Overclockiranje grafičke kartice

poruka: 15
|
čitano: 4.172
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Zanima me dali se isplati overclockirati grafičku karticu? Koliko bi u stvarnosti dobio na performansama npr. u igrama tipa Crysis i slično?

I ako netko ima iskustva sa overclockiranjem Gigabyte GTS 250 1 GB neka kaže iskustva.

I ako bi mogli napisati neki tutorijal oko overclockiranja grafičkih kartica, jer čini mi se da je grafička kartica, kad je u pitanju overclockiranje, jedina komponenta koja se može overclockirati sama, bez da utječe npr. na takt procesora itd.

Hvala!

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Overclockiranje grafičke kartice

Ja sam clockao procesor za 25% i dobio sam 3-4 sličice više u Crysisu. Poslije sam clockao ATI-cu i dobio još 3-4 FPS-a više. Proc je bio na 2,4, a sada je na 3,0GHz. Grafa je bila GPU colck 725MHz, sad je 775MHz znači samo clock od 7%, a memorija GDDR5 grafičke sa 1000MHz na 1125MHz, znači povećanje od oko 12%. Rezultati su ti mislim sada jasniji. Sve u svemu isplatilo se svake uložene minute u OC-ingOsmijeh

weather changes moods
16 godina
neaktivan

Bi mogao kratki tutorijal o overclockiranju Nvidia grafičkih kartica tj. ako netko ima grafu ko i ja tim bolje.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
15 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Ja sam clockao procesor za 25% i dobio sam 3-4 sličice više u Crysisu. Poslije sam clockao ATI-cu i dobio još 3-4 FPS-a više. Proc je bio na 2,4, a sada je na 3,0GHz. Grafa je bila GPU colck 725MHz, sad je 775MHz znači samo clock od 7%, a memorija GDDR5 grafičke sa 1000MHz na 1125MHz, znači povećanje od oko 12%. Rezultati su ti mislim sada jasniji. Sve u svemu isplatilo se svake uložene minute u OC-ingOsmijeh

Daj tu 5850 posteno oc-aj, kad se vec hvalis ;) Pa to ide na 1 GHz bez problema. I slazem se da oc dobro dodje. edit: Autoru teme, kakav ti tutorial treba? Jednostavno vidi na netu koliko obicno tvoja grafa ide, tako neki takt stavi i onda pomalo dizi dok se ne zablokira (testiras poslije svakog dizanja s nekom igrom, 3dmarkom ili necim takvim)
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2010 11:01 (Mirko935).
16 godina
protjeran

A kako da dođem do 850? Kad MSI Afterburner nezz koristiti. probao sam u Catalystu, ali tamo slider ide do 775/1125 samo

weather changes moods
15 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

A kako da dođem do 850? Kad MSI Afterburner nezz koristiti. probao sam u Catalystu, ali tamo slider ide do 775/1125 samo

Probaj pronaci na netu "5850 overclock", sigurno ces nac dobrih linkova. Uglavnom, instaliraj si MSI Afterburner i skini AMD GPU Tool; u Afterburneru dignes voltazu, meni se najbolje ponasa na 1.280 V iako vecina ekipe dize skroz do max na 1.350. Onda u GPU Toolu upises takt koji hoces i stisnes Set Clock. Nakon toga opet upalis Afterburner da dignes brzinu ventilatora jer ce ti na tako visokoj voltazi i taktu pocet puno vise grijat, preporucio bih ti da upalis OCCT GPU test ili Furmark pa prati temperature da vidis pregrijava li se. I to je to. Nije neka znanost, samo ces morat svaki put kad restartas komp vracat postavke. Zato ja planiram flashat BIOS bez ogranicenja clocka grafickoj kad dobijem maticnu nazad pa mi nece ni trebat GPU Tool a mozda mu i dignem voltazu u BIOS-u da ne moram ni s tim petljat, ali ne bih ti preporucio da se igras s tim BIOS-om ako ne znas sto radis
16 godina
protjeran

Kakve postavke treba vraćat nakon restart? Sve ponovo clockat, nije valjda? Ili u Catalystu nešto!

weather changes moods
15 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

Kakve postavke treba vraćat nakon restart? Sve ponovo clockat, nije valjda? Ili u Catalystu nešto!

Da, sve ponovo clockat treba. Nije tako strasno kako zvuci, cijeli proces traje 20 sekundi kad skuzis programcice, tako i tako mi taj OC treba samo za Crysis na Very High, jedino se to vrti oko 25 pa dobro dodje skoro 10 FPS vise. Treba razmisljat i o racunu za struju :)
16 godina
protjeran

A što je dalje sa taktovima u idle i load načinima rada grafičke kartice? Sada je takt na 157/300, a kada OC-am graf. stoje cijelo vrijeme na visokim. Stavio sam na 800/1150MHz i gledao sam u Catalyst. Više se ne spuštaju na niže!

weather changes moods
15 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

A što je dalje sa taktovima u idle i load načinima rada grafičke kartice? Sada je takt na 157/300, a kada OC-am graf.  stoje  cijelo vrijeme na visokim. Stavio sam na 800/1150MHz i gledao sam u Catalyst. Više se ne spuštaju na niže!

Da, ne spustaju se ako ih postavis s GPU Toolom, zaboravio sam ti to spomenuti. Zato i je dobro da se sve vraca na default nakon restarta. Kad bi joj flashao BIOS sa ogranicenjem na visem taktu, mogao bi u Afterburneru staviti voltazu i takt pa bi se spustalo normalno. Napisao bih ti kako to napraviti ali kao sto rekoh, nemam komp a ne znam sve napamet. Tako sam podignuo nedavno ogranicenje na frendovoj 4850 bez problema, ali nemoj to pokusavat ako nisi potpuno siguran sto radis jer bi mogao grafu ubit ako failas. Ako hoces, napisat cu ti kako kad cu moc ili probaj nac negdje na netu
16 godina
protjeran

TnxOsmijeh Ne treba ništa drugo. Dobro je ovako...

EDIT: digao sam taktove: GPU na 850MHz, Memorija 1200MHz. Bez diranja voltaže... Temperature su: idle 50°C, load 74°C nakon 10-tak minuta Furmarka. Ustvari nije Furmark, ali je isti proizvođač. Zove se system stability od MSI Combuster! Zakon jer temperature nakon par minuta dalje ne rastu! Ostaju na 74... Ja sam stavio u MSI Afterburner nakon clocka Save profile sa stock voltage, GPU 850, memorija 1200, fan speed 50%. Istina je da malo zuji ventilator na ovih 50 posto okretaja jedino. Da li je opasno da vrti cijelo vrijeme na tolikom broju? Meni se nakon restarta računala MSI Afterburner starta (stsrt with Windows opcija u General tab) i automatski digne namještene postignute frekvencije i profil!

EDIT neće da mi učita profil nakon restart... Ne radi. Ipak ste imali pravo...

:(

Nakon testa Nakon testa
gpu z gpu z
weather changes moods
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.2.2010 16:04 (stoncin3).
17 godina
protjeran

aaaa...jebate Namigiva imaš krasnu matičnu.

digni taj proc bar na 3.6 Ghz, šteta matične ploče hahaha...

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Znam, znam...! He, he. Zato sam i išo clockat malo da se malo poigram! Nije bed clockat još više nego ovo mi je za sada dovoljno. Ionako ima sada Core2Quad Extreme neki ovaj možda

weather changes moods
17 godina
protjeran

i koliko bi njega overclockao s tom pločom ?!

ispod 4Ghz je šteta takvu ploču i takav proc uopće imati Belji se

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Za sad mi ne treba jači clock. Sad je na 3GHz, a to mi je dosta za one najzahtjevnije dvije igre koje sam ionako već završio par puta... Sad mi brat ponovo prolazi Crysis. Stavio je na nivo Delta! Pa uživa još i on malo. Vjerovatno se neće to ni više igrat do zime kad izađe nastavak koji on željno iščekuje, a koji ću naravno ja kupiti jer ja sam kolekcionar malo zadnjih 3-4 godine. Zapravo neznam koliko ga još mogu "pojačati", ali sa x-38 to može do bola? Zato sam i uzeo ovu ploču. Za kasnije godine jer ne mijenjam kompove prečesto. Sad imam u planu zadržati grafu do godinu dana jer sam vrtio testove sa clockanom mašinom (graf-proc-mema) i ni ne trebam ništa drugo koliko ja mogu predvidjeti. Nema se baš para za nove kompove svakih 6 mjeseci kao neki pa se i clocka po preporuci kolega sa foruma. Inače ne bih ja to ni radio. Baš mene zaboli za te High-Very High-Ultra, glavno da se koja igrica svako malo zavrti, a ovako imam sada za budućnost. Mis čak da do 2012. ne budem radio niš novoga što se mene pita. Ako i budem idem na cooler za procesor i memorije nove na višim taktovima pa CPU na 3,6GHz i onda FSB na 1600MHz i RAM-e na 1200MHz. Imam ionako otprije želju da "instaliram te taktove" u sebe.

weather changes moods
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.3.2010 13:46 (stoncin3).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice