NVIDIA Ampere 30xx izdvojena tema

poruka: 11.274
|
čitano: 2.163.940
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: NVIDIA Ampere 30xx
Promster kaže...

user2206 kaže...

Došla danas Palitova 3060TI Dual OC

1. Glasna je za popizdit

Ahh nisam vidio ovaj dio, gledao sam samo reviewe na webu... nije bila glasna na testovima.

Uostalom, kome smeta... lagano ogranicit ventove za 50% i undervoltat grafu na ~950mV 1920-1950Mhz. Trebalo bi raditi kao podmazano :) i brzo i tiho i hladno.

It is always darkest just before the dawn.
14 godina
mrsmith kaže...

Hmmmm neki dan smo pričali o napajanjima, 8pin kablovima i 3070/3080...

Nisam ovo vidio do sada, ali kaže lik na redditu da mu se spalilo sve jer je koristio samo jedan kabel za 2x8pin na 3080 FE adapteru.

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/k5l9qs/psa_for_rtx_30xx_owners/

Pa su mu ljudi odgovorili da je trebao koristiti svaki 8pin sa posebnog kabela (2 zasebna izlaza iz napajanja, ne 2x8pin sa istog kabela) - da je to nVidia publishala u user manualu također... idem tražiti, i gle, vidi stvarno je.

Da, time se proizvođači ograđuju od bilo čega. Istina da pun k struje prođe po jednom kabelu i ak slučajno ne sjedne negdje dobro u konektor s jedne ili druge strane, da vidiš grijanja i problema na spojevima. Modularno napajanje odjednom postane nemodularno . Doduše, nisam još to primjetio na strani grafike, ali na napajanju i sam imam na ax-u jedan konektor na pcie kabelu rastaljen. Gara još traje oko godinu, ali ne mislim ga mijenjat jer je samo strana kabla oštećena, a to se lako zamijeni. Za to krivim loš kontakt i hd7970

9 godina
neaktivan

U mojem setupu (Meshify C, 2x BQT Silent wings 3 140mm za intake na 800rpm, 2x Dynamic X2 GP-12 na 600rpm za exhaust) palitova 3060ti je uvjerljivo najglasnija komponenta tijekom gaminga.

Fan curve bi definitivno trebalo spustit na 50% max kako je mrsmith rekao, mada na stocku ja nikako nisam bitio da se boosta preko 1880MHz, undervolt/boost ovisi od grafe do grafe.

10 godina
neaktivan

meni se gainward nije čula ali imam dodatna dva venta ispod grafe u lian li mesh 2 tak da nisam siguran jeli to igra ulogu, tu i tamo je prelazila 65 uz igranje na 2k + stream preko nvenc encodera

14 godina
mrsmith kaže...

Ahh nisam vidio ovaj dio, gledao sam samo reviewe na webu... nije bila glasna na testovima.

Uostalom, kome smeta... lagano ogranicit ventove za 50% i undervoltat grafu na ~950mV 1920-1950Mhz. Trebalo bi raditi kao podmazano :) i brzo i tiho i hladno.

Jedini review koji sam ja našao je guru3d, a oni su testirali na open test benchu...Znači temperature i buka iz njihovog testa je nebitna.

14 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Ima li netko jednu od palitovih s gaming pro/oc hladnjakom? Prvo pitanje je, kak se one odnose s glasnoćom, a drugo, jel se da skinut ono sranje koje stoji na središnjem i zadnjem ventu bez da se baš cijeli hladnjak skida?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Mata22 kaže...

U mojem setupu (Meshify C, 2x BQT Silent wings 3 140mm za intake na 800rpm, 2x Dynamic X2 GP-12 na 600rpm za exhaust) palitova 3060ti je uvjerljivo najglasnija komponenta tijekom gaminga.

Fan curve bi definitivno trebalo spustit na 50% max kako je mrsmith rekao, mada na stocku ja nikako nisam bitio da se boosta preko 1880MHz, undervolt/boost ovisi od grafe do grafe.

Da, zato i kazem.. undervolt u vecini slucajeva podigne performanse uz hladniju i tisu grafu. Jer taj random boost koji ovisi o toplini kartice dosta varira na default postavkama out of the box.

Ovako ga postavis na fiksnu vrijednost i, uz manju voltazu i manju temperaturu, dobijes puno stabilnije performanse. Vjerujem da bi čak i uz 1850Mhz fiksno dobio bolje performanse nego na stocku.

Da ne govorimo da i potrošnju kartice smanjiš na ~150W.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 9:26 (mrsmith).
12 godina
mrsmith kaže...
pavlovs_dog kaže...

3060ti dostupna u linksu za 3899kn

Iako bih osobno preskočio taj palit model. 

Iz kojeg razloga bi ga preskočio? Ima dobar hladnjak, nije glasan... ima 3 godine jamstva.. a i nije skup.

Po meni odličan deal trenutno.

Cijena je jako dobra i pristupačna, temperature su ok, ali bih se radije strpio i pričekao modele sa boljim performansama i manje bučnim fanovima - za koju stotku više. Imao sam priliku testirati jednu pa sam ju vratio. Bučan ventilator mi nije smetao, ali coil whine je. Moguće da se radilo o izoliranom slučaju i da sam fakat upiknuo prstom u drek, ali to negativno iskustvo mi je dovoljno da ju zaobiđem. 

9 godina
neaktivan

Definitivno si ubo u drek, moja ima maaalo coil whine-a, al se ne čuje čim se ventilatori upale

17 godina
neaktivan
NVIDIA Ampere 30xx

Links počeo nudit Gainward Phantom 3070 umjesto PALIT 3070 GamingPro pa su to slijedeće koje se možda u shopu pojave ako ostane koja nakon što podjele svima koji imaju stavljenu narudžb na PALIT.

TheVeka
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 11:01 (TheVeka).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
TheVeka kaže...

Links počenuo nudit Gainward Phantom 3070 umjesto PALIT 3070 GamingPro pa su to slijedeće koje se možda u shopu pojave ako ostane koja nakon što podjele svima koji imaju stavljenu narudžb na PALIT.

Jep, baš me zvali malo prije. Kaže, 300kn je skuplja ali ide po cijeni one iz narudžbe. Reko, ok, kaj sad. I onda vidim da je šira dosta od palitke, što može značiti veći hladnjak

14 godina
dax-lax kaže...
TheVeka kaže...

Links počenuo nudit Gainward Phantom 3070 umjesto PALIT 3070 GamingPro pa su to slijedeće koje se možda u shopu pojave ako ostane koja nakon što podjele svima koji imaju stavljenu narudžb na PALIT.

Jep, baš me zvali malo prije. Kaže, 300kn je skuplja ali ide po cijeni one iz narudžbe. Reko, ok, kaj sad. I onda vidim da je šira dosta od palitke, što može značiti veći hladnjak

Ta Phantomka je remek djelo naspram GamingPro kaj se tiče izgleda.

13 godina

Kaj onda nisu baš dobre te s dva venta? Na ovom reviewu memorija oc 16000mhz i gpu 2050-2100mhz ali onda si možeš mislit kakva je to turbina ako na stocku urla kako kažu vlasnici.

https://www.guru3d.com/articles-pages/palit-geforce-rtx-3060-ti-dual-oc-review,31.html

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 11:09 (mislioc).

0 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Giga 3060Ti Gaming OC je isto tako glasna na stocku (44dB) u full loadu 1975Mhz... ali kad se "popegla" i undervolta - radi brže nego stock, a nečujna (1400rpm) uz 64c - isti boost :)

A košta 1k više nego Palitova..... tako da se Palit definitivno više isplati. Jedino što Giga nema nikakav coil whine, apsolutno - barem ova moja.

Dakle prema Guru3D, Giga je na stock postavkama glasnija od Palita 5dB.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 11:18 (mrsmith).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Daj ti Smith napiši tutorial kako izvući max od grafičke da pritom manje troši, manje se grije, a boosta identično. Pomoglo bi ovima sa dva venta varijantama.

0 0 hvala 0
16 godina
mislioc kaže...
Daj ti Smith napiši tutorial kako izvući max od grafičke da pritom manje troši, manje se grije, a boosta identično. Pomoglo bi ovima sa dva venta varijantama.

Evo u par koraka kako undervoltati GPU:

1. Instalirati MSI Afterburner

2. Najprije staviti clock na -280Mhz (minus je bitan) -> Apply

3. Otvoriti curve na lijevoj strani

4. Naći 975mV i dignuti točkicu na boost koji želiš postići - recimo da isprobamo 1950Mhz (krivulja će ostati na mjestu, samo će se ta točkica dignuti na 1950Mhz marker) -> Apply

5. Nakon što se napravi apply, poravnati će se ostatak krivulje s desna od točkice 975mV na dalje u ravninu (tih 1950Mhz)

6. Spremiti profil (save -> klik na broj 1)

7. U postavkama MSI Afterburnera se može postaviti da se taj profil loada po defaultu kod boota

8. Napraviti nekakav benchmark i vidjeti ako je sve ok i stabilno (ako nije, reset na stock i krenuti od početka)

9. Ako želite testirati dalje i isprobavati, reset tipka na stock i sve iz početka s drugim vrijednostima (veći/manji boost, više/manje mV)

10. Naravno, nakon svake promjene uvijek testirati isti benchmark da se vide pomaci u performansama (raytracing benchmark je zahtjevniji, tako da možda najbolje testirati s njim) - hvala na napomeni Minneyar 

Ja osim ovoga u softveru od grafe poštimam i fan speed krivulju na 0 rpm do 55c pa pod kutem od 45 na 1500 rpm do 78c "__/" (safe spot definitivno za 3060Ti jer neće undervoltana nikad to dostići, ne ide preko 68-69c u ni jednom scenariju). Ako kartica nema fan-stop funkciju, može se staviti 1500rpm fiksno uvijek.

Ovaj dio sa fan speed je bitan onima koji žele nečujne kartice.

Naravno, sve varira od kartice do kartice. Recimo 3080ka mi je fino radila sve do 806mV uz 1800Mhz boost a ispod toga nije mogla stabilno bez drastičnog spuštanja takta. Trenutna Giga 3060Ti ne ide ispod 920mV a da boost bude preko 1900Mhz, može niže ali i takt mora ispod što nisam htio za ovaj rang grafe - uostalom 3060ka je vrlo hladna kartica kojoj već 950-970mV spušta temp za 10c.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 12:51 (mrsmith).
12 godina
NVIDIA Ampere 30xx

Jbt kolko tu stelanja ima,  pa kolko kosta mora sve radit cakum pakum bez ikakvih podesavanja i bez pregrijavanja i buke...

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
hahhaajaads kaže...

Jbt kolko tu stelanja ima,  pa kolko kosta mora sve radit cakum pakum bez ikakvih podesavanja i bez pregrijavanja i buke...

Ma nije, puno je teksta :) ovo je doslovno 2min posla i staviš na auto-load profil kod boota i zaboraviš na to.

15 godina

A moraju staviti tvornički napon na kojem će sigurno raditi svi čipovi. Ovo što smith predlaže će biti uspješnije na nekim primjercima i manje uspješno na drugima. Ali vjerojatno se kod svih može neki pomak napraviti.

edit: nije to nova stvar, ja sam svoju staru RTX 2060 uspio spustiti skoro 10* sa undervoltom, i čak sam dobivao bolje rezultate u benchmarku. Mislim da je to zbog nVidia boosta, koji je preagresivan na modelima sa "prosječnim" hlađenjem a ne može se ni isključiti.

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 12:36 (kratos091).
15 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...

Koliko kosta? To je cista bagatela. Dijele ih prakticki besplatno, pa covjece samo u gpu chipu dobijes oko 35 milijuna tranzistora za 1 euro, a gdje je memorija i ostale komponente... 

13 godina
mrsmith kaže...
mislioc kaže...

Evo ga u par koraka:

1. Instalirati MSI Afterburner

2. Najprije staviti clock na -280Mhz (minus je bitan) -> Apply

3. Otvoriti curve na lijevoj strani

4. Naći 975mV i dignuti točkicu na boost koji želiš postići - recimo da isprobamo 1950Mhz (krivulja će ostati na mjestu, samo će se ta točkica dignuti na 1950Mhz marker) -> Apply

5. Nakon što se napravi apply, poravnati će se ostatak krivulje s desna od točkice 975mV na dalje u ravninu (tih 1950Mhz)

6. Spremiti profil (save -> klik na broj 1)

7. U postavkama MSI Afterburnera se može postaviti da se taj profil loada po defaultu kod boota

8. Napraviti nekakav benchmark i vidjeti ako je sve ok i stabilno (ako nije, reset na stock i krenuti od početka)

9. Ako želite testirati dalje i isprobavati, reset tipka na stock i sve iz početka s drugim vrijednostima (veći/manji boost, više/manje mV)

Ja osim ovoga u softveru od grafe poštimam i fan speed krivulju na 0 rpm do 55c pa pod kutem od 45 na 1500 rpm do 78c "__/" (safe spot definitivno za 3060Ti jer neće undervoltana nikad to dostići, ne ide preko 68-69c u ni jednom scenariju). Ako kartica nema fan-stop funkciju, može se staviti 1500rpm fiksno uvijek.

Ovaj dio sa fan speed je bitan onima koji žele nečujne kartice.

Naravno, sve varira od kartice do kartice. Recimo 3080ka mi je fino radila sve do 806mV uz 1800Mhz boost a ispod toga nije mogla stabilno bez drastičnog spuštanja takta. Trenutna Giga 3060Ti ne ide ispod 920mV a da boost bude preko 1900Mhz, može niže ali i takt mora ispod što nisam htio za ovaj rang grafe - uostalom 3060ka je vrlo hladna kartica kojoj već 950-970mV spušta temp za 10c.

Koristan guide ali evo jos par sitnica koje nisi naveo...

Dakle benchmarkati isti benchmark prije i poslije svakog koraka da se vide performanse - meni je na 850 mV 1900 MHz boost. Mislim da je 1900 MHz boost dobar broj od kojeg krenuti i onda smanjivati voltazu najnize sto ide a da je sve stabilno. Ovdje je bitna napomena da treba odvrtiti i RT benchmarke ako zelite 100% stabilnost - npr u TimeSpyu je bez problema islo na 825 mV (najnize sto sam isprobavao), rezultat je bio najveci zabiljezen - preko 1000 bodova iznad stocka, ali Port Royale se rusio na svemu ispod 842 mV, pa sam stavio korak iznad odnosno 850 mV da osiguram 100% stabilnost.

I sto se tice fan curvea, radi nekakvih novotarija uvedenih u Ampereu fan stop na zalost ne radi ako radis custom curve. Dakle mozes ili napraviti custom curve, ali onda ne mozes smanjiti ventice ispod minimalne brzine (kod mene 30% sto je blizu necujno, al nije sasvim necujno :) ), ili drzati na stocku i zadrzati fan stop. Iako evo sad sam malo googlao i izgleda da ima neka najnovija beta (4.6.3 Beta 4) di je to navodno rijeseno, isprobam pa javim 

I evo u video formatu di se moze vidjeti tocno sta stisnuti i napraviti: 

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
16 godina
Minneyar kaže...
 I sto se tice fan curvea, radi nekakvih novotarija uvedenih u Ampereu fan stop na zalost ne radi ako radis custom curve. Dakle mozes ili napraviti custom curve, ali onda ne mozes smanjiti ventice ispod minimalne brzine (kod mene 30% sto je blizu necujno, al nije sasvim necujno :) ), ili drzati na stocku i zadrzati fan stop. Iako evo sad sam malo googlao i izgleda da ima neka najnovija beta (4.6.3 Beta 4) di je to navodno rijeseno, isprobam pa javim 

Da zanimljivo, na Gainwardu isto ne radi (isti software kao Palit).. ali evo na ovoj 3060Ti Gigabyte radi bez problema (custom curve + fan stop)

13 godina
mrsmith kaže...
Minneyar kaže...

Da zanimljivo, na Gainwardu isto ne radi (isti software kao Palit).. ali evo na ovoj 3060Ti Gigabyte radi bez problema (custom curve + fan stop)

Evo isprobao upravo s najnovijom betom, i dalje ne radi

ALI

Palit je izdao BIOS novi pred tjedan dana koji navodno rjesava problem. Evo idem sad to napravit pa javim.

https://www.palit.com/palit/vgapro.php?id=3739&lang=en&pn=NED3080019IA-132AA&tab=do

EDIT: nista, i dalje nece ispod 30% fan speeda s custom krivuljom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 12:57 (Minneyar).
16 godina
Minneyar kaže...

To je do GW/Palit kartica, kažem ti. Ista stvar je bila s mojom GW 3080.

Na Gigabyte radi bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 13:14 (mrsmith).
13 godina
mrsmith kaže...
Minneyar kaže...

To je do GW/Palit kartica, kažem ti. Ista stvar je bila s mojom GW 3080.

Na Gigabyte radi bez problema.

Da, ocito :(

Srecom ok joj je podesen fan curve i ni nemam neke potrebe intervenirati puno. Max do 45% fan speeda ide na temperaturama koje kod mene postize (do 70)

13 godina
mrsmith kaže...

Nisam ovo vidio do sada, ali kaže lik na redditu da mu se spalilo sve jer je koristio samo jedan kabel za 2x8pin na 3080 FE adapteru.

Pa su mu ljudi odgovorili da je trebao koristiti svaki 8pin sa posebnog kabela (2 zasebna izlaza iz napajanja, ne 2x8pin sa istog kabela) - da je to nVidia publishala u user manualu također... idem tražiti, i gle, vidi stvarno je.

Ti zafrkavaš? Pa isti link i sliku sam stavio par postova prije tebe?

everyday i'm shuffling...
16 godina
Luka123 kaže...
mrsmith kaže...

A nisam "čitao" temu par dana, oprosti. Sad sam se vratio i vidio tvoj post gore.. izgubilo se u porukama o CP-u :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.12.2020 13:28 (mrsmith).
13 godina
mrsmith kaže...
Luka123 kaže...
mrsmith kaže...

A nisam "čitao" temu par dana, oprosti. Sad sam se vratio i vidio tvoj post gore.. izgubilo se u porukama o CP-u :)

Sve 5 I guess :) ,
bitno da ljudi pripaze pri spajanju grafičke kako treba, znači minimum dva kabela, a ne jedan splitati.

everyday i'm shuffling...
13 godina
NVIDIA Ampere 30xx

A mislim kod svih boljih napajanja nije to toliki problem i mogu i kroz jedan kabel isporuciti potrebnu snagu bez da ista spale. Samo ce malo vise cviliti :) U svakom slucaju bolje je spojiti sa vise kablova, ali osim kod sroteks napajanja nije nuzno uglavnom...

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
pavlovs_dog kaže...

3060ti dostupna u linksu za 3899kn

Iako bih osobno preskočio taj palit model. 

Naručio sinoć u 20 do 4, jutros me zvali kako model nije dostupan i ponudili Gainward Ghost 3060ti verziju...

Nekako nisam oduševljen modelima, ali sumnjam da će se naći nešto bolje do 4k tako skoro.

Naime, zanimaju me razlike u OC i non-OC modelima. Može li se manualnim OC-om doći na performanse OC modela ili postoji neka razlika u BIOSu?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice