Crne crte na TV-u, po n-ti put...

poruka: 11
|
čitano: 3.538
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pozdrav,

Zanima me zašto mi se na plazmi kada gledam BR ili HD DVD ripove pojavljuju crne crte na vrhu i dnu ekrana?
Zar to nisu filmovi u 16:9 ili 16:10 formatu? Nebitno da li su filmovi 1080p ili 720, crte su uvijek tu.
Gledam ili na GOM playeru ili na Media Player Home cinema.

Ukoliko idem podešavati aspect ratio zazumam sliku i tada fali vizualne informacije, na stranicama ili vrhu. Postoji li kakva opcija na telki ili softverskom playeru da se to riješi? Živcira me to, zašto sam kupovao takvu telku da vidim crte i ne iskorištavam cjelokupnu površinu ekrana? Telka je inače Panasonic 42'' X20E, HD Ready.

Hvala!

Prodajem zjake...povoljno!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Da nisu filmovi u 21:9 formatu (kino format)?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Crne crte na TV-u, po n-ti put...
MrBlc kaže...

Da nisu filmovi u 21:9 formatu (kino format)?

Mogu provjerit, ali ne vjerujem. Ako je BRRip, izdan za kućnu upotrebu, zašto bi stavljali kino-format?

16 godina
99% filmova koji se ripaju sa BluRaya su u 21:9 formatu, jer je to kino format. HD tv serije i TV program se snima u 16:9.

Ako ti te crte smetaju, a koristis GOM player, imas na desni klik Window Size, pa tamo Full screen (keep aspect ratio) i on ce ti 21:9 zoomirat na 16:9, pa neces imat gore i dolje crno, vec pun ekran, a malo ces izgubit slike sa strana.
ptspclan.com | visit us ^^
17 godina
neaktivan
sardax kaže...
99% filmova koji se ripaju sa BluRaya su u 21:9 formatu, jer je to kino format. HD tv serije i TV program se snima u 16:9.

Ako ti te crte smetaju, a koristis GOM player, imas na desni klik Window Size, pa tamo Full screen (keep aspect ratio) i on ce ti 21:9 zoomirat na 16:9, pa neces imat gore i dolje crno, vec pun ekran, a malo ces izgubit slike sa strana.

Hvala na preciznom odgovoru!

A najviše me muči upravo gubitak vizualne informacije sa strane... Ništa, gledat ću sa crtama, barem ću vidjeti kompletnu sliku.

15 godina
neaktivan
Pa sta ti to smeta toliko? Ja sam znao da su filmovi u 21:9 (zapravo, nije tocno, ima ih u rasponu od 2.10:1 do 2.40:1, ali sve je to tu negdje) i nisam nikad ni obracao pozornost na to. Samo sam par filmova vidio u 1.78:1, Avatar mi jedini pada na pamet. Pa pogledaj njega ako bas hoces da ti bude slika preko cijelog ekrana :D
15 godina
neaktivan
CrnaBitanga kaže...
sardax kaže...

Hvala na preciznom odgovoru!

A najviše me muči upravo gubitak vizualne informacije sa strane... Ništa, gledat ću sa crtama, barem ću vidjeti kompletnu sliku.

I ja imam istu plazmu, i kad gledam sa PS3 Blu Ray takoder ima odrezano, i na kutiji iza pise da je 21:9 format.

Mes que un Club! FCBarcelona!
16 godina
Avatar je rijetkost, ali se na tom Avataru 16:9 jasno vidi da fali dio xD Kad se usporedi sa prvim CAMovima, jasno je da je za potrebe BRa cropan na 16:9.
17 godina
neaktivan
Mirko935 kaže...
Pa sta ti to smeta toliko? Ja sam znao da su filmovi u 21:9 (zapravo, nije tocno, ima ih u rasponu od 2.10:1 do 2.40:1, ali sve je to tu negdje) i nisam nikad ni obracao pozornost na to. Samo sam par filmova vidio u 1.78:1, Avatar mi jedini pada na pamet. Pa pogledaj njega ako bas hoces da ti bude slika preko cijelog ekrana :D

Hehe, jesam!

Ne znam zašto me to toliko živcira, ali živcira me.

15 godina
neaktivan
sardax kaže...
Avatar je rijetkost, ali se na tom Avataru 16:9 jasno vidi da fali dio xD Kad se usporedi sa prvim CAMovima, jasno je da je za potrebe BRa cropan na 16:9.

Zapravo je obrnuto, Avatar je sniman u 1.78:1 i to mu je puni format, a croppan je na 2.35:1 za 2D kina. Rijeci gospona Camerona.
16 godina
A jeli ... aj supach. Thnx na info. Iako mi se ucinilo obrnuto.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice