Dobar vam dan!
Surfajući po webu naletio sam na sljedeći problem. Ove stvari kupujem sebi po prvi prvi put (pojačalo, zvučnike a ide i novi tv, te vjerojatno neki bolji android box). Ako bi me netko pitao, više volim glazbu nego neki audio-vizualni spektakl. Sjetih se da sam nedavno naletio na nvidia shield. Vidim skup je, no koliko mi se čini opravdava cijenu a volio bih imati neki dobar android box s kojeg tu i tamo mogu pokrenuti neki film u dobroj kvaliteti a i da isti služi kao storage glazbi koji najviše slušam, gledanje youtube-a u full hd/4k kvaliteti itd. E sad, tu je kod njega (za mene) problem nepostojanje zasebnog audio izlaza. Sljedeća su dva rješenja:
1. Kupnja skupljeg AV receivera (primjer, Marantz NR 1509 ili Denon avr x-1400) na kojeg se spaja dotična nvidia preko HDMI-a, i isti onda ide na TV, dok se zvuk preko receivera šalje na zvučnike;
2. Kupnja pojačala Marantz PM6006 kojeg ću sa TV-om spojiti na ulaz preko koaksijalnog/optičkog kabela, dok će HDMI kabel iz nvidie ići direktno na TV.
Možda postoji i neko treće, no ja ga, zbog neiskustva i nedostataka nekih varijabli, još ne vidim. Znam da postoje splitteri, ali to mi se trenutno ne čini dobrim rješenjem.
Dakle, kod prve verzije, razmišljanja sam gdje bih spojio obične stereo (zensor 3, primjerice) zvučnike s obzirom da je u pitanju receiver s 5.1 sistemom a to mi ne treba jer mi je dovoljan kvalitetan stereo zvučni sistem? Na kraju, pitam se jel opravdava ta razlika u cijeni to, a još i vidim da av receiver nema DAC.
Kod druge me verzije muči kakva je kvaliteta audio zapisa koji se dobije preko TV-a, a koji isti šalje koaksijalnim/optičkim putem do pojačala, dok video zapis ide direktno u TV? Da li dolazi do kašnjenja kod istog u odnosu na sliku?
Eto, razmišljam pa kontam što je najoptimalnije. Hvala vam.
Pozdrav!