranom uz to jako kratko. Nek istestira kako sam mu rekao i nek javi rezultate.

Vezano za tvoj link, iako taj link prakticno nema veze sa ovom karticom sto covjek ima mogu samo reci da su tmp od 95 'C i vise za neku komponentu u kucistu Neprihvatljive pa makar AMD 100 puta napisao da su uredu.

@Fake Death

Kartica je dolje da bude sto dalje od procesor predpostavljam, jer ako su mu tako visoke tmp to nemoze biti dobro za cpu pogotovo ako ima stock zbog vruceg zraka od pcb-a.

@ posebni

Istestiraj kako smo ti napisali pa javi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 9:45 (lGRACINA).
17 godina
odjavljen
R9 290/X club

A da li ti vidiš što si TI napisao? Napisao si da je inače za GPU gornja granica 85 stupnjeva.

Znači nije, nego je dosta više od toga bez obzira na model.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
XXX kaže...

A da li ti vidiš što si TI napisao? Napisao si da je inače za GPU gornja granica 85 stupnjeva.

Znači nije, nego je dosta više od toga bez obzira na model.

Citaj sa razumjevanjem, napisao sam "inace" tako je, sto to znaci - dakle generalno 85 'C i iznad toga Ne, pogotovo za njegovu karticu, vrijedi i za sve ostale, kog briga sto je AMD napisao da te kartice rade uredno na 95 -100 'C te tmp su neprihvatljive!

17 godina
odjavljen
R9 290/X club

Pričaš gluposti! Za taj GPU 85 stupnjeva nije gornja granica. Što se AMD-a tiče oni valjda znaju bolje od tebe do koliko stupnjeva taj GPU može raditi, i na koliko će se stupnjeva kartica automatski isključiti. Što je kome prihvatljivo je drugi par rukava.

Što se autora posta tiče, njegova kartica najvjerojatnije ima loše nanesenu pastu na GPU ako sa tim hladnjakom ide preko 90 stupnjeva. Znači skinuti hladnjak i zamjeniti pastu ako to ne poništava garanciju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 9:59 (XXX).
Moj PC  
9 0 hvala 1
12 godina
R9 290/X club

Ja sam vec vise puta napisao da ce moja grafa radit vjecno jer veci dio godine radi na 60 i nesto celziusa a normalno moze radit na 95c :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
lGRACINA kaže...
XXX kaže...

Ti si stavio link od referentnog modela.

On ima najbolje hlađenje u seriji Twin Frozr 4, i to ga je testirao sa otvorenom bocnom stranom uz to jako kratko. Nek istestira kako sam mu rekao i nek javi rezultate.

Vezano za tvoj link, iako taj link prakticno nema veze sa ovom karticom sto covjek ima mogu samo reci da su tmp od 95 'C i vise za neku komponentu u kucistu Neprihvatljive pa makar AMD 100 puta napisao da su uredu.

vjerojatno informacije izvlacis iz gu*ice jer twin frozr nikad nije nesto briljirao na AMD-u, a pogotovo ne sa r9 serijom.. govorim iz iskustva. cak je i za tada aktualnu konkurentnu seriju gtx 7xx, asus bio top hladnjak a ne msi. igrao sam se sa twin frozrom i nit je hladan kolko pricaju nit je tih.

opet tisina je relativan pojam, ali mene ne zanima nikakvo zujanje, strujanje zraka, pistanje itd.. a toga je bilo na twin frozrima s kojima sam ja bio u doticaju i kojih sam se rijesio. tri x mi je dokaz da se i sa vulkanom od kartice moze dobit mrtva tisina.. na nista manje vise ne pristajem.

12 godina
neaktivan
neznalica90 kaže...
lGRACINA kaže...

opet tisina je relativan pojam, ali mene ne zanima nikakvo zujanje, strujanje zraka, pistanje itd.. a toga je bilo na twin frozrima s kojima sam ja bio u doticaju i kojih sam se rijesio. tri x mi je dokaz da se i sa vulkanom od kartice moze dobit mrtva tisina.. na nista manje vise ne pristajem.

Ja imam suprotan primjer, triX turbina da ga se nemoze podnijeti, naravno ove gore primitivne izraze necu komentirati.

13 godina
R9 290/X club

3 slot zato da se ne pregrijava proc? mora da se šališ...

A i sve ostalo što si napisao, nisi u pravu i ti očito nisi u rukama imao više od 2 grafe?!

Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

A i sve ostalo što si napisao, nisi u pravu i ti očito nisi u rukama imao više od 2 grafe?!

Gledaj, covjek je postavio barem 3 poruke i nitko mu nista nije odgovorio, ja sam mu rekao sta da napravi a ti i xxx ste se nasli pametni mene komentirari, komentiraj temu a ne mene,

briga me sta mislis koliko sam kartica imao u rukama, i nezanima me koliko si ti imao, tmp od 95'C / 100'C je neprihvatljivo za mene - nema tu rasprave! To je tako i gotvo. Kako bi Stjepanj rekao.

Lp

13 godina
R9 290/X club

95, 100 i nije prihvatljivo. Ali tako kako on ima setup bez ikakvog airflowa, ok je 80c.

A i da, vidim ja da mi imamo još jednog stjepanja

Moj PC  
0 1 hvala 1
12 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

95, 100 i nije prihvatljivo. 

Ok, ajd barem si nesto naucio od mene.

Samo eto prenesi to jos kolegi xxx koji smatra da je to u redu.

Ovo za kolegu Stjepanja necu komentirati.

13 godina
R9 290/X club

a gdje je xxx napisao da je 100c prihvatljivo?

Moj PC  
2 0 hvala 2
17 godina
odjavljen
R9 290/X club

Pusti ga, ima priviđenja i piše napamet. Nije samo u ovoj temi.

Totalno je nebitno što je meni ili njemu prihvatljivo. Napše glupost kako je 85 stupnjeva gornja granica no kojoj taj GPU može raditi i sve nakon toga je spamanje i opravdavanje. Znači nije 85. Ne znam od kuda je izvukao taj podatak. Ali ima on još bisera gdje ljudima daje savjete, pa nakon što mu to pokažeš linkom kojeg izguglaš nakon par minuta ide mjenjati vlastiti post, u kojem je samo par minuta ranija sa sto postotnom sigurnošču tvrdio nešto sasvim drugo. http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/odabir-cpu/217560.aspx

OK je što sudjeluje i želi pomoći, ali ako nekome tko se ne kuži kažeš da mu grafa koja radi na 86 stupnjeva, u stvari radi jedan stupanj više od maksimalnog što taj GPU može podnjeti, onda mu daješ dezinformaciju koja mu može više štetiti nego koristiti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 15:36 (XXX).
Moj PC  
12 0 hvala 4
12 godina
lGRACINA kaže...
FakeDeath kaže...

Gledaj, covjek je postavio barem 3 poruke i nitko mu nista nije odgovorio, ja sam mu rekao sta da napravi a ti i xxx ste se nasli pametni mene komentirari, komentiraj temu a ne mene,

briga me sta mislis koliko sam kartica imao u rukama, i nezanima me koliko si ti imao, tmp od 95'C / 100'C je neprihvatljivo za mene - nema tu rasprave! To je tako i gotvo. Kako bi Stjepanj rekao.

Lp

Slusaj Roki pises gluposti i tocka jerbo radna temperatura ove grafe je 95c, tako je reka AMD i njemu virujen a tebi ne.
nista mi se neda
12 godina
R9 290/X club

Dragon Ages performanse,Mantle UBIJA !!!

http://n4g.com/news/clickout/1619041

Moja grafa presisala nabrijanu gtx 980 :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 16:08 (MEGATAMA).
Moj PC  
5 2 hvala 2
12 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

XXX kaže...

Ok, dosta off topica smirite se i nastavite dalje.

10 godina
neaktivan
R9 290/X club

Probao sam par stvari napraviti. Maknuti bočnu stranu, ostaviti bočnu stranu, u kućištu imam dva ventilatora, jedan iza, jedan naprijed, probao sam ih stavit na bočnu stranu da pušu prema grafičkoj, nije imalo nekakvog većeg efekta, probao sam GTA 4 opet (znam da nije Bog zna što igra, ali prva mi je pala na pamet) i temperature su pale za 3-5°.

Za ove kojima je nejasno zašto grafička radi u drugom slotu, zato što mi prvi slot ne radi - tu sam totalno ja zeznuo stvar, nikakva tvornička greška.

FakeDeath, temperature su mi u početku išle do recimo 80°, a nakon tjedan dana korištenja su u igrama većinom prelazile 90° ili su bile na 90° i to nakon samo 15 minuta igranja.

I da, pokušao sam napraviti vlastitu van krivulju, stavio sam da ukoliko dođe do 80° ventilatori rade na 90% (curila mi krvi iz ušiju matere mi) i tijekom toga su temperature bile na 90°. Nije mi bilo jasno to što sam vidio na nekim forumima i u opisima videa na Jubitou da je ljudima sa istom grafičkom maksimalna temperatura od 75°-85° (kako kome, jeli) sa ventilatorima na 60% ili manje, a meni radili na 90% i opet nisam mogao dobit rezultate kao oni.

spešl

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
MEGATAMA kaže...

Dragon Ages performanse,Mantle UBIJA !!!

http://n4g.com/news/clickout/1619041

Moja grafa presisala nabrijanu gtx 980 :)

wooooooow :D

Your move nvidia {#} 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina
odjavljen
R9 290/X club

Zamjeni pastu pa vidi onda. Pazi da ti hladnjak dobro i ravnomjerno nalegne a pastu stavi u tankom sloju, zrno riže pa fino razmaži.

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
posebni kaže...

Probao sam par stvari napraviti. Maknuti bočnu stranu, ostaviti bočnu stranu, u kućištu imam dva ventilatora, jedan iza, jedan naprijed, probao sam ih stavit na bočnu stranu da pušu prema grafičkoj, nije imalo nekakvog većeg efekta, probao sam GTA 4 opet (znam da nije Bog zna što igra, ali prva mi je pala na pamet) i temperature su pale za 3-5°.

Za ove kojima je nejasno zašto grafička radi u drugom slotu, zato što mi prvi slot ne radi - tu sam totalno ja zeznuo stvar, nikakva tvornička greška.

FakeDeath, temperature su mi u početku išle do recimo 80°, a nakon tjedan dana korištenja su u igrama većinom prelazile 90° ili su bile na 90° i to nakon samo 15 minuta igranja.

I da, pokušao sam napraviti vlastitu van krivulju, stavio sam da ukoliko dođe do 80° ventilatori rade na 90% (curila mi krvi iz ušiju matere mi) i tijekom toga su temperature bile na 90°. Nije mi bilo jasno to što sam vidio na nekim forumima i u opisima videa na Jubitou da je ljudima sa istom grafičkom maksimalna temperatura od 75°-85° (kako kome, jeli) sa ventilatorima na 60% ili manje, a meni radili na 90% i opet nisam mogao dobit rezultate kao oni.

Da ti nije možda ovo:

10 godina
neaktivan
R9 290/X club

Nisam rastavljao grafičku, ni neću, nisam ekspert u tome, i znam da nije komplicirano, ali bolje neću. Grafička je poslana nazad u trgovinu danas.

spešl

5 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice