AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 637.228
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: AMD Radeon R9 300/Fury Series
Lucidius kaže...

Zakljucane voltaze to je ono prvo sta mislim da ce te odma okrenuti od nje, pa u to ulazi i los hladnjak, a bilo je prituzbi i na utjecanje na nestabilnost sistema, tocnije komp se znao sam paliti i gasiti i tako.... nacitao sma se dosta toga loseg.

EDIT:

Zasto na r9 390, pa kolko si puta tvrdio d aje to smece od kartice i da je miljama iza gtx 970 

Pa eto ti odgovora zasto necu, evo tebe sam "natjero" da to kazes na ljepsi nacin skoro da sam se opet opekao! Budem mozda pricekao s kupnjom...lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2016 23:09 (Stjepanj).
9 godina
protjeran

Šta ne odes na MSI ili Sapphire, nije tolka razlika u cijeni

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Lucidius kaže...

Šta ne odes na MSI ili Sapphire, nije tolka razlika u cijeni

Pa nemoze samo jedan proizvodac imati te probleme ne? rijesio sam gtx-ice 980, pa sad neznam, slaba ponuda radeona! Fury bezobrazno i van svih granica preskup...

9 godina
protjeran

Samo na Gigi su ti problemi bili manifestirani, neki tvrde da su to popravili sa novijim revizijama. MSI ili Sapphire uzmes i deri, ja ti garantiram da su grafe vrh i nikad nikakvih problema sa njima. Eto ako ces imat kakvih problema lajkat su ti od sada pa nadalje svaki komentar koji napises protiv AMD-a 

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Stjepanj kaže...

Evo da i ja pitam sto ne valja s r9 390 od gigabyta tocnije g1, mislio sam si nju uzeti?

Meni je dovoljno da vidim dva venta na toj grafi i da je zaobidjem totalno. Tri venta mi nekako dosta bolje zvuci za taj cip

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
13 godina
protjeran
chaselol kaže...
Stjepanj kaže...

Evo da i ja pitam sto ne valja s r9 390 od gigabyta tocnije g1, mislio sam si nju uzeti?

Meni je dovoljno da vidim dva venta na toj grafi i da je zaobidjem totalno. Tri venta mi nekako dosta bolje zvuci za taj cip

bas citam, u gamingu se kartica przi na 82°c pri 75% rpm-astravicno vrelo i prebucno! nije ni cudo kaj je najeftinija, dimenzijama najmanja 390-tka! nis odustajem, odoh po gtx!lp

14 godina
Stjepanj kaže...

bas citam, u gamingu se kartica przi na 82°c pri 75% rpm-astravicno vrelo i prebucno! nije ni cudo kaj je najeftinija, dimenzijama najmanja 390-tka! nis odustajem, odoh po gtx!lp

A zašto se ložiš toliko na temperature? Ta specifična od Gigabyte-a je shit, ali opcenito gledano... Ako radi ( a radi) onda te boli k da li je toplija za 5-10 C, pogotovo uz garanciju.

13 godina
protjeran

ne boli mene vec sve ostale komponente u kucistu..nedaj boze nikome!lp

Moj PC  
1 2 hvala 2
16 godina
odjavljen

Da se "prži" na 82°C 24/7 radila bi uredno godinama. Negativna strana 'prženja' je što ta toplina mora negdje izaći pa ti je ljeti toplije, a zimi je pozitivno. Za hardver nema nekog problema. To nisu kartice koje će u najluđim snovima trajati nešto strašno dugo. Možda za deset godina bude problema. Možda.

Moj PC  
4 2 hvala 0
17 godina

Ti si skrtac 😆

13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Da se "prži" na 82°C 24/7 radila bi uredno godinama. Negativna strana 'prženja' je što ta toplina mora negdje izaći pa ti je ljeti toplije, a zimi je pozitivno. Za hardver nema nekog problema. To nisu kartice koje će u najluđim snovima trajati nešto strašno dugo. Možda za deset godina bude problema. Možda.

slabo je tvoje iskustvo s przenjem vidim ja, vruca kartica nema niti jednu pozitivnu stranu( sad dali je ovo ljeto/zima bilo sarkazam nebitno:)! o trajanju neke kartice je uopce bezveze nabadati koliko ce trajati isto koliko ce netko pozivjeti!

za ostali hw predstavlja i to kakav problem je podize znacajno temp svih ostalih komponenti u kucistu, daba ti i 10 ventova osim ako ih stavis na ultra mega high rpm sto nitko ni gluhonjem nece napraviti!

da ne spominjem vjeciti problem prevrucih vrm-ova! nedavno mi se na jednoj kartici "rastalio" r47 rezistor jer se vrm przio na prek 100°c, nazalost doticni je bio na jako losem mjestu gdje je kartica s unutrasnje strane gurala sav taj vruci zrak ravno prek njega! generalizirati da je 80+ stupnjeva za hw ok(gpu u ovom slucaju) s tvoje strane kao "znalcu" je po meni bezveze! samo cu reci da toj kartici cip nije prelazio 68°c, dakle nije sve tako jednostavno!lp

15 godina
protjeran

Skroz kriva logika decki, sta je 390-ka hladnija to je cooler vise topline prebacio u kuciste. 

Moj PC  
7 0 hvala 0
13 godina
protjeran

tonci kupuje samo "referentne" titane pa nezna kako je to!

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 11:49 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Negativna strana grijanja je leak koji dovodi do jos vise potrošnje struje i samim time opet vece toplinske energije. No još negativnija strana veće temperature na ovim karticama je oc. Meni je stabilna na 1200 dok god ne pređe 70 c. Vjerujemo da je pustim na 82 da vi mi i 1150 postalo nestabilno.

Što se tiče grijanja okolo, naravno da će kanalizirano puhanje toplijeg zraka biti pogubnije za komponente na udaru.
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Alfa_R kaže...
Negativna strana grijanja je leak koji dovodi do jos vise potrošnje struje i samim time opet vece toplinske energije. No još negativnija strana veće temperature na ovim karticama je oc. Meni je stabilna na 1200 dok god ne pređe 70 c. Vjerujemo da je pustim na 82 da vi mi i 1150 postalo nestabilno.

Što se tiče grijanja okolo, naravno da će kanalizirano puhanje toplijeg zraka biti pogubnije za komponente na udaru.

Potpisujem, ista stvar i kod mene, iznad 75C kartica postaje nestabilna na clocku na kojem se nikad nije srusila na nizim temperaturama.

16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

slabo je tvoje iskustvo s przenjem vidim ja, vruca kartica nema niti jednu pozitivnu stranu( sad dali je ovo ljeto/zima bilo sarkazam nebitno:)! o trajanju neke kartice je uopce bezveze nabadati koliko ce trajati isto koliko ce netko pozivjeti!

za ostali hw predstavlja i to kakav problem je podize znacajno temp svih ostalih komponenti u kucistu, daba ti i 10 ventova osim ako ih stavis na ultra mega high rpm sto nitko ni gluhonjem nece napraviti!

da ne spominjem vjeciti problem prevrucih vrm-ova! nedavno mi se na jednoj kartici "rastalio" r47 rezistor jer se vrm przio na prek 100°c, nazalost doticni je bio na jako losem mjestu gdje je kartica s unutrasnje strane gurala sav taj vruci zrak ravno prek njega! generalizirati da je 80+ stupnjeva za hw ok(gpu u ovom slucaju) s tvoje strane kao "znalcu" je po meni bezveze! samo cu reci da toj kartici cip nije prelazio 68°c, dakle nije sve tako jednostavno!lp

Stjepanj kaže...

tonci kupuje samo "referentne" titane pa nezna kako je to!

U jednom trenutku govoriš o 80°C, a u drugom o preko 100°C, kako ti odgovara? Ogromna je razlika između 80 i 100 stupnjeva. Iskustva s prženjem nemam, ne tjeram hardver na 100°C, ali posljednjih 20 godina uredno koristim od LN2 i vodenog do zračnog hlađenja i nikad nisam imao problem s temperaturama, ni na Voodoo karticama ni na Titanima X ni kad su te temperature bile -80 ni +80. Kvalitetan čip to uredno može izdržati. Ljudima čak i opasno fazno hlađenje s dielektričnim pastama zna uredno raditi dulje vrijeme (a ono sigurno može biti jako štetno).

Te priče o oštećenju hardvera temperaturama su prenapuhane. Ne treba ti nikakav max RPM za hlađenje, postoji nešto što se zove negativan tlak, kvalitetan ventilator i sl. Istina, nisam dugo ekstremno hladio komponente, ali nevjerojatno je kakav izbor ventilatora i hlađenja danas imamo. Vrući zrak nikad nije 80°C kad prolazi kroz kućište, ako uopće prolazi. Postavi radijatore tako da nemaš takav slučaj i bit će ok. Možeš hladiti danas i VRM na dobrim pločama.

Ako overclockaš onda fino koristiš vodu i nemaš nikakav airflow. EKWB su ti Slovenci, jeftina dostava, kupi kit i probaj. Za razliku od nekad, danas je slaganje vode prilično trivijalno.

12 godina
Tonči kaže...

Te priče o oštećenju hardvera temperaturama su prenapuhane...

a što je s onim pravilom da se za svakih 10 stupnjeva niže temperature vijek trajanja elektroničkih uređaja povećava dvostruko, što znači da će pouzdanost grafe na 90 stupnjeva biti dvostruko manja od one na 80 stupnjeva

http://www.extron.com/company/article.aspx?id=thermalmgt1_ts

In our world of electronic product design, we live by this rule of thumb: For every 10 degrees Centigrade rise in temperature, the average reliability is decreased by 50 percent. Or, from the quality assurance department's point of view, if we can lower the temperature by 10 degrees, we'll double the reliability. In other words, we will double the expected life within any predictable failure rate. Another way to look at this, for those interested in buying products with good MTBF (meantime between failures) ratings, is that MTBF will, on average, double if the operating temperature is lowered 10 degrees.

13 godina
protjeran
Tonči kaže...

ti ocigledno nisi dobro procitao sto sam ja napisao...nikakav negativan tlak niti 10 ventova da su od platine ti nemre skinuti 10°c unutar kucista, velim slabo si ti to koristio i testirao! niti ja ne tjeram hw na 100°c vec se on sam tjera uzasnom izradom i rasporedom el elemenata, i kolega picajzla je nadopunio cijelu pricu! a ti si pak poceo pricati o necem sasvim desetom, nisi nikad vidio ovaj test?

zamisli sta ta toplina radi okolnim elementima, plastici i ostatku kucista, da ne govorim kod oc! tebi tu nista nemre izgorit, rastopit se, pokvariti? temp su super? kak mislis ohladiti tu karticu? kupnjom nekog tog "tvog" vodenog od 1000kn? ma bravo!lp

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 14:09 (Stjepanj).
11 godina
neaktivan
Alfa_R kaže...

Imam šit kuciste, Zalman Z1, i otkako ga zatvaram (zadnjih tjedan dana jer sam prolio vodu po tipkovnici pa paranoja odma), temperature su iste max. 72c, ali OC mi nije stabilan kao što je bio sa otvorenim kucistem, iako je temp ista... Cudno

Battlelog: D3lBoy-00
17 godina
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...

ti ocigledno nisi dobro procitao sto sam ja napisao...nikakav negativan tlak niti 10 ventova da su od platine ti nemre skinuti 10°c unutar kucista, velim slabo si ti to koristio i testirao! niti ja ne tjeram hw na 100°c vec se on sam tjera uzasnom izradom i rasporedom el elemenata, i kolega picajzla je nadopunio cijelu pricu! a ti si pak poceo pricati o necem sasvim desetom, nisi nikad vidio ovaj test?  zamisli sta ta toplina radi okolnim elementima, plastici i ostatku kucista, da ne govorim kod oc! tebi tu nista nemre izgorit, rastopit se, pokvariti? temp su super? kak mislis ohladiti tu karticu? kupnjom nekog tog "tvog" vodenog od 1000kn? ma bravo!lp

Pocinjes s iznosenjem nekih cinjenica kao sto su temperatura kartice i termalna slika kucista sa karticom pod loadom, a onda zavrsavas sa - "zamisli" sto nije nikakva cinjenica ili argument.

Mogu ja zamisliti da se komponente oko kartice smrzavaju dok je ona uzarena na temperaturu povrsine sunca, ne znam kakve to veze ima za diskusiju.

Te tvoje termalne slike nisu dokazale - NISTA, tj. barem nista sto si ti htio da dokazu.

Ako je chip 10 stupnjeva topliji, to ne znaci da je temperatura zraka u kucistu 10 stupnjeva toplija ili da su okolne komponente 10 stupnjeva toplije.

Ja ne moram zamisljati sto se desava komponentama okolo jer moja masta koja moze fantazirati ne moze zorno prikazati pravo stanje stvari kao iskustvo, koje meni osobno govori, bas kao i Tonciju da bezveze picajzliras jer imam zagrijane komponente i kucista vec desetljecima pa mi nista ne rikava.

Ako je i tocno da 10 stupnjeva smanjuje vijek trajanja komponente za 50%, to opet nista ne govori o nicemu.

Ako je kartica na sobnoj temperaturi (30) dizajnirana da traje 2000 godina, na 40 ce trajat 1000 godina, na 50 500 godina, na 60 250 godina na 70 125 godina, na 80 60 godina, na 90 30 godina itd. 

Ako GPU traje 10 godina, po meni je opravdao kupnju i vjerojatno promijenio 2 ili 3 racunala do tad, stoga je nonsensical uopce pricat o smanjenju trajanja bla bla, ako efektivno komponenta traje koliko je uopce iskoristiva u stvarnom svijetu. (a zamjenska u tom trenu kosta cca 200 kuna)

Stoji to sto kazes da nema pozitivne strane vrucije kartice od hladnije, ali druga je stvar kad pocnes kenjkati oko temp kao da je to najvaznija stavka kod procjene nekog GPU-a te da ostale komponente jadne trpe kao da ce odmah sutra riknut, a to nikako nije slucaj.

Ok ti volis OCat pa ti to vjerojatno vise znaci. Nekom drugome - ne puno.

- Psiho246
16 godina
odjavljen

Off-topic smo (nema teme posebne za ove stvari?), ali kratko: ako GPU traje 5 godina, već je potrajao solidno vrijeme iznad onog koje će zaista biti upotrebljiv. Kako sam rekao, hladio sam i CPU-e tekućim dušikom i overclockao komponente do visokih temperatura. Dok god odvodiš temperaturu s čipa, stvar je OK. Naravno da nećeš vrtjeti karticu na 100°C i bojim se da je vrlo sumnjiv taj "test" gdje je netko izmjerio 100°C na čipu.
Što se tiče čipova, 5960X koji sam imao može bez ikakvih problema i straha raditi na 1,35V i pod jeftinim vodenim od 1kkn ne prelazi 77°C, što je debelo ispod 95°C maksimuma. Također, TitanX na 1500MHz ne ide preko 80°C pod vodom. Custom loop će ti "ošišati" još par stupnjeva bez problema. Recimo, EKWB kit mi je hladio (dual rad) 5960X na 4,9GHz na 70°C što je vrlo hladno. 80°C nije visoka temperatura, to je normalna radna temperatura svakog SuperClocked TitanaX na zraku. AMD-ove, ali i sve druge, kartice će ti same throttlati kad udare što ne smiju, a ako misliš R9 390 koristiti za tri+ godine, ionako ti neće biti bitno jer će tada biti upotrebljiva samo za desktop.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 17:19 (Tonči).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Tonci 5960X na 4.9ghz je bajka na vodi/zraku. Sta si uopce benchao na tom taktu i koliki je bio napon?

Na silliconlottery-u su imali vjerojatno par stotina 5960x i max je bio 4.8ghz.

Te niske temperature su pod uvjetom da ne vrtis teski avx fpu test. Prime ce ti ga zakucat na termal limit u roku par sekundi na 1.35V+ i sa najboljim custom loop-om.

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
ansha kaže...

Tonci 5960X na 4.9ghz je bajka na vodi/zraku. Sta si uopce benchao na tom taktu i koliki je bio napon?

Te niske temperature su pod uvjetom da ne vrtis teski avx fpu test. Prime ce ti ga zakucat na termal limit u roku par sekundi na 1.35V+ i sa najboljim custom loop-om.

To nije istina. Uredno su ljudi benchali i 5 na vodi. Prime nikad ne vrtiš s ekstremnim overclockom. To nema ni smisla vrtjeti jer takav workload nikad nećeš imati. 

17 godina
odjavljen

Moja ati 3850 sa stock hladnjakom je bez ikakvih problema radila na 98 stupnjeva u ljetnim mjesecima sa prašinom zaštopanim prorezima za zrak :D. Radila nekoliko godina tako jer mi se nije dalo više od jednom do dva puta godišnje sa nekom dužom tvđom žicom čačkati prašinu iz kulera :D. Kućište je bilo poput radijatora ali nikavih problema 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Tonči kaže...
ansha kaže...

To nije istina. Uredno su ljudi benchali i 5 na vodi. Prime nikad ne vrtiš s ekstremnim overclockom. To nema ni smisla vrtjeti jer takav workload nikad nećeš imati. 

Ma na kojem naponu? Sve preko 1.5V je unistavanje procesora ako nije sub-zero.

16 godina
odjavljen

1.5 bi išao i preko uz dobro hlađenje. Imao sam tu uredno na forumu neko vrijeme nekoliko validacija, ali sam mijenjao mojpc i sad nemam, no evo ti screenshoti iz dropboxa: http://imgur.com/a/PqsG0

Na 1.5V uz dobro hlađenje išao bi taj primjerak jako fino visoko. Nešto kao Stjepanjova 970 :)

Evo, našao sam jednog s linkom http://valid.canardpc.com/es40zz

Meni je svaka ta postavka uredno prolazila CinebenchR15 i 3DStudio Max render od 15 minuta. Veće opterećenje od toga mi nikad neće trebati, a uvijek će te upozoriti da NIKAD ne vrtiš Prime na takvim procesorima. To nema ni smisla niti je dobro za CPU s visokim voltažama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 18:06 (Tonči).
11 godina
protjeran

Stjepanj vam dobro govori a vi ga mažete bez veze. vrmovi na 115stupnjeva su i meni bili na havajima,havaji na 90+.samo po sebi to i nije toliko strašno dok vrmovi rade ispod granica koje proizvođać tvrdi da su na 130stupnjeva,a havaji ispod 94stupnja. problem je što su na centimetar daljine od vrma jeftini aluminijski elektroliti kojima je deklarirano par tisuća sati rada na 105 stupnjeva a prže se na 110. kolega gore tvrdi da je linearno skraćivanje oćekivanog vremena trajanja komponente po stupnjevima , a nije ,puno je gora situacija.
 da netko može iskeširat 5k kuna za grafićku koja pri tom iz tvornice ima jako kratak rok trajanja i svjesno podržat proizvođaća u tome je mazohizam. ako komponenta košta toliko mora bit napravljena da traje, mogli su šupci iz atia zalemit moderne tantale umjesto aluminijskih kondića samo bi im to poskupilo proizvodnju i nebi se kvarile kartice ko sada pa bi im uništilo i prodaju.a barba Tonći,kakve veze ima ln2 s ovim?

a čunke kojima je normalno da nešto tako skupo i kompleksno ima kratak rok trajanja ,molim da mi ostave td.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 18:14 (dabar_solta).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
odjavljen

Pa onda kupiš bolje izrađenu karticu. :) Zato i imamo custom PCB-ove i sl. zar ne? U normalnom radu nikad nećeš doći ni blizu tih temperatura koje su opasne, a za overclock znaš da moraš kupiti skuplji proizvod.

13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Pa onda kupiš bolje izrađenu karticu. :) Zato i imamo custom PCB-ove i sl. zar ne? U normalnom radu nikad nećeš doći ni blizu tih temperatura koje su opasne, a za overclock znaš da moraš kupiti skuplji proizvod.

pa jel ima kaj bolje od msi gaming, g1, asus strix, sapphire i ostalih da ne nabrajam? ja za takve neznam sry, tako da mi stvarno nije jasno tvoje nerazumijevanje da je to danas kakti normalno! ja nisam dao nikakav extremni primjerak vec primjerke koje imaju forumasi, primjerke koje sam JA imao u NORMALNOM RADU...da to su "normalne" temperature "losih" proizvodaca koje mi kupujemo i zalimo se na njih...

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.5.2016 18:26 (Stjepanj).
16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...

pa jel ima kaj bolje od msi gaming, g1, asus strix, sapphire i ostalih da ne nabrajam? ja za takve neznam sry, tako da mi stvarno nije jasno tvoje nerazumijevanje da je to danas kakti normalno! ja nisam dao nikakav extremni primjerak vec primjerke koje imaju forumasi, primjerke koje sam JA imao u NORMALNOM RADU...da to su "normalne" temperature "losih" proizvodaca koje mi kupujemo i zalimo se na njih...

Pa to je ono što sam htio komentirati gore dabar_solta -

dabar_solta kaže...

da netko može iskeširat 5k kuna za grafićku koja pri tom iz tvornice ima jako kratak rok trajanja i svjesno podržat proizvođaća u tome je mazohizam. ako komponenta košta toliko mora bit napravljena da traje, mogli su šupci iz atia zalemit moderne tantale umjesto aluminijskih kondića samo bi im to poskupilo proizvodnju i nebi se kvarile kartice ko sada pa bi im uništilo i prodaju.a barba Tonći,kakve veze ima ln2 s ovim?

LN2 sam spomenuo kao primjer ekstremne situacije gdje hardver radi na minusu od 80 stupnjeva. Što se tiče "kvarenja kartice i prodaje", varaš se ako misliš da je proizvođačima drago da se kvare. Svaka kartica koja se pokvari mijenja se za novu i to je jedna kartica manje u potencijalnoj prodaji. Kartica, ako se ima namjeru pokvariti, pokvari se u pravilu odmah, a garancije su danas nekoliko godina (Asusi budu 3, EVGA 10) i rijetko je koja u upotrebi nakon garancije, pogotovo u overclocku. 

Koliko ti je tih kartica izgorjelo u normalnom modu rada? Overclock je posebna priča, ali u normalnom radu 100°C? Ne vjerujem.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice