SF od redatelja (Boyle) za kojeg nikad ne bi reko da će snimit film ovakvog žanra..
Sunce je zakazalo, ne emitira više toliko svjetlosti kao prije i ljudska vrsta je došla pod pitanje biti-ne biti.. poslana je posada da nuklearnom bombom opet pobudi termonuklearne reakcije na suncu i da se vrati na zemlju svojim obiteljima.. naravno, u filmu nikad nije idealna situacija i tako i protagonisti upadaju u probleme i cijela misija dolazi pod upitnik.. uspiju uhvatiti signal davno nestalog broda (event horizon anyone? ) te silom prilika moraju stupiti u kontakt sa njime.. ne bojte se, film nije ni sličan event horizonu, ja bih osobno rekao da je intelektualno na višoj razini.. film se između ostalog bavi sukobom pojedinaca, propašću vrste..
film me iznenadio.. očekivao sam neki tehno-survival-bum-tras-laserske_zrake-SF a dobio film kvalitetiniji od očekivanja..
glumci nisu iz top holivudskih ekranizacija, nije zapravo bilo ni potrebno..
7/10
Eternal Sunshine of Spotless Mind
interesantan naziv filma.. ali i interesantna pojava Jim Carreya u filmu.. očekivali biste neku komediju di se frajer krevelji, jezikom dodiruje očne jabučice i slično no zaboravite na to! Uz njega pojavljuje se Kate Winslet i još par poznatih faca (E. Wood, T. Wilkinson., M. Ruffalo..).
Dakle, film je zapravo preview jedne ljubavne veze koja nema sretan završetak.. nakon što je Joela (Carrey) ostavila cura Clementine (Winslet) i nakon što je saznao da se podvrgnula brisanju njega iz pamćenja i svega što ima veze sa njime i sam se odlučuje na taj korak, kako bi se osvetio i zaboravio je.. Jednom kad se našao u procesu, i sam je počeo ponovno proživljavati sva sjećanja koja su trebala biti izbrisana te je tokom procesa shvatio da sve loše što je bilo, ne može i ne smije pokvariti/izbrisati lijepa sjećanja i vremena provedena uz voljenu osobu. Tu počinje njegova borba sa vlastitim umom, sjećanjima i počinje shvaćati da strast prema curi još uvijek postoji.. tokom tog brisanja on je zarobljen u vlastitim mislima, ne može zaustaviti proces brisanja te počne kopati po najdubljim i traumatičnim sjećanjima kako bi tamo sakrio sjećanje na Clementine..
ovako na prvu film djeluje zamorno, dosadno i ne baš privlačno.. nije za svakoga, neće svatko vidjet zanimljivosti u njemu, mnogi će ga ugasiti nakon 20min.. no film je pravo ljubavno remek djelo i uz Lost in Translation ga smatram najboljim modernim ljubavnim filmom. film pomalo izaziva i depresiju zbog svoje tmurnosti i žalosti, malo dodaje i osjećaj bespomoćnosti ali i stvara suosjećanje sa glavnim likom(likovima).. svakako ga preporučam, ne izbjegavajte ga zbog Carreya, odradio je zbilja dobru ulogu (makar svaki čas očekujete da prdne, kopa nos i pojede sadržaj..)..
moja ocjena, kako stoji i na imdb-u
8.5/10