Nije strašno, ali žulja... Pogotovo nas koji se ipak ponešto razumijemo u hardver (i softver)... Naime, u novom BUG-u (listopad) kao naj-kartica u ''srednjem'' segmetnu izabrana je kartica GTX260, a na drugo mjesto je stavljena Ati-jeva HD4870. Po čemu, zašto? - upitao sam se, i ubrzo dobio odgovor - 260 je bolja u novom 3DMarku (Vantage). Ako je mjerilo za test snage tek taj Vantage, onda bi bilo bolje da se Bugovi novinari ostave (ćorava) posla. Prvo, njih izgleda nitko nije naučio da 3DMark nikada nije bio niti će biti relevantan pokazatelj snage grafičke kartice, a drugo - gdje su u toj ''velikoj'' temi grafičkih kartica ikakvi ozbiljniji testovi?? BUG se izgleda srozao na populistički časopis tipa ''od svega po malo'', ne dirajući srž materije čak ni u ''velikoj'' temi!
Da su se malo ozbiljnije uhvatili posla (za koji su dobro plaćeni) onda bi ustanovili da je u tom srednjem segmentu HD4870 daleko najisplativija kartica, a po performansama ispred njihovog favorita GTX-a 260. Ne samo da sam proučio i druge izvore (Anandtech, Tom's Hardware, itd., itd.) mego i iz osobnog iskustva znam o čemu sada pišem. Naime, zadnjih par godina favorizirao sam NVidiju, poglavito otkako je nastupila Vista i DX10. Ali, novi Atijev čip RV770 me je ponukao da ponovno počnem razmišljati o kupovini Atija. Tako sam je kupio prije nešto više od 2 mjeseca (među prvih 10 u Hrvatskoj, da se pohvalim) i od tada sam i više nego zadovoljan. Pogotovo jer imam mogućnost direktnog testiranja i uspoređivanja komponenti, pa tako i grafičkih kartica.
Atijeva HD4870 je apsolutno najbolja grafička kartica koju možete dobiti za nekih 1900kn. U 90% igara tuče nVidijinog konkurenta (260) za bar 5%, s tim da je Atijeva uz to i jeftinija, a uz to i tiša (što i nije nebitna stavka). Doduše, potrošnjom je nešto ''jača'', nekih desetak watta, ali to je u današnjim računalima gotovo pa nevažno (kad su u pitanju igre). I sada dolazimo do onoga oko čega se još uvijek vode ''flame'' bitke - Ati ima i ponešto kvalitetniju sliku (prirodnije boje, bolje zaglađivanje...) od konkurencije. Tko ne vjeruje neka proba. Ni ja nisam vjerovao (nisam ni išao puno za tim), dok nisam sam uvidio. Jednostavno - izvukao sam GTX260, ubacio HD4870 i upalio Grid... Nisam mogao vjerovati. Čak sam zvao ženu i prijatelje da i oni pogledaju, jer mi je bilo neshvatljivo da može biti tolika razlika. Onda sam probao i ostale igre - Crysis, Stalker, NFS-Pro Street... I sve izgledaju daleko realnije, bolje, poglavito teksture i osvjetljenje (inače, koristim lcd monitor sa 16.7 M boja). Čak i desktop djeluje ljepše. A da ne govorim o multimediji, filmovima...
Dakle, ne spadam u one freakove tipa ''Atijevac'' ili ''Nvidijevac'', ali što jest, jest. ATI (AMD) u ovom trenutku nudi bolji proizvod za manje novca. Ma što cijenjeni kolege BUG-ovci mislili... Mjerenje i testiranje nije subjektivno, niti ikada smije biti.
p.s. Za one koji igraju Crysis Warhead - postoji tweak koji izvlači najmanje 10% više iz vaše beštije. Eto, za one koji ne znaju, a igra im ''štuca'' na momente. Pogotovo za one koji imaju novije grafičke kartice.