Nvidia Fermi info zaključana tema

poruka: 3.061
|
čitano: 427.394
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Nvidia Fermi info
dery kaže...
mtopol kaže...
svaštadery kaže...
Hyperion kaže...
je čekat nvidia-u da se vidi kako to čudovište od fermi-a performira tako da mogu northern island prilagoditi performansama fermi-ja dok prilagođavaju budu izdali hd5890 i hd5990 te hd5950 da se lakše nosi sa zelenima.

Ati će imat pravi odgovor na fermija tek kad sa svojim gpu dostignu njegove mogućnosti,a ne snagu.

svašta...

Ti misliš da se gpu upotrebljava samo za igre?

to većina govori odkad je nvidia u problemu s izdavanjem fermija.. i općenito s malo lošijim performansama/cijenom

17 godina
nixass kaže...

to većina govori odkad je nvidia u problemu s izdavanjem fermija.. i općenito s malo lošijim performansama/cijenom

To stalno viđam otkako je nvidia počela pucat po šavovima, dok su prije stalno govorili nvidia za igre najbolja, The Way Its Meant To Be Played (TWIMTBP) ovo ono.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
nixass kaže...

To stalno viđam otkako je nvidia počela pucat po šavovima, dok su prije stalno govorili nvidia za igre najbolja, The Way Its Meant To Be Played (TWIMTBP) ovo ono.

Pa zato je trebalo 5 god.da se ati provuce sa planovima dok je nvidia bila uspavana u zimski san a sad ovo me nista ne cudi....zapravo veci problem ima nvidia sa yieldovima od ati-a.

dasHHa
17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Dok se nvidia bavila spijuniranjem konkurencije bolje da su poradili na arhitekturi.

dasHHa
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
domba_Os kaže...

Ja tu nis ne kuzim sta vi pisete :) ... mene samo zanima kad ce doci ta 300 ili 400 serija u prodaju, tj kad dolazi nasljednik 200 serije .. posto uskoro kupujem novi komp , a time i grafu , ako je uskoro , saceko bi , pa mozda padne cijena 295-ici! HVALA, sry na smaranju!

Aj ljudi jel moze kakav odgovor, plizz! Hvala

15 godina
neaktivan
domba_Os kaže...
domba_Os kaže...

Ja tu nis ne kuzim sta vi pisete :) ... mene samo zanima kad ce doci ta 300 ili 400 serija u prodaju, tj kad dolazi nasljednik 200 serije .. posto uskoro kupujem novi komp , a time i grafu , ako je uskoro , saceko bi , pa mozda padne cijena 295-ici! HVALA, sry na smaranju!

Trebala bi doci sredinom sljedeceg mjeseca. Nvidija je rekla da ce kartice izaci u fiskalnom Q1 koji traje do kraja 4. mjeseca. Pocetkom 3. mjeseca bi se kartice trebale prestaviti na CEBITu kartice od Nvidija partnera i onda nakon toga i launch 400 serije (ako opet ne odgode).

15 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
domba_Os kaže...
domba_Os kaže...

Trebala bi doci sredinom sljedeceg mjeseca. Nvidija je rekla da ce kartice izaci u fiskalnom Q1 koji traje do kraja 4. mjeseca. Pocetkom 3. mjeseca bi se kartice trebale prestaviti na CEBITu kartice od Nvidija partnera i onda nakon toga i launch 400 serije (ako opet ne odgode).

nnn da, isplati se kontam sacekat, ako ne odgode naravno .. a sve mi nekak "smrdi" da ce se to dogodit ...  preskupa mi je jos ova 295-ica , al cu je svakako uzet ... jel padnu cijene predhodnika odma nakon dolaska noviih?? .. ps hvala!

17 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
Koliko sam ja cuo Geforce kartice bazirane na Fermi arhitekturi nece iskoristitu novu arhitekturu tako dobro, mislim da ce kartica biti dosta handikepirana što se tice GPGPU mogucnosti

Ovo nije točno.

Na postojećim primjercima GTX480 f@h se vrti za 100% (dakle duplo) brže nego na najjačim jednoprocesorskim karticama prethodne generacije (tj. GTX280-tkama).

Kada uzmemo u obzir da se broj jezgara povećao sa 256 na 512 vidi se 100%tna iskorištenost svih jezgara na dosadašnjem kodu starom skoro dvije godine. Kada dovrše novi klijent u kojem bi bila uključena i sve poboljšanja, tj. optimizacije za dx11 arhitekturu razlika u brzini će biti još i veća Namigiva

Naravno, razlika se itekako vidi i u simulacijama fluida, tkanina, kose i sl.

Lijep pozdrav ;)
15 godina
neaktivan
domba_Os kaže...

nnn da, isplati se kontam sacekat, ako ne odgode naravno .. a sve mi nekak "smrdi" da ce se to dogodit ...  preskupa mi je jos ova 295-ica , al cu je svakako uzet ... jel padnu cijene predhodnika odma nakon dolaska noviih?? .. ps hvala!

Ovisi. Ako je razlika u cijeni 480 i 295 pre velika možda i ne padne, sve ovisi o konkureciji ostalih karata istih performansi. Npr. Ako Nvidija na pocetku izbaci 480 koji ima 20% bolje performance ali košta recimo 70% više onda ATI baš i nema razloga da spusti cijene, a cijene slabijih kartica kao što su 5700 i 5600 serija se nece mijenjat tok Nvidija ne izbaci nešto u tom rangu.

Teško je za rec kako ce se cijena mijenjat kada ni neznamo prave performanse te nove serije i koja ce cijena biti. Najbolje što možeš napraviti je da pricekaš izlazak i onda gledaš kako se cijene mijenjaju.

15 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
Noctifer kaže...
Koliko sam ja cuo Geforce kartice bazirane na Fermi arhitekturi nece iskoristitu novu arhitekturu tako dobro, mislim da ce kartica biti dosta handikepirana što se tice GPGPU mogucnosti

Ovo nije točno.

Na postojećim primjercima GTX480 f@h se vrti za 100% (dakle duplo) brže nego na najjačim jednoprocesorskim karticama prethodne generacije (tj. GTX280-tkama).

Kada uzmemo u obzir da se broj jezgara povećao sa 256 na 512 vidi se 100%tna iskorištenost svih jezgara na dosadašnjem kodu starom skoro dvije godine. Kada dovrše novi klijent u kojem bi bila uključena i sve poboljšanja, tj. optimizacije za dx11 arhitekturu razlika u brzini će biti još i veća Namigiva

Naravno, razlika se itekako vidi i u simulacijama fluida, tkanina, kose i sl.

Da li je to verzija koju cemo moci mi kupiti? Moguce da se verzija sa 512 CUDA jezgri nece pojaviti neko vrijeme nego samo verzija sa 448. Znat cemo kada se pojavi. A f@h i nije najbolji test za compute performanse kartice, treba se više testova vrtiti. A ako su povecali CUDA jezgre za 100% i još promjenili arhitekturu tako da je još bolja za GPGPU od 200 serije, zar nebi trebalo znaciti da bi perforamnse trebale biti više od 100%?

16 godina
Noctifer kaže...

Da li je to verzija koju cemo moci mi kupiti? Moguce da se verzija sa 512 CUDA jezgri nece pojaviti neko vrijeme nego samo verzija sa 448. Znat cemo kada se pojavi. A f@h i nije najbolji test za compute performanse kartice, treba se više testova vrtiti. A ako su povecali CUDA jezgre za 100% i još promjenili arhitekturu tako da je još bolja za GPGPU od 200 serije, zar nebi trebalo znaciti da bi perforamnse trebale biti više od 100%?

Pa lijepo ti kaže da se to vrti na kodu starom 2 godine, nemožeš na starom softveru izvuć maximum iz najnovijeg hardvera sa novim mogučnostima...

15 godina
neaktivan
Stoja kaže...

Pa lijepo ti kaže da se to vrti na kodu starom 2 godine, nemožeš na starom softveru izvuć maximum iz najnovijeg hardvera sa novim mogučnostima...

Pa ako je testirano na starom softwaru onda se ti rezulati i mogu ignorirati. Zašto ih uopce nevast. A i nije baš dobro ako se treba posebno kodati za jednu novu seriju grafickih, to nikada ne radi. Pogledaj koliko Physx igra ima, i koliko tih igara dobro iskorištava Physx. Programeri nemaju volje programirati sowtfare za svaki dio hardwera posebno, bolje je imati jedanu zajednicku tehnologiju koja radi na svakom komadu hardwera.

16 godina
protjeran
Nvidia Fermi info

ja kupujem gtx 485 odma cim dodje makar kostala 5 soma kn

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dokly kaže...

Makar imala losije performanse od ATI-evih?

Bas me zanima kako ce sve to skupa izgledati.

Kad ce vise taj Fermi...

- Psiho246
15 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
dokly kaže...

Kad ce vise taj Fermi...

Bilo bi zanimljivo kada je 480 bolja od 5870 a lošija od 5970 a košta ko 5970. A to je lako moguce pošto su cijene Nvidija kartica dosta paprene.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.2.2010 19:15 (Noctifer).
15 godina
neaktivan
Noctifer kaže...

Bilo bi zanimljivo kada je 480 bolja od 5780 a lošija od 5970 a košta ko 5970. A to je lako moguce pošto su cijene Nvidija kartica dosta paprene.

lol koliko lik moras biti da to izjavis 

Nekako je dosadno bez luxx-a nemam koja pod*ebavati
15 godina
neaktivan
Jim Carrey kaže...

Pa ako malo citaš po netu vecina ljudi isto tako misli. Bolje od 5870 a lošije od 5970 a cijenom tu negdi sa 5970. Kakva ce stvarna cijena biti je upitno, ali vecina ljudi racuna na 599$ startne cijene (to ce naravno porast ako ce biti malen broj karata a velika traženost, isto kao i sa 5970)

17 godina
protjeran
Noctifer kaže...
Psiho246 kaže...
dokly kaže...

Kad ce vise taj Fermi...

Bilo bi zanimljivo kada je 480 bolja od 5780(!!!???) a lošija od 5970 a košta ko 5970. A to je lako moguce pošto su cijene Nvidija kartica dosta paprene.

lol Gdje nadje taj model?Smijeh wtf Inače Nvidia će po meni biti dosta isplativije sa izlaskom nove serije sudeći po cijenama gornjeg segmenta ATI kartica. Sada je jedina isplativa jača kartica i ujedno best-buy HD5850 koja ne pripada ni mainstream ni high-end komponentama, a ove druge drže cijenu jer su nabili im u dup* DX11 i Eyefinity za tri LCD-a koje Geforceice još nemaju na tržištu!Viče Skup ATI-kvalitetna Nvidia ako je po mome što je bilo otprije...

Sticky boredom with a book, I can make it do things you wouldn't think it ever could!
15 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...

lol Gdje nadje taj model?Smijeh wtf Inače Nvidia će po meni biti dosta isplativije sa izlaskom nove serije sudeći po cijenama gornjeg segmenta ATI kartica. Sada je jedina isplativa jača kartica i ujedno best-buy HD5850 koja ne pripada ni mainstream ni high-end komponentama, a ove druge drže cijenu jer su nabili im u dup* DX11 i Eyefinity za tri LCD-a koje Geforceice još nemaju na tržištu!Viče Skup ATI-kvalitetna Nvidia ako je po mome što je bilo otprije...

lol sorry moj bad, trebalo je pisati 5870 a ne 5780, ispravljeno :P

Pa cijena stvarno ovisi. Ako Nvidija ima još uvijek problema sa yieldom onda ih svaki cip košta masno, a to znaci da cim manja cijena znaci manja zarada. Ja cekam Fermi tako da cijene ATI kartica padneju, jer taj premium za jedine DX11 kartice ne želim placat.

16 godina
Nvidia Fermi info

Da svi čekamo više da izađu, barem da cijene padnu, pa da si i ja onda nešto upiknem, dali ati ili nvidia nije bitno, važno da nije preskupo i da je dobroSmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Noctifer kaže...
Jim Carrey kaže...

Pa ako malo citaš po netu vecina ljudi isto tako misli. Bolje od 5870 a lošije od 5970 a cijenom tu negdi sa 5970. Kakva ce stvarna cijena biti je upitno, ali vecina ljudi racuna na 599$ startne cijene (to ce naravno porast ako ce biti malen broj karata a velika traženost, isto kao i sa 5970)

samo procitaj podebljano, ako treba vise puta, u biti prvo ne znamo kako ce biti "jaka" dal ce biti jaca od bilo koje kartice ili pak slabija a pogotovo ne znamo cijenu

Nekako je dosadno bez luxx-a nemam koja pod*ebavati
17 godina
dokly kaže...

Daj onda meni ovu GTX285 onda da mi vrti physx...

LOL imaš GTX285,a prešao bi odmah na GTX480. Nema tu ekonomske računice!!!

485 nepostoji,a sumnjam da i bude postojala.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
15 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Ja i onako mislim za grafu dat 3500-4000kn tak da ću upiknut GTX480.

0 3 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info
The Cost of Jumping to 40nm

This part of the story could almost stand on its own, but it directly impacts much of what happened with Cypress and the entire Evergreen stack that it’s worth talking about here.

By now you’ve most likely heard about issues with TSMC’s 40nm process. While the word is that the issues are finally over, poor yields and a slower than expected ramp lead to Cypress shortages last year and contributed to NVIDIA’s Fermi/GF100 delay. For the next couple of pages I want to talk about the move to 40nm and why it’s been so difficult.

The biggest issue with being a fabless semiconductor is that you have one more vendor to deal with when you’re trying to get out a new product. On top of dealing with memory companies, component manufacturers and folks who have IP you need, you also have to deal with a third party that’s going to actually make your chip. To make matters worse, every year or so, your foundry partner comes to you with a brand new process to use.

The pitch always goes the same way. This new process is usually a lot smaller, can run faster and uses less power. As with any company whose job it is to sell something, your foundry partner wants you to buy its latest and greatest as soon as possible. And as is usually the case in the PC industry, they want you to buy it before it's actually ready.

But have no fear. What normally happens is your foundry company will come to you with a list of design rules and hints. If you follow all of the guidelines, the foundry will guarantee that they can produce your chip and that it will work. In other words, do what we tell you to do, and your chip will yield.

Global Foundries' 2010 - 2011 Manufacturing Roadmap

The problem is that if you follow every last one of these design rules and hints your chip won’t be any faster than it was on the older manufacturing process. Your yield will be about the same but your cost will be higher since you’ll bloat your design taking into account these “hints”.

Generally between process nodes the size of the wafer doesn’t change. We were at 200mm wafers for a while and now modern fabs use 300mm wafers. The transistor size does shrink however, so in theory you could fit more die on a wafer with each process shrink.

The problem is with any new process, the cost per wafer goes up. It’s a new process, most likely more complex, and thus the wafer cost is higher. If the wafer costs are 50% higher, then you need to fit at least 50% more die on each wafer in order to break even with your costs on the old process. In reality you actually need to fit more than 50% die per wafer on the new process because yields usually suck at the start. But if you follow the foundry’s guidelines to guarantee yield, you won’t even be close to breaking even.

The end result is you get zero benefit from moving to the new process. That’s not an option for anyone looking to actually use Moore’s Law to their advantage. Definitely not for a GPU company.

The solution is to have some very smart people in your company that can take these design rules and hints the foundry provides, and figure out which ones can be ignored, and ways to work around the others. This is an area where ATI and NVIDIA differ greatly.

Cijeli clanak na Anandtech

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.2.2010 21:43 (dasHHa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nvidia Fermi info

Process vs. Architecture: The Difference Between ATI and NVIDIA

Ever since NV30 (GeForce FX), NVIDIA hasn’t been first to transition to any new manufacturing process. Instead of dedicating engineers to process technology, NVIDIA chooses to put more of its resources into architecture design. The flipside is true at ATI. ATI is much less afraid of new process nodes and thus devotes more engineering resources to manufacturing. Neither approach is the right one, they both have their tradeoffs.

NVIDIA’s approach means that on a mature process, it can execute frustratingly well. It also means that between major process boundaries (e.g. 55nm to 40nm), NVIDIA won’t be as competitive so it needs to spend more time to make its architecture more competitive. And you can do a lot with just architecture alone. Most of the effort put into RV770 was architecture and look at what it gave ATI compared to the RV670.

NVIDIA has historically believed it should let ATI take all of the risk jumping to a new process. Once the process is mature, NVIDIA would switch over. That’s great for NVIDIA, but it does mean that when it comes to jumping to a brand new process - ATI has more experience. Because ATI puts itself in this situation of having to jump to an unproven process earlier than its competitor, ATI has to dedicate more engineers to process technology in order to mitigate the risk.

In talking to me Carrell was quick to point out that moving between manufacturing processes is not a transition. A transition implies a smooth gradient from one technology to another. But moving between any major transistor nodes (e.g. 55nm to 45nm, not 90nm to 80nm) it’s less of a transition and more of a jump. You try to prepare for the jump, you try your best to land exactly where you want to, but once your feet leave the ground there’s very little to control where you end up.

Any process node jump involves a great deal of risk. The trick as a semiconductor manufacturer is how you minimize that risk.

At some point, both manufacturers have to build chips on a new process node otherwise they run the risk of becoming obsolete. If you’re more than one process generation behind, it’s game over for you. The question is, what type of chip do you build on a brand new process?

There are two schools of thought here: big jump or little jump. The size refers to the size of the chip you’re using in the jump.

Proponents of the little jump believe the following. In a new process, the defect density (number of defects per unit area on the wafer) isn’t very good. You’ll have a high number defects spread out all over the wafer. In order to minimize the impact of high defect density, you should use a little die.

If we have a wafer that has 100 defects across the surface of the wafer and can fit 1000 die on the wafer, the chance that any one die will be hit with a defect is only 10%.

The big jump is naturally the opposite. You use a big die on the new process. Now instead of 1000 die sharing 100 defects, you might only have 200 die sharing 100 defects. If there’s an even distribution of defects (which isn’t how it works), the chance of a die being hit with a defect is now 50%.

Based on yields alone, there’s no reason you’d ever want to do a big jump. But there is good to be had from the big jump approach.

The obvious reason to do a big jump is if the things you’re going to be able to do by making huge chips (e.g. outperform the competition) will net you more revenue than if you had more of a smaller chip.

The not so obvious, but even more important reason to do a big jump is actually the reason most don’t like the big jump philosophy. Larger die are more likely to expose process problems because they will fail more often. With more opportunity to fail, you get more opportunity to see shortcomings in the process early on.

This is risky to your product, but it gives you a lot of learning that you can then use for future products based on the same process.

Izvor:Anandtech

dasHHa
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.2.2010 21:43 (dasHHa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

Eto, Charlie iz Semiaccurate-a ima novi tekst, doduse od jucer je, ali tek sam ga procito,

pogadjate, prognoze opet nisu dobre za Fermi, evo neke od zanimljivijih predpostavki (manji isjecak iz teksta, za cijeli clanak kliknite link "tekst"):

...

"For reasons tied to the power consumption and weak transistors, Fermi GF100 simply will not run at high clocks. Last March, sources told SemiAccurate that the intended clock frequencies were 750MHz for the 'low' clock and 1500MHz for the high clock. Since you can only pull off so many miracles with a voltage bump, we hear the A3 production silicon has a top bin of 600/1200MHz, and that is after an average of two shader clusters are turned off."

Nvidia was claiming 60 percent more performance than Cypress last fall. That quickly dropped to 40 percent better, and at CES, Nvidia could only show very select snippets of games and benchmarks that were picked to show off its architectural strengths. Those maxed out at about 60 percent better than Cypress, so consider them a best case.

If that 60 percent was from a fully working 512 shader, 750/1500MHz Fermi GF100, likely the case at 280W power draw, than a 448 shader 600/1200MHz GPU would have 87.5 percent of the shaders and 80 percent of the clock. 160 * 0.875 * 0.8 = 112 percent of the performance of ATI's Cypress. This is well within range of a mildly updated and refreshed Cypress chip. Don't forget that ATI has a dual Cypress board on the market, something that Fermi GF100 can't hope to touch for performance.

Fermi GF100 is about 60 percent larger than Cypress, meaning at a minimum that it costs Nvidia at least 60 percent more to make, realistically closer to three times. Nvidia needs to have a commanding performance lead over ATI in order to set prices at the point where it can make money on the chip even if yields are not taken into account. ATI has set the upper pricing bound with its dual Cypress board called Hemlock HD5970.

Rumors abound that Nvidia will only have 5,000 to 8,000 Fermi GF100s, branded GTX480 in the first run of cards. The number SemiAccurate has heard directly is a less specific 'under 10,000'. There will have been about two months of production by the time those launch in late March, and Nvidia bought 9,000 risk wafers late last year. Presumably those will be used for the first run. With 104 die candidates per wafer, 9,000 wafers means 936K chips.

Even if Nvidia beats the initial production targets by ten times, its yields are still in the single digit range. At $5,000 per wafer, 10 good dies per wafer, with good being a very relative term, that puts cost at around $500 per chip, over ten times ATI's cost. The BoM cost for a GTX480 is more than the retail price of an ATI HD5970, a card that will slap it silly in the benchmarks. At these prices, even the workstation and compute cards start to have their margins squeezed."

...

opet, ne znam koliko ima u ovome istine, svi znao da Charlie voli raditi zanimljive predpostavke, na nasu i nVidijinu zalost cesto su se pokazale tocnima.

Procitatje cijeli clanak, donesite vlastite zakljucke, iz ovoga opet nema nista dobrog po nVidiu, samim time i nama jer se u ovom slucaju nista bitno po pitanju cijena i odnosa snaga na trzistu ne bi mijenjalo, Fermi-based kartice se gotovo ne bi mogle OC-at jer bi vec u startu radile na granici svojih mogucnosti, bile bi skupe i u konacnici slabije od ATI zvijeri

vidjet cemo sve za mjesec dana, ne bi bilo dobro da je ovo realno stanje stvari

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
Nvidia Fermi info

Uf, uf, Charlie je ovaj put jos i drzak,

evo nove provokacije

doduse pitanja su mu skroz na mjestu, posebno ce mi biti zanimljivo procitati odgovore na njih, ako ih bude naravno

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Nvidia Fermi info

Ne pratim baš previše nVidiju, no uočio sam da se govori o novoj 400 seriji? Pa gdje je 300 serija? Zar su je preskočili?

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Rhodin kaže...

opet, ne znam koliko ima u ovome istine, svi znao da Charlie voli raditi zanimljive predpostavke, na nasu i nVidijinu zalost cesto su se pokazale tocnima.

Procitatje cijeli clanak, donesite vlastite zakljucke, iz ovoga opet nema nista dobrog po nVidiu, samim time i nama jer se u ovom slucaju nista bitno po pitanju cijena i odnosa snaga na trzistu ne bi mijenjalo, Fermi-based kartice se gotovo ne bi mogle OC-at jer bi vec u startu radile na granici svojih mogucnosti, bile bi skupe i u konacnici slabije od ATI zvijeri

vidjet cemo sve za mjesec dana, ne bi bilo dobro da je ovo realno stanje stvari

Zanimljiv clanak, ali mislim da je pre pesimisticno napisan. Ovo što tu piše je od njegovih izvora i mislim da je to više onak "worst case scenario". Istina je, Fermi debelo kasni, i znamo da se dosta grije. Za klokove necemo znati dok karticu ne dobijemo. Ako još uvijek ima problema sa yieldom onda necemo vidjet puno kartica, pogotov ako dosta njih ide za Tesla seriju, na kojima Nvidija puno bolje zarađuje po cipu nego kod Gefroce serije. Da ce Fermi biti skup smo vec i prije mogli znati jer su sve nove high end kartice od Nvidije skupe, a i sam cip je 66% veci od ATIjevog Cypresa, pa se lako zakljuci da ce raditi na dosta vecim temparaturama (ako je istina da je die size Fermia 550mm2). Ako stvarno troši 280W kako je receno na vec niskim klokovima onda ne znam kako ce dual GPU verziju napraviti. Problem nije to što se kartice nece moci napajati strujom, to nikada nije problem, problem ju je dobiti ispod 300W, inace Nvidija ima veliki problem. PCIe je specificiran do 300W, sve iznat toga ne može biti PCIe proizvod, i radi toga se nemože kartica prodavati sa garancijom ili tako nešto. Uglavnom nocna mora za partnere Nvidije.

I bez ovog clanka smo znali da Fermi ima dosta problema, inace ne bi kasnio skoro vec 6 mjeseci, ali kakav ce biti konacni proizvod, njegova cijena i perfomanse cemo tek znat kada kartica vidi svijetlo dana.

15 godina
neaktivan
crystal6 kaže...

Ne pratim baš previše nVidiju, no uočio sam da se govori o novoj 400 seriji? Pa gdje je 300 serija? Zar su je preskočili?

300 serija ce biti neke stare kartice iz 200 serije preimenovane u 300 seriju i mobilne graficke. Tako da nove Fermi bazirane kartice ce nositi ime 480 i 470.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice