Evo ovako, imam muke oko izbora graficke kartice... nisam bas neki zagrizreni igrac, ali trenutno slazem konfiguraciju koji bi trebala
potrajati nekoliko godina. Dilema s kojom se suocavam je, pitanje, da li kupiti hd4850 ili hd4870.
Do proslog tjedna bila je xfx hd4850 bila cvrsto u planu ali onda sam naletio na Force3D 4870 za samo 300kn vise, sto bi mogao
nekako ugurati u svoj limit.
Da je samo stvar u perfomansama sve bi bilo lako ali tu se za mene otvara nekoliko pitanja, a to su dimenzije, buka i zagrijavanje.
Pa tako imam par pitanja na koja bi volio cuti odgovore iz prve ruke od ljudi koje posjeduju iste kartice.
Pitanja:
1. Duzina kartica HD4870 i HD4850 u cm
2. Da li je istina da se hd4870 sa stock hladnjakom moze vrtiti na 38% brzine venta, cjelo vrijeme, tj cak dok se igra ?
3. Ako se moze, koliko je tiha na toj postavci, recimo s 1m udaljenost ali otvoreno kuciste (posto moje stoji u glavnom otvoreno) - onako "od-uha"
4. Koliko kartica s stock haldjenjem zagrijava kuciste (ako ga ipak odlucim zatvoriti ), stock cooler izbacuje zrak van pa nebi trebalo biti
toliko strasno pretpostavljam.
5. Da li hd4870 jos uvijek ima problema s "bljeskom" pri mijenjanu
frekvencije memorije (na stranim forumima to opisuju kao neki "flash", nisam jos vidio osobno) - ako stavim najsvjeziji bios naravno
6. Jeli ATI u novijim drajverima rijesio problem da se 48xx kartice prebacuju u 3D mod pri otvoranju prozora i slicnih radnji
Znam da je dosta pitanja ali nadam se da ce se naci nekoliko dobrih dusa, da mi pomognu uciniti izbor laksim.
Za sada jos uvijek tezim xfx hd4850, uglavnom zbog boljeg custom dual slot hladjenja, a koliko citam je hladna i tiha, sto je svakako dobro.
Ali za 300kn vise dobijem dosta dugovjecniju karticu...muka li muka
btw.. ne 260gtx ne dolazi u obzir, dode 500kn vise od 4850 i nema nacina da je smjestim u budget, i da konfa ce moci iskoristi cak i hd4870