Bit će jako zabavno. Cijelo ljeto i nVidia i ATi kuhat će se međusobno, a ako cijene budu fine kao ove sada, ajooj.. izgleda da će to biti prva grafička koju ću upgrejdati već nakon par mjeseci.
Iskreno, meni je u ovo teško povjerovati (iako bih volio da je istina). Zašto mi je teško povjerovati? 3D Mark 2006, a i (posebno) crysis su optimizirani za rad na dual GPU karticama. A crysis je čak posebno optimiziran za nVidia kartice. Sad mi recite kolike su šanse da jedna single GPU kartica ovako doslovno pregazi perjanicu nvidijine ponude?
2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
Kako mislis optimizirane za dual core kartice?
Pa jedina kartica dual core u vrijeme 3DMark 6 je bila 7950GX2 ja mislim i ibla je kompletni promasaj.
Takodjer tako i za Crysis. Jedina dva uspjeha u dualcore grafici su HD3870X2 i 9800GX2 barem kolko ja znam.
HD3850 512 Mb OC
2Gb DDR2 Dual Channel 800 Mhz
Dva čipa nikad nisu bila niti će biti dvostruko brža od jednog istog, nego max 40%. Izlazak novije generacije uvijek donese znatne pomake s time što se mora kazati da radeon serije 3000 i nvidia serije 9 nisu uopće nove generacije, nego samo rebrandirane arhitekture stare 2godine sa smanjenim litografskim procesom izrade, ali i smanjenom širinom sabirnice i doduše nekim unapređenjem.
Ali ako se kao u slučaju serije radeon 4000 poveća broj SP-ova i broj TMU-ova, to mora rezultirati znatnim pomacima u brzini i za takve kartice se može kazati da su prava nova generacija.
Dva čipa nikad nisu bila niti će biti dvostruko brža od jednog istog, nego max 40%. Izlazak novije generacije uvijek donese znatne pomake s time što se mora kazati da radeon serije 3000 i nvidia serije 9 nisu uopće nove generacije, nego samo rebrandirane arhitekture stare 2godine sa smanjenim litografskim procesom izrade, ali i smanjenom širinom sabirnice i doduše nekim unapređenjem.
Ali ako se kao u slučaju serije radeon 4000 poveća broj SP-ova i broj TMU-ova, to mora rezultirati znatnim pomacima u brzini i za takve kartice se može kazati da su prava nova generacija.
Mislio sam generalno, nvidia je svoj gpu g80 sa unificiranom arhitekturom predstavila jos krajem 2006 godine, a već cijelu godinu i 7 mjeseci nije predstavila nista novo, a to je cijela viječnost u IT sektoru. A nešto što je izašlo krajem 2006 godine nemože se nikako zvat novo.
Da, ali ATi je tek sredinom 2007 izdao svoje kartice. nVidia ništa novo nije napravila baš.
Inače je radikalna promjena arhitekture kao DX9 na DX10 rijetka stvar. Uglavnom su poboljšanja.
ATi je dosta izgubio kasneći sa HD2xxx serijom(sjećamo se da je nVidia u to vrijeme žarila i palila sa 8xxx serijom).Nakon što je izašla 2xxx serija - razocarenje.Lose kartice,llose performanse itd...;zatim je ATi izbacio 3xxx seriju(a nVidia je ostala na 8xxx seriji) pa je prodaja porasla,ali nedovoljno da kompenzira gubitke zbog kasnjenja Ati DX10 kartica.Mislim da ovaj put ATi želi potpuno obrnuti situaciju tako da prvi lansiraju graficku nove gen(ali ga je nVidia once agin nadbrzala).Sada ATi zeli istaknuti svoje kartice ao jako kvalitetne tako da smo dobili trku gdije jedan konkuret razvija proizvode brže,a drugi bolje.To je prema pravilima tržišnog marketinga NEPOVOLJNO,a ne povoljno za krajnje kupce jer kad se lošiji proizvod ustali kvaliteta je zamjenjena kvantitetom.Dakle - ja mislim da su performanse 4870 realne,ali sam takodjer uvjeren da ce cijena biti paprena.
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Ja mislim da neće jer je ono s čime AMD ide upravo cijena. Nadam se barem...
Ja mislim da neće jer je ono s čime AMD ide upravo cijena. Nadam se barem...
Formirace oni svoju preporucenu(prodajnu) za cipove koja ce, vjerujem, biti razumna. Ali na trzistu ce zakon ponude i potraznje uraditi korekciju (mislim na vise ). Gdje su jos dileri i njihovi troskovi, zarada... Poredio sam ranije cijene u Zg i u mom gradu (Bihac, BiH), razlike za 3870 su bile i do 50 eura sto nije malo. Pa ja skoknem za tu razliku do Zg, kupim tamo, a jos mi i ostane love.
Ja mislim ako ATi bude ovako dobar kao u testovima i ako Nvidia ne mogne ga sustići ili prestići novom serijom kartica, cijena neće biti mala, maslim ako novi radeoni budu hit na tržištu da će imati i primjerenu cijenu. Svakoj korporaciji je osnovni cilj profit, prema tome ako ga mogu povećati oni će to i učiniti.
Ja mislim ako ATi bude ovako dobar kao u testovima i ako Nvidia ne mogne ga sustići ili prestići novom serijom kartica, cijena neće biti mala, maslim ako novi radeoni budu hit na tržištu da će imati i primjerenu cijenu. Svakoj korporaciji je osnovni cilj profit, prema tome ako ga mogu povećati oni će to i učiniti.