Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice

poruka: 1.692
|
čitano: 704.952
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran
Re: Popravak grafičke kartice korištenjem pećnice
mbaksa kaže...

Ako ti je službena medicina utvrdila višak metala u tijelu - OK. Malo čudno (osim ako nisi u nekom rizičnom prostoru), ali OK. Ako su ti to "utvrdili" alternativci, onda su te iskoristili i iz tebe izvukli lovu. 

Sjediš? 

Super.

Ja sam, ni više ni manje, jedan od rijetkih ljudi na Zemlji koji zaista razumiju kako ljudsko tijelo funkcionira (barem što se tiče prehrane, ostalo me nije zanimalo).

Tako da... višak metala sam sam sebi utvrdio. :P

Pitanje se postavlja, je li prehrana nešto bitno ili...?

S obzirom da je broj jedan smrti u svijetu povezano sa prehranom (samo reci: rak, srčani / moždani udar, "prirodna smrt", preuranjeno starenje, problemi sa dišnim putevima, gljive, prestanak rada jednoga od organa... 90% bolesti svijeta i uzroka smrti), može se reći da je prehrana bitna.

---

Nadalje:

Službena medicina nema veze sa:

- zdravljem

- oporavkom od bolesti

- lijekovima

- "doktorima" (ja ih zovem šarlatanima) koji "liječe" (ne liječe - ubijaju)

tako da mogu slobodno izjaviti kako ti "službena medicina" neće nikada reći da imaš višak metala u tijelu... uostalom, ko da oni to mogu izmjeriti (da, ako ti odflikaju 1/4 mozga za uzorkovanje lol).

---

Ne pokušavam te uvjeriti u ono što sam napisao a još me manje briga u što ti vjeruješ.

Čisto informacija da "tamo negdje, ima netko tko ima ovakva uvjerenja". Malo je vjerovatno da ćeš sam istraživati ovu temu međutim, "pika" me kad netko spomene "službenu medicinu" misleći da pred sobom ima osobu koja vjeruje u doktore pardon šarlatane.

Smiješna strana ovoga je to što mi je kum doktor opće prakse :D Kad se mi počnemo kačit', to je milina xD

---

Oprostite na offtopicu.

---

Ontopic:

Ako ovo radi... a izgleda da radi... ne kontam čemu naširoko i nadugačko raspisivanje da li da ili ne. Ponašate se kao da itko od vas ovdje može / ima moć uticati na to hoće li XY osoba, nakon što sve ovo pročita, će paliti svoju grafu ili neće. 

Ko' i u pravom životu, nemaš apsolutno nikakvu kontrolu nad ničime. Bez obzira što svi obožavaju tu iluziju da imaju.

Hvala na čitanju :P

-edit-

Mala digresija. Kada kažem "jedan od rijetkih" mislim na jedan od 100 :P

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2016 21:08 (HaM).
12 godina
Tema o teorijama zavjere je pocela metastazirat i na ostale teme :)))
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
moderator
HaM kaže...
mbaksa kaže...

Ako ti je službena medicina utvrdila višak metala u tijelu - OK. Malo čudno (osim ako nisi u nekom rizičnom prostoru), ali OK. Ako su ti to "utvrdili" alternativci, onda su te iskoristili i iz tebe izvukli lovu. 

Sjediš? 

Super.

Ja sam, ni više ni manje, jedan od rijetkih ljudi na Zemlji koji zaista razumiju kako ljudsko tijelo funkcionira (barem što se tiče prehrane, ostalo me nije zanimalo).

Ako misliš da si me šokirao - varaš se. Ako misliš da te osuđujem - isto se varaš. Imaš razmišljanja tipičnog teoretičara zavjera za kojeg se može pretpostaviti da ili se jednostavno loše hrani ili ima psihosomatske tegobe (to ne znači da te tegobe nisu stvarne, sa stvarnim simptomima, nego da je njihov uzrok u ljudskoj psihi, a ne u teškim metalima). Toplo bih ti preporučio da se malo bolje informiraš (ne putem teoretičarsko-zavjerničkih sajtova), da se posavjetuješ sa svojim liječnikom i ako ne možete pronaći fizičke uzroke tvojim tegobama, uzrok vjerojatno leži u psihi.  Nadam se da nećeš početi davati lovu raznoraznim alternativcima, odnosno za njihove proizvode, jer ti probleme neće riješiti, a opelješit će te. Želim ti sve najbolje u rješavanju tvojih zdravstvenih problema, a mi bi se trebali vratiti na temu.

HaM kaže...
Ako ovo radi... a izgleda da radi... ne kontam čemu naširoko i nadugačko raspisivanje da li da ili ne. Ponašate se kao da itko od vas ovdje može / ima moć uticati na to hoće li XY osoba, nakon što sve ovo pročita, će paliti svoju grafu ili neće.

Zar nije korisno znati što-kako-zašto? Umjesto da se šire dezinformacije i mitovi? Jer upravo to je Linus napravio. Da je prije znao ovo o čemu Louis Rossman govori, onda ne bi napravio takav video, nego bi video bio precizan i bez dezinformacija. Onda bi ljudima preporučio da si vrućim zrakom srede samo GPU, a da pećnici pribjegnu samo ako nemaju druge opcije. I onda ne bi trebao ići pržiti SSD. I ne bi ljudima trebao pričati bajke kako time što su grafičku tutnuli u pećnicu, da su napravili reflow lema.  Linus je sad nešto naučio (očito je i njemu postalo jasno da je dezinformirao svoje gledatelje i da je Louis Rossman u pravu) i ako će nekad ponovno raditi video o toj temi, neće više dezinformirati ljude. I to je pohvalno - što je otvoren na kritiku i na učenje.

9 godina
neaktivan

Louis Rossmann je vjerovatno upravu kada kaze da Linus lupa gluposti kada tvrdi da se komponente ponovo zaleme na 180°C, ali sve sto je rekao - ladno je mogao strpati u video od 3min. a ne kenjati 13 min - mislim da i on grabi priliku da privuce sebi korisnike, tako da nije mnogo drugaciji od Linusa.

Linus je primarno zabavljac (content producer) i njegov cilj je imati sto vise video materijala kako bi sto vise zaradio od reklama i klikova - zbog brzine ponekad se provlace pogresne informacije, modeli i sl...

Zombi uskrsnuce gracike nakon pecenja vjerovatno ima najvise veze sa razvlacenjem materijala na velikoj teperaturi, ponovnim skupljanjem kod hladjenja, i time sto na 180°C veci dio sitne prasine izgori (a prasina vjerovatno moze biti izolator izmedju razdrndanih dijelova).

- Tranzistori na samom cipu manji od virusa kad oni pregore tu nista ne pomaze, ali razvlacenje, skupljanje i temperatura koja przi prljavstinu, mozda pomazu...

U svakom slucaju, ako je graficka krepala, a nema garanciju, ne ostaje mnogo opcija :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.3.2016 23:12 (rangoj).
11 godina
Diablo86 kaže...

Mora da smo svi ludi na 50 stranica ove teme, kada kažemo da pečenje radi.

Ne, nikako ali da ne razumijete o čemu je tu riječ to svakako.

maks-rs kaže...

Naravno da "pečenje" radi posao , kvalitetna legura kalaj-olovo koja se koristi ( predpostavljam ) kod izrade kartica topi se na 150 - 160 C a mi ih grijemo na 200+ C.  Za svu ovu " igranku " krivi su proizvođači kartica jer leme direktno grafički procesor na štampanu ploču. Usljed  različitih koeficijenata širenja tijela GPU-a i štampe kad-tad dođe do pucanja neke ( ili više njih ) veza između istih. Kad bi se GPU stavljao na socket kao CPU ova tema nebi ni postojala .

Ima jedan problem s ovom konstrukcijom, naime socket je na svim novim pločama istom metodom zalemljen na ploču-BGA tehnikom :) Nije problem u BGA. Ta tehnika je omogućila popriličan napredak. Ali ista je bila prisutna i puno prije od masovnih zakazivanja Nvidije iz 2008. Velik broj platfomi na istoj tehnici ne pokazuje probleme, određene serije čipova s druge strane da.

mbaksa kaže...

Kako vaše/naše grafičke kartice nitko neće popravljati, i kako očito nisu toliko problematične kao GPU-ovi na matičnim pločama prijenosnika, možete to nastaviti raditi i dalje. Samo budite svjesni što time radite. Puno bolja metoda bila bi vrućim zrakom zagrijati samo GPU, a ne cijelu grafičku karticu - pečenjem cijele grafičke kartice riskira se taljenje konektora i oštećivanje drugih komponenti, a vrlo vjerojatno nisi reflowao lem čak i ako je negdje pukao.

Da ali....

Grijanjem bga kučišta samo s jedne strane posebice većih dimenzija će prije spržiti jezgru BGA nego dovesti kontakte do točke tališta jer matična ploča dobro disipira toplinu.

Ja ne vidim problem u tome što ljudi peku svoje komponente u pećnici, pače, ako ne žele trajno otkloniti problem ovako to privremeno mogu praktički za 0 kuna s tim da se još malo i poigraju usput. Problem vidim kada se takve usluge naplaćuju, predstavljaju korisniku kao pouzdano riješenje. Pod tim podrazumjevam reflow ali i reball.

www.itelektronika.com
17 godina
moderator
ITelektronika kaže...
mbaksa kaže...

Kako vaše/naše grafičke kartice nitko neće popravljati, i kako očito nisu toliko problematične kao GPU-ovi na matičnim pločama prijenosnika, možete to nastaviti raditi i dalje. Samo budite svjesni što time radite. Puno bolja metoda bila bi vrućim zrakom zagrijati samo GPU, a ne cijelu grafičku karticu - pečenjem cijele grafičke kartice riskira se taljenje konektora i oštećivanje drugih komponenti, a vrlo vjerojatno nisi reflowao lem čak i ako je negdje pukao.

Da ali....

Grijanjem bga kučišta samo s jedne strane posebice većih dimenzija će prije spržiti jezgru BGA nego dovesti kontakte do točke tališta jer matična ploča dobro disipira toplinu. 

Ak se čip ne sprži kod reballinga vrućim zrakom (štoviše - Grossmann to radi pod normalno, još i demonstrira), onda se ne bi trebao spržiti niti za ovo. Također, ako sam dobro shvatio Grossmanna, nije poanta rastaliti lem ispod čipa nego baš zagrijati čip, jer je problem u samom čipu, a ne u njegovim kontaktima s donje strane.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 2:34 (mbaksa).
12 godina
ITelektronika kaže...
Diablo86 kaže...

naravno da ne razumijemo, jer smo laici i jer nitko od stručnjaka nije konkretno utvrdio o čemu se radi - otapanje lema se čini kao najlogičnija stvar koju teperatura može napraviti, zato većina ljudi i misli da je to to

razumijem ja i potrebu da se to točno utvrdi, da se izbjegne vudu element, ali bedasto je to tražiti od nas koji se ni kujca u to ne kužimo, a kaže se - ne preporučuj ako ne znaš što radi - to je kao da babi kažeš ne preporučuj med i limun ako ne znaš na točno koji način utječe na tijelo

nama je bitno da to radi, i to u mojem slučaju popravak je malo više nego privremen - već godinu i pol dana gtx 570 šljaka ko vesela, a bila je već u smeću

11 godina
mbaksa kaže...
ITelektronika kaže...
mbaksa kaže...
Ak se čip ne sprži kod reballinga vrućim zrakom (štoviše - Grossmann to radi pod normalno, još i demonstrira), onda se ne bi trebao spržiti niti za ovo. Također, ako sam dobro shvatio Grossmanna, nije poanta rastaliti lem ispod čipa nego baš zagrijati čip, jer je problem u samom čipu, a ne u njegovim kontaktima s donje strane.

Problem je u samom čipu, to je točno.  Isti efekt ćeš dobiti ako naglo zagriješ gpu s 30c na 70c, čak i pri tako niskim temperaturama taj čip će proraditi. Nekakvi recepti na 200c točno devet minuta, barem meni djeluju smiješno. Štoviše, Vidi časopis je to obradio u članku gdje tvrde kako ideja iza pečnice stoji u tome da se kontakti preleme. Niš se tu ne prelemi na 200c.

Vrući zrak je jedna od metoda, čak i ne priododajem toliku važnost  na koji se temperatura predaje već načinu. Neznam, nisam dovoljno upućen u rad kolege ali mogu s sigurnošću tvrditi da za reball bez obzira na koristi li se IR ili vrući zrak, ako je izvor topline samo s jedne strane kao što je to slučaj s puhalcom, gruba je pogreška koja će vrlo vjerovatno rezultirati oštećenjima na matičnoj ploči kao i na samom BGA kučištu. Posebno ako se radi o MBO s većom "teralnom masom" te bga čipovima većih dimenzija. Iz istog razloga kvalitetni BGA strojevi imaju više temperaturnih zona. Kod kvalitetnih ploča manjih dimenzija poblem će biti manje izražen.

www.itelektronika.com
11 godina
picajzla0707 kaže...
ITelektronika kaže...
Diablo86 kaže...

naravno da ne razumijemo, jer smo laici i jer nitko od stručnjaka nije konkretno utvrdio o čemu se radi - otapanje lema se čini kao najlogičnija stvar koju teperatura može napraviti, zato većina ljudi i misli da je to to

razumijem ja i potrebu da se to točno utvrdi, da se izbjegne vudu element, ali bedasto je to tražiti od nas koji se ni kujca u to ne kužimo, a kaže se - ne preporučuj ako ne znaš što radi - to je kao da babi kažeš ne preporučuj med i limun ako ne znaš na točno koji način utječe na tijelo

nama je bitno da to radi, i to u mojem slučaju popravak je malo više nego privremen - već godinu i pol dana gtx 570 šljaka ko vesela, a bila je već u smeću

Ma ti govorim, meni je to odlično, i znam da će to u većini slučajeva vratiti komponentu iz smeće u upotrebu neko neodređeno vrijeme, doduše uglavnom kratko. Kada je hlađenje te komponente masivno, ne dopoštajući pritom nagle promjene temperature te drži temperature ispod 60c ta će komponenta puno dulje raditi. Pa upravo zato će rezultati kod prijenosnika biti puno lošiji nego kod desktop komponente u pouzdanosti. 

Kao što sam i napisao, ovo je super opcija kada misliš komponentu/uređaj baciti u smeće pa joj na taj način produžiš životni vijek, bez obzira na koliko. Ja gledam to i s druge strane, nažalost reflow ljudi naplaćuju pa sam nerijetko imao prilike vidjeti kako poprilično skupe uređaje koje je stranka imala želju popraviti trajno i pouzdano ovom metodom se učini nemogućim, "popravljaju" tako uređaje pa ih prodaju. Ista prič se vrti i s reball metodom, mada jedino pouzdano i trajno riješenje je zamjena čipa koji je dotrajao.

www.itelektronika.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 10:49 (ITelektronika).
12 godina
ITelektronika kaže...

Kada je hlađenje te komponente masivno, ne dopoštajući pritom nagle promjene temperature te drži temperature ispod 60c ta će komponenta puno dulje raditi. Pa upravo zato će rezultati kod prijenosnika biti puno lošiji nego kod desktop komponente u pouzdanosti. 

Ja gledam to i s druge strane, nažalost reflow ljudi naplaćuju pa sam nerijetko imao prilike vidjeti kako poprilično skupe uređaje koje je stranka imala želju popraviti trajno i pouzdano ovom metodom se učini nemogućim, "popravljaju" tako uređaje pa ih prodaju. Ista prič se vrti i s reball metodom, mada jedino pouzdano i trajno riješenje je zamjena čipa koji je dotrajao.  

moguće i to ima utjecaja, jer nakon "popravka" grafe frendu sam sredio kablove koji su izgledali ko šuma striborova, složio mu koliko toliko protok zraka s po jednim ventom nazad i naprijed, pa je ta gtx 570 sigurno lakše "disala" nego prije kvara

kod mene je sad također u "ugodnom okruženju", u dobrom kućištu s dobrim protokom zraka, pa možda i to pomaže

opet, obzirom da se radi o starijoj arhiteklturi i usprkos dva venta i preko nekoliko heat pipesa, grafa se pod opterećenjem penje na 80-ak stupnjeva i te ne samo povremeno jer žena pegla mmo-e po cijeli dan, a navečer i ja odigram po dva-tri sata - ali, svejedno se drži s jednim pečenjem i nakon godinu i pol dana

nikad nisam naplaćivao takve stvari, razne nadogradnje, popravke ili instaliranje os-a i sređivanje džumbusa s virusima i sličnim pisdarijama - doduše, ja to radim iz gušta i usluge prijateljima

naravno da netko tko živi od toga mora nešto i zaraditi, no opet - nekad platiš popravak i to ne malo, a komponenta crkne nakon par mjeseci ili prije, ali što se tu može

11 godina

Pred par mjeseci sam snimio video na ovu temu, odnosno seriju videa kojima pokušavam objasniti probleme vezane uz metode popravaka matičnih ploča i grafičkih kartica.

https://www.youtube.com/channel/UCzqxBUDBeTbVlnBXTnGPIXg

Prvi video je upravo vezan uz popravak matične ploče u pečnici, na temu članka iz Vidi časopisa ali i uz ovu temu na forumu, kao i reflow metodu općenito. Drugi video je na temu reballinga dok treći je zamjena čipova kao metoda koja se pokazala nedvojbeno najpouzdanijom.

www.itelektronika.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 16:31 (ITelektronika).

3 0 hvala 0
17 godina
moderator
ITelektronika kaže...

Pred par mjeseci sam snimio video na ovu temu, odnosno seriju videa kojima pokušavam objasniti probleme vezane uz metode popravaka matičnih ploča i grafičkih kartica.

Prvi video je upravo vezan uz popravak matične ploče u pečnici, na temu članka iz Vidi časopisa ali i uz ovu temu na forumu, kao i reflow metodu općenito.

Super ti je video, ne znam što si ga dosad skrivao! 

17 godina
protjeran
mbaksa kaže...
HaM kaže...
mbaksa kaže...

Sjediš? 

Super.

Ako misliš da si me šokirao - varaš se. Ako misliš da te osuđujem - isto se varaš. Imaš razmišljanja tipičnog teoretičara zavjera za kojeg se može pretpostaviti da ili se jednostavno loše hrani ili ima psihosomatske tegobe (to ne znači da te tegobe nisu stvarne, sa stvarnim simptomima, nego da je njihov uzrok u ljudskoj psihi, a ne u teškim metalima). Toplo bih ti preporučio da se malo bolje informiraš (ne putem teoretičarsko-zavjerničkih sajtova), da se posavjetuješ sa svojim liječnikom i ako ne možete pronaći fizičke uzroke tvojim tegobama, uzrok vjerojatno leži u psihi.  Nadam se da nećeš početi davati lovu raznoraznim alternativcima, odnosno za njihove proizvode, jer ti probleme neće riješiti, a opelješit će te. Želim ti sve najbolje u rješavanju tvojih zdravstvenih problema, a mi bi se trebali vratiti na temu.

HaM kaže...

Zar nije korisno znati što-kako-zašto? Umjesto da se šire dezinformacije i mitovi? Jer upravo to je Linus napravio. Da je prije znao ovo o čemu Louis Rossman govori, onda ne bi napravio takav video, nego bi video bio precizan i bez dezinformacija. Onda bi ljudima preporučio da si vrućim zrakom srede samo GPU, a da pećnici pribjegnu samo ako nemaju druge opcije. I onda ne bi trebao ići pržiti SSD. I ne bi ljudima trebao pričati bajke kako time što su grafičku tutnuli u pećnicu, da su napravili reflow lema.  Linus je sad nešto naučio (očito je i njemu postalo jasno da je dezinformirao svoje gledatelje i da je Louis Rossman u pravu) i ako će nekad ponovno raditi video o toj temi, neće više dezinformirati ljude. I to je pohvalno - što je otvoren na kritiku i na učenje.

Ti ne znaš što je fraza teoritičar zavjere, tko je to izmislio i zašto ali usudiš se pričati o stvarima o kojima ne znaš ništa.

Ne znaš ništa o meni, baš kao što ni ne znaš da sam savršeno zdrav gledano sa "službene" medicine. U stvari, u punom sam boljem zdravstvenom stanju od tebe. 

Spomenuo sam metal u tijelui kojega svi imamo.. a ti se hvataš da sam psihosomatski bolesnik?

Reko' bih ti znaš ti vrlo dobro šta ali moduješ ovdje pa ti nedam gušt da me banaš.

Dalje nisam čitao jer nemam vremena za to.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 18:53 (HaM).
11 godina
protjeran

evo još jedan video , isto ćovik serviser i lipo prića.

ovo je sve uz ignoriranje šta 200 stupnjeva x10 minuti radi kondenzatorima po kartici.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
mbaksa kaže...
ITelektronika kaže...

Prvi video je upravo vezan uz popravak matične ploče u pečnici, na temu članka iz Vidi časopisa ali i uz ovu temu na forumu, kao i reflow metodu općenito.

Super ti je video, ne znam što si ga dosad skrivao! 

Štajaznam, kritičan sam, valjda prema sebi najviše.

dabar_solta kaže...

evo još jedan video , isto ćovik serviser i lipo prića.

ovo je sve uz ignoriranje šta 200 stupnjeva x10 minuti radi kondenzatorima po kartici.

Što se reballinga tiče, čovjek je u poptpunom pravu. Možda taj postotak od 99%, možda se da nadodati razloge za prelazak na BGA tehniku....ali u jednom je u krivu, barem iz moje perspektive i situacije u HR. Reballing ljudi rade i predstavljaju dobrim riješenjem jer uz upotrebu jeftinih materijala, alata trošak je minimalan a profit najbolji uz najmanje rizika. Čipovi o kojima on priča da su nedobavljivi su naravno dobavljivi novi (ne svi, ali većina), nove revizije s otklonjenim nedostatcima ali.......uvijek postoji ali...

Problem s nabavom čipova su trgovci, kinezi koji su možda gori od nas balkanaca po pitanju kada treba nekog zajebat. Doslovno. Ni sam neznam koliko sam puta iskusio to na svojoj koži, pa dobio cijele pošiljke polovnih čipova, neispravnih i svašta nešto. Lakše je raditi reball i uvjeriti ljude da je to pouzdano riješenje, s većim profitom i manjim rizikom. Tako stvari stoje.

Teško je za prosječnog korisnika to razumjeti i mnogi to iskorištavaju. To je i mene u stvari "poguralo" da napravim tu seriju videa kako bi barem malo pojasnio o čemu je tu riječ. Svjestan da nisam neutralan, niti mogu biti otvorio sam kritici svoj prvi video kao i sve druge, ako postoji i mali detalj koji nije objektivan, ispraviti ću.

www.itelektronika.com
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2016 21:17 (ITelektronika).
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Bilo bi lijepo i da su se ljudi koji su tako "popravili" grafičku karticu javili i ako/kad im je (ponovno) crkla - onda bismo imali bolju statističku sliku cijele stvari.

Eto počet ću ja, pa da podaci uđu u neku "statistiku". Dosad ispekao 18 grafičkih, 10 nvidia i 8 ati/amd. Kartice s kojima ima najviše problema su nvidia 8xxx i 9xxx jer se problem zna vratiti nakon nekog vremena. Od 18 kartica koje sam pekao samo dvije su imale isti problem nakon pečenja (artefakti kod gpu loada) - 9800gtx i hd6970. Dakle, od 16 koje su "popravljene" nakon pečenja radi ih još 11 (među kojima su i 5850 i 6850 koje još uvijek koristim). Od ostalih 5, 3 su zamijenjene novima nakon nekog vremena (tako da za njih nemam info rade li) a na dvije se problem vratio nakon 6mj-1g (8600gt i 260gtx).

Inače pećnica u kojoj pečem grafičke je stara Gorenje koju sam kupio preko njuškala (za 300kn) samo za tu namjenu tako da je opasnost od trovanja minimalna.

Windows Phone 8.1 - L520, L822, L930...
11 godina
protjeran
ma daj molim te samo pogledaj video šta je kolega gore posta.
17 godina
protjeran
dark_wizz kaže...
mbaksa kaže...

Bilo bi lijepo i da su se ljudi koji su tako "popravili" grafičku karticu javili i ako/kad im je (ponovno) crkla - onda bismo imali bolju statističku sliku cijele stvari.

Eto počet ću ja, pa da podaci uđu u neku "statistiku". Dosad ispekao 18 grafičkih, 10 nvidia i 8 ati/amd. Kartice s kojima ima najviše problema su nvidia 8xxx i 9xxx jer se problem zna vratiti nakon nekog vremena. Od 18 kartica koje sam pekao samo dvije su imale isti problem nakon pečenja (artefakti kod gpu loada) - 9800gtx i hd6970. Dakle, od 16 koje su "popravljene" nakon pečenja radi ih još 11 (među kojima su i 5850 i 6850 koje još uvijek koristim). Od ostalih 5, 3 su zamijenjene novima nakon nekog vremena (tako da za njih nemam info rade li) a na dvije se problem vratio nakon 6mj-1g (8600gt i 260gtx).

Inače pećnica u kojoj pečem grafičke je stara Gorenje koju sam kupio preko njuškala (za 300kn) samo za tu namjenu tako da je opasnost od trovanja minimalna.

Čuo sam za svakakve hobije ali ovo...

Prosječni serviser čisti utore gumicom, ovaj stavlja pregaču i peče grafe :D

11 godina
protjeran

ljudi su stvarno nedokazani ,ovakve teme će još natirat nekoga doma da ispeće grafićku koju bi pravi servis popravia za jako sitnu lovu (najćešće zamjena elektrolita) .

sve je jednostavno i dokazano vezano za ovu temu i već se odavna zna da samo takozvani "flip ćip" pakiranje gpu ćipa se može "popravit" ovom metodom i to veoma kratkotrajno.
isto tako je dokazano da se bezolovni kositar topi najmanje na 210stupnjeva celziusovih ,dok se ovde preporuća 200 stupnjeva tako da vam teorija o topljenju bga kuglica pada u vodu.
isto se elektroliti pri 10 minuta na 200 stupnjeva spale/osuše/degradiraju. a pod pretpostavkom da se peč na 200 uspije zagrijat bar do 220 stupnjeva i da se i otopi kositar neke komponente bi se odlemile s kartice i ispale, ili bi elektroliti popucali ili jedno i drugo.

ova tema bi trebala biti zakljućana jer nema veze s mozgom. tutorijal kako napravit štetu tamo di postoji mogućnost da je samo par elektrolita otišlo ,cjena par kuna maks.
ako oćete statistiku ,nekih 5-6 posto vraćenih kartica na servis su stvarno imale problem s puknutim kuglicama. a i tad se reballing radi s opremom za reballing a ne pećicom.

mislim da ima dosta servisa pa dajte ljudima posla i za maks parsto kuna imate popravljenu karticu,i ostavite se ovih rekla kazala metoda.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 15:25 (dabar_solta).
Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
HaM kaže...

Čuo sam za svakakve hobije ali ovo...

Prosječni serviser čisti utore gumicom, ovaj stavlja pregaču i peče grafe :D

Mi koji smo to probali i kojima je ova metoda pomogla ne možemo tebe uvjerit da to radi. Isto tako znamo da to nije trajno riješenje i da je sve to samo "maskiranje" problema. Kartica može radit još mjesec dana, a može godinama, sve ovisi o kvaliteti komponenti na samoj kartici. A i kartice koje sam ja osobno stavljao u pećnicu su i tako bile "neispravne" tako da nitko nije na gubitku jer bi te kartice ljudi i tako bacili.

Windows Phone 8.1 - L520, L822, L930...
17 godina
neaktivan

a jeste probali s mikrovalnom? 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
moderator
dark_wizz kaže...
Mi koji smo to probali i kojima je ova metoda pomogla ne možemo tebe uvjerit da to radi. Isto tako znamo da to nije trajno riješenje i da je sve to samo "maskiranje" problema. Kartica može radit još mjesec dana, a može godinama, sve ovisi o kvaliteti komponenti na samoj kartici. A i kartice koje sam ja osobno stavljao u pećnicu su i tako bile "neispravne" tako da nitko nije na gubitku jer bi te kartice ljudi i tako bacili.

OK, no sad znaš da daleko više smisla ima toplinski "šokirati" samo GPU, kao što je ITelektronika demonstrirao. Nadam se da će ljudi početi raditi upravo to, umjesto da peku grafičke kartice u pećnici.

11 godina
protjeran
dark_wizz kaže...

proba sam i ja u više navrata i s karticama iz razlićitih doba da bi proba s ovim kositrom šta se topi na 210 stupnjeva i ovim na 217 , jednu karticu je "popravilo" ali je trajala cjelih 2 dana kako je i bila pretpostavka,ali nedaj bože ovo proglasit niti navodnim popravkom!

mbaksa kaže...

OK, no sad znaš da daleko više smisla ima toplinski "šokirati" samo GPU, kao što je ITelektronika demonstrirao. Nadam se da će ljudi početi raditi upravo to, umjesto da peku grafičke kartice u pećnici.

iako ima više smisla ,nevalja ni to, ako je ćip otiša kartica u smeće jako jednostavno.   ako nije šta je 95 posto slućajeva nego elektroliti ili neki drugi mali kvar-servis. ne grijte ćip jer će te ga tek onda pokvarit šta vas automatski dovodi u prvu situaciju di je cila kartica za u smeće .

ITelektronika  ,kakav je taj Saike 852D++ ili je +  , baš nedavno sam narućio ++ , dali si rastavlja svoj jeli nered unutra ?

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 16:44 (dabar_solta).
17 godina
moderator
dabar_solta kaže...
mbaksa kaže...

iako ima više smisla ,nevalja ni to, ako je ćip otiša kartica u smeće jako jednostavno.

Pa vidiš u temi da ljudima kartica nakon pečenja u pećnici zna potrajati godinu, dvije, nekad i više. Zašto u smeće, ako joj se na termalnim šokiranjem GPU-a (znači, ne zagovaram pečenje u pećnici) može produljiti radni vijek? Nepotrebno stvaranje elektroničkog otpada i bacanje love na novu grafičku karticu. 

dabar_solta kaže...
ako nije šta je 95 posto slućajeva nego elektroliti ili neki drugi mali kvar-servis.

Prema svemu dosad napisanom, ispada da nije tako - da su glavni problem upravo ti čipovi flip-dizajna. Osim toga, termalnim šokiranjem GPU-a nećeš previše ili čak ništa naštetiti kondenzatorima na kartici. Pa...

dabar_solta kaže...
ne grijte ćip jer će te ga tek onda pokvarit šta vas automatski dovodi u prvu situaciju di je cila kartica za u smeće .

Al kartica je mrtva zato jer je GPU "uspavan"! Ako ga neće grijati, onda će i ostati mrtva! A novi GPU nemaju gdje kupiti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 17:02 (mbaksa).
11 godina
protjeran

1- neznam odakle ovima šta su pekli kartice dijagnoza da je baš ćip izgoren ,to šta ekipa misli kad je crn ekran da je odma glavni ćip otiša gadno se varaju. to šta je nekome kartica radila godinu dana nakon pećenja nakon šta je sam doma u kuhinji na špaheru da dijagnozu golim okom da je sami gpu ćip problem i da nema druge nego ispeć je šala godine. i baš naprotiv ovo pećenje zapravo radi više otpada jer se ne daje šansa servisima da pokušaju normalan popravak pod uvjetom da je ćip stvarno ispravan.

2-200 stupnjeva (+- ko zna koliko),10 minuti neće naškoditi kondenzatorima? kojom opremom mjeriš? možda ti je oprema u kvaru. tvrdim da su nakon ovog tretmana svi elektroliti gotovi , prepoznat kad su gotovi možete po finom pucketanju ko kokice da se peku, ako nisu pukli nema veze osušili su se dobro ili su već bili toliko suhi da nisu ni mogli puknit pa vam to i je bio original problem -hahaha

3- da mislim da je problem taj flip kako se kontakti spajaju unutarnji ,neznam toćno i nije me briga ,ali to je problem jako malo slućajeva , a ovaj puknuti lem šta se svugdi spominje u još manje .....kad gpu rikne baš ćip onda ovaj "popravak" ne drži duže od par dana. ovi s godinom su imali neki drugi problem sigurno i da su dali na pravi servis kartica bi im još radila. kad baš gpu rikne onda je kartica za bacit osim ako nije neki pravi servis pa ima ćipove nove na lageru ali mislim da ne postoji to kod nas. novi gpu se može uvik pribacit s druge kartice ali zašto bi iko normalan radje prilemljiva bga s ko zna koliko pinova i procedura samo takva, umjesto promjenit par kondenzatora na toj "donatorskoj" pokvarenoj kartici i rješen problem .

gpu uspavan? poanta je da kad jednom gpu postane neispravan ,nemože ga bog popravit, i to su stvarne ćinjenice.ostalo je fantaziranje i crna magija.

(na ovo sam naletia par puta(2 toćno),ne na forumu nego onako na stolu isprid sebe u stvarnom svjetu)ćesto recimo se zna odlemit koji otpornik(jedan jedini) direktno ispod gpua i kartica glića/ima crnu sliku. popravak od 15 sekundi i kartica ko nova, ali nema veze samo stavite vašu karticu u peć i crnom magijom će se sama popravit?!

17 godina
moderator
dabar_solta kaže...

2-200 stupnjeva (+- ko zna koliko),10 minuti neće naškoditi kondenzatorima? kojom opremom mjeriš? možda ti je oprema u kvaru.

Stani malo na loptu. Izgleda da si preskočio dio rasprave na kraju ove teme - kad sam napisao da ne zagovaram pečenje u pećnici, zapravo sam ciljao na to da sam protiv toga, ali sam za termalno šokiranje GPU-a - samo GPU-a. Kolega ITelektronika ti je u svom videu demonstrirao kako to napraviti s northbridge čipom. Time dakle ne pališ kondenzatore na ploči. 

11 godina
protjeran

odlući se dali je tema o homemade reballingu u peći ,o ćemu ja stalno i prićam ili o ovome "popravku" šta je kolega pokaza gori u videu .

nemam ja ništa protiv toga šta ti zagovaraš , samo imam protiv toga šta se to ovde prikazuje ko popravak ,a nije. -ako kolega gore nekome naplati taj posao meni je žao ali ja nebi takav popravak platio.

17 godina
moderator
dabar_solta kaže...

odlući se dali je tema o homemade reballingu u peći ,o ćemu ja stalno i prićam ili o ovome "popravku" šta je kolega pokaza gori u videu .

Ne razumijem o čemu sad ti pričaš - ja sam mislio da kritiziraš "popravak" pečenjem u pećnici.

dabar_solta kaže...

nemam ja ništa protiv toga šta ti zagovaraš , samo imam protiv toga šta se to ovde prikazuje ko popravak ,a nije. -ako kolega gore nekome naplati taj posao meni je žao ali ja nebi takav popravak platio.

Ja to nisam prikazivao kao pravi popravak, a što se tiče kolege, neka sam kaže. Ako to klijentima ne prezentira kao pravi popravak nego kao privremeno rješenje, ne vidim problem u tome (ni u naplati toga).

Poanta je ta da se termalnim šokiranjem samo GPU-a u život vraćaju kartice s problematičnim flip-čip GPU-om, a da sam pritom ne oštećuju ostale komponente na PCB-u. Znači, bolje nego ništa ne napraviti i baciti grafičku u koš za smeće, ali bolje i od toga da se kartica prži u pećnici. 

11 godina
protjeran

normalno,zato šta kritiziram i jednu i drugu vrstu popravka jer ni jedno ni drugo nije popravak .

slažem se da je to fokusirano grijanje u redu šta se tiće ostalih komponenti ,ali isto tako treba dokazat ljudima da je i to bezveze .

ne postoji mogućnost da ćip radi dovoljno dugo u oba slućaja -znaći gubljenje vremena ali opet bolje nego ništa slažem se ,kad se nemože nabavit novi ćip pa napravit pravi posao,ili ljudi neće novi ćip.

edit: pogotovo me nerviraju tipovi koji ovakve kartice na njuškalo prodaju pod ispravne.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 21:19 (dabar_solta).
17 godina
moderator
dabar_solta kaže...

ne postoji mogućnost da ćip radi dovoljno dugo u oba slućaja -znaći gubljenje vremena ali opet bolje nego ništa slažem se ,kad se nemože nabavit novi ćip pa napravit pravi posao,ili ljudi neće novi ćip.

Pogledaj malo po temi - ljudima zna trajati i godinu-dvije, možda i više. Znači, kad tad će morati kupiti novu grafičku karticu, no za godinu-dvije će za isti novac moći kupiti bolju grafičku karticu u odnosu na to kakvu bi sad morali kupiti. A vrijeme je njihovo - hoće li se oni koji sat zabavljati s tim ili će gledati televiziju - njihova stvar.

dabar_solta kaže...

edit: pogotovo me nerviraju tipovi koji ovakve kartice na njuškalo prodaju pod ispravne.

Na to sam već bio upozorio, na prošloj stranici ove teme.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice