Digitalac point and shoot do 5000k - Full hd

poruka: 8
|
čitano: 4.934
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Digitalac point and shoot do 5000k - Full hd

Dakle zanima me fotić point and shoot do 5000kn a da može snimati 1080p video.

Bolje loš dan na pecanju nego dobar na poslu.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Digitalac point and shoot do 5000k - Full hd

Canon G1x, ali je malo iznad 5000kn

http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/2

16 godina
neaktivan
tutanjkamen kaže...

Ovaj je odličan, malo glomazan, ali trebalo bi pričekati da cijena padne.

17 godina
moderator
mile_st kaže...
tutanjkamen kaže...

Ovaj je odličan, malo glomazan, ali trebalo bi pričekati da cijena padne.

Nekako se mogućnosti snimanja videa čine ograničenima - 1080p mod samo s 24 sličice u sekundi! Dakle, to nije PAL framerate, nego "filmski". Nekima bi to moglo stvarati probleme, jer je kod nas standard PAL, odnosno 25 slika u sekundi.

kovaos - što točno smatraš pod "point and shoot" fotoaparatom, odnosno zašto si upotrijebio taj izraz? Radi veličine ili radi kompliciranosti korištenja? Naime, danas praktički svi fotoaparati imaju i automatske načine rada pa ne mora biti nikakve razlike u korištenju naprednog i početnog fotoaparata (tzv. idiota). Ili si mislio na veličinu? Ako te ne smeta veličina (a ipak bi nešto manje od klasičnih SLR-ova), onda bi ti izvrstan mogao biti Sony NEX-5N - dolazi u više izvedbi s kit objektivima, s rasponom cijene od 5300 (NEX-5NK) do 6000 (NEX-5ND) kuna (tome je dodan 16mm pancake objektiv), ima veći senzor od G1x i snima 1080p video pri 50 sličica u sekundi - nešto čemu G1x ne može ni prismrditi. Jedino što G1x ima nešto jači zum, no ako ti zbilja treba jači zum, onda se za NEX može kupiti odgovarajući objektiv.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2012 14:20 (mbaksa).
14 godina
mbaksa kaže...

Nekako se mogućnosti snimanja videa čine ograničenima - 1080p mod samo s 24 sličice u sekundi! Dakle, to nije PAL framerate, nego "filmski". Nekima bi to moglo stvarati probleme, jer je kod nas standard PAL, odnosno 25 slika u sekundi.

Vecinu divx filmove gledas sa 23.97 slicica u sekundi i nema problema.

17 godina
moderator
tutanjkamen kaže...
mbaksa kaže...

Vecinu divx filmove gledas sa 23.97 slicica u sekundi i nema problema.

23,976, da budemo precizniji. Što kad radiš filmić i koristiš različite izvore videa? Recimo više ljudi snima isti događaj i želiš sve to ubaciti u jedan filmić? Drugi koriste kamere koje po defaultu snimaju po našem PAL standardu, 25 sličica u sekundi, ti snimaš 24 sličice i... Što onda? Hoćeš imati projekt u 24 ili 25 sličica? Kako ćeš konvertirati iz jednog u drugi? Dati nek ti spoji frameove ili nek ubrza ili uspori za jedan frame? Ako istu stvar snimaš iz više kuteva i onda ubrzaš/usporiš neki videozapis u nadi da će ispasti kvalitetnije od frame blendinga ili frame dropa, onda ti se ti videozapisi desinkroniziraju, jer će jedan ići sporije od drugog!

To je primarni razlog. Naravno, ako ne miješaš izvore videa različitih framerateova i siguran si da ih nećeš miješati u budućnosti, onda ti i nije toliko bitno. Mada, ako bolje pogledaš, vidiš da ti G1x sam ne proizvodi kompatibilne videozapise! HD snima u 25 sličica u sekundi (30 na NTSC tržištima), Full HD u 24! Znači, ako sniziš za neki događaj rezoluciju na HD recimo da uštediš prostor na mem. kartici, imat ćeš problema s miješanjem tih videozapisa.

Ujedno, nema 50/60 način snimanja - dakle, nije pogodan za brze pokrete, za snimanje sportskih događaja i sl. Dakle, G1x je dosta ograničen što se tiče videa i tu treba jako paziti i dobro procijeniti smetaju li nekom korisniku ta ograničenja ili ne. Meni konkretno bi smetala, ali nekome možda ne bi.

14 godina
mbaksa kaže...

23,976, da budemo precizniji. Što kad radiš filmić i koristiš različite izvore videa? Recimo više ljudi snima isti događaj i želiš sve to ubaciti u jedan filmić? Drugi koriste kamere koje po defaultu snimaju po našem PAL standardu, 25 sličica u sekundi, ti snimaš 24 sličice i... Što onda? Hoćeš imati projekt u 24 ili 25 sličica? Kako ćeš konvertirati iz jednog u drugi? Dati nek ti spoji frameove ili nek ubrza ili uspori za jedan frame? Ako istu stvar snimaš iz više kuteva i onda ubrzaš/usporiš neki videozapis u nadi da će ispasti kvalitetnije od frame blendinga ili frame dropa, onda ti se ti videozapisi desinkroniziraju, jer će jedan ići sporije od drugog!

To je primarni razlog. Naravno, ako ne miješaš izvore videa različitih framerateova i siguran si da ih nećeš miješati u budućnosti, onda ti i nije toliko bitno. Mada, ako bolje pogledaš, vidiš da ti G1x sam ne proizvodi kompatibilne videozapise! HD snima u 25 sličica u sekundi (30 na NTSC tržištima), Full HD u 24! Znači, ako sniziš za neki događaj rezoluciju na HD recimo da uštediš prostor na mem. kartici, imat ćeš problema s miješanjem tih videozapisa.

Ujedno, nema 50/60 način snimanja - dakle, nije pogodan za brze pokrete, za snimanje sportskih događaja i sl. Dakle, G1x je dosta ograničen što se tiče videa i tu treba jako paziti i dobro procijeniti smetaju li nekom korisniku ta ograničenja ili ne. Meni konkretno bi smetala, ali nekome možda ne bi.

Ovo je jako rijedak slucaj da netko bas ide sklapati filmic od nekoliko raszlicitih izvora i to sumnjam da bi onda koristio kompakt za takve stvari. osim toga vecina danasnjih kompakata takodjer koristi 23.96 slicica u sek. ali koriste vrlo vjerojatno razlicite codece. Ne vidim zasto bi se netko gnjavio sa svim time mada takvih ima. Meni to nikad nije palo na pamet a fotografija mi je hobi. G1X je sasvim dobar za ono sto je namijenjen a to sto nema 50/60 slikica snimanje nadoknadjuje velikim senzorom  i kvalitetom ovog videa.

17 godina
moderator
tutanjkamen kaže...
Ovo je jako rijedak slucaj da netko bas ide sklapati filmic od nekoliko raszlicitih izvora i to sumnjam da bi onda koristio kompakt za takve stvari.

Na primjeru G1x vidiš da zapravo izvor ne mora biti različit - može biti jedan te isti fotoaparat! Dosta je da koristiš drugu rezoluciju.

tutanjkamen kaže...
osim toga vecina danasnjih kompakata takodjer koristi 23.96 slicica u sek. ali koriste vrlo vjerojatno razlicite codece.

Kodeki tu ne igraju nikakvu ulogu. Kamere sve snimaju u 25 ili 50 sličica u sekundi, eventualno neke imaju taj "filmski mod" od 24 sličica u sekundi. Kakva je situacija kod kompaktnih fotoaparata ne znam - to si provjerio?

tutanjkamen kaže...
Meni to nikad nije palo na pamet a fotografija mi je hobi.

Momku koji traži fotoaparat očito je video važna stavka, stoga je bitno da je dobro informiran, a ne da plati preko 5.000 za nešto za što će kasnije možda shvatiti da mu uopće ne odgovara. {#}

tutanjkamen kaže...
Meni to nikad nije palo na pamet a fotografija mi je hobi. G1X je sasvim dobar za ono sto je namijenjen a to sto nema 50/60 slikica snimanje nadoknadjuje velikim senzorom  i kvalitetom ovog videa.

Ima velik senzor u odnosu na tipične kompaktne fotoaparate, ima nešto veći i od MicroFourThirds fotoaparata, ali ima manji senzor od APS-C, dakle ima manji senzor od spomenutog Sonyja NEX-5N, koji je usput prava mašina za snimanje videa. {#} Mnogi su zapravo 5N kupovali s namjerom da snimaju video, odnosno da mu to bude primarna namjena - toliko je dobar. Jedino je pitanje nije li pokretaču teme 5N fizički prevelik.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice