Koje pojačalo?

poruka: 15
|
čitano: 1.713
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Koje pojačalo?

Pitanje za ljude koji se razumiju u pojačala i audio općenito. Ja sam potpuno neuk za te stvari. Imam pojačalo kao na slici dolje na koje je spojeno 10-ak zvučnika. I pojačalo je crklo. Sad bih trebao najjeftiniju alternativu za to pojačalo, polovno nešto. Pretpostavljam da to ne bi trebalo biti skupo jer je ovo pojačalo staro 20 godina. 

Ali totalni sam noob za to. Ili ako možda netko ima neko staro pojačalo, a da može odraditi što i ovaj, može se ponuditi za prodaju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Re: Koje pojačalo?

Ako ste svih 10 spojili paralelno, nije ni čudo da je crklo

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.12.2024 15:10 (fer-de-lance).
13 godina
fer-de-lance kaže...

Ako ste svih 10 spojili paralelno, nije ni čudo da je crklo

Ne razumijem se u spajanje, ali radilo je 15 godina tako da pretpostavljam da je bilo dobro spojeno 

8 godina

Radilo je ali je bilo preopterećenje za tranzistore, preniska impendancija (praktički "kratki spoj").

Osim ako su bili neki visoke impendancije.

13 godina
fer-de-lance kaže...

Radilo je ali je bilo preopterećenje za tranzistore, preniska impendancija (praktički "kratki spoj").

Ok, 'ajmo ovako, bilo je dobro spojeno jer je to tada napravio netko tko se razumije. Sada mi treba neki zamjenski uređaj slične kvalitete gdje ću ja samo iskopčati žice iz starog i ukopčati u novog. Ok? :) 

Jel' imaš neku preporuku?

4 godine
Cordas kaže...
fer-de-lance kaže...

Ok, 'ajmo ovako, bilo je dobro spojeno jer je to tada napravio netko tko se razumije. Sada mi treba neki zamjenski uređaj slične kvalitete gdje ću ja samo iskopčati žice iz starog i ukopčati u novog. Ok? :) 

Jel' imaš neku preporuku?

Na njusci imas tonu takvih i slicnih pojacala nebi trebao biti nikakav problem kupiti!
https://www.njuskalo.hr/search/?keywords=poja%C4%8Dalo&categoryId=13613

8 godina

Ma samo zezam, vjerovatno je bio dio u seriju a dio u paralelu pa je onda sve ok.

Onda ti je to isto kao da imaš jedan zvučnik po kanalu ukupne impendancije koja je prihvatljiva.

Naravno, ima to i svojih nedostataka i opet nije prezdravo za pojačalo (pogotovo analogne klase, A,B AB+ i slične), ali danas su ti većinom pojačala (osim najskupljih) "digitalna" (klasa D, T i slično) i njima ne bi trebalo to smetati, tj. smeta im ali imaju sisteme zaštite za te slučajeve (i pitanje koliko se zvuk izobliči)

E, sad sam ga zakomplicirao, ali kolega dabar_solta_v2 ti bude dao najbolji savjet.

8 godina
uf, hvala kolega al tesko najbolji...
a i sve si reka nemam sta dodat.

jedino mozda s prakticne strane mogu pomoc, ako moze napisat o kojim se zvucnicima radi ako mu se da, ako ne nek uzme razglasno nesto stabilno na 2 oma i spoji kako je i bilo plus ima lufta za impedancu nisku i vise snage.

o cemu se uopce radi? koja je namjena?
13 godina
dabar_solta_V2 kaže...
uf, hvala kolega al tesko najbolji...
a i sve si reka nemam sta dodat.

jedino mozda s prakticne strane mogu pomoc, ako moze napisat o kojim se zvucnicima radi ako mu se da, ako ne nek uzme razglasno nesto stabilno na 2 oma i spoji kako je i bilo plus ima lufta za impedancu nisku i vise snage.

o cemu se uopce radi? koja je namjena?

Ozvučenje poslovnog prostora

14 godina
Cordas kaže...

Pitanje za ljude koji se razumiju u pojačala i audio općenito. Ja sam potpuno neuk za te stvari. Imam pojačalo kao na slici dolje na koje je spojeno 10-ak zvučnika. I pojačalo je crklo. Sad bih trebao najjeftiniju alternativu za to pojačalo, polovno nešto. Pretpostavljam da to ne bi trebalo biti skupo jer je ovo pojačalo staro 20 godina. 

Ali totalni sam noob za to. Ili ako možda netko ima neko staro pojačalo, a da može odraditi što i ovaj, može se ponuditi za prodaju.

Je li pojačalo identično ovom na slici ili je slično? Da nije u pitanju 100V sistem jer velika je razlika između omskog i 100V sistema. Jer obično gdje je spojeno više zvučnika profesionalci postavljaju 100V sistem, pogotovo gdje postoji mogućnost nadogradnje. Najbolje uslikaj ako si u mogućnosti kako je spojeno na izlaze na stražnjoj strani pojačala.

LOL
13 godina
memo_nn kaže...
Cordas kaže...

Je li pojačalo identično ovom na slici ili je slično? Da nije u pitanju 100V sistem jer velika je razlika između omskog i 100V sistema. Jer obično gdje je spojeno više zvučnika profesionalci postavljaju 100V sistem, pogotovo gdje postoji mogućnost nadogradnje. Najbolje uslikaj ako si u mogućnosti kako je spojeno na izlaze na stražnjoj strani pojačala.

Potpuno je isto pojačalo kao na slici. Evo slike. 

Neka preporuka što najjeftinije mogu kupiti na njuškalu, a da će obaviti istu stvar kao i ovaj? Hvala svima i isprike na noobovskim pitanjima, ali ovo je skroz izvan moje ekspertize. Ja jedino oko zvuka što znam je staviti airpods u uši ili airplayat preko bluetootha na neke zvučnike 

13 godina
fer-de-lance kaže...

Ma samo zezam, vjerovatno je bio dio u seriju a dio u paralelu pa je onda sve ok.

Onda ti je to isto kao da imaš jedan zvučnik po kanalu ukupne impendancije koja je prihvatljiva.

Naravno, ima to i svojih nedostataka i opet nije prezdravo za pojačalo (pogotovo analogne klase, A,B AB+ i slične), ali danas su ti većinom pojačala (osim najskupljih) "digitalna" (klasa D, T i slično) i njima ne bi trebalo to smetati, tj. smeta im ali imaju sisteme zaštite za te slučajeve (i pitanje koliko se zvuk izobliči)

E, sad sam ga zakomplicirao, ali kolega dabar_solta_v2 ti bude dao najbolji savjet.

https://www.njuskalo.hr/hi-fi-pojacala/technics-stereo-integrated-amplifier-su-v300-oglas-37459280

Jel bi ovaj odradio taj posao? 

8 godina

Radio bi, samo ima triput manju nazivnu snagu.

Pa ak ti je dovoljno samo daj 

13 godina
fer-de-lance kaže...

Radio bi, samo ima triput manju nazivnu snagu.

Pa ak ti je dovoljno samo daj 

Pa evo, nisam pametan. Treba puštati zvuk na te zvučnike 8 sati dnevno 5 dana u tjednu, puštati će se radio tihe glasnoće... Valjda će poslužiti za to.

Hvala svima 

8 godina

Bude sigurno 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice