Šta da kupim (SLR aparati)?

poruka: 207
|
čitano: 73.329
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
RE: Šta da kupim?
puma1400 kaže...
DaffyDuck kaže...

@puma

oprosti ali u ovoj temi baš govoriš idiotarije. vidi se da nisi čak ni amaterski fotograf. sad ćeš sigurno popiz*** ali ako ne znaš puno o fotoaparatima nemoj postati i gotovo. zato i ja ne postam u teme o coolerima za procesore i overclockingu.

a ovo sa manualnim foksom...pfffff...već 15 godina čuda radim sa zenitom em iz '81. sa manualnim fokusom. u tome je i gušt.

ufl.. neda mi se svađat..a opet..

vidi, ja sam iznosim svoje stavove.. rečem nešto protiv pentaxa i odmah vas deset grakne protiv njega... vi ste gori od onih apple fanova kojima je jabuka način života..

rekao sam samo da će mu KAO POČETNIKU biti teško sa manualnim fokusom.. jebote led, pa pročitaj što napišem.

dosta je što sam fotoapart ima 1001 funkciju pa mu sada treba i za*ebancija sa fokusom. vidi, njegova lova, neka on kupi što hoće, neka radi što hoće- ja ga samo savjetujem.

i, da, ja nisam profesionalac, ali to ne znači da ništa ne znam. dapače, znam dosta i još učim o fotoaparatima..

ne psuj..dobit ćeš bezveze žutog.

a s tim se slažem. prvo se nauče osnove fotografije, a onda se kupuju dslr-ovi od 4500 kuna.
17 godina
neaktivan
puma1400 kaže...

1-vidi, ja sam iznosim svoje stavove..
2- vi ste gori od onih apple fanova kojima je jabuka način života..
3- neka radi što hoće- ja ga samo savjetujem.
4- i, da, ja nisam profesionalac, ali to ne znači da ništa ne znam. dapače, znam dosta i još učim o fotoaparatima..
  1- koji su temeljeni na ničemu, nemaš ni teorije ni prakse.
  2- je li ti možda palo napamet da je nekome i fotografija način života, pa da onda nešto o tome i zna?
  3- savjetuješ krivo
  4- ako nisam nešto pobrkao, na ovom forumu se za ovaj boldani dio kaže ROFLMAO ili tako nešto  

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
17 godina
neaktivan
DaffyDuck kaže...
 ne psuj..dobit ćeš bezveze žutog.

a s tim se slažem. prvo se nauče osnove fotografije, a onda se kupuju dslr-ovi od 4500 kuna.
 hvala... evo odmah ću editirati.. :)

da, samo što ovdje postoje svađalice koje jedva čekaju razlog za svađanje...

kada malo pobliže pogledaš što sam ja napisao, vidjet ćeš da to nisu puka naklapanja kao što ovi kažuu...

nego je problem što sam rekao nešto protiv Pentaxa.. zato i jesu takvii...

a, što se tiče on-topica:

radije kupi neki fotić od 1000 kuna, ostatak novca oroči na banku na godinu dana, tad odi s tim fotoaparatom na biokovo (il sljeme) i slikaji prirodu koliko god hoćeš.. mijenjaj funkcije, radi čuda sa fotoaparatom. i, kad počneš raditi čuda sa tim fotoaparatom i budeš znaš APSOLUTNO sve funkcije kako rade, onda predigni ovu oročenu lovu i kupi neki slr... i onda opet na biokovo (il sljeme) i vježbaj.. pa opet nakon godine dvije prijeđi na manualni fokus, pa tako napreduj.. korak po korak..
fotografija digitalna je cijela znanost, nitko to ne nauči u jedan dan.

ksoric kaže...
  1- koji su temeljeni na ničemu, nemaš ni teorije ni prakse.
  2- je li ti možda palo napamet da je nekome i fotografija način života, pa da onda nešto o tome i zna?
  3- savjetuješ krivo
  4- ako nisam nešto pobrkao, na ovom forumu se za ovaj boldani dio kaže ROFLMAO ili tako nešto  

nulto, nisi mi jasan baš, zašto radiš toliki off topic i bezveze pretvaraš ovu temu u svađuu??

prvo, odakle tebi too?
drugo, nisam u niti jednoj rečenici / riječi osporio nečije znanje o fotografiji niti fotoaparatima
treće, pa ti me onda ispravi  ; a i jedini moj savjet (oko kojeg se digla cijela ova prašina) je bio da ne kupi Pentax
četvrto, zašto bi "dapače, znam dosta" bilo rofl, lmao? znaš li ti uopće značenje tih kratica?
Djevojke postaju žene kada duboko u sebi osjete čvrsti razlog za to. :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 3:13 (puma1400).
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

Samo nemoj Sony. Ako mene pitaš uzmi bilo što ali bježi od Sony-a koliko te noge nose. Evo baš jučer je susjed psovao sve po spisku kada je vidio na što je bacio pare. Evo i sad ga čujem.Smijeh. Najžalosnije je što ga je naručio iz Engleske i dao za njega oko 8000 kuna. Neznam točno koji je model u pitanju al budem sutra pogledao.

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 (1.8GHz) oc @ 2.5GHz; ASUS EN7300GT SILENT (400/800) oc @ 570/960; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17"; "Gravitacija je *učka"
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
puma1400 kaže...

nego je problem što sam rekao nešto protiv Pentaxa.. zato i jesu takvii...

......svi zadrti pentaxaši Smijeh

e vidiš, ponekad nije dovoljno samo reći da nešto nevalja nego bi trebalo i obrazložiti zašto misliš da to nešto nije dobro.

ipak je ovo tema u kojoj se priča o savjetima za kupovinu pa je svaka pozitivna i negativna kritika nečega dobro došla. smislena kritika!

tvoj savjet je bio da ne kupi pentax, mi samo pitamo zašto.

možda nebi "napadali" da si dao neki smisleni razlog zašto ne Namigiva

osim toga, kako osoba koja valjda uopće ne zna razliku između SLR-a i dSLR-a može nekoga savjetovati o dotičnima Izlanuo se

17 godina
neaktivan
draenei kaže...

e vidiš, ponekad nije dovoljno samo reći da nešto nevalja nego bi trebalo i obrazložiti zašto misliš da to nešto nije dobro.

ipak je ovo tema u kojoj se priča o savjetima za kupovinu pa je svaka pozitivna i negativna kritika nečega dobro došla. smislena kritika!

tvoj savjet je bio da ne kupi pentax, mi samo pitamo zašto.

možda nebi "napadali" da si dao neki smisleni razlog zašto ne Namigiva

osim toga, kako osoba koja valjda uopće ne zna razliku između SLR-a i dSLR-a može nekoga savjetovati o dotičnima Izlanuo se

evo.. znam da mi ne biste vjerovali kad bih vam ispričao što se dogodilo, pa evo malo od drugih korisnika Pentaxa, tog tehnološkog čuda.

možda da pročitaš cijeli topic, pa će ti biti jasnijee??

e, da, slažem se da onaj tko nezna razliku između slra i dslra ne bi trebao savjetovati o tomu.. :)

p.s.
malo prošvrljalj ovdje, pa vidi kakve sve probleme ljudi imaju... http://www.pentaxuser.co.uk/forum/view/Troubleshooter-8
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 9:25 (puma1400).
16 godina
neaktivan

mi o k200 i toj klasi - a ti o optiu Smijeh

odustajem Smijeh

17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

ja o pentaxu opčenito.

:)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Šutim

17 godina
neaktivan
draenei kaže...

Šutim

Smijeh
a dobro dobro..
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

loši primjerci nisu vezani uz niti jednu marku. odi samo pogledaj pritužbe na canonove aparate, top-end 1Ds mark3 ima ozbiljnih problema s autofokusom, a to je aparat za fakat ozbiljnu svotu love. pa opet, neću nikad reći - canon je smeće, nemoj kupiti nikad canona.

provalio si notornu glupost, kaj si očekivao, da ćemo te pohvaliti kak lijepo širiš neistine? ;)

informiraj se prije nego napišeš kaj.

btw, razlika između SLRa i DSLRa ti je u najmanju ruku humoristična. :D

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 10:18 (elkarrde).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

loši primjerci nisu vezani uz niti jednu marku. odi samo pogledaj pritužbe na canonove aparate, top-end 1Ds mark3 ima ozbiljnih problema s autofokusom, a to je aparat za fakat ozbiljnu svotu love. pa opet, neću nikad reći - canon je smeće, nemoj kupiti nikad canona.

provalio si notornu glupost, kaj si očekivao, da ćemo te pohvaliti kak lijepo širiš neistine? ;)

informiraj se prije nego napišeš kaj.

btw, razlika između SLRa i DSLRa ti je u najmanju ruku humoristična. :D

ja ostajem pri svom mišljenju o pentaxu..možda me netko i uspije razuvjeriti...

pa, dobro da ste me za to "ukorili", a jbt led javilo se njih pet tulipana koji su svaku moju rečenicu iz posta stavljali na analizu.. i pri tome su provaljivali još notornije gluposti i budalaštine..

wtf??
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

top-end 1Ds mark3 ima ozbiljnih problema s autofokusom

Šta je najgore svako malo kažu da su rješili problem, a on još nako skoro 2 godine od predstavljanja aparata još postoji, a taj aparat dođe u nas dođe 73979kn.
16 godina
neaktivan
Šta da kupim?

tulipani Smijeh

gugl ih našao, nisu moje (da nebi bilo......)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
puma1400 kaže...
 ja ostajem pri svom mišljenju o pentaxu..možda me netko i uspije razuvjeriti...

pa, dobro da ste me za to "ukorili", a jbt led javilo se njih pet tulipana koji su svaku moju rečenicu iz posta stavljali na analizu.. i pri tome su provaljivali još notornije gluposti i budalaštine..
hehe, nije ti prvi put da izvališ neku glupost, izgleda da su te ljudi zapamtili. rekao bi da je u tonu kojim to izvališ, onako, sigurno je to tako. a kad tamo - nije. :)

taksvejedno jel si ti zadovoljan pentaxom ili ne, nemaš ga, tak da nemaš ni podlogu za pričati loše, ima nas koji ih imamo i nekoliko pentaxovih fotića i svi rade savršeno, mislim da to govori dovoljno.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
hehe, nije ti prvi put da izvališ neku glupost, izgleda da su te ljudi zapamtili. rekao bi da je u tonu kojim to izvališ, onako, sigurno je to tako. a kad tamo - nije. :)

taksvejedno jel si ti zadovoljan pentaxom ili ne, nemaš ga, tak da nemaš ni podlogu za pričati loše, ima nas koji ih imamo i nekoliko pentaxovih fotića i svi rade savršeno, mislim da to govori dovoljno.
 pa..pogledaj malo moje posteve...pa mi onda reci zbog čega su me to ljudi mogli zapamtitii... pogledaj u Hall of Shame topicu.. ondje su ljudi koje se pamte da često rade gluposti..
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

joj kak je meni smješno kad se ljudi malo porječkaju na forumu ja sam odma ROFLMAO

EH prvo da razjasnimo jednu stvar... SLR i DSLR, budem to što kraće i jednostavnije

SLR - fotić s izmjenjivim objektivima koji snima na FILM

DSLR - fotić s izmjenjivim objektivima koji snima u DIGITALNOM OBLIKU na memorijsku karticu - ovaj kojeg ću ja kupit pentax k200d je DSLR

evo sad kad smo to rješili idemo dalje

@puma1400

neznam zašto si ti na temelju moje izjave da neznam slikat s manual focusom odmah pretpostavio da nisam nikad držo fotoaparat u ruci, ja imam iskustva s fotoaparatima promjenio sam ih par samo još dosad nisam koristio DSLR ili SLR pa tako nisam ni imo priliku raditi s manual focus. evo ako još sumnjaš pogledaj moje slike valjda su ti one dosta

http://damir-zg.deviantart.com/gallery/#_popular

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...

@puma1400

neznam zašto si ti na temelju moje izjave da neznam slikat s manual focusom odmah pretpostavio da nisam nikad držo fotoaparat u ruci, ja imam iskustva s fotoaparatima promjenio sam ih par samo još dosad nisam koristio DSLR ili SLR pa tako nisam ni imo priliku raditi s manual focus. evo ako još sumnjaš pogledaj moje slike valjda su ti one dosta

http://damir-zg.deviantart.com/gallery/#_popular

pa dobro sori..
pogriješio saam.

e, vidim da imaš jeeeebeno dobre fotografije..

16 godina
neaktivan

haha, ma pusti pumu  Namigiva

(vidiš, ja sam se zaista pitala zna li on razliku slr-dslr, jer na temelju jedne rečenice koja je meni bila jako smiješna zaključila sam da ne zna. sad zna. ako nije znao.)

doduše, postaje baš zabavno :D

*zla žena, zla*

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 12:10 (draenei).
17 godina
neaktivan
puma1400 kaže...
 pa dobro sori..
pogriješio saam.

e, vidim da imaš jeeeebeno dobre fotografije..

np

hvala!
:D
17 godina
neaktivan
draenei kaže...

haha, ma pusti pumu  Namigiva

(vidiš, ja sam se zaista pitala zna li on razliku slr-dslr, jer na temelju jedne rečenice koja je meni bila jako smiješna zaključila sam da ne zna. sad zna. ako nije znao.)

doduše, postaje baš zabavno :D

*zla žena, zla*

ljudi neda mi se više svđatii...
ako na osnovu jedne rečenice radiš zaključke,  onda se ne želim spuštati na tvoju razinu i raditi dodatni off topic i spam.

i, curo, ja se već godinu dana bavim fotografiranjem i fotografiram skoro svaki vikend na proslavama.. vjenčanjima il što več.. i nikad mi se nitko nije žalio na moje fotografije..

ja sam rekao da Pentac niti bih, niti ću kupiti i pri toj svojoj izjavi stojim, pa se ti šali na račun toga koliko hočeš. po mojem mišljenju, ima mnogo boljih i kvalitetnijih fotoaparata od pentaxa, a u istom cjenovnom rangu.

nego pretpostavljam da si ti vlasnica jednog takvog pentaxa i da si vidjela da on radi fotografije i odmah misliš da je to neko tehnološko čudo.

ja sam lijepo rekao da kupi što želi jer je to njegov novac.. ali vidjeti će za godinu, dvije kada se počne žaliti na ovaj fotoaparat koji namjerava kupiti.

i ako netko želi napraviti analitu mojih posteva, SLOBODNO!

nećete naći ništa jer pričam isključivo o čemu znam.

16 godina
neaktivan

tko se svađa? Osmijeh

ovo je forum, forum je tu valjda da se raspravlja, rasprava znači pitanje-odgovor-komentar-i tako to.....

ja nisam "napala" zbog negativnog komentara o pentaxu. dapače, neka je ljudi koji koriste nešto drugo, pa di bi stigli kad bi svi isto imali. bezveze. a nisam primjetila ni da je itko tebi rekao da kupiš pentax. Smijeh mene samo zanimalo što ti smatraš nedostatkom da si toliko protiv, očito nekog razloga imaš. to što ti ne znaš reći nego umjesto toga daješ linkove na druge forume pa se stalno tako ponavljamo.......to je druga stvar Smijeh

i ne procjenjujem te na temelju te jedne rečenice (mada mi ona puno govori, osim ako nije posrijedi neka greška pa sam krivo shvatila) nego na temelju svega napisanoga.

a o svom iskustvu u fotografiji ću šutiti, pošto se nikako ne može mjeriti sa tvojim jednogodišnjim iskustvom fotografiranja vikend-proslava Neodlučan

ps. mogu ja početi hvaliti i canon 40d, ako misliš da sam zatucana pentaxašica koja ništa drugo ne poznaje, ali čemu kad je van cjenovnog ranga? ;)

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 12:57 (draenei).
17 godina
neaktivan
damir_zg kaže...
 pa kad elkarrde kaže da mogu za pentax dobit dobre objektive za 300 kn mislim da ću moći i malo ranije nabavit nešto

di se mogu kupovati rabljeni objektivi za pentax?

definitivno sam posjetitelj fotosajma pa ako tamo nađem povoljnije još i bolje!
fotosajam je dobar izbor, ponuda je poprilično velika i šarolika, naći ćeš i pentax-K objektiva i starijih, M42 objektiva (za koje ti treba adapter, 245kn u ve-milu).
također, eBay ima najveći izbor optike, no traži neki način plaćanja preko neta.

postoji i opcija zamoliti nekog od pentaxaša neki od njegovih objektiva za isprobati. :)

za sitnu lovu nemoj očekivati čudesa, jeftini objektivi uglavnom ulaze u dvije kategorije - kod jedne se redovito radi o objektivima starim preko 20 godina, s manualnim fokusom (što nije idealno, jer digitalci nemaju split-screen kao stariji analogni aparati), često zahtjevaju stop-down metering (dakle, aparat ne mjeri svjetlo samostalno, moraš mu ručno klikom na tipku reć da provjeri kolko u stvari vidi svjetla) ako ne želiš slikati s wide-open blendom,  uglavnom se ne radi o zoom objektivima (što smatram ogromnom prednošću), a redovito imaju i određenu količinu prašine u sebi (posebno izraženo kod zoomova).
no, manual fokus nije neki problem, osim u slabijim svjetlosnim uvjetima (no tad i autofokus gotovo uvijek odustane), stop-down metering te natjera usporiti (što je dobra stvar), a stari fiksni objektivi su redovito puno kvalitetniji i izradom i optikom od bilokojeg današnjeg jeftinijeg zooma. plus kaj te natjeraju razmišljati svojim mozgom, a ne sve prepustiti automatici fotića. druga kategorija jeftinjaka su moderniji autofokus objektivi s početka '90ih koji, jelte, autofokusiraju, fotić s njima može sam mjeriti svjetlo, može sam podešavati blendu, sve radi kao i s novim objektivima, no u tom slučaju uglavnom se radi o ful plastičnim objektivima, koji često imaju plastičan čak i mount (podnožje koje se spaja na fotić, jel), te je optika često upitna - kvalitetniaj od 99% kompakta, ali ne u nivou današnjih objektiva.
no, kolko para, tolko muzike. za sitnu lovu dobiješ mogućnost isprobati različite objektive, saznati iz prve ruke što ti se sviđa, a što ne, te, možda i naučiti nešto.

puma1400 kaže...
 pa..pogledaj malo moje posteve...pa mi onda reci zbog čega su me to ljudi mogli zapamtitii... pogledaj u Hall of Shame topicu.. ondje su ljudi koje se pamte da često rade gluposti..
 paaa, ja se samo sjetim onog da je tvoj FZ18 u biti DSLR. za hall of shame nisam ni znao, nit me zanima, sori. :)

uglavnom, za kraj još jedan savjet za damira - dođi na fotosajam 4. 4., isprobaj sve ponuđeno, i pentaxa i olympusa, i sonyja i nikona i canona. možda ti se ne svidi ergonomija pentaxa, možda ti bolje odgovara recimo nikon, ne možeš znati dok ne probaš.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 13:07 (elkarrde).
17 godina
neaktivan
Šta da kupim?

Ko je ono pametan napisa da nebi kupija Pentax SLR, jel im se kompakti kvare? Bogte SLR-ovi i kompakti su skroz dvi različite stvari. Npr. ja bi uvik kupija SLR od Nikona, ali kompakt nebi ni u snu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
puma1400 kaže...
 po mojem mišljenju, ima mnogo boljih i kvalitetnijih fotoaparata od pentaxa, a u istom cjenovnom rangu.
 aj daj pliz napiši koji su to, baš me zanima tvoje mišljenje. al ozbiljno.

isto, baš me zanima kaj bi meni preporučio. zahtjevi su u biti vrlo jednostavni - 12+ mpx, otporan na vlagu i prašinu, te mora imati nekakav oblik samostalnog čišćenja senzora. dalje, mora moći raditi s M42 objektivima (uz adapter) i što većim brojem starih objektiva (pod tim mislim 25+ godina, a ne nešto ih '90ih.), obavezna stabilizacija svih objektiva, focus-confirm s manualcima. i da, ofkors, 6000 kn je max kolko bi dao za to.

ozbiljno te pitam, planiram do 1.5. kupiti SLR za tu svotu, a možda sam propustio nešto...
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 14:16 (elkarrde).
16 godina

evo povećali mi napokon.

edit: ups haha kriva tema

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.3.2009 16:39 (DaffyDuck).
16 godina
neaktivan
Šta da kupim?

BOK!

Ako se mogu pridružit pitanju za kupovinu dslr-a, a planirao sam uzeti neki od ranije navedenih entry-levela?

Dakle, moram reći da sam apsolutni početnik u fotografiranju i ne znam ništa o ozbiljnijem amaterskom fotografiranju, pa slijedi po meni logično pitanje da li mi se isplati kupovina ili ne. Inače u slobodno vrijeme jako puno vozim bicikl posvuda, pa sam tako, malo po malo, počeo fotkati. Imam Sony DSC-W120 i mislio sam kako su fotke jako dobre dok mi jedan poznanik nije pokazao svoje fotke (on ima nekakvog Canona, mislim da je isto entry lvl dslr, nije ga previše platio), i naravno šok. Njegove su fotke toliko izgledale bolje, da je većina mojih izgledala doslovno jadno Plač.   Odlučio sam da bih mogao probati i ja ozbiljnije fotkati, pa molim savjet. elkarrde je u svom vodiču rekao da kvaliteta najviše ovisi o fotografu a ne o aparatu, ali ipak je razlika između dslr-a i ovih idiot-aparata koje sam do sada koristio.

Za oko su mi zapeli Pentax(zbog one zaštite od prašine) i Sony(samo zbog ranijeg korištenja Sonyja), a ne želim mijenajti aparat svakih par mjeseci.

Planiram kupiti i nekakvu literaturu za fotografiranje, pa su preporuke također dobrodošle.

Molim pomoć!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Šta da kupim?

od literature znaju biti jako korisne knjige o fotografiji tamo negdje iz 70ih, 80ih (ima ih dosta po antikvarijatima, bar u zagrebu).

tamo većinom kvalitetno objašnjavaju osnove osnova dok se knjige novijeg datuma, dakle o digitalnoj fotografiji, bave uglavnom fotošopom i modernijim stvarima.

naravno, iz svake se može puno naučiti, ali nekako sam mišljenja da su ove starije možda prikladnije za početnike, pa onda lako naučeno o analogiji primjeniš na digitaliju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozak kaže...

BOK!

Ako se mogu pridružit pitanju za kupovinu dslr-a, a planirao sam uzeti neki od ranije navedenih entry-levela?

Dakle, moram reći da sam apsolutni početnik u fotografiranju i ne znam ništa o ozbiljnijem amaterskom fotografiranju, pa slijedi po meni logično pitanje da li mi se isplati kupovina ili ne. Inače u slobodno vrijeme jako puno vozim bicikl posvuda, pa sam tako, malo po malo, počeo fotkati. Imam Sony DSC-W120 i mislio sam kako su fotke jako dobre dok mi jedan poznanik nije pokazao svoje fotke (on ima nekakvog Canona, mislim da je isto entry lvl dslr, nije ga previše platio), i naravno šok. Njegove su fotke toliko izgledale bolje, da je većina mojih izgledala doslovno jadno Plač.   Odlučio sam da bih mogao probati i ja ozbiljnije fotkati, pa molim savjet. elkarrde je u svom vodiču rekao da kvaliteta najviše ovisi o fotografu a ne o aparatu, ali ipak je razlika između dslr-a i ovih idiot-aparata koje sam do sada koristio.

Za oko su mi zapeli Pentax(zbog one zaštite od prašine) i Sony(samo zbog ranijeg korištenja Sonyja), a ne želim mijenajti aparat svakih par mjeseci.

Planiram kupiti i nekakvu literaturu za fotografiranje, pa su preporuke također dobrodošle.

Molim pomoć!

bok!

evo ako pročitaš cijelu temu vidit ćeš da je mene pentax osvojio tako da sam se je odlučio na k200d i mislim da neću pogriješit a tako nebi ni ti.

nemoj uzimat sony samo zato jer si prije koristio sony, vjerujem da ti neće teško bit naviknut se na bilo kojeg drugog proizvođača

meni je uz bugforum i krasne korisnike ovdje pomogao i dpreview.com pogotovo sa svojim opsežnim reviewima i side by side usporedbama

a šta se tiče literature možeš i pogledat ovaj tutorial na netu, nisam ga još pomno proučio ali čuo sam dobre stvari o njemu

17 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

prednosti pentaxa, olympusa i sonyja je stabilizacija u tijelu, što znači da možeš kupiti objektiv star 30 godina za 200 kn (za pentaxa barem, olympus nema starijih od 7 godina) i imati savršeno stabilizirani objektiv.

to je u potpunosti netočno, za olympus ima OM analognih objektiva za nabaviti (prije par dana sam nabavio Olympusov OM 28mm 1:3,5 i oduševljen sam njime) i to ne samo original Olympusovi nego i drugih proizvođača , koji datiraju iz 60tih, 70tih i 80tih godina
A i uz odgovarajući adapter mogu se koristiti i m42 objektivi
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.3.2009 23:38 (Wolverine).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice