Zato sam i napisao, nebi nitko razvijao tehnologiju koja nema smisla ili je toliko loša. S druge strane, danas postoje toliko zahtjevne igre da niti RTX5090 na 4K rezoluciji ne može gurati skroz fluidno bez da se upali DLSS. Međutim ti "stručnjaci" će uvijek naći izgovor i reći da se radi o lošoj optimizaciji igre
Moram se ovrnut na ovo... Sta si na internetu od jucer da ne znas kak stvari funkcioniraju? Kolko je tehnologija propalo ili se nikad nije uhvatilo. Ako nesto postoji i izlazi ne znaci da je dobro, zapravo vecina toga nije dobra i rijetko sta se probije. Ne mislim time reci da DLSS ne valja, dapace, cisto generalno kazem. A losa optimizacija igara je isto najobicnija cinjenica, ne trebas bit nikakav strucnjak, samo nebit totalni tutlek. Dapace, tolko je lose prilicno cesto da ni DLSS ne pomogne puno, odnosno dodes iz totalno neigrivog na jedva igrivo na Cryogenic postavkama.
Cyberpunk 4k 120 fps = totalno neigrivo za 350 eura. A ti si dao 850 eura da bi sa dlss balanced stavio na dlss quality.
"Nekad se zajebeš, baciš pare, i ideš dalje pa naučiš na greškama" = Minneyar postavke.
Ko je tebe učio nešto o životu da mi je znat.
Ne pricam o Cyberpunku, Cyberpunk nije neoptimiziran, samo zahtjevan, ali radi ocekivano ovisno o postavkama. Pricam o npr Jedi Survivoru, Avowed, TLOU Pt. 2 i slicno, uglavnom konzolaske igre koje se vrte na PS5 hardveru normalno, a na kompu ne rade kak spada ni s RTX 5090. Dakle cista neoptimizacija, a neke od njih izgledaju kao PS2 igre i svejedno se vrte gore od Cyberpunka na Psycho settings.
Sve navedene igre rade čisto normalno uz navedene postavke, ja mislim da si ti dosta razmažen, ako nije dlss quality i sve na ultra na 4K dolazi do plača. Nemožeš ti očekivat da sve igre budu optimizirane jer se rade u engine'ima u kojima se rade, pa znamo cijelu priču kako koji engine radi, kad naletiš na neoptimiziranu igru ono što možeš je ili čekat patch ili se zajebavat sa postavkama da bi bilo igrivo, još nisam naletio da mi neka neoptimizirana igra radi na 4K ispod 60 fps'a uz dlss, ili fg on. Uvijek je to 60+. Ali razmaženima je to naravno neigrivo. Cyberpunk 4k 120 fpsa, Bloodline 2 4K 120 fps'a. TLOU 2 - 4K 100 fps'a. Eto, sve je to neigrivo. Imaš nepotrebnu preveliku netoleranciju prema takvim stvarima, odnosno previše se zamaraš glupostima. Ulaziš u neke filozofije, 20 fps'a nativno pa onda je to apskejlano pa ovo pa ono, bez ljutnje, mora da si turbo zabavan po partijima i druženjima. Ti imaš nekakav poremečaj ili ocd ili si preosljetljiv što se toga tiče i onda ti mene normalnog/neosjetljivog na te gluposti koji nisam sva sreća opterećen time kao ti, ubjeđuješ mene da samo ja mogu na taj način igrat, jel ti shvačaš šta ti radiš kolega? Pogledaj malo steam survey kako se ljudi igraju i ne bacaju ogromne pare na grafe i čist zadovoljni i ne opterečuju se glupostima. Osjetljiv na gluposti nešto priča nekome ko nije osjetljiv na te gluposti dok taj uživa u igrama dok neki traže dlaku u jajetu. Kao da nije ugodno iskustvo igranja ako ne pljuneš 850 eura+
Evo i sam kazes 60 fps s FG je tebi ok. Sta onda uopce diskutirati s tako nekim. I jos si i sam rekao/ pokazao da nekad i spustis rezoluciju na 2k, pa na to jos DLSS i FG na 4k monitoru, grafika na razini ps2 a tebi je super... najbitnije da ti uzivas.
Ako se ne varam broj sličica igra ulogu samo u slučaju FG-a zbog odaziva, kod DLSS-a ne igra ulogu bazni fps.
Činjenica je da su neke igre katastorfalno optimizirane, ali isto je tako činjenica da DLSS odlično odrađuje svoj posao i meni je to glavna stvar koja mora biti upaljena, neovisno kakav mi je fps nativno jer u svakom slučaju s tim radi bolje.
FG je nešto drugo, to je umjetni FPS, doslovno ubacivanje AI frameova između pravih frameova. Meni osobno to nema smisla, jer se osjeti veliki input lag i slika nije toliko dobra, međutim nekome tko ima skroz slab GPU/PC, može nekako poslužiti kod igranja SP igara. Kod MP nema smisla.
DLSS je ipak malo drugačija priča, jer se slika rendera na nižoj rezoluciji pa se upscale-a, a to renderanje na nižoj rezi omogućuje rasterećenje GPU-a i viši FPS.
A gle, meni se i FG za SP igre pokazao odličan, dok ga recimo u MP ne koristim.
U SP igri si prvo podesim postavke da sa DLSS-om imam konstantnih 60+ fps-a, puknem FG i eo me na oko 100 fpsa i ne primjetim nikakav input lag ili nisam možda toliko osjetljiv na to.
FG x2 je ok u vecini scenarija, nisam ni ja skuzio niti input lag niti vizualnu degradaciju - naravno uz uvjet da je osnovni fps barem 50-60. Al za MFG nikako ne nalazim use case, znaci ak vec imam dovoljno FPS da bi to funkcioniralo kak spada (60+), onda mi je dosta upaliti X2 pa igrati na 120 fps, a ak nemam dovoljno FPS (15-20 kao Cryogenic) onda je s MFG neigrivi slideshow plus odvratno vizualno...
Iskreno ja nisam niti za MFG primjetio input lag, ali testirao sam MFG jedino u novom Doomu, te je tamo dobro radilo, fps sa oko 70 skočio na 110-120 sa MFG x3.
Ako se mene pita, nije to loša stvar, ali treba ispuniti nek osnovne uvjete, ja ga osobno ne bi palio ako mi je fps ispod 60, u MP ga nikako ne palim, ali tamo i tako srežem postavke pa mi nije ni potrebno, ali za SP igre mi je čisto ok poguranac za ovu moju grafu.