- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Naravno da nije pametno. To nije samo rupa, ključna je cijev koja ide u tu rupu, bez cijevi bi samo uništio zvuk. Ako želiš umjesto kompresijske imati bass reflex kutiju, moraš napraviti proračun kutije nanovo prema parametrima zvučnika jer ti zvučniku neće odgovarati jednak volumen u jednom i drugom načinu rada. Također se mora proračunati promjer i duljina cijevi.
Na z5500 ima rupa. to je onda bass reflex kutija? Koji sam ja tutlek za to al volim kako drma ;)
Na z5500 ima rupa. to je onda bass reflex kutija? Koji sam ja tutlek za to al volim kako drma ;)
Hahaha, da, to je bass reflex kutija, i one često drmaju malo više nego zatvorene. :D Ali imaju i negativnih strana. Eto pa pročitaj ovo za početak da budeš manji tutlek :D https://en.wikipedia.org/wiki/Loudspeaker_enclosure#Bass-reflex
Pa audio i nije bas moje podrucje interesovanja niti sam audio fill ;) Za filmove Z5500 rade posao i meni bolje i ne treba ;)
Naravno, ni ne moraš biti, pitao si pa sam zato stavio link. Najbitnije da si zadovoljan. :) A eto, sad još i znaš da ta rupa nije tamo bezveze ili zbog hlađenja. (i to sam znao čuti :D)
E tolika panjina nisam ;)
U redu, onda ne budem ništa dirao da ne zeznem. Hvala na odgovoru. 😄
U redu, onda ne budem ništa dirao da ne zeznem. Hvala na odgovoru. 😄
Ne trebaš se bojati ništa, dapače. Ako te zanima i imaš vremena malo se posvetiti tome, možeš naučiti neke osnove pa probati sam napraviti novu kutiju kakvu god hoćeš, kompresijsku, bass reflex, passive radiator ili nešto četvrto; samim tim možeš i drugačiji zvuk od woofera dobiti.
Probaj odavde početi, čini mi se prilično informativnom stranica: The Subwoofer DIY Page
Ako je Magnat B30 isti zvučnik kao i tvoj BS30, a čini mi se da jest, ovdje u predzadnjem postu je netko napisao T/S parametre koji će ti trebati ako se odlučiš raditi kutiju. Ne znam jesu li točni, valjda jesu; a možeš ih i sam izmjeriti, sve ti piše na ovom Subwoofer DIY siteu. Inače kad kupiš samo driver, tj. zvučnik bez kutije, dobiješ parametre od proizvođača uz njega.
Ja se sam nikad nisam time bavio, ali znam ljude koji jesu, nije to nikakva strašna nauka. Softver za proračun, malo vremena, volje, MDF-a i ljepila i to ti je to. Potraži i tu po BUG forumu, znam da je davno bila neka tema o samogradnji zvučnika pa će se vjerojatno naći netko tko će ti moći pomoći ako ćeš imati konkretnih pitanja.